Imi aduc aminte de vremurile cand mergeam la olimpiada nationala de matematica si erau premii oferite de Ministerul Educatiei si Cercetarii (lol). Uneori nu erau oferite direct de un reprezentant de la minister deoarece acestia lipseau pentru ca "aveau treaba la minister". Sunt convins ca majoritatea colegilor de la olimpiada nationala care au luat premii de la MEC au plecat din tara si acum sunt studenti si specialisti in intreaga lume, iar astia de la MEC sunt tot in turnurile lor de fildes "ocupati cu munca". Mie mi-ar fi rusine sa lucrez in MEC si practic sa fiu responsabil de dezastrul pe care l-au facut oamenii astia in invatamant, dar totusi sa fiu cu nasul pe sus, "secretar de stat", inspector etc. si sa ma impaunez de fiecare data cand ma cheama unii pe la TV sa vorbim despre invatamant. Prostia si aroganta omului venit de la scoala de tara la liceul din oras si care le explica tuturor "care e treaba si cum trebuie sa mearga lucrurile" sunt caracteristice tuturor oamenilor din ministerul Educatiei. Am un singur mesaj pentru acesti oameni: "Sa va fie rusine, nemernicilor!"
“am treaba la minister” - aveți dreptate, cuvintele astea le auzim săptămânal (inviți un oficial la tv sa explice și refuzul așa e ambalat) Nu știu dacă “oficialii” iau vreodată aminte la cuvintele olimpicilor: ultima data, din opt olimpici internaționali întorși cu medalii, șapte au spus foarte ferm ca vor pleca…
Buna ziua, și noi studiem acum sistemul de Olanda, totul e diferit fata de ce avem aici, începând de la mentalitate (“spune ce ai de spus, fii direct”) pana la felul in care se lucrează la cursuri și laboratoare… Dacă vrem intr-adevăr sa schimbam ceva, cred ca spre Occident musai sa ne uitam…
Fain video din nou. Că ați spus de șomajul de al AJOFM, mi-am adus aminte de o întâmplare hazlie dacă n-ar fi tragică. Prin 2013 când a absolvit soția Facultatea de medicină dentară din Timișoara, cei de la ANAF i-au cerut adeverință de la AJOFM că beneficiază de șomaj. Asta pe scurt. Ea si-a finalizat examenul de licență în august iar din septembrie a început să lucreze într-o clinică dentară. Forma de exercitare a profesiei alese de soția mea fiind de PFA. Pentru a-și înființa PFA a trebuit să ducă la ANAF câteva documente printre care și acea adeverință de care am amintit mai sus. A fost șocantă această cerere a ANAF în condițiile în care, nu avea de gând să ''stea'' pe șomaj. A terminat în august și luna imediat următoare urma să înceapă serviciul. Și cei de la ANAF au fost nedumeriți. Cum adică nu vrei să primești bani gratis de la stat???? Toți fac așa(așa i s-a spus). A completat un document că nu are depusă cerere pentru șomaj și asta a fost tot. Dar ideea, ideea e total bulversantă. În loc să încurajezi oamenii să înceapă rapid să producă bani, asta însemnând și taxe, impozite pentru stat, TU, instituție a statului, încurajezi șomajul. Ăsta a fost și primul șut serios care după alte câteva șuturi și mai serioase tot din partea unor instituții ale statului ne-au transbordat către raiul medicilor aka Franța. Să aveți sănătate!!
@@SabinGhermanOficial Or fi fost ceva salarii compensatorii la d-vostră sau altceva compensatoriu pentru care ați lucrat, dar cum, mama....că mă enervez din nou,.. cum să-mi ceri să intru în șomaj dacă eu vreau să lucrez??
Bună ziua,fiul meu este student anul 3 la drept 8 în UK. Totul e diferit acolo de la biblioteca unde ai acces la calculatoare,imprimante,copiator la psiholog și consilier personal care te ajută să depășești orice problemă. Nu trebuie să memorezi nimic,trebuie să știi să faci cercetare și să aplici corect informațiile astfel încât să dai o soluție corectă. Au o sală de tribunal în facultate unde învață practic. Dacă plagiază nu mai poate fi student niciodată în Marea Britanie. Profesorii sunt foarte bine plătiți și au un statut aparte în societate. Acolo nu există studenți privilegiați,pile etc. Notele sunt confidențiale, primești după fiecare examen o informare cu tot ce ai făcut bine sau mai puțin bine. Există inclusiv creșă în campus pentru copii ai căror părinții care sunt la cursuri. Nu este deloc simplu iar copilul dacă se adaptează atunci totul e bine. Îi doresc succes fiului dv. In demersul lui de a studia fizica în altă țară. Sistemul nostru trebuie regândit pentru nevoile elevilor, nu pentru a asigura norme didactice. Trebuie doar voința politică.
@@kristeo3859 da aveți dreptate,sunt încurajați să fie creativi iar universitățile sprijină cu bani proiecte de cercetare. Și la noi se poate doar că trebuie să se vrea.
@@corneliuluncan928 în instanță cazul este pregătit și prezentat, iar când mergi acolo ai notat sau învățat toată legislația referitoare la acel caz. Nimeni nu memorează codul de procedură civilă sau penala. Este fără sens,mai mult că în sistemul de drept britanic se tine cont de alte decizii în cazuri similare luate de instanțele de același nivel în anii trecuți sau chiar în secolul trecut. Se face foarte multă cercetare nu memorare de text. Mai mult dacă dv considerați că o lege trebuie modificată puteți trimite asta către camera decizională care o analizează și dacă e ok o trimite pt modificare.
@@corneliuluncan928 stimate domn nu ați înțeles. Cele 2 cărți de procedură puse una peste alta au cam 50 cm.grosime. nu te pune nimeni să memorezi ceva inutil,nu te ajută cu nimic să știi litera cu literă definiția,trebuie să știi să aplici chestia respectivă. Copii își aleg singuri cursurile opționale adică ai 2 obligatorii și 2 le alegi după ce ai vizionat niște filmulețe să știi în ce te bagi. La sfârșit ești obligat să-ți spui părerea despre curs și profesor și chiar se tine cont de opiniile studenților. Titlul de doctor este ceva extraordinar dar în nici un caz nu se obține cu plagiat ca la noi.
