Yalın hocam; yaşamda anlam mı?mutluluk mu? diye kendinize sorup, mutluluğu seçiyorum dediğiniz zamana kadar yaşadığınız sancılı varoluş mücadelesi beni o kadar duygulandırdı ki..siz size verilmiş kabiliyetin hakkını tam anlamıyla veren bir aydınsınız..toplumu aydınlatırken de müthiş bir entelektüel birikimi en sade haliyle, herkesin anlayabileceği bir üslub ile sunmanız çok etkileyci gerçekten, iyi ki varsınız.
Bir insan herhangi bir alanı, ortaöğrenimini tamamlamış ortalama bir bireye onun anlayabileceği ve doyabileceği kadar anlatabiliyorsa o insan o alanın profesörüdür. Yalın hoca kesinlikle bir profesör.
Kesinlikle katılıyorum...bu gün Yalın Bey i dinlerken aynı şey geçti aklımdan..akademisyen olması ve bir titri olması gerekmiyor ama o gerçek manada bir Phd profesör ve belki daha fazlası...
Dinlemesi keyifli insanları damıtılmış kokulara benzetirdim. Sanırım bu koku filmini ilk izlediğimde kafamda canlanmıştı. Yalın Alpay'ın bu röportajında ise kafamda minimalizm belirdi. Konulara ismi gibi o kadar yalın ve basit bir hala büründürüyor ki, çok derin olmayan bir entellektüel birikime sahip olmadan da temel bazı kavramlara hakimseniz konular beyninizde berraklaşıyor. Bu konuşma boyunca beynimde soyut minimalist bir sanat eseri yaratılmış gibi hissettim. Çok güzel bir röportaj olmuş, teşekkür ederim.
Yalın Alpay, entelektel birikimiyle gerçekten göz dolduruyor ve anlatım gücü harika. Sürekli dinleyesi geliyor insanın. Böyle kendini geliştirmiş insanlara çok ihtiyacımız var çok. Bize kendisini dinleme fırsatı verdiği için çok teşekkür ediyorum.
Herkes yalın alpayı övmüş ki ihtiyacı olmasa da övülesi biri ancak sorular çok iyi. Soruları hazırlayana ayrıca teşekkür ederim. Çok yalın ve çok keyifliydi. Kendi adıma bakış açımı geliştirdiğimi düşünüyorum.
Yazıya döküyormuşcasına kelimelerini seçmesi, berrak, yalın ve açıklayıcı üslubu bile profesyonelliğine kapı deliğinden bir bakış atabilmemiz için yeterli. Çok değerli bir insan Yalın Alpay. Bu buluşmalara vesile olduğunuz için çok teşekkürler Flaps Club!
Tavsiyeleri: Match Point Reality Bites Bitter Moon Varlık ve Hiçlik Ahlakın Soy Kütüğü Üzerine Budala Karamazov Kardeşler Osmanlı İmparatorluğu'nun Kuruluşu (TRT belgeseli) İsmail Gaspıralı (TRT belgeseli)
1:16:34 "Yani bu belki de, sorunun son bölümü; benim üzerine düşünmem gereken, tek bir hamlede şu an aklıma gelenlerle, belki de isabetsiz karar verebileceğim bir konu. O yüzden şimdilik son bölümü yanıtlamayayım istiyorum. Çünkü kendi düşünceme de sonradan eleştirel yaklaşmak istemiyorum." İşte bu düşünce yapısına ulaştığı için muhteşem biri.
Çok değerli ve donanımlı bir insan olmasının yanısıra,benim kendisini sevmemin nedeni cevremin de ortalama zekanın üstünde bir çocuk olduğuma inanıp benden çok şey beklemiş olması.Bu öyle bir ağırlık ki insanın tüm başarılarını kursağında bırakabiliyor.İnsanın kendi ile barışık olmasını engelliyor."Daha iyisini yapabilirdim"duygusu yakanızı bırakmıyor. Sonunda,ben de tam 2009 senesinde asla kendim ile bağdaştıramadığım bir mesleği geride bırakıp istediğim bölümü okudum ve kendim ile barıştım.Şu an geriye baktığımda kendime sıkı sıkı sarılasım geliyor bunu yapabildiğim için.Burada beni okuyan lise öğrencileri arkadaşlarımız varsa naçizane tavsiyem : Lütfen ,mutlu olacağınız meslekleri seçin. Yüksek bir puan aldınız diye istemediğiniz bölümlere girmeyin.Puaniniza göre asla seçim yapmayın ve sizi kimsenin bu seçimi yaparken etkilemesine izin vermeyin... Sevgiler...
