Grapig dat die guy die geen spoorlijn door het natuurgebied wilt, 'Het veroorzaakt de omwonende veel overlast' gebruikt als argument. Terwijl de alternatieve opties die langs de steden gaan juist veel meer overlast veroorzaken...
"De mensen die langs het huidige spoor wonen hebben veel overlast". Volgens mij liggen die sporen vóór dat de huidige bewoners hun huis gekocht hebben...
Ik heb 21 jaar langs het spoor gewoond en daar nooit enige hinder van ondervonden. Sterker nog, het was zelfs wel lekker, al die treinen, geeft wat levendigheid aan de buurt
@@WTRtrucker Hier idem, echter dan met 34 trams (3 lijnen, beide richtingen) van een tonnetje of 40/50 per uur. Zonder zou het hier een dooie boel zijn ;P
Waarom dwingende de gemeentes grenzend aan de noordtak niet een stationnetje af voor sterk verbeterde bereikbaarheid? Passagierstrein kan netjes aan de kant zodat de goederen vrijwel altijd vrijbaan houden. Kansen zien ipv obstakels!
Dat leidt tot de aanleg van stations in dunbevolkte gebieden die daardoor onrendabel zijn óf tot de aanleg van spoor door dicht(er) bevolkte gebieden wat voor meer overlast voor omwonenden zorgt. En als je naast goederenvervoer ook nog eens personenvervoer over die trajecten laat rijden, heb je dus overlast van beide vervoersstromen.
@@Sierra-Whisky Men zou een bypass kunnen overwegen, naast een spoor dat dichter bij de bebouwing blijft. Als je twee of drie daarvan hebt kan je makkelijk die twee vervoersstromen aan. ERTMS kan gemakkelijk om de 1.5 minuten een trein aan, en met voldoende spoor kan je gemakkelijk die passagierstreinen laten halteren. Qua goederen zal het in eerste instantie toch niet zo druk zijn omdat je als het ware de stroom van de huidige betuwelijn splitst. Een halfuursdienst is - als goed ontworpen - geen enkel probleem.
@@Giruno56 ik begrijp wat je zegt maar het klinkt nogal tegenstrijdig. Een van de klachten is de vrees voor overlast. Vervolgens stel je voor om ook nog passagierstreinen over het traject te laten rijden, wat effectief nog meer overlast oplevert. En dan gaan we gemakshalve nog maar even voorbij aan de vraag in hoeverre de kosten van de bouw en het beheer van de stations en de aanpassingen aan het spoor in dergelijke dunbevolkte gebieden wel te verantwoorden zijn.
route over Zutphen is de beste optie want spoor tussen Deventer en Overijsel is al helemaal, en de grond kan zware goederentreinen helemaal niet aan. nieuw traject waarbij je natuur stukmaakt is echt gestoord. het is echter ook gewoon een feit dat infrastructuur nodig voor de economie en spoor is het meest duurzaam en geeft ook nog de grootste prijs kwaliteitsverhouding. als dan voor die noordtak alle overgangen vervangen met tunnels en bruggen en geluidswanden plaatsen en rails samenlassen valt overlast reuze mee.
Het valt allemaal reuze mee. Ik kom regelmatig op het tracé Deventer - Bad Bentheim en het is echt niet zo dat er om de vier minuten een goederentrein passeert. Noordelijke tak is, zeker in vergelijking met de ligging van sporen in Duitsland, niet nodig.
@@isdatzo6149 men kan vanaf Kijfhoek ook via Amersfoort, scheelt kopmaken. Daarnaast kan een rechtstreekse aansluiting Zutphen - Hengelo bij Deventer Snippeling veel problemen/ongemakkelijkheden wegnemen.
Wat mij verbaast is dat de huidige Betuwelijn nog lang niet maximaal benut wordt, om over het rendement nog maar te zwijgen. Sinds de opening van de Betuwelijn hebben de belastingbetalers samen al meer dan €300mln bij moeten lappen. En dat komt natuurlijk bovenop de kosten en budgetoverschrijdingen die al door de belastingbetalers werden betaald om de aanleg te bekostigen. In wiens belang is het om die noordelijke aftakking te maken? En waar is de 'businesscase'?