Neața! Sa vedeți ce fain e când ești la master și trebuie sa memorezi definiții, care în cele din urma nu îți folosesc la nimic. Definiții memorate cuvânt cu cuvânt din slide-urile prezentare de profesor. Și sa vedeți ce propozitii/fraze fără noima ni se prezentau. Educația este praf peste tot în societate. Inclusiv la facultăți. Și ne mai miram ca școală scoate imbecili.
@@Carol_V păcat ca nu mai am acces la slide-uri sa va prezint. Și nu, nu ne ajuta cu nimic. Erau la master colegi care pe atunci erau și angajați în domeniul studiat, cel al resurselor umane și considerau pura aberație memorarea definițiilor pentru a le reproduce la testare.
@@Diana-Mrg Păi până aici suntem de aceeași părere: memorarea unor definiții, fără să le ”pătrunzi sensul” nu aduce nici un folos. E ca și când înveți versuri într-o limbă pe ca re nu o stăpânești, așa, fonetic. Normal că uiți definițiile alea în câteva zile!
Bună dimineața guten Morgen, aveți deplină dreptate în privința învățământului scolar dar vă liniștesc nici în Germania nu-i mai bine, văd ce și cum învață nepoții e ceva departe de realitate din păcate.O zi bună tuturor.
Buna ziua, cam peste tot societatea o ia mult înaintea autorităților, dar măcar in unele tari educația e cât de cât in legătura directa cu economia reala; in România s/au desființat pana și școlile profesionale de același ministere care se plâng acum ca nu mai exista forța de munca calificata…
@@SabinGhermanOficial aveți dreptate cu școlile profesionale care din păcate numai există îmi amintesc de grupul scolar Steagul Roșu ce de meserii se învățau. Din lipsa acestora tineretul face o facultate cu care ajunge vînzător de cartofi.
Ieri, de ziua lecturii l-am auzit la radio pe plagiatorul Câmpeanu, a pastrat obiceiul, adică, la functia si pregatirea lui nu și-a exprimat o idee proprie, ci a folosit un citat emis de alții.
Si George Orwell scria despre lucruri similare in 1935, in cartea "O fata de preot", in a doua jumatate a cartii, cand Dorothy ajunge sa fie profesoara intr-o scoala dintr-un orasel din Anglia. Poate ca scoala din Romania este in urma cu 100 de ani. Cred ca multi oameni au cosmare cu experientele din scoala, si dupa terminarea scolii au impresia ca s-au trezit dintr-un cosmar pe care mai bine ar fi sa il uite. Iar in legatura cu lucrurile invatate pe de rost in scoala, nu este normal sa vrei sa le uiti cat mai repede posibil, daca vrei sa nu iti pierzi mintile ?
Am si eu o intrebare, cum poti sa inveti pe cineva empatie? Adica vreti a spune ca e posibil sa stai la catedra, sa scrii ceva pe tabla (sau pe tableta, videoproiector, etc.) despre empatie, si acel elev sa devina empatic. Unele lucruri pur si simplu nu pot fi învatate la scoala.
eu o văd așa: învățând copiii despre valori - adevăr, generozitate, onestitate - ii faci sa înțeleagă ca toți suntem egali, indiferent de saracie/bogăție, culoare, etnie
@@SabinGhermanOficial Da, absolut, scoala ar trebui sa cultive empatia si spiritul de convietuire, dar asta nu poate fi atins printr-o ora de curs. Un alt exemplu din fisa: time management. Pentru a trece prin scoala (cat de cat cum trebuie) esti nevoit sa iti gestionezi timpul, altfel dai gres. Nu vine nimeni la ora sa iti spuna "fa-ti temele imediat ce ajungi acasa", iti dai seama pe parcurs ca trebuie sa faci asta. Nu poti sa vii sa îi spui elevului la ora "fii harnic" ca nu are niciun efect. La fel nu are rost sa ai o ora in care sa îi spui "fii onest" ca la fel nu poate schimba nimic, daca s-ar fi putut.
Din păcate scopul literaturii a devenit învățarea caracterizări pe de rost, etc. dar în teorie, literatura - fie o nuvelă sau poezie - mai degrabă trebuie să fie despre filozofie și psihologie (empatie intră aici). ”Ce a vrut să spună autorul?” - o fost cea mai enervantă întrebarea peste anii școlare, pt că niciodată (ei bine, depinde de profesor, excepții onorabile!) n-am discutat, numai am ascultat și am memorat ceva, pe care a fost scrisă după o licență publicat cumva de un profesor, dramaturg sau oricine, la cine știe când. Iar eu nu zic că aceste răspunsuri scrise de cei inteligenți sunt incorecte - dar predarea literaturii nu termină, cu predarea textelor deja analizate și apoi învățate pe de rost. Mulți dintre noi n-aș reciti niciodată majoritatea literaturii române predat la școală, dar dacă aveam șansa să redevin și reevaluez lista cărților - chiar m-aș interesa, și acum, când nu mai am nevoie la aceste informații. Și discuțiile în relație cu istorie actuală în aceste cărți; încă nici n-am menționat. Cred că astfel a gândit și persoana care a făcut diagramele mai de sus, în ilustrație.
Care scoala ? Care educație? Am fost într-o comună mare cu două școli, fiecare școală cu o capacitate de 400 de elevi .Acum sunt 3 elevi ,unul clasa 1 ,altul clasa 4 ,altul clasa 7 .Tot tineretul e afara cu copii cu tot . Despre ce vorbim ?
Un profesor bun predă noua lecție cu ajutorul elevilor și nu le permite să învețe pe de rost.Elevii trebuie să înțeleagă și să explice cu vorbele lor. Așa învață să vorbească liber.
