Emeklerinize sağlık Furkan bey bu seferki çekim oldukça hareketli olmuş. Altay kardeşimiz Anadolu insanının tüm sıcaklığını ve espritüelliğini çekime yansıtmış. Ben daha çok konuşma ve hareketlerini Kırşehir yöresine benzettim. kendisine başarılar bereketli kazançlar dilerim. Ben gene uzunca bir şeyler yazacağım. Yapağı dediğiniz gibi Ülkemizde kanayan bir yara. Koyunun üzerinde ağırlık yapıcı pırtlak toplayıcı ve hijyene engel olan bir örtüye dönüşmüş durumda. 6 sene önce ben koyunculuk yaparken kilosunu 1 TL ye satıyor ve 4 TL ye kırktırıyordum. Satış bedeli artmadığına göre yukarıdaki tespitim de haklıyım. Avustralya ve Yeni Zelanda ette olduğu gibi yapağıda da Dünyadaki hakimiyetini sürdürüyor. Ülkemizde değerlendirebilecek kalitede bir örnek kelp kıl içermeyen yapağı yok gibi bir şey. Yapağı derecelendirme sisteminin sonundaki sayı ve S harfinin anlamını zooteknist ve veterinerlerin çoğu bilmiyor. ben Altay kardeşimizin İlde France ve Polatlı Merinosu koç seçmesindeki amacı tam anlayamadım. Sürüyü bir örnek mi yapmak istiyor yoksa hetorozisten mi yararlanmak istiyor. Bir örnek yapacak ise tamam. Melez azmanlığı istiyorsa daha başka ırklar kullanması gerekmez mi? İlde France zaten Merinoslara bir miktar Leicester kanı katılarak oluşturulmuş. literatürde yazan Ramboillet ırkı zaten Merinosların bu çiftlikte üretilmiş olanları. Polatlı ırkı zaten % 75 İlde France % 25 Akkaraman ırkı ile oluşturulmuş. Amaç melez azmanlığı ise daha uzak kanı tamamen yabancı olan iki ayrı ırk gerekmez mi? Bildiğim kadarı ile koyunlarda melez azmanı olanlar anne ve babanın CA aritmetik ortalamasının 1/2 sini ilk 100 120 günde alabiliyorlar. İl de france lerin kalın dudak yapısı ile mera da otlama kabiliyetinin düşük olduğunu söyleyen ve yazanlar var bu konu doğru ise yem maliyetini arttırmaz mı? Ayrıca meralardaki Fito Östronejik bitkiler fazla ise döl verimini düşürmez mi? Koç olarak anaçları saf tutmak bu kuzulardan sürüye bırakmamak kaydıyla Charolais koçları daha uygun olmaz mı hem ikizlik daha yüksek hem sütü daha fazla hem kuzular daha da erken ve daha az yem ile gelişmez mi? Laktasyon anöstrüsü hakkında bilgi edinebileceğim kaynak varsa bekliyorum İnternette Türkçe ulaşılabilenlerin ve çevirebildiklerimin tümünü okudum beni tatmin etmedi. İnanın bu sorduklarım ne cevabını nede sorabilecek kişi bulamadığım sorular. İyi akşamlar dilerim.
