Ioan Damaschinul | Eu cu cine gândesc? | Podcast cu Theodor Paleologu și Răzvan Ioan | EP 66

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 8 พ.ย. 2023
  • Ioan Damaschinul, un teolog remarcabil din Siria, este asociat cu apărarea cultului icoanelor în perioada crizei iconoclaste. Discutăm despre viața și opera sa, precum și despre contribuțiile sale în această perioadă tumultuoasă a istoriei creștinismului.
    Criza iconoclastă a fost inițiată de împărații dinastiei isauriene, care considerau că interzicerea icoanelor ar slăbi influența islamului și ar consolida creștinismul în fața competiției religioase. Ioan Damaschinul, născut în Damasc și crescut într-un context islamic, a scris o serie de tratate împotriva iconoclaștilor, susținând venerarea icoanelor și argumentând că aceasta nu este idolatrie.
    El a pledat pentru faptul că venerarea icoanelor este un act de adorație către Dumnezeu și că acestea sunt doar semne care trimit către o realitate transcendentă. În această perioadă, Damaschinul a devenit și autorul unei opere teologice extinse, numită „Izvorul Cunoașterii", care cuprindea trei părți principale: capitole filozofice, lupta contra ereziilor și doctrina eshatologică.
    Se susține că această operă a lui Damaschino a reprezentat o „summa teologica" a secolului al VIII-lea și a avut un impact semnificativ în contextul evoluției credinței ortodoxe. Mai târziu, lucrarea sa a fost preluată și dezvoltată în evul mediu european.
    -------------------
    Casa Paleologu
    Website: paleologu.com/ro
    Facebook: / casapaleologu
    Instagram: / casa.paleol. .
    Linkedin: / 2831. .
    Theodor Paleologu
    Facebook: / tpaleologu
    Linkedin: / feed
    -------------------
    Contact: cursuri@paleologu.com
    #creștinism #sfintiiparinti #istorie
    ------------------------------------
    (C) & (P) Fundatia Casa Paleologu
    Toate drepturile rezervate.
    (C) & (P) Fundatia Casa Paleologu
    All rights reserved. Unauthorized reproduction is a violation of applicable laws
    In order to avoid copyright infringement, please, do not upload this content on your chann
  • บันเทิง

ความคิดเห็น • 13

  • @Target-jv3wn
    @Target-jv3wn 7 หลายเดือนก่อน +7

    Fara exagerare, astfel de discutii intre doi eruditi (rara avis in zilele noastre) sunt o oaza de spiritualitate si cultura binevenite intr-o lume tot mai saraca spiritual si cultural. Felicitari!

  • @CarmenZaman-sv7sb
    @CarmenZaman-sv7sb 7 หลายเดือนก่อน

    Bună ziua, Domnule Paleologu și invitatului dvs. Domnul Ioan Răzvan. Interesantă tema aleasă și cred cu tărie că icoana sfântă, este credința noastră în Dumnezeu! Stă în puterea noastră de a ajuta pe cei nevoiași, pe cei "rătăciți" de la dreapta credință, pe cei care nu gasesc o alinare sau nu mai gasesc drumul , în aceste vremuri grele și greu incercate! Personajul Ioan Damaschin, reprezintă un model de testare a credinței și fidelității, după parerea mea, față de împărat și de Dumnezeu. Este adevărat, că se spune în vechile scrieri, ca un fel de regulă, de lege, de " a nu îți face un chip cioplit și să nu te închini acestuia..." Credința, se află in sufletele noastre. Trebuie doar, să fie cultivată și transmisă mai departe, tinerelor generații.

  • @marianmaricaru5009
    @marianmaricaru5009 7 หลายเดือนก่อน

    Existau icoane în Vechiul Testament, anume ale îngerilor, care sunt brodate în Cortul Sfânt, respectiv statui turnate pe Chivotul Legii. Deci, ele sunt prezentate, dar în locuri în care le puteau contempla doar preoții, respectiv marele preot a dată pe an. Poporul era prea trupesc să înțeleagă, dar lui Moise i se arată Slava lui Dumnezeu între acei doi îngeri turnați. Am mai explicat cred că și în videourile mele.

  • @CarmenZaman-sv7sb
    @CarmenZaman-sv7sb 7 หลายเดือนก่อน

    Am o intrebare, nu cumva lui Ioan Damaschin, ai este testată fidelitatea și credinta? E valabil și pentru împărat, deoarece se verifică câtă încredere are în Ioan Damaschim, în ciuda intrigilor...

  • @aripadreaptatherightwing6028
    @aripadreaptatherightwing6028 7 หลายเดือนก่อน +1

    Evident că nu sunt.

  • @petruvidu4674
    @petruvidu4674 6 หลายเดือนก่อน +1

    Icoanele sunt chipuri cioplite? Nu, sunt chipuril pictate !!!

  • @oviovi8888
    @oviovi8888 7 หลายเดือนก่อน

    Ascetic e de la așceză care înseamnă antrenament nu călugărie ce filozof ești dacă nu ști sensul cuvintelor

    • @Target-jv3wn
      @Target-jv3wn 7 หลายเดือนก่อน +2

      Si calugaria nu e in fond tot un fel de antrenament, cu privatiunii de tot felul, pentru a te apropia mai mult de Dumnezeu si pentru a-L intelege mai mult, dar si un mod de a tinde spre o moralitate inalta?!

    • @andreihsk
      @andreihsk 7 หลายเดือนก่อน +1

      *nu stii

    • @marianmaricaru5009
      @marianmaricaru5009 7 หลายเดือนก่อน

      Vine de la askesis care înseamnă exercițiu. Orice creștin trebuie să practice exerciții duhovnicești: post, rugăciune, milostenie etc.