Bună dimineața domnule Gherman recunosc că nu mi-a plăcut școala din cauza anturajului pe care îl aveam, frecventam mai mult filmele ce cinema😀 dar mi-aș dori să fie acum școlile și liceele și școlile profesionale, facultățile și bine înțeles acei oameni care ne-au învățat,erau adevărați profesori, îmi amintesc cum tremuram de frică în școala generală atunci nu chiuleam,de exemplu profesoara de anatomie ne bătea cu,cureaua dacă nu știam lecția iar când ajungeam acasă și îi spuneam lu mama că am luat bătaie ea zicea bine ți-a făcut, acum dacă îl trage de ureche se face scandal.Aici în germania școala este cum se făcea o dată la noi, ce-i care sunt la profesională și au profil electro fac practică în fabrici e un sistem sănătos în schimb la noi mulți fac facultăți pe bani și habar n-au,un exemplu o tipă a terminat facultatea cu profil turism și habar n-avea care e capitala Australiei,am ajuns să cred că politicieni nu-și doresc să avem școlii și copii deștepți,ei vor să fie doar copiii lor care fac studiile în străinătate în școli cu renume.
Bună ziua oameni buni!Respect D-nu Gherman! Ca întotdeauna nimeriți capul Cuiului! Trist dar adevărat. Da,veșnica tematică educația. Credeți-mă nu este numai România. Este și un conflict de Generatii. Nu degeaba se spune cei șapte ani de acasă, au influeze pe tot globul. Cu întrarea Covid in viața omenirii sa schimbat totul pentru Om și este numai începutul (părerea mea personală). Globul nostru in starea de Pandemie prin reprezentanții răspunzători politici efectuează educație :restricții
Un material foarte reușiit și din pacate ,dureros de adevarat.....In Romania , un student cu 10 pe linie la una două sau trei facultati sef de promoție (licențiat cu 10),nu va sta ca profesor ,pt un salariu de toată batjocora,va pleca la multinaționale IT ,etc etc, pt 2-3-4--5000 de Euro ,locul aceluia fiind ocupat de un o suplinitoar (e), cu fff puține cunostinte, ce elev va avea ? Dar un profesor de 10 ,are pretenția si garanția ca ,studentul lui ,il va depăsi cindva ,No ăla-i profesor ,Sintem intru -n proces de degradare accelerata ,din toate punctele de vedere.
Și cum să procedăm cu acești copii - să treacă direct de la matematica de bază la contabilitate și informatică , de la teoreme și tabelul lui Mendeleev direct experimente? Ca să le poți aplica , trebuie mai întâi să le reții, cred. Sau ca să citești istorie și literatură trebuie în primul rând să judeci autorul ?!!
@@SabinGhermanOficial Mai e un aspect: ”țările dezvoltate” au în posturi înalte, unde se cere stăpânire adevărată de profesiune de avangardă, forță de muncă formată la alte școli, nu ale lor: India și România - aia veche - să fie numai două exemple.
E nevoie de un consilier de orientare de carieră. Să sfătuiască un copil să își aleagă din școală pe baza pasiunilor și abilităților viitoarea meserie.
@@florincroitoru1502 , dnul Gherman face analize doar pentru "pacienții " dumnealui... Are o minte analitică , știe cum să ne provoace , altfel nu ne ar permite să ne exprimăm părerile pro sau contra . Să mă scuze dacă îl supăr dar uneori pare că are ochelari de cal și astfel devine previzibil în expunere și exprimare.
Am discutia asta cu prieteni din Cluj care sunt profesori si vad o opacitate incredibila, iti repeta aceeasi placa sterila despre cum noi suntem superiori altor natii tocmai datorita felului in care este programa scoalara (despre tinerii care pleaca nu se admit discutii, “exagerezi…”). Nu au dubii. Este o competitie intre parinti, unde este mai abuzat copilul acolo “se face carte”. Nici vorba de formarea caracterelului, de abilitati sociale. Rezultatul este acelasi individualism feroce pe care-l vedem in partide ca USR.
Spuneți-le să trăiască în secolul 21 unora de la liceele din orășelele mici, ăia așa mentalitate au de numai nu-și pun poza lui Ceaușescu și nu scriu ”trăiască Ceaușescu, partidul și poporul”
Adevarul este ca noua generatie de dascali este slab pregatita si acest lucru se intimpla in multe tari asa ca si copiii sint slab pregatiti . Rectorul Universitatii din München acum citva ani a atras atentia ca studentii sint slabi si ce este ingrijorator ca unii din ei vor ajunge dascali -Deasemenea a mai mentionat ca acest lucru se intimpla de foarte multi ani asa ca si actualii parinti sint slab educati si nici nu sint in stare sa isi ajute copiii la teme acasa . Este un cerc vicios .
Știu că merge prost școala dar nu i-au nici o măsură,nu schimbă nimic,de 30 de ani aceeași pălărie,dau diplome pe bandă rulantă, te miri că nu merge nimic în țară,nici nu poți să aștepți ceva.
Bună seara. Eu am "chestia aia faină" de la domnul Silviu Iliuță + acea schiță de proiect pentru școala nouă românească, pe care v-am trimis-o în privat.
@@SabinGhermanOficial Asa este ! dar sa stiti ca cei ce fac exercitii de memorizare sunt mai protejati de atrophia creierului mai tirziu ,Este ca o gimnastica .Si intradevar este greu pentru copil Bineinteles ca metoda pedagogica este de a dezvolta imaginatia ,creativitatea ,spontaneitatea si sa caute informatia repede .
Daca studiezi chimie, tabelul lui Mendeleev trebuie stiut pe de rost. Nu ai cum sa faci probleme de chimie fara el. E ca si cum vrei sa citesti si nu stii alfabetul
Nu cred asta, poți sa îți ocupi mintea cu lucruri mai greu de descoperit decât pânza afișata și verificabila mereu de pe peretele fiecărui laborator de chimie
Cate probleme chimice ai facut dupa liceu? Alfabetul te ajuta toata viata. Daca nu stii alfabetul, nu stii sa scrii si sa citesti si poti fi fraierit de oricine. Acum, in afara de orele alea plictisitoare de chimie, cu ce te ajuta in viata tabelul lui Mendeleev comparativ cu alfabetul?
