ŞÖVALYELERİ NASIL YENDİK

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 7 ม.ค. 2025

ความคิดเห็น • 78

  • @mehmetk87
    @mehmetk87 2 ปีที่แล้ว +11

    Allah sizden razı olsun Ağabeyimiz, ceddimizin akıttığı kanın ve terin kıymetini daha iyi anlıyoruz sayenizde. Bizim memnun olduğumuz kadar onların da ruhları şad oluyordur İnşaAllah.

    • @abdullahkesgin
      @abdullahkesgin  2 ปีที่แล้ว +3

      Allah senden de razı olsun Asil Kılıçdar
      Dualarına Amin diyelim
      Ve evet haklısın , üzerimizde çok büyük emek var
      Akıl almaz fedakarlıkların neticesinde buralarda yaşıyoruz

  • @orkunyucel3095
    @orkunyucel3095 ปีที่แล้ว +2

    Allah razı olsun anlattıklarınız çok kıymetli.
    Benim anladığım kadarıyla biz Türkler şövalyelere karşı baya bir pratik çözüm bulmuşuz.
    Sizin anlattıklarınızı yani bizim de şövalye satın almamız(sırp, macar vesaire) ve de şövalyelerirehin alıp yüksekfiyata satmamız, diplomasiyle şövalye idamesinde giderleri arttıracak yaklaşımlarımız hiç daha önce başka yerde okumadığım sttatejiler. Bu yönlere dikkat çekmeniz çok kıymetli.
    Savaş meydanında da bahsettiğiniz gibi özellikle Habsburg'larda yaygın olan 1400'lerden itibaren Gotic ve 1500'lerden itibaren Maximilian zırhların sahneye çıkışına da biz aslında çok güzel cevaplar vermişiz. İronik bir şekilde zırh teknolojisinin iyice geliştiği 1400'lü yıllardan sonra Osmanlı ordusu ateşli silahları yaygın şekilde kullanmaya başlamış ve Avrupadaki ağır zırhlı ordulara karşı üstünlük kazanmış. Avrupa bu gelişimi 100 yıl geriden takip etmiş. Avrupada ateşli silah kullanımı yaygın olmadığından 1500'lü yıllarda hâlâ plaka zırhları daha da geliştirmeye çalışıyorlarmış.
    Sizin bu ve diğer videolarda bahsettiğiniz gibi en önemli araçlardan birisi de şüvari charge'larından korunmak için yerde çakılı kazıkların, hendeklerin ve süvari tuzaklarının kullanılması. Böylece ya şövalye atları duruyor veya kazıklara çarpıp yaralanıyor ve ölüyor. Böylece şövalye ya at durduğu için üzerinde sabit kalıyor veya attan düşüyordu. Kazıkların ardında yine Azap ve diğer piyadelerimizde hem mızrak, kargı, kancalı kargı, teber vb silahlar ile hem de ardından da topuz, gürz, şeşper kullanarak şövalyelerin kafalarına miğferlerine vurarak boyunlarını kırmak suretiyle etkisiz gale getiriyorlarmış. Zırh ne kadar güçlü olsa da boyun kırılmasını engellememesi çok kıymetli bilgi.
    Yeniçeriler bu kazık, hendek ardında yüksek tepe varsa Azap ve diğer piyadelerin ardında veya yükselti yoksa düşman iyice yaklaşana kadar Azap'ların ve diğer piyadelerin önünde topların yanında, düşman yaklaşınca biraz geri çekilip Azapların ilk karşılamayı yaptığı bir taktik izlemişler anlaşılan. Çünkü minyatürlerde yeniçerileri toplarla önde ancak topuz, şeşper ve benzeri silah taşıyan piyadeyi ise daha arkada görüyoruz. Belki yakın savaşta Azapların ve diğer piyadenin ilk karşılamayı yapmasından sonra yeniçeriler çekildiği ikinci hattan tekrar saldırıya geçiyor olabilir. Genelde de böyle anlatılıyor
    Osmanlı erken dönem ordusunu bir kaç dönemde incelemek de aslında yerinde olur.
