8 Soruda Site Yöneticilerinin Hesap Vermesi Gerekenler

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 20 ก.ย. 2024

ความคิดเห็น • 61

  • @aestheticman2662
    @aestheticman2662 หลายเดือนก่อน

    Diger videolarinizdaki gibi, dopdolu ve kolay anlasilir bir sunum olmus, Ozan bey. Bu videoyu daha once de izlemistim ama her Apsiyon calismasini her izleyisimde yeni ve onemli konular ogreniyorum. Cok tesekkur ederim.

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  หลายเดือนก่อน

      Bizi izlediğiniz için teşekkürler. Videolarda yer almasını istediğiniz konuları akademi@apsiyon.com a yazabilirsiniz.

    • @aestheticman2662
      @aestheticman2662 หลายเดือนก่อน

      @@Apsiyon Bizlere sagladiginiz bu destek ve surekli gelisen yapinizla basarilarinizin arttigini gormek, bir APSIYON AILESI DOSTU olarak beni cok sevindiriyor ve gururlandiriyor. Iyi ki varsiniz!

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  หลายเดือนก่อน +1

      @@aestheticman2662 Harikulade bir dönüş. Teşekkür ediyoruz. Sağolun.

  • @aestheticman2662
    @aestheticman2662 8 หลายเดือนก่อน

    Ocak ayinda genel kurul toplantilari yapilip, denetci raporlari son seklini alacak. Videonuzun zamanlamasi mukemmel. Notlar alip programlarinizin hepsini arsivliyorum. Cok tesekkur ederiz.

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  8 หลายเดือนก่อน

      Bizi izlediğiniz için teşekkürler. Süreçte daima yanınızdayız.

  • @kadirozer9231
    @kadirozer9231 9 หลายเดือนก่อน

    İyi günler hocam,güzel bilgiler için teşekkürler.

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  8 หลายเดือนก่อน

      Kadir bey, yeni yılınızı kutlar, sağlık ve esenlikler dileriz.

  • @EnginEngin-sf2ut
    @EnginEngin-sf2ut 9 ชั่วโมงที่ผ่านมา

    Hocam merhabalar kiracılardan site yöneticisi oluyor mu

  • @umitildes2259
    @umitildes2259 2 หลายเดือนก่อน

    teşekkürler hocam

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  2 หลายเดือนก่อน

      Biz de teşekkür ediyoruz.

  • @seymen840
    @seymen840 7 หลายเดือนก่อน +1

    Bina yönetici aylığı ve kapıcı parası her bağımsız bölüme eşit olarak bölünmesi gerekmezmi ? yönetici tüm giderleri arsa payına göre bölüyor iş yeri sahipleri kapıcı giderlerini eşit ödemeyiz diyorlar kapıcı dişardan çalıştırıp temizlik giderleri olarak gider gösteriyorlar bundan doğacak sorumluluk kime aittir iş yerleri sahibleride kanuni siğortalı kapıcı olmadığı için eşit ücrette ödemeyiz derler bu konuda bilgi rica ederim.

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  7 หลายเดือนก่อน

      Öncelikle yönetim planınıza sonra da eski genel kurul kararlarını inceleyiniz.
      Anagayrimenkulün genel giderlerine katılma oranı Kat Mülkiyeti Kanunun 20. maddesine göre yapılır.
      Kat maliklerinden her biri aralarında başka türlü anlaşma olmadıkça:(bu anlaşma yönetim planı, yönetim planında yoksa da genel kurul kararıdır)
      a) İŞÇİLİK GİDERLERİ: Kapıcı, kaloriferci, bahçıvan ve bekçi giderlerine ve bunlar için toplanacak avansa eşit olarak;
      b) DİĞER GİDERLER : Anagayrimenkulün sigorta primlerine ve bütün ortak yerlerin bakım, koruma, güçlendirme ve onarım giderleri ile yönetici aylığı gibi diğer giderlere ve ortak tesislerin işletme giderlerine ve giderler için toplanacak avansa kendi arsa payı oranında katılırlar.

  • @seymen840
    @seymen840 7 หลายเดือนก่อน +1

    her yıl yapılan toplantıda malikler aidat miktarını belirliyor yönetici tahmini blanço göndermiyor dışarda olan maliklere sadece dairelerin ve iş yerlerinin ödeyeceği miktarı yazıyor aktif pasif gösteren Blanço yok ne yapılmalı ? Blençoyu kabul etmiyorum şundan dolayı diye yazıp göndersemde kaale almıyorlar ne yapılmalı ?

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  7 หลายเดือนก่อน

      Gelir ve giderlerin hesabını vermiyorsa genel kurulda yöneticinin faaliyetlerinin oylanması sırasında olumsuz oy kullanıp itirazının tutanakta yer almasını sağlamanız gerekir. Ardından hala gelir ve gider hesaplarına ilişkin bilgiler verilmiyorsa dava açabilirsiniz.

  • @feryal4599
    @feryal4599 7 หลายเดือนก่อน

    Oturduğumuz apartmanı 10 yıldır aynı kişi yönetiyor. İlk defa toplantı yapacak.Çok agresif biri.Ne yapmak lazım

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  7 หลายเดือนก่อน

      10 yılda ilk toplantıyı yapması büyük gelişme olmuş. Size videolarımızı izlemenizi öneriyoruz. 10 yıldır aparrmandaki kat malikleri istedikleri gibi yönetilmişler diyebiliriz. Öncelikle komşularınızla yöneticiden memnun olup olmadıkları konusunu değerlendiriniz. Değiştirmeye karar verirseniz kat maliklerinin sayısının yarısından bir fazlası ile (arsa payları da aynı şekilde) yeni bir yönetici seçebilirsiniz

  • @İlayda-c1r
    @İlayda-c1r 9 หลายเดือนก่อน

    Çok güzel bir bilgi olmuş

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  8 หลายเดือนก่อน

      Bizi izlediğiniz için teşekkürler.

