Εαν θέλετε να δείτε απαντήσεις στα ερωτήματά σας δείτε την Σειρά QNA (βίντεο απαντήσεων στις ερωτήσεις σας) εδώ! ---> QNA #1 : th-cam.com/video/ijwnL9MVJSo/w-d-xo.html QNA #2 : th-cam.com/video/EovVQplGD_A/w-d-xo.html QNA #3 : th-cam.com/video/avKuOp-grGU/w-d-xo.html QNA #4 : th-cam.com/video/kDFuCzRH5tQ/w-d-xo.html Και μην διστάσετε να μας στείλετε τα ερωτήματά σας!
Καλησπέρα σας Καταρχήν ωφείλω να σας συγχαρώ για την εξαιρετική δουλειά που κάνετε, και βέβαια για τον όρεξη που έχετε στο να μεταδίδετε την γνώση σε όλους εμάς. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να σας κάνω μια ερώτηση. Τον τελευταίο καιρό ασχολούμαι με ένα μικρό αμπελώνα που είχε ο παππούς μου, είναι η πρώτη φορά που έρχομαι σε επαφή με τα αμπέλια και δεν γνωρίζω πολλά γι' αυτά. Ο εν λόγω αμπελώνας ήταν παρατημένος για πάνω από 3 χρόνια και με το που τον επισκέφθηκα παρατήρησα πώς τα φύλλα των αμπελιών ήταν "φαγωμένα" (πιθανώς από ακριδα ή κάποιο άλλο έντομο) πώς μπορώ να αντιμετωπίσω αυτό το φαινόμενο; Επίσης υπάρχει κάποιο ειδικό κλάδεμα για να τα αναδιαμόρφωσω σαν μικρούς θάμνους τα λεγόμενα "κύπελλα"
Ενας παρατημένος αμπελώνας χρειάζεται πολλές διαδικασίες για να επανέλθει. Για τρια χρόνια λογικά είναι βιώσιμος. Στείλτε μου εμαιλ στο thegreekvineyard@yahoo.com
Καλησπέρα Γιώργο , θα μπορούσες να κανεις και ένα βιντεάκι σχετικά με το κλάδεμα σε σύστημα αμολυτών , συν κάποιες χρήσιμες πληροφορίες γενικά για την καλλιέργεια της αμπέλου η και κάποιον πιο απαιτητικών η ιδιόρρυθμων ποικιλιών . Συγχαρητήρια να πω και γω για την φοβερή δουλειά που κανεις όλα αυτά τα χρόνια . Να σε ευχαριστήσω εκ των προτέρων και να ευχηθώ τα καλύτερα .
Καλησπέρα μάστορα,κατά τιν γνώμη σου ποιος μήνας είναι κατάλληλος για κλάδεμα; εγώ πίστευα πως όταν βγαίνουν τα μάτια, άλλοι μου λένε αλλά.. θα με βοηθούσε πάρα πολύ η γνώμη σας,ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων!
Καλησπέρα. Όπως αναφέρω σε όλα τα βίντεο μου του κλαδέματος (έχω αρκετά στο κανάλι μου) κλάδεμα πρέπει να γίνεται όσο το δυνατόν πιο αργά. Όμως αν έχεις πολλά στρέμματα αναγκάστηκα ξεκινάς νωρίς (μέσα προς τέλη Ιανουαρίου). Αν φουσκώσουν τα μάτια θα υπάρχει κίνδυνος όπως τραβάς βέργες να σπας μάτια.
Πιστεύω ότι η ίσκα θα είναι η αιτία που θα μειωθουνν τα αμπέλια.Η εξάπλωση είναι μεγάλη τα 3 τελευταία χρόνια.Μηπως όμως τελικά αυτό θέλουν?Δύσκολη η έγκαιρη διάγνωση.Εγω προσωπικά κάνω καρατόμηση σε ότι έχει μολυνθεί.Καλλιεργω επαγγελματικά μοσχατο.Συγχαρητηρια για τα βίντεο σου.
Ευχαριστώ για τα καλά λόγια. H Ίσκα εξελίχθηκε κυριώς εξαιτίας της δικής μας αδιαφορίας. Η απολύμανση των κλαδευτικών μέσων ήταν το Α και το Ω. Το λέγαμε χρόνια και η απάντηση απο τους περισσότερους ήταν "ωχ ρε αδελφε".. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι τα 5 χρόνια επώασης. Που σημαίνει ότι όταν πλέον εκδηλωθεί φαινοτυπικά (μπορούμε δηλαδή να το δούμε) είναι ήδη αργά για όλο τον αμπελώνα. Θεωρείς ότι όλα είναι εν δυνάμει μολυσμένα. Συνεπώς, καλή απολύμανση, ειδικά όταν το κλαδευτήρι πάει απο κτήμα σε κτήμα. Θα γίνει ένα επεισόδιο για την ίσκα σύντομα.
Καλησπέρα σε όλους σας και ειδικά στον διαχειριστή. Θέλω να ξεκινήσω με ένα μικρό αμπέλι περίπου 2-3 στρ. Υπάρχουν 2 εναλλακτικές. Υψόμετρο 400-450 ποτιστικό χωράφι και 950-980 ξηρικό. Τι θα πρέπει να προσέξω σε όποια επιλογή κάνω από τις δύο και ποια θα ήταν κατά τη γνώμη σας η περισσότερο ορθή για ένα ξεκίνημα αρχάριου; (Σημ: Σε όποια από τις δύο επιλογές καταλήξω, θα προχωρήσω και στην αγορά του χωραφιού. Ίσως με τα χρήματα που διαθέτω ως αρχικό κεφάλαιο αγοράς, στο ξηρικό μπορέσω και πάρω μεγαλύτερη έκταση. Το αναφέρω σε περίπτωση που επηρεάζει την αρχική σας προτροπή. Σημ2: η πρώτη επιλογή είναι 3 λεπτά από το σπίτι ενώ η δεύτερη 30-40')
Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Μείνει στα 400-450 μέτρα. Είναι ιδανικό υψόμετρο. Τα 980 είναι πολύ ψηλά και ίσως έχεις θέματα. Καλύτερα στα 450 και με νερό. Δεν είναι τυχαίο που είναι πιο ακριβή γη εκεί...
Ευχαριστώ πολύ. Η τεχνική είναι ίδια. Ανάλογα με την ποικιλία, τον στόχο και την κατάσταση του αμπελώνα και του εδάφους γίνονται αλλαγές στο αριθμών των οφθαλμών, των κεφαλών κλπ. Δεν υπάρχει κάποιος στάνταρ γνώμονας. Ανάλογα με την εικόνα του αμπελώνα γίνονται οι κατάλληλες ενέργειες. Το καλύτερο που μπορώ να σας πώ, είναι 2 οφθαλμοί ανά κεφάλη + το τυφλό και 3 έως 4 κεφάλια ανά πλευρά αν πρόκειται για αμφίπλευρο γραμμικό αμπελώνα.
