Tervetuloa hyvät ihmiset jälleen seikkailemaan kiinalaisuden pariin. Tässä jaksossa käydään aikamatkalla Kiinan eeppisessä historiassa ja tutustutaan sen syvään ja rikkaaseen kulttuuriperimään. Ensi jaksossa puolestaan tähyilemme tulevaisuuteen. Toivottavasti viihdyt ja opit jotain.
Haluan jättää toiveen tähän. Olisi hienoa nähdä sun tekemä dokumentti Iranin tilanteesta, naisen asemasta, historiasta. Esim mulle oli uutta, että vasta 1900-luvulla naisille tuli pakolliseksi peittää hiuksensa. ☺️
pakko myöntää jokin tossa yhteisöllisyydessä on hieman kadehdittavaa vaikka varmasti se kävis hieman ahdistavaksi pitkällä aika välillä. mielenkiintoinen video Kiitos Keso
15:53 Hyvin sanottu. Tää oikeesti pätee ihan tosi monessa asiassa. Ihmiset monesti syyttää tai vihaa muita vaan sen takia kun ne on erilaisia, koska ne ei osaa tai tajua ajatella sitä mikä sen taustalla on tai mikä siihen voi johtaa, että se toinen ajattelee eri tavalla.
Todella laadukasta sisältöä! Meidänkin pitäis ajatella enemmän menneisyyttä ja näyttää talvisota elokuvaa itsenäisyyspäivänä. Tuntuu siltä että aina vaan lähemmäksi mennään länsi maita.
Odotan innolla 3. Jaksoa, todella hyvää työtä Jaakko, iso kiitos. Yleltä parasta ja diversiteettisintä kontenttia tuottaa yksi mies. Kaikki jaksot kiinnostavia isoja kulttuuritekoja. Mitä ikinä tuleekin niin heti katson innolla. Piristi vietävästi miestä joka makaa teholla.
Hitto, kiitos paljon! Kolmannen jaksonhan itse asiassa näkee jo Areenasta, mutta tänne tulee viikon päästä. Tää oli tämmönen Areena Ensin -julkaisu. Tässä linkki: areena.yle.fi/1-50211368 Kaikkea parasta sulle ja toivon pikaista tervehtymistä.
Upeasti luotu ja editoitu jakso! Katsoisin mielelläni syvempääkin sukellusta sisällissodan tai Tiananmenin protestien aikakaudesta mikäli sellaisen väsäisit.
Kaikki tämmöset historialliset aiheet on lähtökohtaisesti vähän vaikeita, koska mä en pääse kameran kanssa menemään tapahtumien keskipisteeseen. Joutuu tukeutumaan paljon arkistomateriaaliin ja sen sellaiseen, mikä ei ole se mun omin tyyli kuitenkaan. Sitten pitäis tehdä perustavanlaatuisesti vähän erilaista sisältöä. Mutta katsotaan, mitä vuodet tuovat tullessaan.
Jännä tuo maski homma ja laumakäyttäytyminen siihen liittyen. Suomessakin huomasi hyvin kun yhdessä vaiheessa oli lähes kaikilla hengityssuojain kaupassa, ja sitten yhtä äkkiä ei lähes kenelläkään. Itse en käyttänyt maskia kuin vähän aikaa työpaikalla ja koulussa kun niin käskettiin, ensimmäisten joukossa kuitenkin lopetin sen käyttämisen, kun ei siitä mitään hyötyä ollut ja vähän ajan päästä muutkaan eivät käyttäneet, kaupassa en käyttänyt koskaan, eikä kukaan valittanut tai katsonut pahasti. Ajattelinkin ihan vittuillessaan ruveta pitämään maskia kaupassa, sitten kun ei ole enää nähnyt muutamaan viikkoon kenenkään muun käyttävän. :D
20:40 Mielenkiintoista taiwanilaisen identiteettiin liittyvän keskustelun kannalta on kiinalaisen kolonialismin historia Taiwanissa. Taiwanin alkuperäisväestö on etnisyydeltään austronesialaista, jotka ovat enemmän sukua Indonesialaisille tai Madagascarilaisille. Ymmärtääkseni jotkut alkuperäisväestön edustajat näkevät sen, että etniset Han-kiinalaiset kutsuvat itseään taiwanilaisiksi loukkaavana ja pyrkimyksenä sulauttaa heidän identiteettinsä osaksi näiden "tulokkaiden" Han -kiinalaisten kulttuuria ja identiteettiä. Onko Taiwanissa näkynyt merkkejä tästä eräänlaisesta ‘identiteettikriisistä’?
Joo kyllä. Siellä on vissiin suht hiljattain alettu käydä läpi identiteettikriisiä, joka johtuu aika mutkikkaasta menneisyydestä: on alkuperäisheimoja, ekoja han-tulijoita, eurooppalaiset, japanilaisten siirtomaa-aika, kiinan sisällissota ja muuttoliike sen myötä, taiwanin sisällä vallinnut sotatila ja hirmuhallinto sen jälkeen, 80-luvun demokratisoituminen, nykyajan edistyksellisyys, kuten tasa-arvoinen avioliittolaki, kiinan uhka, kiinan ja kiinalaisuuden erotteleminen, jne. Se on vyyhti. Toi ari-joonas pitkänen kirjottaa muistaakseni ton tiimoilta just väikkäriään.
Taas super hyvä jakso. Olen itse asunut muutaman vuoden Aasiassa, etenkin Vietnamissa jossa uuden vuoden juhlassa on paljon samaa kuin tuolla Taiwanissa. Myös itse juttelen aina siellä joka vuosi esi-isille. Jos haluat lukea miten Kiina on muuttunut viimeisen 100-50 vuoden aikana kannattaa lukea Mo Yanin Seitsemän elämääni ja Yu Huan Kiina kymmenellä sanalla. Molempien kirjojen suomennokset ovat huippuluokkaa ja nuo kaksi kirjailijaa ovat ehkä kaksi Kiinan parasta.
@@JaakkoKesoYle Mo Yaniin tosiaan kannattaa tutustua. Voittanut kirjallisuuden Nobelin ja voin todellakin suositella jokaista hänen suomennettua teostaan.
