Tembelleşmiş nöronları harekete geçmeye zorlayan ve popüler olması da çok zor olan böyle videolar hazırlamak her babayiğidin harcı değil. Tebrikler ve teşekkürler...🙏👍
Ne olursa olsun videolara devam etmeniz hoş olur. İlgi şu an az olabilir, normal youtube platformu çile çektiren bir yer ama yine de daha fazla insanın ilgisini çekeceğinize inanıyorum.
Arkadaşlar 5.22 de ki kare içi dolu bir kare olmalıydı.Görüntüleri kayıt ederken kullandığımız programın donukluk ayarlarında farketmediğimiz bir değişiklik olmuş ve karenin içi boş görünüyor.Umarım bu eksikliği anlayışla karşılarsınız. Yeri gelmişken, Geometrik şekillerin asıl belirleyici özelliği görüntüsü değil kaç boyutlu olduğudur.Bu durum çok iyi bilinen çember ve daire gibi geometrik şekillerde bir karmaşa yaratmamasına rağmen(çemberin içi boş ve tek boyutlu olduğunu,dairenin ise içi dolu ve 2 boyutlu olduğunu hepimiz biliriz.)Kare,Küp, Küre gibi şekillerde genelde bir karışıklık olur.Çünkü bu geometrik şekillerin içleri boşta olsa doluda olsa genellikle hep aynı isimlerle adlandırılır.Bu aslında hatadır.İçi boş bir kare ile içi dolu bir kare çok farklıdır.Her ikisine de kare denmektedir. Oysa biri tek boyutlu diğeri iki boyutludur.Aynı şekilde İçi boş bir küp, iki boyutlu yüzeylerden oluşmuştur.İçi dolu küp ise 3 boyutlu bir nesnedir ama her ikisinde genel olarak küp diyoruz. Küre içinde yine, içi boş küre iki boyutlu bir nesnedir.İçi dolu bir küre ise 3 boyutludur.Genelde her ikisine de küre denmesi yaygındır.Oysa matematikte içi dolu kürenin adı "Yuvar" dır. Boyut kavramını üreten şey nesnelerin lineer bağımsızlığıdır.Lineer bağımlı bir niceliğe hangi işlemi yaparsak yapalım bu onun büyüklüğünü değiştirir ama boyutunu değiştirmez.Örneğin her ikisi de tek boyutlu x uzunluğunda iki nicelik eğer lineer bağımsız değillerse ikisi arasında hangi işlemi yaparsak yapalım sonuç hep tek boyutludur.ikisinin çarpımı 2 boyutlu bir alan oluşturmaz.Alan oluşması için lineer bağımsız iki büyüklük üzerinde işlem yapmak gerekir.Lineer bağımsız iki niceliğin çarpımı uzayı gerer(uzayda germe kavramı) ve tıpkı esnek bir kumaşı genişletmek gibi uzayda bir alan açar. Vektörlerde iki vektörün skaler çarpımın yine bir skaler büyüklük vermesinin, oysa aynı iki vektörün Vektörel çarpımının alansal büyüklük vermesinin mekanizması budur.2 ile 2 yi çarpınca 4 büyüklüğünde bir uzunluk vermesi skaler çarpım, 2 ile 2 yi çarpıp 4 büyüklüğünde bir alan elde etmemiz vektörel çarpım sonucudur. Boyut oluşumu ve lineer bağımsızlık konusu Vektörel ve Skaler çarpım videosunda biraz daha ayrıntılı anlatılmakta olup bir göz atmanız faydalı olacaktır.
Tam da bunu düşünüyordum karenin içi neden boş diye ewsdkjhasjh Anlatımınızı türkiye sınırları içerisinde sizden başka anlatacak bilir kişi yok sanırım. Türevden çözemediğim soru yok denilecek kadar az diye bilirdim kendimi taa ki bu videolarınızı görüp aslında türevin t sini bile anlamamış olduğumu anlayıp aydınlandım sayenizde. Teşekkür ederim.
Harikasınız, işte istediğim anlatım 😊👏 konu anlatım kitabından çalışırken kitabı kapatıp videonuzu izledim. Anlamadan ezber yaptırınca öğrendiğimizi mi zannediyorlar bilmiyorum? Bu gerçekten önemli üzerinde durulması gereken bir konu.
Sizin kanalın en begendigim özelliği her konuya çok geniş bir bakış açısı ile bakmanız. Bu çok güzel birşey, hep böyle olmanız dileğiyle. Çok şey kattiniz bana.
Yeryüzünde en saygı duyduğum grup matematikçiler. Her şey matematik... Klavyede şunları yazarken parmaklarımın hareketleri de matematik, kuşun kanat çırpışı da matematik, suyun akışı da matematik. Aldığın nefes, verdiğin selam...Hepsi... Ülkede iyi matematikçinin çok az olduğunu düşünüyorum. Aksi taktirde her şeye bu kadar geriden gelmezdik. Bazen şu matematiği tek bilmeyen benmişim gibi hissediyorum. O kadar yabancıyım ki türevim bile yok :) Yolun yarısına geldim bu saatten sonra da zor gibi geliyor ama bu tür videolar görünce izlemeden duramıyorum. İyi çalışmalar.
Hocam üni sınavına hazırlanmama rağmen açıp teşekkür etmek istedim sakın bırakmayın bu işi tebrik ederim.Aklımda türevi fonksiyona çizilen teğetin eğimi olarak canlandırdığımda gerçek bir neden arıyordum diğer videodan sonra anladım ki herşey çok daha anlamlı.