Haluk Bey, merhaba. Öncelikle detaylı ve katkısı yüksek yorumunuz için teşekkür ederim. Değindiğiniz hususlara ve sorduğunuz sorulara özet olarak katkıda bulunmak isterim. Sürüdeki ıslah ve koç tercihi süreci, et tutma kabiliyetinin yükseltilmesi amacıyla yapılıyor diye biliyorum. İlerleyen yıllarda daha farklı ırk koç tercihleri yapılabilir. İle de France yavrularının meradan yararlanma kabiliyetine göre koç tercihleri değişebilir. Köyün mevcut merasından yıllardır faydalanmaya çalışıyorlar. Çevresel faktör açısından bu durumu "değişken olmayan parametre" olarak kabul edip, sürüdeki üreme performanslarını bu doğrultuda değerlendirmek mecburiyetindeyiz. Charolais koç tercihi yapmasını Altay Bey'e tavsiye edilebilir. Laktasyon anöstrusu (kızgınlık göstermeme) konusunda bilgi edinme talebinizi Ankara Üniversitesindeki Profesör bir Hocamı arayarak, kendisine ilettim. Bu konuda birkaç tavsiyesini benimle paylaştı. Sizinle aldığım notları özet olarak paylaşmak istiyorum: - Koyunlarda laktasyon anöstrus döneminin belirtileri, büyükbaş sığırlara göre daha tipik ve belirgindir. - Koyunlar emzirdiği sürece ovariyel aktivite (âdet döngüsü) gecikiyor. - Prolaktin anöstrusu tetikliyor. - Laktasyon bir stres faktörüdür. Stres te anöstrusu tetikliyor. - Bazı koyun ırklarında anöstrus dönemi daha uzundur. (Örnek; Merinos, Lacaune, Doğu Friz vb) Koyunların anöstrus dönemini sonlandırıp, koç katımına hazırlamak için; *Doğru besleme yapmak, *Laktasyonu sonlandırmak, *İç dış parazit uygulaması yapmak, *Flushing uygulaması yapmak (Dr Derman Koyun Koç ProPremiks ürünümüzün kullanılmasını tavsiye ediyoruz) Tavsiye edilmektedir. Daha detaylı ve derinlemesine bilgi edinebilmek için üniversitelerimizin Veteriner Fakültesi, Doğum ve Jinekoloji AbD'ndaki öğretim üyesi hocalarımızdan destek alabilirsiniz. İyi çalışmalar dilerim.
@@drfurkandilber Furkan bey geri dönüşünüz için teşekkür ederim. Mail olarak cevabımı gönderdim. Önümüzdeki kurban bayramında memleketime uğrama durumum var uygun olursanız sizinle tanışmaktan mutluluk duyarım. İyi günler.
@@kadirakyollu4024 abi normalde 1 yaşında kurban olur koyunlar ama 6 ayinı doldurdup 7 . aydan gün aldığı zaman anası boyunua gelirse yahut bir yasindaki kadar gosterisli olursa kurban olur . 6 ayi doldurup 7. aydan gun almasi gerekiyor
Teşekkür ederiz. Şap süreci henüz bitmediği için hayvan pazarlarına girmek istemiyoruz. Çünkü aynı gün çalıştığımız üreticilerin de işletmesine gitmemiz gerekiyor. Bu nedenle üreticilerimizin işletmelerini kesinlikle riske atmak istemiyoruz. Aşılama süreci tamamlandıktan ve hastalığın seyri netleştikten sonra hayvan pazarlarına gitmeye başlayacağız.