Als ik het zo lees komt dat allemaal doordat het Duitse stuk nog niet af is. Ja het kost een hoop geld, maar als we de Betuwelijn niet hadden dan hadden we per dag 3600 extra vrachtwagens op de A15 met een eigen chauffeur, en als het Duitse stuk af is zal dit getal verdubbelen. Naast het feit dat dit een hoop uitstoot met zich mee brengt zal dit de files op de A15 erger maken, tot op een gegeven moment dat je de A15 moet verbreden, wat zal dit kosten (aanleg&onderhoud)? En dan heb je het nog niet gehad over de enorme materiaal&personeels tekorten die we momenteel hebben. Waar je ook rekening mee moet houden is dat de jeugd tegenwoordig minder snel kiest voor het vak vrachtwagenchauffeur. Zie het als een “kleine” prijs om grotere uitgaven te voorkomen, dit geldt ook voor de aftakking.
@@vlaardingerrr en de betuweroute vermijd alle bebouwing met tunnels onder natuur, ook wel fijn om alle chemicalien zo te vervoeren, toch wat veiliger dan dwars door allemaal stadscentra. of via vrachtwagens.
Zat ik ook al aan te denken. Als straks de A18 verbreedt/doorgetrokken moet worden, zou dat dezelfde discussie moeten opleveren. Toch denk ik dat Arnhem-Zutphen-Hengelo de beste optie is voor een eventuele Noordtak.
@@janhoed3856 Nee, de (container)schepen kunnen gewoon doorvaren naar havens in Scandinavië of langs de Oostzee / Baltische Zee. Ook de mega grote schepen!
Kunnen we niet gewoon 4 sporen langs de huidige route via Nijmegen en laten lopen 2( voor personen vervoer en twee voor goederen) en dan vervolgens spoor verdubbeling van 1 naar twee sporen tussen Zutphen en Hengelo met een tunnel voor het laatste stuk onder het centrum van Hengelo zodat het personenvervoer daar niet vastloopt. de overgangen tussen Zutphen en Hengelo moeten dan allemaal worden verwijderd zodat je met de fiets en te auto er ook langs kan. zo worden er geen nieuwe corridors gemaakt en hoeft men de natuur dus niet verder te beschadigen, Als er geluidswanden worden geplaatst en alle rails aan elkaar worden gelast en er matname overdag gereden wordt zal er hierdoor ook bijna geen overlast ontstaan behalve tijdens te bouw. Helaas in infrasturctuur ook gewoon nodig om de economie te overeind te houden en te kunnen zorgen dat het wegennet niet overvol raakt. spoor is de meest klimaat en energie en kosteneffectieve manier om het te doen dus ik zou zeggen bouwen die handel maar wel naast al liggende sporen om natuur niet te beschadigen.
Het noorden wil wel de lelylijn bouwen,in het noorden is wel ruimte,dan gaan de treinen via bad nieuweschans nederland uit. Hebben we wat meer variatie op het spoor in het noorden! Of de lijn naast de A7 bouwen,vanaf groningen naar bremen/osnabruck.
Wat een geklaag zeg. Dit is het levensbloed van ons land en een competitive advantage voor decennia. Bovendien is het een groene oplossing. Deze professionele zeikerds moeten eens goed bedenken of ze wellicht liever in armoede leven
Mijn idee voor de Noordtak; bestaande lijn Apeldoorn-Zutphen-Hengelo elektrificeren én verdubbelen en je bent klaar! Kan de IC Berlijn ook meteen weer iets versnellen, en een stop krijgen in Zutphen (extra perron nodig?) in plaats van een de-tour via Almelo (waar hij sinds december 2023 al niet meer stopt). En het goederenvervoer profiteert hier ook van. Het enige nadeel is wel dat elektrische locomotieven dan wel weer 1500 volt aan boord moeten hebben, terwijl de Betuweroute doorgaand met 25000 volt is geëlektrificeerd. Toch lijkt me dit een betere oplossing (qua kosten en qua natuur) ten opzichte van een compleet nieuwe lijn. EDIT: 3:39 En deze zogenoemde 'Twentekanaallijn' is ook het snelst te realiseren.
