Ce ti se intampla cand nu "citesti": Razvan Crisan at TEDxCluj

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 27 ธ.ค. 2024

ความคิดเห็น • 190

  • @iuliapopa-nica454
    @iuliapopa-nica454 5 ปีที่แล้ว +5

    Sunt o persoana care citeste. Sustin aceasta activitate pentru ca este un mod de dezvoltare emotionala, intelectuala etc. Insa multi dintre cei care au lasat comentarii nu au inteles ce a vrut omul acesta sa transmita, si anume ca el se dezvolta uitandu-se la un film, facand alte activitati care ii aduc pace si il dezvolta ca om. Mie, personal, mi s-a parut interesant speech-ul, l-am inteles in totalitate cu toate ca suntem foarte diferiti ca oameni. Presiunea care se pune pe umerii persoanelor care nu au vointa de a citi este mult prea mare. Cititul nu este singura modalitate prin care se pot aduna informatii. Este, desigur, un mod de relaxare si de colectare a inteligentei, insa nu cred ca este ok sa ii subestimam pe oamenii care prefera sa nu citeasca. Fiecare om are diferite inclinatii si metode, deci propun sa nu ii judecam. Spre exemplu, parintii mei nu citesc (in mare parte pentru ca nu au timp), insa se bazeaza pe experientele proprii. Da, omul a facut cateva greseli gramaticale, dar pana la urma se afla pe o scena si este inconjurat de oameni, e normal sa aiba emotii si sa se incurce. Mie imi este greu sa vorbesc in public, cu toate ca citesc si lucrez la aceasta teama, deci nu consider ca are legatura cu cititul.
    In concluzie, pe cei care au inteles cu totul altceva decat a vrut sa spuna Razvan, ii rog sa mai vizioneze o data clipul/sa se informeze mai mult in legatura cu modurile de colectare a informatiilor. Deci nu, nu ramai prost daca nu citesti.

  • @titiridvatidva
    @titiridvatidva 6 ปีที่แล้ว +1

    Razvan, sunt profesor si chiar sustin ideea apropierii de cunoastere prin orice mijloace. Cititul este un mijloc, din fericire azi nu este singurul. Deschiderea noastra spre intelegerea teoriei inteligentelor multiple si integrarea/recomandarea cat mai multor mijloace de cunoastere este cea care creste sansele omenirii de a evolua. Nu ne putem bloca in tipare, in ciuda faptului ca deschiderea necesita curaj si generozitate. Felicitari, Razvan, pentru curaj si generozitate!

    • @cristinahorotn6126
      @cristinahorotn6126 2 ปีที่แล้ว

      Curaj? Generozitate? Sunteți profesor sau profesoară?

  • @georgedan3026
    @georgedan3026 5 ปีที่แล้ว +8

    daca nici baiatu' asta nu te trimite direct la rafturile cu carti, nimeni n-o mai face. bravo tata!

  • @nelujhon2475
    @nelujhon2475 2 ปีที่แล้ว +5

    L-am căutat pe Răzvan pe internet după ce l-am văzut la podcast-ul lui Mihai MORAR (decembrie 2022) și este omul care îți arată lumea din alte perspective. Era atunci și este și acum. Respect, pentru ceea ce face!

  • @kanpeki
    @kanpeki 10 ปีที่แล้ว +7

    mdea. spre marea mea rusine fac parte din categoria oamenilor care nu prea iau o carte in mana si asta m-a frustrat din totdeauna - in sensul ca mi-as dori sa simt o atractie pentru carti si sa am determinarea si ambitia de a nu lasa un volum din mana pana nu-l dau gata. am zis sa vizionez discursul domnisorului Razvan tocmai pentru ca speram sa fie ceva motivational. Mi-am zis ca a inceput bine - ma regaseam si speram sa se ajunga la un moment de Evrika, despre cum s-a apucat el serios de citit samd. Bull. Tocmai mi-am pierdut 20 de minute din viata (daca luam in calcul comment-ul asta, pentru ca absolut toate clipurile de la TEDex made in RO le vizionez la 1.5x - vorbesti pe cat de repede gandesti, aye?). Cred ca Razvanel - nazdravanel a reusit sa starneasca pana si indignarea admiratorilor sai.

  • @karima.sochirca
    @karima.sochirca 6 ปีที่แล้ว +10

    Foarte ingenios! Eu fac parte dintr-o categorie mai diferită. Citesc mai totimpul, dar asta se întâmplă numai pentru că îmi place ceea ce citesc. Sunt complet deacord cu tine. Oamenii trebuie să citească din propria inițiativă, nu fiind forțați. Mie mi se pare că chiar și dacă nu citeai, ai ajuns un om super inteligent. Oamenii ca tine merită apreciați. Mesajul nu a fost : ,,Nu citiți, pentru că nu face folos", ci ,,Citiți din propria inițiativă!". Felicitări pentru acest discurs superb, cu o dicție puternică și într-adevăr emoțional. Eu susțin ceea ce ai propus!

    • @ileanacampean8500
      @ileanacampean8500 2 ปีที่แล้ว +1

      Ai câteva greșeli de ortografie...care nu le fac cei care citesc!!

  • @onemoregamealexander7618
    @onemoregamealexander7618 9 ปีที่แล้ว +34

    esti tipul profului de curs care te distruge prin plictiseala!!!!

    • @rareskoolfun
      @rareskoolfun 5 ปีที่แล้ว +7

      Nu e tipul care te distruge prin plictiseală ci mai degrabă pe tine te-a plictisit. Pe mine a reușit să mă țină atent la tot ceea ce a spus.

  • @sandratrion69
    @sandratrion69 4 ปีที่แล้ว +2

    Cititul este foarte important ,e un. hoby pt.mine .succes să aveți .foarte important subiectul

  • @DOMNULRADU
    @DOMNULRADU 8 ปีที่แล้ว +36

    Iata ce ti se intampla daca nu "citesti": "zumzure", "a-nceput anii'90" si plescait ca separator verbal intre momente in care gesticulezi fara sa vorbesti. Am trecut greu prin asa-numita conferinta. Am dat skip de mai multe ori si de fiecare data nimeream la un alt moment de plescaiala satisfacuta. Am sperat ca spre final sa intre Manolescu cu doi brancardieri si o banana si sa ne spuna "Iata dragilor ce ti se intampla cand nu "citesti"".
    legat de cata inteligenta poate dezvolta in lipsa lecturii clasice un primat, vezi cazul Kanzi, the bonobo. Nu imi pasa de un individ care incearca sa celebreze prostia maimutarind gesturile unui lector. Imi pasa in schimb ca organizatorii TED au impresia ca daca dai din maini cu o telecomanda, ai obtinut o conferinta. Si imi pasa de ceata de urnagutani care au aplaudat frenetic si au ridicat manuta cu degetul gresit in sus. Sunt multi, asta inseamna ca sunt si pe langa mine si pe langa dvs.

  •  10 ปีที่แล้ว +34

    Te-am ascultat 20 de minute degeaba ....

  • @panna999
    @panna999 10 ปีที่แล้ว +128

    Sunt un om care citeşte. Aproape zilnic şi mult, chiar exagerat în detrimentul altor laturi existenţiale demne de explorat. L-am urmărit din curiozitate pe Răzvan Crişan şi deşi universurile noastre de înţelegere, mod de cunoaştere şi trăire se află la antiteza perfectă, l-am ascultat din perspectiva unui om totalmente diferit de mine împărtăşind despre sine. Iar acum vorbesc din papucii mei de cititor înrăit şi mă adresez în speţă comentatorilor răutăcioşi şi/sau tendenţioşi la adresa speech-ului lui Răzvan - oameni vehement indignaţi, dacă sunteţi atât de incisivi cu "necititorul" puneţi voi mâna pe "Inteligenţele multiple" ale lui Howard Gardner, sau şi mai simplu- daţi un search pe google în legătură cu stilurile de învăţare ale unui individ şi poate veţi reuşi să înţelegeţi sensul discursului lui Răzvan. Nu explic mai mult, faceţi-vă singuri temele, dacă într-adevăr sunteţi dornici de asta, deşi bag de seamă că e mai facil să arunci cu pietre decât să înţelegi ce-a vrut să transmită un om altor oameni!

    • @kanpeki
      @kanpeki 10 ปีที่แล้ว +7

      am inteles noi foarte bine ce vroia sa zica. problema e ca mesajul - chipurile -"adevarat" a fost inecat de altul: ii ok sa nu citesti; nu-i pt toata lumea. ori sa intelegi si sa accepti ca exista mai multe moduri de a invata si de a percepe lumea si ca oricare dintre noi are anumite preferinte / inclinatii, nu echivaleaza cu a nega (plus) valoarea pe care o dau celelalte.

