@@SlimFitBilim byd muhtemelen paketleme yapar. Bu bir devlet politikası olmalı. Çünkü kapatmak için kırk takla atılan bütçe açığı daha da büyüyecek bu gidişle
bütçe açığının olup olmaması hiç bir zaman vatandaşı ilgilendirmez. Türkiyenin başına kim gelirse gelsin, borcu sıfırlasın devletin ekonomisini şaha kaldırsın, yine de vatandaşını sikmeyen bir hükümet olmayacaktır. yani yerli olsun veya olmasın sıradan vatandaşa bir katkısı olmaz
Harika bir video olmuş. Sizden ricam naçizane tavsiyem kısa etkili shorts ve reels ' lerle izlenme ve bilinirliğinizi artırmanız. İyi ki varsınız TEŞEKKÜRLER 👏👏👏
Lityum sodyumdan daha hafiftir, dolayısıyla piller çok hafiftir. Lityumun hücre potansiyeli 3,2-3,85 V arasındadır ve çok büyük bir potansiyele sahiptir, Sodyum iyonunun ise daha düşük bir potansiyeli vardır, bu nedenle Lityum biraz daha iyi depolama kapasitesine sahip olacaktır. Ancak sodyum çok daha kolay bulunabiliyor ve daha ucuz, dolayısıyla ticari olarak satılan herhangi bir sodyum iyon hücresi, biraz daha az kapasiteye sahip olsa bile, lityum iyon hücresinden çok daha ucuz olmalı.
Çok teknik anlamam ama daha fazla yer kaplasa ya da daha ağır olsa bile aynı işi gördüğünden söz ediliyor videoda. Ve olay sadece otomobil bataryası değil. 6 ay boyunca güneş enerjisini hem kullanıp hem depolayıp güneşsiz günlerde kullansan fena mı olur?
Lityum iyon hafif ama cayır cayır yanar.O yüzden sürücüyü korumak için ağar bir koruyucu tabakaya ihtiyacı var.şarj ağları gelişti ve sayıları artıyor.600km menzile kimsenin günlük hayatta ihtiyacı yok.Boş yere taşıyorsun o kadar bataryayı.300-400km arası bir menzil ve ucuz bir batarya herkesi ikna eder.Tabi birde güvenlik.
@@han5807Herkesin ayrı ayrı uzun yol ve şehir için araç alıp masraflarını ödeyebilecek durumu yok. Öyle durumu olmayan adam araç alabilirse hem şehir içi için hem de şehir dışı için alır.
Dünyada lityum rezervi açısından 39 milyon tonla Bolivya ilk sırada gelirken, Şili 19.9 milyon tonla ikinci sırada, Arjantin 12 milyon tonla üçüncü sırada, İran ise son keşifle dördüncü sırada. 7.7 milyon ton ile Avustralya, 6.7 milyon tonla Çin ve 5.9 milyon tonla Hindistan daha sonraki sıralarda yer alıyor.
Yıllardır deneniyor ama sonuç alınamıyor. Çünkü Li atom çapı küçük, hafif bir element. Na ise büyük atom çaplı. Dolayısıyla grafit katman içerisinden kolaylıkla ve istenen oranda geçemiyor, istenildiği düxeyde elektron akımı sağlayamıyor. Öyle iddia edildiği gibi ekonomik bazda kullanılmıyor, deneyler devam ediyor
@@umitkalaycioglu812 koyulacak herhangi bir ekstra madde muhtemelen güvenlik sorunu ortaya çıkarır yanma riski vb tabi bunun için de ekstra bir koruma gerekecek bu da maliyeti arttırıyor kısaca Li kadar güvenli ve maliyeti de hatrı sayılır derecede uygun olursa bence depolama miktarından kısılması büyük bir sorun olmaz
2 หลายเดือนก่อน +5
Bu kanal gün geçtikçe müthiş olmaya başladı. Editler fenaaaa. Yapıyorsunuz bu sporu.
Bu teknoloji araçlar için değil ama temiz enerji üreten santrallerde enerji depolanması ve ev ve sanayi gibi sabit yerkerde enerji depolanması için ideal.
Burada elbette araba bataryası için önemli bir gelişme bu. Ama daha da önemlisi büyük enerji depolama tesisleri için delicesine yatırım yapılması lazım, bu batarya tipinin üretiminde. Yenilenebilir enerji santralleri ve enerji depolama çözümleri ile enerjide dışa bağımlılık önemli ölçüde azalır. Çok büyük bir iş aslında bu. Ama bunu öngörebilecek ve plan proje üretecek siyasi yapılanma maalesef bizde yok.
