J, CUI, CIF intracomunitar, Cod TVA Romanesc | Care este diferenta dintre ele

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 3 ม.ค. 2025

ความคิดเห็น • 55

  • @CinemaLands
    @CinemaLands 3 ปีที่แล้ว +1

    Un videoclip util cu informații foarte bine explicate. Va mulțumesc!

  • @ionut.f2529
    @ionut.f2529 2 ปีที่แล้ว +1

    Super, mulțumim!

  • @razvanafloarei6256
    @razvanafloarei6256 4 ปีที่แล้ว +2

    Multumesc pentru efortul pe care il depui. Cautam de mult timp un canal ca al tău. Imi este de mare ajutor. Ai toata sustinerea mea. Am invatat destul de multe din videoclipurile tale. Succes in continuare si raman abonat la tine. ;)

    • @LuizaDaneliuc
      @LuizaDaneliuc  4 ปีที่แล้ว

      Multumesc foarte mult pentru mesaj!

  • @Arikiatrukido
    @Arikiatrukido 5 ปีที่แล้ว +1

    Multumim! si pentru filmuletul asta si pentru cel de PFA Real

  • @carmen9614
    @carmen9614 5 ปีที่แล้ว +2

    Bună, Luiza! Poți face un videoclip și despre cum să ținem evidența corect în Registrul Inventar al PFA în sistem real, referitor la înregistrări, amortizări, intrări, ieșiri etc? Mulțumesc!

  • @anastasiaflorentazelca4937
    @anastasiaflorentazelca4937 5 ปีที่แล้ว +5

    Un clip cu si despre Tva ar fi foarte util.pentru import export ue,non ue

  • @mihaipepe
    @mihaipepe 5 ปีที่แล้ว +1

    Buna ziua
    Un video cu modul de completare a declaratiei unicepentru pfa pt anul 2020

  • @ionutp71
    @ionutp71 5 ปีที่แล้ว

    La multi ani cu realizari nenumarate in noul an !
    Aveti cunostinta cum as putea depune declaratia unica pe 2020. Am un contract de inchiriere incheiat in 19-12-2019, deci ieri (duminica) era ultima zi pentru depunerea declaratiei unice pe anul 2020. Contractul a intrat in vigoare de la 01.01.2020.
    Va multumesc !

  • @GrayFoxROU
    @GrayFoxROU ปีที่แล้ว +1

    Bună ziua,
    Apreciez explicațiile dvs. Mult, mult mai folositoare decât ce oferă ANAF.
    V-aș fi recunoscător dacă mi-ați putea spune, ca PFA (prestări servicii HR - cod CAEN 7022) cu cod de TVA intracomunitar, ce declarații trebuies obligatoriu depuse pentru ANAF, pe anul curent?
    Mulțumesc anticipat!

    • @LuizaDaneliuc
      @LuizaDaneliuc  ปีที่แล้ว +1

      Pentru un PFA aveti declaratia unica si daca aveti achizitii intracomunitare (vanzari banuiesc ca nu aveti) depuneti in lunile in care aveti aceste operatii si declaratiile 301 si 390.

    • @GrayFoxROU
      @GrayFoxROU ปีที่แล้ว

      @@LuizaDaneliuc Bună ziua. Nu, eu prestez servicii. Sunt subcontractat. Din ce am citit din Codul Fiscal, in acest caz, TVA se plateste in tara unde se presteaza serviciul (chiar daca lucrezi remote, din alta tara).
      Deci, daca nu am achizitii, nu mai trebuie sa completez D301 si D390?
      Multumesc inca o data.