Καλημέρα σας.θα ήθελα να μου πείτε πόσο μπορούμε να καθυστερήσουμε το κλάδεμα σε περιοχή που κινδυνεύει από όψιμο παγετό. Να σας ενημερώσω ότι πρόκειται για ποικιλία Μοσχάτο Ρίου και μαλβαζια αρωματικά περιοχή Μαρκόπουλο Μεσογαίας και είδη έχουμε εκπτυξη στον 4,5,6 οφθαλμό . Σας ευχαριστώ
Καλησπέρα. Ο καιρός στο δείχνει αυτό. Για μένα μην το καθυστερήσεις άλλο γιατί ο καιρός περνάει και θα φύγουν σύντομα τα κρύα. Με τις πρώτες ζέστες ημέρες τα μάτια θα φουσκώσουν και εκεί αν κλαδευεις θα έχεις θέμα μην σπας Ματια
Καλημέρα. Ακολουθείτε την ίδια ακριβώς γραμμή με αυτή του βίντεο που βλέπετε. Έχω δημιουργήσει άλλα 3 βίντεο για το κλάδεμα της αμπελου, τόσο με αμολυτή όσο και με μόνιμο βραχίονα. Για το μοσχάτο Σάμου, θα έλεγα πως το κλάδεμα σε τυφλό + 2 οφθαλμούς είναι επαρκές. Αν δεν κάνει ικανοποιητική παραγωγή, μπορείτε να αυξησετε το κλάδεμα κατά έναν οφθαλμό (τυφλό +3 οφθαλμούς)
πολύ ωραίο βίντεο, απλά μία ερώτηση, τα μπλε σκοινάκια που έχετε βάλει παντού στα κούτσουρα είναι πλαστικά; και σε αυτήν την περίπτωση δεν θα ήταν προτιμότερο κάποιο άλλο υλικό;
Καλησπέρα και ευχαριστώ. Δεν είναι σχοινάκια, είναι λάστιχα δεσίματος και έχουν δυνατότητα να ανοίγουν έως και 3 φορές από το αρχικό τους μέγεθος. Σίγουρα όταν φτάσουν στο μέγιστο άνοιγμα θα κοπούν. Γι αυτό και ανα 3-4 χρόνια θέλει ένα πέρασμα και δέσιμο ξανά.
@@TheGreekVineyard καλησπέρα, ευχαριστώ για την σύντομη απάντηση, τα γνωρίζω τα συγκεκριμένα και την χρήση τους, όμως αφού είναι πλαστικά υπάρχει κίνδυνος να ξεχαστούν στο έδαφος και να μολύνουν το περιβάλλον έτσι δεν είναι;
Συγχαρητήρια για τα πολύ επιμορφωτικά και κατανοητά βίντεο σου. Αν και λίγο εκτός θέματος θα ήθελα να σε ρωτήσω το εξής: φέτος την άνοιξη (2020) φύτεψα ένα μικρό αμπελάκι με εμβολιασμένα υποκείμενα. 'Εχω επιλέξει να εφαρμόσω αμφίπλευρο γραμμικό σύστημα διαμόρφωσης. Φέτος το μόνο που έκανα στο κομμάτι της διαμόρφωσης των πρέμνων ήταν να δέσω τις κληματίδες σε πασσαλάκια που τοποθέτησα σε κάθε θέση. Σε ορισμένα πρέμνα είχα καλύτερη ανάπτυξη και οι κληματίδες έφτασαν σχεδόν τα 2μέτρα ενώ σε άλλα λιγότερη και απλά έφτασαν στο ύψος του κεντρικού σύρματος 0,60μέτρα. Η ερώτηση μου είναι η εξής, του χρόνου στο κλαδεμα να επιλέξω την πιο δυνατή κληματίδα και να την κλαδέψω πάλι στους δυο οφθαλμούς ή να την κλαδέψω 10 εκ. κάτω απο το κεντρικό σύρμα; (συγγνώμη για το μακροσκελές κείμενο). Αν μπορείς φτιάξε κάποιο βίντεο για κλάδεμα μόρφωσης.
Καλησπέρα και ευχαριστώ για τα καλά λόγια. Εφόσον έχουν όλα φτάσει τουλάχιστον στα 60 εκ φυσικά και θα τα κόψεις κάτω απο το σύρμα. Μπορείς να τα δέσεις με λάστιχο τεντωμένο στο σύρμα για να γίνει ίσιος ο κορμός. Πάντως με τέτοια ανάπτυξη είναι άσκοπο να τα κόψεις πάλι χαμηλά, εκτός και αν είσαι σε περιοχή με φτωχό έδαφος και έλλειψη νερού άρδευσης. Θα γίνει μέσα στον επόμενο μήνα, βίντεο διαμόρφωσης καθώς το έχω ήδη στο πρόγραμμα γυρισμάτων.
@@TheGreekVineyard σε ευχαριστώ για την απάντηση. Το έδαφος είναι αρκετά γόνιμο θεωρώ (έχω κάνει βαθειά άρωση και βασική λίπανση) και έχω εγκαταστήσει συστημα άρδευσης. Οπότε εάν κατάλαβα καλά η επιλογή του να κλαδέψουμε πάλι στους 2 οφθαλμούς είναι προτιμότερη σε άγονα εδάφη μη αρδευόμενα για καλύτερη ανάπτυξη του ριζικού συστήματος. Μήπως όμως να το επιλέξω και εγώ για να είμαι σίγουρος για την καλή ανάπτυξη του ριζικού συστήματος; Ωραία ανυπομονώ για το βίντεο διαμόρφωσης. Έχω και άλλες απορίες αλλά καλύτερα να τις εκφράσω στο σχετικό βίντεο. Keep going!!! ;)
Η τομη πρεπει να γινετε με 45 μοιρες γωνια και οχι απλα λοξα! Το ραντιζμα με βορδιγαλιο πολτο σε ισχιρη δοση κανει μια παραπολυ καλη απολιμανση που εχει ικανοποιητικη διαρκεια.
Κωνσταντίνα καλησπέρα. Σε θεωρητικό επίπεδο είναι καλά αυτά. Στην πράξη όταν ένας κλαδευτης κάνει 2 στρ την ημέρα στην καλύτερη περίπτωση μιλάμε για 17.000-20.000 τομές την ημέρα. Μου φαίνεται κάπως δύσκολο να χει μοιρογνωμονιο μαζί του. Χιουμοριστικα φυσικά το παραπάνω. Ο χαλκός έχει μια αποτελεσματικότητα 48% Μαξ αμέσως μετά το κλάδεμα.
@@TheGreekVineyard 2 στρεματα την ημερα??????? Με τιποτα. Πανω απο 1-1,2στρεματα αποκλιετε. Σε κορινθιακη δεν μπορεις. Αν σινιθισει το χερι παει μονο του χορις μοιρογνομονιο. Ο βορδιγαλειος ειναι αποτελεσματικος, δεν ξερω πως αξιολογεις τιν δραση του, σε δοση ετιμου 1κιλο/100λιτρα ειναι αρκετο. Δεν ξερω αν το εχεις δοκιμασει στην πραξη αλλα δεν χανεις τιποτα.... πολλες "μελετες"ειναι κατευθινομενες χωρης εγκιροτιτα. Καλο σου βραδυ.
@@ΚωνσταντιναΚ-λ6ζ Σε οινοποιησιμα σταφύλια με τουρκακια δύο στρ βγάζει άνετα ένας εργάτης σε 8 ωρες. Η αποτελεσματικότητα δεν βγαίνει από εμένα αλλά από πανεπιστημιακες μελέτες. Τώρα αν η εγκυρότητα τέτοιων μελετών είναι χαμηλότερη από κονη εμπειρία γυμνου οφθαλμού νομίζω ότι είναι ηλίου φανερωτερο το τι είναι ορθό. Καλό βράδυ.