@@Pseudopimelodidae Eikun hetkinen, mähän olenkin jo kuunnellut Audiblessa ton Yu Huanin. Mo Yan tarkastukseen. Kiitos tosiaan lukuvinkeistä ja laitettakoon niitä tänne lisää, jos sellaisia tulee ihmisillä mieleen.
8:27 ite oon puoliks vietnamilainen ja noi kirjekuoret liittyyy myös TET:tiin eli Vietnamilaisten ”kiinalaiseen uuteen vuoteen”. Noita jaetaan lapsille
Voisit tehdä samantyylisen dokkarin Yhdysvaltojen maailmanvalloitusretkistä, ennen kaikkea sodista jotka jälkeenpäin katsottiin täysin oikeudettomiksi, mutta joita ei silti tuomittu missään kansainvälisessä oikeudessa tai edes lehdistössä, (eipä taida usamieliseltä työnantajalta tulla lupaa sellaiseen dokkariin). Mutta kukapa tuota maailmanpoliisia esittävää suurvaltaa arvostelisi, vaan kaikki sen sijaan ihannoi tuota sairasta väkivaltakulttuuria ja siitä tehtyä "viihdettä". Ajatella että sivistyneessä maailmassa viihdettä on toisten tappaminen ja tällaista "viihdettä" tuottavaa maata kaikki palvovat ja ihannoivat. Kolikolla on aina kaksi puolta, mutta esim mediat eivät sitä toista puolta jostain syystä koskaan halua paljastaa.
Maybe we ought to change...lets begin by refusing to be the world police on Finlands 1000 km border with Russia. We can announce that publicly to Putin. Lets see what he does.
@@planetcaravan2925 Eipä ole jenkkejä laitettu vastuuseen miljoonien siviilien tappamisista lähi-idässä. Irakiin menemistä jenkit perustelivat joukkotuhoaseilla, mutta mitään sellaisia ei koskaan löytynyt. Yhdysvaltojen suorittama murhauspolitiikka on vain sitä parempaa politiikkaa.
Ihmisten suhtautuminen uskontoon varmaan osittain selittyy sillä, että kristinusko on Suomessa kuitenkin verratain nuorta ja kaukaista tuontitavaraa. Muinaisuskosta taas ei ole hirveästi mitään konkreettista jäänyt jäljelle, vaan arkielämässä se elää lähinnä suomen kielessä ja siinäkin melko rajallisesti. Ellei sitten jotain metsässä rämyämistä joku halua laskea hengelliseksi kokemukseksi.
teet tosi hyvää sisältöä mut tän trilogian jälkee olis kiva nähä vaihteeks jotsi ei kiinaa liittyvää sisältöä koska tätä on ny aika paljo tullu vuoden sisää
Minä rukoilisin yulinin koiran-ja kissanlihafestareiden uhreille, joita kidutetaan ja keitetään elävältä!!! Allekirjoittakaa vetoomus sen kieltämiseksi!!!!!!
kyllä vituttaa aina kiinalaiset juna-asemalla, lentokentällä kaikkialla hirvee paniikki päästä äkkiä kulkuneuvoon ja vaikka olen 2-metrinen, kiinalainen kulkee matkalaukkuineen lävitseni
Just kävin Baltic Princessillä. Kiinalaiset oli satamassa tehneet laukuista kymmenen metrin jonon, joilla pitivät huolen, ettei heidän eteen päässyt kukaan.
17:00 ei me olla kansakuntana jatkumoa mistään antiikin kreikasta. ehkä tässä näkyy huono suomalainen itsetunto, omaa identiteettiä ei ole, pitää olla niinkuin muut kulttuurit
Meillä on nykykulttuurissa paljon asioita jotka juontaa sieltä. Paitsi että ne taustat on tuntemattomia, niin vielä tuntemattomampia ovat jotkut muinaissuomalaiset juuret. Ainakin itselleni.
@@JaakkoKesoYle Ns. Nykyinen "Läntinen kulttuuri" on kristinuskoa mukaanlaskematta aika uusi ilmiö suomessa. Me ollaan kansakuntana noin 1500-2000v. Vanha, ennen sitä asuttiin virossa virolaisten kanssa. Mitä muinaissuomalaisista kirjoitettiin 400-600 jkr. Oli se, että ne on eristäytyneitä heimoja, joista kannattaa pysyä erossa koska ne on pelottavia noitia jotka tuo huonoa onnea vihollisilleen. Sittemmin Ruotsin aikana oltiin omavaraisia talonpoikia, jotka soti sodat ja/tai meni piilopirtteihin pois sotien jaloista. 1800- luvun nationalismin innoittamana tuli seitsemän veljestä josta otettiin symbolina suomalaiselle mielenmaisemalle impivaaralaisuuden käsite. Se tarkoittaa sitä, että ollaan eristäytyneisyyteen taipuvaisia. Sen kääntöpuolena oikeastaan lisänä siihen esiintyy ilmiö jossa meidän yhteiskuntaeliiteillä ja (niillä ketkä haluavat myös olla niitä, eli nykyään myös keskiluokalla) on samalla huono itsetunto siitä, ja meillä on pakottava tarve hankkia "sivistystä" paremmilta kansoilta, koska se muka jotenkin auttaa meidän asemaa. Tämä on suomettumista, joka oli jo ennen kekkosta suomalaisessa kansanluonteessa. Nationalismikin oli trendikästä tuotitavaraa 1700- luvun lopulla. Ollaan myös aina oltu jotain idän portinvartijoita, joiden on oltava jatkuvasti hereillä sekä itään että länteen jatkuvan uhan takia. Demokratia tuli suhteellisen uutena ilmiönä 1900- luvun alussa, ehkä sen takia, että olemme lähtökohtaisesti suhteellisen egalitariaristisia kulttuuriltamme, mutta poliittisena järjestelmänä sekään ei ole ollut kestävä, vaan kriisiytyi useasti mm. punakapinan, lapuanliikkeen ja kekkosen takia. Impivaaralainen talonpoikaisuus jatkui periaatteessa isolta osaa kansaa keskimäärin 70- luvulle. Tällöin rakennettiin vasta suomessa lähiöt ja ruvettiin elämään länsimaisella elämäntavalla. Kulttuuri ja elinkeinot muuttui läpikotaisin. Satojen vuosien takainen historia näkyy vielä vahvasti kulttuurissamme, vaikka ei sitä tietoisesti osata välttämättä ajatellakaan. Ollaan pieni ja nuori kansa, joka on aina ollut isompien mahtien jaloissa, eikä meillä ole sen takia ollut omaa huomattavaa sivilisaatiota. Mielestäni suomalaisten pitäisi tosin tajuta se, että me saatiin oma kansallisvaltio jo yli 100v sitten, eikä enään tarvitse omaksua muiden juttuja, vaan voi alkaa rakentaa jotain omaa. Esim. Taloudessa nokian kaltaisia talousvetureita, omaa yhteiskuntafilosofiaa. Ei pidä soveltaa amerikkalaista liberalismia tai niiden käsitteitä meihin. Me eletään fundamentaalisesti erilaisessa yhteiskunnassa. Itseasiassa kunnioitan kiinaa osin tässä "oman sivilisaation" kehittämisprojektissa.