  • @ercomertberberoglu4393
    @ercomertberberoglu4393 8 หลายเดือนก่อน

    Apartman sahibi tek kişi ise nasıl olacak yönetici ve Deneticisi nasıl oluşur bu ayrıcalığına açıklasaydınız teşekkür ederim

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  8 หลายเดือนก่อน

      Apsiyon TH-cam sayfasındaki ( www.youtube.com/@Apsiyon/videos ) videoların içinde bulunmakta ancak çok kısa olduğu için fark edilemeyebilir.
      Apartman tek bir şahsa veya tüzel kişiliğe ait ise kanunen o kişi yöneticidir. Denetçi de kat maliki olması gerektiğinden ve başka bir malik bulunmadığından denetçi seçimi de söz konusu değildir.
      Genel kurul yapılmaz. Kat Mülkiyeti Kanunu ve diğer mevzuata aykırı olmayan her türlü karara bu tek kişi karar verir. Örneğin ortak gider ve avans payları (aidat) belirlenirken çalışan sayısı vs. gibi konuların tümü için bina sahibi herhangi bir kiracıdan onay almak durumunda değildir.

  • @AyselDemir-w6w
    @AyselDemir-w6w 9 หลายเดือนก่อน

    Çok güzel

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  8 หลายเดือนก่อน

      Bizi izlediğiniz için teşekkürler.

  • @aliveli-pm1mj
    @aliveli-pm1mj หลายเดือนก่อน

    iyi çalışmalar ikamet ettiğim sitede en çok kaç aidat gecikmesinde site yönetimi icra takibi başlatabilir.mesela 1 ay geriden giden aidat ödenmemesi durumunda da icra takibi başlatabilirmi?bunu yapmadan önce yasal olarak uyarması ve hangi şartta uyarması gerekir.whastup ile aidat ödenmemiştir bilgisi geçerlimidir?ayrıca site yöneticisi bizlere yapılan harcamalar ve toplanan aidatlar hususunda bilgi vermiyor.bunu bizim talep etme hakkımız vardır nasıl talep edebiliriz? site yönetimi adına dilekçe vereceksek nereye vermemiz gerekir?

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  หลายเดือนก่อน

      Kat Mülkiyeti Kanununun 20 ve 22. maddelerinde göre kanuni yükümlülüklerine aykırı davranarak ortak gider borcunu hiç ödemeyen ya da zamanında ödemeyen malik veya taşınmazda başka nedenlerle oturmakta olan 18 yaşını geçmiş kişiler hakkında icra takibi başlatılabilir. Bu icra takibi, ilamsız icra takibi şeklinde açılır.
      Mevzutta icra takibinin başlatılması için yasal olarak asgari bir süre beklenmesine gerek yoktur. Ancak tapu siciline kayıtlı yönetim planında icra takibi başlatılması için süre belirtilmeyebilir, örneğin zamanında ödemeyen kat malikine icra takibi başlatılır ya da 1,2,3 ay gibi ödenmeyen aidatlar için icra takibi başlatılır gibi süreler de olabilir. Yönetim planında belirlenmedi ise genel kurullarda / toplu yapılarda temsilciler kurulunda bu süreler belirlenebilir. Yönetim planında bir süre belirlendi ise yönetici ve kat malikleri bu süreye uymak zorundadır. Whatsapp ile "aidat ödendi" bilgisine ihtiyaç yoktur, ödendiği hali hazırda banka dekontu ya da elden teslim edildi ise tahsilat makbuzu saklanmak sureti ile ispat edilebilir. Yine de whatsapp ile yönetici aidatın ödendiğine dair bilgilendirme yapıyorsa bu durum haberleşme açısından faydalı ve yöneticinin rızası ile yapıldığından ispat niteliği taşır.
      Yönetimlerin şeffaf ve hesap verebilir olması tabi ki önemlidir. Ancak Kat Mülkiyeti Kanununa göre yönetici her bir malik ve kiracıya ayrı ayrı hesap vermek zorunda değildir. Yönetici, yönetim planında yazılı zamanlarda eğer böyle bir zaman yazılmamışsa her takvim yılının birinci ayı içinde kat malikleri kuruluna, anagayrimenkul dolayısiyle o tarihe kadar elde edilen gelirlerin ve yapılmış olan giderlerin hesabına vermekle yükümlüdür.Kat maliklerinin yarısı isterse, bunların arsa payları ne olursa, olsun yönetim planında yazılı zamanlar dışında da hesabın gösterilmesi yöneticiden istenebilir.
      Site yönetimi adına dilekçe vereceğiniz bir kurum bulunmamaktadır. Ancak kiracı iseniz daima sulh hukuk mahkemesinde dava açma hakkınız vardır.
      Daha fazla bilgi için "Aidatını Ödemeyen Kat Malikine Nasıl İcra Takibi Başlatılır?" konulu www.apsiyon.com/blog/aidatini-odemeyen-kat-malikine-nasil-icra-takibi-baslatilir linkindeki
      ve
      "Yöneticinin ve Yönetim Kurulunun Hesap Vermesi" konulu www.apsiyon.com/blog/yoneticinin-ve-yonetim-kurulunun-hesap-vermesi linkindeki
      ve
      "Site Genel Kurul Kararlarına Karşı Nasıl Dava Açabilirim?" konulu www.apsiyon.com/blog/site-genel-kurul-kararlarina-karsi-nasil-dava-acabilirim linkindeki yazılarımızdan faydalanabilirsiniz.
      yazıları

  • @aestheticman2662
    @aestheticman2662 8 หลายเดือนก่อน

    Sevgili Apsiyon ailesine mutlu ve basarili bir yeni yil diliyorum.
    Bu arada, bir ufak sorum olacak. Lutfen bilginizi paylasir misiniz?
    Apartmanimizdaki kat maliklerinden birisi vefat etti. Bundan haberimiz olmadan bizdeki gecerli adresine toplanti duyurusu gonderdik ama tabii gelemeyecek. Ailesinden de kimse katilamaz zaten.
    Bu durumda OY BIRLIGI gerektiren, ornegin yonetici secimi ve ortak yerlerin kiraya verilmesi gibi konularda nasil bir uygulama yapabiliriz?
    Teorik olarak ya da uygulamada 15/16 kat maliki ile OY BIRLIGI saglanmis olur mu? Gorusleriniz bizim icin cok degerli. Tesekkur ederim.