Henüz lise 3'e geçmiş bir öğrenciyim. İlgim ve merakım genellikle sosyal bilimler çevresinde gibi durmakta fakat kendimi keşfettiğimi tam olarak düşünmemekteyim. Bundan dolayı henüz bir gelecek planı yapamadım ve bunu ertelemekten yoruldum. Muhafazakar memur ailesinin bir evladı olarak kendimi sosyal pek çok alandan soyutlayarak yaşamımı bu minvalde bir çevreye adapte olamamakla geçirerek şu ana kadar birçok alanda da toyluğumu devam ettirdim. Bunun yanı sıra fiziki özelliklerimle pek cana yakın olarak gözükmesem de liseye kadar başarılı bir öğrenciydim fakat çok kültürlü büyük bir lisede okumamla kendimi tamamen "irtica komisyonunun bir üyesi" olarak kabul ettim. Ne cesaretim yerinde idi de birikimim hakeza çalışmama rağmen başarımın her zaman ortalama altında kalmasından yoruldum. Sanat tarihine merak saldım ve okumak isterken gelecek planlarımı bu şekilde yaparsam Türkiye şartlarında hayata tutunmam mümkün olamayacağı gerçeğine kavuştum. Bu aralar tr'de sıkça tercih edilmeyen ve puanı bir hayli düşük olan "deniz ulaştırma işletme mühendisliği"ne gözüm ilişti ve aklıma şu geldi: Evet bu 2 sene 2 yabancı dilimi ve fikir dünyamı besleyeceğim, kaptan olduktan sonra 10 yıl çalışıp biriktirdiğim para ile yurtdışında eğitim alabileceğim. Siz tavsiye eder misniz?
@@yusuftalha3534 Ben ederim.Deniz ulaştırma ve işletme mühendisliği hem dünyayı gezmenizi sağlar ,hem de ciddi meblağlar kazanmanızı.10 yıl bittiğinde bile devam edebilirsiniz seve seve.Seferde bol bol okuma şansınız da olur.Zira iki haftalık çoğu sefer.Tek zor yanı ailenizden uzak olacaksınız ama bunun da nezdimde sorun olmamasi gerekir bizler için...Bence çok doğru düşünmüşsünüz.Tebrik ederim...Dilerim,tam istediğiniz gibi olur her şey sizin için.Hatta istediğinizden de güzel...Sevgiler...
Kardeşim gibi , ailem gibi sanki... ilk videosunda derin olduğu hemen anlaşılıyor . Yolu hep açık olsun.DAHİ -DEHA FARK emek vermek...SEVEREK takipteyim.
Yalın Hocam, o kadar kendini aşmış ki dakika 1:16'ya dikkat ediniz. Hocam kendi düşüncesine bile eleştirel bir şekilde yaklaşıp kendi düşüncesini bile ileride eleştirebileceğini düşünüp ona göre kendini ifade ediyor. Hayran kaldım, müthişsin hocam...
@@nedimgarip abi bildirim gelmiyor bazen o yüzden göremedim. Askere gitmiyorum daha çok var gitmeme geçen gün yazar biyografilerine bakıyordum da askerlik geçmişi olan çok fazla yazar gördüm o yüzden merak ettim
20:45 tamamen katılıyorum. 1,5 yıldır Avrupa’da küçük bir ülkede yaşıyorum. Ve bu söylediklerinizi burada gözlemledim ve mânâsını bu sözlerinizle anlamlandırabildim👍
teşekkürler Yalın Alpay .... Anlatımınız çok güçlü yalın samimi ve dostane lütfen devam .. Eğer bu şekilde birşeyler yapmayı düşünüyorsanız ;evet çok gerekli
İşte idolum bu adam bende ekonomi öğrencisiyim tıpkı Yalın Alpay gibi hem aklıyla hem düşüncesiyle hatta özel hayatıyla bile olmak istediğim tip benim gelecekte kendimi düşündüğüm adamın vücud bulmuş hali
20li yaşlarda yaşadığını ben de şuan yaşıyorum (21 yaşındayım). Ben de aynı baskıları yaşadım ve insanları kendimden ittim. Ve tesadüf bu sıralar varoluşçulukla ilgileniyorum.
@@hasana5262 varoluşun bir anlamı olmadığını ve aslen anlamın olmadığını anladığınızda sorun çözülecektir. İçinden deneysel bilgi elde edebileceğiniz yönelimlere sahip olmanız, öznesi insan olan ve asla deneysel bilgi üretemeyecek varsayımsal yaklaşımlardan daha değerli olacaktır. 27 yaşımdan sesleniyorum size. Evrimsel psikoloji okursanız aslında sorunlarınızı anlayacaksınız ve anlamsız olduğunu da deneysel bilgi yoluyla göreceksiniz. Çünkü zaman gelip geçtiğinde keşke ulaştığım sonuca 21 yaşımda ulaşsaydım demeyin diye bu öneriyi kendimce yapıyorum. Çünkü aklınıza gelen her şey bir bilincin ürünü değil aslen onu tetikleyen bir kimyasal denklem silsilesinin bir ürünü. Geçirdiğiniz o düşünsel zamanlara, geçmişe dönüp küfretmemeniz açısından yazıyorum. Üstelik rahatlayacaksınız. Tabi bunlar sadece öneri. Düşünmeyi elden bırakmayın fakat varoluşla ilgili anlam arayışından vazgeçin.