Batarya üretiminde nadir bulunan elemenler kullanıyorsan hammadde çok önemli ama sodyum gibi dünyada en fazla bulunan elementlerden birisini kullanıyorsan hammaddenin kimde olduğunun bir değeri yok. Eğer bu bataryalar gerçekten ticari bir değer taşırsa Çinde kendi maddesini üretir.
Geleceğin bataryaları sodyum iyon bataryalar. Hem daha uzun bir çevrim sayısı sunabiliyorlar, hemde daha güvenliler. Lityumda kazanılan teknolojiler sodyum batarya üretiminde de ciddi bir kilometre taşı oldu. Bu gün çinliler ticari olarak hücre üretip satıyorlar. Eksi yanları daha düşük enerji yoğunlukları ancak daha hafif daha verimli araçlarda üretilebiliyor artık geçiş için uygun değillerdi ancak şu an dönüşüm için çok yeterli ve gerekliler. Araç fiyatlarında %20-30'lara varan fiyat avantajı sunabilirler. Enerji depolamada muhtemelen 1 numaralı tercih olacaklar.
Bilgilendirme için çok teşekkürler, çok güzel bir video olmuş. Tebrik ediyorum sizi. Bataryaralara ilgisi olan bir mühendislik öğrencisi olarak çok faydalı buldum bu videoyu.
Bugüne kadarki en beğendiğim program olmuş. Keşke Türkiye'de bu konu ile ilgili çalışma yapan bilim adamlarını bulup programınıza çıkarsanız. Bu sayede belki birileri konuya yatırım yapar
Video ile çok bilgilendim. İzlediğim sırada 24 bin kişi izlemişti. Buradan yaptığınız bu yayın ile nasıl bir toplumsal kulis yaptığınızı görmek beni çok mutlu etti. 🙌
Bence Dolubatarya'nın en önemli videosu bu. Kesinlikle bu konuyu gündeme getirmeli tüketicileri-firmaları-üreticileri-siyasetçileri (acaba hiç mi bulaşmasalar?) bu konuda zorlamaya çalışmalıyız.
Emeğinize sağlık. Araştırmacı kişiliğiniz, bilgi birikiminiz ve paylaşımlarınız harika. Videolarınız; Boş, faydasız ve hastalıklıklı paylaşımların panzehiri gibi.
Dolubatarya'nın elektrikli arabalar konusundaki vermiş olduğu videoların bir çoğunu izlemiş ve aklımdaki bir çok soru işaretinin cevaplandığını görmüştüm. Bu sayede Togg T10X V2 sahibi oldum. Verdiğiniz bilgiler için size çok teşekkür ediyorum. Video içeriği gerçekten güzel olmuş bu arada. :)
Tek bildiğim bataryaların modüler olması gerektiği. Örnekleri var Çin'de. Batarya işini alıcıya yıkmak insanların kafasında soru işareti bırakıyor. Dolayısıyla satış rakamları düşük oluyor. Halbuki modüler batarya sistemi olsa ve yaygınlaşsa hem insanların bekleme diye bir derdi olmaz hem de satış rakamları yükselir.
2 หลายเดือนก่อน
Bu çok uygulanabilir bir şey değil, enaz x2 kadar batarya arzına sebep olacaktır bu da o kadar yatırım demek o kadar bütçe açığı demek en önemlisi de o kadar çevre kirliliği demek.
Gelecek vadeden bu sodyum pil teknolojisi ile ilgili videonuzu sevinerek izledim. İnşaallah bu sektör Türkiye’de bir çok yatırımcının bu pil, batarya ve enerji depolama üretimine girmesine vesile olur. Bunu canı gönülden arzu ediyorum. ❤
Kapasitesi anlaşılamaz. Kimse bu sebepten bu tip bir değişimi yapmak istemez. Tam dolu alındığından kapasitesinin 600km mi 400km mi 200km mi gideceğimi anlamak çok zor.