Nu inteleg de ce trebuie statul sa le dea somaj dipa terminarea liceului,e nevoie de forta de munca nu de trintori asa se invata sa primeasca pomana de la contribuabili,nu de la stat,Androneasca a distrus invatamintul ,raspunde penal pt asta?nu ca e politician,are imunitate
Buna ziua, am așteptat de mult ca tematica educației din tara sa fie adusa in discuție. După terminarea universității am fost profesor de engleza timp de 3 ani, am decis sa-mi schimb alegerea după a remarca a directoarei din scoală la care predam care mi-a comunicat ca nu-i pasa ce fac la orele de engleza dar sa fie liniște. Eram cu o clasa mica si ne jucam de a dusul la piața si cumpărat legume si fructe, sigur nu era o liniște profunda. Auzim foarte des de la dumneavoastră ca trebuie mai mulți bani pentru educație. Oare are rost sa aloci 10% din PIB pentru educație fără o reforma totala? Oare daca cresc salariile profesorilor vom avea un sistem de educație mai bun? Nu cred. Am un copil in clasa a VI-a, săptămâna trecuta a primit următoarea teama: Pentru un sportiv, rata respirației este de 750 ml de aer pe minut. Calculați de câte ori inspira într-un minut, cât aer intră în plămâni într-o pauză scurtă și o pauză lungă, de câte ori inspira sportivul în 8 ore? Vi se pare normal la clasa a VI-a? Asta învață ei si daca-I întrebi cu ce se hrănește broasca o sa zică: cu firimituri de pâine. Mi-as dori foarte mult sa avem o continuare acestei teme cu următoarele întrebări. De ce programa școlara, conținutul si cantitatea nu are nici o legătura cu realitatea? Cine sunt oamenii care redactează aceasta programa? Au predat oare in viată lor in ciclul gimnazial? Cum pot fi acești oameni trași la răspundere pentru dezastrul si analfabetismul funcțional pe care-l provoacă? Pentru ca nu putem sa dam vina întotdeauna doar pe miniștrii educației. De ce nu exista comunicare in sens invers, scoală-inspectorat-minister pe aceasta tema? Sa vina profesorii sa spună ca nu e bine. De ce sindicatul de învățământ exista doar in momentele in care se cere mărire de salar? Va mulțumesc si multa sănătate.
Dacă îi schimbă pe trimestre e mult mai rău, o sa înceapă să predea pe repede înainte, văileu vine sfarsitul trimestrului și trebuie să îi evalueze. Domnul Câmpeanu vrea să rămână în istorie cu ceva și s-a gândit el ca va fi pomenit dacă bagă trimestre.
Tu vorbesti de raspunsuri cand ti-e frica de orce comfruntare .Cum vrei sa se discute-n clasa ceea ce nici macar voi cei ce sustineti ca sunteti jurnalisti nu aveti curajul si decenta sa o spuneti. Un biet profesor tre sa se tina de programa . Nu-i buna da asta e . De unde ar trebui sa ia informatiile un tanar de la unii ca tine care zicand jumatati de adevar manipuleaza informatia in folosu propriu sau al altora . .
Aveți ura împotriva conducătorilor noștrii ! PS: sunteți gelos și pe nunta lui Burci de la Abu Dhabi , manele , balet, lume buna, toată forța României a participat la nunta dansului 💪💪!
Imi aduc aminte de vremurile cand mergeam la olimpiada nationala de matematica si erau premii oferite de Ministerul Educatiei si Cercetarii (lol). Uneori nu erau oferite direct de un reprezentant de la minister deoarece acestia lipseau pentru ca "aveau treaba la minister". Sunt convins ca majoritatea colegilor de la olimpiada nationala care au luat premii de la MEC au plecat din tara si acum sunt studenti si specialisti in intreaga lume, iar astia de la MEC sunt tot in turnurile lor de fildes "ocupati cu munca". Mie mi-ar fi rusine sa lucrez in MEC si practic sa fiu responsabil de dezastrul pe care l-au facut oamenii astia in invatamant, dar totusi sa fiu cu nasul pe sus, "secretar de stat", inspector etc. si sa ma impaunez de fiecare data cand ma cheama unii pe la TV sa vorbim despre invatamant. Prostia si aroganta omului venit de la scoala de tara la liceul din oras si care le explica tuturor "care e treaba si cum trebuie sa mearga lucrurile" sunt caracteristice tuturor oamenilor din ministerul Educatiei. Am un singur mesaj pentru acesti oameni: "Sa va fie rusine, nemernicilor!"
“am treaba la minister” - aveți dreptate, cuvintele astea le auzim săptămânal (inviți un oficial la tv sa explice și refuzul așa e ambalat)
Nu știu dacă “oficialii” iau vreodată aminte la cuvintele olimpicilor: ultima data, din opt olimpici internaționali întorși cu medalii, șapte au spus foarte ferm ca vor pleca…
Buna ziua, și noi studiem acum sistemul de Olanda, totul e diferit fata de ce avem aici, începând de la mentalitate (“spune ce ai de spus, fii direct”) pana la felul in care se lucrează la cursuri și laboratoare…
Dacă vrem intr-adevăr sa schimbam ceva, cred ca spre Occident musai sa ne uitam…
Fain video din nou. Că ați spus de șomajul de al AJOFM, mi-am adus aminte de o întâmplare hazlie dacă n-ar fi tragică. Prin 2013 când a absolvit soția Facultatea de medicină dentară din Timișoara, cei de la ANAF i-au cerut adeverință de la AJOFM că beneficiază de șomaj. Asta pe scurt. Ea si-a finalizat examenul de licență în august iar din septembrie a început să lucreze într-o clinică dentară. Forma de exercitare a profesiei alese de soția mea fiind de PFA. Pentru a-și înființa PFA a trebuit să ducă la ANAF câteva documente printre care și acea adeverință de care am amintit mai sus. A fost șocantă această cerere a ANAF în condițiile în care, nu avea de gând să ''stea'' pe șomaj. A terminat în august și luna imediat următoare urma să înceapă serviciul. Și cei de la ANAF au fost nedumeriți. Cum adică nu vrei să primești bani gratis de la stat???? Toți fac așa(așa i s-a spus). A completat un document că nu are depusă cerere pentru șomaj și asta a fost tot. Dar ideea, ideea e total bulversantă. În loc să încurajezi oamenii să înceapă rapid să producă bani, asta însemnând și taxe, impozite pentru stat, TU, instituție a statului, încurajezi șomajul. Ăsta a fost și primul șut serios care după alte câteva șuturi și mai serioase tot din partea unor instituții ale statului ne-au transbordat către raiul medicilor aka Franța. Să aveți sănătate!!