    • @monicasandulescut
      @monicasandulescut 9 ปีที่แล้ว +22

      +pany ceea ce a povestit el nu inspira pe nimeni. a fost o pierdere de timp. nu a dat nici o solutie de final. nu a facut nici un experiment si doar s-a cam laudat zambind. really ? asta e nivelul TEDx Romania ? trist. foarte trist.

    • @DeejayAuras
      @DeejayAuras 7 ปีที่แล้ว +9

      Asta inseamna sa nu urmaresti ceva integral. Probabil l-ai oprit dupa 7 minute.
      Razvan la final a spus asa: Asadar, pentru cei mai mici ca noi, nu le mai spuneti sa citeasca o carte neaparat, spuneti-le sa citeasca o carte, sau sa se uite la un film, sau sa asculte o carte audio.
      Adica trebuie sa alegem metoda de invatare mai potrivita pentru fiecare individ in parte, si pentru fiecare sarcina in parte.
      Pare o concluzie simpla, dar are in spate o idee mult mai complexa.
      Probabil daca citeai intr-o carte despre ce a spus Razvan intelegeai mai bine si dadeai mai multa importanta. Eu spre exemplu, invat mai bine de pe imagini si sunete.

    • @funkXCIV
      @funkXCIV 5 ปีที่แล้ว +2

      Stiu ca a trecut 4 ani, dar imi puteti recomanda cateva carti ce merita citite? Am 24 de ani daca e relevant.

    • @dyetaa
      @dyetaa 5 ปีที่แล้ว

      @@kanpeki Vad ca au trecut 4 ani dar simt nevoia sa ma bag:D
      Nu a negat efectul si valoarea data de citit,ci a accentuat faptul ca nu exista vreun efect benefic dat de citit,ceea ce este foarte adevarat.

  • @ArcaLuiNeo
    @ArcaLuiNeo 10 ปีที่แล้ว +18

    M-am uitat la prezentarea lui Razvan in timp ce munceam. Daca am scapat elemente esentiale care contrazic ceea ce urmeaza sa spun, am o scuza.
    Din ce am retinut, Razvan vorbeste despre propria experienta, nu aminteste nici un studiu, nu mentioneaza nici un experiment, deci la inceput mentioneaza deseori cuvantul "stiinta". Doar zicand "stiinta" de mai multe ori intro prezentare nu-i ofera acesteia o greutate mai mare.
    Razvan a oferit o explicatie pentru preferinta lui pentru o alta metoda de informare, de inmultire a cunostintelor sale. Nu o sa stim niciodata daca decizia de a nu citi si de a se orienta inspre alte surse de cunoastere a fost una buna. Singurul lucru demn de aprecierea mea este curajul de a expune in public decizia sa. Dar in aceeasi masura, explicatia lui este subminata de multitudinea defectelor de gandire, tipice oricarui om.

  • @monicasandulescut
    @monicasandulescut 9 ปีที่แล้ว +34

    Razvan Crisan nu ai ce cauta la TEDx! Discursul tau a fost boland si nu inspira pe nimeni. Credeam ca esti baiat destept si la final o sa zici ´daaaaaaaaaar am facut un experiment si am citit intr-un timpul x 100 de carti si am putut sa fac diferenta si ceea ce credeam atunci este o copilarie. Fiecare carte mi-a deschis o usa si am inteles mai mult universul in care traiesc. M-a ajutat sa ies din situtatii imposibile, procedand cu mult tact si diplomatie ca Josef Knecht din Jocul cu margele de sticla. Mi-am insusit de buna voie o parte din calitatile eroului si brusc am devenit si eu mai bun si am procedat in intocmai pentru ca amandoi luptam pentru acelasi cauze, amandoi simteam la fel. Am ramas cu o poveste si cu lectie de viata livrata intr-un mod simplu sub forma literelor de care vorbeam mai devreme. Acesta este doar un exemplu. Castigul este garantat ! Esti alt om si asta se vede in privire. ´ Poate ca actiunea at atat de inversunata vine dintr-o nevoie de a anula ceea ce este obligatoriu. Sa spui nu! Sa spui nu la ´trebuie´ dar iti spun o singura chestie, si asta o stii si tu in adancul inimii tale, un om care citeste este de 1000000000 de ori mai castigat decat unul care nu citeste. Tot banchetul tau, toate glumele proaste, tot timpul asta nu ai spus nimic. Your ideea doesent worth doing!!! Sper sa nu vada clipul asta vreun copil sau adolescent si sa creada ce balarii spui tu acolo. Imi cer scuza daca sunt incisiva dar nu prea ai ce cauta aici. Adica nu acolo, nu pe scena aia. La tine acasa. Avem nevoie de eroi ! Du-te acasa!

    • @octavianr526
      @octavianr526 8 ปีที่แล้ว +4

      +Monica Sandulescu - Textul dvs a fost ca un medicament, mi-era teama ca voi vedea pe forum laude pentru ce spune acest tip. Dar cuvintele dvs. au fost superbe, blande, elegante si au spus frumos lucrurile. Asa este, aveti dreptate, iar ce as raspunde eu acestui tip este ca fara sa citesti, inteligenta ta merge in gol. Intr-adevar, nu exista un monopol asupra invatarii, dar una este sa te uiti la imagini in miscare, asa cum poate face orice minte lenesa, si altceva sa iti creezi conexiuni neuronale prin citit astfel incat ulterior, in relatiile cu ceilalti, sa fii bogat, sa poti alege cuvantul potrivit, sa poti aduce in viata ta reala trairi pe care le-ai castigat din carti luminate. Ma bucur pentru cuvintele dvs.

    • @octavianr526
      @octavianr526 8 ปีที่แล้ว +1

      +Monica Sandulescu Da, esti alt om si da, cand intalnesti un om citit asta se vede in privire.

    • @kimmywonka2342
      @kimmywonka2342 8 ปีที่แล้ว

      Intr-adevar ma ajuta mai mult sa stiu de cartea zisa de tine decat sa citesc despre Nichze,Confucius,Pitagora,Pascal s.m.a.d. Ma izolez intr-un univers inchipuit citiind o banala carte,decat sa imi conectez universul propiu la teorii si filozofi de viata redate de oamenii ce au lasat ceva in urma lor.Ce a lasat scritorul ala ceea a scris aceasta carte ,dar cei enumerati de mine ce au lasat? Nu e important sa citesti carti,ci sa citesti. Prefer sa imi dezvolt analitica si cunoasterea lumii inconjuratore decat sa imi imaginez nu stiu ce universe inchipuite.

    • @octavianr526
      @octavianr526 8 ปีที่แล้ว

      Jimmy Wonka Right, good point. It is important to read ideas and enter new universes, not simply read books. There are a lot of bad books that do not deserve reading.

    • @alexandraciobanu3521
      @alexandraciobanu3521 7 ปีที่แล้ว

      Monica Sandulescu nu ar fi putut avea o astfel de incheiere, deoarece oricate carti ar citi....am impresia ca mintea lui nu le ar intelege, iar creativitatea lui (cu care se lauda) este, probabil, una mediocra, caci altfel ar putea crea universul descris de carte.

  • @ThePharmaceutics
    @ThePharmaceutics 8 ปีที่แล้ว +9

    Jenant. Manjeste prestigiul TEDx-ul

  • @andradastanceanu9605
    @andradastanceanu9605 5 ปีที่แล้ว +18

    Cea mai buna motivatie pentru a citi... sa nu ramai cu perceptii ca ale lui

    • @3.14name
      @3.14name 3 ปีที่แล้ว +1

      Mai ai de citit inca vreo 100 de cărți sa ajungi la concepțiile lui

    • @cristinahorotn6126
      @cristinahorotn6126 2 ปีที่แล้ว +1

      @@3.14name 100 de cărți de wellness și de personal développement și de awareness și de Păcălici ?

  • @poradianablue
    @poradianablue 9 ปีที่แล้ว +3

    Aproape am ras cu lacrimi...criminal! :)) Bravos,minte faina.

    • @cristinahorotn6126
      @cristinahorotn6126 2 ปีที่แล้ว

      Mintea la fel de faina precum arta lui de a vorbi: ăăăm, plescăit din limbă, ăăăăăăăm, alt plescăit. Criminal, nici vorbă!