Πολύ όμορφη προσπάθεια μετάδοσης γνώσης ,(ελπίζω να υπάρχει και συνέχεια) !!! Έχω μια ερώτηση παράλληλα και απορία που δημιουργείται από την πολύχρονη ασχολία μου με τους αμπελώνες ,αφού τελικά αποδεικνύετε ότι το κλάδεμα συνεισφέρει τα μέγιστα στην εξάπλωση της ίσκας γιατί να μην ακολουθηθεί η μέθοδος διαμόρφωσης και κλαδέματος guyot ? αφού είναι και η ελάχιστα επεμβατική όσο αφορά την αφαίρεση ξύλου από το πρέμνο ? και να επιμένει όλη η αμπελοοινική χώρα στο κορδόνι ?
Ευχαριστώ για τα καλά λόγια. Οι αμολυτές είναι ενδεχομένως μια καλή λύση για την αντιμετώπιση της Ίσκας (όχι όμως και την εξάλειψη) παρόλα αυτά δεν είναι ιδανικός τρόπος κλαδέματος για όλες τις ποικιλίες (ειδικά τις οινοποιήσιμες). Οδηγεί σε μεγάλη αύξηση της παραγωγής και επιδρά στην ποιότητα των οίνων. Ειδικά σε πολύ ζωηρές και παραγωγικές ποικιλίες, οι αμολυτές θα εκτοξεύσουν την παραγωγή ανά στρέμμα κάτι που δεν είναι ποιοτικά επιθυμητό. Η μετάδοση της Ίσκας γίνεται από το κλάδεμα κυρίως, όμως ήδη υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να μεταδίδεται και απο άλλες εργασίες (π.χ. κορυφολόγημα, χτυπήματα απο γεωργικά εργαλεία ή ακόμα και απο το έδαφος). Παρόλα αυτά, το γεγονός ότι ακόμα δεν έχει ταυτοποιηθεί το κύριο παθογόνο που είναι υπεύθυνο για την νέκρωση των πρέμνων κάνει την θεραπεία, ακόμη, αδύνατη.
Το μπλε οινόπνευμα περιέχει ποσότητα νεφτιού που μπορεί να προκαλέσει διαβρωσεις αλλά και ερεθισμούς στον χρήστη ειδικά αν το ψεκάζει με βαποριζατερ. Δεν το συνιστώ όχι τόσο για την αποτελεσματικότητα όσο για τους παραπάνω λόγους. Επίσης υπάρχουν λοσιόν αλκοολουχες από σούπερ μάρκετ σε αρκετά χαμηλή τιμή (περίπου 2€/400ml)
Σε περίπτωση επερχόμενου παγετού θα παγώσει κομμάτι του ξύλου και θα προστατέψει τον οφθαλμό. Αν το κόψεις κοντά στο μάτι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος με τον όψιμο παγετό να καταστραφεί το μάτι.
καλημέρα. Πολύ επιμορφωτικό βίντεο. Μια δυο ερωτήσεις. Το κλάδεμα - κόψιμο του "παλιού" κλαδιού βλέπω ότι γίνεται πολύ κοντά ενώ του "νέου" όσο γίνεται πιο μακρυά από το 3ο μάτι (που θεωρώ και πιο σωστό) γιατί ξεραίνεται για λίγα εκ. από την κάθε τομή. Μήπως θα έπρεπε να αφήνουμε και λίγο περιθώριο και από το παλιό? 2ον) βλέπω ότι τα παλιά δεσίματα είναι πολύ σφιχτά . Δεν πρέπει να τα κόψουμε-ανανεώσουμε? και 3ον) εγώ πολλές φορές με αναπτήρα ή φλόγιστρο καίω τον κλαυδευτήρι μετά από κλαδέματα. Θα ήθελα τη γνώμη σας αν είναι εφικτό. Και πάλι ευχαριστώ και μπράβο.Καλή συνέχεια.
Ευχαριστώ για τα καλά λόγια. Αν αφήνουμε κομμάτι ξύλου χαμηλά (Τα λεγόμενα τακούνια) χρόνο με το χρόνο θα μας δημιουργήσουν σοβαρό πρόβλημα καθώς δεν θα μπορεί να μπαίνει το ψαλίδι μέσα για να κλαδέψουμε και θα καταστραφούν τα σχήματα των κεφαλών. Επίσης χαμηλά το ξύλο είναι πολύ πιο χοντρό, και αντέχει περισσότερο στο κρύο και τις αντίξοες συνθήκες. Τα δεσίματα δεν τα κόβουμε. Είναι λάστιχο και ανοίγει έως 2.5 φορές από το αρχικό μέγεθος. Το αμπέλι που παρουσίασα το κλάδεμα είναι νέο (5 ετών) και σύντομα αυτά τα δεσίματα θα κοπούν. Δεν μπορούν να πληγώσουν το πρέμνο. Από το 5ο έτος και μετά το πρέμνο στέκει και μόνο του, και το σύστημα υποστήλωσης υποβοηθά και συγκρατεί το κτήμα ακέραιο σε καταστάσεις ισχυρού ανέμου. Συνεπώς ανά 1-2 χρόνο αφιερώνουμε μερικές ημέρες για να δέσουμε νέα κορδόνια. Το φλόγιστρο δεν είναι καλή επιλογή και γιατί είναι δύσχρηστο και γιατί δεν μπορείς να απολυμάνεις ομοιόμορφα την λάμα. Το καλύτερο είναι τα μέσα που αναφέρω και αυτά πρέπει να γίνονται συνέχεια (ακόμα και απο πρέμνο σε πρέμνο). Το να αποστειρώσεις το ψαλίδι σου στο τέλος της ημέρας είναι εντελώς ανούσιο καθώς ενδέχεται να έχεις μολύνει έως και 1200 πρέμνα.
@@spiroscheimarios6722 Σήψη σε ξυλοποιημένο τμήμα αμπέλου με τις Ελληνικές καιρικές συνθήκες δεν έχω αντιμετωπίσει στα 7 χρόνια που γυρνάω σχεδόν όλη την Ελλάδα (πλην αμπελουργικών περιοχών Πελοποννήσου). Περισσότερο αφαιρούνται γιατί χρόνο με τον χρόνο γίνονται εμπόδια και δεν επιτρέπουν την λάμα του ψαλιδιού να προσεγγίζει εκεί που είναι απαραίτητο.
______ Κάτι άσχετο φίλε μου με το πολύ ενδιαφέρον βίντεό σου. Το τετρακίνητο άσπρο αγροτικό που φαίνεται στο βάθος, ποιας εταιρείας είναι; Θα δοθεί πολλή βάση στην απάντησή σου, για την επόμενη επιλογή αγροτικού... Ευχαριστώ εκ των προτέρων. ______
Η κάθε ποικιλία έχει το δικό της κλάδεμα γιατί παράγει καρπούς σε άλλο ύψος ματιών. Π.χ. το Ασύρτικο παράγει από τον πρώτο μέχρι τον τρίτο οφθαλμό, ενώ η σουλτανίνα από το 5 έως το 7ο οθφαλμό. Είναι θέμα γενετικό της κάθε ποικιλίας. Αν θες περισσότερες πληροφορίες για το ύψος του κλαδέματος δες τον πίνακα σε αυτό το link www.thegreekvineyard.com/symvoules (στο κάτω μέρος υπάρχει διαδραστικός πίνακας με το κλάδεμα πολλών ποικιλιών).
Εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Ας πούμε ότι με όλες τις συνθήκες ιδανικές (νερό για πότισμα, καλή λίπανση κλπ) από 1200 έως 2000 κιλά το στρέμμα ανάλογα με την ποικιλία.