Buna ziua, sa știți ca și eu am pățit-o când am plecat din TVR, “cum adică nu vrei banii ăștia?”:)))
Păi treaba s-a cronicizat azi: Ministerul MUNCII se ocupă doar de pensii și alocații...
@@SabinGhermanOficial Or fi fost ceva salarii compensatorii la d-vostră sau altceva compensatoriu pentru care ați lucrat, dar cum, mama....că mă enervez din nou,.. cum să-mi ceri să intru în șomaj dacă eu vreau să lucrez??
@@Carol_V Și ministerul pensiilor și alocațiilor se ocupă doar de muncă. Corect ,murdar coane Carol al V-lea. Orwell ar fi mândru de România
Bună ziua,fiul meu este student anul 3 la drept 8 în UK. Totul e diferit acolo de la biblioteca unde ai acces la calculatoare,imprimante,copiator la psiholog și consilier personal care te ajută să depășești orice problemă. Nu trebuie să memorezi nimic,trebuie să știi să faci cercetare și să aplici corect informațiile astfel încât să dai o soluție corectă. Au o sală de tribunal în facultate unde învață practic. Dacă plagiază nu mai poate fi student niciodată în Marea Britanie. Profesorii sunt foarte bine plătiți și au un statut aparte în societate. Acolo nu există studenți privilegiați,pile etc. Notele sunt confidențiale, primești după fiecare examen o informare cu tot ce ai făcut bine sau mai puțin bine. Există inclusiv creșă în campus pentru copii ai căror părinții care sunt la cursuri. Nu este deloc simplu iar copilul dacă se adaptează atunci totul e bine. Îi doresc succes fiului dv. In demersul lui de a studia fizica în altă țară. Sistemul nostru trebuie regândit pentru nevoile elevilor, nu pentru a asigura norme didactice. Trebuie doar voința politică.
In invatamantul universitar din UK, studentii invata sa gandeasca pro activ si sa evalueze critic scenarii, cu argumente pro si contra.
@@kristeo3859 da aveți dreptate,sunt încurajați să fie creativi iar universitățile sprijină cu bani proiecte de cercetare. Și la noi se poate doar că trebuie să se vrea.
@@raduroberto70 Exact. Investesc masiv in educatie.
@@corneliuluncan928 în instanță cazul este pregătit și prezentat, iar când mergi acolo ai notat sau învățat toată legislația referitoare la acel caz. Nimeni nu memorează codul de procedură civilă sau penala. Este fără sens,mai mult că în sistemul de drept britanic se tine cont de alte decizii în cazuri similare luate de instanțele de același nivel în anii trecuți sau chiar în secolul trecut. Se face foarte multă cercetare nu memorare de text. Mai mult dacă dv considerați că o lege trebuie modificată puteți trimite asta către camera decizională care o analizează și dacă e ok o trimite pt modificare.
@@corneliuluncan928 stimate domn nu ați înțeles. Cele 2 cărți de procedură puse una peste alta au cam 50 cm.grosime. nu te pune nimeni să memorezi ceva inutil,nu te ajută cu nimic să știi litera cu literă definiția,trebuie să știi să aplici chestia respectivă. Copii își aleg singuri cursurile opționale adică ai 2 obligatorii și 2 le alegi după ce ai vizionat niște filmulețe să știi în ce te bagi. La sfârșit ești obligat să-ți spui părerea despre curs și profesor și chiar se tine cont de opiniile studenților. Titlul de doctor este ceva extraordinar dar în nici un caz nu se obține cu plagiat ca la noi.
Buna dimineata ! Problema scolii e ca nu mai...e !
buna dimineața, adevarata constatare…
Neața! Sa vedeți ce fain e când ești la master și trebuie sa memorezi definiții, care în cele din urma nu îți folosesc la nimic. Definiții memorate cuvânt cu cuvânt din slide-urile prezentare de profesor. Și sa vedeți ce propozitii/fraze fără noima ni se prezentau. Educația este praf peste tot în societate. Inclusiv la facultăți. Și ne mai miram ca școală scoate imbecili.
În mod sigur ai și colegi care înțeleg acele definiții și le găsesc rostul. :)
Buna dimineața, cred ca baiu’ e și la profesori, dar și la distanța dintre scoala și economia reala
@@Carol_V păcat ca nu mai am acces la slide-uri sa va prezint. Și nu, nu ne ajuta cu nimic. Erau la master colegi care pe atunci erau și angajați în domeniul studiat, cel al resurselor umane și considerau pura aberație memorarea definițiilor pentru a le reproduce la testare.
@@SabinGhermanOficial colosala distanta domnule Gherman.
@@Diana-Mrg Păi până aici suntem de aceeași părere: memorarea unor definiții, fără să le ”pătrunzi sensul” nu aduce nici un folos. E ca și când înveți versuri într-o limbă pe ca re nu o stăpânești, așa, fonetic. Normal că uiți definițiile alea în câteva zile!
Buna dimineata !
săru’mâna
Bună ziua, domnule Gherman!
buna ziua
Sarcastic în această dimineață, dar până la urmă cu acești dilimache aveți dreptate.
Pai ma uit și văd ca totul e doar sclipici, parca le-ar fi teama sa atingă fondul problemelor…
Bună dimineața, domnule Gherman!
Ce bună ar fi câte o "Cronica cârcotașilor" serioasă la fiecare televiziune...
Buna dimineața, o “cronica” doar de prin ministere
Salut domnule Sabin,respect si multa sanatate!
salutare, sănătate și dvs!