  • @beatricemosor
    @beatricemosor 7 ปีที่แล้ว +1

    Multumesc mult, Razvan! Datorita discursului tau mi-am dat seama ca nu e nimic in neregula cu mine. M-am idetificat perfect cu tine! Chiar si la exemplul cu Ion cred ca am simtit la fel. M-am enervat atat de tare cand am citit cartea aia incat am fost nevoita sa o arunc pe jos, la propriu, si sa o calc fizic in picioare. Pe de alta parte, ma pot uita la filme si seriale 12h/zi fara sa ma plictisesc. Chiar am un film pe care il ador "Mandrie si prejudecata" pe care il revad cel putin odata pe an si mereu gasesc noi simboluri. Doar pentru ca asta este felul meu de a acumula informatie nu inseamna ca sunt lipsita de educatie sau ca voi ajunge rau in viata. Rezultatele mele academice ar putea demonstra clar contrariul. Concluzia mea este ca sunt diferite moduri de a invata. Stiam asta din scoala cand am realizat ca nu pot sa invat din manuale, ci retin informatia din timpul predarii, de la profesor. Cu toate acesta, nu am aplicat niciodata asta la cititul in particular. Cat despre impactul asupra limbajului, consider ca este important ca ceea ce transmitem sa fie calitativ si foarte clar pentru ca nu comunicam pentru a parea sofisticati, ci pentru a ne intelege unii cu altii.

  • @Cosmin-k7n
    @Cosmin-k7n 8 ปีที่แล้ว +35

    Rezumatul acestor 20 de minute: "daca citesti bine, daca nu citesti tot bine". Pierdere de timp.

  • @DanutFlorian
    @DanutFlorian 9 ปีที่แล้ว +13

    Cam modest domnul prezentator. Cred ca mai mult de jumatate de prezentare, isi atribuia lui complimente directe si indirecte (cum ca e un baiat cu asa potential si altele). Se pare ca i-au murit laudatorii. E adevarat ca ceea ce povesteste el e atat de superficial incat regret ca mi-am pierdut 20 de minute din viata, ascultandu-l. Plus ca nu pot sa nu ma-mpiedic de greselile gramaticale pe care le face repetat, precum "si s-au incercat...versiunea ca te voi ameninta...c-o sa ramai prost". Daca asta e un limbaj de om citit, eu sunt Arghezi. Iar daca nu e, prezentatorul e cam ipocrit. In final, am si eu un sfat: Bai oameni buni, daca sunteti chemati la Ted, stiu ca pare a fi o onoare, dar puteti si sunteti liberi sa refuzati daca n-aveti nimic interesant de povestit. Adica stiti vorba aia "daca taceai, filosof ramaneai".

    • @DuMySmokePlus
      @DuMySmokePlus 9 ปีที่แล้ว

      Dănuț Florian danut opinia mea este ca folosea vorbele des intalnite si spuse de majoritatea oamenilor , sa nu intelegi gresit nu ii iau apararea sau altele .. dar pana la urma si gramatica asta .. lasa de dorit, ce conteaza cum te exprimi atata timp cat poti trimite o idee , un mesaj ce poate fi capturat de ceilalti care asculta . sincer eu nu stiu gramatica cum ar trebuii dar totusi reusesc sa-mi transmit ideeile si sentimentele si ma multumesc cu asta . pace :D

    • @DanutFlorian
      @DanutFlorian 9 ปีที่แล้ว +4

      Johnson Ralea Dude, m-am luat de gramatica (si nu numai) pentru simplul fapt ca la TEDx nu ar trebui sa ajunga sa vorbeasca oricine. Daca nu te stii exprima, stai acasa. Sunt de-acord cu ideea ca trebuie inteles mesajul din spatele cuvintelor, dar sincer nu mi se pare nici atat de original nici atat de interesant incat sa trec cu vederea peste exprimare, infatuarea si mandria prezentatorului.
      La urma urmei, Ted-ul NU e o conversatie intre seminte sparte la o bere pe terasa, ci e un loc unde lumea PLATESTE pentru a asculta monologuri sustinute de minti luminate.

    • @bogdanghiurco
      @bogdanghiurco 9 ปีที่แล้ว +3

      +Dănuț Florian De acord. I-au luat 3 minute să-și introducă tema. Apoi restul de 17 ca să nu spună nimic.
      TedX România e jalnic.

    • @monicasandulescut
      @monicasandulescut 9 ปีที่แล้ว +4

      +Dănuț Florian cine l-a adus pe asta la TEDx ? trist . foarte trist.

    • @octavianr526
      @octavianr526 8 ปีที่แล้ว

      +Dănuț Florian foarte bine spus. Vorbea despre el si ne-am pierdut vremea ascultand ca nu s-a naruit lumea daca el n-a citit, pt ca s-a inteles la o bere si cu instalatorul, si cu proful universitar (care adesea e un robot prost, nu e neaparat un destept)

  • @aljsghf
    @aljsghf 6 ปีที่แล้ว +2

    98% nu vor citi asta, dar
    celor speciali 2% sa aveti o zi minunata! Nu uitati sa zambiti si sa
    aduceti fericire celor din jur
    :)
    Va trimit toate gadurile mele bune, yuotuberitza la inceput de drum
    si as aprecia mult sa imi sustineti canalul!
    Iar daca nu va place canalul Atelier de Creatie, va rog, lasati comentarii cu ce e gresit si voi corecta. Mutumesc!

  • @chococake19
    @chococake19 10 ปีที่แล้ว +37

    Nici nu trebuia să ne spună că nu citeşte, se vedea din felul în care şi-a organizat "discursul" (e o dovadă de generozitate să numesc harababura asta "discurs", dar treacă de la mine) ăsta cu limbaj de lemn (oare ştie mai mult de 20 de cuvinte? În fine, după cum el însuşi a zis, dacă nu ai pretenţia să conversezi decât "cu un taximetrist", bănuiesc că nici nu-ţi trebuie mai multe...). Problema e că bagatelizează meritele cititului, spunând că el nu poate să îţi aducă decât un vocabular şi o imaginaţie mai bogate, care, până la urmă, nu sunt indispensabile vieţii. Poţi să trăieşti bine mersi şi fără să ştii ce înseamnă "parcimonios", de pildă, asta e incontestabil. Dar cititul nu face numai asta. Cititul îţi antrenează mintea, ţi-o stimulează şi ţi-o pune în funcţiune şi, pe scurt, nu ţi-o lasă să se atrofieze şi să devină o legumă pe măsură ce înaintezi în vârstă.
    Ce e iarăşi deranjant e că tipul ăsta încearcă să facă din asta o normă, să îndemne chiar generaţiile tinere să prefere un film în pofida unui roman, pentru că el unul a ajuns "bine". Dacă asta înţelege el prin "bine"... e clar. Unde nu-i cap, vai de picioare!

    • @repedeincetdabine3974
      @repedeincetdabine3974 5 ปีที่แล้ว

      Nu stiu de unde vine avalansa aceasta de cuvinte straine in vocabularul curent al limbii romane insa am impresia ca romanul nu-si apreciaza limba neaos. Nu se zice parcimonieux, care inseamna a imparti banii ca un cuvînt francez, iar in romana se zice chibzuit? Ce simplu e sa fi roman.

  • @RalucaMiha
    @RalucaMiha 10 ปีที่แล้ว +1

    Drăguț! Foarte drăguț! Am impresia că am găsit răspunsul la întrebarea mea ”de ce nu reușesc să am răbdare să citesc o carte până la capăt sau într-un timp scurt?”. Eu încep să citesc multe cărți deodată, dar nu termin nici una, iar asta se întâmplă de ani buni. Și acest lucru nu se întâmplă cu filmele și tocmai ”am observat” că rețin mai ușor ceea ce se spune în filme decât în cărți.... Da, și eu am o pasiune pentru filme și îmi deschid noi idei, și mă fac să plâng, și mă fac să râd, și-mi fac pielea de găină, și mă adorm, și mă trezesc, și mă fac să-mi doresc să le mai vizionez o dată... Ei bine, mulțumesc, Răzvan! Mulțumesc pentru această viziune.

  • @Andr33axC
    @Andr33axC 10 ปีที่แล้ว +52

    Au fost niste momente in talk-ul asta in care simteam nevoia sa scriu intr-un comment ce copil e omul asta de pe scena (in sensul rau al cuvantului, ca exista si un sens bun), dar m-am abtinut. M-am uitat pana la sfarsit (poate si cu falsa speranta ca ar fi totul o mare gluma si ca ar dezvalui asta la final) si, sincer, chiar nu regret ca am facut-o, pentru ca am ajuns la doua concluzii. Prima ar fi ca in general TEDx*oricare oras din Romania* e un absolut rahat, cu foarte, foarte mici exceptii (si poate reusesc sa mai descopar) si ca nu orice om care reuseste in viata are neaparat si ceva de impartasit. Oricum, tot ce a zis omul asta aici e asa de superficial ca n-are rost sa ne batem capul.