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  8 หลายเดือนก่อน

      Merhabalar, vefat eden kişiye yapılan tebligat eğer ölen kişinin mirasçıları tarafından yönetime bildirilmedi ise geçerlidir.
      Bununla beraber yönetici ve denetici seçimi gibi oylamalarda kişinin vefat etmesinin oylamaya bir etkisi olmayacaktır. BU gibi kararlarda tüm maliklerin sayı ve arsa payı çoğunluğu aranır. O halde örneğinizden yola çıkarak 16 malikin olduğu bir binada 9 malikin veya vekilin yönetici seçmesi mümkündür.
      Ancak diğer örneğini verdiğiniz yasak işlerin yapılması, temliki tasarruflar ve kiralama gibi önemli işler, bağımsız bölüm ilavesi, ikibin metrekare ve üzeri olan binalarda merkezi ısıtma sisteminin ferdi ısıtma sistemine dönüştürülmesi gibi yenilik ve ilaveler ile çok masraflı ve lüks olan yenilik ve ilaveler de kat maliklerinin oybiriği gerektiğinden ölen kişinin yasal mirasçılarının da onayı almadan bu işlerin yapılması sakıncalıdır. Örneğinize göre 16 da 15 malikin imzası yeterli değildir.
      Karar Yeter Sayıları konusunda bir karışıklık var ise www.apsiyon.com/blog/site-yonetimlerinde-karar-yeter-sayilari linkindeki blog yazımız ve videmuzdan faydalanabilirsiniz.

  • @tugbaatikyamac3559
    @tugbaatikyamac3559 9 หลายเดือนก่อน

    👏👏👏

  • @halisyolcu4555
    @halisyolcu4555 5 หลายเดือนก่อน

    Asansöre kamera takmak için kat maliklerinin tümünün mü onayı gerekir hocam?

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  4 หลายเดือนก่อน

      Bu sorunun yanıtı anagayrimenkulde başka kamera veya kamera sisteminin var olup olmamasına göre değişir. Ortak yerlerde hiç kamera sistemi yok ise KMK 42 çerçevesinde kat malikleri kurulu /toplu yapılarda temsilciler kurulu karar alabilir.

  • @zicantv
    @zicantv 7 หลายเดือนก่อน

    Hocam, Yöneticiler kendilerine bütçeden SGK yapabilirlerimi ayrıca Yönetici izin kullanmadı gerekçesi ile izin parası ödenir mi?

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  7 หลายเดือนก่อน

      Yönetim planında “yöneticilik ücreti” yazılı değilse yöneticinin bir ücret alması için mutlaka bir genel kurul / temsilciler kararının bulunması gerekli olup, yönetim kurulunun ya da yöneticinin tek başına böyle bir kararı alması, karar defterine yazması hukuki değildir.
      Yönetim planında veya genel kurul kararlarında seçilen yöneticinin sosyal güvenlik kurumuna bağlı olarak işe girişinin yapılması kararı alınabilir. Buna bir hukuki engel yok. Ancak kat malikleri tarafından seçilen yönetici kat maliklerinin vekili olup, aynı zamanda işveren olan maliklerin işveren vekilidir. Yönetici SGK'lı çalıştırılınca İş Kanuna tabi bir işçi haline gelecek olup,bir yandan da işveren vekili olarak kat maliklerinin haklarının gözetilmesinde sorun yaşanabilecektir.
      Yönetici bir kez SGK'lı olarak site/apartman işverenliğinde çalışmaya başlayınca işçi haklarına kavuşur. İşçi hakları arasında bulunan başlıca haklar şunlardır; maaş, sosyal sigorta,kıdem tazminatı, İhbar tazminatı, iş arama hakkı, fazla mesai ücreti, yıllık ücretli izin, hafta tatili, ara dinlenmesi, resmi tatil ve bayram tatilleri, maddi-manevi zararların tanzimi, işe iade hakkı gibi haklar yasa ile verilen haklardandır.
      Dolayısı ile yeni gelen yönetim eski yöneticinin süresi sona erdiğinde iş akdi feshini (istifa da olabilir) yaparken, kullanmadığı yıllık izinlerinin parasını ödemek durumunda kalacaktır.
      Diğer taraftan bir yöneticinin Sgk giriş kodu olarak kapıcı seçilerek işe girişinin yapılması da hatalıdır. SGK giriş kodlarında 5153.02 "Apartman İdarecisi" kodu yer almaktadır.
      Eski ve yeni yöneticinin yönetim planından veya kat malikleri kurulundan hangi yetkileri alıp almadığına bağlı olarak bu iş ve işlemler ayrıca değerlendirilmelidir.
      Yeni yönetimin yasadan gelen zorunluluklardan yaptığı ödemelerin keyfi ve yetkisiz olarak değerlendirilmesi mümkün olmayacaktır. Ancak eski yöneticinin eylemleri değerlendirilmelidir.
      Bu konuda evrakların incelemesini yapmadan eski yöneticinin eylemlerinde "güveni kötüye kullanma" suçunun oluştuğu konusunda bir yorum yapmak mümkün olmayacaktır. Konu hakkında bir avukata danışmanızda fayda vardır.
      Bu cevabımızdan "yönetici ücret almaz" gibi bir sonucun çıkmadığını da hatırlatmak gerekir.
      "Yöneticilerin Aldığı Huzur Haklarının Vergilendirilmesi" konulu www.apsiyon.com/blog/yoneticilerin-aldigi-huzur-haklarinin-vergilendirilmesi linkindeki ve
      "Huzur Hakkı Nedir, Yöneticinin Huzur Hakkı Ne Olmalıdır?" konulu www.apsiyon.com/blog/huzur-hakki-nedir-yoneticinin-huzur-hakki-ne-olmalidir linkindeki yazılarımızı değerlendirebilirsiniz.