@@TheGreekVineyard καλημερα για ασιρτηκο μιλο τι εχεισ δη στιν συγκεκριμένη ποικιλεια η απομάκρυνση τον ματιον απο τον κεντρικό βραχίονα παίζει καποιο ρολο στη παραγωγή!!; η απλά κ μονο για την διαμόρφωση του κλιματοσ!!;
Είχα μερικά κλίματα α'ι' γιωργιτικο . Τώρα έχουν απομείνει ελάχιστα. Έχω την εντύπωση ότι δεν κλαδευτικαν ποτέ όπως έπρεπε . Κάποιος επαγ/τιας αμπελουργος ανέφερε ότι χρειάζονται διαφορετικο κλάδεμα σε σχέση με τα άλλα κλήματα.πχ .Μοσχάτο. Αυτό που παρατηρείται στην ανάπτυξη των εν λογω φυτών κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού είναι η οι πολύ μακριές βέργες χωρίς κάποια ιδιαίτερη καρποφορία . Σημειωτέον, δεν είμαι επαγ/τιας αμπελουργος και τα κλίματα αυτά τα είχα φυτέψει τυχαία χωρίς κάποιον ιδιαίτερο σκοπό. Αν παίζει ρολο' βρίσκομαι στην αρχή του θεσσαλικού κάμπου απ' τη μεριά της Φθιώτιδας. Ευχαριστώ για το ενδιαφέρον. Επί τη ευκαιρία...καλή χρονιά.
@@ΔημήτρηςΒασιλακάκος-κ3χ Καλη χρονιά. Προφανώς αν έμεινα ακλάδευτα ή κλαδεύτικα λάθος έχουν καταστραφεί οι καρποφόροι οφθαλμοί. Ανάλογα με την κατάσταση ή θα πρέπει να κλαδευτούν αυστηρά ή θα πρέπει να ανανεωθούν και οι βραχιόνες. Όπως και να έχει πρέπει να έχω εικόνα για να σου πω τι πρέπει να κάνεις. Στείλε μου μερικές φωτογραφίες στην σελίδα στο facebook για να σε βοηθήσω.
Προφανώς διότι είναι εντελώς άλλο σχήμα διαμόρφωσης. Και τα τρία που αφήνουμε, πολλά είναι. Συνήθως σε αυτό το σχήμα διαμόρφωσης είναι τυφλό συν δυο, αλλά επειδή όπως προανέφερες δεν γεννάει καλά αφήνουμε τρία. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις στο ασύρτικο όπου το πρώτο μάτι δεν δίνει βλαστό ή δίνει πολύ αργά.
Η ισκα φιλε μου μεταδιδεται απο τον αερα κατα βασιν παρα απο τα κλαδευτηρια.Με τα κλαδευτηρια μεταδιδονται βακτηριακες ασθενειες και για τον λογο αυτο πρεπει να γινεται η απολυμανση των εργαλειων.
Δεν αποκλείεται να μεταδίδεται και με τον αέρα και από το έδαφος. Παρόλα αυτά ο κυριότερος, με τα μέχρι στιγμής επιστημονικά δεδομένα για αυτή την ασθένεια, τρόπος μετάδοσης της Ίσκας είναι με το κλάδεμα. Οι τομές δημιουργούν πληγές στις οποίες εύκολα μπορούν να βλαστήσουν σπόρια του παθογόνου (ή παθογόνων). Όταν η ασθένεια δεν εντοπίζεται παραμόνο πριν τον θάνατο του πρέμνου, είναι αδύνατο να γνωρίζεις πιο πρέμνο πάσχει (φαινοτυπικά δείχνει υγιές μέχρι πριν την ξήρανση του, μερική ή καθολική). Η κυριότερη μεταφορά παθογόνων γίνεται απο τις λάμες των ψαλιδιών και τις δεκάδες τομές/πρέμνο.
Εαν θέλετε να δείτε απαντήσεις στα ερωτήματά σας δείτε την Σειρά QNA (βίντεο απαντήσεων στις ερωτήσεις σας) εδώ! --->
QNA #1 : th-cam.com/video/ijwnL9MVJSo/w-d-xo.html
QNA #2 : th-cam.com/video/EovVQplGD_A/w-d-xo.html
QNA #3 : th-cam.com/video/avKuOp-grGU/w-d-xo.html
QNA #4 : th-cam.com/video/kDFuCzRH5tQ/w-d-xo.html
Και μην διστάσετε να μας στείλετε τα ερωτήματά σας!
Πολυ καλό βίντεο!!Μπραβο σας και πολυ αναλυτικό
Φανταστικό βίντεο, σήμερα έμαθα πως να κλαδεύεται σωστά το κλίμα, ευχαριστώ πολύ από την Σάμο.
Ευχαριστώ πολύ!
Φίλε κλίμα είναι η κλιματίδα, το φυτό λέγεται άμπελος, και το χωράφι που έχει φυτεμένους αμπέλους λέγεται αμπελώνας.
μπράβο γιώργο, πολύ αναλυτικά και επεξηγηματικά ακόμη και για κάποιον μη γνώστη όπως εμένα.
Σε ευχαριστώ πολύ!
Εκπληκτικό βίντεο και για εμάς τους ερασιτέχνες
Καλησπέρα σας
Καταρχήν ωφείλω να σας συγχαρώ για την εξαιρετική δουλειά που κάνετε, και βέβαια για τον όρεξη που έχετε στο να μεταδίδετε την γνώση σε όλους εμάς. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να σας κάνω μια ερώτηση. Τον τελευταίο καιρό ασχολούμαι με ένα μικρό αμπελώνα που είχε ο παππούς μου, είναι η πρώτη φορά που έρχομαι σε επαφή με τα αμπέλια και δεν γνωρίζω πολλά γι' αυτά. Ο εν λόγω αμπελώνας ήταν παρατημένος για πάνω από 3 χρόνια και με το που τον επισκέφθηκα παρατήρησα πώς τα φύλλα των αμπελιών ήταν "φαγωμένα" (πιθανώς από ακριδα ή κάποιο άλλο έντομο) πώς μπορώ να αντιμετωπίσω αυτό το φαινόμενο; Επίσης υπάρχει κάποιο ειδικό κλάδεμα για να τα αναδιαμόρφωσω σαν μικρούς θάμνους τα λεγόμενα "κύπελλα"
Ενας παρατημένος αμπελώνας χρειάζεται πολλές διαδικασίες για να επανέλθει. Για τρια χρόνια λογικά είναι βιώσιμος. Στείλτε μου εμαιλ στο thegreekvineyard@yahoo.com
Μπράβο πολύ καλή δουλειά και αναλυτική.
Ευχαριστώ πολύ!
Καλησπέρα Γιώργο , θα μπορούσες να κανεις και ένα βιντεάκι σχετικά με το κλάδεμα σε σύστημα αμολυτών , συν κάποιες χρήσιμες πληροφορίες γενικά για την καλλιέργεια της αμπέλου η και κάποιον πιο απαιτητικών η ιδιόρρυθμων ποικιλιών . Συγχαρητήρια να πω και γω για την φοβερή δουλειά που κανεις όλα αυτά τα χρόνια . Να σε ευχαριστήσω εκ των προτέρων και να ευχηθώ τα καλύτερα .
Καλησπέρα. Εντός των επόμενων ημερών θα γίνει βίντεο για την διαμόρφωση αμολυτης. Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια
καλησπερα Γιωργο !!! συγχαρητηρια για τα video σου που ειναι πολυ κατατοπιστικα και ποιοτικα στην εγγραφη τους.
Ευχαριστώ πολύ! Μου δίνεις δύναμη να συνεχίσω!