    1. 1299-1364 arası dönemde ordunun temelini o dönemki adıyla Alpler veya Gazi' lerden oluşan hafif süvari görevi de gören ama esas içi ok atmak olan atlı okçular oluşturuyordu. Gazi'lerin Sultan ve Paşalar'ın yakın korumasında olanları ise zırhlı ağır atlı okçulardı. Onlar sonradan Akıncılara evrildi. Gelirlerinin çoğunun ganimetlerden elde edildiği Türkmen kabile atlı okçularından oluşan Alp-Gazi-Akıncı sistemi Türk'lerin Orta Asya'dan getirdiği en eski sistemidir. Ayrıca 2. Osmanlı sultanı olan Orhan Gazi zamanında Tımar sistemi kullanıma girdi. Bu dönem için bilinmesi gereken Selçuklulardaki İkta Sisteminin devamı olan Osmanlılardaki Tımar Sistemi'nin yani Sipahilerin aslında Kapıkulu Sisteminden yani Yeniçeriler'den de daha eski olduğudur. Ayrıca o zamanki orduda daha az sayıda yaya ve yaya atlı okçu bulunurdu. Ayrıca dönemin sonuna doğru 1340'lı yıllardan itibaren Azaplar'ın ve Deliler'in Osmanlı ordusunun en ön safında yer almaya başladığı bilinmektedir.
    Bu dönemde Osmanlı ordusunun elindeki kompozit yayla kullanıldığı için Oklar, Gürz, Şeşper, Topuz, Baltalar ve özellikle Süvarilerin Kargıları Bizans'ın ve Avrupa Ordularının çoğunlukla kullandığı örme zırhlara karşı oldukça etkiliydi. Bunların içinde en etkilisi şüphesiz ince ve kolay penetre olan yapısıyla oklardı. Daha Ağır zırhlı düşman için gece baskınları gibi daha zırhsız oldukları zamanlar tercih ediliyordu.
    Bu dönemde önce Anadolu'da Bizans'la mücadele edildi ve tıpkı Selçuk Türklerinin okları gibi Osmanlıların okları da Bizans ordularına karşı zaferler kazandırdı. Sonra Gelibolu üzerinden Avrupa'da fetihler gerçekleştirildi.
    1361'de Edirne yakınlarında Bulgar-Bizans birkeşik ordusu yenildi ve Edirne Osmanlılar tarafından fethedildi.
    1364'te Battle of Sırpsındığı'nda Birleşik Balkan Ordusu bir gece baskınıyla askerlerin zırhlarını bile giymesine fırsat kalmadan Gazi-Akıncı birlikleri tarafından yok edilmiştir.
    Yine benzeri bir durum 1371'de ikinci bir saldırıda tekrarlanmıştı.
    2.1365-1386 arası dönemde Osmanlı'da Kapıkulu Süvarileri ve Yeniçeriler hizmet vermeye başladı. Önceleri Pençik Sisteminden temin edilen yeniçeri adayları sonradan Devşirme Sistemi ile elde edilmeye başlandı. Bu tip bir sistem daha önceden Abbasiler Araplarındaki Memlük-Kölemen Sisteminin ve Selçuklu Türklerindeki Gulam Sisteminin bir benzeri niteliğindeydi. Bu erken dönemde Yeniçeriler ateşli silah kullanmıyordu. Yeniçerinin yaya okçu ve kısmen piyade'lerin yerini almaktan ibaretti. Bu dönemde Osmanlı-Avrupa arasında ciddi bir savaş olmamıştır.
    3. 1387-1430 arasında Osmanlı ordusunda top kullanılıyordu ancak daha hâlâ arkebüz kullanılmaya başlamamıştı. Niğbolu, Birinci Kosova gibi muharebelerde Kazıkların ve hendeklerin ardında Azap ve diğer piyadeler ile Yeniçeriler süvari hücumlarından da piyade hücumlarından da Ordunun merkezini korumada oldukça etkiliydi. Bu dönemde Yeniçeriler genelde okçuluk ağırlıklı eğitim alıyor olsa da çeşitli Kargı ve Kancalı Kargı tipi silahları da kullanıyordu muhtemelen ama teyit edemedim. Ayrıca muhtemelen tüfek kullanılan döneme kadar yeniçeri zırhları biraz daha kuvvetli yapıda olabilir
    4.1430 sonrası dönemde artık Yeniçeriler tüfek kullanmaya başlamıştı. Varna savaşında Yeniçeri'nin üstün başarıları biraz da buradan gelir. Fatih ve sonrası dönemdeyse Osmanlı ordusunun merkezi büyük çoğunlukla ateşli silahlardan oluşuyordu.