  • @mustafabayrak8864
    @mustafabayrak8864 6 หลายเดือนก่อน

    Kapıcı benen izinsiz devamlı nerede olduğu belli değil.izin almadan gidemezsin dedim .cvp olarak senden izin almıyo😢rum dedi sokak da bende yönetici olarak sorumsuz kapıcıyı çıkardım.24 daireli bir binada birkaç kişi itiraz etti haklımıyım bu konuda

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  6 หลายเดือนก่อน +1

      İş Kanununa uygun hareket etmiş iseniz ve kapıcının kıdem, ihbar tazminatlarını,birikmiş yıllık izinlerini doğru hesaplamış iseniz sorun yoktur. İşveren vekili olmanızdan dolayı iş akdi feshi gerçekleşmiştir. İtiraz eden maliklerin itirazlarının bir önemi kalmamıştır.

    • @mustafabayrak8864
      @mustafabayrak8864 6 หลายเดือนก่อน

      Eytten emekli olmuş .7.ay.sadece görev yapmış emekli olurken tüm haklarını almış.tazminat hakkı varmı.aynı gün giriş çıkış yapılmış.verilen tazminat avans gibimi işlem görür. Tşk.ler

  • @Emel4Ekim
    @Emel4Ekim 13 วันที่ผ่านมา

    Merhaba, Oturduğum sitede yönetici aylık almıyor ama her ay ödediğimiz aidatın tamamını, iki yardımcısı da onlara düşen aidatların sadece yarısını ödüyorlar. Yönetimi planımız da ortak yerlerin giderleri ve yönetici aylığı arsa payı oranında diyor ve ben de küçük paylı bir dairenin malikiyim. Bahsini ettiğim yönetim kurulunun ödemediği aidatlar da diğer dairelere arsa payı oranında mı paylastırılmalı? Yanıtınız için peşinen teşekkür ederim

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  12 วันที่ผ่านมา +1

      Yönetim planınızda sadece yönetici aylığı değil, başka giderler de arsa payına göre paylaştırılması gerekiyor olabilir. Öncelikle bu durumu netleştirmeniz gerekir.
      Yöneticinin tam aidat kısmı ve iki yardımcısının yarımşar aidattan oluşan kısmı toplam 2 aidat eder.
      Eğer bu ödemedikleri aidatlar bütçe kalemi olarak yazılıp sonra yönetim planına göre bölünüyorsa o taktirde zaten arsa payı oranında dağıltılmış demektir.
      Diğe taraftan ödemedikleri aidatlar bütçe kalemi olarak yer almayıp, en sonunda toplam giderden düşülüyorsa bu durumda arsa payı oranında dağıltılıp dağıtılmadığını tespit etmek gerekir.
      Yani sorunuzun yanıtı yönetim planınızda giderlerinizin bir kısmının arsa payına bir kısmının eşit paylı ya da tamamının arsa paylı dağıtılmasına göre ayrı ayrı kontrol etmekten geçecektir.
      Ancak haklısınız nasıl bir işletme bütçesi yapılırsa yapılsın, yönetim planınızdaki ifadeye göre yönetici aylığı için ödenen rakamlar arsa payına bölünerek dağıtılması gerekir.
      Yönetici aylığı ve aldığı ücret ile ilgili daha farklı bilgilere"Huzur Hakkı Nedir, Yöneticinin Huzur Hakkı Ne Olmalıdır?" konulu www.apsiyon.com/blog/huzur-hakki-nedir-yoneticinin-huzur-hakki-ne-olmalidir linkinden ulaşılabilir.

    • @Emel4Ekim
      @Emel4Ekim 12 วันที่ผ่านมา

      @@Apsiyon Değerli bilgilendirmeniz için çok teşekkür ederim. Yönetim planımızda boya, çatı, otopark, bahçe gibi ortak yerlerin gideri arsa payı oranında alınmalı diyor. Fakat biz bunları da hep eşit ödedik. Çünkü yönetim planı diye bir belgeden bir kaç sene önce haberim oldu. Sonra da bunu toplantılarda konu ettim ancak, büyük daireler karşı çıktılar, küçük dairelerin çoğu zaten toplantıya bile gelmiyor ve biz üç malik bu konuda yalnız kaldık. Şimdi yine böyle bir gider söz konusu ve bu kez itirazımın karar defterine getirtip hukuki yoldan hakkımı arayacağım(ne yazık ki bu prosedürleri yeni öğreniyorum). Fakat benim anlamadığım şu: Gerek Kat Mülk. Kanunu, gerekse yönetim planı, bu giderlerinin ödemesinin arsa payı oranında yapılmasını istemişken, neden ben kendi arsa payı oranında hesabımı yapıp bu giderleri ödeyemiyorum? Yani neden dava açmak, takip etmek ve kayda değer bir masrafı üstlenmek gibi meşakkatli yoldan geçmek zorundayım? Kanunu ve yönetmeliğe uymayanlar yerine. Bu arada yönetim planını değiştirmek için gerekli 4/5 oya da ulaşamadıklarını belirtmeliyim. Ben, bana düşeni ödesem ve onlar hukuken itiraz etmek istiyorlarsa, o meşakkatli sürece onlar girse olmaz mı? Bu arada aylık ödenen ve aidat dediğimiz, her daireden eşit toplanan gider kaleminde bir sıkıntı çıkarmadığımı da belirtmek isterim. Aidat; güvenlik, kapıcı, sitenin temizliği gibi olağan hizmetleri kapsamakta ve yöneticilerin ödemedikleri aidatlar da yüksek ihtimal aidatin içinde alınmakta