  • @amaliaroman7690
    @amaliaroman7690 5 ปีที่แล้ว +1

    Buna Luiza,
    Felicitari pentru acest channel! Ne este de mare ajutor! 🙏
    Daca realizez venituri ca persoana fizica din drepturi de autor (public carti) in strainatate si mi se retine deja impozit la sursa de 10% in SUA, mai trebuie sa depun declaratia unica in Ro? Iar in caz ca depasesc plafonul de 22.800 lei/an , mai trebuie sa platesc CAS si CASS avand in vedere ca sunt si salariata in Ro? Multumesc mult! :)

  • @CatalinPatrascu
    @CatalinPatrascu 5 ปีที่แล้ว +1

    foarte interesant si bine punctat, bravo din nou Luiza; o intrebare scurta: pentru ca un PFA sa se inscrie in registrul intracomunitar, de ce declaratie/declaratii este nevoie? D091 si D095?

  • @danyalexuta2421
    @danyalexuta2421 2 ปีที่แล้ว +1

    Buna ziua ,am mare nevoie de ajutor nu găsesc informați într-o problema legata despre prestări servicii in UE .
    Am depășit 6 luni de prestări servicii in UE și acum îmi refuza plata facturilor pe motiv că trebuie să mă înregistrez cu srl in germania .
    Precizez că eu am tăiat facturi cu TVA până acum și am înțeles că nu trebuia .mulțumesc mult dacă aveți informați despre cum se desfășoară activitatea în UE.

    • @LuizaDaneliuc
      @LuizaDaneliuc  2 ปีที่แล้ว

      Din pacate speta dvs este prea complexa pentru a raspunde intr-un comentariu. Daca va intereseaza o sedinta de consultanta va rog sa ne scrieti la office@smartadvisors.ro

  • @alexandruvilcu481
    @alexandruvilcu481 5 ปีที่แล้ว +1

    Buna Luiza, poti face te rog si un tutorial pentru completarea Declaratiei 91? Ma baga in ceata rau. Thanks!

    • @LuizaDaneliuc
      @LuizaDaneliuc  5 ปีที่แล้ว

      Multumesc pentru sugestie, pun subiectul pe lista. 😀

  • @marianserbanescu1784
    @marianserbanescu1784 2 ปีที่แล้ว +1

    Buna seara,
    Am PFA neplatitoir de TVA si am 2 contracte, unul cu o firma din Romania si unul cu o firma din UE, acum dau factura fara TVA pentru ambele firme si folosesc CUI-ul pentru firma din Romania si codul TVA intracomunitar pentru cea din UE (Franta). Peste 2,3 luni devin platitor de TVA, facturile le voi da cu codul de TVA pe Romania (cel care incepe cu RO), ce nu imi e clar este daca va trebui sa dau factura cu TVA si pentru care firme? (pentru Romania si pentru Franta)

    • @LuizaDaneliuc
      @LuizaDaneliuc  2 ปีที่แล้ว

      Pentru firma din Romania cu tva, pentru firma din Franta cu taxare inversa - “fara tva” a dar doar daca clientul e platitor de Tva.

  • @mihaelastancu4924
    @mihaelastancu4924 5 ปีที่แล้ว +1

    Buna, Luiza! Felicitari pentru aceasta prezentare - este foarte utila si binevenita! Ascultand-o, mi-a venit o idee pe care poate o poti prelua si fructifica in activitatea ta: te-ai gandit ca ar fi poate util sa organizezi niste cursuri/workshop-uri de week-end (remunerate, bineinteles!) cu proaspeti antreprenori, in care sa le explici de la A la Z ce anume au de facut la inceputul activitatii firmei lor (din perspective fiscala, contabila, juridica poate, etc.), ce documente trebuie sa intocmeasca, cum si cand (de exemplu cum se completeaza o factura, o chitanta, un decont, etc.), ce obligatii de depunere a declaratiilor au, si mai ales tot ceea ce tine practic de contabilitatea primara sa zicem? Nu-mi dau seama exact cat de multa informatie ar trebui inclusa si pe cate zile s-ar intinde un asemenea curs, dar eu una, spre exemplu, as fi incantata sa platesc pentru a obtine aceste informatii de la cineva cu pregatirea ta pentru ca as fi sigura ca as avea documente corect intocmite si tot ce mai tine de bucataria interna a unei firme (pentru ca nu toate documentele ajung sau sunt intocmite de contabil). Poate ca unii dintre noi lucreaza cu contabili mai slab pregatiti sau care pur si simplu omit sa ne invete anumite bune practici de acest fel, si poate ca ne-ar fi astfel util un asemenea demers. Daca cumva vei lansa un asemenea workshop, eu ridic deja mana si sper sa mai fie printre cei care te urmaresc si alti doritori! Multumesc mult!