Iedereen doet wel zo moeilijk, maar die contaners zouden toch wel een manier weg kunnen. En door de ligging van Nederland (een uithoek in Europa) zal het wel op deze manier moeten
@@berndweijers2979 Kost veel teveel geld en de infrastructuur voor die schepen ligt daar niet en zullen er ook niet komen omdat het simpelweg te duur is.
@@okkeboonstra4587 Die grote containerschepen, zoals de Maersk Triple-E, kunnen in de volgende havens in Noord-Europa aanmeren: Gotenburg (Zweden), Willemshaven (Duitsland), Bremerhaven (Duitsland), Gdansk (Polen). Wat ook steeds meer gebeurd is overslag in Rotterdam van die mega schepen op kleinere zeeschepen/coasters, bijvoorbeeld tussen Rotterdam en Bilbao.
Die gaat naar Arnhem. Als je de betuweroute bedoeld: Die gaat maar tot Zevenaar; ze hebben kennelijk in Duitsland te weinig capaciteit richting Münsterland & Düsseldorf. Vandaar die noordtak..
Ondertunnelen die handel. In west Nederland wordt jaarlijks miljarden besteedt voor de infrastructuur aldaar. (Weggegooid geld over 50 jaar ligt dat onder water) Als dat goederenverkeer nodig is investeer er dan maar in. Lol
Waar is heel die noordtak voor nodig? Je kunt letterlijk gewoon bij Zevenaar de grens over en dan via Oberhausen naar het noorden. Sowieso hebben we in Nederland vergeleken met Duitsland veel minder goederenverkeer dus deze heisa is echt nergens voor nodig -_-
Ik zie daar op die lijn in Duitsland al best veel goederentreinen rijden op dit moment. Alsnog snap ik ook niet waar nu een probleem van gemaakt word...
@@joren9551 ik denk het wel. En het is ook niet eens zo'n heel gek idee. Ik weet niet of de term "Hyperloop" je iets zegt? Transport over lange afstanden is uitermate geschikt om ondergronds te doen.
@@Sierra-Whisky eigenlijk niet hyperloops werken op lucht druk dat word gezogen door 'sterke stofzuigers' maar een gaatje van de grote van een naald kan al problemen leveren bij de effcientheid van een hyperloop. Bovendien zou een tunnel extreem duur zijn en daarmee mogelijk nog minder rendabel zijn. Ook zouden omwonenden last hebben van grond verzakkingen tijdens het graven. Ook zouden geluidsmuren gewoon een optie kunnen zijn. Maar een tunnel heeft ook wel wat voordelen
@@apotato5563 misschien had ik het iets anders moeten formuleren. Ik bedoelde niet per se dat een hyperloop-achtige techniek (met vacuümbuis etc.) zou moeten worden ingezet voor goederentransport. Ik weet niet of de HL daarvoor wel geschikt is, omdat de HL in z'n huidige vorm vooral uit kleine capsules bestaat. Misschien dat een dergelijke techniek uiteindelijk wel mogelijk is, maar daar weet ik gewoon te weinig van. Musk heeft met zijn Boring Company een paar jaar geleden voor $10mln een testtraject van een paar kilometer aangelegd waarbij personenauto's over een railsysteem door een tunnelbuis gaan zonder capsules en onderdruk en daar zie ik wel mogelijkheden voor goederenvervoer op lange afstanden. Ik heb iemand van de TU Delft weleens horen uitleggen waarom ondergrondse tunnels van honderden kilometers met moderne technieken helemaal niet duurder (zelfs goedkoper) hoeven te zijn dan dezelfde afstand in bovengrondse rails met alle geluiddempende maatregelen die daar bij komen kijken. Ik heb zelf te weinig verstand van de materie maar zijn uitleg klonk best plausibel. De aanleg van dergelijke tunnels kun je natuurlijk ook gewoon door dunbevolkt gebied laten gaan. Als er dan verzakking zou optreden dan blijft de schade zeer beperkt. Wel zou dat voor extra bochten in het traject kunnen opleveren. Wat mij betreft in elk geval zeker het onderzoeken waard.