@@sercandall5365 sevmediğin Bi iş yapıyorsan ve başka hayallerin varken çalışılsa fedakarlık yapılsa ulaşışabilirliği yüksek ihtimal olan bir hayal bunun için çaba saefetmek sadece varoluşunla onu özdeşleştirmenle gerçekleşir aksi takdirde herhangi Bi hayale hedefe ulaşma sebebin ortadan kalkar ve ölüden Bi farkın olmaz gibi düşünüyorum siz ne düşünürsünüz?
@@hasana5262 bir şeyi gerçekleştirmenin yolu onu varoluşunla özdeşleştirmen demek değil. Varoluş dediğimiz şey neden varım sorusunu sormayla başlar. Bu soru senin gündelik hayatınla ilgili değildir. Hatta duyu organlarınla bile ilgili değildir. Eğer bir hayalin varsa hayalin için çalış. Fakat bu çalışmanın herhangi bir siyanobakterinin çalışmasından farkı yoktur. O sebeple amaca ulaşmak için çalışmakta yine evrimle açıklandığı için orda varoluşsal bir sorgulama yapmak gereksizdir. Tanımlar kafanı karıştırmış olabilir. Kendini bir işe adamanın varoluşla bir ilgisi yoktur. Ona adanmışlık denir. Kendini bir işe adaman iyidir. Ama her canlı kendini bir işe adadığından senin yaptığın bu eylemin herhangi bir anlamı olmayacaktır. Diyelim sen bütün dünyayı kurtaracaksın. Bir kedi ise ancak bir kasaptan ciğer çalacak. İkinizde kendi amaçlarınıza adandınız ve galip geldiniz. Ciğer çalan kediyle dünyayı kurtaran sen arasında bir fark olmayacak. Böyle bir fark yok diye tutup üzülüp hayalinden vazgeçmene gerek yok. Çünkü bu hayalinden vazgeçsende anlamı olan bir hayalin olmayacağı için aslında bu hayalinde devam etmen senin için daha iyi olabilir. Hayaline anlam yükleme bu sağlıksız olur.
Yalın Hocanın Flu'daki işlerini izliyordum ama pek hakim olduğumu sanmıyordum. Haklıymışım gerçekten de ön okumalar düşünmeler uzun meditasyonlar gerekliymiş. Neredeyse Yalın Alpay'ın sözlerinin satır aralarında kendi anlamını arayan kendime cevaplar için ipuçları arayan kendimi buldum. Yalın Hoca'yı çok geç kavramış olsam da artık biraz daha farkındayım.
Çok teşekkür ederim, çok faydalandım..Yerinde tespit ve analizler var.. "Hakikatle uyum sağlama kapasitesi kaybedildi, bunun kaybedilmesi bize nasıl bir zarar getirdi? Bunun yerine realitelere göre değil, iyi hatip olan kişilere göre pozisyon alıyoruz."
Bu adam harika ya.turkiyede bu adam kadar entelektüel profesör bile az.ama programlarda bu adamın yanına doktora bitirip Dr almış fosları çağırıyorlar.wbi çağırın profları yalın alpayla da kaliteli bir program izleyelim
sadece okuyup ezberlemek değil de okuduğu bilgilerden doğru çıkarımlar yapmak,aralarında bağıntılar kurabilmek gerçek dahilere özel bir yetenek olsa gerek...
İlknur Doğuer ben dehaya inanmıyorum. Bu zaten bilim insanlarına bakıldığında görülüyor. Dahi diye düşündüğümüz insanların hiçbiri üstün zekalı olmadığını biliyoruz ama çalıştıkları iş üzerine düşünmek zekalarını geliştiriyor tabi.
@@onebyone9014 bir superfocus gerçekliği yadsınamaz elbette fakat altyapıda kamil insan olma temayülü ,mütevazilik,kaliteli bir maya,zeka ile birleştiğinde adına deha ,dahi vb ne koyarsanız koyun böyle farklı bir kendini de pek çok şeyi de aşmış bir kişilik ortaya çıkıyor...zaten kendi de dehayı kabul etmiyor ...ilaveten çalıştıkları iş üzerine düşünme ile hiç bir gelişme gösteremeyen de nice insan olduğunu da hepimiz biliyoruz.
Sartre'a göre insan hayatını kolaylaştırmak adına nedenini bilmeden kafasına yerleşegelmiş rutinlere sığınır böylelikle zaten hayatında (doğu toplumlarında)bir çok şeyi düşünmek zorunda kalan insan zihnen rahat eder.Sormaz sorgulamaz...ve bu çok doğru...
5 ปีที่แล้ว +10
Çok faydalı bir video oldu benim için, teşekkür ederim.
Dislike atan 4 kişinin Yalin hoca ile kişisel sorunları olduğunu düşünüyor ve eminim. Hocam tane tane birikimlerinizi anlatisiniz tüm YÖK öğretim görevlilerine sirayet eder diye temenni ediyorum.
12:25 İnsanın kendi kendini inşa edebilmesi ile özünün olup olmaması neden bağlantılı? İnsanın hem özü olup hem de kendisini inşa edemez mi? İnsanın bir doğası var mıdır yada evrimsel olarak taşıdığı özellikler yok mudur? İnsanın özü yoktur derken tabula rasa ya bir gönderme mi yapılıyor?