Merhaba dolubatarya kardeşim. Ben kazan soda elektrik üretim fabrikasında su arıtma operatörüyüm. Elimizdeki sodyum karbonatı genellikle çoğunu silobazlara doldurup Kocaeli'ndeki limana gönderiyoruz. Diğer kısmını da bigbag lere doldurup tır aracıyla gidiyor. Ordan da tüm dünyaya. Şuan da maden yataklarında istediğimiz bir verim alamıyoruz. Ama bunu çözeceğimizi düşünüyoruz. Amerikada ki cinerin soda şirketi ile ankara daki soda şirketini üst yönetim kıyaslama yapıyor. Daha az kişiyle çok verim istiyor. Şu aralar küçülmeye gidiyoruz. Bu pil üretim işini Turgay Ciner beyle bir toplantı düzenlerseniz sizi dinler. Şu anda ağır soda külünün fiyatı 1.4 dolar civarı eğer böyle birşey yapılırsa bir anda fiyatı 7 kat artabilir
sodyum ve lityum kimyasal olarak birbirine aşırı benzer kimyasal özelliklere sahiptir. periyodik cetvelden de bunu teyit edebilirsiniz. belki lityum kadar hafif olmayabilir, ama lityumdan daha bol ve daha ucuza üretilebilir. insanoglu 4 yilda elektrikli otomobili neredeyse yoktan var etti, Natrium(sodum) iyon bataryayı da maximum 3..4 yılda ticari hale getirebilir. yeterki talep o yöne kaysın, yada uretim kısıtları o yöne zorlasın.
Merak ediyorum, bor çok yüksek ısıya dayanıklılık, sertlik, ve hafiflik gibi avantajları ile batarya teknolojilerinde, mesela anot ve/veya katotta kullanılamaz mı? Bu konuda çalışmalarımız var mı? Dünya borunun %70’i bizdeyken başkalarının çalışma yapmasını bekleyemeyiz.
Lityum Titanat bataryanın üstüne tanımam, doluyken boşken kes biç parçala, kapasitesinden onlarca kat şarj et ani deşarj et, banamısın demez ısınmaz bile. Tek eksi yönü hacmine göre kapasite düşüklüğü, geliştirilirse tadından yenmez..
aynı hacimdeki bir lityum pil ile enerji kapasitesi arasındaki fark ne kadar? lityum pille 400 km gidebilirken bununla kaç gidebiliriz, ağırlık avantajını da katarsak?
Batarya konusunda aklıma takılan tek sorun yeryüzündeki madenleri çok hızlı tüketicek olmasıydı ama Na-ion bataryalar sayesinde bu sorun kalkıyor sanırım.
30000 cycle, 82 yıl kullanım ömrü, 6 dakika da dolabilen, yanma ve patlamaya karşı en dayanıklı olan LTO Titanat pillerin incelemesini de yapıp Türkiye pazar payına katkıda bulunması ile ilgili bir video da yapar mısınız?
"dışa bağımlı olmadan" ifadesine asla katılmıyorum. Batarya BMS gerektirir, BMS elektronik elemanlar gerektirir, elektronik elemanlar yarı iletken teknolojisi ve üretimi ve kullanılabilir elemanların yerli üretimini gerektirir. En basit elektronik eleman olan diyot bile yerli olarak üretilmiyorsa bağımsızlık nasıl olacak?
lityum ile aynı amper değerini karşılıycak bir sodyum batarya kapladığı yer olarak neredeyse 4 kat daha fazla yer kaplıyacaktır. Lityum bataryanın sonu gelicek ama bu sodyum olmıyacak bu net
Heyecanlanirmiyim hayir, biz boyle yaşayi seçmedik, dayatildik. Bor var efendim. Abuk sabuk seylere gerek yok. Toryum var efendim (rasdasyonu en az , en iyi nukleer) Yapabilirmiyiz hayir
Benim kafama takılan bir soru var. Benim yurtdışı ile bağlantım yok. 185 gün bilmem ne vs vs. Avrupa'dan araç almak istiyorum 0 plakasız. Türkiye'de vergilerini ödeyip alabiliyor muyum? Yoksa illa yurt dışında yaşamak mı lazım.
Vergilerini ödeyip her yerden araç alıp getirebilirsin..Ama pahalıya gelir.Distribütör şirketler daha ucuza getiriyorlar eğer Türkiyede alacağın araç varsa al.Türkiyede alacağın araç satılmıyorsa marka desteğide yoksa.Arıza durumunda parçasını getirmen bile sana çok masraf çıkartır. Birde teknik destekte bulamayabilirsin.Satmaya kalktığındada kimse almaz.Param çok beni rahatsız etmez diyorsan ayrı.Yakın bir ülkedeki teknik servise taşıtırabilirsin.Ya da yurtdışından birisi ile evelen araçı onun üstüne yap.İstediğin gibi kullanabilrisin.
Bütçe açığında teknoloji ürünleri düşünüldüğünde bataryaların yerli olması büyük fark yaratacaktır. Güzel konu, teşekkürler 👍
Byd ülkemizde pil fabrikası kuracak ama bizim yerli yok maalesef. Ilk yatirım maliyetleri milyar dolar seviyesinde + arge...