Warom hebben we zoveel goederen nodig vanuit USA, China, Rusland? Export neemt af door Europese beleid en import neemt toe en dus ook onze afhankelijkheid van USA, China, Rusland. Terwijl we juist goede en duurzame en mischien wel morele keuzes kunnen maken als we een sterk gezond Europa zijn met minder afhankelijkheid. De lobby is de baas lijkt het wel, als de meerderheid de baas is dan kan dat ook ellende opleveren maar als de lobby aangestuurd wordt door grote bedrijven elders dan zijn we verloren. Achja hou hoop, in het mooiste geval geeft het ons macht en kunnen we het spoor blokkeren bij dreigementen elders. Goede infrastructuur is belangrijk en wie weet kan het netjes ondergronds worden weggewerkt en treinen rijden op stroom en dat is een stuk fijner ademen dan fossiele brandstoffen die we niet zelf kunnen winnen in Europa. Hoe langer ik er over filosofeer hoe beter ik het vind, Nederland wordt wel vol en ik hou van natuur en landbouw dus voor mij persoonlijk is het in Oost of zuid Europa aantrekkelijker mits Europa veilig en sterker is dan dat het nu lijkt
Is gewoon nodig, Oekraïne helpen met al onze materialen, sterk NL. Net zo sterk als in 40-45, rond stonden wij ook al sterk, koningshuis was als laatste weg, een oranje gevoel zal ik maar zeggen. Niet vergeten zou Huig Plug zeggen.
die guy 1 machinist in plaats van 60 chauffeurs, ik denk dat voordelen van de calculatie niet mee zijn genomen zoals; 1. meer banen 2. meer rijke mensen want tja chauffeurs verdienen eenmaal veel. 3. mensen gaan voorzichtiger rijden vanwege 60 extra vracht wagen chauffeurs. 4. iedereen heeft dus meer voordeel aan 60 chauffeurs, want dat zijn wel mensen die 60x pensioen geld betalen, waardoor het potje groter wordt en dan hebben het nog niet eens gehad van nationale en internationale veiligheid tja zij betalen samen toch 60x btw op alles in het land. conclusie weg met het spoor en op naar de vracht auto's, tenzij je denkt aan 1 multi national rijke stinkerd die geld wilt verdienen zoals O dago bert duck
60 mensen die straks een AOW-tje willen als ze daadwerkelijk met pensioen gaan. En extra personeelskosten maakt de producten voor de consument ook duurder. En de vrachtwagens die deze producten vervoeren zijn minder goed voor het milieu dan treinen.
Grapig dat die guy die geen spoorlijn door het natuurgebied wilt, 'Het veroorzaakt de omwonende veel overlast' gebruikt als argument. Terwijl de alternatieve opties die langs de steden gaan juist veel meer overlast veroorzaken...
Betuweroute* De Betuwelijn is het boemeltje tussen Arnhem en Tiel..
"De mensen die langs het huidige spoor wonen hebben veel overlast". Volgens mij liggen die sporen vóór dat de huidige bewoners hun huis gekocht hebben...
Ik heb 21 jaar langs het spoor gewoond en daar nooit enige hinder van ondervonden. Sterker nog, het was zelfs wel lekker, al die treinen, geeft wat levendigheid aan de buurt
@@WTRtrucker Hier idem, echter dan met 34 trams (3 lijnen, beide richtingen) van een tonnetje of 40/50 per uur.