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  11 วันที่ผ่านมา +1

      Öncelikle yönetim planınızın uygulanması gerektiği konusunda haklısınız. Ancak zaman zaman çok sayıda benzer bağımsız bölüm maliki maalesef toplantılarda hukuki olmayan uygulamalar başlatıyor ve bu durum sonunda doğal olan gibi karşılanıyor.
      Tabi ki ödemelere itiraz ederek yapılacak icra takibine de itiraz edebilir konunun arabulucu ve nihayetinde sulh hukuk mahkemesine gitmesini sağlayabilirsiniz. Ancak yargılama teknik bir konudur. Bilirkişi raporu aşaması vs. bulunmaktadır. İtirazların hukuk dili ile güzel anlatılması gerekiyor. Nihayetinde bir vatandaşın kendini mahkemede temsil etmesi için yargılama ve içerik hakkında bilgi sahibi olması gerekir. Dolayısı ile daima bir avukat ile temsil edilmesi gereğini vurguluyoruz. Mahkemeler yönetim tarafından açılmış ve takip itirazı yapılmış davalarda daha genel olarak olaya bakabilirler, iyi bir temsil olmayınca davanın neticesini olumsuz etkileyebilir. Kesinlikle haklı olmanız dava neticesinde haklı olmanızı sağlamayabilir.
      Haklı olan siz yerine yönetimin uğralmasını tercih ederseniz "Site Yönetimi Bana İcra Takibi Açmış, Ne Yapmalıyım?" konulu www.apsiyon.com/blog/site-yonetimi-bana-icra-takibi-acmis-ne-yapmaliyim linkindeki yazımızdan faydalanabilirsiniz.
      O sebeple her genel kurulda işletme projesi ve dağılımı onaylandığından bu dağılıma itiraz ederek konuyu yargıya götürmenizi tavsiye ederiz. Bu davada kontrol sizde olacaktır.
      Tercih ederseniz "Site Genel Kurul Kararlarına Karşı Nasıl Dava Açabilirim?" konulu www.apsiyon.com/blog/site-genel-kurul-kararlarina-karsi-nasil-dava-acabilirim linkindeki yazımızdan faydalanabilirsiniz.

  • @ebazirebazir5462
    @ebazirebazir5462 9 หลายเดือนก่อน

    Bizim defterimiz yeni ikinci toplantiyi yaptik araliktami ocaktami ara tastik yapmamiz gerekiyor

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  8 หลายเดือนก่อน

      Defterlerimizin kalan boş sayfaları 2024 yılında yetmeyecek kadar az sayıda ise 2024 yılında kullanılacak yeni defterlerin 2023 Aralık sonuna kadar noterden tasdik ile açılışının yapılması gerekir. 2023 yılına (veya önceki yıllara ait) defter kullanılmayacak olduğundan bu defterin de 2024 yılı Ocak ayı sonuna kadar kapanış tasdikinin yapılması gerekir.
      Defterlerimizin kalan boş sayfaları 2024 yılında yetecek kadar ise 2023 yılına (veya önceki yıllara ait) defteri 2024 yılında da kullanmak istiyorsak eski defterlerin 2024 Ocak ayı sonuna kadar noterden ara tasdikinin yapılması gerekir. Ara tasdik defterin kapanış ve açılış işleminin aynı gün yapılmasıdır.
      Daha fazla bilgi için "Yönetimin Yıl Sonu İşlemleri: Genel Kurul Öncesi Bilinmesi Gereken 14 Madde konulu www.apsiyon.com/blog/yonetimin-yil-sonu-islemleri-genel-kurul-oncesi-bilinmesi-gereken-14-madde linkindeki blog yazımızın 14. maddesini okuyabilir, ilgili videoyu izleyebilirsiniz.
      Yine "Site Yönetimlerinin Tutmak Zorunda Olduğu Defterler Nelerdir?" konulu www.apsiyon.com/blog/site-yonetimlerinin-tutmak-zorunda-oldugu-defterler-nelerdir- linkindeki blog yazımızdan da faydalanabilirsiniz.

  • @bedriyebelginuysal3136
    @bedriyebelginuysal3136 5 หลายเดือนก่อน

    İyi aksamlar,
    Videolariniz cok aydinlatıci teşk ederiz.
    ABC bloklardan oluşan bir sitede yöneticiyim.
    Bina 1998 yapımı ve mesken olarak ruhsat almış.
    (Yönetim planın da isyerine verilebilir kararı yok.)Bu yapı
    30 daire ve 6 dükkandan olusuyor.
    30 dairenin.18 adeti kiraci ve dr muayehanesi olarak kullanılıyor.
    İsyerleride keza oyle,
    Sorum,Genel Kurulda sayi ve arsa payi çokluğu ile alınan,Mesela
    İsyerleri 300
    Mesken 200
    Dukkan 100 aidatlar icin kararlar geçerli midir.
    Meskenlere gore işyerleri,daha fazla gider yaratıyorlar.
    Tesekkur ederim.