-birader 45 yaşındayım hala okumakta zorlanıyorum. 2.5 yaş ??? -anormal zekisin yani normal değilsin. yani ... - çocuk için farkındalık ayırtetme yetisi sıradışılık gelişmiş toplumlarda zeka belirtisi iken gelişmemiş toplumlarda uyumsağlama zeka belirtisi olarak algılanır. bu konu çok su götürür.
Ya bu ne muazzam bir anlatım gücü. O kadar tecrübe dolu bir insan ve bunu o kadar iyi aktarıyor ki resmen değerli bir maden bulmuş gibi hissediyorum.
Yalın hocam; yaşamda anlam mı?mutluluk mu? diye kendinize sorup, mutluluğu seçiyorum dediğiniz zamana kadar yaşadığınız sancılı varoluş mücadelesi beni o kadar duygulandırdı ki..siz size verilmiş kabiliyetin hakkını tam anlamıyla veren bir aydınsınız..toplumu aydınlatırken de müthiş bir entelektüel birikimi en sade haliyle, herkesin anlayabileceği bir üslub ile sunmanız çok etkileyci gerçekten, iyi ki varsınız.
Dağıtmamak için kağıda bakması bile çok naif bir hareket. İsmi gibi yalın bir insan.
Bir insan herhangi bir alanı, ortaöğrenimini tamamlamış ortalama bir bireye onun anlayabileceği ve doyabileceği kadar anlatabiliyorsa o insan o alanın profesörüdür. Yalın hoca kesinlikle bir profesör.
Kesinlikle katılıyorum...bu gün Yalın Bey i dinlerken aynı şey geçti aklımdan..akademisyen olması ve bir titri olması gerekmiyor ama o gerçek manada bir Phd profesör ve belki daha fazlası...
Dinlemesi keyifli insanları damıtılmış kokulara benzetirdim. Sanırım bu koku filmini ilk izlediğimde kafamda canlanmıştı.
Yalın Alpay'ın bu röportajında ise kafamda minimalizm belirdi. Konulara ismi gibi o kadar yalın ve basit bir hala büründürüyor ki, çok derin olmayan bir entellektüel birikime sahip olmadan da temel bazı kavramlara hakimseniz konular beyninizde berraklaşıyor. Bu konuşma boyunca beynimde soyut minimalist bir sanat eseri yaratılmış gibi hissettim.
Çok güzel bir röportaj olmuş, teşekkür ederim.
Her seçtiği kelime müthiş özenli ve isabetli. İçerik ayrı bir şölen ama ben bu sakin, bilge ve kontrollü anlatım tarzına hayran oldum.
Yalın Alpay, entelektel birikimiyle gerçekten göz dolduruyor ve anlatım gücü harika. Sürekli dinleyesi geliyor insanın. Böyle kendini geliştirmiş insanlara çok ihtiyacımız var çok. Bize kendisini dinleme fırsatı verdiği için çok teşekkür ediyorum.
I'll too⁸ ⁸
10 100 ⁹
Herkes yalın alpayı övmüş ki ihtiyacı olmasa da övülesi biri ancak sorular çok iyi. Soruları hazırlayana ayrıca teşekkür ederim. Çok yalın ve çok keyifliydi. Kendi adıma bakış açımı geliştirdiğimi düşünüyorum.
Yazıya döküyormuşcasına kelimelerini seçmesi, berrak, yalın ve açıklayıcı üslubu bile profesyonelliğine kapı deliğinden bir bakış atabilmemiz için yeterli. Çok değerli bir insan Yalın Alpay. Bu buluşmalara vesile olduğunuz için çok teşekkürler Flaps Club!
Tavsiyeleri:
Match Point
Reality Bites
Bitter Moon
Varlık ve Hiçlik
Ahlakın Soy Kütüğü Üzerine
Budala
Karamazov Kardeşler
Osmanlı İmparatorluğu'nun Kuruluşu (TRT belgeseli)
İsmail Gaspıralı (TRT belgeseli)
büyük adamsın cato
Cato Polanski Bitter Moon var bir de
@@fatihisk2718 Teşekkürler, ekledim.
@@sensorcato ne demek. eline sağlık
Wlliam Faulkner "Ses ve Öfke"
1:16:34 "Yani bu belki de, sorunun son bölümü; benim üzerine düşünmem gereken, tek bir hamlede şu an aklıma gelenlerle, belki de isabetsiz karar verebileceğim bir konu. O yüzden şimdilik son bölümü yanıtlamayayım istiyorum. Çünkü kendi düşünceme de sonradan eleştirel yaklaşmak istemiyorum."
İşte bu düşünce yapısına ulaştığı için muhteşem biri.
İlk kez bu ülkede böyle bir cümle duyduk Erdem bey. :) Bu da olsa olsa Yalın beyden olurdu zaten.
Öyle açık ve anlaşılır anlatıyor ki.. Maşallah!