HARİKA! Hocam o kadar akılda kalıcı ve farklı anlatıyorsunuz ki. Çok teşekkur ederiz! Lütfen videoların devamı gelsin. Özellikle de türevin geometrik yorumu ve integral. ☺☺
2 sene lisede 2 sene üniversitede türev gördüm, daha türevin tanımını yapan öğretmen çıkmamıştı gözümüzde canlanmasını sağlayan çıkmamıştı.. videolar her ne kadar yabancı kaynaklardan olsa da şahane sadelikte anlatım. elin ülkesinin eğitim mantığı bu videodaki anlatım gibidir arkadaşlar
Matematiksel olan en zor ve karmaşık formüllerin bile anlaşılabilir, basite indirgenebilir bi anlamı olması gerektiğini düşünüyordum. Bu düşüncem daha da pekişti bu videoyla. Teşekkürler...
Tebrik ediyorum. Keşke her sınava hazırlanan lise öğrencisi bu videolara ulaşabilse. Günümüz Türkiye’sinde öğrenciler bu konuları tamamen soyut bir şekilde gördüğünden ezberleyecekleri kavramlar arttıkça çalışmaktan ya vazgeçiyor ya da bunalıyorlar. Aslında matematiğin ezber olmadığı kültünü öğrencilere bu şekilde her şeyin aslında basitlikten türediğini özümsettirdiğimiz gün her şey güzel olacak. Emeğinize Sağlık!
teşekkürler açıklayıcı ve anlaşılır bir anlatım var. matematiği anlamaya çalışıyorum bir süredir çünkü formül ezberlemekten ve öğrendiklerimin kalıcı olmamasından yoruldum . Umarım matematiği gerektiği gibi anlatan öğretmenler çoğalır. Olumsuz yorum varmı bilmiyorum ama yaptığınız işi iyi yapıyorsunuz devam edin. Öğrencileri okullardaki hocalar değil sizler kurtaracak ve matematiği öğreteceksiniz.Siz gönüllüsünüz ama keşke onlara verdikleri parayı sizlere verseler. başarısız bir işsizden . takipteyim...
Hocam sizi dün keşfettim. Öğrencilere daha gerçekçi nasıl matematik öğretebilirim diye araştırırken youtube'da size denk geldim. Gerçi dün konuşmuştuk. Bugün videolarınızı incelemeye devam ediyorum.Bu yöntemlerle ders anlatmayı ben de istiyorum. Sizin verdiğiniz örnekleri ben de öğrencilerime anlatabilir miyim izniniz olursa?
Merak ettiklerim: 1)Rasyonel sayılarda payda eşitlemenin mantığı nedir?..tmm biz pay kısmını toplamak için payda eşitliyoruz da..buna neden ihtiyaç duyuyoruz?..Bu durumu zihinde somutlaştırmak güzel olur hocam:) 2)Menelaus ve Seva teoremlerinin kural dışındaki mantığı nedir?..Neden 1'e 2'yi uyguladıktan sonra 1'e1'i uyguluyoruz ve en sonunda da 1'e eşitliyoruz?..geometride ispatları çok severim..bircogunu da kavradım hocam da..bu ikisini bi türlü anlayamadım. 3)Üçgen eşitsizliği yine çoğu öğrenciler tarafından ezber bilinir..mantığını video olarak çekerseniz çok hoş olur hocam.
İlk videolarımız çevreyi evreni olayları tanımak adına nerede ve hangi durumda olduğumuz konusunda genel bir bir fikir vermeye yönelik çalışmalardır.Geometri gibi daha lokalize konularda ilerleyen zamanlarda videolarımız gelecek orada bazı belli başlı Geometri kurallarının çıkış mekanizmalarına da değineceğiz. Payda eşitlemenin mantığı ise; nicelikleri aynı ölçeğe(en küçük ölçeğe) dönüştürme mantığıdır.Çünkü ötelemede ölçek sabit kalır. 1/2 elma ile 2 elmayı toplamanın mantığı; 2 elmada kaç adet 1/2 elma var onu bulup(2 elmayı 1/2 ölçeğinde temsil edip) aynı ölçekteki 1/2 elma ile toplamaktır. Bunu işlemsel olarak payda eşitleyerek yaparız. Ölçeğin değiştiği Çarpma(büyüme) ve tersi bölmede(küçülme) işlemlerinde buna gerek yoktur.Umarım cevap yeterli olmuştur.
Yorumu baya geç görüyorum ama olsun eğer merak ediyorsan hala diye söyleyeyim , menelaus tamamen üçgen benzerliğinden geliyor hatta mantığını kendin de rahat bi şekilde bulabilirsin. Menelaus yaparken ilk olarak aldığın dogrudan içeri bi diklik cizersen ( tabana paralel) devamında oluşan benzerlikler teoremi verir. Eğer sekil üzerinden merak edersen bana ulaşabilirsin
sin(x) in türevini bulmak için neden 1. bölgeyi incelemiyoruz yani ilk aşamada -cos(x)in türevi sin(x) e eşittir dediğimiz anda aynı bölge de yani 1. bölge de sin(x) arttığında cos(x)in azaldığı görülüyo. o zaman sadece 1. bölgeye bakarak sin(X)in türevi -cos(x) neden diyemiyoruz?
Çünkü 1. bölgede henüz ortada Sinx diye bir nicelik yok daha doğrusu sıfır. bu bölgede ancak niceliği olan bir şeyin türevinden söz edebiliriz yani cosx in..Sizin dediğiniz gibi de düşünebiliriz ama bu kavram kargaşasına yol açar. Başta olmayan bir şeyi türevlemek hata verir.Birinci bölgede sinx in türevinden ziyade integralinden söz etmek daha doğru olur.Zaten türevle integral arasındaki ilişki bu.Biri bir şeydeki en küçük değişim.Diğeri o değişimlerin bir aralıktaki toplam değeri.Bunula ilgili Sinx Why ? videomuza bakabilirsiniz.Yorum katkınız için teşekkürler.
