Wat maakt de Belgische politiek complexer dan de onze? | NU.nl

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 2 ต.ค. 2020
  • 494 dagen: zo lang duurde de formatie van de nieuwe Belgische regering. En als er dan eindelijk zo’n regering is, dan blijkt die vaak erg fragiel. Wat maakt de Belgische politiek tot zo'n ingewikkelde mozaïek? NU.nl vraagt het twee Vlaamse politicologen. Abonneer je NU op het NU.nl TH-cam-kanaal: bit.ly/2HGTbwY
    NU.nl is Nederlands grootste nieuwssite op het web en op mobiel. Snel, betrouwbaar en overzichtelijk: 24 uur per dag, 7 dagen per week. Ook op TH-cam plaatsen we de belangrijkste video's met o.a. binnen- en buitenlands nieuws, entertainmentnieuws, sportnieuws, technieuws en opmerkelijk nieuws.
    ► Volg ons ook op:
    Website: www.nu.nl
    Instagram: / nu.nl
    Facebook: / nu.nl
    Twitter: / nunl

ความคิดเห็น • 51

  • @pieterdebeaufort3866
    @pieterdebeaufort3866 2 ปีที่แล้ว

    informatieve video blij dat we het meeste in nl beter geregeld hebben

  • @tober282
    @tober282 3 ปีที่แล้ว +1

    so naar nicolas, goeie gast.

  • @tmsupreme7763
    @tmsupreme7763 3 ปีที่แล้ว +15

    En dan moet Vlaanderen ook nog super veel geld afstaan aan Wallonië.

    • @Candisa
      @Candisa 3 ปีที่แล้ว +12

      Onzin, pakweg Waals-Brabant brengt veel meer op dan er naar hen terugvloeit terwijl West-Vlaanderen en Limburg meer kosten dan ze opbrengen. Het hele "geldtransfer" verhaal is veel genuanceerder dan extreemrechts al jarenlang schreeuwt.

    • @superduperfreakyDj
      @superduperfreakyDj 3 ปีที่แล้ว

      De West Vlamingen en Limburgers kosten de Vlaming inderdaad meer dan sommige waalse provincies

    • @miauw8762
      @miauw8762 3 ปีที่แล้ว +2

      @@Candisa Waals Brabant, de enige normale provincie van Wallonië, al de rest is zo arm als stront.

    • @varangianguard4726
      @varangianguard4726 3 ปีที่แล้ว +1

      @@Candisa om te beginnen provinciale uitgaven worden betaald door de regionale regering en niet de federale. Limburg en west Vlaanderen ontvangen meer dan ze in de regionale regering betalen maar dat blijft in onze regio Waalse Brabant kan niet alle anderen Waalse provincie subsidiëren daarom sturen ze hun begrotingstekort door naar Vlaanderen en Brussel hoofdstedelijk gewest. West Vlaanderen en Limburg horen bij ons Wallonië niet. Het niet alleen om geld maar ook door het feit dat wij ons enkel moeten aanpassen onder het idee van 1 land te behouden waarom moeten wij verplicht Frans leren maar zij moeten geen Nederlands leren waarom moeten dat doen en zij niet.

    • @Candisa
      @Candisa 3 ปีที่แล้ว +1

      ​@@varangianguard4726 Man dat "wij-zij" denken zit er toch echt wel keihard in hé bij jou? Zonder de industrie die Wallonië destijds had was Vlaanderen nog steeds één en al boerderij met hooguit wat industrie die hopeloos achter hobbelt. Zonder de crash van de staal- en steenkoolindustrie was de "geldstroom" omgekeerd geweest, zoals dit vroeger ook was maar gewoonweg niet zo hard opviel pre-federalisering. Waarom moest België ineens gefederaliseerd worden toen de industrie in Wallonië crashte en Vlaanderen het stilaan beter begon te doen, terwijl de Walen daarvoor geen probleem hadden om flink bij te dragen? Misschien maakt dit wel het grootste cultuurverschil duidelijk: een Vlaming die solidariteit preekt zit meestal aan de ontvangende kant, de Walen waren ook al solidair toen ze aan de gevende kant van het verhaal zaten.
      Van altijd maar aanpassen is toch ook niet echt sprake, hoeveel drama was er niet rond de "Vlaamse meerderheid" bij het vormen van een federale regering en hoeveel tam-tam maken de nepflaminganten niet dat "de grootste partij" niet in de federale regering zit, terwijl het wel Vlaanderen was waarin genoeg idioten stemden voor partijen waar samenwerking nauwelijks mee mogelijk is en de Walen de jaren daarvoor wel moesten dulden dat welgeteld één van hun partijen mee aan het roer stond die óók niet de grootste was?
      Het Frans dat we in Vlaanderen op school leren is standaard Frans, niet het Frans dat in Wallonië wordt geschreven en gesproken (wij leren dat negentig quatre-vingt-dix is, in Wallonie zegt men nonante bijvoorbeeld), en dat leren we omdat het nog altijd aanschouwd wordt als een wereldtaal en ons land aan Frankrijk grenst. Om diezelfde redenen leren we op school ook standaard Engels, afhankelijk van de richting Duits, en zelfs mogelijks Spaans. Ook in Wallonië kan men al deze talen leren op school, én is Nederlands wel degelijk een keuzevak ondanks het verre van een wereldtaal is.

  • @janverboven
    @janverboven 3 ปีที่แล้ว +2

    Eind van het verhaal : je betaalt je blauw om onzinnige navelstaar journalistiek te zien van de laagste plank.

  • @Victor-07-04
    @Victor-07-04 3 ปีที่แล้ว

    Je zou maar geen oppositie hebben

  • @janverboven
    @janverboven 3 ปีที่แล้ว

    signing off.