@@SlimFitBilim byd muhtemelen paketleme yapar. Bu bir devlet politikası olmalı. Çünkü kapatmak için kırk takla atılan bütçe açığı daha da büyüyecek bu gidişle
Bütçe açığı ile durumun alakasını anlamadım. Cari açıktan mı bahsediyorsunuz?
bütçe açığının olup olmaması hiç bir zaman vatandaşı ilgilendirmez. Türkiyenin başına kim gelirse gelsin, borcu sıfırlasın devletin ekonomisini şaha kaldırsın, yine de vatandaşını sikmeyen bir hükümet olmayacaktır. yani yerli olsun veya olmasın sıradan vatandaşa bir katkısı olmaz
Aspilsan ve Tübitak sodyum batarya üzerinde çalışıyor umarım seri üretime girer.
fabrika kapanıyor dostum.
@@Sencer. kaynak???
@@Sencer. bilimgenc.tubitak.gov.tr/video/aspilsan-enerji-lityum-iyon-pil-uretim-tesisindeydik
Tübitakmı😂😂😂😂😂 dünyanın en işlevsiz kurumcuğu
Yönetimi de ayrı rezil
@@xpugur kaynak mabad...
Harika bir video olmuş. Sizden ricam naçizane tavsiyem kısa etkili shorts ve reels ' lerle izlenme ve bilinirliğinizi artırmanız. İyi ki varsınız TEŞEKKÜRLER 👏👏👏
Lityum sodyumdan daha hafiftir, dolayısıyla piller çok hafiftir.
Lityumun hücre potansiyeli 3,2-3,85 V arasındadır ve çok büyük bir potansiyele sahiptir, Sodyum iyonunun ise daha düşük bir potansiyeli vardır, bu nedenle Lityum biraz daha iyi depolama kapasitesine sahip olacaktır.
Ancak sodyum çok daha kolay bulunabiliyor ve daha ucuz, dolayısıyla ticari olarak satılan herhangi bir sodyum iyon hücresi, biraz daha az kapasiteye sahip olsa bile, lityum iyon hücresinden çok daha ucuz olmalı.
Çok teknik anlamam ama daha fazla yer kaplasa ya da daha ağır olsa bile aynı işi gördüğünden söz ediliyor videoda. Ve olay sadece otomobil bataryası değil. 6 ay boyunca güneş enerjisini hem kullanıp hem depolayıp güneşsiz günlerde kullansan fena mı olur?
Lityum iyon hafif ama cayır cayır yanar.O yüzden sürücüyü korumak için ağar bir koruyucu tabakaya ihtiyacı var.şarj ağları gelişti ve sayıları artıyor.600km menzile kimsenin günlük hayatta ihtiyacı yok.Boş yere taşıyorsun o kadar bataryayı.300-400km arası bir menzil ve ucuz bir batarya herkesi ikna eder.Tabi birde güvenlik.
Sodyum için yapılacak yeni gelişmiş bataryalar da zamanla epey kabiliyet kazanacaklar
Kardeşim emeğine sağlık, proğramlarını ilgiyle takip ediyorum tşk.
@@han5807Herkesin ayrı ayrı uzun yol ve şehir için araç alıp masraflarını ödeyebilecek durumu yok. Öyle durumu olmayan adam araç alabilirse hem şehir içi için hem de şehir dışı için alır.
Dünyada lityum rezervi açısından 39 milyon tonla Bolivya ilk sırada gelirken, Şili 19.9 milyon tonla ikinci sırada, Arjantin 12 milyon tonla üçüncü sırada, İran ise son keşifle dördüncü sırada. 7.7 milyon ton ile Avustralya, 6.7 milyon tonla Çin ve 5.9 milyon tonla Hindistan daha sonraki sıralarda yer alıyor.
Yıllardır deneniyor ama sonuç alınamıyor. Çünkü Li atom çapı küçük, hafif bir element. Na ise büyük atom çaplı. Dolayısıyla grafit katman içerisinden kolaylıkla ve istenen oranda geçemiyor, istenildiği düxeyde elektron akımı sağlayamıyor. Öyle iddia edildiği gibi ekonomik bazda kullanılmıyor, deneyler devam ediyor
Grafit maddesinjn yerine baska madde kullanılabilir. Veya geçiş hızlandıran ek bir madde bulunabilir.