Αρκετα επιμορφωτικο το βιντεο σας ευχαριστω .
Καλησπέρα καταρχήν θα ήθελα να σας πω πάρα πολύ ωραίο βίντεο και μπράβο σουυ.Έχω μια ερώτηση πότε να κλαδεύουμε λίγωση ή γεμώση;
Ευχαριστώ πολύ. Δεν έχω καταλάβει τι σημαίνει το λίγωση ή γεμώση...
Καλησπέρα μάστορα,κατά τιν γνώμη σου ποιος μήνας είναι κατάλληλος για κλάδεμα; εγώ πίστευα πως όταν βγαίνουν τα μάτια, άλλοι μου λένε αλλά.. θα με βοηθούσε πάρα πολύ η γνώμη σας,ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων!
Καλησπέρα. Όπως αναφέρω σε όλα τα βίντεο μου του κλαδέματος (έχω αρκετά στο κανάλι μου) κλάδεμα πρέπει να γίνεται όσο το δυνατόν πιο αργά. Όμως αν έχεις πολλά στρέμματα αναγκάστηκα ξεκινάς νωρίς (μέσα προς τέλη Ιανουαρίου). Αν φουσκώσουν τα μάτια θα υπάρχει κίνδυνος όπως τραβάς βέργες να σπας μάτια.
πολύ καλή δουλεια στο βίντεο μπράβο
Σύντομος και περιεκτικός.
Ευχαριστώ πολύ!
Πολύτιμο ωραίο και κατατοπιστικό βίντεο! Θα ήθελα να δείξετε κατι σχετικά με το κλάδεμα ποικιλίας superior. Ευχαριστώ!
Καλησπέρα και ευχαριστώ. Μακάρι να μπορούσα να έχω βίντεο για κάθε ποικιλία. Στείλτε μου εμαιλ στο thegreekvineyard@yahoo.com όποια ερώτηση θέλετε.
Ορεα τα βιντεο φιλε μου πες μου τι ειναι η υσκα δηλαδη πως θα καταλαβω πος εναι
Ποια κλαδευτηρια χρησιμοποιεις; Μαρκα κ μοντελο παρακαλω. Πολυ καλο βιντεο με χρησιμε πληροφοριες
Ευχαριστώ πολύ. Είναι το vinion της pellenc
Και το χειροκινητο ποιο ειναι; Για lowe μου κανει. Ποιο μοντελο;
@@ili731 Είναι ένα φθηνό Benman κάθετης κοπής.
Πιστεύω ότι η ίσκα θα είναι η αιτία που θα μειωθουνν τα αμπέλια.Η εξάπλωση είναι μεγάλη τα 3 τελευταία χρόνια.Μηπως όμως τελικά αυτό θέλουν?Δύσκολη η έγκαιρη διάγνωση.Εγω προσωπικά κάνω καρατόμηση σε ότι έχει μολυνθεί.Καλλιεργω επαγγελματικά μοσχατο.Συγχαρητηρια για τα βίντεο σου.
Ευχαριστώ για τα καλά λόγια. H Ίσκα εξελίχθηκε κυριώς εξαιτίας της δικής μας αδιαφορίας. Η απολύμανση των κλαδευτικών μέσων ήταν το Α και το Ω. Το λέγαμε χρόνια και η απάντηση απο τους περισσότερους ήταν "ωχ ρε αδελφε".. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι τα 5 χρόνια επώασης. Που σημαίνει ότι όταν πλέον εκδηλωθεί φαινοτυπικά (μπορούμε δηλαδή να το δούμε) είναι ήδη αργά για όλο τον αμπελώνα. Θεωρείς ότι όλα είναι εν δυνάμει μολυσμένα. Συνεπώς, καλή απολύμανση, ειδικά όταν το κλαδευτήρι πάει απο κτήμα σε κτήμα. Θα γίνει ένα επεισόδιο για την ίσκα σύντομα.
Καλησπέρα σε όλους σας και ειδικά στον διαχειριστή. Θέλω να ξεκινήσω με ένα μικρό αμπέλι περίπου 2-3 στρ.
Υπάρχουν 2 εναλλακτικές. Υψόμετρο 400-450 ποτιστικό χωράφι και 950-980 ξηρικό.
Τι θα πρέπει να προσέξω σε όποια επιλογή κάνω από τις δύο και ποια θα ήταν κατά τη γνώμη σας η περισσότερο ορθή για ένα ξεκίνημα αρχάριου;
(Σημ: Σε όποια από τις δύο επιλογές καταλήξω, θα προχωρήσω και στην αγορά του χωραφιού. Ίσως με τα χρήματα που διαθέτω ως αρχικό κεφάλαιο αγοράς, στο ξηρικό μπορέσω και πάρω μεγαλύτερη έκταση. Το αναφέρω σε περίπτωση που επηρεάζει την αρχική σας προτροπή.
Σημ2: η πρώτη επιλογή είναι 3 λεπτά από το σπίτι ενώ η δεύτερη 30-40')
Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Μείνει στα 400-450 μέτρα. Είναι ιδανικό υψόμετρο. Τα 980 είναι πολύ ψηλά και ίσως έχεις θέματα. Καλύτερα στα 450 και με νερό. Δεν είναι τυχαίο που είναι πιο ακριβή γη εκεί...
Συγχαρητήρια για την ενημέρωση, θα δείξετε και κλάδεμα σε ερυθρές οινοποιήσιμες ποικιλίες;
Ευχαριστώ πολύ. Η τεχνική είναι ίδια. Ανάλογα με την ποικιλία, τον στόχο και την κατάσταση του αμπελώνα και του εδάφους γίνονται αλλαγές στο αριθμών των οφθαλμών, των κεφαλών κλπ. Δεν υπάρχει κάποιος στάνταρ γνώμονας. Ανάλογα με την εικόνα του αμπελώνα γίνονται οι κατάλληλες ενέργειες. Το καλύτερο που μπορώ να σας πώ, είναι 2 οφθαλμοί ανά κεφάλη + το τυφλό και 3 έως 4 κεφάλια ανά πλευρά αν πρόκειται για αμφίπλευρο γραμμικό αμπελώνα.
Η παστα στο κοψιμο, εμποδιζει το κλημα να αναπνεει?
Καλησπέρα. Όχι δεν υπάρχει τέτοιο πρόβλημα.
Καλημέρα σας.θα ήθελα να μου πείτε πόσο μπορούμε να καθυστερήσουμε το κλάδεμα σε περιοχή που κινδυνεύει από όψιμο παγετό.
Να σας ενημερώσω ότι πρόκειται για ποικιλία Μοσχάτο Ρίου και μαλβαζια αρωματικά περιοχή Μαρκόπουλο Μεσογαίας και είδη έχουμε εκπτυξη στον 4,5,6 οφθαλμό .
Σας ευχαριστώ
Καλησπέρα. Ο καιρός στο δείχνει αυτό. Για μένα μην το καθυστερήσεις άλλο γιατί ο καιρός περνάει και θα φύγουν σύντομα τα κρύα. Με τις πρώτες ζέστες ημέρες τα μάτια θα φουσκώσουν και εκεί αν κλαδευεις θα έχεις θέμα μην σπας Ματια
File mou gia sou gia kladema caberne ta idia isxioun?