    • @abdullahkesgin
      @abdullahkesgin  ปีที่แล้ว

      Asil Kılıçdar
      Harika bir çalışma ve katkı.
      Umarım okuyan çok olur.
      Teşekkürler ederim.
      Başarılı çalışmalarının devamı dileklerimle.

    • @orkunyucel3095
      @orkunyucel3095 ปีที่แล้ว

      "OSMANLI DA BİR FIRLATMA SİLAHI: LOBUT" isimli makalede Lobut'un idman yapmanın yanında savaşlarda silah olarak kullanıldığından bahsedilmiş.Yine 1.Kosova Savaşında Miloş'un öldürülüşünü betimleyen minyatürde sağdaki neferin elinde idman için olanlara göre biraz daha büyük bir lobutla vurduğu görülmekte. Bu konu hakkında da bir video gelse iyi olabilir.
      Bir de Teberler, uzun ve kısa Balta'lar, Kancalı Kargılar, Alemler ve Osmanlı ordusunda Avrupalı'ların Pole Axe Pole Arm dediği tipte silahların kullanımı hakkındada bir video gelirse seviniriz. Saygılarımla...

    • @orkunyucel3095
      @orkunyucel3095 ปีที่แล้ว

      Ufak bir ayrıntı: 1369 yılında Sultan 1.Murad'ın İstanbul Muhasarasında ilk kez top kullanıldığını belirten bazı kaynaklar da mevcut olsa da ulaşılan bilgilere göre genel kabul gören şimdilik Osmanlı'da Bursa'da ilk 'tophanenin' kurulup 1387 yılında ilk topun döktürüldüğü şeklindedir.

    • @abdullahkesgin
      @abdullahkesgin  ปีที่แล้ว

      @@orkunyucel3095 Asil Kılıçdar
      Katılımın ve paylaştığın değerli bilgi için teşekkürler ederim

  • @cankutay01
    @cankutay01 2 ปีที่แล้ว +3

    Yine çok kıymetli ve detaylı bilgiler veriyorsunuz. Merak ettiğim ve kafa yorduğum konulara cevap bulabiliyorum. Allah razı olsun, emeğinize ve ağzınıza sağlık.

    • @abdullahkesgin
      @abdullahkesgin  2 ปีที่แล้ว +1

      Asil Kılıçdar
      Takdirin pek değerli teşekkürler
      Ne mutlu bana

  • @AbdulkadirBAYAR-w3s
    @AbdulkadirBAYAR-w3s 5 หลายเดือนก่อน +1

    Maaşallah

  • @Alihanykofficial
    @Alihanykofficial 2 ปีที่แล้ว +3

    Teşekkür ederiz hocam, yine çok güzel bir video olmuş

    • @abdullahkesgin
      @abdullahkesgin  2 ปีที่แล้ว +2

      Asil Kılıçdar
      Takdirleriniz büyük teşvik oluyor
      Minnettarım

  • @zorlusavasevreni901
    @zorlusavasevreni901 2 ปีที่แล้ว +2

    Harika, bilgilendirici, Türk tarihi dizilerinde şövalyeleri sıradan kale askeri gibi gösteriyorlar. Belki yönetmenler sabah kahvesi içerken buraya rastlar ve aydınlanma yaşarlar.

    • @abdullahkesgin
      @abdullahkesgin  2 ปีที่แล้ว

      Asil Kılıçdar
      Takdirin pek değerli
      Teşekkürler ederim
      Haklısın
      Bilinmesi gereken önemli kavramlar var ve eserlerde değinilmesi, o eserin değerini arttıracaktır, benzersiz yapacaktır.

  • @mehmetk87
    @mehmetk87 2 ปีที่แล้ว +5

    Gelecek ders şövalye devamı olursa, konu daha iyi oturacaktır abi zihnimize, emeğinize sağlık.

    • @abdullahkesgin
      @abdullahkesgin  2 ปีที่แล้ว +3

      Asil Kılıçdar
      Tavsiyeni not ettim
      Nasıl istersen

  • @Sssigmaka
    @Sssigmaka 2 ปีที่แล้ว +2

    Nasıl vuruyorlar o gürzü o çok ilgi çekici

    • @abdullahkesgin
      @abdullahkesgin  2 ปีที่แล้ว +1

      Asil Kılıçdar
      Epey istek var
      Topuz ve Şeşper idmanı için bir video çekilecek

  • @Himes5564
    @Himes5564 2 ปีที่แล้ว +6

    Hocam müsayit olunca Göktürk savaşçıları askerleri ile ilgili video çekermisiniz,video atmanız bizleri bir hayli mutlu ediyor