@@umitkalaycioglu812 koyulacak herhangi bir ekstra madde muhtemelen güvenlik sorunu ortaya çıkarır yanma riski vb tabi bunun için de ekstra bir koruma gerekecek bu da maliyeti arttırıyor kısaca Li kadar güvenli ve maliyeti de hatrı sayılır derecede uygun olursa bence depolama miktarından kısılması büyük bir sorun olmaz
Bu kanal gün geçtikçe müthiş olmaya başladı. Editler fenaaaa. Yapıyorsunuz bu sporu.
Teşekkürler daha güzelleri de gelecek inşallah :)
ALLAH RAZI OLSUN VİDEO DOYURUCU VE İNSANA İŞ YAPABİLECEK ALAN VE ÇEŞİTLİLİKTE SUNUYOR
Bu teknoloji araçlar için değil ama temiz enerji üreten santrallerde enerji depolanması ve ev ve sanayi gibi sabit yerkerde enerji depolanması için ideal.
Burada elbette araba bataryası için önemli bir gelişme bu. Ama daha da önemlisi büyük enerji depolama tesisleri için delicesine yatırım yapılması lazım, bu batarya tipinin üretiminde. Yenilenebilir enerji santralleri ve enerji depolama çözümleri ile enerjide dışa bağımlılık önemli ölçüde azalır. Çok büyük bir iş aslında bu. Ama bunu öngörebilecek ve plan proje üretecek siyasi yapılanma maalesef bizde yok.
Kupon arsa peşinde koşan biri var elimizde o olmaz mı?
@@serdarbey2756 😁😁😁
Çok kaliteli bir kanal. Gelecekte çok çok farklı yerlerde olacaksınız. 👏
Batarya üretiminde nadir bulunan elemenler kullanıyorsan hammadde çok önemli ama sodyum gibi dünyada en fazla bulunan elementlerden birisini kullanıyorsan hammaddenin kimde olduğunun bir değeri yok. Eğer bu bataryalar gerçekten ticari bir değer taşırsa Çinde kendi maddesini üretir.
Herkes resmen Çin bu işte çok iyi olduğu için mızıkçılık yapıyor 😅
Geleceğin bataryaları sodyum iyon bataryalar. Hem daha uzun bir çevrim sayısı sunabiliyorlar, hemde daha güvenliler. Lityumda kazanılan teknolojiler sodyum batarya üretiminde de ciddi bir kilometre taşı oldu. Bu gün çinliler ticari olarak hücre üretip satıyorlar. Eksi yanları daha düşük enerji yoğunlukları ancak daha hafif daha verimli araçlarda üretilebiliyor artık geçiş için uygun değillerdi ancak şu an dönüşüm için çok yeterli ve gerekliler. Araç fiyatlarında %20-30'lara varan fiyat avantajı sunabilirler. Enerji depolamada muhtemelen 1 numaralı tercih olacaklar.
Bilgilendirme için çok teşekkürler, çok güzel bir video olmuş. Tebrik ediyorum sizi. Bataryaralara ilgisi olan bir mühendislik öğrencisi olarak çok faydalı buldum bu videoyu.
... ufuk açıcı ve vizyon için çok faydalı bir video. Umarım o yönde adımlar atılıyordur ya da atılacaktır.
Bu hafta dolu batarya yoktu.Daha fazla bilgilendirici videolarınızı bekliyoruz 😊
Bugüne kadarki en beğendiğim program olmuş. Keşke Türkiye'de bu konu ile ilgili çalışma yapan bilim adamlarını bulup programınıza çıkarsanız. Bu sayede belki birileri konuya yatırım yapar
Çok güzel ve önemli bir konuya değinmişsiniz.Emeğinize ve elinize sağlık..
Ağzına yüreyine emeyıne sağlık kardeşim kıymetli bilgiler için inşaallah diyelim Allah'a emanet olun vatan sevdalısı
Yüreyine değil yüreğine, emeyine değil emeğine. Sen de vatan sevdalısı isen bu vatanın dilinin mna qyma!
Harika bir video. Çok merak ettiğim bir konuydu.
Video ile çok bilgilendim. İzlediğim sırada 24 bin kişi izlemişti. Buradan yaptığınız bu yayın ile nasıl bir toplumsal kulis yaptığınızı görmek beni çok mutlu etti. 🙌
Emeğinize sağlık. Sevgiler. Saygılar. 🙏
Güzel ve ilginç konu. Emeğinize sağlık.
Teşekkürler.