Türkçe terimleri kullanmaya, araya olur olmaz yabancı kelime sıkıştırmamaya gösterdiği özen müthiş Yalın Bey'in.
Çok değerli ve donanımlı bir insan olmasının yanısıra,benim kendisini sevmemin nedeni cevremin de ortalama zekanın üstünde bir çocuk olduğuma inanıp benden çok şey beklemiş olması.Bu öyle bir ağırlık ki insanın tüm başarılarını kursağında bırakabiliyor.İnsanın kendi ile barışık olmasını engelliyor."Daha iyisini yapabilirdim"duygusu yakanızı bırakmıyor. Sonunda,ben de tam 2009 senesinde asla kendim ile bağdaştıramadığım bir mesleği geride bırakıp istediğim bölümü okudum ve kendim ile barıştım.Şu an geriye baktığımda kendime sıkı sıkı sarılasım geliyor bunu yapabildiğim için.Burada beni okuyan lise öğrencileri arkadaşlarımız varsa naçizane tavsiyem : Lütfen ,mutlu olacağınız meslekleri seçin. Yüksek bir puan aldınız diye istemediğiniz bölümlere girmeyin.Puaniniza göre asla seçim yapmayın ve sizi kimsenin bu seçimi yaparken etkilemesine izin vermeyin... Sevgiler...
Henüz lise 3'e geçmiş bir öğrenciyim. İlgim ve merakım genellikle sosyal bilimler çevresinde gibi durmakta fakat kendimi keşfettiğimi tam olarak düşünmemekteyim. Bundan dolayı henüz bir gelecek planı yapamadım ve bunu ertelemekten yoruldum. Muhafazakar memur ailesinin bir evladı olarak kendimi sosyal pek çok alandan soyutlayarak yaşamımı bu minvalde bir çevreye adapte olamamakla geçirerek şu ana kadar birçok alanda da toyluğumu devam ettirdim. Bunun yanı sıra fiziki özelliklerimle pek cana yakın olarak gözükmesem de liseye kadar başarılı bir öğrenciydim fakat çok kültürlü büyük bir lisede okumamla kendimi tamamen "irtica komisyonunun bir üyesi" olarak kabul ettim. Ne cesaretim yerinde idi de birikimim hakeza çalışmama rağmen başarımın her zaman ortalama altında kalmasından yoruldum. Sanat tarihine merak saldım ve okumak isterken gelecek planlarımı bu şekilde yaparsam Türkiye şartlarında hayata tutunmam mümkün olamayacağı gerçeğine kavuştum. Bu aralar tr'de sıkça tercih edilmeyen ve puanı bir hayli düşük olan "deniz ulaştırma işletme mühendisliği"ne gözüm ilişti ve aklıma şu geldi: Evet bu 2 sene 2 yabancı dilimi ve fikir dünyamı besleyeceğim, kaptan olduktan sonra 10 yıl çalışıp biriktirdiğim para ile yurtdışında eğitim alabileceğim. Siz tavsiye eder misniz?
@@yusuftalha3534 Ben ederim.Deniz ulaştırma ve işletme mühendisliği hem dünyayı gezmenizi sağlar ,hem de ciddi meblağlar kazanmanızı.10 yıl bittiğinde bile devam edebilirsiniz seve seve.Seferde bol bol okuma şansınız da olur.Zira iki haftalık çoğu sefer.Tek zor yanı ailenizden uzak olacaksınız ama bunun da nezdimde sorun olmamasi gerekir bizler için...Bence çok doğru düşünmüşsünüz.Tebrik ederim...Dilerim,tam istediğiniz gibi olur her şey sizin için.Hatta istediğinizden de güzel...Sevgiler...
@@yusuftalha3534 Yusuf selamlar, anladığım kadarıyla aynı yaştayız. Şu anda nasılsın merak ettim?
Pür dikkat dinledim tüm konuşmayı. Öyle doluydu ki bir kaç kez daha izleyeceğime eminim. Teşekkürler.
Kardeşim gibi , ailem gibi sanki... ilk videosunda derin olduğu hemen anlaşılıyor . Yolu hep açık olsun.DAHİ -DEHA FARK emek vermek...SEVEREK takipteyim.
Çok kitap okumak ne işe yarar sorusunun cevabı gibi bir insan.
Büyük okuma birikimi, sorgulama tahlil ve sonuç.
Enfes anlatım ❤
Yalın Hocam, o kadar kendini aşmış ki dakika 1:16'ya dikkat ediniz. Hocam kendi düşüncesine bile eleştirel bir şekilde yaklaşıp kendi düşüncesini bile ileride eleştirebileceğini düşünüp ona göre kendini ifade ediyor. Hayran kaldım, müthişsin hocam...
adam ne güzel anlatıyor ya , tane tane
Nedim abi her yerdesin :)
@@enesyazici8444 : ) selamlar Enes ,,,naptın askere gidiyor musun ? bi soru sormuşsun ya geçen askerde kitap okuyabiliyor muyuz bach dinleyebiliyor muyuz falan diye : ) askere mi gidiyorsun yazdım cevap vermedin : ( gidiyor musun ?