1. bölgenin başlangıcında sadece cos türevine baktık. Çünkü burada var olan niceliğimiz sadece cos tür. Yani 1. bölgenin başında sinüs diye bir nicelik yoktur yani sinüs sıfırdır.Açı sıfır dereceden ilerlemeye başladığı anda cos niceliğindeki anlık azalma sinüste anlık bir artma, kısaca sinüs değeri ortaya çıkarır. Yani türevlenme başlar. Sinüsün türevine ise 2. bölgenin başlangıcında baktık çünkü bu sefer de burada cos değeri sıfırdır ve sadece sinüs niceliği vardır.Açı 90 dereceden ilerledikçe sinüs niceliğindeki anlık azalma negatif yönde anlık cos niceliğini ortaya çıkarır. Bu türevlere ara bölgelerde de bakabilirdik ama ara bölgelerde hem sinüs hem de cosinüs nicelikleri olduğu için anlatım daha zor ve karmaşık olurdu.Bu sebeple sadece sinüs veya sadece cosinüs niceliği olan yerlerden başlayarak anlatmak olayı anlama açısından daha kullanışlıdır.
Hocam bence 1. 2. ve 4. boyutlar yoktur. Çunku biz bit nokta veya cizgi çizmeye calistigimizda cizemeyiz. Bunun denedi kalemin ve icindeki kursunun bile bir hacmi vardir. Hatta çizdigimiz kağit bile az bir yukseklige sahiptir onunda bir hacmi vardir. Yani anlatmak istedigim biz 3. Boyuttan başka hiç bir boyutu goremeyiz çunku biz dahil herşey 3 boyutludur.
Güzel bir noktaya değinmişsiniz. Fakat 3 boyutlu dünyada yaşamamız,çevremizdeki şeylerin 3 boyutlu hacimsel olması diğer boyutları hacimsel göremememiz diğer boyutların olmadığı anlamına gelmez.Aksine onları pratikte göremememiz 3 boyuttan farklı boyutların varlığına işarettir.Hacimsel bir niceliğin 3 boyutlu bir dünyada var olabilmesi için alt boyutların varlığı gereklidir.Boyut kavramı, niceliksel büyüklüklerden bağımsız bir kavramdır. örneğin tek boyutlu vektör 1, 2 veya, 3 boyutlu, hatta n boyutlu uzaylarda gösterilebilir.Bu onun tek boyutlu olmasını değiştirmez veya farklı boyutta uzayların olmadığı anlamına gelmez.Boyutlar oluşurken üst üste dizilen tuğlalar gibi lineer bağımsız kombinasyonlarda oluşur.Aslında Evrende nihayetinde tek bir şey vardır.Ve alt boyutlardaki şeyler o nihai şeyin her boyuttaki yansımasıdır.Nokta olmadan çizgi çizgi olmadan yüzey yüzey olmadan hacim olmaz. Bu böyle sürüp gider.
Neandertal Academy NA cevabiniz icin teşekkurler bende diger boyutlarin sadece teoriden ibaret oldugunu düsünüyordum. Cevabinizla bunun bir gereklilik olduğunu kanisina vardim
Fiziksel yorum içinde mekanik, dinamik,elektrik,elektromanyetik mukavemet,malzeme bilimi vb kısaca türev kavramının kullanıldığı hemen hemen tüm uygulama alanlarını kapsayan çok geniş bir konu.Ama sanırım siz sadece orta-öğrenim de işlenilen noktasal hareket kısmını içeren yol-zaman ,hız, ivme vb kasttettiniz.Bununla ilgili en yakın zamanda bir video gelecek.Türevle ilgili uygulama videolarımızda devam edecek.
10. sınıf olmama rağmen anlatımlarınızın sade olması videoları herkes için anlaşılır kılıyor . Eminim integral videosu da öyle olacaktır, emeği geçenlere teşekkür ederim.
Bu sayfanın 5k abone olması ne kadar saçma. Beyinsiz adamlar saçma videolarıyla beyinsiz insanlara hitap ediyor. Bu adam her öğretmenin ezberle anlattığını dahi bilmeyenler gibi olmayıp nereden geldiğini anlatması ne kadar güzel. Türkiye'de sizden başka böyle bir öğretmen görmedim hocam keşke hak ettiğiniz ilgili görseniz...
g(x)=x^2 logaritmik hücre fonksiyonunun değişkeni olarak sistemde olduğu için hücre fonksiyonunu ln(x^2) nin türevi olarak alınmıştır.Yani bu türev 2x/x^2 = 2/x olarak sonuçta olması gerek.Bir kez daha inceleyin eğer yine eksik görürseniz yazın lütfen.Yorum katkınız için teşekkürler.
türev sonsuz küçüklükte değişimdir cevabı falan unut elinde xkare var bu geometrik olarak bi kare belirtiyor ve bu kareyi mümkün olduğunda ufak miktarda büyütmek 2 kenarına çok ufak çizik atmaktan geçiyor ve bu da türevi doğuruyor yani ortada kural falan yok aslında mantık var önceki videolara göz atman gerek yani ben böyle anladım lütfen düzeltin.
evet doğru diyorsun teknik olarak x^2 kenari x olan karenin alanı sanırım şöyle düşünmen gerekiyor şimdi 2.3=6 demek yani 2 tane 3 demek e o zaman x.x te xtane x demek e bu xler aynı şey eşit, o zaman alanı dediğimiz aslında x tane x in toplamı değil mi? temelim tabiki hatalı olabilir hocam çok daha güzel ve doğru açıklayabilir siz türev nedir videosunu izlediniz mi acaba? ve bu sefer şöyle diyebilirsiniz e x tane x in toplamı 2x bu sanırım fazla düz mantık oluyor x tane x derken gözünüzde eşit uzunlukta uçlarından kesişen çubuk canlandırıp bunlar üzerinden x tane x dediğinizde bunun alanı doğurduğunu düşünüyorum ben ve bunu mutlak surette en ufak arttırmanın tek yolu en başta düşündüğümüz o 2 çubuğa çok çok çok ince 2 çizgi çizmektir a yoksa bu türev mi oldu? türev nedir videosunu izlemeniz iyi olacaktır tekrar lütfen beni düzeltin.