Ahmet Selçuk Bey, merhaba. Akıllı Yem'in içeriğinde bulunan hammaddelerin tamamını içeren etiketin görselini ve yazılı halini yemsiparis..com isimli e-ticaret sitemizde kamuya açık olarak paylaşıyoruz. Okumanızı ve incelemenizi tavsiye ederim. Ülkemizde 2006 yılından beri büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar için üretilen yemlerde büyütme faktörü olarak kullanılan antibiyotik ve hormon kullanımı yasaktır. Resmi gazetede konu ile ilgili yayınlanan tebliği sizinle paylaşıyorum: Anabolik etki amacıyla uygulanması yasak maddeler Madde 5 - Aşağıda belirtilen hormon ya da hormon benzeri etkiye sahip maddelerin, gıda değeri olan hayvanlara anabolik amaçla uygulanması yasaktır. Bu maddeler şunlardır: a) Stilbenler, stilben türevleri, tuzları ve esterleri, b) Antitiroidal etkili maddeler, c) Anabolizan amaçla kullanıma uygun steroidler, d) Zeranol da dahil olmak üzere rezorsilik asit laktonlar, e) Beta agonist etkili maddeler. Adı geçen maddeleri içeren hayvansal kökenli gıdaların insan tüketimine sunulması da yasaktır. Bakanlıkça ruhsatlı olmak kaydıyla, adı geçen maddeleri içeren müstahzarlar veteriner hekim reçetesine tabi olarak satılacaktır. Bu maddeler için düzenlenen reçeteler yeniden kullanılamaz. Bu sebeple satış yeri sorumlusu tarafından "Reçete karşılığı teslim edilmiştir" ifadesi eklenerek imzalanacak ve tarih atılacaktır. Tedavi amacıyla kullanılmasına izin verilenlerin uygulanması prospektüs bilgilerine uygun olarak sadece veteriner hekim tarafından gerçekleştirilecektir. Zooteknikal amaçla kullanılmasına izin verilenlerin uygulanması veteriner hekimin sorumluluğu altında olmak kaydıyla gerçekleştirilebilir. Adı geçen maddelerin gıda değeri olan hayvanlara yemden yararlanmanın arttırılması veya kilo artışının sağlanması amacıyla ya da buna sebep olacak olan hayvanların yağlanma dönemi içinde veya üreme dönemi dışında uygulanması yasaktır.
@@karacahil53 Bey, ülkemizde üretimi ve ithalatı yapılan tüm hammaddeler Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı alanında uzman personeller tarafından takibi ve alınan numunelerin akredite laboratuvarlarda analizleri yapılarak ticaretine müsaade edilmektedir. Ayrıca ortalama her 3 ayda bir kez habersiz bir şekilde işletmeler ziyaret edilerek, üretimi yapılmış olan yemlerden de numuneler alınıp, laboratuvarlarda analizleri yapılmaktadır. Herhangi bir usulsüzlük olması halinde ağır parasal cezaları bulunmaktadır. Kesilen cezalar için işletmelerin mahkemeye itiraz yolu açıktır. Sizin bahsettiğiniz gibi herhangi bir "sabıkalı" hammadde kullanımı olduğu taktirde tespiti kolayca yapılabilmektedir. Sabıka'dan kastınızı da anlamış değilim. Siz en iyisi bu konularda işin uzmanlarına danışınız. İyi çalışmalar dilerim.
@@drfurkandilber Sabıkadan kastım; Bio dizel üretmek için ekilen GDO lu bitkilerin (soya ve kanola başlıcalarıdır) direk olarak yada hayvan yemi olarak insanın besin zincirine girmesidir. Böyle yapıyorsunuz demiyorum. Yapıyor olabilirsiniz diyorum.
Beni hiç kimse bu konuların layıkı ile denetlendiğine ikna edemez. Biyodizel için yağı alınan ürünlerin posası ne şekide imha ediliyor, yada imha ediliyormu? ? bunların gübre olarak kullanılması dahi sakıncalıdır. Ünlü marka tatlıcılar bile gdo lu mısır şurubu kullanıyor. Unutmayın "zor oyunu bozar" İdeal kilosuna 7 ayda ulaşması gereken kuzuyu 4-5 ayda bu seviyeye getirmek çok büyük bir ticari avantajdır. Eğer şüphelerim yersiz ise bundan alınganlık yapmak yerine reklamınıza katkı yaptığım için minnet duymalısınız😊