@@nedimgarip abi bildirim gelmiyor bazen o yüzden göremedim. Askere gitmiyorum daha çok var gitmeme geçen gün yazar biyografilerine bakıyordum da askerlik geçmişi olan çok fazla yazar gördüm o yüzden merak ettim
@@enesyazici8444 ةفنفنفمخهعا
Konuşmanın son beş dakikalık kısmında insan Yalıncım gel şöyle gözlerinden öpeyim, maşallah demek istiyor.
20:45 tamamen katılıyorum. 1,5 yıldır Avrupa’da küçük bir ülkede yaşıyorum. Ve bu söylediklerinizi burada gözlemledim ve mânâsını bu sözlerinizle anlamlandırabildim👍
Bilmeden ne hatalar yapıyoruz. Bir dahiye bile kendisini başarısız hissettirmek... Ne üzücü...
teşekkürler Yalın Alpay .... Anlatımınız çok güçlü yalın samimi ve dostane
lütfen devam .. Eğer bu şekilde birşeyler yapmayı düşünüyorsanız ;evet çok gerekli
kendisini takipteyim sosyal medyadan uzun süredir ^ ^ keşke daha çok dinleyebilsek Yalın Beyi... haftada birkaç doz bana iyi hissettiriyor
İşte idolum bu adam bende ekonomi öğrencisiyim tıpkı Yalın Alpay gibi hem aklıyla hem düşüncesiyle hatta özel hayatıyla bile olmak istediğim tip benim gelecekte kendimi düşündüğüm adamın vücud bulmuş hali
Yalın Bey size çok teşekkür ederim. Sormaktan her an kaçtığım o büyük sorunun cavabını bulmak istiyorum artık.
Konuş hocam sabaha kadar dinleyelim
20li yaşlarda yaşadığını ben de şuan yaşıyorum (21 yaşındayım).
Ben de aynı baskıları yaşadım ve insanları kendimden ittim.
Ve tesadüf bu sıralar varoluşçulukla ilgileniyorum.
Aynı şeyi ben de yaşıyorum ve çevremdeki insanların hepsini, masanın üstündeki şeyleri elinin tersiyle iter gibi çıkarmak istiyorum
@@ekin4691 nasıl yapsak ki bu işi? Bende de var
@@hasana5262 varoluşun bir anlamı olmadığını ve aslen anlamın olmadığını anladığınızda sorun çözülecektir. İçinden deneysel bilgi elde edebileceğiniz yönelimlere sahip olmanız, öznesi insan olan ve asla deneysel bilgi üretemeyecek varsayımsal yaklaşımlardan daha değerli olacaktır. 27 yaşımdan sesleniyorum size. Evrimsel psikoloji okursanız aslında sorunlarınızı anlayacaksınız ve anlamsız olduğunu da deneysel bilgi yoluyla göreceksiniz. Çünkü zaman gelip geçtiğinde keşke ulaştığım sonuca 21 yaşımda ulaşsaydım demeyin diye bu öneriyi kendimce yapıyorum. Çünkü aklınıza gelen her şey bir bilincin ürünü değil aslen onu tetikleyen bir kimyasal denklem silsilesinin bir ürünü. Geçirdiğiniz o düşünsel zamanlara, geçmişe dönüp küfretmemeniz açısından yazıyorum. Üstelik rahatlayacaksınız. Tabi bunlar sadece öneri. Düşünmeyi elden bırakmayın fakat varoluşla ilgili anlam arayışından vazgeçin.
@@sercandall5365 sevmediğin Bi iş yapıyorsan ve başka hayallerin varken çalışılsa fedakarlık yapılsa ulaşışabilirliği yüksek ihtimal olan bir hayal bunun için çaba saefetmek sadece varoluşunla onu özdeşleştirmenle gerçekleşir aksi takdirde herhangi Bi hayale hedefe ulaşma sebebin ortadan kalkar ve ölüden Bi farkın olmaz gibi düşünüyorum siz ne düşünürsünüz?
@@hasana5262 bir şeyi gerçekleştirmenin yolu onu varoluşunla özdeşleştirmen demek değil. Varoluş dediğimiz şey neden varım sorusunu sormayla başlar. Bu soru senin gündelik hayatınla ilgili değildir. Hatta duyu organlarınla bile ilgili değildir. Eğer bir hayalin varsa hayalin için çalış. Fakat bu çalışmanın herhangi bir siyanobakterinin çalışmasından farkı yoktur. O sebeple amaca ulaşmak için çalışmakta yine evrimle açıklandığı için orda varoluşsal bir sorgulama yapmak gereksizdir. Tanımlar kafanı karıştırmış olabilir. Kendini bir işe adamanın varoluşla bir ilgisi yoktur. Ona adanmışlık denir. Kendini bir işe adaman iyidir. Ama her canlı kendini bir işe adadığından senin yaptığın bu eylemin herhangi bir anlamı olmayacaktır. Diyelim sen bütün dünyayı kurtaracaksın. Bir kedi ise ancak bir kasaptan ciğer çalacak. İkinizde kendi amaçlarınıza adandınız ve galip geldiniz. Ciğer çalan kediyle dünyayı kurtaran sen arasında bir fark olmayacak. Böyle bir fark yok diye tutup üzülüp hayalinden vazgeçmene gerek yok. Çünkü bu hayalinden vazgeçsende anlamı olan bir hayalin olmayacağı için aslında bu hayalinde devam etmen senin için daha iyi olabilir. Hayaline anlam yükleme bu sağlıksız olur.