tosta maski kohdasta, jossa sanot että yhteisö tulee ennen yksilöä Kiinalaisesassa ajatelussa, tuli mieleen et toisaalta esimerkiksi kiinalainen jonottaminen tai joku sellanen "toisten" kunnioittaminen jossain julkisessa tilassa on aika kauheeta tälläi suomi perspektiivistä. tai siis se on sellanen kaaos jossa järjestystä rakastavana on todella vaikee sopeutua.
Mä oon miettinyt täsmälleen samaa ja näissä kysymyksissä ja tilanteissa on paljon tasoja, joista toi nyt oli tommonen sinne päin -selitys. Enkä mä edes ymmärrä niitä kaikkia tasoja. Kiinalaisen yhteisön sisällä taas on paljon lisää yhteisöjä ja joissain tapauksissa "toisia" kohtaan voidaan olla myös todella julmia tai välinpitämättömiä. Mun nähdäkseni toi menee suuntaan ja toiseen paljon äärimmäisemmin kuin lännessä, jossa suhtautuminen kaikkiin - yhteisön jäseniin ja ulkopuolisiin - on kädenlämpösempää tasasesti kaikkia kohtaan.
Se on kiva että valikosta saa tähän videoon Suomen kielen tekstitykset, mutta mielestäni olisi vielä kivempaa, jos kaikki Suomenkin kielen puhe (sekä jotkut äänetkin) ois tekstitetty, koska se helpottaisi kuurojen katselukokemusta, jos jotkut kuurot ihmiset tätä trilogiaa haluaisi katsoa.
@@Lis-oh1sq Kun huomasin kommenttisi niin vilkasin Yle Areenasta ja kyllä, oikeassa olet. Kiitos vinkistä :) (en teinnykkään aijemmin että tän kanavan ohjelmaa myös voi katsoa areenasta)
11:45 Näinhän voisi olla myös Suomessa, ellei kristinusko olisi raiskannut vanhoja suomalaisia uskoja ja perinteitä. Harmillisesti suomalaista kulttuuriperimää ei opeteta kouluissakaan.
16:45 Mutta entä oman perimän menneisyyteen matkustaminen, suomalaisilla ja suomalais-ugrilaisilla kansoilla on ihan oma historiansa erillään tunnetummasta Euroopan historiasta.
En tiedä oliko tuo vain jotenkin vähän hassusti ilmaistu, kun tuossa loppupuolella puhuttiin uiguurien tilanteesta ja että siinä on takana jonkinlainen "looginen ja rationaalinen" kehikko ja pystytään näkemään miksi ollaan päädytty sellaisiin ratkaisuihin. Jotenkin vain vähän turhan puolustava sävy puheessa kun kyseessä on kuitenkin kansanryhmän täysi sorto ja kansanmurha.
Tarkoittaa sitä, että Kiinassa halutaan pitää kaikki ihmiset ruodussa. Ja etenkin alueella, jossa perinteisesti on ollut kitkaa. Siinä mielessä alistaminen on KKP:n vinkkelistä rationaalista ja loogista.
Kiinalaiset testaavat uiguurien alueilla uusinta valvonta tekniikkaa ennenkuin siirtävät sen kattamaan koko kiinaa. Esim ennen olympialaisia kiinassa oli noin 100miljoonaa valvontakameraa, nyt ilmeisesti noin yli 600miljoonaa. Toki kiinan olympialaiset olivat menestys ja läntinen kritisointi esim ihmisoikeuksista sun muista itsemurhaverkoista Applen työtehtaiden ulko seinillä jäi vähälle huomiolle.
Nyt vasta tajusin, että projekti on käytännössä tapa Jaakolle kustantaa matka tyttöystävänsä kotiin valtion rahoilla. Ei siinä mitään, sisältö on itsessään ihan hyvä, joten jatkakaa.
Mä olin kylläkin tuolla yhtä kielen opiskeluun myönnettyä stipendiä lukuun ottamatta omakustanteisesti, joten ei ollut mikään Ylen kustantama hupireissu. Palkan mä toki sain noista videoista sitten kun ne sain valmiiksi, mutta ihan persauki olin matkan jälkeen ja vähän edelleenkin.
Aina miettinyt miksi Mao Zedong ei pystynyt esim. estämään Nangingin verilöylyä? Vai eikö häntä vain kiinnostanut koska kommunismin perusajatus on yhteisö ennen yksilöä.
Me ollaan pitkälti suomalaisessa yhteiskunnassa luovuttu yhteisöllisyydestä ja perinteistä. Meillä on ollu se, mutta nyt meidän yhteiskunta on yhtä postmodernia painajaista. Miten me ollaan erkaannuttu niin kauas siitä miten oikeesti pitäs elää?
Kiinasta en tiedä tarkemmin, mutta yleisesti ottaen ei pidä. Taiwanissa pitää pitää sairaaloissa ja vanhainkodeissa yms. Ton kohtauksen mä kuvasin toukokuussa, jolloin oli kulunut viisi kuukautta siitä kun maskeja ei enää ollu pakko pitää kadulla.
