merhaba onur, farkli acilardan bakıyor olabiliriz. Kesim yaptigimizda ortaya cikan ic kuvvetler parcadaki diger kuvvetleri dengelemeli. Dolayisiyla iki kuvvet ayni yonde ise, esitligin karsi tarafina eksi olarak gececeginden ic kuvvetin isareti eksi cikacaktir. Fakat bazi hocalar daha hizli olacagi icin, kesim yaptiginda ortaya cikan yonlerle degil, diger parcada kalan yonlerle hesap yapiyor ve dolayisiyla ic kuvvet yonu ile mevcut kuvvetin yonu aynı ise + , zit ise - diyebiliyor. Anlatmasi biraz karmasik fakat yapilan islem cok basit aslinda. th-cam.com/video/Vu_wwjxjqZI/w-d-xo.html 'Kesit zorlarını hesaplamanın en kısa yolu' isimli video da ben de bu sekilde yapmistim. Hizlica goz atabilirsin, umarim faydali olur.
Merhabalar Hocam videonuzu izledim çok açıklayıcı olmuş elinize sağlık. Hocam bir tane çözemediğim bir soru var fazla yük olduğu için karışıyor sürekli mail adresiniz varsa bir bakma şansınız var mı acaba ?
Eger sistem hala izostatikse kolonun baglandigi mesnetteki bilinmeyenleri de ekler ve benzer sekilde cozebiliriz. Hatta bazen basitlestirmek icin tum kolon yokmus gibi varsayarak mesnet durumunu kolon birlesimine dahi tasiyabiliriz mesela (tabii sadece mesnet tepkilerini bulurken).
soruyu iyi anlayamadim. Her iç kuvvet diyagramı sorusu kesim yöntemine dayanarak yapılır. Kafes sistemler için uygulanan kesim yöntemi ve düğüm yönteminden bahsetmiyoruz değil mi?
@aytueren Merhaba, bir önceki video ile "Yapı Statiği I M-N-T Diyagramları Çizimi Part 1,2 ve 3 " ü kastediyorum. O videoda farklı olarak, sistemde farklı noktalardan kesimler yaparak M, N, T değerlerini hesap ederek diyagramı çizmiştik. Biraz daha işlem gerektirse de yolun başında mantığın anlaşılması adına önemli bir örnek olduğunu düşünüyorum. Selamlar. th-cam.com/video/ZzWd8Ryeyg4/w-d-xo.html
Hızı 1.5 a alırsanız gayet akıcı oluyor, başarılı buldum teşekkürler
teşekkürler yorumunuz için, benim de tavsiyem o yönde :) malum hem yazarken hem anlatmak biraz yavaşlatabiliyor. Selamlar.
Anlatım harika 6 yıl geçmiş üstünden yeni videolar gelmez mi hocam (gerber , kemer vs
Hocam burda g yi neden gx ve gy diye ayırıp işlemlere dahil etmedik
kemer sistem videosu yapabilirmisiniz?
Oktay Özel ilk firsatta memnuniyetle.
Hocam yapı statiği 2 videoları atmayı düşünüyor musunuz?
Merhaba, planlarım arasında var. Umarim en yakin zamanda vakit ayirabileceğim.
hocam yatay 30 kn u gerberin soluna normal kuvvet olarak neden yansitmadik?
Merhaba, cunku kesim yapip solda kalan parcayla calistigimizda, 30kN sag parcada kalmakta. Dolayisiyla hesaba katmadik.
Hocam merhaba. Siz burada pratik yol üzerinden gittiniz, peki biz istediğimiz yerlerden kesim yaparakta aynı diyagramı elde edebilir miyiz?
Tabii, dilediğiniz sayıda ve yerden kesim yaparak aynı sonucu elde edebilirsiniz.
@@insaatakademi9730 çok sağolun hocam
Ic kuvvlerde, ikiside ayni yonde olunca + olmuyor mu? Bizim hocamiz oyle gosterdi, siz ikiside ayni yonde olunca - oluyor dediniz?
merhaba onur, farkli acilardan bakıyor olabiliriz. Kesim yaptigimizda ortaya cikan ic kuvvetler parcadaki diger kuvvetleri dengelemeli. Dolayisiyla iki kuvvet ayni yonde ise, esitligin karsi tarafina eksi olarak gececeginden ic kuvvetin isareti eksi cikacaktir.
Fakat bazi hocalar daha hizli olacagi icin, kesim yaptiginda ortaya cikan yonlerle degil, diger parcada kalan yonlerle hesap yapiyor ve dolayisiyla ic kuvvet yonu ile mevcut kuvvetin yonu aynı ise + , zit ise - diyebiliyor. Anlatmasi biraz karmasik fakat yapilan islem cok basit aslinda.
th-cam.com/video/Vu_wwjxjqZI/w-d-xo.html 'Kesit zorlarını hesaplamanın en kısa yolu' isimli video da ben de bu sekilde yapmistim. Hizlica goz atabilirsin, umarim faydali olur.
Merhabalar Hocam videonuzu izledim çok açıklayıcı olmuş elinize sağlık. Hocam bir tane çözemediğim bir soru var fazla yük olduğu için karışıyor sürekli mail adresiniz varsa bir bakma şansınız var mı acaba ?
Maalesef soru özelinde yardımcı olmuyorum. Videodan faydalanmanıza sevindim, bol şans.
merhaba hocam bu 30,40 ta verilen kuvvetler yayılı yük olursa ne yapacagız
Merhaba, temel bir fark yok, yayılı yükün etkime yönüne dikkat ederek bu soruda verilen 20kN/m yayılı yüküne benzer şekilde hesaplanabilir.
Hocam g noktasında bir kolon olsa ne yapmamız gerekiyor
Eger sistem hala izostatikse kolonun baglandigi mesnetteki bilinmeyenleri de ekler ve benzer sekilde cozebiliriz. Hatta bazen basitlestirmek icin tum kolon yokmus gibi varsayarak mesnet durumunu kolon birlesimine dahi tasiyabiliriz mesela (tabii sadece mesnet tepkilerini bulurken).
hocam kesim yöntemine göre çözülmüş bir soru dimi ?
soruyu iyi anlayamadim. Her iç kuvvet diyagramı sorusu kesim yöntemine dayanarak yapılır.
Kafes sistemler için uygulanan kesim yöntemi ve düğüm yönteminden bahsetmiyoruz değil mi?
hocam bi önceki video hangisi
@aytueren Merhaba, bir önceki video ile "Yapı Statiği I M-N-T Diyagramları Çizimi Part 1,2 ve 3 " ü kastediyorum. O videoda farklı olarak, sistemde farklı noktalardan kesimler yaparak M, N, T değerlerini hesap ederek diyagramı çizmiştik. Biraz daha işlem gerektirse de yolun başında mantığın anlaşılması adına önemli bir örnek olduğunu düşünüyorum. Selamlar.
th-cam.com/video/ZzWd8Ryeyg4/w-d-xo.html