    • @LuizaDaneliuc
      @LuizaDaneliuc  5 ปีที่แล้ว +2

      Buna Mihaela! Ma gandesc sa fac ceva de acest gen, dar poate anul viitor cand sper sa am mai mult timp, sa gandesc o infrastructura - poate fac sesiuni live, poate fac video-uri sub forma de curs inregistrat, nu stiu inca. E ceva spre care vreau sa ma indrept dar inca nu e momentul pentru mine. :) Iti multumesc pentru toate sugestiile si implicarea si sustinerea ta!

    • @madalinasiserman2166
      @madalinasiserman2166 5 ปีที่แล้ว

      @@LuizaDaneliucAi deja un cursant! Ma inscriu! (as veni special in Bucuresti doar pentru asta) :)

    • @LuizaDaneliuc
      @LuizaDaneliuc  5 ปีที่แล้ว +1

      Multumesc! Dar cu siguranta va fi ceva online daca va fi, pentru a avea acces mai multa lume. :)

    • @madalinasiserman2166
      @madalinasiserman2166 5 ปีที่แล้ว

      @@LuizaDaneliuc Perfect! :)

  • @stoleruedgar
    @stoleruedgar 4 ปีที่แล้ว +1

    Buna Luiza, am o nedumerire legata de pragul de TVA de 300000lei. Daca eu am momentan un PFA neplatitor de TVA si colaborez cu o firma din UE pe care o facturez cu cod ul TVA intracomunitar (fara TVA pe factura) si mai colaborez ocazinal cu firme din tara, iar in total (UE + Ro) depasesc pragul de 300000 ce se intampla sau ce se schimba la modul cum facturez.

    • @LuizaDaneliuc
      @LuizaDaneliuc  4 ปีที่แล้ว +1

      Nu se schimba modalitatea de facturare (nu se adauga TVA la factura) daca devii platitor si facturezi doar clienti din afara UE sau din UE persoane juridice platitoare de TVA; Dar ai obligatia sa te inregistrezi ca platitor de TVA si sa depui declaratii de TVA chiar daca nu colectezi efectiv si nu platesti TVA. Legislatia TVA este complexa si se aplica in functie de cine sunt clientii tai si ce servicii prestezi, iti recomand ca in aceasta faza a afacerii tale sa iti iei contabil. Pe TVA sunt cele mai mari amenzi si o greseala te poate face in ochii ANAF cu grad ridicat de risc, ceea ce inseamna controale.

  • @iasminaanton7615
    @iasminaanton7615 3 ปีที่แล้ว

    Buna! Am infiintat recent un SRL care o sa devina platitor de TVA la cerere. Am vorbit cu un contabil sa se ocupe de dosarul de TVA. Ati putea sa imi spuneti ce acte imi trebuie pentru asta si care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmez? Contabilul meu nu se prea implica. Multumesc!

  • @loocacool1
    @loocacool1 5 ปีที่แล้ว +3

    Un PFA (cu CIF intracomunitar) care furnizeaza servicii pentru o firma din UE (cu numar valid de inregistrare in VIES) plateste TVA? Cum va factura? Cu taxare inversa?
    Multumesc si felicitari pentru intreaga activitate!

    • @LuizaDaneliuc
      @LuizaDaneliuc  5 ปีที่แล้ว +1

      Poti urmari acest video pentru acest subiect: th-cam.com/video/VOyIARItsRk/w-d-xo.html&t
      La facturile emise catre clientul din UE nu se colecteaza TVA si nu se achita la stat (in cele mai multe cazuri).