İnegölden selamlar güzel video olmuş Bi maşallah diyelim
Emeklerinize sağlık Furkan bey bu seferki çekim oldukça hareketli olmuş. Altay kardeşimiz Anadolu insanının tüm sıcaklığını ve espritüelliğini çekime yansıtmış. Ben daha çok konuşma ve hareketlerini Kırşehir yöresine benzettim. kendisine başarılar bereketli kazançlar dilerim. Ben gene uzunca bir şeyler yazacağım. Yapağı dediğiniz gibi Ülkemizde kanayan bir yara. Koyunun üzerinde ağırlık yapıcı pırtlak toplayıcı ve hijyene engel olan bir örtüye dönüşmüş durumda. 6 sene önce ben koyunculuk yaparken kilosunu 1 TL ye satıyor ve 4 TL ye kırktırıyordum. Satış bedeli artmadığına göre yukarıdaki tespitim de haklıyım. Avustralya ve Yeni Zelanda ette olduğu gibi yapağıda da Dünyadaki hakimiyetini sürdürüyor. Ülkemizde değerlendirebilecek kalitede bir örnek kelp kıl içermeyen yapağı yok gibi bir şey. Yapağı derecelendirme sisteminin sonundaki sayı ve S harfinin anlamını zooteknist ve veterinerlerin çoğu bilmiyor. ben Altay kardeşimizin İlde France ve Polatlı Merinosu koç seçmesindeki amacı tam anlayamadım. Sürüyü bir örnek mi yapmak istiyor yoksa hetorozisten mi yararlanmak istiyor. Bir örnek yapacak ise tamam. Melez azmanlığı istiyorsa daha başka ırklar kullanması gerekmez mi? İlde France zaten Merinoslara bir miktar Leicester kanı katılarak oluşturulmuş. literatürde yazan Ramboillet ırkı zaten Merinosların bu çiftlikte üretilmiş olanları. Polatlı ırkı zaten % 75 İlde France % 25 Akkaraman ırkı ile oluşturulmuş. Amaç melez azmanlığı ise daha uzak kanı tamamen yabancı olan iki ayrı ırk gerekmez mi? Bildiğim kadarı ile koyunlarda melez azmanı olanlar anne ve babanın CA aritmetik ortalamasının 1/2 sini ilk 100 120 günde alabiliyorlar. İl de france lerin kalın dudak yapısı ile mera da otlama kabiliyetinin düşük olduğunu söyleyen ve yazanlar var bu konu doğru ise yem maliyetini arttırmaz mı? Ayrıca meralardaki Fito Östronejik bitkiler fazla ise döl verimini düşürmez mi?
Koç olarak anaçları saf tutmak bu kuzulardan sürüye bırakmamak kaydıyla Charolais koçları daha uygun olmaz mı hem ikizlik daha yüksek hem sütü daha fazla hem kuzular daha da erken ve daha az yem ile gelişmez mi? Laktasyon anöstrüsü hakkında bilgi edinebileceğim kaynak varsa bekliyorum İnternette Türkçe ulaşılabilenlerin ve çevirebildiklerimin tümünü okudum beni tatmin etmedi. İnanın bu sorduklarım ne cevabını nede sorabilecek kişi bulamadığım sorular. İyi akşamlar dilerim.
Haluk Bey, merhaba. Öncelikle detaylı ve katkısı yüksek yorumunuz için teşekkür ederim. Değindiğiniz hususlara ve sorduğunuz sorulara özet olarak katkıda bulunmak isterim.
Sürüdeki ıslah ve koç tercihi süreci, et tutma kabiliyetinin yükseltilmesi amacıyla yapılıyor diye biliyorum. İlerleyen yıllarda daha farklı ırk koç tercihleri yapılabilir. İle de France yavrularının meradan yararlanma kabiliyetine göre koç tercihleri değişebilir. Köyün mevcut merasından yıllardır faydalanmaya çalışıyorlar. Çevresel faktör açısından bu durumu "değişken olmayan parametre" olarak kabul edip, sürüdeki üreme performanslarını bu doğrultuda değerlendirmek mecburiyetindeyiz.
Charolais koç tercihi yapmasını Altay Bey'e tavsiye edilebilir.
Laktasyon anöstrusu (kızgınlık göstermeme) konusunda bilgi edinme talebinizi Ankara Üniversitesindeki Profesör bir Hocamı arayarak, kendisine ilettim. Bu konuda birkaç tavsiyesini benimle paylaştı.