@@kaptenmint2138 Hän tarkoitti sitä, että vaikka Ison Britannian ja USAn asuttajilla on sama kieli ja samaa geeniperimää, ovat ne kuitenkin ajan saatossa muodostuneet selkeästi kahdeksi eri valtioksi omine identiteetteineen. Hänen mukaan näin pitäisi nähdä myös Kiina ja Taiwan.
Joitain vuosia sitten lähetin Arlalle fanipostia ja sain niiltä kylmälaukullisen Kesoa, Keso-juomapullon ja Keso-vaimarin. Postasin siitä Instagramiini ja sain satikutia esimieheltä, koska se oli käytännössä mainos, vaikka minulle se oli vain hulvaton sattumus. Eikä Ylellä luonnollisesti sallita moista. Siitä oppineena tuskin tulen syömään Keso-raejuustoa videolla tai muutenkaan puhumaan ko. tuotteesta.
Tiedät todella hyvin Kiinan historiaa. Tykkään katsoa videoita aika paljon historiaan perehtyneenä, että jos tulee väärää tietoa. Näissä videoissa tulee aina informoivaa ja tarkkaan pitäviä tietoja.
Tervetuloa hyvät ihmiset jälleen seikkailemaan kiinalaisuden pariin. Tässä jaksossa käydään aikamatkalla Kiinan eeppisessä historiassa ja tutustutaan sen syvään ja rikkaaseen kulttuuriperimään. Ensi jaksossa puolestaan tähyilemme tulevaisuuteen. Toivottavasti viihdyt ja opit jotain.
Haluan jättää toiveen tähän. Olisi hienoa nähdä sun tekemä dokumentti Iranin tilanteesta, naisen asemasta, historiasta. Esim mulle oli uutta, että vasta 1900-luvulla naisille tuli pakolliseksi peittää hiuksensa. ☺️
Ylen paras sisällöntuottaja
Debetable
Joku voisi argumentoida että ihan vaan Suomen paras tällä hetkellä. Ainakin journalisti.
Siis tämä on parasta käyttöä verorahoille. Todellista journalismia, ei mielipiteitä.
Heittämällä
Tällaista sisältöä katsoessa tajuaa saavansa Yle-verolle oikeasti hyvää vastinetta. Kiitos Jaakko hyvästä sisällöstä!
Mukava kuulla että kelpaa.
TH-cam-sisältö ei ole yleisradioveron perusidean mukaista. Samanlaista sisältöä saisi mainos- tai tukijarahoitteisesti.
@@deepbluemania9679Nämä laitetaan ensin Yle areenaan, jonka jälkeen Jaakko lataa nämä tänne.
Jaakon videot on siitä hienoja että ne ei yritä olla enempää kun ne ovat. Todella tasapainoista ja rehellistä sisältöä, fengshui tasapainossa.
Jotkut fanittaa Kardashianeita, mutta itse kiljuisin kuin pikkutyttö nähdessä Keson kadulla.
Mäkin alkaisin kirkua säikähdyksestä
@@JaakkoKesoYletää 😂
Lempparihetket tällä videolla oli kanssakäyminen suvun ja perheen kanssa ❤ Kiitos Jaakko jälleen kerran hyvästä videosta!
Kiitos itsellesi!
Mua harmittaa jo nyt, että tämäkin trilogia tulee päätökseen! Kiitos jo nyt mahtavasta kahdesta ekasta osasta!
pakko myöntää jokin tossa yhteisöllisyydessä on hieman kadehdittavaa vaikka varmasti se kävis hieman ahdistavaksi pitkällä aika välillä. mielenkiintoinen video Kiitos Keso
Samansuuntaisia ajatuksia itsellänikin.
Kyllä tajusi tämänkin menevän silmänräpäyksessä. Ainakin siltä tuntui. Sulla on kiinnostava tapa kertoa 👏
15:53 Hyvin sanottu. Tää oikeesti pätee ihan tosi monessa asiassa. Ihmiset monesti syyttää tai vihaa muita vaan sen takia kun ne on erilaisia, koska ne ei osaa tai tajua ajatella sitä mikä sen taustalla on tai mikä siihen voi johtaa, että se toinen ajattelee eri tavalla.
Todella laadukasta sisältöä! Meidänkin pitäis ajatella enemmän menneisyyttä ja näyttää talvisota elokuvaa itsenäisyyspäivänä. Tuntuu siltä että aina vaan lähemmäksi mennään länsi maita.
Katsoin sarjan läpi Areenasta. Todella mielenkiintoinen aihe. Harmi että oli vain 3 osaa. :D
No hyvä että toimi sentään! Kiitos katsomisesta
ihan älyttömän mielenkiintonen video taas, kiitos Jaakko.
Kiitos Jaakko jälleen mielenkiintoisesta videosta. Jaksaa taas juosta oravanpyörässä, kun näkee mihin valtio lohkaisee kakusta palasen.
Kiitos, hyvä kuulla.
Äärimmäisen mielenkiintonen sarja! 🙏🏻
Kiitos paljon.
Mahtipontiset propsit Jaakko sulle! Aivan mahtavaa kontenttia luot ja oot kehittyny tässä homassa rutkasti! Keep it up my guy!❤️
Hienoa tarinan kuljetusta&välivideoita🤗Loisto settiä👏
Kiitän.
Odotan innolla 3. Jaksoa, todella hyvää työtä Jaakko, iso kiitos. Yleltä parasta ja diversiteettisintä kontenttia tuottaa yksi mies. Kaikki jaksot kiinnostavia isoja kulttuuritekoja. Mitä ikinä tuleekin niin heti katson innolla. Piristi vietävästi miestä joka makaa teholla.
Hitto, kiitos paljon! Kolmannen jaksonhan itse asiassa näkee jo Areenasta, mutta tänne tulee viikon päästä. Tää oli tämmönen Areena Ensin -julkaisu. Tässä linkki: areena.yle.fi/1-50211368
Kaikkea parasta sulle ja toivon pikaista tervehtymistä.
Aina yhtä hyvä fiilis nähdä että jäbä on laittanu uuden videon.
Näitä jaksaa katella.
