PROBLEM ÇÖZME BECERİLERİ

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 19 ธ.ค. 2024
  • Problem Nedir?
    İstenmeyen bir durumun ortaya çıkması, diğer anlamıyla “sorun”dur. Kişiler arası ilişkilerimiz arttıkça, yaşamın farklı olaylarıyla beraber hayatımız boyunca birçok problemle karşılaşırız. Bu da kendimizde problem çözme becerisini geliştirmeyi gerektirir.
    Problem Çözme Becerisi Nedir?
    Sorun üzerinde düşünebilme, çözüm için gerekli kaynakları bulma ve ne yapılacağına karar vermedir. Problemi çözebilmek; öncelikle onun ne olduğunun doğru şekilde tanımlanmasıyla başlar. Başarılı bir kariyer rotası oluşturabilmek için problem çözme becerilerimizi geliştirmemiz gerekiyor.
    Bunun dışında yaşam boyunca yaşadığımız; duygusal, akademik zorluklar karşısında daha sağlam durabilmek problem çözme becerilerini kazanmaktan geçer.
    Problem Çözme Basamaklarından bahsedelim.
    İlk olarak Problemi Fark Etme
    Problem çözme sürecinin ilk aşaması; problemi hissetme, anlamadır. Hissedilen problemin tam olarak ne olduğunun anlaşılması gereklidir.
    2.Problemi Tanımlama
    Problemin ne olduğunun anlaşılmasından sonra problemin net bir tanımının yapılmasıdır. Bu şekilde problem sınırlandırılmış ve somutlaşmış olur. Çözüm üretme kısmını kolaylaştırır.
    3.Problemle İlgili Bilgi Toplama
    Problemle ilgili kaynaklar incelenir, çözüme ulaşabilmek için bilgi toplanır. Bu aşamada öğrencilerin rehberliğe ihtiyacı olabilir. Kitaplardan, konuyla ilgili alanında yetkin kişilerden, internet ortamında güvenilir kaynaklardan bilgi toplanabilir.
    4.Çözüm Yolları Üretmek
    Çok yönlü düşünüp çözüm için seçenekler yaratılır. Kalabalık bir grupta beyin fırtınası yapılabilir: Herkesin aklına gelen fikir ortaya atılır, fikirler not alınır.
    5.Çözüm Yollarını Değerlendirme
    Seçilen çözüm yollarının olumlu ve olumsuz yanları değerlendirilir. Sonucunda neler gerçekleşebileceği üzerine düşünülüp, tartışılır.
    6.Çözüm Yolunu Seçme
    Güçlü yanları en fazla ve probleme en uygun olan çözüm yolu seçilir. Karar verme becerisinin gelişmesine katkı sağlar.
    7.Sonuca Ulaşma ve Değerlendirme
    Seçilen çözümün sonuçlarının değerlendirildiği aşamadır. “Çözüm yolu bizi hedefe ulaştırdı mı?” “Ulaştırmadıysa bunun nedenleri nelerdir?” “Doğru sonuca nasıl ulaşabilir?” gibi soruların cevapları bulunmaya çalışılır.
    Problem Çözmenin Bize Kazandırdıkları Nelerdir?
     Eleştirel Düşünme
     Analitik(Analiz Edici) Düşünme
     Yaratıcı Düşünme
     Bilimsel Düşünme
     Karar Verme
     Çok Yönlü Düşünme
     Takım Çalışması
     Planlama ve Organize Etme

ความคิดเห็น •