Sizinle aldığım notları özet olarak paylaşmak istiyorum:
- Koyunlarda laktasyon anöstrus döneminin belirtileri, büyükbaş sığırlara göre daha tipik ve belirgindir.
- Koyunlar emzirdiği sürece ovariyel aktivite (âdet döngüsü) gecikiyor.
- Prolaktin anöstrusu tetikliyor.
- Laktasyon bir stres faktörüdür. Stres te anöstrusu tetikliyor.
- Bazı koyun ırklarında anöstrus dönemi daha uzundur. (Örnek; Merinos, Lacaune, Doğu Friz vb)
Koyunların anöstrus dönemini sonlandırıp, koç katımına hazırlamak için;
*Doğru besleme yapmak,
*Laktasyonu sonlandırmak,
*İç dış parazit uygulaması yapmak,
*Flushing uygulaması yapmak (Dr Derman Koyun Koç ProPremiks ürünümüzün kullanılmasını tavsiye ediyoruz)
Tavsiye edilmektedir.
Daha detaylı ve derinlemesine bilgi edinebilmek için üniversitelerimizin Veteriner Fakültesi, Doğum ve Jinekoloji AbD'ndaki öğretim üyesi hocalarımızdan destek alabilirsiniz.
İyi çalışmalar dilerim.
@@drfurkandilber Furkan bey geri dönüşünüz için teşekkür ederim. Mail olarak cevabımı gönderdim. Önümüzdeki kurban bayramında memleketime uğrama durumum var uygun olursanız sizinle tanışmaktan mutluluk duyarım. İyi günler.
Bedavaya satıyor abi. Bursada en ucuz kurbanlık 7500 tl. O da ordaki kuzular kadar yok. Allah bereketini versin.
konyadada piyasa oyle anlamadim bu adam niye ucuz verior bide yasi doluomu hesaplamadim
@@yusuferdogan3832 Küçük başta anası kadar olduğu zaman kurbanlık olabiliyor.
@@kadirakyollu4024 abi normalde 1 yaşında kurban olur koyunlar ama 6 ayinı doldurdup 7 . aydan gün aldığı zaman anası boyunua gelirse yahut bir yasindaki kadar gosterisli olursa kurban olur .
6 ayi doldurup 7. aydan gun almasi gerekiyor
Furkan bey sarıyor sizin video lar hayvan pazarı videosu da gelirse seviniriz 👍
Teşekkür ederiz. Şap süreci henüz bitmediği için hayvan pazarlarına girmek istemiyoruz. Çünkü aynı gün çalıştığımız üreticilerin de işletmesine gitmemiz gerekiyor. Bu nedenle üreticilerimizin işletmelerini kesinlikle riske atmak istemiyoruz. Aşılama süreci tamamlandıktan ve hastalığın seyri netleştikten sonra hayvan pazarlarına gitmeye başlayacağız.
@@drfurkandilber Hmm inşallah şap süreci çabuk biter nediyeyim 😊 Allah rızgınızı ,azminizi , neşenizi arttırsın amin 🤲
MAŞALLAH
4 ay da 40 kg çok bir şey değil.Normal starndart. 115 dün de 45-50 kd olursa buna iyi derim
Çok ucuz kuzular
Altay efendi, efsanesin
Akıllı yem in içeriği nedir? Bence hormon katkısı olma ihtimali var.
soya küspesi ve mısır gluten sabıkalı ama gerçeği işin uzmanları bilir
Ahmet Selçuk Bey, merhaba. Akıllı Yem'in içeriğinde bulunan hammaddelerin tamamını içeren etiketin görselini ve yazılı halini yemsiparis..com isimli e-ticaret sitemizde kamuya açık olarak paylaşıyoruz. Okumanızı ve incelemenizi tavsiye ederim.
Ülkemizde 2006 yılından beri büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar için üretilen yemlerde büyütme faktörü olarak kullanılan antibiyotik ve hormon kullanımı yasaktır.