Tosi hyvää kontenttii! Tää on tosi avaava ja erittäin kiinnostava😙👍👍. Kiitos Jaakko, sun videot on tosi mielenkiintosii!!
Upeasti luotu ja editoitu jakso! Katsoisin mielelläni syvempääkin sukellusta sisällissodan tai Tiananmenin protestien aikakaudesta mikäli sellaisen väsäisit.
Kaikki tämmöset historialliset aiheet on lähtökohtaisesti vähän vaikeita, koska mä en pääse kameran kanssa menemään tapahtumien keskipisteeseen. Joutuu tukeutumaan paljon arkistomateriaaliin ja sen sellaiseen, mikä ei ole se mun omin tyyli kuitenkaan. Sitten pitäis tehdä perustavanlaatuisesti vähän erilaista sisältöä. Mutta katsotaan, mitä vuodet tuovat tullessaan.
@@JaakkoKesoYle Ymmärrän hyvin. Harmi, että tilanne on mikä on mainlandilla. Kiitos vastauksesta, se oli iso kunnia.
Jännä tuo maski homma ja laumakäyttäytyminen siihen liittyen. Suomessakin huomasi hyvin kun yhdessä vaiheessa oli lähes kaikilla hengityssuojain kaupassa, ja sitten yhtä äkkiä ei lähes kenelläkään. Itse en käyttänyt maskia kuin vähän aikaa työpaikalla ja koulussa kun niin käskettiin, ensimmäisten joukossa kuitenkin lopetin sen käyttämisen, kun ei siitä mitään hyötyä ollut ja vähän ajan päästä muutkaan eivät käyttäneet, kaupassa en käyttänyt koskaan, eikä kukaan valittanut tai katsonut pahasti. Ajattelinkin ihan vittuillessaan ruveta pitämään maskia kaupassa, sitten kun ei ole enää nähnyt muutamaan viikkoon kenenkään muun käyttävän. :D
Lisää katsojia tälle!
Kiitos näistä videoista.
20:40 Mielenkiintoista taiwanilaisen identiteettiin liittyvän keskustelun kannalta on kiinalaisen kolonialismin historia Taiwanissa. Taiwanin alkuperäisväestö on etnisyydeltään austronesialaista, jotka ovat enemmän sukua Indonesialaisille tai Madagascarilaisille. Ymmärtääkseni jotkut alkuperäisväestön edustajat näkevät sen, että etniset Han-kiinalaiset kutsuvat itseään taiwanilaisiksi loukkaavana ja pyrkimyksenä sulauttaa heidän identiteettinsä osaksi näiden "tulokkaiden" Han -kiinalaisten kulttuuria ja identiteettiä. Onko Taiwanissa näkynyt merkkejä tästä eräänlaisesta ‘identiteettikriisistä’?
Joo kyllä. Siellä on vissiin suht hiljattain alettu käydä läpi identiteettikriisiä, joka johtuu aika mutkikkaasta menneisyydestä: on alkuperäisheimoja, ekoja han-tulijoita, eurooppalaiset, japanilaisten siirtomaa-aika, kiinan sisällissota ja muuttoliike sen myötä, taiwanin sisällä vallinnut sotatila ja hirmuhallinto sen jälkeen, 80-luvun demokratisoituminen, nykyajan edistyksellisyys, kuten tasa-arvoinen avioliittolaki, kiinan uhka, kiinan ja kiinalaisuuden erotteleminen, jne. Se on vyyhti. Toi ari-joonas pitkänen kirjottaa muistaakseni ton tiimoilta just väikkäriään.
Kiitos mahtavasta kontentista jälleen kerran! :)
Hieno video
Se on hyvä että filmiä tulee näin lyhyellä ajalla ;)
Areenasta löytyy kaikki
Maailman nopein klikkaus. Parasta kontenttia. 👍🏻
Kiitos
Iso kiitos tästä mitä oot tehny! 🙏
kakkos-osa oli paras näist=) hyviä silti kaikki 3. good job
Kiitos, musta myös toka paras
Taas super hyvä jakso. Olen itse asunut muutaman vuoden Aasiassa, etenkin Vietnamissa jossa uuden vuoden juhlassa on paljon samaa kuin tuolla Taiwanissa. Myös itse juttelen aina siellä joka vuosi esi-isille.
Jos haluat lukea miten Kiina on muuttunut viimeisen 100-50 vuoden aikana kannattaa lukea Mo Yanin Seitsemän elämääni ja Yu Huan Kiina kymmenellä sanalla. Molempien kirjojen suomennokset ovat huippuluokkaa ja nuo kaksi kirjailijaa ovat ehkä kaksi Kiinan parasta.
Ton jälkimmäisen just tilasin ja se on lukujonossa, mutta eka pitää googlata. Kiitti vinkistä. Ja kiva että resonoi!
@@JaakkoKesoYle Mo Yaniin tosiaan kannattaa tutustua. Voittanut kirjallisuuden Nobelin ja voin todellakin suositella jokaista hänen suomennettua teostaan.
@@Pseudopimelodidae Kiitos Kirjavinkeistä.
@@Pseudopimelodidae Eikun hetkinen, mähän olenkin jo kuunnellut Audiblessa ton Yu Huanin. Mo Yan tarkastukseen.
Kiitos tosiaan lukuvinkeistä ja laitettakoon niitä tänne lisää, jos sellaisia tulee ihmisillä mieleen.
Hitto että tykkään tästä sun tyylistä editoida
Vastinetta yleverolle!
Erinomaista sisältöä!
Kiitän!
Kiina jo nyt maailman valtias käytännössä, Usan talous suurissa vaikeuksissa,, uhkana jopa sisällis sotaa muistuttava tilanne.