    • @ahmetsemih5127
      @ahmetsemih5127 2 ปีที่แล้ว +2

      Kesinlikle cok guzel olur

    • @abdullahkesgin
      @abdullahkesgin  2 ปีที่แล้ว +3

      Asil Kılıçdar
      Verdiğimiz ağırlık protokolü 2000'lerden sonraki modern Tıp
      Verdiğimiz kılıç dersleri ise, 1500 lerin stilleri
      bu yüzden Göktürklerin ve Selçukların bahsi az gaçiyor
      Yoksa önem vermediğimizden değil
      Pekala bir video da ona ayıralım

    • @abdullahkesgin
      @abdullahkesgin  2 ปีที่แล้ว +3

      @@ahmetsemih5127 Asil Kılıçdar
      Nasıl istersen
      İlgine teşekkürler ederim

  • @mustafayeniceli7347
    @mustafayeniceli7347 ปีที่แล้ว +2

    Hocam bahsettiğiniz silahları
    görsel olarak ta baylaşzanız keşke

    • @abdullahkesgin
      @abdullahkesgin  ปีที่แล้ว

      Asil Kılıçdar
      Maalesef eğitim materyalini kayıp ettik
      Yeniden yapıyoruz hepsini

  • @osmanyldz3454
    @osmanyldz3454 2 ปีที่แล้ว +3

    Hocam sen anlat biz dinleyelim. İstemek ne haddimize bizi aydınlatın o bize yeter

    • @abdullahkesgin
      @abdullahkesgin  2 ปีที่แล้ว +1

      Asil Kılıçdar
      Yazıların da Yüreğin gibi mert ve dürüst
      Teşekkürler ederim
      Her fırsatı sizler için değerlendiriyorum

  • @alperenhaytaaa2469
    @alperenhaytaaa2469 2 ปีที่แล้ว +2

    Dilinize sağlık hocam

    • @abdullahkesgin
      @abdullahkesgin  2 ปีที่แล้ว +1

      Asil Kılıçdar
      Teşekkürler
      ve
      Yüreğine Sağlık

  • @suleymankaya3959
    @suleymankaya3959 2 ปีที่แล้ว +4

    Hocam tüm bu bilgiler bir internet sitesinde paylaşılırsa daha iyi olur.

    • @abdullahkesgin
      @abdullahkesgin  2 ปีที่แล้ว +1

      Asil Kılıçdar
      Mutlaka bir internet sitesi de açmalıyız değil mi
      Haklısın
      Ona da vakit ayıralım

  • @jack_wolfski
    @jack_wolfski ปีที่แล้ว +1

    Hocam çok eski kaynaklarda sırık tarzı uzun sopalarla,bazen sırık ucu iplerle de zırhlı şövalyenin düşürülüp daha sonra kalkmakta zorlandığı için gürz ile kafa kısımlarına boyun/kafa kırmak için darbe vurulduğunu okumuştum.Okuduğum Avrupa kaynaklı bir kitaptı ve Selçuklu döneminden bahşediyordu. Doğruluğu nedir?Selâmlar

    • @abdullahkesgin
      @abdullahkesgin  ปีที่แล้ว +1

      Asil Kılıçdar
      5li 10lu mızrakdar 3m ve daha uzun mızraklarla Şövalye düşürdükleri doğrudur
      Yalnız Şövalye yerden kalkmakta hiç zorlanmaz
      Eğer düşme esnasında hırpalanmadıysa hemen ayağa kalkar
      Ve tabu evet, miğvel ve gurz ile Şövalye ye saldırıyorlardı

  • @zorlusavasevreni901
    @zorlusavasevreni901 2 ปีที่แล้ว +1

    Videonun kapak resmi hangi filme ayit bilen varmı ?