Eğim çok büyük makro niceliklerle çok küçükler mikro arasında bir ilişki bulmak için akıllıca bir yoldur.Örneğin bir dik üçgende üçgeni ne kadar küçültürseniz küçültün oran değişmez.Veya 0.000001/0.000002 ile 1000000 /2000000 aynı eğimi gösterir.Bu sebeple en azından lise seviyesinde eğim, limit bile kullanmadan 2 boyutlu ortagonal ve düz uzayda türeve ulaşmak için akıllıca bir yoldur.Ama türevin bizzat kendisi değildir.Yani okula ulaşmak için kullandığımız yol, okulun kendisi değildir.Yol başka, okul başkadır. Örneğin; A(t) gibi zaman parametreli Ağaç fonksiyonunun dA/dt türevini skaler bir dt diferansiyeli ile çarptığımızda (dA/dt).dt =dA olarak diferansiyel anlamda dA gibi çok küçük bir ağaç parçası elde ederiz.Eğer türev sadece oran yani eğim olsaydı, herhangi bir sayısal oranın bir skalerle çarpımı asla ağaç vermez sadece yine bir skaler verir.Türev, o ağacın en küçük doğrusal artım başına düşen bir parçasıdır. Yani niceliğin kendisi ile sayısal değişme eğilimi farklı şeylerdir.
Kastettiğim şey gübre fonksiyonunun türevi olan 2x. Genel Fonksiyonda F’(x)=A’(x).s’(x).h’(x).g’(x) dedik. Ama videonun sonunda gübre fonksiyonu olan 2x yok. Diğer 3 fonksiyonun çarpımı yazılı. Ben mi anlamıyorum yoksa cidden kafam karıştı.
Kafanızı karıştıran sanırım h'(x) ile g'(x) çarpımını açıkça görmemeniz.Videoda aslında g(x) i lnx hücre fonksiyonunun içinde birleşik olarak aldığımızdan sanki bir dış fonksiyon gibi duruyor o çarpım eksik gibi görünüyor.Bir de sizin dediğiniz gibi g(x) i dışarı almış gibi ayrı ayrı yapalım sonuç yine değişmeyecektir.Kafanızı karıştıran g(x) =y diyelim h(y) =ln(y) olur ; h'(y)=1/y dir. y değerlerini yerine yazarsak türev; = 1/x^2 olur.Bunu g'(x)=x^2 nini türevi olan 2x ile çarparsak 2x.1/x^2 =2/x yine baştaki sonucu elde ederiz.
Tembelleşmiş nöronları harekete geçmeye zorlayan ve popüler olması da çok zor olan böyle videolar hazırlamak her babayiğidin harcı değil. Tebrikler ve teşekkürler...🙏👍
Ne olursa olsun videolara devam etmeniz hoş olur. İlgi şu an az olabilir, normal youtube platformu çile çektiren bir yer ama yine de daha fazla insanın ilgisini çekeceğinize inanıyorum.
En azından ben videolarınızı izlemek isterim :D
Yuşa Sert :D
Bence de
Arkadaşlar 5.22 de ki kare içi dolu bir kare olmalıydı.Görüntüleri kayıt ederken kullandığımız programın donukluk ayarlarında farketmediğimiz bir değişiklik olmuş ve karenin içi boş görünüyor.Umarım bu eksikliği anlayışla karşılarsınız.
Yeri gelmişken, Geometrik şekillerin asıl belirleyici özelliği görüntüsü değil kaç boyutlu olduğudur.Bu durum çok iyi bilinen çember ve daire gibi geometrik şekillerde bir karmaşa yaratmamasına rağmen(çemberin içi boş ve tek boyutlu olduğunu,dairenin ise içi dolu ve 2 boyutlu olduğunu hepimiz biliriz.)Kare,Küp, Küre gibi şekillerde genelde bir karışıklık olur.Çünkü bu geometrik şekillerin içleri boşta olsa doluda olsa genellikle hep aynı isimlerle adlandırılır.Bu aslında hatadır.İçi boş bir kare ile içi dolu bir kare çok farklıdır.Her ikisine de kare denmektedir. Oysa biri tek boyutlu diğeri iki boyutludur.Aynı şekilde İçi boş bir küp, iki boyutlu yüzeylerden oluşmuştur.İçi dolu küp ise 3 boyutlu bir nesnedir ama her ikisinde genel olarak küp diyoruz. Küre içinde yine, içi boş küre iki boyutlu bir nesnedir.İçi dolu bir küre ise 3 boyutludur.Genelde her ikisine de küre denmesi yaygındır.Oysa matematikte içi dolu kürenin adı "Yuvar" dır.