8:27 ite oon puoliks vietnamilainen ja noi kirjekuoret liittyyy myös TET:tiin eli Vietnamilaisten ”kiinalaiseen uuteen vuoteen”. Noita jaetaan lapsille
Voisit tehdä samantyylisen dokkarin Yhdysvaltojen maailmanvalloitusretkistä, ennen kaikkea sodista jotka jälkeenpäin katsottiin täysin oikeudettomiksi, mutta joita ei silti tuomittu missään kansainvälisessä oikeudessa tai edes lehdistössä, (eipä taida usamieliseltä työnantajalta tulla lupaa sellaiseen dokkariin). Mutta kukapa tuota maailmanpoliisia esittävää suurvaltaa arvostelisi, vaan kaikki sen sijaan ihannoi tuota sairasta väkivaltakulttuuria ja siitä tehtyä "viihdettä". Ajatella että sivistyneessä maailmassa viihdettä on toisten tappaminen ja tällaista "viihdettä" tuottavaa maata kaikki palvovat ja ihannoivat. Kolikolla on aina kaksi puolta, mutta esim mediat eivät sitä toista puolta jostain syystä koskaan halua paljastaa.
Yhdysvalloista olis kyllä mahtavaa tehdä trilogiaa ylipäänsä.
Kyl nää 2000-luvun kampanjat ovat saaneet aika paljon lokaa aikanaan, ei pelkästään jälkikäteen
Maybe we ought to change...lets begin by refusing to be the world police on Finlands 1000 km border with Russia. We can announce that publicly to Putin. Lets see what he does.
@@planetcaravan2925 Eipä ole jenkkejä laitettu vastuuseen miljoonien siviilien tappamisista lähi-idässä. Irakiin menemistä jenkit perustelivat joukkotuhoaseilla, mutta mitään sellaisia ei koskaan löytynyt. Yhdysvaltojen suorittama murhauspolitiikka on vain sitä parempaa politiikkaa.
@@Matkustaja ahaa, kiva
Tykkään näistä siirtymistä yms, Jaakko oot kyl kehittyny suuresti editoinnissa.
huippu video
Taas kiinnostavaa videoo mutta pystyisitkö tehdä uuden videon siitä graffitti kolmikosta olisi kiva tietää että mitä heille kuuluu nykyään😃👍
Ihmisten suhtautuminen uskontoon varmaan osittain selittyy sillä, että kristinusko on Suomessa kuitenkin verratain nuorta ja kaukaista tuontitavaraa. Muinaisuskosta taas ei ole hirveästi mitään konkreettista jäänyt jäljelle, vaan arkielämässä se elää lähinnä suomen kielessä ja siinäkin melko rajallisesti.
Ellei sitten jotain metsässä rämyämistä joku halua laskea hengelliseksi kokemukseksi.
millon lisää urbaaniin kauounki-ja graffitikulttuurin liittyviä videoita
En osaa sanoo nyt tässä vaiheessa, mutta eiköhän taas joskus.
0:24 - Neurootikkona arvostan tätä.
Ussan maikkana iso kiitos erityisesti ekasta puolikkaasta. Solahtaa komiasti ensi lukuvuoden oppituntisuunnitelmiin Kiinan uskontojen kohdalle.
Hyvä kuulla!
Tuleeko kellään mieleen lohikäärme tuosta kiinan maan muodosta, jonka piirtäminen näkyy videolla kohdassa 17:35?
-500000 social credits
Not to be a hater, but as a Taiwanese lived in Finland I low key this video has English subtitle (this is just a wish).
There will be! Hopefully in a week or two.
10:19 HUUTISTA xDD
perkele
teet tosi hyvää sisältöä mut tän trilogian jälkee olis kiva nähä vaihteeks jotsi ei kiinaa liittyvää sisältöä koska tätä on ny aika paljo tullu vuoden sisää
eiku 3 vuode sisää :D aika menee nopee
Hyvä Jake
👍🏿
Oletko Jaakko huomannut että vanhassa kiinassa on kuvattu mooseksen kirjan tapahtumat?
Kerro lisää.
Minä rukoilisin yulinin koiran-ja kissanlihafestareiden uhreille, joita kidutetaan ja keitetään elävältä!!! Allekirjoittakaa vetoomus sen kieltämiseksi!!!!!!
Epäilyttää allekkirjoittaa näin aggressiivisesti julkaistu vetoomus
Kerrotko vielä miten Taiwan liberalisoitui ja demokratisoitui? Mitkä voimat tässä olivat takana?
Onko sun tyttöystävän vanhemmat kattonu sun videoita?
Ei ne taida olla, kun eivät suomisönkötyksestäni mitään ymmärrä.
kyllä vituttaa aina kiinalaiset juna-asemalla, lentokentällä kaikkialla hirvee paniikki päästä äkkiä kulkuneuvoon ja vaikka olen 2-metrinen, kiinalainen kulkee matkalaukkuineen lävitseni
Just kävin Baltic Princessillä. Kiinalaiset oli satamassa tehneet laukuista kymmenen metrin jonon, joilla pitivät huolen, ettei heidän eteen päässyt kukaan.
@@PoikaJaIlves pari kertaa menny pahasti hermot yleensä nauran vaan mutta jos pamahtaa hermot niin tulen takaa läpi ja kovaa
🇺🇲🇪🇸🇫🇮👍
hyvä vid
17:00 ei me olla kansakuntana jatkumoa mistään antiikin kreikasta. ehkä tässä näkyy huono suomalainen itsetunto, omaa identiteettiä ei ole, pitää olla niinkuin muut kulttuurit
Meillä on nykykulttuurissa paljon asioita jotka juontaa sieltä. Paitsi että ne taustat on tuntemattomia, niin vielä tuntemattomampia ovat jotkut muinaissuomalaiset juuret. Ainakin itselleni.
@@JaakkoKesoYle Ns. Nykyinen "Läntinen kulttuuri" on kristinuskoa mukaanlaskematta aika uusi ilmiö suomessa.