Ακριβώς ο ίδιος τρόπος αλλά με ένα μάτι λιγότερο (τυφλό + 2 Μάτια)
καλησπερα σας θα θελαμε να μας δειξεις κλαδεμα για μοσχατο σαμου εαν ειναι ευκολο η καποια τιπσ ευχαριστουμε πολυ
Καλημέρα. Ακολουθείτε την ίδια ακριβώς γραμμή με αυτή του βίντεο που βλέπετε. Έχω δημιουργήσει άλλα 3 βίντεο για το κλάδεμα της αμπελου, τόσο με αμολυτή όσο και με μόνιμο βραχίονα. Για το μοσχάτο Σάμου, θα έλεγα πως το κλάδεμα σε τυφλό + 2 οφθαλμούς είναι επαρκές. Αν δεν κάνει ικανοποιητική παραγωγή, μπορείτε να αυξησετε το κλάδεμα κατά έναν οφθαλμό (τυφλό +3 οφθαλμούς)
ετσι ακριβως κλαδευουμε φιλε μου@@TheGreekVineyard
Γιώργο το τυφλό δεν υπολογίζεται σαν μάτι; Αν μεγαλώσει το αφαιρούμε;
Στο κλάδεμα πάντα λέμε τυφλό και δύο η τυφλό και τρία κλπ. συνήθως βλαστολογειται το τυφλο την άνοιξη
πολύ ωραίο βίντεο, απλά μία ερώτηση, τα μπλε σκοινάκια που έχετε βάλει παντού στα κούτσουρα είναι πλαστικά; και σε αυτήν την περίπτωση δεν θα ήταν προτιμότερο κάποιο άλλο υλικό;
Καλησπέρα και ευχαριστώ. Δεν είναι σχοινάκια, είναι λάστιχα δεσίματος και έχουν δυνατότητα να ανοίγουν έως και 3 φορές από το αρχικό τους μέγεθος. Σίγουρα όταν φτάσουν στο μέγιστο άνοιγμα θα κοπούν. Γι αυτό και ανα 3-4 χρόνια θέλει ένα πέρασμα και δέσιμο ξανά.
@@TheGreekVineyard καλησπέρα, ευχαριστώ για την σύντομη απάντηση, τα γνωρίζω τα συγκεκριμένα και την χρήση τους, όμως αφού είναι πλαστικά υπάρχει κίνδυνος να ξεχαστούν στο έδαφος και να μολύνουν το περιβάλλον έτσι δεν είναι;
Συγχαρητήρια για τα πολύ επιμορφωτικά και κατανοητά βίντεο σου.
Αν και λίγο εκτός θέματος θα ήθελα να σε ρωτήσω το εξής: φέτος την άνοιξη (2020) φύτεψα ένα μικρό αμπελάκι με εμβολιασμένα υποκείμενα. 'Εχω επιλέξει να εφαρμόσω αμφίπλευρο γραμμικό σύστημα διαμόρφωσης. Φέτος το μόνο που έκανα στο κομμάτι της διαμόρφωσης των πρέμνων ήταν να δέσω τις κληματίδες σε πασσαλάκια που τοποθέτησα σε κάθε θέση. Σε ορισμένα πρέμνα είχα καλύτερη ανάπτυξη και οι κληματίδες έφτασαν σχεδόν τα 2μέτρα ενώ σε άλλα λιγότερη και απλά έφτασαν στο ύψος του κεντρικού σύρματος 0,60μέτρα. Η ερώτηση μου είναι η εξής, του χρόνου στο κλαδεμα να επιλέξω την πιο δυνατή κληματίδα και να την κλαδέψω πάλι στους δυο οφθαλμούς ή να την κλαδέψω 10 εκ. κάτω απο το κεντρικό σύρμα; (συγγνώμη για το μακροσκελές κείμενο).
Αν μπορείς φτιάξε κάποιο βίντεο για κλάδεμα μόρφωσης.
Καλησπέρα και ευχαριστώ για τα καλά λόγια. Εφόσον έχουν όλα φτάσει τουλάχιστον στα 60 εκ φυσικά και θα τα κόψεις κάτω απο το σύρμα. Μπορείς να τα δέσεις με λάστιχο τεντωμένο στο σύρμα για να γίνει ίσιος ο κορμός. Πάντως με τέτοια ανάπτυξη είναι άσκοπο να τα κόψεις πάλι χαμηλά, εκτός και αν είσαι σε περιοχή με φτωχό έδαφος και έλλειψη νερού άρδευσης. Θα γίνει μέσα στον επόμενο μήνα, βίντεο διαμόρφωσης καθώς το έχω ήδη στο πρόγραμμα γυρισμάτων.
@@TheGreekVineyard σε ευχαριστώ για την απάντηση. Το έδαφος είναι αρκετά γόνιμο θεωρώ (έχω κάνει βαθειά άρωση και βασική λίπανση) και έχω εγκαταστήσει συστημα άρδευσης. Οπότε εάν κατάλαβα καλά η επιλογή του να κλαδέψουμε πάλι στους 2 οφθαλμούς είναι προτιμότερη σε άγονα εδάφη μη αρδευόμενα για καλύτερη ανάπτυξη του ριζικού συστήματος. Μήπως όμως να το επιλέξω και εγώ για να είμαι σίγουρος για την καλή ανάπτυξη του ριζικού συστήματος;
Ωραία ανυπομονώ για το βίντεο διαμόρφωσης. Έχω και άλλες απορίες αλλά καλύτερα να τις εκφράσω στο σχετικό βίντεο.
Keep going!!! ;)
Η τομη πρεπει να γινετε με 45 μοιρες γωνια και οχι απλα λοξα! Το ραντιζμα με βορδιγαλιο πολτο σε ισχιρη δοση κανει μια παραπολυ καλη απολιμανση που εχει ικανοποιητικη διαρκεια.
Κωνσταντίνα καλησπέρα. Σε θεωρητικό επίπεδο είναι καλά αυτά. Στην πράξη όταν ένας κλαδευτης κάνει 2 στρ την ημέρα στην καλύτερη περίπτωση μιλάμε για 17.000-20.000 τομές την ημέρα. Μου φαίνεται κάπως δύσκολο να χει μοιρογνωμονιο μαζί του. Χιουμοριστικα φυσικά το παραπάνω. Ο χαλκός έχει μια αποτελεσματικότητα 48% Μαξ αμέσως μετά το κλάδεμα.
@@TheGreekVineyard 2 στρεματα την ημερα??????? Με τιποτα. Πανω απο 1-1,2στρεματα αποκλιετε. Σε κορινθιακη δεν μπορεις. Αν σινιθισει το χερι παει μονο του χορις μοιρογνομονιο. Ο βορδιγαλειος ειναι αποτελεσματικος, δεν ξερω πως αξιολογεις τιν δραση του, σε δοση ετιμου 1κιλο/100λιτρα ειναι αρκετο. Δεν ξερω αν το εχεις δοκιμασει στην πραξη αλλα δεν χανεις τιποτα.... πολλες "μελετες"ειναι κατευθινομενες χωρης εγκιροτιτα. Καλο σου βραδυ.
@@ΚωνσταντιναΚ-λ6ζ Σε οινοποιησιμα σταφύλια με τουρκακια δύο στρ βγάζει άνετα ένας εργάτης σε 8 ωρες. Η αποτελεσματικότητα δεν βγαίνει από εμένα αλλά από πανεπιστημιακες μελέτες. Τώρα αν η εγκυρότητα τέτοιων μελετών είναι χαμηλότερη από κονη εμπειρία γυμνου οφθαλμού νομίζω ότι είναι ηλίου φανερωτερο το τι είναι ορθό. Καλό βράδυ.
Πολύ ωραίο το βίντεο σας.. Εχετε και βίντεο γιά κλαδεα αμυγδαλιάς??