Boyut kavramını üreten şey nesnelerin lineer bağımsızlığıdır.Lineer bağımlı bir niceliğe hangi işlemi yaparsak yapalım bu onun büyüklüğünü değiştirir ama boyutunu değiştirmez.Örneğin her ikisi de tek boyutlu x uzunluğunda iki nicelik eğer lineer bağımsız değillerse ikisi arasında hangi işlemi yaparsak yapalım sonuç hep tek boyutludur.ikisinin çarpımı 2 boyutlu bir alan oluşturmaz.Alan oluşması için lineer bağımsız iki büyüklük üzerinde işlem yapmak gerekir.Lineer bağımsız iki niceliğin çarpımı uzayı gerer(uzayda germe kavramı) ve tıpkı esnek bir kumaşı genişletmek gibi uzayda bir alan açar. Vektörlerde iki vektörün skaler çarpımın yine bir skaler büyüklük vermesinin, oysa aynı iki vektörün Vektörel çarpımının alansal büyüklük vermesinin mekanizması budur.2 ile 2 yi çarpınca 4 büyüklüğünde bir uzunluk vermesi skaler çarpım, 2 ile 2 yi çarpıp 4 büyüklüğünde bir alan elde etmemiz vektörel çarpım sonucudur. Boyut oluşumu ve lineer bağımsızlık konusu Vektörel ve Skaler çarpım videosunda biraz daha ayrıntılı anlatılmakta olup bir göz atmanız faydalı olacaktır.
Tam da bunu düşünüyordum karenin içi neden boş diye ewsdkjhasjh Anlatımınızı türkiye sınırları içerisinde sizden başka anlatacak bilir kişi yok sanırım. Türevden çözemediğim soru yok denilecek kadar az diye bilirdim kendimi taa ki bu videolarınızı görüp aslında türevin t sini bile anlamamış olduğumu anlayıp aydınlandım sayenizde. Teşekkür ederim.
Gerçekten kanaliniz çok bilgilendirici keşke değerleri bilinse
@PROMATE YUSUF maalesef okulda böyle anlatılmıyor
Harikasınız, işte istediğim anlatım 😊👏
konu anlatım kitabından çalışırken kitabı kapatıp videonuzu izledim. Anlamadan ezber yaptırınca öğrendiğimizi mi zannediyorlar bilmiyorum? Bu gerçekten önemli üzerinde durulması gereken bir konu.
Bu aciklamanizla , uzayı germe kavramını, skaler çarpım ve vektorel çarpım farkını iyice anlamış oldum. Çok teşekkür ederim.
Sizin kanalın en begendigim özelliği her konuya çok geniş bir bakış açısı ile bakmanız. Bu çok güzel birşey, hep böyle olmanız dileğiyle. Çok şey kattiniz bana.
Yeryüzünde en saygı duyduğum grup matematikçiler. Her şey matematik... Klavyede şunları yazarken parmaklarımın hareketleri de matematik, kuşun kanat çırpışı da matematik, suyun akışı da matematik. Aldığın nefes, verdiğin selam...Hepsi...
Ülkede iyi matematikçinin çok az olduğunu düşünüyorum. Aksi taktirde her şeye bu kadar geriden gelmezdik.
Bazen şu matematiği tek bilmeyen benmişim gibi hissediyorum. O kadar yabancıyım ki türevim bile yok :) Yolun yarısına geldim bu saatten sonra da zor gibi geliyor ama bu tür videolar görünce izlemeden duramıyorum.
İyi çalışmalar.
Hocam üni sınavına hazırlanmama rağmen açıp teşekkür etmek istedim sakın bırakmayın bu işi tebrik ederim.Aklımda türevi fonksiyona çizilen teğetin eğimi olarak canlandırdığımda gerçek bir neden arıyordum diğer videodan sonra anladım ki herşey çok daha anlamlı.
Arkadaki müzik de sakinleştirici ve sıkılmamızı önleyecek şekilde. Hayran hayran izliyorum 😃
Bu nasıl bir anlatımdır böyle korkulan bir konuyu anlaşılır yapan! Çok teşekkür ederim
HARİKA! Hocam o kadar akılda kalıcı ve farklı anlatıyorsunuz ki. Çok teşekkur ederiz! Lütfen videoların devamı gelsin. Özellikle de türevin geometrik yorumu ve integral. ☺☺
2 sene lisede 2 sene üniversitede türev gördüm, daha türevin tanımını yapan öğretmen çıkmamıştı gözümüzde canlanmasını sağlayan çıkmamıştı.. videolar her ne kadar yabancı kaynaklardan olsa da şahane sadelikte anlatım. elin ülkesinin eğitim mantığı bu videodaki anlatım gibidir arkadaşlar
Anlatımlar tamamen Neandertal Academy üretimidir.Yorum katkınız için teşekkürler.
Neandertal Academy NA gercektenmi. o zaman bir alkis daha
Neandertal Academy NA hocam harikasiniz
Matematiksel olan en zor ve karmaşık formüllerin bile anlaşılabilir, basite indirgenebilir bi anlamı olması gerektiğini düşünüyordum. Bu düşüncem daha da pekişti bu videoyla. Teşekkürler...
Türev nedir videosunu görünce hemen abone oldum baklım dha neler varmış.
Tebrik ediyorum. Keşke her sınava hazırlanan lise öğrencisi bu videolara ulaşabilse. Günümüz Türkiye’sinde öğrenciler bu konuları tamamen soyut bir şekilde gördüğünden ezberleyecekleri kavramlar arttıkça çalışmaktan ya vazgeçiyor ya da bunalıyorlar. Aslında matematiğin ezber olmadığı kültünü öğrencilere bu şekilde her şeyin aslında basitlikten türediğini özümsettirdiğimiz gün her şey güzel olacak. Emeğinize Sağlık!
Güzel yorum katkınız için teşekkürler.
Matemetigin basitligini kendiniz kesfedeceksiniz! Herseye kendiniz, sifirdan baslayip yapacaksiniz. Her adimda NEDEN? diye sorarak! Cevabi kendiniz bulacaksiniz.