Zonder zou het hier een dooie boel zijn ;P
@@gwnlars_8306 tuk GJ I hoog p
Waarom dwingende de gemeentes grenzend aan de noordtak niet een stationnetje af voor sterk verbeterde bereikbaarheid? Passagierstrein kan netjes aan de kant zodat de goederen vrijwel altijd vrijbaan houden. Kansen zien ipv obstakels!
Niet de hele Betuwelijn kan passagierstreinen aan.
Dat leidt tot de aanleg van stations in dunbevolkte gebieden die daardoor onrendabel zijn óf tot de aanleg van spoor door dicht(er) bevolkte gebieden wat voor meer overlast voor omwonenden zorgt. En als je naast goederenvervoer ook nog eens personenvervoer over die trajecten laat rijden, heb je dus overlast van beide vervoersstromen.
@@Sierra-Whisky Men zou een bypass kunnen overwegen, naast een spoor dat dichter bij de bebouwing blijft. Als je twee of drie daarvan hebt kan je makkelijk die twee vervoersstromen aan. ERTMS kan gemakkelijk om de 1.5 minuten een trein aan, en met voldoende spoor kan je gemakkelijk die passagierstreinen laten halteren. Qua goederen zal het in eerste instantie toch niet zo druk zijn omdat je als het ware de stroom van de huidige betuwelijn splitst. Een halfuursdienst is - als goed ontworpen - geen enkel probleem.
@@Giruno56 ik begrijp wat je zegt maar het klinkt nogal tegenstrijdig. Een van de klachten is de vrees voor overlast. Vervolgens stel je voor om ook nog passagierstreinen over het traject te laten rijden, wat effectief nog meer overlast oplevert. En dan gaan we gemakshalve nog maar even voorbij aan de vraag in hoeverre de kosten van de bouw en het beheer van de stations en de aanpassingen aan het spoor in dergelijke dunbevolkte gebieden wel te verantwoorden zijn.
route over Zutphen is de beste optie want spoor tussen Deventer en Overijsel is al helemaal, en de grond kan zware goederentreinen helemaal niet aan. nieuw traject waarbij je natuur stukmaakt is echt gestoord. het is echter ook gewoon een feit dat infrastructuur nodig voor de economie en spoor is het meest duurzaam en geeft ook nog de grootste prijs kwaliteitsverhouding. als dan voor die noordtak alle overgangen vervangen met tunnels en bruggen en geluidswanden plaatsen en rails samenlassen valt overlast reuze mee.
Het valt allemaal reuze mee. Ik kom regelmatig op het tracé Deventer - Bad Bentheim en het is echt niet zo dat er om de vier minuten een goederentrein passeert. Noordelijke tak is, zeker in vergelijking met de ligging van sporen in Duitsland, niet nodig.
Voorbij Zevenaar de grens over en dan vertakken. Duitsland heeft meer ruimte!!
Dat klopt idd
Nou dat valt vies tegen door het kop maken in Deventer.Als die duitsers bezig zijn met het spoor is het echt niet leuk.
@@isdatzo6149 men kan vanaf Kijfhoek ook via Amersfoort, scheelt kopmaken. Daarnaast kan een rechtstreekse aansluiting Zutphen - Hengelo bij Deventer Snippeling veel problemen/ongemakkelijkheden wegnemen.
Bouw die spoorlijn ik wil meer plekken hebben om te spotten
Wat mij verbaast is dat de huidige Betuwelijn nog lang niet maximaal benut wordt, om over het rendement nog maar te zwijgen. Sinds de opening van de Betuwelijn hebben de belastingbetalers samen al meer dan €300mln bij moeten lappen. En dat komt natuurlijk bovenop de kosten en budgetoverschrijdingen die al door de belastingbetalers werden betaald om de aanleg te bekostigen.
In wiens belang is het om die noordelijke aftakking te maken? En waar is de 'businesscase'?
