Reziliența prin cultură. Portret C.D. Zeletin | Georgeta Filitti

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 25 ต.ค. 2021
  • Podcastul „Reziliența prin cultură” propune repere și idei pornind de la care putem converti provocările actuale în ocazii de întărire interioară, deschidere spirituală și renaștere comunitară.
    Care sunt virtuțile unei autentice prietenii intelectuale? Cum se explică preferința savantului C. D. Zeletin pentru efervescenta perioadă cunoscută sub denumirea la Belle Époque? În ce măsură a contat efortul său de cercetare în descoperirea unor valoroase documente românești în arhivele internaționale? S-ar putea afirma că admirabila lui rigoare, datorată studiilor medicale, i-a influențat explorările istorice și filologice? Cât de importantă este corespondența dintre personalități pentru înțelegerea profundă a unei epoci culturale? În ce termeni poate fi descrisă lumea faimoaselor saloane pariziene de la începutul secolului al XX-lea? Cum se reflecta fascinanta personalitate a Elenei Bibescu în percepția afectivă a contemporanilor săi? Pornind de la impresionantul volum pe care C. D. Zeletin i-l dedică principesei Elena Bibescu, dialogul dintre publicistul și scriitorul Cristian Pătrășconiu și Georgeta Filitti, istoric de prestigiu și o fină cunoscătoare a personalităților care au marcat istoria modernă a României, prilejuiește o pasionantă incursiune în viața și opera eruditului autor, dar și în radioasa atmosferă la Belle Époque, cu inflexiunile ei captivante, care nu ocultează însă contradicțiile și jocul de lumini și umbre specifice acestei lumi
    Colecția C.D. Zeletin poate fi găsită aici: bit.ly/CD-Zeletin
    Pentru a fi la curent cu toate noutățile, episoadele noi de podcast și lansări de carte abonează-te aici: bit.ly/Spandugino

ความคิดเห็น • 7

  • @spandugino
    @spandugino  ปีที่แล้ว

    Abonează-te la canalul nostru pentru a fi la curent cu noutățile: bit.ly/Spandugino-Aboneaza-te

  • @anajucan7952
    @anajucan7952 9 หลายเดือนก่อน +1

    E bine ca putem asculta si reasculta aceste podcasturi!Multumim,doamnaFilitti!

  • @simona-sandarotaru1555
    @simona-sandarotaru1555 7 หลายเดือนก่อน

    REGAL!!!
    ...cu adevarat!
    Va multumesc.

  • @happybiking691
    @happybiking691 2 ปีที่แล้ว +6

    E greu să-i faci un portret lui CD Zeletin în absența lui CD Zeletin… omul era el însuși un portret în cele mai fine tușe, un aristocrat, un intelectual de cea mai nobilă viță. A fost un blajin, un om bun cu vorba dulce, un om care s-a dăruit pe sine în totalitate științei și culturii. L-am apreciat enorm și detest că n-am aflat despre dispariția dânsului decât după o jumătate de an pentru că nimeni din presă n-a binevoit să dea importanță plecării unui geniu.
    A plecat așa discret, cum i-a fost viața, tocmai în pragul unei farse mondiale de care bunul Dumnezeu a vrut să-l ferească.
    Fie-i țărâna ușoară și Dumnezeu să-i așeze sufletul în Panteonul marilor spirite ale umanității.
    2 ani deja fără Constantin Dimoftache- Zeletin…

  • @bogdancristea9270
    @bogdancristea9270 ปีที่แล้ว +3

    Sunt foarte socat, ca un fan al doamnei Filitti, sa aflu ca dumneaei promoveaza cenzura in publicarea documentelor care au legatura cu personaje istorice (de teama ca nu cumva publicul larg sa afle lucruri care le-ar putea strica imaginea respectivelor personaje). Am ascultat cu atentie argumentele si mi se par superficiale. Nu facem nimanui niciun serviciu daca ii cultivam numai meritele si virtutile, pur si simplu nu e treaba istoricului (asta ne-a invatat chiar Tacitus: sine ira et studio) sa coafeze personajele istorice, sa le creeze un portret eroic, legendar. Cum adica? Cum ar fi, de exemplu, ca un editor al scrisorilor lui Cicero, sa zicem, sa faca o selectie si sa nu publice scrisorile in care Cicero nu apare tocmai ca un model de urmat sau in care se plange, de exemplu, ca are o diaree severa care parea a fi aproape o dizenterie (da, Cicero oratorul, filosoful, politicianul etc. ii scria, in intimitatea lui, unui prieten ca nu poate scapa de diaree dupa ce facuse o indigestie la un banchet)? Ar iesi o editie complet inutila, pe care niciun clasicist serios nu ar consulta-o, iar lui Cicero insusi i-ar face un mare deserviciu.

    • @user-ph7mu9ty7u
      @user-ph7mu9ty7u 3 หลายเดือนก่อน

      Există rațiuni, tocmai pentru faptul că nu ar fi de un real folos publicului, în sensul dezvăluirii aspectelor ce țin de intimitate în fond, etc. Știu la ce vă referiți, aveți într. o anume măsură dreptate, dar cred că adevărul e undeva la mijloc. Totuși, tind să cred că d-na Filitti a gândit înțelept aici. Rămâne însă discutabil.