Me ollaan kansakuntana noin 1500-2000v. Vanha, ennen sitä asuttiin virossa virolaisten kanssa. Mitä muinaissuomalaisista kirjoitettiin 400-600 jkr. Oli se, että ne on eristäytyneitä heimoja, joista kannattaa pysyä erossa koska ne on pelottavia noitia jotka tuo huonoa onnea vihollisilleen. Sittemmin Ruotsin aikana oltiin omavaraisia talonpoikia, jotka soti sodat ja/tai meni piilopirtteihin pois sotien jaloista. 1800- luvun nationalismin innoittamana tuli seitsemän veljestä josta otettiin symbolina suomalaiselle mielenmaisemalle impivaaralaisuuden käsite. Se tarkoittaa sitä, että ollaan eristäytyneisyyteen taipuvaisia. Sen kääntöpuolena oikeastaan lisänä siihen esiintyy ilmiö jossa meidän yhteiskuntaeliiteillä ja (niillä ketkä haluavat myös olla niitä, eli nykyään myös keskiluokalla) on samalla huono itsetunto siitä, ja meillä on pakottava tarve hankkia "sivistystä" paremmilta kansoilta, koska se muka jotenkin auttaa meidän asemaa. Tämä on suomettumista, joka oli jo ennen kekkosta suomalaisessa kansanluonteessa. Nationalismikin oli trendikästä tuotitavaraa 1700- luvun lopulla.
Ollaan myös aina oltu jotain idän portinvartijoita, joiden on oltava jatkuvasti hereillä sekä itään että länteen jatkuvan uhan takia.
Demokratia tuli suhteellisen uutena ilmiönä 1900- luvun alussa, ehkä sen takia, että olemme lähtökohtaisesti suhteellisen egalitariaristisia kulttuuriltamme, mutta poliittisena järjestelmänä sekään ei ole ollut kestävä, vaan kriisiytyi useasti mm. punakapinan, lapuanliikkeen ja kekkosen takia.
Impivaaralainen talonpoikaisuus jatkui periaatteessa isolta osaa kansaa keskimäärin 70- luvulle. Tällöin rakennettiin vasta suomessa lähiöt ja ruvettiin elämään länsimaisella elämäntavalla. Kulttuuri ja elinkeinot muuttui läpikotaisin.
Satojen vuosien takainen historia näkyy vielä vahvasti kulttuurissamme, vaikka ei sitä tietoisesti osata välttämättä ajatellakaan. Ollaan pieni ja nuori kansa, joka on aina ollut isompien mahtien jaloissa, eikä meillä ole sen takia ollut omaa huomattavaa sivilisaatiota. Mielestäni suomalaisten pitäisi tosin tajuta se, että me saatiin oma kansallisvaltio jo yli 100v sitten, eikä enään tarvitse omaksua muiden juttuja, vaan voi alkaa rakentaa jotain omaa. Esim. Taloudessa nokian kaltaisia talousvetureita, omaa yhteiskuntafilosofiaa. Ei pidä soveltaa amerikkalaista liberalismia tai niiden käsitteitä meihin. Me eletään fundamentaalisesti erilaisessa yhteiskunnassa. Itseasiassa kunnioitan kiinaa osin tässä "oman sivilisaation" kehittämisprojektissa.
Ruotsalaiset kirjoittivat historiamme/ voittajat kirjoittavat historian.
@@user-ce6iy2nw5o
Helvetin hyvä kommentti :D
Menee verorahat nyt todella hyvään contenttii! 👍
tosta maski kohdasta, jossa sanot että yhteisö tulee ennen yksilöä Kiinalaisesassa ajatelussa, tuli mieleen et toisaalta esimerkiksi kiinalainen jonottaminen tai joku sellanen "toisten" kunnioittaminen jossain julkisessa tilassa on aika kauheeta tälläi suomi perspektiivistä. tai siis se on sellanen kaaos jossa järjestystä rakastavana on todella vaikee sopeutua.
Mä oon miettinyt täsmälleen samaa ja näissä kysymyksissä ja tilanteissa on paljon tasoja, joista toi nyt oli tommonen sinne päin -selitys. Enkä mä edes ymmärrä niitä kaikkia tasoja.
Kiinalaisen yhteisön sisällä taas on paljon lisää yhteisöjä ja joissain tapauksissa "toisia" kohtaan voidaan olla myös todella julmia tai välinpitämättömiä.
Mun nähdäkseni toi menee suuntaan ja toiseen paljon äärimmäisemmin kuin lännessä, jossa suhtautuminen kaikkiin - yhteisön jäseniin ja ulkopuolisiin - on kädenlämpösempää tasasesti kaikkia kohtaan.
Miks nää tulee viiveellä tubeen kun areenasta jo löytyy? :D Ihan hyvää dokkaria
Yritetään houkutella enemmän ihmisiä käyttämään Areenaa, joten siellä porkkanana julkaistiin kaikki ekana.
Se on kiva että valikosta saa tähän videoon Suomen kielen tekstitykset, mutta mielestäni olisi vielä kivempaa, jos kaikki Suomenkin kielen puhe (sekä jotkut äänetkin) ois tekstitetty, koska se helpottaisi kuurojen katselukokemusta, jos jotkut kuurot ihmiset tätä trilogiaa haluaisi katsoa.
Areenasta käsittääkseni löytyy tektityksillä!
@@Lis-oh1sq Kun huomasin kommenttisi niin vilkasin Yle Areenasta ja kyllä, oikeassa olet. Kiitos vinkistä :) (en teinnykkään aijemmin että tän kanavan ohjelmaa myös voi katsoa areenasta)
@@tonibufu6103 Mahtavaa jos vinkistä oli apua :)
11:45 Näinhän voisi olla myös Suomessa, ellei kristinusko olisi raiskannut vanhoja suomalaisia uskoja ja perinteitä. Harmillisesti suomalaista kulttuuriperimää ei opeteta kouluissakaan.
16:45 Mutta entä oman perimän menneisyyteen matkustaminen, suomalaisilla ja suomalais-ugrilaisilla kansoilla on ihan oma historiansa erillään tunnetummasta Euroopan historiasta.
Ja siitä olis omasta mielestä kiva tietää lisää, mutta kuten sä sanoit, ei me edes tiedetä.
rakastan totta "perkele" tos kohas 10:18
🤣
15:04, Siellähän se mun foodora kuljetus menee
Kiinalla on ihan kipeen diippi ja pitkä historia/kulttuuri
Näin on.
En tiedä oliko tuo vain jotenkin vähän hassusti ilmaistu, kun tuossa loppupuolella puhuttiin uiguurien tilanteesta ja että siinä on takana jonkinlainen "looginen ja rationaalinen" kehikko ja pystytään näkemään miksi ollaan päädytty sellaisiin ratkaisuihin. Jotenkin vain vähän turhan puolustava sävy puheessa kun kyseessä on kuitenkin kansanryhmän täysi sorto ja kansanmurha.