    • @abdullahkesgin
      @abdullahkesgin  2 ปีที่แล้ว

      Asil Kılıçdar
      Sanat çalışması diye bildirildi
      Dijital Tablo

    • @zorlusavasevreni901
      @zorlusavasevreni901 2 ปีที่แล้ว

      @@abdullahkesgin Tüh ya :D

  • @Galaksyyy
    @Galaksyyy 2 ปีที่แล้ว +1

    Şövalye devamı 👍🏻

    • @abdullahkesgin
      @abdullahkesgin  2 ปีที่แล้ว +1

      Asil Kılıçdar
      Pekala nasıl istersen
      Beraber devam edelim

  • @halilguray8547
    @halilguray8547 2 ปีที่แล้ว +3

    su gıbı aktı geene vıdeo

    • @abdullahkesgin
      @abdullahkesgin  2 ปีที่แล้ว +1

      Asil Kılıçdar
      Ne mutlu bana ki, çevremde hep sizler gibi yiğitler var
      Takdirin pek değerli
      Teşekkürler ederim

  • @zalimlericinyasasincehenne
    @zalimlericinyasasincehenne ปีที่แล้ว +1

    🇹🇷☪️🕋☪️🇹🇷

    • @abdullahkesgin
      @abdullahkesgin  ปีที่แล้ว

      Asil Kılıçdar
      Teşekkürler ederim

  • @melih4235
    @melih4235 2 ปีที่แล้ว +1

    Selamün aleyküm abi. Nasılsınız?

    • @abdullahkesgin
      @abdullahkesgin  2 ปีที่แล้ว +2

      Aleykum Esselam
      Asil Kılıçdar
      Sizler varsınız, ve haliyle çok iyiyim

  • @akhan9669
    @akhan9669 2 ปีที่แล้ว +2

    16:00 dan sonra sinema izledim hemde GERÇEK ! sağol Varol ! naçizane tavsiyem, dileğim bir savaşı baştan sona siz anlatın.

    • @abdullahkesgin
      @abdullahkesgin  2 ปีที่แล้ว +2

      Asil Kılıçdar
      Dualar dilekler hep beraber
      Elbette
      Bir savaşı anlatayım
      Sıraya ekliyorum

  • @adnanhakanhoca
    @adnanhakanhoca 2 ปีที่แล้ว

    Tsk

  • @borakeskin7872
    @borakeskin7872 2 ปีที่แล้ว +2

    Hocam saygılar, aylardır takip ediyorum. Ağzınıza sağlık lakin görüntü kalitesinin bu denli yetersiz olması kanalınızın ve bahse konu ettiğiniz açıklamalarınızın güzelliğine layık değil diye düşünüyorum, belki daha iyi bir kamera güzel bir yenilik olacaktır. Yine de sizin takdirinize kalmış, tekrardan teşekkür ediyorum videolarınız için.

    • @oxigenious4953
      @oxigenious4953 2 ปีที่แล้ว +1

      Onemli olan burda ses ve anlatım asil kardeşim ama tabii ki daha iyi bir kamera iyi olurdu.

    • @abdullahkesgin
      @abdullahkesgin  2 ปีที่แล้ว +1

      Asil Kılıçdar
      Tavsiyeni dikkate alıyorum
      Mutlaka bu konuyla ilgileneceğim
      Hastaların yoğunluğuna anlayış göster
      biraz uzun sürebilir

    • @abdullahkesgin
      @abdullahkesgin  2 ปีที่แล้ว +1

      @@oxigenious4953 Asil Kılıçdar
      Takdirine teşekkürler ediyorum
      Ve mutlaka yayının kalitesini arttırmaya çalışacağım

    • @borakeskin7872
      @borakeskin7872 2 ปีที่แล้ว +1

      @@abdullahkesgin Asil kılıçdarlar olarak beklemedeyiz efendim.

  • @Galaksyyy
    @Galaksyyy 2 ปีที่แล้ว +1

    👍🏻

    • @abdullahkesgin
      @abdullahkesgin  2 ปีที่แล้ว +1

      Asil Kılıçdar
      Teşekkürler ederim

  • @alperenhaytaaa2469
    @alperenhaytaaa2469 2 ปีที่แล้ว +1

    Osmanlı ordusu yeniçeriden ibaret değil hocam farklılıkda olsun tabiki :)

    • @abdullahkesgin
      @abdullahkesgin  2 ปีที่แล้ว +2

      Asil Kılıçdar
      Çok haklısın
      Ve tüm kahramanlara değinicez burada
      Unutmak yok, onore etmek var