  • @emilciuraru8414
    @emilciuraru8414 5 ปีที่แล้ว

    Felicitari si multumiri ,pentru materialele pe care le pui la dispozitia noastra...intrebarea mea ar fi urmatoarea : pot cere CIF intracomunitar pentru un PFA ,chiar la momentul infiintarii pentru cazul in care va trebui sa facturez catre spatiul comunitar ? P.S am incercat sa ma inregistrez pe site pentru notificari dar nu functioneaza .

    • @LuizaDaneliuc
      @LuizaDaneliuc  5 ปีที่แล้ว

      Da, chiar asa si trebuie, sa il ai inainte sa faci operatiile pentru ca trebuie comunicat clientilor/furnizorilor. Deci poti depune declaratia 091 si sa il soliciti imediat dupa infiintare. Daca te referi la momentul infiintarii ca la momentul cand duci actele la ONRC, nu. Intai te infiintezi pa ONRC si apoi imediat dupa te duci la Anaf si soliciti CIF intracomunitar.
      Multumesc pentru notificare, incerc sa repar formularul de inscriere si revin cand am reusit!

  • @varzannelu4102
    @varzannelu4102 4 ปีที่แล้ว

    Buna ziua, am un PFA neplatitor de TVA cu CIF intracomunitar si am achizitionat un autoturism fara TVA din Belgia (factura este emisa pe PFA si fara TVA). Trebuie sa platesc TVA la inmatriculare sau la revanzare? Trebuie sa completez o declaratie anume la ANAF? Multumesc.

  • @CodeWithZee
    @CodeWithZee ปีที่แล้ว +1

    Daca avem cod de TVA intracomunitar si incasam din UE mai mult de 300.000 de lei anual, trebuie sa trecem la cod de TVA normal? Ulterior pentru a factura unei firme din UE folosim codul normal de TVA si trebuie sa trecem si TVA-ul pe factura? Daca ei spre exemplu ma platesc 5000 de euro lunar trebuie sa facturez 5000+19%?

    • @LuizaDaneliuc
      @LuizaDaneliuc  ปีที่แล้ว

      Da, trebuie sa va inregistrati ca platitor de Tva. Catre UE facturari cu taxare inversa in general daca vorbim de servicii. Dar trebuie analizat ce se factureaza si catre cine.

  • @GroomingPetSpa
    @GroomingPetSpa 5 ปีที่แล้ว

    Bună Luiza bine ai revenit😘ce recomanzi pentru înființare prestări servicii de frizer pfa sau srl? Mulțumesc

    • @LuizaDaneliuc
      @LuizaDaneliuc  5 ปีที่แล้ว +1

      Multumesc! O forma de organizare nu se alege numai in functie de obiectul de activitate ci si de factori ca: nivelul veniturilor estimate, cheltuieli, doresti acces neingradit pentru a cheltui banii incasati, cum te descurci cu birocratia si multi multi alti factori. La aceasta intrebare nu iti poate raspunde nimeni (ma refer la un raspuns pertinent) decat in urma unei discutii cu tine si a unei analize. De multe ori alegerea e strict personala si subiectiva. Desi toate datele arata inspre SRL multi aleg PFA-ul pentru ca li se pare “mai simplu”. Altii aleg SRL-ul din motive de brand/imagine, considera ca de la un nivel in sus nu se pot prezenta cu PFA in antet. Dupa cum vezi sunt multe considerente.

    • @GroomingPetSpa
      @GroomingPetSpa 5 ปีที่แล้ว +1

      @@LuizaDaneliuc mulțumesc pentru răspunsul prompt! Și te aștept cu mare interes cu următorul videoclip

  • @nicolaebacrau355
    @nicolaebacrau355 4 ปีที่แล้ว

    *Corecții: *
    2:00 Ce vine înainte de primul slash...
    2:11 Ce vine înainte de al doilea slash...
    2:18 Ce vine după al doilea slash... (observație: al treilea slash nu există)

  • @antonieteodor2656
    @antonieteodor2656 2 ปีที่แล้ว +1

    Buna! Stiu ca acest video e postat acum 2 ani, dar scriu cu speranta ca o sa vezi comentariul meu si ma poti ajuta cu o neclaritate. Intrebarea mea este daca este adevarat ca pentru achiziti servicii intracomunitare mai mici de 10 mi euro nu este obligatoriu codul tva intracomunitar?