    • @kiripinkp4938
      @kiripinkp4938 10 ปีที่แล้ว +5

      o simpla intrebare .. de ce? .. nu esti de acord cu ceea ce a prezentat? cu ideea lui ? cu faptul ca ti-a "atacat" cititul? nu ai prezentat nimic ca, contra..ceva care sa arate ca el a gresit cumva... tot ce ai facut tu a fost ad hominem .... l-ai atacat la persoana :D... e o eroare de relevanta prietene... :D si tot odata o eroare logica stil în loc de substanta: in care ai criticat modul in care este expus un argument, o opinie, nu validitatea sa :D..as putea sa continuii dar nu cred ca are rost.... cum ai spus si tu, nu are rost sa-mi bat capul, daca ai fi avut de spus ceva folositor yeah nu m-as fi luat de tine, daca ar fi fost critica constructiva... da nu m-as fi luat de tine...well fiecare are dreptul la opinia lui nu-i asa? e posibil sa te gandesti sau sa te fi gandit la asta in timp ce ai scris sau mi-ai citit comentariul ca replica sau ca un atac la comentariu.. asa ca imi expun si eu dreptul la opinia mea in fata opiniei tale :D... Hai noroc :D.

    • @zauxst
      @zauxst 9 ปีที่แล้ว +3

      WoodyWood Peker Nu cred că e superficial pentru ca a atacat „cititul”. Ci mai degrabă pentru că are un mesaj superficial care putea foarte frumos fi spus în 2 minute de către o persoană citită (haha).
      Cred că Andr33axC are foarte mare dreptate cu ambele puncte precizate.

    • @Andr33axC
      @Andr33axC 9 ปีที่แล้ว

      Nik Red, ma bucur ca e cineva care a inteles ce am vrut sa zic. Am vazut comentariul lui WoodyWood Peker acum ceva timp, dar n-am raspuns, pentru ca, asa cum a zis si el, fiecare are dreptul la opinie si nu voiam sa para ca i-as lua dreptul asta daca i-as raspunde in contradictoriu.
      Tin totusi sa mentionez ca am exagerat in primul meu comentariu, poate pentru ca la momentul respectiv ma enervase diferenta dintre TED-urile din Romania si cele din alte tari, in principal in engleza, care sunt in mod clar superioare.
      Si, pana la urma, poate ca nu conteaza asa tare daca citim sau nu, atata timp cat ne dezvoltam ca oameni intr-un mod frumos (asta insemnand ca nu vorbim degeaba 20 de minute intr-o conferinta TED daca nu avem ce zice. Yeah, I still don't like the guy).

    • @kiripinkp4938
      @kiripinkp4938 9 ปีที่แล้ว

      Andr33axC wow w8 a sec :D... tocmai pentru ca fiecare are dreptul la opinie, as fi vrut sa-mi raspunzi, nu vreau sa ma simt de parca ti-as fi suprimat eu dreptul tau la opinie, cand o zici asa ma simt de parca as fi gresit, si e posibil , pentru ca eu unul sincer nici nu imi aduc aminte ce am scris in comentariul de mai sus ... so yeah multe se pot schimba intr-un timp scurt , e posibil sa imi fi schimbat si eu opinia sau nu, cine stie hahaha :D..... si mie imi plac mai mult TED-urile din "afara" dar .... macar sunt si romani care o fac, poate nu e la fel de calitativ dar e un pas inainte i think.. so yeah :D.. goodluck

    • @zauxst
      @zauxst 9 ปีที่แล้ว

      Andr33axC Nu pot spune că sunt mare fan al TED-urilor, dar în mare parte ce am avut „plăcerea” să urmăresc și să fie produs în România, e o bagatelă curată, comparat cu restul...
      Un TED reușit mereu o să reușească inserarea unor idei noi.
      Acest TED... care l-am vizionat și eu de curând, o revoltă a culturii... O cruciadă înpotriva bunului simț... Un om care îmi inspiră succesul în România (nepotismul și șansa), discută 20 de minute într-o conferință ce ar trebui să se respecte pe sine și după primele 3 minute dat jos, minute în care-și face o poză și-ncearcă o glumă-n care se mușcă singur de limbă să nu râdă...
      Și alte TED-uri din România sunt asemănâtoare... Vedem fel și fel de țapinari, care nu au o poveste adevărată, încercând să-și „vândă” produsul pe o scenă care nu ar trebui să permită așa ceva... Oribil... Jalnic, penibil...
      Până și Chirilă a discutat 15 minute un subiect ce era de bun simț și orice om ar fi trebuit să îl fi mestecat de mult... Suntem cu 30 de ani în urmă și cu ideile se pare...
      WoodyWood Peker Poți să-ți citești comentariul înainte să răspunzi...
      Pentru ce să fim mândri că reușim și noi să facem TED-uri dacă de fapt nu avem nimic de spus... Ești mândru că avem tomberoane moderne dar nimeni nu-și sortează gunoiul?
      Nu cred că i-ai suprimat tu dreptul său la opinie, pur și simplu probabil a ales să nu-și creeze polemici pe youtube, realizând că nu ai un mesaj structurat să îl conduci. Ceva asemănător cu domnul ăsta ce s-a urcat pe scenă... Tot ce pot să-ți urez e succesul lui. Talentul se pare că e asemuit.

  • @adrian_podar
    @adrian_podar 8 ปีที่แล้ว +10

    Plictisitor, din păcate! Am ascultat minute bune până spre final și... nu ,,văd" ce e special despre acest domn.

    • @nicolaeionita9840
      @nicolaeionita9840 7 ปีที่แล้ว

      Adrian PODAR este un baiat chimes cu parinti smecheri 😂😂😂😂😂

    • @alexandraniculescu203
      @alexandraniculescu203 5 ปีที่แล้ว +1

      Trebuie să fie ceva special ca să te uiti? Te consideri ceva special? Crezi că tu vei irosi timpul altor oameni eficient sau nu?

  • @andreeab8934
    @andreeab8934 8 ปีที่แล้ว +13

    Cred ca prezentarea lui Razvan spune foarte multe despre generatia lui (printre care, recunosc, ma aflu si eu). Problema genertiei noastre este usurinta cu care ne-am obisnuit in toate cele: o cultura generala oarecum mediocra (ca deh, daca vrem sa aflam ceva cautam repede pe Google), discutii superficiale cu societatea din jur, totul dat cu de-a gata (de ce sa citesc o carte cand pot sa ma uit direct la film/piesa de teatru?) - stiu ca exista (destul de multe) exceptii, dar superficialitatea predomina.Singura idee cu care sunt de acord din acest discurs este modul in care sistemul educational (si cultural) ne "invata" sa citim, dar cred ca o data ce ne detasam de acest sistem, de aceste etichete (citesc cartea asta pentru ca e lectura obligatorie, ma afisez cu cartea la metrou ca sa ma dau intelectual/hipster, am citit 100 de carti in ultimul an...) atunci incepem sa fim cu adevarat cititori. Acel tip de cititori care stie ca filmul, oricat de fidel cartii pe care o urmareste, pierde mult din forma si din fond, si nu este decat un mod de a o interpreta; acel tip de cititori care stiu ca o carte nu este doar despre "ce vrea sa spuna ratacitul asta?" sau despre sirul evenimentelor prezentate; acel tip de cititori care niciodata nu o sa dea doi bani pe "cate carti ai citit in ultimul an", dar care ar putea petrece ore intregi intr-o discutie despre o carte. Din fericire, sunt mandra sa am un grup de prieteni care se regasesc in acest tip de "cititori" si cu care pot sa ma afund in astfel de discutii in detrimentul ultimelor scandaluri/stiri despre celebritati.

    • @andreeab8934
      @andreeab8934 8 ปีที่แล้ว +1

      Perfect de accord, Jimmy Wonka. M-am limitat la carti intrucat mi s-a parut ca atat discursul cat si celelalte comentarii se opresc la acest subiect.

    • @andreeab8934
      @andreeab8934 8 ปีที่แล้ว +2

      Ai nimerit partea cu fantezia bogata, dar in rest te inseli teribil. Oricum, nu suntem aici sa vorbim despre mine (sunt alte subiecte mai interesante). Daca ai fi citit cu atentie comentariul meu ai fi inteles ca nu vorbesc (doar) despre speech, ci despre lumea in care traim, si lucrurile pe care le vad zi de zi. Ori de aici poti sa dezvolti o intreaga carte...

  • @adigh
    @adigh 7 ปีที่แล้ว +8

    Feedback :
    Urmarindu-ti prestatia, chiar imi sare-n gand intrebarea " Cine e idiotul asta?". Stii de ce ?
    Pentru ca nu ai atras atentia unui aspect important : Asta e felul in care te-ai descoperit tu, si nu ar trebui sa incerci sa inspiri pe altii prin aceasta remarca, venind la TedTalks.
    Sunt multi copii care se uita la tine acum si-ti dau dreptate datorita naivitatii varstei lor, poate-i si influentezi foarte mult in decizia lor de a deveni un cineva ca tine.
    Prin citit traiesti experiente, devii inspirat cititind povestea lui Leonardo Da Vinci ( nu citate luate de pe facebook ).
    Traiesti experienta lui Sam Walton cum a cladit imperiul Wal-mart impreuna cu familia, te inspiri din frumoasele exemple istorice date de Dale Carnegie in legatura cu comportamentul nostru ca oameni, si de cum ne putem reforma gandirea, sau te delectezi intr-o minunata poveste de viata cum ar fi Alchemistul de Paulo Coelho, care te inspira pe loc si te face sa fii curios despre si despre.
    Daca tu nu stii sa gusti partile astea frumoase din viata, nu incerca sa-i faci si pe altii sa vada ca tine. Lasa-i sa-si gaseasca propriul drum, asa cum ai facut-o si tu !