Als ik het zo lees komt dat allemaal doordat het Duitse stuk nog niet af is. Ja het kost een hoop geld, maar als we de Betuwelijn niet hadden dan hadden we per dag 3600 extra vrachtwagens op de A15 met een eigen chauffeur, en als het Duitse stuk af is zal dit getal verdubbelen. Naast het feit dat dit een hoop uitstoot met zich mee brengt zal dit de files op de A15 erger maken, tot op een gegeven moment dat je de A15 moet verbreden, wat zal dit kosten (aanleg&onderhoud)? En dan heb je het nog niet gehad over de enorme materiaal&personeels tekorten die we momenteel hebben. Waar je ook rekening mee moet houden is dat de jeugd tegenwoordig minder snel kiest voor het vak vrachtwagenchauffeur. Zie het als een “kleine” prijs om grotere uitgaven te voorkomen, dit geldt ook voor de aftakking.
@@vlaardingerrr en de betuweroute vermijd alle bebouwing met tunnels onder natuur, ook wel fijn om alle chemicalien zo te vervoeren, toch wat veiliger dan dwars door allemaal stadscentra. of via vrachtwagens.
Ach hou toch op joh, die N18 was geen enkel probleem.
Zat ik ook al aan te denken. Als straks de A18 verbreedt/doorgetrokken moet worden, zou dat dezelfde discussie moeten opleveren. Toch denk ik dat Arnhem-Zutphen-Hengelo de beste optie is voor een eventuele Noordtak.
Ik vind het niet normaal dat vervoer van goederen gaat voor die kostbare natuur waar we inmiddels nog maar zo weinig van hebben!
Beter vervoer door de lucht?
Het is juist beter voor de natuur🤓
Wen er maar aan, overbevolking en geld is belangrijker voor ze.
@@janhoed3856 Nee, de (container)schepen kunnen gewoon doorvaren naar havens in Scandinavië of langs de Oostzee / Baltische Zee. Ook de mega grote schepen!
@@berndweijers2979 weet ik. Het was een vraag richting Wilma.
Kunnen we niet gewoon 4 sporen langs de huidige route via Nijmegen en laten lopen 2( voor personen vervoer en twee voor goederen) en dan vervolgens spoor verdubbeling van 1 naar twee sporen tussen Zutphen en Hengelo met een tunnel voor het laatste stuk onder het centrum van Hengelo zodat het personenvervoer daar niet vastloopt. de overgangen tussen Zutphen en Hengelo moeten dan allemaal worden verwijderd zodat je met de fiets en te auto er ook langs kan. zo worden er geen nieuwe corridors gemaakt en hoeft men de natuur dus niet verder te beschadigen, Als er geluidswanden worden geplaatst en alle rails aan elkaar worden gelast en er matname overdag gereden wordt zal er hierdoor ook bijna geen overlast ontstaan behalve tijdens te bouw. Helaas in infrasturctuur ook gewoon nodig om de economie te overeind te houden en te kunnen zorgen dat het wegennet niet overvol raakt. spoor is de meest klimaat en energie en kosteneffectieve manier om het te doen dus ik zou zeggen bouwen die handel maar wel naast al liggende sporen om natuur niet te beschadigen.
Het noorden wil wel de lelylijn bouwen,in het noorden is wel ruimte,dan gaan de treinen via bad nieuweschans nederland uit.
Hebben we wat meer variatie op het spoor in het noorden!
Of de lijn naast de A7 bouwen,vanaf groningen naar bremen/osnabruck.
Geen ander vervoer is zo schoon als spoor
Wat een geklaag zeg. Dit is het levensbloed van ons land en een competitive advantage voor decennia. Bovendien is het een groene oplossing. Deze professionele zeikerds moeten eens goed bedenken of ze wellicht liever in armoede leven
Mijn idee voor de Noordtak; bestaande lijn Apeldoorn-Zutphen-Hengelo elektrificeren én verdubbelen en je bent klaar! Kan de IC Berlijn ook meteen weer iets versnellen, en een stop krijgen in Zutphen (extra perron nodig?) in plaats van een de-tour via Almelo (waar hij sinds december 2023 al niet meer stopt). En het goederenvervoer profiteert hier ook van.