Çok çok teşekkür ediyorum emeği geçenlere.
abi videoların çok iyi lütfen devamı gelsin ve ingilizce alt yazılı olsun , az izlenir ama ülkenin bu tür içeriklere ihtiyacı var
Yaklaşım çok iyi 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
teşekkürler açıklayıcı ve anlaşılır bir anlatım var. matematiği anlamaya çalışıyorum bir süredir çünkü formül ezberlemekten ve öğrendiklerimin kalıcı olmamasından yoruldum . Umarım matematiği gerektiği gibi anlatan öğretmenler çoğalır.
Olumsuz yorum varmı bilmiyorum ama yaptığınız işi iyi yapıyorsunuz devam edin. Öğrencileri okullardaki hocalar değil sizler kurtaracak ve matematiği öğreteceksiniz.Siz gönüllüsünüz ama keşke onlara verdikleri parayı sizlere verseler.
başarısız bir işsizden .
takipteyim...
Dolanıyorum dolanıyorum gene sizin videolarınıza geliyorum. Lütfen türev videoları çekin 🙏
işte budur. Cok güzel. Emeginize sağlık
Sizi tebrik etmek istiyorum videolarinizi çok begendim
Videoların devamı gelmeli çok teşekkürler
Çok teşekkür ederek soyut görünen bir şeye elimizle değmemizi sağladınız sanki
Hocam çok iyi başladık sonra doğru yine bka sardı Matematiğinize sağlık :)
çok güzel video olmuş
Teşekkürler çok güzel
İntegral ile ilgili videolar atarsaniz cok sevinirim
Yaa nerde bilim orda az kisi nerde gereksiz video trendlerde Cok yazik
ali kemer aynen yok kiz arkadasika kelepce taktim yok pizza yaptim ahhsbd
Hocam sizi dün keşfettim. Öğrencilere daha gerçekçi nasıl matematik öğretebilirim diye araştırırken youtube'da size denk geldim. Gerçi dün konuşmuştuk. Bugün videolarınızı incelemeye devam ediyorum.Bu yöntemlerle ders anlatmayı ben de istiyorum. Sizin verdiğiniz örnekleri ben de öğrencilerime anlatabilir miyim izniniz olursa?
hocam yeni bir bakis acisi verdiginiz icin mutesekkirim.
konuya dalıp videoyu beğenmeyi unutmayalım arkadaşlar.
Çok teşekkür ederim.
Çok sağol
are you using tablet grafik ? and do you prefer camtasia or Pr? tanks
Merak ettiklerim:
1)Rasyonel sayılarda payda eşitlemenin mantığı nedir?..tmm biz pay kısmını toplamak için payda eşitliyoruz da..buna neden ihtiyaç duyuyoruz?..Bu durumu zihinde somutlaştırmak güzel olur hocam:)
2)Menelaus ve Seva teoremlerinin kural dışındaki mantığı nedir?..Neden 1'e 2'yi uyguladıktan sonra 1'e1'i uyguluyoruz ve en sonunda da 1'e eşitliyoruz?..geometride ispatları çok severim..bircogunu da kavradım hocam da..bu ikisini bi türlü anlayamadım.
3)Üçgen eşitsizliği yine çoğu öğrenciler tarafından ezber bilinir..mantığını video olarak çekerseniz çok hoş olur hocam.
İlk videolarımız çevreyi evreni olayları tanımak adına nerede ve hangi durumda olduğumuz konusunda genel bir bir fikir vermeye yönelik çalışmalardır.Geometri gibi daha lokalize konularda ilerleyen zamanlarda videolarımız gelecek orada bazı belli başlı Geometri kurallarının çıkış mekanizmalarına da değineceğiz.
Payda eşitlemenin mantığı ise; nicelikleri aynı ölçeğe(en küçük ölçeğe) dönüştürme mantığıdır.Çünkü ötelemede ölçek sabit kalır. 1/2 elma ile 2 elmayı toplamanın mantığı; 2 elmada kaç adet 1/2 elma var onu bulup(2 elmayı 1/2 ölçeğinde temsil edip) aynı ölçekteki 1/2 elma ile toplamaktır. Bunu işlemsel olarak payda eşitleyerek yaparız. Ölçeğin değiştiği Çarpma(büyüme) ve tersi bölmede(küçülme) işlemlerinde buna gerek yoktur.Umarım cevap yeterli olmuştur.
Neandertal Academy NA sağolun hocam
Yorumu baya geç görüyorum ama olsun eğer merak ediyorsan hala diye söyleyeyim , menelaus tamamen üçgen benzerliğinden geliyor hatta mantığını kendin de rahat bi şekilde bulabilirsin. Menelaus yaparken ilk olarak aldığın dogrudan içeri bi diklik cizersen ( tabana paralel) devamında oluşan benzerlikler teoremi verir. Eğer sekil üzerinden merak edersen bana ulaşabilirsin
sin(x) in türevini bulmak için neden 1. bölgeyi incelemiyoruz yani ilk aşamada -cos(x)in türevi sin(x) e eşittir dediğimiz anda aynı bölge de yani 1. bölge de sin(x) arttığında cos(x)in azaldığı görülüyo. o zaman sadece 1. bölgeye bakarak sin(X)in türevi -cos(x) neden diyemiyoruz?
Çünkü 1. bölgede henüz ortada Sinx diye bir nicelik yok daha doğrusu sıfır. bu bölgede ancak niceliği olan bir şeyin türevinden söz edebiliriz yani cosx in..Sizin dediğiniz gibi de düşünebiliriz ama bu kavram kargaşasına yol açar. Başta olmayan bir şeyi türevlemek hata verir.Birinci bölgede sinx in türevinden ziyade integralinden söz etmek daha doğru olur.Zaten türevle integral arasındaki ilişki bu.Biri bir şeydeki en küçük değişim.Diğeri o değişimlerin bir aralıktaki toplam değeri.Bunula ilgili Sinx Why ? videomuza bakabilirsiniz.Yorum katkınız için teşekkürler.
