Huzursuz Modernite ya da Modernitenin Huzursuz Yüzü
ฝัง
- เผยแพร่เมื่อ 6 ก.พ. 2025
- Hasan Aksakal, yayınlanan son kitabı Huzursuz Modernite'de, Avrupa düşüncesindeki huzursuzluk, karamsarlık, anksiyete, yabancılaşma, yozlaşma, décadence ve çöküş söylemleri eşliğinde on dokuzuncu ve yirminci yüzyılın entelektüel, kültürel ve toplumsal tarihini inceliyor. Huzursuz Modenite kavramı ve kitabı, Sanayi Devrimi dönemindeki “moderniteden kaçış” arayışlarından II. Dünya Savaşı sırasındaki “modernitenin yıkılışı” söylemine dek romantizm, modernizm ve postmodernizmin muazzam birikimini değerlendiriyor.
Aksakal bu söyleşide, kitapta ayrıntılarıyla ele aldığı Lord Byron, Heine, Dickens, Marx, Baudelaire, Schopenhauer, Nietzsche, Tönnies, Simmel, T. S. Eliot, Heidegger gibi isimlerle beraber oryantalizmden emperyalizme, Büyük Savaştan Büyük Depresyona, Nazizmden Soğuk Savaşa dek modernitenin huzursuzluğunun köklerini ve yansımalarını takip ederek bir karşı-modernite önermesinin kıyısında gezecek.
Hasan Aksakal: 1983 doğumlu siyasi düşünceler tarihçisi. Siyaset bilimi alanındaki doktorasını 2014’te İstanbul Üniversitesinden aldı. 2015-16’da University of North Carolina-Chapel Hill’de Tarih bölümünde doktora-sonrası araştırmacı olarak çalışmalarını sürdürdü. Mainz Avrupa Tarihi Enstitüsü (2012), Varşova (2014), Humboldt (2014 ve 2017) ve Uluslararası Saraybosna Üniversitesi (2023) gibi farklı kurumlarda kısa süreliğine misafir araştırmacı olarak bulundu. VakıfBank Kültür Yayınları kurucu yayın müdürü olan Aksakal, MSÜ’de yarı-zamanlı dersler verdi (2018-2021). Hâlen İZÜ Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümünde öğretim üyesi olan Hasan Aksakal’ın telif eserlerinden bazıları şunlardır: Huzursuz Modernite: Avrupa Entelektüel Tarihi Üzerine Makaleler (Beyoğlu Kitabevi, 2023); Dünyayı Yeniden Büyülemek: Avrupa Romantizminden Portreler (Beyoğlu, Kitabevi, 2021); Türk Muhafazakârlığı: Terennüm, Tereddüt, Tahakküm (Alfa, 2017);Türk Politik Kültüründe Romantizm (İletişim Yayınları, 2015). - บันเทิง
Çok güzel
Uygarlığın Huzursuzluğu diyen Freud'a selam ❤