Bună dimineața guten Morgen, aveți deplină dreptate în privința învățământului scolar dar vă liniștesc nici în Germania nu-i mai bine, văd ce și cum învață nepoții e ceva departe de realitate din păcate.O zi bună tuturor.
Buna ziua, cam peste tot societatea o ia mult înaintea autorităților, dar măcar in unele tari educația e cât de cât in legătura directa cu economia reala; in România s/au desființat pana și școlile profesionale de același ministere care se plâng acum ca nu mai exista forța de munca calificata…
@@SabinGhermanOficial aveți dreptate cu școlile profesionale care din păcate numai există îmi amintesc de grupul scolar Steagul Roșu ce de meserii se învățau.
Din lipsa acestora tineretul face o facultate cu care ajunge vînzător de cartofi.
@@jurgenkonig8931 Cei care fac o facultate și ajung să nu practice în domeniu, de cele mai multe ori voiau doar diploma.
elevii din USA, la 16 ani invata la Liceu sa conduca masina. Fiecare scoala are masini speciale si instructori.
in istorie si dragoste trebuie sa vedem lucrurile frumoase ca altfel se duce dracului si istoria si dragostea
fain spus:)))
Bună dimineața cu respect, felicitări.
buna dimineața, mulțumesc și eu cu același respect
Buna seara.
Ieri, de ziua lecturii l-am auzit la radio pe plagiatorul Câmpeanu, a pastrat obiceiul, adică, la functia si pregatirea lui nu și-a exprimat o idee proprie, ci a folosit un citat emis de alții.
măcar a dat sursa?:)))
Copii trebuie înscriși în partide (ex: psd pnl aur), nu în școli. Carnetul de partid este superior oricărei diplome.
Problema educatiei in scoala romaneasca este ca lipseste cu desavarsire.O zi faina!
asta-i!
Zi buna sa aveți!
Asteptati prea mult de la politicieni cu facultati pentru maidanezi...
Si George Orwell scria despre lucruri similare in 1935, in cartea "O fata de preot", in a doua jumatate a cartii, cand Dorothy ajunge sa fie profesoara intr-o scoala dintr-un orasel din Anglia. Poate ca scoala din Romania este in urma cu 100 de ani. Cred ca multi oameni au cosmare cu experientele din scoala, si dupa terminarea scolii au impresia ca s-au trezit dintr-un cosmar pe care mai bine ar fi sa il uite. Iar in legatura cu lucrurile invatate pe de rost in scoala, nu este normal sa vrei sa le uiti cat mai repede posibil, daca vrei sa nu iti pierzi mintile ?
Educație cum e ministru așai și cultura pesedistă.
Am si eu o intrebare, cum poti sa inveti pe cineva empatie? Adica vreti a spune ca e posibil sa stai la catedra, sa scrii ceva pe tabla (sau pe tableta, videoproiector, etc.) despre empatie, si acel elev sa devina empatic. Unele lucruri pur si simplu nu pot fi învatate la scoala.
eu o văd așa: învățând copiii despre valori - adevăr, generozitate, onestitate - ii faci sa înțeleagă ca toți suntem egali, indiferent de saracie/bogăție, culoare, etnie
@@SabinGhermanOficial
Da, absolut, scoala ar trebui sa cultive empatia si spiritul de convietuire, dar asta nu poate fi atins printr-o ora de curs.
Un alt exemplu din fisa: time management. Pentru a trece prin scoala (cat de cat cum trebuie) esti nevoit sa iti gestionezi timpul, altfel dai gres. Nu vine nimeni la ora sa iti spuna "fa-ti temele imediat ce ajungi acasa", iti dai seama pe parcurs ca trebuie sa faci asta.
Nu poti sa vii sa îi spui elevului la ora "fii harnic" ca nu are niciun efect. La fel nu are rost sa ai o ora in care sa îi spui "fii onest" ca la fel nu poate schimba nimic, daca s-ar fi putut.
Din păcate scopul literaturii a devenit învățarea caracterizări pe de rost, etc. dar în teorie, literatura - fie o nuvelă sau poezie - mai degrabă trebuie să fie despre filozofie și psihologie (empatie intră aici). ”Ce a vrut să spună autorul?” - o fost cea mai enervantă întrebarea peste anii școlare, pt că niciodată (ei bine, depinde de profesor, excepții onorabile!) n-am discutat, numai am ascultat și am memorat ceva, pe care a fost scrisă după o licență publicat cumva de un profesor, dramaturg sau oricine, la cine știe când. Iar eu nu zic că aceste răspunsuri scrise de cei inteligenți sunt incorecte - dar predarea literaturii nu termină, cu predarea textelor deja analizate și apoi învățate pe de rost.
Mulți dintre noi n-aș reciti niciodată majoritatea literaturii române predat la școală, dar dacă aveam șansa să redevin și reevaluez lista cărților - chiar m-aș interesa, și acum, când nu mai am nevoie la aceste informații. Și discuțiile în relație cu istorie actuală în aceste cărți; încă nici n-am menționat.
Cred că astfel a gândit și persoana care a făcut diagramele mai de sus, în ilustrație.
Educația în școli ar trebui actualizata.
Materii noi.
Ex: educație financiară.
corect - cu un plus de educație antreprenoriala
Sanatate! ✋
sănătate
Ministrul învățământului, acest gigi becali al scolii noastre....🤔
Bună ziua D-le Gherman.
buna ziua!
Care scoala ? Care educație?
Am fost într-o comună mare cu două școli, fiecare școală cu o capacitate de 400 de elevi .Acum sunt 3 elevi ,unul clasa 1 ,altul clasa 4 ,altul clasa 7 .Tot tineretul e afara cu copii cu tot .
Despre ce vorbim ?
sunt multe așa, din păcate…
Un profesor bun predă noua lecție cu ajutorul elevilor și nu le permite să învețe pe de rost.Elevii trebuie să înțeleagă și să explice cu vorbele lor. Așa învață să vorbească liber.
👍🥰 Sănătate și dvs.