Zekasına diyecek yok ama kendini ifade ediş yeteneği de çok iyi.
Aynen.Belagat var.
dinlemesi ne kadar keyifli bir insan, ne anlatsa insan pür dikkat dinlemek ister
Yalın Hocanın Flu'daki işlerini izliyordum ama pek hakim olduğumu sanmıyordum. Haklıymışım gerçekten de ön okumalar düşünmeler uzun meditasyonlar gerekliymiş. Neredeyse Yalın Alpay'ın sözlerinin satır aralarında kendi anlamını arayan kendime cevaplar için ipuçları arayan kendimi buldum. Yalın Hoca'yı çok geç kavramış olsam da artık biraz daha farkındayım.
Çok teşekkür ederim, çok faydalandım..Yerinde tespit ve analizler var.. "Hakikatle uyum sağlama kapasitesi kaybedildi, bunun kaybedilmesi bize nasıl bir zarar getirdi? Bunun yerine realitelere göre değil, iyi hatip olan kişilere göre pozisyon alıyoruz."
muhtesem bir soylesi , yalin alpayla flaps club tekrar bir cekim yapmali
sıkılmadan sonuna kadar dinledim..teşekkürler
Not alarak izledim.Çok çok güzeldi :))
Bu adam harika ya.turkiyede bu adam kadar entelektüel profesör bile az.ama programlarda bu adamın yanına doktora bitirip Dr almış fosları çağırıyorlar.wbi çağırın profları yalın alpayla da kaliteli bir program izleyelim
Bu ismi yeni fark ettim ve çok etkilendim..
Mükemmel tespitler var adam gerçekten okuyarak kendini aşmış
sadece okuyup ezberlemek değil de okuduğu bilgilerden doğru çıkarımlar yapmak,aralarında bağıntılar kurabilmek gerçek dahilere özel bir yetenek olsa gerek...
İlknur Doğuer ben dehaya inanmıyorum. Bu zaten bilim insanlarına bakıldığında görülüyor. Dahi diye düşündüğümüz insanların hiçbiri üstün zekalı olmadığını biliyoruz ama çalıştıkları iş üzerine düşünmek zekalarını geliştiriyor tabi.
@@onebyone9014 bir superfocus gerçekliği yadsınamaz elbette fakat altyapıda kamil insan olma temayülü ,mütevazilik,kaliteli bir maya,zeka ile birleştiğinde adına deha ,dahi vb ne koyarsanız koyun böyle farklı bir kendini de pek çok şeyi de aşmış bir kişilik ortaya çıkıyor...zaten kendi de dehayı kabul etmiyor ...ilaveten çalıştıkları iş üzerine düşünme ile hiç bir gelişme gösteremeyen de nice insan olduğunu da hepimiz biliyoruz.
Siz çok kaliteli bir insansınız Yalın Alpay bey
Kalite değil, nitelikli denir.
@@allesklarism doğrudur.
Harika bir konuşmacı
Gerçekten muazzam bir insansınız. 10 saat daha olsa izlerdim. (x2 hızda izliyorum :D)
Teşekkürler, güzel içerik
Felsefe tarihi öğreniyorsun fark etmeden :) Harika bir röportaj .
Bunu spotify'a da podcast olarak ekleyecek misiniz harika olur çünküü
Evet, çok yakında duyurusunu yapacağız.
@@FlapsClub lütfen büyük edebiyatçı Nevzat Akın ı da konuk alın. Çok değerli bir Düşünür..
Fevkalade iyi bir çalışma olmuş. İnsanların bu kadar güzel, entellektüel içerikli vidyolar izlemeye ihtiyacı var. Güzel bir eksiği kapatıyorsunuz.
Sorulara unutup kağıttan bakma kısmı tatlı olmuş
saatlerce dinleyebilirim sizi keske devami gelse bu serilerin
Ö
Sorular çok iyi gerçekten takdir ettim
Üslûp , Zihinsel berraklık ve Anlatımdaki sadelik ve akıcılık ✔
Heyecanla bekliyoruz kim geliyor diye
Bir masanın resmini çizmek mi daha önemli, bir masanın kendisini yapmak mı? Bu soruya bayıldım.
Haklisin reyiz kadinlar cevaplayamaz ama bu soruyu
@@capslock196 ne alaka
@@esliloc2888 demiştim...
@@capslock196 herhalde bu çıkarımı çevrenize bakarak yaptınız çevreniz de size göre şekillendiğine göre böyle düşünmenize şaşırmamak lazım
Arkadaşlar Nonentity 'nin profil fotoğrafı Arthur Schopenhauer. O adam da bir kadın düşmanı o yüzden arkadaş da bundan espiri çıkarmış.
