Direnç Nedir?

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 14 ต.ค. 2024
  • Herkese Merhabalar!
    Bugün sizlerle birlikte Melike Elaldı ile elektrik devrelerinde kullanılan direncin önemine ve direncin ne olduğuna değiniyoruz. Sonrasında direnç renk kodlarının açıklıyoruz. Ardından direnç, LED, pil kullanarak devre oluşturuyor ve devrenin kurulumunu açıklayarak videomuzu sonlandırıyoruz.
    Keyifli seyirler!
    #LED #pil #jumper #ledyakma #direnç #ohmyasasi #yariiletken #pasifdevreelemani #iletken #yalıtkan
    Bölüm Numarası: 11

ความคิดเห็น • 5

  • @ozkankahveci9804
    @ozkankahveci9804 22 วันที่ผ่านมา +3

    Devreye eklediğimiz dirençler hayat kurtarırken, devre elemanlarının iç empedansları bir o kadar da işimizi zorlaştırır. İç empedanslar elektrik gücünü ısıya dönüştürür, devre elemanı ısındıkça empedansı artar, ısı arttıkça empedans üzerinde ısıya bağlı GAUSS PDF ile modellenen termal gürültü artar. Dirençler paradoks gibi. Emeğinize sağlık, video bilgilendirici olmuş.

  • @darkofthemoon3946
    @darkofthemoon3946 19 วันที่ผ่านมา

    Dünyanın en faydasız bilgisi olmuş ağzınıza sağlık ben bunları dokuz yaşımda öğrendim

  • @anlhakanyarc4850
    @anlhakanyarc4850 20 วันที่ผ่านมา

    Dirençlerin yarıiletken değiller, burada sanıyorum yanlış bir bilgilendirme söz konusu. Eğer farklı bir şey varsa lütfen beni de bilgilendirin, çünkü bildiğim bu değil. Çoğunlukla videoda gösterdiğiniz dirençler CCR (carbon composition resistor) olup, birçok farklı direnç de yine karbon temelli malzemelerden yapılır. İnce film kaplamalı dirençlerde de Nikel Kromium ya da seramik gibi malzemeler kullanılır. Dirençlerin içerisinde herhangi bir yarıiletken element (silisyum gibi) veya alaşım (galyum arsenik gibi) bulunmuyor. Onlar daha çok LED, diyot ve transistör gibi devre elemanlarında mevcutlar.

    • @ozkankahveci9804
      @ozkankahveci9804 18 วันที่ผ่านมา +1

      Dirençlerin üzerinde özellikle de renk kodu bulunan dirençlerde direncin toleransı belirtilir. Tolerans; direncin değerinin olası fiziksel koşullarda ne kadar değişim göstereceğini belirtir. Toleransın %0 olması beklenir çünkü devreye eklediğimiz direncin amacı sabit bir direnç sağlamaktır değeri değişmemelidir. Bu nedenle dirençlerde karbon kullanılır çünkü karbonun direnci çevresel faktörlerden az etkilenir yani stabildir. Yarıiletken kavramı ise belli fiziksel koşulların değişmesi ile direnci değişen anlamına gelir. Örneğin transistörde gerekli base akımı sağlandığında collector ile emiter arası iletken olur. Başka örnek güneş panellerinde bulunan P-N junctionu güneş enerjisi ile iletime geçebilir. Sözün özü dirençler silisyum gibi yarıiletkenlerden üretilmez çünkü amaç direnç değerinin sabit kalmasıdır. Bundan sebeple dirençler yarıiletken sınıfındadır terimi yanlıştır. Doğada bulunan her direncin toleransı olduğu için aslında her madde yarıiletken tanımına uyar, ama yarıiletken kavramını anlaşılırlığı arttırmak için dirençler için değil transistör için kullanıyoruz.

    • @anlhakanyarc4850
      @anlhakanyarc4850 18 วันที่ผ่านมา +1

      @@ozkankahveci9804 Eyvallah hocam uzun uzun yazmışsın, eline sağlık.