  • @sugardustheart
    @sugardustheart 4 ปีที่แล้ว +1

    Din pozitia unui om care a avut aceeasi perceptie despre citit, ma bucur ca mai exista si altii. Insa la mine a fost un mom care a rasturnat toata situatia asta si am descoperit cititul in jurul varstei de 30 de ani. Si am facut asta intelegand ca am voie sa nu imi placa si sa nu inteleg "Ion". Cartile din domeniul in care lucrez sau care au legatura cu pasiunile mele sau aspectele pe care vreau sa le dezvolt mi-au deschis lumea de care vorbesc cei care citesc. Si inca o idee: cred ca multi din cei care citesc si se dau mari cu asta (probabil multi din cei care au comentat rautacios la acest video) citesc pt ca le-a fost frica sa nu devina prosti, citesc pt competitia de a mai bifa o carte si nu stiu sa vorbeasca neaparat despre cartea in sine, ci despre "cat de multe carti a citit ei"

  • @greenclass
    @greenclass 6 ปีที่แล้ว +4

    Eu cred ca acest tanar se refera mai mult la cititul de romane,gen Ion... si altele pe care am fost nevoiti sa le citim in scoala. Cati dintre voi ati recitit cu drag acest roman,de exemplu, dupa ce ati terminat liceul? Dupa bacalaureat, am citit numai ce am vrut eu, si anume, carti de dezvoltare personala, leadership,carti de marketing ,deci literatura de alt gen. Si sincer si acum fac la fel. Sunt indragostita de citit ,dar nu citesc romane. Simt ca as pierde timpul.Dar de citit ,totusi e pacat sa nu citesti. Atat de multa experienta de viata ale unor oameni extraordinari se gaseste in carti pe care e pacat sa o ratezi ,deoarece nu poti avea tu singur toate aceste experiente direct in viata ta si asta te poate ajuta sa evoluezi.

    • @cristinahorotn6126
      @cristinahorotn6126 2 ปีที่แล้ว

      Eu. Abia după ce am terminat liceul am citit Ion cu adevărat.

    • @netcalibur
      @netcalibur 2 ปีที่แล้ว

      Eu am recitit Ion. După 15 ani. Și mi-a plăcut, vârsta îți oferă o altă perspectivă.

  • @andreimihaicojocaru1657
    @andreimihaicojocaru1657 6 ปีที่แล้ว +1

    Felicitări !

  • @inuakistarseed
    @inuakistarseed 5 ปีที่แล้ว +1

    Felicitări! Ești autentic!

  • @FarasensTv
    @FarasensTv 6 ปีที่แล้ว +4

    :))) inca rad.

  • @nicollepanda881
    @nicollepanda881 5 ปีที่แล้ว

    Ma minunez cand vad atatia critici ,prin sectiunea asta de comentarii 👏👏👏👏
    Extraordinar cati oameni educati si destepti avem 😐👏
    Sper ca macar va face sa va simtiti mai bn cu voi insiva,ca nu vad alt motiv ptr care ,in loc sa intelegeti mesajul ,care de altfel se adreseaza unui anunit public ,si nu voua .
    Am crezut mereu ca oamenii care citesc mult sunt foarte destepti dar e clar ca nu ,
    In afara faptului ca aveti un vocabular mai bogat si sti sa asejati cuvintele bine in propozitii.
    Mda...pacat ...

  • @biancal5482
    @biancal5482 8 ปีที่แล้ว +5

    Ai spus că cel mai important ți se pare faptul că lumea te cheamă să vorbești..și ce ți se pare atât de interesant ? și pe Bianca Drăgușanu o cheamă "lumea" la tv și caută tot felul de informații cu,și de la ea,pe internet.Și mulți alți oameni de genul sunt tot mai căutați !! asta nu înseamnă nimic !!!

  • @trema89
    @trema89 8 ปีที่แล้ว +6

    unde era lumea azi daca nimeni nu citea ? fara sa te simti ofensat insa nu esti in masura sa oferi sfaturi :) sfaturile tale sunt distructive , inspira lumea sa lase cartea din mana si sa aprinda televizorul ca a inceput telenovela care ne inspirat atat de mult ...

    • @romanalexandru8580
      @romanalexandru8580 2 ปีที่แล้ว

      Unde o sa fie lumea daca cei de azi nu se adapteaza?

  • @ig17o
    @ig17o 2 ปีที่แล้ว

    warm regards from Chiajna

  • @cristicristi6500
    @cristicristi6500 4 ปีที่แล้ว +1

    In tara din UE cu cei mai putini cititori nu cred ca un astfel de discurs contribuie pozitiv...

  • @BrainWavesVillain
    @BrainWavesVillain 10 ปีที่แล้ว +17

    Exista persoane extrovertite si persoane introvertite. Iar dumneata esti o persoana extrovertita preponderal de aceea nu-ti place sa citesti. Asta nu inseamna ca si celorlalti nu le place. Ai dat si tu cartea ION ca exemplu asa pot sa dau si eu ca exemplu filmu "Poveste de Cartier" ca tot zici ca filmu bate cartea. Romani fac carti proaste, filme proastea si lecti TED ed proaste.

    • @LikeADdudee
      @LikeADdudee 6 ปีที่แล้ว +2

      Si tu, dupa toate cartile citite, nu stii sa scrii corect nici macar un comentariu de cateva randuri.

    • @bogdanmagyar2104
      @bogdanmagyar2104 5 ปีที่แล้ว

      De unde concluzia ca oamenii extrovertiti nu le plac sa citească? Oameni buni reveniți la realitate:))))

  • @rafoiulavinia4026
    @rafoiulavinia4026 5 ปีที่แล้ว +1

    La fel si eu, am urmarit pana la sfarsit, tot sperand ca va fi alta concluzie...dar nu. Rusinos. Exista adolescenti care au nevoie de acest mesaj ca o scuza perfecta pentru a nu citi, iar sa ajungi sa te exprimi in public la fel ca acest domn este foarte foarte penibil! Si ce a zis el in apararea lui..? Ca se descurca si ca lumea il cheama in continuare sa vorbeasca in public...Mda..si Viorica Dancila e in aceeasi situatie..

  • @noname3609
    @noname3609 6 ปีที่แล้ว +3

    Cititul e cunoastere si fericire.

  • @nane-gabrielabejan6657
    @nane-gabrielabejan6657 8 ปีที่แล้ว +8

    Este si asta o arta sa faci din ignoranta un ideal de viata...

  • @farzanarp
    @farzanarp 5 ปีที่แล้ว +1

    evanghelistii au un optimism iesit din comun !

  • @TheLuminicus
    @TheLuminicus 7 ปีที่แล้ว +10

    Daca nu citesti, nu stii sa organizezi un discurs, precum se vede si in acest video. Problema nu este superficialitatea speaker-ului, ci superficialitatea cu care este promovata lectura in societatea romaneasca. Din ce spune domnul speaker lui i sa bagat toata viata in cap ca trebuie sa citeasca, altfel va ramane prost, probabil exemplul acesta se refera si altor familii in care copiii capata frustrari din presiunea depusa asupra lor, intai sa invete sa citeasca , apoi sa citeasca ceea ce ei nu vor. Cu tote ca se promoveaza atat de mult ideea de a citi tot ce iti cade sub mana, acest lucru este eronat, deoarece lectura este un efort de asimilare a unei informatii in subconstientul tau si desigur nu toata informatia merita asimilata, unele carti chiar nu merita efortul, mai ales cand e vorba si de gusturile diferite ale fiecarei persone. Daca ar fi sa ii dau o recomandare acestui domn, ( facand-o pe desteapta, cu siguranta) i-as spune sa citeasca ce vrea el, cum vrea el si cand vrea el. Sa citeasca articole si nu literatura, sa citeasca ce ii place si sa faca asta cat mai mult, iar treptat ar putea diversifica lecturile sale. Un singur lucru ar fi important, sa nu o ia ca pe o datorie, iar toate cacaturile cu care a fost speriat de mic sa le interpreteze un pic mai usor, ca deja e baiat mare si poate face diferenta intre ce este important si ce este doar o prejudecata.