Bună dimineața domnule Gherman recunosc că nu mi-a plăcut școala din cauza anturajului pe care îl aveam, frecventam mai mult filmele ce cinema😀 dar mi-aș dori să fie acum școlile și liceele și școlile profesionale, facultățile și bine înțeles acei oameni care ne-au învățat,erau adevărați profesori, îmi amintesc cum tremuram de frică în școala generală atunci nu chiuleam,de exemplu profesoara de anatomie ne bătea cu,cureaua dacă nu știam lecția iar când ajungeam acasă și îi spuneam lu mama că am luat bătaie ea zicea bine ți-a făcut, acum dacă îl trage de ureche se face scandal.Aici în germania școala este cum se făcea o dată la noi, ce-i care sunt la profesională și au profil electro fac practică în fabrici e un sistem sănătos în schimb la noi mulți fac facultăți pe bani și habar n-au,un exemplu o tipă a terminat facultatea cu profil turism și habar n-avea care e capitala Australiei,am ajuns să cred că politicieni nu-și doresc să avem școlii și copii deștepți,ei vor să fie doar copiii lor care fac studiile în străinătate în școli cu renume.
Bună ziua oameni buni!Respect D-nu Gherman! Ca întotdeauna nimeriți capul Cuiului! Trist dar adevărat. Da,veșnica tematică educația. Credeți-mă nu este numai România. Este și un conflict de Generatii. Nu degeaba se spune cei șapte ani de acasă, au influeze pe tot globul. Cu întrarea Covid in viața omenirii sa schimbat totul pentru Om și este numai începutul (părerea mea personală). Globul nostru in starea de Pandemie prin reprezentanții răspunzători politici efectuează educație :restricții
Sabin, apreciez mult ce zici. Sunt in Canada de 25 de ani, dar ardelean din Brasov si nu i-mi uit
Salutare
salutare
Daca vrei sa ai cultura generala trebuie sa memorezi
Un material foarte reușiit și din pacate ,dureros de adevarat.....In Romania , un student cu 10 pe linie la una două sau trei facultati sef de promoție (licențiat cu 10),nu va sta ca profesor ,pt un salariu de toată batjocora,va pleca la multinaționale IT ,etc etc, pt 2-3-4--5000 de Euro ,locul aceluia fiind ocupat de un o suplinitoar (e), cu fff puține cunostinte, ce elev va avea ? Dar un profesor de 10 ,are pretenția si garanția ca ,studentul lui ,il va depăsi cindva ,No ăla-i profesor ,Sintem intru -n proces de degradare accelerata ,din toate punctele de vedere.
Mai ştie "domnu" ministru regula de trei simplă....
trei partide :)))
@@SabinGhermanOficial 🤣🤣🤣
Exact aşa
E semianalfabet acest ministru întunecat. Dumnezeu să îl ierte.
Și cum să procedăm cu acești copii - să treacă direct de la matematica de bază la contabilitate și informatică , de la teoreme și tabelul lui Mendeleev direct experimente? Ca să le poți aplica , trebuie mai întâi să le reții, cred. Sau ca să citești istorie și literatură trebuie în primul rând să judeci autorul ?!!
Nu. Lucrurile sunt simple, funcționează impecabil in țările dezvoltate și nu e nevoie sa reinventam roata
@@SabinGhermanOficial Mai e un aspect: ”țările dezvoltate” au în posturi înalte, unde se cere stăpânire adevărată de profesiune de avangardă, forță de muncă formată la alte școli, nu ale lor: India și România - aia veche - să fie numai două exemple.
E nevoie de un consilier de orientare de carieră. Să sfătuiască un copil să își aleagă din școală pe baza pasiunilor și abilităților viitoarea meserie.
teoretic, exista, doar ca aici și părinții au o vină: “știm noi mai bine!”
@@florincroitoru1502 , dnul Gherman face analize doar pentru "pacienții " dumnealui... Are o minte analitică , știe cum să ne provoace , altfel nu ne ar permite să ne exprimăm părerile pro sau contra . Să mă scuze dacă îl supăr dar uneori pare că are ochelari de cal și astfel devine previzibil în expunere și exprimare.
Am discutia asta cu prieteni din Cluj care sunt profesori si vad o opacitate incredibila, iti repeta aceeasi placa sterila despre cum noi suntem superiori altor natii tocmai datorita felului in care este programa scoalara (despre tinerii care pleaca nu se admit discutii, “exagerezi…”). Nu au dubii. Este o competitie intre parinti, unde este mai abuzat copilul acolo “se face carte”. Nici vorba de formarea caracterelului, de abilitati sociale. Rezultatul este acelasi individualism feroce pe care-l vedem in partide ca USR.
Spuneți-le să trăiască în secolul 21 unora de la liceele din orășelele mici, ăia așa mentalitate au de numai nu-și pun poza lui Ceaușescu și nu scriu ”trăiască Ceaușescu, partidul și poporul”
Bine spus!:)))
Adevarul este ca noua generatie de dascali este slab pregatita si acest lucru se intimpla in multe tari asa ca si copiii sint slab pregatiti . Rectorul Universitatii din München acum citva ani a atras atentia ca studentii sint slabi si ce este ingrijorator ca unii din ei vor ajunge dascali -Deasemenea a mai mentionat ca acest lucru se intimpla de foarte multi ani asa ca si actualii parinti sint slab educati si nici nu sint in stare sa isi ajute copiii la teme acasa . Este un cerc vicios .
Nu contează cate diplome ai, cei care ajung sa lucreze la BNR, sunt puțini.
“este” putini - adică sa păstrăm totuși nivelul lor:)))
@@SabinGhermanOficial Nu puteți totuși, să jigniți 'intelectualitatea' română 😂😂😂😂
așa e; ei “este mai mulți” decât mine, deci ma declar numeric :) vinovat :)))
Buna dimineata.
săru’mâna
👍👍👍🤚
No...
Știu că merge prost școala dar nu i-au nici o măsură,nu schimbă nimic,de 30 de ani aceeași pălărie,dau diplome pe bandă rulantă, te miri că nu merge nimic în țară,nici nu poți să aștepți ceva.