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  5 หลายเดือนก่อน

      İfadelerinizden anlaşıldığı üzere aslında işyeri olarak kullanılmayacak durumda olan meskenlerinizin işyeri olarak kullanılmasına yönelik bir şikayetten ziyade işyeri olarak kullanılan meskenlerin ortak giderleri arttığı gerekçesi ile ortak gider ve avans payına (aidata) katılımlarına yönelik bir düzenleme yapmak istemektesiniz.
      Eğer tapu sicilinde kayıtlı yönetim planınınızda ortak giderlerin nasıl paylaşılacağına yönelik açık bir hüküm yok ise (örneğin ortak giderler arsa payına göre paylaştırılır gibi) veya ilgili hüküm Kat Mülkiyeti Kanununun (KMKnun) 20. maddesini işaret ediyor ise (örneğin ortak gidelerin paylaşımında kat mülkiyeti kanunu uygulanır gibi) o taktirde tabiki genel kurulda sayı ve arsa payı çoğunluğu ile (bu dahi gerekli değildir, toplantıya katılanların çoğunluğu yeterlidir) ortak giderlerin masraf bölüşümü değiştirilebilir.
      Ancak yönetim planında giderlerin nasıl paylaşılacağına dair bir hüküm var ise (örneğin dükkanlar yarısını öder, işçilik giderleri bağımsız bölüm sayısına göre, bakım onarım giderleri arsa payına göre paylaştırırılr gibi) bu durumda aşağıda belirttiğimiz usulde tapu sicilinde ilgili yönetim planı maddesinin değiştirilmesi gerekecektir.
      Ancak masraf paylaşımına karar verilmesi sizin durumunuzda çok kolay. Örneğin sizin binanızda mesken bağımsız bölümü doktor muyanesi vs. kullanan bir kiracının genel giderlere ve paylaşımına itiraz hakkı yoktur. Bağımsız bölümünü bu şekilde kullandıran kat maliki ise itiraz etmeyecektir. Sebebi de aşağıda özetlediğimiz gibi KMK mevuatına aykırı kullanım söz konusudur. Kat maliklerinden herhangi birisi dahi meskenlerin yönetim planına aykırı kullanımını sulh hukuk mahkemesi yolu ile engelleyebilir.
      Burada yapılması gereken şey uzlaşıdır. Yönetim planının hem giderlere katılım hem de bağımsız bölümlerin kullanımına ilişkin maddesi karşılıklı olarak kazan-kazan yöntemi ile değiştirilmelidir.
      Yönetim planı değişmeden hem meskenin kullanım biçimine, hem de toplanan aidatın paylaşım biçimine itira edilmesi her halükarda mümkündür. Kiracılar kat malikleri kurulu kararlarına itiraz edemezler. Kiracılar yerine onların mülk sahiplerini (mesken sahiplerini) ikna etmek yeterlidir.
      Özetle ortak giderlere mesken bağımsız bölümü işyeri olarak kullananlar daha fazla katılacaklar aksi halde işyeri olarak kullanılmasını engelleriz gibi.
      Meskenlerin işyeri olarak kullanılabilmesine yönelik yönetim planında bir hüküm yok ise (örneğin doktor muayenesi vs) tüm kat maliklerinin oybirliği ile (36 bağımsız bölümün maliklerinin tamamının) bu yönde karar vermesi gerekir. Örnek olarak sinema, tiyatro, kahvehane, gazino, pavyon, bar, kulüp, dans salonu ve emsali gibi eğlence ve toplantı yerleri ve fırın, lokanta, pastahane, süthane gibi gıda ve beslenme yerleri ve imalathane, boyahane, basımevi, dükkan, galeri ve çarşı gibi yerlerin mesken bağımsız bölümlerinde açılabilmesi için tüm maliklerin muvafakat vermesi gerekir.
      Eğer meskenler dispanser, klinik, poliklinik niteliğinde olmıyan muayenehane olarak kullanılıyorsa bu durumda yönetim planının tüm kat maliklerinin beşte dördünün imzası ile (36 bağımsız bölümün malik sayısı da örneğin 36 ise o durumda 29 unun) tapu sicilinde değiştirilmesi gerekir.
      Bununla beraber Avukatlık büroları ve hukuk büroları ile Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik büroları eğer yönetim planında açıkça bir yasak yok ise meskenlerde faaliyet gösterebilirler. Yönetim planında açık bir yasak var ise yine yönetim planı değişikliği gerekir.
      Dipnot! Merak edilen husus şu olmalıdır. İfade ettiğiniz işlerin meskenlerde yapılması için kat malikleri kurulunun kararının beledye tarafından da istenmesi gerekir. Bu sorun bir şekilde aşılmış veya idari işlemde belediye ruhsat müdürlüğü bir hata yapmış olmalıdır.
      Yukarıdaki yanıtın bilgi ve belge çerçevesinde verilmediğini genel hükümlere göre yanıtlandığını da ifade edelim.

    • @bedriyebelginuysal3136
      @bedriyebelginuysal3136 4 หลายเดือนก่อน

      Çok çok teşekkür ederim.
      Bir sorum daha olabilir mi?
      Merkezi sistemle ısınıyoruz
      30 dairede.
      Kalorimetreler mevcut ve peteklerdede termostatik vanalar var.
      Isı paylaşımlarıni kendim okuyorum ve paylaşim listelerini ilan ediyorum.
      Muayenehanelerden bir kaçı ve 2 mesken tuketim miktarı sıfir sadece,ortak gideri ödüyorlar
      Hakkaniyetli bir paylaşım olmuyor.
      Vanalarinin bozuk olmadığıni kendileri ifade ediyorlar.
      Bunun uzerine lisansli firmadan gorus istedim.
      Bana bir metin gönderdiler.
      Bozuk,yada bozuk olmadigi anlaşilan kalorimetreden geçen tuketim miktarı,diger tüketim miktarlarınin ..... tutarından az olamaz ifadelerini içeren bir metin gönderdi.
      Bizde 2023 yılindaki aldığimiz karar ile bunu uyguladim.
      Alamazsın diyerek,01.03.2024 deki 2.toplantimizda gorüs,oneri ve istekler bölumunde tekrar karar aldırarak şerhlendirdi.
      Şimdi bu konuda arabulucudayım.Tum kat maliklerini temsilen.
      Saygılarımla,