Teşekkürler emeğinize sağlık saygılar bizden
Güzel bir paylaşım olmuş
Bence Dolubatarya'nın en önemli videosu bu. Kesinlikle bu konuyu gündeme getirmeli tüketicileri-firmaları-üreticileri-siyasetçileri (acaba hiç mi bulaşmasalar?) bu konuda zorlamaya çalışmalıyız.
Teşekkürler, yeni bir şeyler daha öğrenmiş olduk.
Dolu dolu 9 dk için teşekkürler Dolubatarya.
Teşekkürler. Umarım bu gelişme TOGG'un kurtuluşu hatta parlayışı olur.
Emeğinize sağlık. Araştırmacı kişiliğiniz, bilgi birikiminiz ve paylaşımlarınız harika. Videolarınız; Boş, faydasız ve hastalıklıklı paylaşımların panzehiri gibi.
eline sağlık umarım dediğiniz gibi ülkemizde üretimi olabilir
Bu güzel müjde için tesekürler guzel insan
Emeğinize sağlık. 👏👏
biz izmirde 1 yıldan fazladır konu üzerine çalışıyoruz
Hiç bir emek zai olmaz Umarım muvaffak olursunuz
@@MRP_ 🙏
Dolubatarya'nın elektrikli arabalar konusundaki vermiş olduğu videoların bir çoğunu izlemiş ve aklımdaki bir çok soru işaretinin cevaplandığını görmüştüm. Bu sayede Togg T10X V2 sahibi oldum. Verdiğiniz bilgiler için size çok teşekkür ediyorum. Video içeriği gerçekten güzel olmuş bu arada. :)
Tek bildiğim bataryaların modüler olması gerektiği. Örnekleri var Çin'de. Batarya işini alıcıya yıkmak insanların kafasında soru işareti bırakıyor. Dolayısıyla satış rakamları düşük oluyor. Halbuki modüler batarya sistemi olsa ve yaygınlaşsa hem insanların bekleme diye bir derdi olmaz hem de satış rakamları yükselir.
Bu çok uygulanabilir bir şey değil, enaz x2 kadar batarya arzına sebep olacaktır bu da o kadar yatırım demek o kadar bütçe açığı demek en önemlisi de o kadar çevre kirliliği demek.
Gelecek vadeden bu sodyum pil teknolojisi ile ilgili videonuzu sevinerek izledim. İnşaallah bu sektör Türkiye’de bir çok yatırımcının bu pil, batarya ve enerji depolama üretimine girmesine vesile olur. Bunu canı gönülden arzu ediyorum. ❤
Nefesinize sağlık.🙏
Teşekkürler.
Emeğinize sağlık mükemmel araştırma.
Mahmut Tuncer şarkısı yağı varmı?unu varmı? şekerin varmı? Helva yapacak usta irade gerekiyor.
Yanına da koy Bor'u katot anot kısmında, ya da elektrolit kısmında, Türkiye tekel olsun. Keşke ☺
Ağırlıksa ağırlık ☺
Teşekkürler Bilal bey
Depolama alanında kullanilabilir bence hidrojen de gunes ve rüzgardan elde edilip güzel bir alternatif olabilir
AĞZINA SAĞLIK ABİ DEVAM
Ayhan Tarakçı formatında yapmışsınız emeğinize sağlık
Araba için enerji yoğunluğu çok düşük ama depolama isi için yapılabilir.
Harika bir video olmuş tebrik ederim.
İşte güzel haber diye buna derim ❤❤❤
ben olsam bataryaları şarjor gibi tak çıkar şeklinde yapardım dolusu her yerde satılsa boşu verip dolusunu alıp takarak yola devam edilse
@@yunusalp5983 nio var ya. Yillardir yapiyor dedigini. Aylik kiralama ucreti aliyor
Kapasitesi anlaşılamaz. Kimse bu sebepten bu tip bir değişimi yapmak istemez. Tam dolu alındığından kapasitesinin 600km mi 400km mi 200km mi gideceğimi anlamak çok zor.
@@yunusalp5983 nio yillardir yapiyor ya
Bunu yapan Çinli firmalar var.
Bunu yapan firmalar var fakat ülkemizdeki dolandırıcılık potansiyelini düşününce ben olsam böyle bir arabayı almazdım.
dieğr ülkelere bağımsız üretimi hangi yöntemle olursa olsun yapmalıyız. kimsenin yapmadığını yapmamıza da gerek yok, sadece yapmalıyız
umarim yetkililer duyar
teknoloji ne demek diyenler vergi rekortmenlerine baksınlar
Allah yolunu açık etsin nur yüzlü kardeşim... Sakaryalı ümit abinden selamlar... :)
Selam olsun genç ADAM 🙋🏻
demir oksit, sodyum iyon ve diğer batarya türleri hakkında karşılaştırmalı video gelsin
İnsanlığa hiç bir faydası olmayan kanalların milyon takipçileri varken bu tür faydalı kanalların neden bu kadar az takipçisi var. Emeğinize sağlık.