Kafama takılan şey neden cos un anlık değişimine bakarken 1.bölge sin in anlik degisimini 2.bolge aldık ki?
1. bölgenin başlangıcında sadece cos türevine baktık. Çünkü burada var olan niceliğimiz sadece cos tür. Yani 1. bölgenin başında sinüs diye bir nicelik yoktur yani sinüs sıfırdır.Açı sıfır dereceden ilerlemeye başladığı anda cos niceliğindeki anlık azalma sinüste anlık bir artma, kısaca sinüs değeri ortaya çıkarır. Yani türevlenme başlar.
Sinüsün türevine ise 2. bölgenin başlangıcında baktık çünkü bu sefer de burada cos değeri sıfırdır ve sadece sinüs niceliği vardır.Açı 90 dereceden ilerledikçe sinüs niceliğindeki anlık azalma negatif yönde anlık cos niceliğini ortaya çıkarır. Bu türevlere ara bölgelerde de bakabilirdik ama ara bölgelerde hem sinüs hem de cosinüs nicelikleri olduğu için anlatım daha zor ve karmaşık olurdu.Bu sebeple sadece sinüs veya sadece cosinüs niceliği olan yerlerden başlayarak anlatmak olayı anlama açısından daha kullanışlıdır.
adamın ses tonuda güzel
Hocam bence 1. 2. ve 4. boyutlar yoktur. Çunku biz bit nokta veya cizgi çizmeye calistigimizda cizemeyiz. Bunun denedi kalemin ve icindeki kursunun bile bir hacmi vardir. Hatta çizdigimiz kağit bile az bir yukseklige sahiptir onunda bir hacmi vardir. Yani anlatmak istedigim biz 3. Boyuttan başka hiç bir boyutu goremeyiz çunku biz dahil herşey 3 boyutludur.
Güzel bir noktaya değinmişsiniz. Fakat 3 boyutlu dünyada yaşamamız,çevremizdeki şeylerin 3 boyutlu hacimsel olması diğer boyutları hacimsel göremememiz diğer boyutların olmadığı anlamına gelmez.Aksine onları pratikte göremememiz 3 boyuttan farklı boyutların varlığına işarettir.Hacimsel bir niceliğin 3 boyutlu bir dünyada var olabilmesi için alt boyutların varlığı gereklidir.Boyut kavramı, niceliksel büyüklüklerden bağımsız bir kavramdır. örneğin tek boyutlu vektör 1, 2 veya, 3 boyutlu, hatta n boyutlu uzaylarda gösterilebilir.Bu onun tek boyutlu olmasını değiştirmez veya farklı boyutta uzayların olmadığı anlamına gelmez.Boyutlar oluşurken üst üste dizilen tuğlalar gibi lineer bağımsız kombinasyonlarda oluşur.Aslında Evrende nihayetinde tek bir şey vardır.Ve alt boyutlardaki şeyler o nihai şeyin her boyuttaki yansımasıdır.Nokta olmadan çizgi çizgi olmadan yüzey yüzey olmadan hacim olmaz. Bu böyle sürüp gider.
Neandertal Academy NA cevabiniz icin teşekkurler bende diger boyutlarin sadece teoriden ibaret oldugunu düsünüyordum. Cevabinizla bunun bir gereklilik olduğunu kanisina vardim
kanka gölgeyi düşün mesela. sadece ve sadece 2 boyutlu bir şey hem de gerçek dünyada var yani teorik değil.
her gölgenin hacmi yoktur ama alanı vardır yani bu da onu 2 boyutlu yapar
Türev budur.
Hocam cosx türevinin -sin(x+dx) olması gerekmez mi? oradaki dx i ihmal mi ediyoruz?
Merhaba çok güzel açıklanmış ama ben sadece ln(X) in türevi nasıl 1/X oldu o kısmı anlamadım
Matematiği tekrar sevmeye başladım Hocam.Her şey ne kadar mantıklıymış..
Türevin fiziksel yorumu ile ilgili video 👋👋👋👋👋👋👋👋
rica edebilir miyim?
😊😊😊😊
Fiziksel yorum içinde mekanik, dinamik,elektrik,elektromanyetik mukavemet,malzeme bilimi vb kısaca türev kavramının kullanıldığı hemen hemen tüm uygulama alanlarını kapsayan çok geniş bir konu.Ama sanırım siz sadece orta-öğrenim de işlenilen noktasal hareket kısmını içeren yol-zaman ,hız, ivme vb kasttettiniz.Bununla ilgili en yakın zamanda bir video gelecek.Türevle ilgili uygulama videolarımızda devam edecek.
@@NeandertalAcademyNA çok teşekkür ederim ya harikasınız.
Aynen, 12.sınıfım.
İzleyin izlettirin
integrali anlatır mısınız
İlerleyen günlerde olacak. Ayrıca 12. sınıf matematik konusu olarak müfredata uygun olarak da anlatacağız.
10. sınıf olmama rağmen anlatımlarınızın sade olması videoları herkes için anlaşılır kılıyor . Eminim integral videosu da öyle olacaktır, emeği geçenlere teşekkür ederim.
müziğin ismini öğrenebilir miyim
İntro atom bombası sesimi
Roket sesi.