  • @gulsumbilti4099
    @gulsumbilti4099 8 หลายเดือนก่อน

    Şirket yönetimi var şu anda görevde ,yakinda toplantı olacak bekliyoruz, merak ettiğim su, mevcut sirket yonetimi tekrar devam etmek istiyor ve toplantıda kat maliklerine kişimi yoksa şirketmi istiyorsunuz diye, şirket istiyoruz denilse mevcut şirket yönetimini mi kabul etmiş oluyorlar ,yoksa araştirmak istiyoruz başka sirketlerde çikabilir diye ihale gibi mi yapmak gerekir. Lütfen cevap verirmisiniz teşekkürler

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  8 หลายเดือนก่อน

      Öncelikle durumunuz bir çok değişkene bağlıdır.
      1) Yeni teslim bir toplu yapıdan bahsediyorsak ve toplu yapının tüm bloklarında henüz yapı kullanım izni (iskan müsaadesi) alınmamış ya da toplu yapı tamamlanmamış ve kat mülkiyetine geçilmemiş ise geçici yönetim döneminde olabilirsiniz. Bu durumda tapu sicilinde kayıtlı yöbetim planında belirli bir süre geçici yönetimin kimler tarafından oluşturulacağı yazılmış olabilir ve bir yönetim şirketinin (tüzel kişiliğinin) adı da bir süre için yönetim veya yönetim danışmanı olarak geçebilir. Bu durumda yönetim planının ilgili maddesi iptal edilene ya da geçici yönetim bu hakkından feragat edene kadar yönetim şirketi görev yapabilir.
      2) Geçici yönetim sona ermiş ise bu durumda sözünü ettiğiniz yönetim şirketi iki farklı görevde bulunabilir.
      a) Genel kurul tarafından anagayrimenkulün yöneticisi olarak yönetim şirketi atanmıştır. Bu durumda genel kurulda yönetim şirketi göreve devam etse dahi kat malikleri yönetim şirketini yönetici olarak yeniden atamayabilir.
      b) Genel kurul tarafından anagayrimenkulün yöneticisi olarak kat maliklerinden birisi veya bir kurul atanmıştır, bu kurul yönetim şirketi ile yönetim faaliyetlerini gerçekleştirmek üzere bir sözleşme yapmıştır. Bu durumda yönetim şirketi aslında bir yönetici gibi değil, sözleşmeye bağlı olarak anagayrimenkülün seçilen yöneticisine yönetim işleri konusunda danışmanlık yapar, yönetim hizmetlerini görür. Bir yönetici değildir. Yönetim şirketi ile yapılan sözleşme hükümlerine de bağlı olarak vekil olan yönetici/ yönetim kurulu yönetim şirketinin hizmetinin sona ermesi veya başka şirket ile çalışılması için yetkiye sahiptir. Bir genel kurula ihtiyaç yoktur.
      Ancak bir genel kurul ile yetki doğrudan verilmiş ise o yetki genel kurul tarafından alınabilir.

  • @Soultouch.seconds
    @Soultouch.seconds 7 หลายเดือนก่อน

    Merhaba
    Yönetimin spor salonu havuz ve benzer toplum alanlarıa kendi iradesiyla site dişardakı insanlara kira verebilir mi? Para kazanabilir mi?

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  7 หลายเดือนก่อน +1

      a) Eğer tapu sicilinde kayıtlı yönetim planında yöneticiye/yönetim kuruluna ortak yerlerin kiralanması ile ilgili olarak yetki verildi ise veya
      b) Yönetim planında bu yetki verilmedi ise tüm kat maliklerinin oybirliği kararı ile (toplantıya katılmayan maliklerin yazılı muvafakatları da ilave edilerek) veya
      c) Söz konusu gayrimenkul bir toplu yapı ve blok yada parsellerden teşkil edilen toplu yapı temsilciler kurulu ile yönetiliyorsa bu temsilcilerin oybirliği kararı ile (toplantıya katılmayan temcilciler kurulu üyelerinin yazılı muvafakatları da ilave edilerek) ortak alanlar kiraya verilebilir.

      Yukarıdaki maddelerden b) haricinde yöneticinin / yönetim kurulunun kat maliklerine danışma zorunluluu yoktur, site yönetimi / apartman yöneticisi kendi iradesiyle ev sahıplerı ve kiracılar bilmeden ortak alanları kiraya verebilir.
      Kiracılara hiç bir şekilde danışma gereği yoktur. Kiracıların mülkiyet ile ilgili olarak kat maliklerinden genel kurullarda vekalet alarak görüş beyan etmeleri dışında bir yetkileri yoktur. Kiracılar ortak yerlerden mülk sahibi ile kira sözleşmeleri, tapu sicilindeki yönetim planın hükümleri dikkate alınmak sureti ile faydalanabilir, ortak yerlerin masraflarından kendilerine düşen payları ödemelidirler. Bunun dışında kiracıların herhangi bir yetkisi veya sorumluluğu yoktur.
      Ortak yerlerden elde edilen kira gelirleri kat maliklerinindir, ortak gider ve avans payları (aidat) ve işletme bütçelerinde kullanılması için yukarıdaki kararda yetki hangi kurulun ise o kurul tarafından karar verilmelidir. Aksi karar alınmadıkça gelirlerin kat maliklerine ödenmesi ya da kat maliklerinin ödemek durumunda olduğu sigorta, demirbaş, sabit kıymet vs. gibi giderlerde yine yetkili kurulun kararı ile kullanılması mümkündür.
      Daha fazla bilgiye "Kapıcı Konutunu Kiraya Verip Apartmana Ek Gelir Elde Edilir Mi?" konulu www.apsiyon.com/blog/kapici-konutunu-kiraya-verip-apartmana-ek-gelir-elde-edilir-mi linkindeki blog yazımızdan ulaşabilirsiniz.