Πολύ όμορφη προσπάθεια μετάδοσης γνώσης ,(ελπίζω να υπάρχει και συνέχεια) !!! Έχω μια ερώτηση παράλληλα και απορία που δημιουργείται από την πολύχρονη ασχολία μου με τους αμπελώνες ,αφού τελικά αποδεικνύετε ότι το κλάδεμα συνεισφέρει τα μέγιστα στην εξάπλωση της ίσκας
γιατί να μην ακολουθηθεί η μέθοδος διαμόρφωσης και κλαδέματος guyot ?
αφού είναι και η ελάχιστα επεμβατική όσο αφορά την αφαίρεση ξύλου από το πρέμνο ? και να επιμένει όλη η αμπελοοινική χώρα στο κορδόνι ?
Ευχαριστώ για τα καλά λόγια. Οι αμολυτές είναι ενδεχομένως μια καλή λύση για την αντιμετώπιση της Ίσκας (όχι όμως και την εξάλειψη) παρόλα αυτά δεν είναι ιδανικός τρόπος κλαδέματος για όλες τις ποικιλίες (ειδικά τις οινοποιήσιμες). Οδηγεί σε μεγάλη αύξηση της παραγωγής και επιδρά στην ποιότητα των οίνων. Ειδικά σε πολύ ζωηρές και παραγωγικές ποικιλίες, οι αμολυτές θα εκτοξεύσουν την παραγωγή ανά στρέμμα κάτι που δεν είναι ποιοτικά επιθυμητό. Η μετάδοση της Ίσκας γίνεται από το κλάδεμα κυρίως, όμως ήδη υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να μεταδίδεται και απο άλλες εργασίες (π.χ. κορυφολόγημα, χτυπήματα απο γεωργικά εργαλεία ή ακόμα και απο το έδαφος). Παρόλα αυτά, το γεγονός ότι ακόμα δεν έχει ταυτοποιηθεί το κύριο παθογόνο που είναι υπεύθυνο για την νέκρωση των πρέμνων κάνει την θεραπεία, ακόμη, αδύνατη.
Καλησπέρα. Πολύ ωραίο βίντεο. Θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε μπλέ οινόπνευμα για απολύμανση ψαλιδιών κλπ?
Το μπλε οινόπνευμα περιέχει ποσότητα νεφτιού που μπορεί να προκαλέσει διαβρωσεις αλλά και ερεθισμούς στον χρήστη ειδικά αν το ψεκάζει με βαποριζατερ. Δεν το συνιστώ όχι τόσο για την αποτελεσματικότητα όσο για τους παραπάνω λόγους. Επίσης υπάρχουν λοσιόν αλκοολουχες από σούπερ μάρκετ σε αρκετά χαμηλή τιμή (περίπου 2€/400ml)
Μια ερώτηση ..γιατί πρέπει να κλαδεύετε τόσο μακριά από το τελευταίο μάτι και όχι κοντά σε αυτό ;;
Σε περίπτωση επερχόμενου παγετού θα παγώσει κομμάτι του ξύλου και θα προστατέψει τον οφθαλμό. Αν το κόψεις κοντά στο μάτι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος με τον όψιμο παγετό να καταστραφεί το μάτι.
καλημέρα. Πολύ επιμορφωτικό βίντεο.
Μια δυο ερωτήσεις. Το κλάδεμα - κόψιμο του "παλιού" κλαδιού βλέπω ότι γίνεται πολύ κοντά ενώ του "νέου" όσο γίνεται πιο μακρυά από το 3ο μάτι (που θεωρώ και πιο σωστό) γιατί ξεραίνεται για λίγα εκ. από την κάθε τομή. Μήπως θα έπρεπε να αφήνουμε και λίγο περιθώριο και από το παλιό? 2ον) βλέπω ότι τα παλιά δεσίματα είναι πολύ σφιχτά . Δεν πρέπει να τα κόψουμε-ανανεώσουμε? και 3ον) εγώ πολλές φορές με αναπτήρα ή φλόγιστρο καίω τον κλαυδευτήρι μετά από κλαδέματα. Θα ήθελα τη γνώμη σας αν είναι εφικτό.
Και πάλι ευχαριστώ και μπράβο.Καλή συνέχεια.
Ευχαριστώ για τα καλά λόγια. Αν αφήνουμε κομμάτι ξύλου χαμηλά (Τα λεγόμενα τακούνια) χρόνο με το χρόνο θα μας δημιουργήσουν σοβαρό πρόβλημα καθώς δεν θα μπορεί να μπαίνει το ψαλίδι μέσα για να κλαδέψουμε και θα καταστραφούν τα σχήματα των κεφαλών. Επίσης χαμηλά το ξύλο είναι πολύ πιο χοντρό, και αντέχει περισσότερο στο κρύο και τις αντίξοες συνθήκες. Τα δεσίματα δεν τα κόβουμε. Είναι λάστιχο και ανοίγει έως 2.5 φορές από το αρχικό μέγεθος. Το αμπέλι που παρουσίασα το κλάδεμα είναι νέο (5 ετών) και σύντομα αυτά τα δεσίματα θα κοπούν. Δεν μπορούν να πληγώσουν το πρέμνο. Από το 5ο έτος και μετά το πρέμνο στέκει και μόνο του, και το σύστημα υποστήλωσης υποβοηθά και συγκρατεί το κτήμα ακέραιο σε καταστάσεις ισχυρού ανέμου. Συνεπώς ανά 1-2 χρόνο αφιερώνουμε μερικές ημέρες για να δέσουμε νέα κορδόνια. Το φλόγιστρο δεν είναι καλή επιλογή και γιατί είναι δύσχρηστο και γιατί δεν μπορείς να απολυμάνεις ομοιόμορφα την λάμα. Το καλύτερο είναι τα μέσα που αναφέρω και αυτά πρέπει να γίνονται συνέχεια (ακόμα και απο πρέμνο σε πρέμνο). Το να αποστειρώσεις το ψαλίδι σου στο τέλος της ημέρας είναι εντελώς ανούσιο καθώς ενδέχεται να έχεις μολύνει έως και 1200 πρέμνα.
@@TheGreekVineyard Τα τακουνια οπως τα ονομαζετετην επομενη χρονια αφαιρουνται,οποτε απλα κερδιζουμε την περιπτωση του κωνου σηψης.
@@spiroscheimarios6722 Σήψη σε ξυλοποιημένο τμήμα αμπέλου με τις Ελληνικές καιρικές συνθήκες δεν έχω αντιμετωπίσει στα 7 χρόνια που γυρνάω σχεδόν όλη την Ελλάδα (πλην αμπελουργικών περιοχών Πελοποννήσου). Περισσότερο αφαιρούνται γιατί χρόνο με τον χρόνο γίνονται εμπόδια και δεν επιτρέπουν την λάμα του ψαλιδιού να προσεγγίζει εκεί που είναι απαραίτητο.
@@TheGreekVineyard Συγνωμη που επανερχομαι,ισως σηψη δεν ειναι ο δοκιμος ορος.Εννοω τον" κωνο αποξηρανσης"
@@spiroscheimarios6722 Δεν αντέχουν πάνω από 25-30 χρόνια με το σύριζα κλάδεμα
Πολύ κατατοπιστικό
Ευχαριστώ πολύ!
καλός !
Είσαι πολύ καλός, από τα λίγα αξιόλογα video
Γιώργο στην μαλαγουζιά μπορώ να αφήσω τρία μάτια;
Μπορείς αν και μπορεί να αυξήσεις υπερβολικά την παραγωγή.