  • @repedeincetdabine3974
    @repedeincetdabine3974 5 ปีที่แล้ว +1

    Omul are o agenda care trebuie asimilata de uni dintre noi. A fi necitit e corect, iar cititul e deprimant pentr ca te blocheaza pe un scaun , iar daca esti numai o oaie care urmareste ceea ce li se spune la tv sau de alti pe internet e valabil ca sursa de informare, ceea e cu totul fals la cita prostie se debiteaza pe media asta controlata de cei care ne vor o turma. E o parere,

  • @tudormanziuc4990
    @tudormanziuc4990 8 ปีที่แล้ว +35

    clefăitul ăsta mia stricat ziua.....

  • @celcerut
    @celcerut 5 ปีที่แล้ว +3

    20 de minute pierdute...
    Ce se intampla cand nu citesti? Privesti filmulete inutile pe youtube. Din pacate...

  • @xdypie2207
    @xdypie2207 6 ปีที่แล้ว +4

    ce cauti la tedx?

  • @cristinahorotn6126
    @cristinahorotn6126 2 ปีที่แล้ว

    Minunat orator! Superbă dicție!

  • @adrianprintes2306
    @adrianprintes2306 5 ปีที่แล้ว +1

    Cine vrea TEDx ar trebui sa se mute pe paginile in engleza, sunt mult mai interesante.Cred ca este ideal sa "citesti"audio!

  • @raducomanici5262
    @raducomanici5262 3 หลายเดือนก่อน

    Pierd timpul cu ăsta

  • @sorintaranu2206
    @sorintaranu2206 4 ปีที่แล้ว +1

    Îmi pare rău ca pe TEDx sa văd așa oameni îngusti și limitați

  • @DAF-
    @DAF- 6 ปีที่แล้ว +3

    De aceea sunt atât de mulți anagramati pe retele, pt. ca "citesc" imagini!

  •  5 ปีที่แล้ว +1

    Macar am primit un raspuns la intrebare si anume, te vei face de rusine, mai ales daca ajungi sa tii un discurs TEDx despre acest "obicei" de a nu citi carti.

  • @GeoWorldTube
    @GeoWorldTube 8 ปีที่แล้ว

    Felicitari!

  • @2palexxl
    @2palexxl 8 ปีที่แล้ว +19

    Ai inceput bine, dar ai terminat prost! ce scop are filmarea? vrei sa le dai prostilor incredere? Cartile intr-adevar educa spiritul. Vei fi prost inteles!

    • @DeejayAuras
      @DeejayAuras 7 ปีที่แล้ว +3

      Asta inseamna sa nu urmaresti ceva integral. La fel ca multi altii, probabil ai oprit filmuletul la jumatate, sau daca l-ai vazut pana la final, nu ai urmarit cu interes, si evident ca nu ai inteles ideea.
      Razvan la final a spus asa: Asadar, pentru cei mai mici ca noi, nu le mai spuneti sa citeasca o carte neaparat, spuneti-le sa citeasca o carte, sau sa se uite la un film, sau sa asculte o carte audio.
      Adica trebuie sa alegem metoda de invatare mai potrivita pentru fiecare individ in parte, si pentru fiecare sarcina in parte.
      Pare o concluzie simpla, dar are in spate o idee mult mai complexa.
      Probabil daca citeai intr-o carte despre ce a spus Razvan intelegeai mai bine si dadeai mai multa importanta. Eu spre exemplu, invat mai bine de pe imagini si sunete.

  • @modezconsole9587
    @modezconsole9587 7 ปีที่แล้ว +2

    Faptul ca ai reusit sa te ridici peste medie intr-o societate in tranzitie cu un nivel de cultura mediocra (50% mai iau bacul) nu inseamna ca succesul este garantat pentru toata lumea care nu citeste. E USOR sa ai succes intr-o societate de consum, doar sa simti nisa care trebuie exploatata, nu?
    Dai dovada de inteligenta, dar daca nu e pusa la munca curand aceasta va pali. Incearca sa te informezi despre cum stimuleaza filmele vs cititul creierul si cum contribuie fiecare la dezvoltarea si functionarea sa. "Succesuri!"

  • @smafjlfrspsrmfk8630
    @smafjlfrspsrmfk8630 8 ปีที่แล้ว +19

    Clefaitul asta ma dispera

    • @smafjlfrspsrmfk8630
      @smafjlfrspsrmfk8630 8 ปีที่แล้ว +3

      Asta da challenge sa te uiti la video cu clefaitul vietii

  • @CocutRares
    @CocutRares 10 ปีที่แล้ว +2

    Cartea audio e exact acelas lucru ca si cartea scrisa...

  • @_pruna
    @_pruna 5 ปีที่แล้ว +2

    Eu nu înțeleg rostul cititului. E o activitate anabolică pe care eu nu o înțeleg. Nu rezist să stau să citesc povești aiurea. Mai bine mă uit la un documentar, un serial sau ceva. Și nu pentru că nu am imaginație, eu am o imaginație bogată, dar pur și simplu cititul e tortură

  • @pescariciu
    @pescariciu 7 ปีที่แล้ว +1

    Singura concluzie la care am ajuns urmarind spiciu` lu` matale e ca "cineva" te-a rugat frumos s-o faci. Cei carora li se deschid mai putine orizonturi sunt mai usor de "pastorit", nu-i asa?.Nu te intreb nici cine te-a rugat, nici cine e beneficiarul. Mi-ai irosit timpul. Multumesc....

  • @sorinoutdoors5418
    @sorinoutdoors5418 5 ปีที่แล้ว +1

    Pai Razvan daca ai citi ti-ar fi putin mai usor sa te exprimi, da, balbe, balbe, ce-i drept m-am oprit la jumatatea video-ului, n-am mai avut timp de pierdut. Mult succes la ...citit baiete!

    • @cristinahorotn6126
      @cristinahorotn6126 2 ปีที่แล้ว

      Nu au fost bâlbe, mai mult ă, ăă, ăăă și plescăit din gură.

  • @laviniusiordache5243
    @laviniusiordache5243 9 หลายเดือนก่อน

    Cititul i ți oferă în plus fluviul de cuvinte folosite in exprimare,vocabularul, f important Cei care iau informația auditiva sau vizuala, sunt bata in a se exprima,verificati😂

  • @bogdand.9042
    @bogdand.9042 6 ปีที่แล้ว +1

    Oamenii care s-au nascut in anii 80, 'generatia cu cheia de gat', considera ca reusita tinerilor din ziua de azi este asigurata numai de urmarea aceluiasi patern de invatare. Ei ignora ca cei nascuti dupa anii 90 se bazeaza pe absorbtia informatiei preponderent prin device-uri digitale, si ca asta va fi tendinta viitorului.Prezentarea lui Razvan este in concordanta cu realitatea celor mai multi tineri si nu vad de ce ar trebui sa-l blamam. Probabil ca daca acest vorbitor ar fi investigat motivele pentru care oamenii citesc si ar fi dat o conotatie psihologica discursului, nu doar experentiala, ar fi reusit sa aibe mai putini hateri care sa scrie in coada acestui link. Pentru ca sunt multi care citesc din snobism, si probabil se simt datori sa se apere fata de cineva care indrazneste sa le spuna: hei, poti sa fii destept si fara sa citesti!

  • @nastasiaristea2791
    @nastasiaristea2791 5 ปีที่แล้ว

    Cine doamne iarta-ma a facut post productia?
    E alandala video-ul asta, lipsesc chestii pe care le punea pe slideshow, e cheap un singur cadru incontinuu

  • @rareskoolfun
    @rareskoolfun 5 ปีที่แล้ว +2

    Pe bune? Atâtea comentarii răutăcioase pentru nimic.
    Omul a venit cu totul pregătit de acasă, "cu temele făcute". Omul nu a venit neștiind ce să spună ci a vrut să dea impresia asta și a reușit. El voia să transmită faptul că devine frustrant de la un anumit timp să ți se tot spună că un obicei pe care îl ai este unul prost, deși, tu nu vezi nu îl vezi astfel.
    Totodată ne-a mai lăsat cu două mesaje importante la final.
    Primul și cel mai important, că ar trebui să încercăm să ne cunoaștem pe noi înșine, vorbind cu noi înșine, încercând să ne punem întrebări la care să ne răspundem noi singuri, logic și independenți de orice din exterior. Desigur, poate fi mai plăcut și mai simplu să citești anumite cărți sau să asculți niște păreri venite din altă parte, dar care să te facă să te simți liniștit că nu trebuie să ieși din bula ta, intrând singur într-un cerc vicios în care tot ce faci e să te complaci.
    Iar cel de-al doilea lucru este că toți suntem diferiți și ar trebui să nu mai încercam să îi schimbăm pe ceilalți sau părerile lor, pentru că dacă ceva este bun sau important pentru tine, nu înseamnă că este la fel și pentru cel de lângă tine, oricât de apropiat sau îndepărtat și oricât de multe sau puține puncte comune ai avea cu persoana respectivă.
    Fiecare trebuie să încercăm să ne dezvoltăm în felul nostru și să încercăm să devenim mereu cea mai bună variantă a noastră, dar să acceptăm că există și alte căi de a face asta, unele mai mult sau mai puțin plăcute față de altele, de la caz la caz.