Het enige nadeel is wel dat elektrische locomotieven dan wel weer 1500 volt aan boord moeten hebben, terwijl de Betuweroute doorgaand met 25000 volt is geëlektrificeerd. Toch lijkt me dit een betere oplossing (qua kosten en qua natuur) ten opzichte van een compleet nieuwe lijn. EDIT: 3:39 En deze zogenoemde 'Twentekanaallijn' is ook het snelst te realiseren.
Zijn vooral transit goederen treinen,die via Twente rijden(België-duitsland-zweden)
duzende ? dat is ook wel heel erg royaal overdreven !
Iedereen doet wel zo moeilijk, maar die contaners zouden toch wel een manier weg kunnen. En door de ligging van Nederland (een uithoek in Europa) zal het wel op deze manier moeten
De containerschepen kunnen gewoon doorvaren naar havens in Scandinavië of langs de Oostzee / Baltische Zee. Ook de mega grote schepen!
@@berndweijers2979 Kost veel teveel geld en de infrastructuur voor die schepen ligt daar niet en zullen er ook niet komen omdat het simpelweg te duur is.
@@okkeboonstra4587 Die grote containerschepen, zoals de Maersk Triple-E, kunnen in de volgende havens in Noord-Europa aanmeren: Gotenburg (Zweden), Willemshaven (Duitsland), Bremerhaven (Duitsland), Gdansk (Polen). Wat ook steeds meer gebeurd is overslag in Rotterdam van die mega schepen op kleinere zeeschepen/coasters, bijvoorbeeld tussen Rotterdam en Bilbao.
Spoortje naast huidige lijn leggen
Wat is er mis met de oude Betuwelijn !?
Hij gaat de verkeerde kant op
Die gaat naar Arnhem. Als je de betuweroute bedoeld: Die gaat maar tot Zevenaar; ze hebben kennelijk in Duitsland te weinig capaciteit richting Münsterland & Düsseldorf. Vandaar die noordtak..
Ondertunnelen die handel. In west Nederland wordt jaarlijks miljarden besteedt voor de infrastructuur aldaar. (Weggegooid geld over 50 jaar ligt dat onder water) Als dat goederenverkeer nodig is investeer er dan maar in. Lol
Ja, dit zou echt verschrikkelijk zijn, erg voor onze natuur!!
ja ik wil het
Waar is heel die noordtak voor nodig? Je kunt letterlijk gewoon bij Zevenaar de grens over en dan via Oberhausen naar het noorden. Sowieso hebben we in Nederland vergeleken met Duitsland veel minder goederenverkeer dus deze heisa is echt nergens voor nodig -_-
Ik zie daar op die lijn in Duitsland al best veel goederentreinen rijden op dit moment. Alsnog snap ik ook niet waar nu een probleem van gemaakt word...
Laat ze maar minder goederen gaan vervoeren
Bouw die treinsporen gewoon lekker onder de grond. Echt super triest hoeveel grond er aan transport verloren gaat.
Is dit een serieuze reactie?
@@joren9551 ik denk het wel. En het is ook niet eens zo'n heel gek idee. Ik weet niet of de term "Hyperloop" je iets zegt? Transport over lange afstanden is uitermate geschikt om ondergronds te doen.
@@Sierra-Whisky eigenlijk niet hyperloops werken op lucht druk dat word gezogen door 'sterke stofzuigers' maar een gaatje van de grote van een naald kan al problemen leveren bij de effcientheid van een hyperloop. Bovendien zou een tunnel extreem duur zijn en daarmee mogelijk nog minder rendabel zijn. Ook zouden omwonenden last hebben van grond verzakkingen tijdens het graven. Ook zouden geluidsmuren gewoon een optie kunnen zijn. Maar een tunnel heeft ook wel wat voordelen
@@apotato5563 misschien had ik het iets anders moeten formuleren. Ik bedoelde niet per se dat een hyperloop-achtige techniek (met vacuümbuis etc.) zou moeten worden ingezet voor goederentransport. Ik weet niet of de HL daarvoor wel geschikt is, omdat de HL in z'n huidige vorm vooral uit kleine capsules bestaat. Misschien dat een dergelijke techniek uiteindelijk wel mogelijk is, maar daar weet ik gewoon te weinig van.