______ Κάτι άσχετο φίλε μου με το πολύ ενδιαφέρον βίντεό σου.
Το τετρακίνητο άσπρο αγροτικό που φαίνεται στο βάθος, ποιας εταιρείας είναι;
Θα δοθεί πολλή βάση στην απάντησή σου, για την επόμενη επιλογή αγροτικού...
Ευχαριστώ εκ των προτέρων. ______
Ford ranger είναι φίλε μου.
@@TheGreekVineyard ευχαριστώ πάρα πολύ!
Ο γεωπονος μου ειπε οχι φρεζακι, κόψιμο τα χορτα η ραντισμα, εσεις λετε φρεζακι, τι ενδείκνυται τελικα ;
Καλησπέρα. Δεν υπάρχει μια μέθοδος, ούτε μια άποψη. Εγώ είμαι κατά τον χημικών, ο γεωπόνος σας είναι υπερ. Γνώμες είναι αυτές και πάντα σεβαστές.
Μπορεί να μου εξηγήσει κάποιος ποτέ αφήνουμε 3 ή 2 ή 10 μάτια και το γιατί;
Η κάθε ποικιλία έχει το δικό της κλάδεμα γιατί παράγει καρπούς σε άλλο ύψος ματιών. Π.χ. το Ασύρτικο παράγει από τον πρώτο μέχρι τον τρίτο οφθαλμό, ενώ η σουλτανίνα από το 5 έως το 7ο οθφαλμό. Είναι θέμα γενετικό της κάθε ποικιλίας. Αν θες περισσότερες πληροφορίες για το ύψος του κλαδέματος δες τον πίνακα σε αυτό το link www.thegreekvineyard.com/symvoules (στο κάτω μέρος υπάρχει διαδραστικός πίνακας με το κλάδεμα πολλών ποικιλιών).
Καλημερα θαθελα να μου πισ την παραγωγή που θα εχειτον στον συγκεκριμένο κλάδο!!;;
Εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Ας πούμε ότι με όλες τις συνθήκες ιδανικές (νερό για πότισμα, καλή λίπανση κλπ) από 1200 έως 2000 κιλά το στρέμμα ανάλογα με την ποικιλία.
@@TheGreekVineyard καλημερα για ασιρτηκο μιλο τι εχεισ δη στιν συγκεκριμένη ποικιλεια η απομάκρυνση τον ματιον απο τον κεντρικό βραχίονα παίζει καποιο ρολο στη παραγωγή!!; η απλά κ μονο για την διαμόρφωση του κλιματοσ!!;
More please !
More to come soon!
TravelAndNatureGR specifically I would like a series of grape vine care videos from start to finish. Spring to harvest, fall through winter
@@charlesbvcLets try then! :)
Πώς γίνεται το ειδικό (όπως λένε ότι ισχύει )κλάδεμα στην ποικιλία α'ι' γιωργιτικο?
Τι ακριβώς εννοείς ειδικό κλάδεμα; γίνε λίγο πιο σαφής.
Είχα μερικά κλίματα α'ι' γιωργιτικο . Τώρα έχουν απομείνει ελάχιστα. Έχω την εντύπωση ότι δεν κλαδευτικαν ποτέ όπως έπρεπε . Κάποιος επαγ/τιας αμπελουργος ανέφερε ότι χρειάζονται διαφορετικο κλάδεμα σε σχέση με τα άλλα κλήματα.πχ .Μοσχάτο. Αυτό που παρατηρείται στην ανάπτυξη των εν λογω φυτών κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού είναι η οι πολύ μακριές βέργες χωρίς κάποια ιδιαίτερη καρποφορία . Σημειωτέον, δεν είμαι επαγ/τιας αμπελουργος και τα κλίματα αυτά τα είχα φυτέψει τυχαία χωρίς κάποιον ιδιαίτερο σκοπό. Αν παίζει ρολο' βρίσκομαι στην αρχή του θεσσαλικού κάμπου απ' τη μεριά της Φθιώτιδας. Ευχαριστώ για το ενδιαφέρον. Επί τη ευκαιρία...καλή χρονιά.
@@ΔημήτρηςΒασιλακάκος-κ3χ Καλη χρονιά. Προφανώς αν έμεινα ακλάδευτα ή κλαδεύτικα λάθος έχουν καταστραφεί οι καρποφόροι οφθαλμοί. Ανάλογα με την κατάσταση ή θα πρέπει να κλαδευτούν αυστηρά ή θα πρέπει να ανανεωθούν και οι βραχιόνες. Όπως και να έχει πρέπει να έχω εικόνα για να σου πω τι πρέπει να κάνεις. Στείλε μου μερικές φωτογραφίες στην σελίδα στο facebook για να σε βοηθήσω.
Καλημερα αν είναι ευκολο να μας δείξεις ένα κλάδεμα για Μαλαγουζια.
Καλημέρα. Με τον ακριβώς ίδιο τρόπο απλά με τυφλό + μάτια
Στην Σαντορίνη δεν αφήνουμε 3 μάτια 7 μάτια στην.κουλουρα τα 3 δεν σκορπίζουν γιατί
Προφανώς διότι είναι εντελώς άλλο σχήμα διαμόρφωσης. Και τα τρία που αφήνουμε, πολλά είναι. Συνήθως σε αυτό το σχήμα διαμόρφωσης είναι τυφλό συν δυο, αλλά επειδή όπως προανέφερες δεν γεννάει καλά αφήνουμε τρία. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις στο ασύρτικο όπου το πρώτο μάτι δεν δίνει βλαστό ή δίνει πολύ αργά.
Η ισκα φιλε μου μεταδιδεται απο τον αερα κατα βασιν παρα απο τα κλαδευτηρια.Με τα κλαδευτηρια μεταδιδονται βακτηριακες ασθενειες και για τον λογο αυτο πρεπει να γινεται η απολυμανση των εργαλειων.
Δεν αποκλείεται να μεταδίδεται και με τον αέρα και από το έδαφος. Παρόλα αυτά ο κυριότερος, με τα μέχρι στιγμής επιστημονικά δεδομένα για αυτή την ασθένεια, τρόπος μετάδοσης της Ίσκας είναι με το κλάδεμα. Οι τομές δημιουργούν πληγές στις οποίες εύκολα μπορούν να βλαστήσουν σπόρια του παθογόνου (ή παθογόνων). Όταν η ασθένεια δεν εντοπίζεται παραμόνο πριν τον θάνατο του πρέμνου, είναι αδύνατο να γνωρίζεις πιο πρέμνο πάσχει (φαινοτυπικά δείχνει υγιές μέχρι πριν την ξήρανση του, μερική ή καθολική). Η κυριότερη μεταφορά παθογόνων γίνεται απο τις λάμες των ψαλιδιών και τις δεκάδες τομές/πρέμνο.
😅
Μιλάς για τρία μάτια ενώ πέρσι είχαν αφήσει δύο.
Όπως αναφέρω το Ασύρτικο έχει πολλά άγονα μάτια. Πολλές φορές το πρώτο μάτι δεν σκάει καν. Γι αυτό και μοιάζει σαν να έχει 2 μάτια κλάδεμα.
Καλή μέρα Γιώργος ποτε αφήνουμε πολλά ματιά σε ποιες ποικιλιες
Αν εννοείς οινοποιήσιμες ποικιλίες, ποτέ πάνω από 3 μάτια (εκτός αν υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος άλλος λόγος).
@@TheGreekVineyard ευχαριστώ κύριε Γιωργο