Resmi gazetede konu ile ilgili yayınlanan tebliği sizinle paylaşıyorum:
Anabolik etki amacıyla uygulanması yasak maddeler
Madde 5 - Aşağıda belirtilen hormon ya da hormon benzeri etkiye sahip maddelerin, gıda değeri olan hayvanlara anabolik amaçla uygulanması yasaktır. Bu maddeler şunlardır:
a) Stilbenler, stilben türevleri, tuzları ve esterleri,
b) Antitiroidal etkili maddeler,
c) Anabolizan amaçla kullanıma uygun steroidler,
d) Zeranol da dahil olmak üzere rezorsilik asit laktonlar,
e) Beta agonist etkili maddeler.
Adı geçen maddeleri içeren hayvansal kökenli gıdaların insan tüketimine sunulması da yasaktır.
Bakanlıkça ruhsatlı olmak kaydıyla, adı geçen maddeleri içeren müstahzarlar veteriner hekim reçetesine tabi olarak satılacaktır. Bu maddeler için düzenlenen reçeteler yeniden kullanılamaz. Bu sebeple satış yeri sorumlusu tarafından "Reçete karşılığı teslim edilmiştir" ifadesi eklenerek imzalanacak ve tarih atılacaktır.
Tedavi amacıyla kullanılmasına izin verilenlerin uygulanması prospektüs bilgilerine uygun olarak sadece veteriner hekim tarafından gerçekleştirilecektir.
Zooteknikal amaçla kullanılmasına izin verilenlerin uygulanması veteriner hekimin sorumluluğu altında olmak kaydıyla gerçekleştirilebilir.
Adı geçen maddelerin gıda değeri olan hayvanlara yemden yararlanmanın arttırılması veya kilo artışının sağlanması amacıyla ya da buna sebep olacak olan hayvanların yağlanma dönemi içinde veya üreme dönemi dışında uygulanması yasaktır.
@@karacahil53 Bey, ülkemizde üretimi ve ithalatı yapılan tüm hammaddeler Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı alanında uzman personeller tarafından takibi ve alınan numunelerin akredite laboratuvarlarda analizleri yapılarak ticaretine müsaade edilmektedir. Ayrıca ortalama her 3 ayda bir kez habersiz bir şekilde işletmeler ziyaret edilerek, üretimi yapılmış olan yemlerden de numuneler alınıp, laboratuvarlarda analizleri yapılmaktadır. Herhangi bir usulsüzlük olması halinde ağır parasal cezaları bulunmaktadır. Kesilen cezalar için işletmelerin mahkemeye itiraz yolu açıktır.
Sizin bahsettiğiniz gibi herhangi bir "sabıkalı" hammadde kullanımı olduğu taktirde tespiti kolayca yapılabilmektedir. Sabıka'dan kastınızı da anlamış değilim. Siz en iyisi bu konularda işin uzmanlarına danışınız. İyi çalışmalar dilerim.
@@drfurkandilber Sabıkadan kastım; Bio dizel üretmek için ekilen GDO lu bitkilerin (soya ve kanola başlıcalarıdır) direk olarak yada hayvan yemi olarak insanın besin zincirine girmesidir. Böyle yapıyorsunuz demiyorum. Yapıyor olabilirsiniz diyorum.
Beni hiç kimse bu konuların layıkı ile denetlendiğine ikna edemez. Biyodizel için yağı alınan ürünlerin posası ne şekide imha ediliyor, yada imha ediliyormu? ? bunların gübre olarak kullanılması dahi sakıncalıdır. Ünlü marka tatlıcılar bile gdo lu mısır şurubu kullanıyor. Unutmayın "zor oyunu bozar" İdeal kilosuna 7 ayda ulaşması gereken kuzuyu 4-5 ayda bu seviyeye getirmek çok büyük bir ticari avantajdır. Eğer şüphelerim yersiz ise bundan alınganlık yapmak yerine reklamınıza katkı yaptığım için minnet duymalısınız😊