  • @petrariu12
    @petrariu12 5 ปีที่แล้ว +2

    Ai spus 'ca și' intr-un ted talk...

    • @dyetaa
      @dyetaa 5 ปีที่แล้ว

      E corect gramatical

  • @1ulOarecare
    @1ulOarecare 7 ปีที่แล้ว +9

    Rautaceose comentarii... :)) eu dau vina pe cine l-a invitat. omu' e "necitit", o recunoaste de la inceput:))) jalnic, timp pierdut.

    • @ilovemihai
      @ilovemihai 5 ปีที่แล้ว

      V-as recomanda tuturor să citiți cartea "Zorba grecul" !! Este o carte genială care exprimă tot ce încearcă Răzvan să concluzioneze in acest discurs.

  • @sorinoprescu4702
    @sorinoprescu4702 4 ปีที่แล้ว

    Cameramanul cred că nu e destul de ,,citit,,...iar despre Răzvan Crișan sper că o să îți revezi discursul și să te schimbi pt că ce ai prezentat aici e ,,rușinos,,....

  • @ravenics
    @ravenics 9 ปีที่แล้ว

    Este foarte interesant ce zice el dar nu prea.
    "...programul de leadership ERISMA, ca a inteles mai bine cum functioneaza lumea in Transatlantic Network al British Council si nu-ar fi ajuns prea departe daca nu ar fi trecut prin programul Lideri Mileniului Trei."
    Citatul de mai sus explica un pic cum a ajuns el aici dar bag de seama ca totusi a facut niste "programe","cursuri",...unde era clar ca trebuia sa citeasca sa faca fata la examene sau ce a avut...sau asta e o alta poveste? Citesti si nu prea...Interesant!

  • @mariamihaelaiamandi9159
    @mariamihaelaiamandi9159 4 ปีที่แล้ว

    Citește , dar NUMAI in ritmul in care ai înțeles.
    Dacă citești mecanic sau înțelegi aiurea textul citit, e nu doar inutil dar poate fi și periculos.
    INTERPRETAREA celor citite este ESENȚIALĂ !
    Asa ca ia-o incet ...

  • @tomrockon9459
    @tomrockon9459 8 ปีที่แล้ว +4

    Tu, sigur ai luat examenul de bacalaureat?

  • @tomoeagentlight
    @tomoeagentlight 10 ปีที่แล้ว +5

    He is hot!
    But I'm sorry that can't understand what he is talking about.

  • @33iko
    @33iko 8 ปีที่แล้ว +1

    m-am suit la ted-talk sa va spun ca-s un tip creativ, basca nu citesc o carte! foliile de power point - la purtator! am facut s-o selfie si, lume - lume, hai de priveste cit blamaj imi asum eu singurel!... nu se moare din asta... la 30, ca fat-frumos!nota bene: iaca s-unu` fara gargara motivationala!

  • @svayambhu
    @svayambhu 5 ปีที่แล้ว +3

    Decat sa asculti asta, mai bine citesti 20 de minute. Orice. Chiar si etichete detergenti, in baie. In final vei fi mult mai castigat.

  • @mrsilviutu
    @mrsilviutu 5 ปีที่แล้ว +1

    in primele 5 min vorbeste "creanga" deci nu merita urmarit mai departe. Dar... cititi.

  • @crazygeo87
    @crazygeo87 3 ปีที่แล้ว

    Vroiai?! Ai citit degeaba.

  • @alexgrazie93
    @alexgrazie93 8 ปีที่แล้ว

    Tot ce am inteles e ca Razvan e unu dintre persoanele alea care a luat bacul uitandu-se la filme in loc sa citeasca, ca si mine de altfel. Iar altii tocilari se baga in seama cu chestii de genu "Vezi ca in film nu e toata cartea"... Nu imi pasa daca inteleg mai bine din film bravo mie.

  • @alexandrudarbouka6877
    @alexandrudarbouka6877 3 ปีที่แล้ว

    Ba sincer nu stiu daca am citit 3 carti complete in viatza mea, dar cred ca si eu as fi convins lumea sa citeasca mai mult ca el...

  • @scirlavlavscir3309
    @scirlavlavscir3309 4 ปีที่แล้ว

    Mă și ăștia care ați citit.. ce ați făcut? Sau ce faceți?

  • @laurachivu1075
    @laurachivu1075 10 ปีที่แล้ว +1

    Imi pare rau ca nu il cunoasteti. Este super, super. Iar voi, toti cei care aruncati cu pietre si critici va invit in fata unui public de sute/mii de oameni. Impartasiti-le ceva din experienta voastra, orice. Si apoi, dati-va cu parerea.

    • @zauxst
      @zauxst 9 ปีที่แล้ว +2

      Laura Chivu Poti să refuzi dacă nu ai nimic de împărtășit.

    • @Iheather79
      @Iheather79 6 ปีที่แล้ว

      O fi super. Eu m-am oprit după al treilea „ca și” folosit aiurea, al nu mai știu câta „chestie”... plus că, probabil din cauza emoțiilor i s-a uscat gura și plescăie îngrozitor la fiecare cuvânt... Dacă citea mai mult, ar fi avut un vocabular mai bogat, s-ar fi exprimat mai corect și ar fi putut fi mai convingător...

    • @cosminalb
      @cosminalb 5 ปีที่แล้ว

      Ce bine ca are mai multe certitudini dar una e mai clara !!

  • @idiamindada3130
    @idiamindada3130 10 ปีที่แล้ว +4

    Read description. Says more than he does about...well about most. Including him.

  • @Artist_andy_art
    @Artist_andy_art 5 ปีที่แล้ว

    Mă înclin!

  • @alexeicretu
    @alexeicretu 7 ปีที่แล้ว +2

    Un discurs slab. Ce a vorbit în 20 minute se putea spune în 5 minute.

  • @Shamballa432
    @Shamballa432 5 ปีที่แล้ว

    Ce ma enerveaza ca plescaie cand vorbeste :))

  • @paulmcgee8218
    @paulmcgee8218 9 ปีที่แล้ว +2

    foarte bine eu știu România mic. și vorbi România.

  • @Lupdorf
    @Lupdorf 5 ปีที่แล้ว +2

    :))) pierdere de timp să stai și să asculți individul ăsta... Cred că lumea din sală a rămas acolo din inerția ante vorbitorilor. " Talentul e la reduceri, iar mediocritatea la super preț" astea-s vremurile de acum...

  • @mosca103ify
    @mosca103ify 5 ปีที่แล้ว

    Slabut, dar omu si a depasit conditia, a avut curaj sa iasa din cercul de confort. Din perspectiva asta nota 10.

  • @diaconuconstantin4919
    @diaconuconstantin4919 ปีที่แล้ว

    Pe scurt,... vorbă multă,.... cititul înseamnă și cultivarea creierului, dacă citești doar ca să citești mai bine nu,.. mai bine faci treabă, că și în felul acesta creierul se cultivă

  • @RedMarioGaming
    @RedMarioGaming 5 ปีที่แล้ว +4

    Si eu care credeam ca toate filmarile la ted sunt interesante.
    (Daca nu citesti, nu ti se intampla nimic, mai bine ramai prost)

  • @mireljitca
    @mireljitca 8 ปีที่แล้ว

    Why I read a book a day (and why you should too): the law of 33% | Tai Lopez | TEDxUBIWiltz

    • @andreilixandru212
      @andreilixandru212 8 ปีที่แล้ว

      Mirel Jitca deci, prin acest comentariu vrei sa insinuezi ca e benefic sau nu cititul?

    • @andreilixandru212
      @andreilixandru212 8 ปีที่แล้ว

      Mirel Jitca daca crezi ca Tai Lopez este un exemplu bun de urmat ar trebui sa stii ca: Tai Lopez si-a platit timpul in care a vorbit la ted, ai vazut casa din videoclipurile lui? este pe prima pagina de pe craigslist pentru inchirieri.

  • @andrew.c7593
    @andrew.c7593 5 ปีที่แล้ว

    Mă simt ca la un documentar prost făcut despre Terra cu concluzia că pămantul este rotund.

  • @AS-fi8gw
    @AS-fi8gw ปีที่แล้ว

    exista loc pt toti, nu e obligatoriu sa citim toti. why try to justify, though...ego?

