Polipii la copii

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 24 ม.ค. 2021
  • Copiii se pot confrunta cu o serie de afecțiuni, iar de multe ori pot fi surprinși respirând pe gură, în loc să respire pe nas. Principala cauză a acestui lucru este inflamația polipilor. Mărimea în volum a polipilor este denumită medical vegetații adenoidiene, care nu se află în nas, așa cum se crede, ci în cavitatea din spatele acestuia, care face legătura dintre nas, faringe și ureche.
    Vegetațiile adenoidiene fac parte din țesutul limfatic Waldeyer și sunt formate din celule ale imunității, având același aspect ca amigdalele din gât. Rolul lor este acela de a îndepărta toate bacteriile și virușii care vor să pătrundă în organism. Cresc în volum, se umflă din cauza aerului respirat plin de alergeni, bacterii sau virusuri.
    Copiii de 6-7 ani care se confruntă cu polipii sunt mult mai obosiți, acuză dureri de cap matinale sau în timpul zilei, se confruntă cu tulburările de concentrare și de memorie, sunt apatici și nu mai au poftă de viață. Aceste simptome apar din cauza cantității mici de oxigen care pătrunde în nas, iar corpul lor lucrează pe un generator de rezervă.
    Dr. Ana-Maria Apostol, medic primar ORL în cadrul Hyperclinicii MedLife Grivița, Spitalului de Pediatrie MedLife București și Life Memorial Hospital București, spune că un copil cu polipi va avea un somn agitat, cu insomnii și respirații grele pe gură, motiv pentru care apare un sforăit mai zgomotos și un sindrom de apnee în somn. Se încearcă tratarea problemei prin intermediul unui tratament medicamentos. Polipii se inflamează foarte tare în cadrul unei răceli din cauza cantității mari de virusuri și de bacterii, împotriva cărora trebuie să lupte. După ce răceala a trecut prin intermediul unui tratament adecvat, polipii revin la forma inițială.
    Dacă se răcește frecvent, polipii nu mai au timp să se retragă și au întotdeauna un volum mare, iar copilul nu poate respira corespunzător. În acest caz este nevoie de intervenția chirurgicală de scoatere a polipilor. Dr. Ana-Maria Apostol spune că este cea mai bună metodă de tratament și se face prin anestezie generală. Este cel mai bine pentru copil, pentru a nu rămâne cu o amintire neplăcută, dar și pentru ca medicul să facă intervenția corect.
    Intervenția chirurgicală ține cel mult jumătate de oră, iar după intervenție tarea generală a copilului este foarte bună și poate pleca acasă după câteva ore. Copilul trebuie să stea 3-4 zile în casă și să evite efortul fizic, iar cel mult va simți o durere moderată de gât.
    Scoaterea polipilor nu reprezintă scăderea imunității organismului deoarece imunitatea este asigurată de țesutul limfatic, ale cărui celule sunt întinse pe toată mucoasa respiratorie. Când copiii sunt răciți, trebuie să își sufle nasul și să în curețe de mai multe ori pe zi deoarece secrețiile apar în permanență.
    Dr. Ana-Maria Apostol îi învață pe părinți să curețe nasul bebelușului încă de la naștere, zi de zi cu un spray cu apă de mare. Dacă cel mic este ținut cu capul în jos, secrețiile vor aluneca mult mai ușor, pentru a nu ieși prin spatele nasului. Prin spălăturile zilnice cu apă de mare se poate preveni umflarea polipilor.
    Apostol Ana-Maria, medic primar ORL - medlife.ro/med...
    Specialitate - medlife.ro/orl...

ความคิดเห็น •