Teşekkürler
Aydınladım dostum. Teşekkürler.
Geleceğe Dönüşte bir teknoloji vardı.Depoya organik gıdalar atıyorlardı.Enerjiye dönüşen bir sistem vardı.Bence böyle birşey inanılmaz olur.
Umarım bu videodaki konu ilgili ve yetkililer tarafından dikkate alınır...
Ağzına sağlık güzel insan
Merhaba dolubatarya kardeşim. Ben kazan soda elektrik üretim fabrikasında su arıtma operatörüyüm. Elimizdeki sodyum karbonatı genellikle çoğunu silobazlara doldurup Kocaeli'ndeki limana gönderiyoruz. Diğer kısmını da bigbag lere doldurup tır aracıyla gidiyor. Ordan da tüm dünyaya. Şuan da maden yataklarında istediğimiz bir verim alamıyoruz. Ama bunu çözeceğimizi düşünüyoruz. Amerikada ki cinerin soda şirketi ile ankara daki soda şirketini üst yönetim kıyaslama yapıyor. Daha az kişiyle çok verim istiyor. Şu aralar küçülmeye gidiyoruz. Bu pil üretim işini Turgay Ciner beyle bir toplantı düzenlerseniz sizi dinler. Şu anda ağır soda külünün fiyatı 1.4 dolar civarı eğer böyle birşey yapılırsa bir anda fiyatı 7 kat artabilir
Hocam bu bataryalarin ömrü çok uzun olur mu bir de ısıdan pstliyorlar ysngin ciksriyor bu na bataryalar ysnici mıdır
sodyum ve lityum kimyasal olarak birbirine aşırı benzer kimyasal özelliklere sahiptir. periyodik cetvelden de bunu teyit edebilirsiniz. belki lityum kadar hafif olmayabilir, ama lityumdan daha bol ve daha ucuza üretilebilir. insanoglu 4 yilda elektrikli otomobili neredeyse yoktan var etti, Natrium(sodum) iyon bataryayı da maximum 3..4 yılda ticari hale getirebilir. yeterki talep o yöne kaysın, yada uretim kısıtları o yöne zorlasın.
bence markalar ucuz modeller için soydum daha pahalı modeller için lityuma yönelecek
Sodyumun üretimi çok kolay aslında aklımda bir sistem var saniyede 200 grama yakın üreten bir elektroliz yapıla bilir ve sadece 2-3 megavatt
Emeğine sağlık kardeşim ❤
KontrolMatik pomega da bu konuda çalışma yapılabilir diye düşünüyorum demir fosfat atnimuan kullanımı yapılıyor diye biliyorum şu anda
Tesekkurler❤❤
Merhaba sevgili Dolubatarya ekibi katı hal bataryalarda da lityum yerine sodyum kullanılabilir mi?
Teşekkürler emeğinize sağlık
Elinize emeğinize sağlık
Sıvı cok buyuk sodyum havuzlarinda yildirim enerjisi tutulabilir mi
Merak ediyorum, bor çok yüksek ısıya dayanıklılık, sertlik, ve hafiflik gibi avantajları ile batarya teknolojilerinde, mesela anot ve/veya katotta kullanılamaz mı? Bu konuda çalışmalarımız var mı? Dünya borunun %70’i bizdeyken başkalarının çalışma yapmasını bekleyemeyiz.
tesekkürler
Hadi inşallah bunu ülkemde biri yapar biz de teknolojide büyük bir adım atmış oluruz
teşekkür ederiz
Vermiş olduğunuz bilgi için aslında biz teşekkür eder
30 Ağustosta izlediğim en anlamlı video
TŞKRLER
Contorium olmadı Bor olmadı şimdi Sodyumla dünya devi oluyoruz hadi bakalım
Umarım bu sefer bor daki gibi hammadde yi kendimiz işler ve katma değerli ürünlerin satışını yapma iradesini gösterebiliriz. (Biraz çini örnek alalım)
Bor u kendimiz işledik de zengin mi olduk :) ulan 3 beş zengin biraz daha zengin olacak sana bana asgari ücret verecek amq. Ne bu heyecan
Lityum Titanat bataryanın üstüne tanımam, doluyken boşken kes biç parçala, kapasitesinden onlarca kat şarj et ani deşarj et, banamısın demez ısınmaz bile. Tek eksi yönü hacmine göre kapasite düşüklüğü, geliştirilirse tadından yenmez..
aynı hacimdeki bir lityum pil ile enerji kapasitesi arasındaki fark ne kadar? lityum pille 400 km gidebilirken bununla kaç gidebiliriz, ağırlık avantajını da katarsak?