    • @Soultouch.seconds
      @Soultouch.seconds 7 หลายเดือนก่อน

      Teşekkürler 🙏 🙏

  • @hulyaozden3083
    @hulyaozden3083 2 หลายเดือนก่อน

    Merhaba sitemizde 240 hanenin dün olanüstü toplantı oldu yönetici ibra edilmedi toplantıya 55 mülk sahibi katıldı beni yeni yönetici seçtiler seçtiler şimdi ben ne yapmalıyım teşekkürler teşekkürler

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  2 หลายเดือนก่อน +1

      Öncelikle 240 bağımsız bölümün kaç malike ait olduğunu bilemiyoruz ancak 240 bağımsız bölümlü sitede 55 malik sayısının ilk toplantıyı açacak yeter sayıya veya ikinci toplantıda yönetici ve denetici seçecek yeter sayıya ulaşması zor görünüyor.
      Örneğin 240 bağımsız bölümde toplam 110 ve üstü sayıda kat maliki var ve toplantıya 55 malik ve vekili katıldı ise ilk toplantı yeter sayısı sağlanmamış, sözünü ettiğiniz toplantı ikinci toplantı ise de yönetici ve denetici seçimi için gerekli salt çoğunluk sağlanmamış anlamına geliyor. Diğer taraftan 240 bağımsız bölümde toplam 109 ve altı sayıda kat maliki var ise ueter sayılara ilişkin şartlar sağlanmış olur.
      Eğer yeter sayı ile seçilmedi iseniz vekaletsiz iş akdi hükümlerine göre herhangi bir kat maliki dava açmadığı sürece yönetim işlerini yapacaksınız.
      Eski yöneticinin ibrasızlığına ilişkin genel kurul size bir görev vermedi ise herhangi bir işlem yapmanıza gerek yok. Hatta seçiminize ilişkin yeter sayılara bakıldığında eski yönetici ile uğraşmamanız tavsiye edilir.
      Yöneticiliği kabul etti iseniz eski defter ve harcama belgelerini eski yöneticiden teslim alınız. Karar defteri ve kararınız ile notere gidiniz, imza beyannamenizi çıkarınız. Sonra bankada hesap var ise hesabı devir alınız.
      www.youtube.com/@Apsiyon/videos daki videolarımız ve www.apsiyon.com/blog sayfasındaki arama bölümü size yardımcı olmaya devam edecektir.
      Yıl boyunca yapacağınız işlerin önemli bir özeti "Yönetimin Yıl Sonu İşlemleri: Genel Kurul Öncesi Bilinmesi Gereken 14 Madde" konulu www.apsiyon.com/blog/yonetimin-yil-sonu-islemleri-genel-kurul-oncesi-bilinmesi-gereken-14-madde linkindeki yazı ve videomuzda bulunmaktadır.
      Hayırlı olsun.

    • @Emel4Ekim
      @Emel4Ekim 13 วันที่ผ่านมา

      ​@@ApsiyonTek tek izah etmişsiniz. Paha biçilmez bir destek ve bilgi. Var olun.

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  11 วันที่ผ่านมา +1

      @@Emel4Ekim Bizi izlediğiniz için teşekkürler.

  • @ArdaÜzücü
    @ArdaÜzücü 9 หลายเดือนก่อน

    Hocam dava ediyoruz 2 sene suruyo ati alan uskudari geciyo hesap veren yok bunlara suc ustu nasil yapilir polis esliginde gelebilirmiyiz yardimci olurmusunuz

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  8 หลายเดือนก่อน

      Maalesef yargı aşaması uzun sürüyor. Güveni kötüye kullanma suçunun veya isnat edilecek ceza maddesi hangi suça ait ise oluştuğuna emin iseniz Cumhuriyet Savcılıklarına suç duyurusunda bulunabilirsiniz.
      Daha detaylı bilgi için "Yöneticinin ve Yönetim Kurulunun Hesap Vermesi" konulu www.apsiyon.com/blog/yoneticinin-ve-yonetim-kurulunun-hesap-vermesi linkindeki blog yazımızdan faydalabilirsiniz.

  • @gulsahkomurcuoglu8437
    @gulsahkomurcuoglu8437 3 หลายเดือนก่อน

    Merhaba, kiracımız olan mülkümüzde yeni yönetici haberimiz olmadan çatıda su alma sorunu nedeni ile çatı aktarım işi yaptırmış, iş bittikten 1 ay sonra bizden ödeme talep etti. Haberimiz olduğunda görüşmeye gittiğimizde tadilat için yetki veren (ama bedeli yazılmamıştı) karar defterini bize iş bittikten sonra imzalatmış oldu. Yapılan işin maliyetini kontrol ettirdiğimde normalin iki katı fiyata anlaşmış olduğunu ayrıca çatıdaki tadilatın eksik yapılmış olduğunu farkettim. Şimdi de defteri imzaladığım için tutar kaç olursa ödemek zorunda olduğumuzu söylüyor. Ayrıca apartman yönetim hesabı açacağını söylemişti, onu aylardır yapmadı israrla kendi özel banka hesabına ya da elden ödeme yapmamı istiyor. Ben meblağ 35 bin tl gibi büyük rakam olduğu için yönetim hesabına yatırmak istediğimi defalarca belirttim ama hesap açtıramadıklarını söylüyor . ödemeyi istediği şekilde yapmazsam icra başlayacağını söylüyor. İş için firmalardan aldığı teklifler olduğunu en ucuzunu yaptırdığını söylüyor ama hiçbirini bizimle paylaşmadı. Ödeme yapmalı mıyım, itiraz hakkım var mı, eğer yoksa istediği şekilde elden ödeme yaparsam sıkıntı yaşar mıyım acaba?

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  3 หลายเดือนก่อน

      İtirazi kayıtla ödeme yapmalısınız. Ancak kararda imzanız olduğundan yapılan işe itiraz etmeniz bir fayda getirmez. Yapılan işin niteliği ve banka hesabı konusunu ilk genel kurulda görüşebilir, yöneticinin faaliyetlerinin başarılı olup olmadığını diğer kat malikleri ile karara varabilir, kat maliklerini zarara uğratmış ise kendisinden zararı talep edebilirsiniz..