Musk heeft met zijn Boring Company een paar jaar geleden voor $10mln een testtraject van een paar kilometer aangelegd waarbij personenauto's over een railsysteem door een tunnelbuis gaan zonder capsules en onderdruk en daar zie ik wel mogelijkheden voor goederenvervoer op lange afstanden. Ik heb iemand van de TU Delft weleens horen uitleggen waarom ondergrondse tunnels van honderden kilometers met moderne technieken helemaal niet duurder (zelfs goedkoper) hoeven te zijn dan dezelfde afstand in bovengrondse rails met alle geluiddempende maatregelen die daar bij komen kijken. Ik heb zelf te weinig verstand van de materie maar zijn uitleg klonk best plausibel.
De aanleg van dergelijke tunnels kun je natuurlijk ook gewoon door dunbevolkt gebied laten gaan. Als er dan verzakking zou optreden dan blijft de schade zeer beperkt. Wel zou dat voor extra bochten in het traject kunnen opleveren.
Wat mij betreft in elk geval zeker het onderzoeken waard.
@@Sierra-Whisky ah oke dat snap ik lijkt mij ook handig
Gewoon bouwen.
Warom hebben we zoveel goederen nodig vanuit USA, China, Rusland? Export neemt af door Europese beleid en import neemt toe en dus ook onze afhankelijkheid van USA, China, Rusland. Terwijl we juist goede en duurzame en mischien wel morele keuzes kunnen maken als we een sterk gezond Europa zijn met minder afhankelijkheid. De lobby is de baas lijkt het wel, als de meerderheid de baas is dan kan dat ook ellende opleveren maar als de lobby aangestuurd wordt door grote bedrijven elders dan zijn we verloren. Achja hou hoop, in het mooiste geval geeft het ons macht en kunnen we het spoor blokkeren bij dreigementen elders. Goede infrastructuur is belangrijk en wie weet kan het netjes ondergronds worden weggewerkt en treinen rijden op stroom en dat is een stuk fijner ademen dan fossiele brandstoffen die we niet zelf kunnen winnen in Europa. Hoe langer ik er over filosofeer hoe beter ik het vind, Nederland wordt wel vol en ik hou van natuur en landbouw dus voor mij persoonlijk is het in Oost of zuid Europa aantrekkelijker mits Europa veilig en sterker is dan dat het nu lijkt
Is gewoon nodig, Oekraïne helpen met al onze materialen, sterk NL. Net zo sterk als in 40-45, rond stonden wij ook al sterk, koningshuis was als laatste weg, een oranje gevoel zal ik maar zeggen. Niet vergeten zou Huig Plug zeggen.
die guy 1 machinist in plaats van 60 chauffeurs, ik denk dat voordelen van de calculatie niet mee zijn genomen zoals;
1. meer banen
2. meer rijke mensen want tja chauffeurs verdienen eenmaal veel.
3. mensen gaan voorzichtiger rijden vanwege 60 extra vracht wagen chauffeurs.
4. iedereen heeft dus meer voordeel aan 60 chauffeurs, want dat zijn wel mensen die 60x pensioen geld betalen, waardoor het potje groter wordt en dan hebben het nog niet eens gehad van nationale en internationale veiligheid tja zij betalen samen toch 60x btw op alles in het land.
conclusie weg met het spoor en op naar de vracht auto's, tenzij je denkt aan 1 multi national rijke stinkerd die geld wilt verdienen zoals O dago bert duck
Is dit serieus of sarcastisch?
60 mensen die straks een AOW-tje willen als ze daadwerkelijk met pensioen gaan. En extra personeelskosten maakt de producten voor de consument ook duurder. En de vrachtwagens die deze producten vervoeren zijn minder goed voor het milieu dan treinen.