Inveninatule, cum de te mai rabda pământul românesc?!
👍👍👍🤚👍👍👍🤚
👍
👍💯
👍🤗👍
Of. Am 3 copii. Cel mai mic in cls 1 a trebuit sa renunte treptat la toate celelalte activitati din cauza volumului ff mare de teme pt acasa.
așa a fost și la mine…
😂🤣😂
Bună seara.
Eu am "chestia aia faină" de la domnul Silviu Iliuță + acea schiță de proiect pentru școala nouă românească, pe care v-am trimis-o în privat.
Si memorarea este buna in prevenirea dementei !
sigur ca da, doar ca nu la scoala :)))
eu așa zic!
@@SabinGhermanOficial Asa este ! dar sa stiti ca cei ce fac exercitii de memorizare sunt mai protejati de atrophia creierului mai tirziu ,Este ca o gimnastica .Si intradevar este greu pentru copil Bineinteles ca metoda pedagogica este de a dezvolta imaginatia ,creativitatea ,spontaneitatea si sa caute informatia repede .
Daca vrei sa ai cultura generala trebuie sa memorizezi .In occident stiu sa gindeasca dar nu au cultura generala
Daca studiezi chimie, tabelul lui Mendeleev trebuie stiut pe de rost. Nu ai cum sa faci probleme de chimie fara el. E ca si cum vrei sa citesti si nu stii alfabetul
Nu cred asta, poți sa îți ocupi mintea cu lucruri mai greu de descoperit decât pânza afișata și verificabila mereu de pe peretele fiecărui laborator de chimie
Cate probleme chimice ai facut dupa liceu? Alfabetul te ajuta toata viata. Daca nu stii alfabetul, nu stii sa scrii si sa citesti si poti fi fraierit de oricine. Acum, in afara de orele alea plictisitoare de chimie, cu ce te ajuta in viata tabelul lui Mendeleev comparativ cu alfabetul?
Nu inteleg de ce trebuie statul sa le dea somaj dipa terminarea liceului,e nevoie de forta de munca nu de trintori asa se invata sa primeasca pomana de la contribuabili,nu de la stat,Androneasca a distrus invatamintul ,raspunde penal pt asta?nu ca e politician,are imunitate
Buna ziua, am așteptat de mult ca tematica educației din tara sa fie adusa in discuție. După terminarea universității am fost profesor de engleza timp de 3 ani, am decis sa-mi schimb alegerea după a remarca a directoarei din scoală la care predam care mi-a comunicat ca nu-i pasa ce fac la orele de engleza dar sa fie liniște. Eram cu o clasa mica si ne jucam de a dusul la piața si cumpărat legume si fructe, sigur nu era o liniște profunda. Auzim foarte des de la dumneavoastră ca trebuie mai mulți bani pentru educație. Oare are rost sa aloci 10% din PIB pentru educație fără o reforma totala? Oare daca cresc salariile profesorilor vom avea un sistem de educație mai bun? Nu cred.
Am un copil in clasa a VI-a, săptămâna trecuta a primit următoarea teama: Pentru un sportiv, rata respirației este de 750 ml de aer pe minut. Calculați de câte ori inspira într-un minut, cât aer intră în plămâni într-o pauză scurtă și o pauză lungă, de câte ori inspira sportivul în 8 ore? Vi se pare normal la clasa a VI-a? Asta învață ei si daca-I întrebi cu ce se hrănește broasca o sa zică: cu firimituri de pâine.
Mi-as dori foarte mult sa avem o continuare acestei teme cu următoarele întrebări.
De ce programa școlara, conținutul si cantitatea nu are nici o legătura cu realitatea?
Cine sunt oamenii care redactează aceasta programa?
Au predat oare in viată lor in ciclul gimnazial?
Cum pot fi acești oameni trași la răspundere pentru dezastrul si analfabetismul funcțional pe care-l provoacă? Pentru ca nu putem sa dam vina întotdeauna doar pe miniștrii educației.
De ce nu exista comunicare in sens invers, scoală-inspectorat-minister pe aceasta tema? Sa vina profesorii sa spună ca nu e bine. De ce sindicatul de învățământ exista doar in momentele in care se cere mărire de salar? Va mulțumesc si multa sănătate.
Dacă îi schimbă pe trimestre e mult mai rău, o sa înceapă să predea pe repede înainte, văileu vine sfarsitul trimestrului și trebuie să îi evalueze. Domnul Câmpeanu vrea să rămână în istorie cu ceva și s-a gândit el ca va fi pomenit dacă bagă trimestre.
schimbări peste schimbări la suprafața, dar acolo unde e adevarata problema nu se atinge…
Nu te mai duce mamă la școală, mai bine du-te și lipește afișele.unui partid și ai viitorul asigurat. Ești ce vrei tu, dacă ști să lipești bine afișe.
Ooo, da; “plus o pensie speciala dacă duci și servieta!”:)))
@@SabinGhermanOficial exact !
Tu vorbesti de raspunsuri cand ti-e frica de orce comfruntare .Cum vrei sa se discute-n clasa ceea ce nici macar voi cei ce sustineti ca sunteti jurnalisti nu aveti curajul si decenta sa o spuneti.
Un biet profesor tre sa se tina de programa . Nu-i buna da asta e . De unde ar trebui sa ia informatiile un tanar de la unii ca tine care zicand jumatati de adevar manipuleaza informatia in folosu propriu sau al altora . .
con-; și asta spune totul despre “scoala” ta
ai memorat tabla inmultirii ?
Tabla înmulțirii face sens să o ști, acuma memorată sau dedusă. Dar tabelul lui Mendeleev, nu.
Nu te acuz ca tre sa traiesti si tu din ceea ce faci dar zi , te rog ,mai putine neadevaruri
ia sa vedem care sunt acele neadevăruri
Aveți ura împotriva conducătorilor noștrii !
PS: sunteți gelos și pe nunta lui Burci de la Abu Dhabi , manele , balet, lume buna, toată forța României a participat la nunta dansului 💪💪!
Ești bine la scufiță????
Bravo, m-ați “desconspirat”:)))