  • @morosanvalentin2524
    @morosanvalentin2524 5 ปีที่แล้ว +1

    pierdere de vreme...nu va uitati..

  • @cosorxndrw
    @cosorxndrw 4 ปีที่แล้ว +1

    Zici multe, dar nu spui nimic...

  • @Aurel_Ion
    @Aurel_Ion 5 ปีที่แล้ว +4

    Jalnic ! Apologia ignoranței !

  • @7Madalina
    @7Madalina 6 ปีที่แล้ว +1

    Prea multe greseli de gramatica in comentarii pentru niste oameni atat de cititi. Se pare ca gramatica nu e o lectura usoara...

  • @marcelrotaru9799
    @marcelrotaru9799 5 ปีที่แล้ว

    iti respect parerea pentru ca suntem intr-o tara democratica dar, modul prin care ai prezentat discursul a fost extrem de prost gust. O gluma proasta a organizatorilor TedX

  • @razvancrisan3726
    @razvancrisan3726 9 ปีที่แล้ว +1

    d

  • @balicagheorgheliviu434
    @balicagheorgheliviu434 5 ปีที่แล้ว

    Slab! ...Slab!...Slab! Greseli in comunicare...si conceptule...Greseli in utilizarea unor cuvinte...Voi da imediat exemple...

  • @DeadDystroyer
    @DeadDystroyer 9 ปีที่แล้ว +5

    Bai, ce naiba?
    Omu' nu a zis nimic rau despre cititori,nu a zis ca daca citesti esti prost, a zis ca oamenii nu ar trebui fortati sa citeasca ,ca daca nu iti place sa citesti nu-i nimic, iar daca iti place sa citesti la fel,nu-i nimic, atunci de ce naiba ii sariti in cap?

    • @liviuredd8074
      @liviuredd8074 8 ปีที่แล้ว

      Si care e concluzia videoclipului?

    • @DeadDystroyer
      @DeadDystroyer 8 ปีที่แล้ว +2

      Ca daca nu citesti nu este sfarsitul lumii si ca parintii nu ar trebui sa isi oblige copiii sa citeasca

    • @octavianr526
      @octavianr526 8 ปีที่แล้ว +2

      +GameMaster Omul a tinut o sala intreaga degeaba, spunand ca daca nu citesti, nu se naruie lumea!!! Pai asta e o ineptie uriasa. Nici daca nu inveti sa vorbesti nu se naruie lumea si soarele tot rasare, dar asa pune problema doar un prost care... nu citeste. Intr-adevar, nu exista un monopol asupra invatarii, dansul te invata ceva, filmele te invata ceva, cantatul la pian te invata altceva. Toate acestea te fac mai bogat, mai om. Cititul te invata enorm si iti deszvolta neuronii sa creeze lumi pe care altii le-au creat si ti le transmit prin cuvinte. Dar una este sa te uiti la imagini in miscare, asa cum poate face orice minte lenesa, si altceva sa iti creezi conexiuni neuronale prin citit astfel incat ulterior, in relatiile cu ceilalti, sa fii bogat, sa poti alege cuvantul potrivit, sa poti aduce in viata ta reala trairi pe care le-ai castigat din carti luminate. Daca nu citesti nu inseamna ca esti retardat mintal, dar ramai prost. Degeaba esti inteligent daca nu studiezi, pentru ca inteligenta va merge in gol, ca o roata de masina care nu are pamant dedesubt. Si studiul se face prin text. Si daca l-au pus sa vb acolo, e o eroare. Am nevoie de modele, de impulsuri, nu sa spuna cineva copiilor "stati pe net, nu cititi, ca nu se naruie lumea". Daca scopul astuia e doar sa aiba discutii placute, sa fie sanatos, dar telecomanda din mana lui si nu numai tehnica, dar marile idei nu s-au nascut in capete care se uita la imagini in miscare. sa se duca la o bauta cu prietenii, daca asta e destul pentru el.

  • @TheCrystal666
    @TheCrystal666 9 ปีที่แล้ว +11

    Prieteni... hai s-o luăm altfel. Socrate știa să citească sau să scrie? Răspuns: nu. Socrate avea un coeficient de inteligență ridicat? Evident că DA! Voi chiar credeți că cititul vă stimulează inteligența? Băiatul ăsta (Răzvan) este blamat și făcut cu ouă și cu oțet acuma pentru că nu a surprins esența... în termeni mai exacți și mai "științifici"!... și pentru că mulți dintre voi sunteți ori prosți, ori geloși și vă simțiți inferiori! Și esența este faptul că cititul și cărțile sunt UN MEDIU de transmitere a informației... la fel cum este și muzica, și filmul, și teatrul, și imagistica, și arta vizuală ș.a.m.d. E un mediu venerat de către cei mulți pentru că prin cărți se poate transmite cel mai elaborat și mai intens volum de informații (discutabil!). Însă poți transmite ceva la fel de valoros și de consistent și prin muzică... și printr-o imagine. El a ales să cunoască lumea prin mijloace mai dinamice. E un tip creativ, deștept, și nu a făcut decât să vă demonstreze că sunteți doar niște "înapoeați" și încrezuți cu "nu știu câte vagoane de cărți citite" (mă-ntreb unde e locomotiva!) și relativ prostalăi în același timp... ("Pai eu am citit peste o mie de cărți la viața me', puștiule!"... "Așa, și?... ce-ai făcut cu viața ta? Cu ce te ocupi?"... "Păi uite... sunt bucătar!"... "Ah, fain... Da, așa merge!") Ați face bine să vă lăudați cu CE FEL de cărți citiți, nu cu faptul că CITIȚI!... Există cărți porno, de cea mai proastă calitate, și exista cărți care te pot stimula pe plan personal și creativ foarte eficient... așa cum în muzică există un Guță Nicolae și la polul opus există o Mariah Carey! Ori eu văd că verbul a citi a devenit un fel de a bea; e atribuit în mod identic și strâmb... așa cum a bea e folosit pentru a face referire la alcool (deși poți bea și apă ori suc), se pare că a citi e folosit pentru a induce ideea că citești cărți VALOROASE. Deci voi uitați că pe lumea asta au existat gânditori geniali care habar nu aveau să citească ori să scrie! Poți citi o carte scrisă de un prost sau una scrisă de unul creativ și isteț. Ce mare brânză? Ce e așa greu de înțeles? Și evident! - există inteligență ÎNĂSCUTĂ (și nu stimulată ori "învățată"... sunt atâtea exemple în istorie!)... și voi acum nu faceți decât să vă etalați gelozia pe inteligența (înăscută a) omului cu nume de Răzvan, care probabil este dublă față de a voastră, a "marilor cititori"(, care nu s'teți în stare să formulați doua cuvinte pe marginea unui subiect "profund" fără să citați si să parafrazați pe unul pe care l-ați citit la viața voastră... nu s'teți în stare să emiteți o propoziție DIN CAPUL VOSTRU... ceva cuprinzător și valoros)!

    • @octavianr526
      @octavianr526 8 ปีที่แล้ว +4

      +Valentina Diamond cartile nu sunt numai un mediu de transmitere a informatiei, sunt un mod de construire si wiring al creierului, stimata. Omul a tinut o sala intreaga degeaba, spunand ca daca nu citesti, nu se naruie lumea!!! Pai asta e o ineptie uriasa. Nici daca nu inveti sa vorbesti nu se naruie lumea si soarele tot rasare, dar asa pune problema doar un prost care... nu citeste. Intr-adevar, nu exista un monopol asupra invatarii, dansul te invata ceva, filmele te invata ceva, cantatul la pian te invata altceva. Toate acestea te fac mai bogat, mai om. Cititul te invata enorm si iti deszvolta neuronii sa creeze lumi pe care altii le-au creat si ti le transmit prin cuvinte. Dar una este sa te uiti la imagini in miscare, asa cum poate face orice minte lenesa, si altceva sa iti creezi conexiuni neuronale prin citit astfel incat ulterior, in relatiile cu ceilalti, sa fii bogat, sa poti alege cuvantul potrivit, sa poti aduce in viata ta reala trairi pe care le-ai castigat din carti luminate. Daca nu citesti nu inseamna ca esti retardat mintal, dar ramai prost. Degeaba esti inteligent daca nu studiezi, pentru ca inteligenta va merge in gol, ca o roata de masina care nu are pamant dedesubt. Si studiul se face prin text. Si daca l-au pus sa vb acolo, e o eroare. Am nevoie de modele, de impulsuri, nu sa spuna cineva copiilor "stati pe net, nu cititi, ca nu se naruie lumea". Daca scopul astuia e doar sa aiba discutii placute, sa fie sanatos, dar telecomanda din mana lui si nu numai tehnica, dar marile idei nu s-au nascut in capete care se uita la imagini in miscare. sa se duca la o bauta cu prietenii, daca asta e destul pentru el.