    • @LuizaDaneliuc
      @LuizaDaneliuc  2 ปีที่แล้ว

      Plafonul este pentru bunuri nu pentru servicii.

  • @cutarica77
    @cutarica77 4 ปีที่แล้ว

    Buna ziua! As putea sa va intreb si eu doua lucruri? Daca am un PFA (neplatitor de TVA), am oare posibilitatea de a colabora cu o firma din UE atat pe drepturi de autor (creatie artistica) cat si pe PFA? Dar cu o firma din Romania? Iar daca ei imi solicita un contract de furnizare de servicii, pot lucra atat ca persoana fizica, cat si ca PFA? Va multumesc anticipat!!

    • @LuizaDaneliuc
      @LuizaDaneliuc  4 ปีที่แล้ว +1

      Puteti presta servicii doar ca PFA. Pentru drepturi de autor nu va mai trebuie nimic in plus, daca insa incheiati contract se prestari servicii si emiteti factura va trebuie cod intracomunitar de tva.

    • @cutarica77
      @cutarica77 4 ปีที่แล้ว

      @@LuizaDaneliuc Super clar, multumesc frumos!!!

  • @rerekdake1008
    @rerekdake1008 5 ปีที่แล้ว

    Buna Luiza, to cut the long story short, ma intereseaza care este pretul pentru care iti prestezi serviciile in calitate de contabil?
    Vreau sa-mi deschid un srl pentru dropshipping si cum legislatia la noi in Romania este cum este, as dori sa lucrez cu un contabil competent precum tine.
    Avand in vedere ca sunt un novice in ceea ce priveste aceasta lume a antreprenorilor, m-ar interesa pretul pentru care iti prestezi munca de contabil si cred ca nu sunt singurul care are aceasta intrebare :D

    • @LuizaDaneliuc
      @LuizaDaneliuc  5 ปีที่แล้ว +1

      Buna, informatii generale despre tarifele noastre si modalitatea de lucru poti gasi pe pagina noastra, aici www.luizadaneliuc.ro/work-with-me-luiza-daneliuc/

  • @dariusnemtoc8743
    @dariusnemtoc8743 3 ปีที่แล้ว

    Bună, dacă sunt inregistrat ca si platitor de tva dar am si cod tva intracomunitar atunci Cif si Cui sunt la fel?

    • @LuizaDaneliuc
      @LuizaDaneliuc  3 ปีที่แล้ว

      Nu ai cum sa fii inregistrat ca platitor de TVA in Romania si sa ai si acest numar dar si cif-ul intracomunitar. CIF-ul intracomunitar se anuleaza in momentul cand primesti numarul de TVA din Romania. Nr de TVA din Romania este CUI-ul tau cu RO in fata.

  • @Eugen.
    @Eugen. 5 ปีที่แล้ว

    Cod EORI nu? prea multe coduri oricum

  • @plazaautocasion2868
    @plazaautocasion2868 4 ปีที่แล้ว

    Buna ziua,
    Bogdan Munteanu ma numesc si va contactez pentru o potentiala colaborare . Tocmai ce am intocmit o societate in Romania si o sa o folosesc pentru vanzarea de diferite produse pe platforma Amazon . O sa fac parte din programul Pan European, daca stiti cumva despre ce este vorba.In caz ca nu stiti,o sa fie nevoie sa ma inregistrez ca platitor de tva in ro plus sa obtin un cod tva in cele 7 tari europene unde isi exercita ectivitatea platforma Amazon.Daca imi alsati un nr de tlf, as vrea sa vb.Eu locuiesc in Madrid si vin in tara pe data de 11 si stau 3 zile. bogmunt@yahoo.com este email ul meu.
    Va multumesc!