Eskişehir üniversitesinde bir profesör sodyum bor pil geliştirdi ama yatırımcı bulamadığı için fabrika kuramadı maalesef.
Çok iyi bir şey olsaydı yatırımcı bulurdu merak etme.
@@OsmanKilic74yok olmaz illa bir komplo teorileri bulunacak..
Batarya konusunda aklıma takılan tek sorun yeryüzündeki madenleri çok hızlı tüketicek olmasıydı ama Na-ion bataryalar sayesinde bu sorun kalkıyor sanırım.
30000 cycle, 82 yıl kullanım ömrü, 6 dakika da dolabilen, yanma ve patlamaya karşı en dayanıklı olan LTO Titanat pillerin incelemesini de yapıp Türkiye pazar payına katkıda bulunması ile ilgili bir video da yapar mısınız?
Türkiye'de enerji piyasası ve bürokratik kadro yönetim bu durumun farkında mı
Sodyum ve Bor bir araya getirilebilir mi? Getirilir ise bu ülkemiz için nası lbir çarpan yaratabilir? Cevaplarsanız sevinirim. Kolay gelsin.
"dışa bağımlı olmadan" ifadesine asla katılmıyorum. Batarya BMS gerektirir, BMS elektronik elemanlar gerektirir, elektronik elemanlar yarı iletken teknolojisi ve üretimi ve kullanılabilir elemanların yerli üretimini gerektirir. En basit elektronik eleman olan diyot bile yerli olarak üretilmiyorsa bağımsızlık nasıl olacak?
Lityum demir fosfat teknolojisi üzerinde de yayın yapar mısınız? Togg'un lityum demir fosfat yatırımı yapacağını duydum doğruluğu nedir.
lityum ile aynı amper değerini karşılıycak bir sodyum batarya kapladığı yer olarak neredeyse 4 kat daha fazla yer kaplıyacaktır. Lityum bataryanın sonu gelicek ama bu sodyum olmıyacak bu net
Ben borun enerji depolamada çok iyi olduğunu okumuştum. Acaba bu konuda bir bilginiz var mı? Yoksa şehir efsanesi mi?
Dış güçler olmasa biz makarnadan bile pil yaparız 😂
Ağzınıza sağlık
Keşke yapsak ama bizde ondan gider soda yaparlar borda deyerjan yaptıkları gibi
aynen
Heyecanlanirmiyim hayir, biz boyle yaşayi seçmedik, dayatildik.
Bor var efendim. Abuk sabuk seylere gerek yok. Toryum var efendim (rasdasyonu en az , en iyi nukleer)
Yapabilirmiyiz hayir
Benim kafama takılan bir soru var.
Benim yurtdışı ile bağlantım yok. 185 gün bilmem ne vs vs. Avrupa'dan araç almak istiyorum 0 plakasız. Türkiye'de vergilerini ödeyip alabiliyor muyum? Yoksa illa yurt dışında yaşamak mı lazım.
Bilmiyorum ama olsa iyi olurdu. Bende araştırıyorum bulamadım bilgi.
Vergilerini ödeyip her yerden araç alıp getirebilirsin..Ama pahalıya gelir.Distribütör şirketler daha ucuza getiriyorlar eğer Türkiyede alacağın araç varsa al.Türkiyede alacağın araç satılmıyorsa marka desteğide yoksa.Arıza durumunda parçasını getirmen bile sana çok masraf çıkartır. Birde teknik destekte bulamayabilirsin.Satmaya kalktığındada kimse almaz.Param çok beni rahatsız etmez diyorsan ayrı.Yakın bir ülkedeki teknik servise taşıtırabilirsin.Ya da yurtdışından birisi ile evelen araçı onun üstüne yap.İstediğin gibi kullanabilrisin.
0:45'de "ÇİN'E BAĞILIMYIZ" hatalı mı olmuş, bilerek mi yazılmış bilemedim dikkatimi çekti...
Çinli XİAOMİ SU7 Sodyum iyon bataryalı değilmi ? Yani çinliler yol almmaya başlamış bile o teknolojide