Tarkoittaa sitä, että Kiinassa halutaan pitää kaikki ihmiset ruodussa. Ja etenkin alueella, jossa perinteisesti on ollut kitkaa. Siinä mielessä alistaminen on KKP:n vinkkelistä rationaalista ja loogista.
@@JaakkoKesoYle mutta ei moraalisesti hyväksyttävää vai omakutko täysin kommunismin aatteen
Kiinalaiset testaavat uiguurien alueilla uusinta valvonta tekniikkaa ennenkuin siirtävät sen kattamaan koko kiinaa. Esim ennen olympialaisia kiinassa oli noin 100miljoonaa valvontakameraa, nyt ilmeisesti noin yli 600miljoonaa.
Toki kiinan olympialaiset olivat menestys ja läntinen kritisointi esim ihmisoikeuksista sun muista itsemurhaverkoista Applen työtehtaiden ulko seinillä jäi vähälle huomiolle.
Ja tärkein edunsaaja on lähihistoriassa ollut Yhdysvallat kuten myös nykyisessä Kiinan ja Eu kauppasodassa.
Varmasti kova vaiva tuottaa tähän englanniksi tekstitykset, mutta se olisi hienoa niin tämän voisi jakaa Taiwanilaisille kavereilleni
Tulee järjestymään viikon parin sisällä!
Nyt vasta tajusin, että projekti on käytännössä tapa Jaakolle kustantaa matka tyttöystävänsä kotiin valtion rahoilla. Ei siinä mitään, sisältö on itsessään ihan hyvä, joten jatkakaa.
Mä olin kylläkin tuolla yhtä kielen opiskeluun myönnettyä stipendiä lukuun ottamatta omakustanteisesti, joten ei ollut mikään Ylen kustantama hupireissu. Palkan mä toki sain noista videoista sitten kun ne sain valmiiksi, mutta ihan persauki olin matkan jälkeen ja vähän edelleenkin.
@@JaakkoKesoYle Sääli... Hyvää settiä kuitenkin, joten kiitos.
Can u keep the finnish subtitle all over the video
Areena has finnish subtitles for the whole episodes
Aina miettinyt miksi Mao Zedong ei pystynyt esim. estämään Nangingin verilöylyä? Vai eikö häntä vain kiinnostanut koska kommunismin perusajatus on yhteisö ennen yksilöä.
10:20 HUUTISTA
Nuoret ihmiset osaavat kyllä kiroilla, mutta ymmärtävätkö historian totuuden.
10:20 PERKELE
Kiinassa ilmahuonompaa niin maskeja käytetään, mutta ei ne viruksiin toimi :D
Riippuu maskin suojaustasosta
hyvä video taas!
Me ollaan pitkälti suomalaisessa yhteiskunnassa luovuttu yhteisöllisyydestä ja perinteistä. Meillä on ollu se, mutta nyt meidän yhteiskunta on yhtä postmodernia painajaista. Miten me ollaan erkaannuttu niin kauas siitä miten oikeesti pitäs elää?
Olen erityisen mielissäni, jos tää herättää erinäisiä filosofisia pohdiskeluja. Niin minussakin. Vastauksia ei niinkään.
Olisko mahdollista saada enkunkieliset tekstitykset? Olis kiva katella näitä taiwanilaisen tyttöystäväni kanssa 😊
Tulee viikon parin päästä!
bängeri
Ja kuka rahoitti bolsheviikkien valtaan nousua?
siis pitääkö kiinassa vieläkin pitää maskia
Kiinasta en tiedä tarkemmin, mutta yleisesti ottaen ei pidä. Taiwanissa pitää pitää sairaaloissa ja vanhainkodeissa yms. Ton kohtauksen mä kuvasin toukokuussa, jolloin oli kulunut viisi kuukautta siitä kun maskeja ei enää ollu pakko pitää kadulla.
21.20-22.15 Ehkä vika on minussa, mutta ei aivan auennut.
Ai tota englantia (johon on suomenkieliset tekstitykset olemassa tossa) vai tota ajatusta, mitä Sarah siinä selittää?
@@JaakkoKesoYle Sitä hänen ajatustaan. Amerikan yhdysvallat oli erikoinen vertauskuva.
@@kaptenmint2138 Hän tarkoitti sitä, että vaikka Ison Britannian ja USAn asuttajilla on sama kieli ja samaa geeniperimää, ovat ne kuitenkin ajan saatossa muodostuneet selkeästi kahdeksi eri valtioksi omine identiteetteineen. Hänen mukaan näin pitäisi nähdä myös Kiina ja Taiwan.
paljon sun social credit on?
Ainakin -10000000000
Voitko tehä videon mis söt kesoo
Joitain vuosia sitten lähetin Arlalle fanipostia ja sain niiltä kylmälaukullisen Kesoa, Keso-juomapullon ja Keso-vaimarin. Postasin siitä Instagramiini ja sain satikutia esimieheltä, koska se oli käytännössä mainos, vaikka minulle se oli vain hulvaton sattumus. Eikä Ylellä luonnollisesti sallita moista. Siitä oppineena tuskin tulen syömään Keso-raejuustoa videolla tai muutenkaan puhumaan ko. tuotteesta.
Ette kai syöny koiraa/kissaa...
Olen joskus maistanut pohjois-Kiinassa
Tiedät todella hyvin Kiinan historiaa. Tykkään katsoa videoita aika paljon historiaan perehtyneenä, että jos tulee väärää tietoa. Näissä videoissa tulee aina informoivaa ja tarkkaan pitäviä tietoja.
mite agnostikko mieluummi ku ateisti
21:20 Twitter soturi
Nainen 😡😡😡
Huomaa kyllä, ettei sulla ole kotimaastasi mitään käsitystä.
Mitä tarkoitat?
@@JaakkoKesoYle historiaa, uskontoa, kulttuuria....
Haluatko vähän perustella väittämääsi? Muuten puhut tyhmiä
Kiina 0/5 Amerikka 5/5