Bu sayfanın 5k abone olması ne kadar saçma. Beyinsiz adamlar saçma videolarıyla beyinsiz insanlara hitap ediyor. Bu adam her öğretmenin ezberle anlattığını dahi bilmeyenler gibi olmayıp nereden geldiğini anlatması ne kadar güzel. Türkiye'de sizden başka böyle bir öğretmen görmedim hocam keşke hak ettiğiniz ilgili görseniz...
birakta beyinli insanlar 5bin beyinli insana hitap etsin
İlk aldığımız g(x) yani x^2 nin türevi neden sondaki yazımda yok onu anlamadım. Eksik olmuş sanırım.
g(x)=x^2 logaritmik hücre fonksiyonunun değişkeni olarak sistemde olduğu için hücre fonksiyonunu ln(x^2) nin türevi olarak alınmıştır.Yani bu türev 2x/x^2 = 2/x olarak sonuçta olması gerek.Bir kez daha inceleyin eğer yine eksik görürseniz yazın lütfen.Yorum katkınız için teşekkürler.
Herseyi anladim tamam da x^2nin turevi alinirken 2 cizgi atmissin cevabi bildiginden dolayi mi boyle yaptin yoksa gercekten bir mantigi var mi
Yine de hos ve destek verilmesi gerek boyle girisimlere LİKE felan fesmekan iste
türev sonsuz küçüklükte değişimdir cevabı falan unut elinde xkare var bu geometrik olarak bi kare belirtiyor ve bu kareyi mümkün olduğunda ufak miktarda büyütmek 2 kenarına çok ufak çizik atmaktan geçiyor ve bu da türevi doğuruyor yani ortada kural falan yok aslında mantık var önceki videolara göz atman gerek yani ben böyle anladım lütfen düzeltin.
oturgaçlıdüşüngeç yalniz x^2 bir kare dogurmaz kenari x olan bir karenin alanini dogurur temel varsayiminiz hatali degil mi ?
evet doğru diyorsun teknik olarak x^2 kenari x olan karenin alanı sanırım şöyle düşünmen gerekiyor şimdi 2.3=6 demek yani 2 tane 3 demek e o zaman x.x te xtane x demek e bu xler aynı şey eşit, o zaman alanı dediğimiz aslında x tane x in toplamı değil mi? temelim tabiki hatalı olabilir hocam çok daha güzel ve doğru açıklayabilir siz türev nedir videosunu izlediniz mi acaba? ve bu sefer şöyle diyebilirsiniz e x tane x in toplamı 2x bu sanırım fazla düz mantık oluyor x tane x derken gözünüzde eşit uzunlukta uçlarından kesişen çubuk canlandırıp bunlar üzerinden x tane x dediğinizde bunun alanı doğurduğunu düşünüyorum ben ve bunu mutlak surette en ufak arttırmanın tek yolu en başta düşündüğümüz o 2 çubuğa çok çok çok ince 2 çizgi çizmektir a yoksa bu türev mi oldu? türev nedir videosunu izlemeniz iyi olacaktır tekrar lütfen beni düzeltin.
Boyutlari ve turevi anlatam videoda var bu onlara bakın
Ha ri ka 🙆net.
Peki türevi eğimle ifade etmemizdeki mantık ne
Eğim çok büyük makro niceliklerle çok küçükler mikro arasında bir ilişki bulmak için akıllıca bir yoldur.Örneğin bir dik üçgende üçgeni ne kadar küçültürseniz küçültün oran değişmez.Veya 0.000001/0.000002 ile 1000000 /2000000 aynı eğimi gösterir.Bu sebeple en azından lise seviyesinde eğim, limit bile kullanmadan 2 boyutlu ortagonal ve düz uzayda türeve ulaşmak için akıllıca bir yoldur.Ama türevin bizzat kendisi değildir.Yani okula ulaşmak için kullandığımız yol, okulun kendisi değildir.Yol başka, okul başkadır.
Örneğin; A(t) gibi zaman parametreli Ağaç fonksiyonunun dA/dt türevini skaler bir dt diferansiyeli ile çarptığımızda
(dA/dt).dt =dA olarak diferansiyel anlamda dA gibi çok küçük bir ağaç parçası elde ederiz.Eğer türev sadece oran yani eğim olsaydı, herhangi bir sayısal oranın bir skalerle çarpımı asla ağaç vermez sadece yine bir skaler verir.Türev, o ağacın en küçük doğrusal artım başına düşen bir parçasıdır. Yani niceliğin kendisi ile sayısal değişme eğilimi farklı şeylerdir.
@@NeandertalAcademyNA çok saolun hocam harikasınız❤
Kastettiğim şey gübre fonksiyonunun türevi olan 2x. Genel Fonksiyonda F’(x)=A’(x).s’(x).h’(x).g’(x) dedik. Ama videonun sonunda gübre fonksiyonu olan 2x yok. Diğer 3 fonksiyonun çarpımı yazılı.
Ben mi anlamıyorum yoksa cidden kafam karıştı.
Kafanızı karıştıran sanırım h'(x) ile g'(x) çarpımını açıkça görmemeniz.Videoda aslında g(x) i lnx hücre fonksiyonunun içinde birleşik olarak aldığımızdan sanki bir dış fonksiyon gibi duruyor o çarpım eksik gibi görünüyor.Bir de sizin dediğiniz gibi g(x) i dışarı almış gibi ayrı ayrı yapalım sonuç yine değişmeyecektir.Kafanızı karıştıran g(x) =y diyelim h(y) =ln(y) olur ; h'(y)=1/y dir. y değerlerini yerine yazarsak türev; = 1/x^2 olur.Bunu g'(x)=x^2 nini türevi olan 2x ile çarparsak 2x.1/x^2 =2/x yine baştaki sonucu elde ederiz.
Neandertal Academy NA şimdi oldu evet göremeyince kafam karıştı teşekkür ediyorum videoların devamını bekliyoruz. Saygılar.