Böyle birinin kesinlikle Türkiye yönetiminde olmasını isterdim.
Yalın Alpay cumhurbaşkanı olsa Türkiye 5 ylda uçar muazzam bir anlatım teşekkür ederim.
Muthisti gercekten, tesekkurler. Acaba podcast olarak da yuklemek iyi olabilir mi? Yolda giderken de dinlemek cok iyi olabilirdi.
Aynı fikirde olduğumuz için tüm serileri yakında podcast formatında yayınlayacağız.
@@FlapsClub 1 yıl sonra podcast,in yayınlanıp yayınlanmadığını öğrenebilr miyiz?
Podcast olarak Spotify ve itunes'da mevcut 🥳
@@FlapsClub harikasınız
Selamlar Yalın hocam :) 3 ile sınırlandırıldığı için sormak istedim başka hangi kitapları önerirsiniz ? Teşekkürler.
Ya o değil bir ömür dinlerim
dücane ve yalın alpay'ın mağrası büyük ada :)
Sartre'a göre insan hayatını kolaylaştırmak adına nedenini bilmeden kafasına yerleşegelmiş rutinlere sığınır böylelikle zaten hayatında (doğu toplumlarında)bir çok şeyi düşünmek zorunda kalan insan zihnen rahat eder.Sormaz sorgulamaz...ve bu çok doğru...
Çok faydalı bir video oldu benim için, teşekkür ederim.
Tekrar mi izlesem ya
Dinlemek te emek istiyor be kardeş.... 😊
Her anlamda kalite!
mükemmeldi bilgi lezzetine kapıldım😍
Müthiş:) Teşekkürler.
Keşke ilk yayınlandığı zaman birisi bana bunu kafama silah dayatarak bile olsa izletseydi. Ne kadar çok şey kaçırdığımı anlatamam
Büyük Edebiyat hocası Prof Dr Nevzat Akın ı da konuk alır mısınız Lütfen ? 🌷
Dislike atan 4 kişinin Yalin hoca ile kişisel sorunları olduğunu düşünüyor ve eminim. Hocam tane tane birikimlerinizi anlatisiniz tüm YÖK öğretim görevlilerine sirayet eder diye temenni ediyorum.
Bir tutkulu yazarın da sonuna geldik :(
her güzel şey gibi...
Existence precedes our essence.
Bütün videodan öğrendiklerimden çıkardığım sonuç: Yalın Alpay post truth bir modeldir. :)
Tek kelimeyle muazzam
Çok teşekkürler.
Ben Yalını yakinen tanırım :) )gerçekten fazla kafası çalışan biri ve kaliteli bir insandır
İlker canikligili getirmeyi planlıyor musunuz yakın zamanda?
Çok yakında..
Runaway’i duymak garip geldi Yalın Alpay bölümüyle ama çok iyi parça
Düşünüyorum o halde varım, kendi varlığını idrak etme,kabul veya reddetme
Muazzam 👍🏼
Çok ilginç bir deneyimdi dinlemek
Teşekkürler
çok çok faydalı
Mest oldum.
videodaki müziğin ismini bilen var mı? piano ile çalan
çok zeki olduğunuz için üzüldüm neredeyse, hele de erken tanı konmuş...
Ben dinlerken bile anlamıyorum adam üzerine uzman olmuş helal olsun valla :D
12:25 İnsanın kendi kendini inşa edebilmesi ile özünün olup olmaması neden bağlantılı? İnsanın hem özü olup hem de kendisini inşa edemez mi? İnsanın bir doğası var mıdır yada evrimsel olarak taşıdığı özellikler yok mudur? İnsanın özü yoktur derken tabula rasa ya bir gönderme mi yapılıyor?
01:38:42 ''Woody Allen ve Roman Polanski'yi çok seviyorum.'' ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Fildişi kulesini kurmuş gerçekten..
-birader 45 yaşındayım hala okumakta zorlanıyorum. 2.5 yaş ???
-anormal zekisin yani normal değilsin. yani ...
- çocuk için farkındalık ayırtetme yetisi sıradışılık gelişmiş toplumlarda zeka belirtisi iken gelişmemiş toplumlarda uyumsağlama zeka belirtisi olarak algılanır. bu konu çok su götürür.
Geçmişi ve günümü anlattı.
Kralsinnn
Duyusallaşmamayı saglayan mesajlar ver mehteri
Atakan hakkında bir analiz yaparmısınız...kendi fikriniz nedir.
Başlığı TUTUKLU bir yazar diye okudum bir anda. İstenilen noktaya doğru yaklaşıyoruz mu denir? Ne denir ki?
çalan şarkı: ramin djawadi- runaway
bu adam niye susmuyor artık dedim ve bir baktım video iki saatmiş
Çok güzeldi.
Hala edinebiliyormuyuz bu kitabı ?
Nilgün Toker olsa tadından yenmez sohbet.
post truth çağında akıl sağlığımızı ve ahlakımızı korumak için filtre balonlarına ihtiyacımız var ama.