  • @osmanlsporcusu3908
    @osmanlsporcusu3908 2 ปีที่แล้ว +1

    Saygılar hocam, benim birkaç sorum olacaktı:
    1) TH-cam'da mermere Osmanlı tokadı çalışması ile ilgili şöyle bir video var: th-cam.com/video/rk4dnbniS_M/w-d-xo.html Bu videodaki çalışma doğru mu?
    2) Osmanlı tokadı ile ilgili başka bir videonun yorumlarında bu konuda kaynaklar içeren şöyle bir yorum var:
    "İlk etapta selamun aleykum videonuzu bi yorum tartışmasından görüp sonuna kadar izledim kendim bizzat sporcu olarak ve matbu yazma eserleri yüksek lisans derecesinde araştırma okuma uğraşım olduğu için eski türk sporlarına çok kafa yormuş emek harcamış biriyim siz belli iyi niyetli doğruluk peşindesiniz ama usulunuz ve çıkarımlarınız hatalı
    1.usul osmanlı arşivleri ve isam arşivleri genellikle vakanüsnamelere dayanır biraz isam farklıdır çoğu kitabını elden görmüşlüğüm vardır özellikle spor için delil teşkil etmez
    gelelim asıl kaynaklara bulamadığınız kaynaklara ;
    1. Sudi nin gülistan şerhi 1583 miladi ;ilgili eserde çok net muşt zen denilerek ve bilim dir denilerek türklerin tokat çalışmasından hatta kendi aralarında vurmalarından sonra gömgök olmalarından nasıl müdahale ettiklerinden net bahseder yazı uzundur araşatrmak istyen bulabilir
    2. 1835 yazma eser müellifi şakir efendi şerh i baharistan atlı kitabında tokat atmanın 5 çeşiti olduğundan enderun mektebinde bilim olarak okutulduğundan tek tek tefurruatıyla bahseder ( sille nin el parmaklarının birleştirilip kılıç gibi vurması gibi net bilgiler verir )
    3.atlı cirit in yasaklanışın sebeblerinden biri ata ve biniciye tokat atılıp ağır yaralanması diye geçer (nasuhus silah)
    4.En az 3 kavsname de kısmı de olsa geçmektedir .kemankeş mustafa efendiye bakılabilir
    5 . Yakın dönem koca yusuftan amerikada güreşinde George Bothner' güreşirken 3 mt re adamı uçurup boynun kitlenmsi ki lince uğramıştr amerikan gazte bilgileri elimde orda verdiği demeçte el ense atacakken gazaba gelip silleyyi osmaniyye nakş ettim demesi ... gibi ve daha çok uzunca kaynaklar silsilesi ecdadın özellikle spor alanında müthiş bi bilinmezlik vardır araştırıyorz okuyoruz uyguluyoruz aynı okçuluk gibi inşallah ihya olcaktır"
    Videonun linki: th-cam.com/video/dwUh_v5ml-w/w-d-xo.html
    Bu yorumda yazan kaynakları internette bulamadım. Bu konuda da bir video çeker misiniz?
    3) Osmanlı'da "muşt zen" denen, boks gibi sadece yumrukla yapılan bir dövüş sporu varmış. Ayrıca, "leked kup" denilen, tekvando gibi sadece tekmeyle yapılan bir spor daha varmış. Şu sitede bunlardan bahsediliyor: www.kemahspor.com/?Syf=18&Hbr=298561&/Bir-d%C3%B6nem-unutulan-MATRAK-sporu-yeniden-hayat%C4%B1m%C4%B1zda.

    • @abdullahkesgin
      @abdullahkesgin  2 ปีที่แล้ว +1

      Asil Kılıçdar
      Her bir linkin için ayrı vakit bulucam ve hassasiyetle defalarca izliycem
      Sonra da bir videoı hazılrlayacağım
      Saygılarımla

    • @abdullahkesgin
      @abdullahkesgin  2 ปีที่แล้ว +2

      1) anlatılanlar çoğunlukla doğru yalnız;
      --mermer masaya konan değil, dik duran sütunlar diye biliyoruz
      --tıbbi açıklamada hatalar var "kılcal deformasyonlar" değil "mikrofraktürler" ve zeytinyağı iyileşmeye veya kaynamaya yararı olmaz
      --kişinin gösterdiği açıyla uzun süre çalışılırsa "epikondilit" hastalığı gelişir, açıda hata var
      2)5. --araştırmalar yalnızca yerli kaynaklardan yapılmış halbuki yabancı kaynaklar tokattan bahseder (yalnız hatalı olarak Ottoman Slap diye bahseder, aslında Ottoman Smack olmalı)
      --sözlü ve geleneksel kaynaklara pek değer verilmemiş, ama elden ele gelen idman bilgisi var
      --akıncılar değil, sipahi, silahdar, bostancı, yeniçerilerin çalıştıklarını öğrendik
      3) geleneksel sporlara yönlendirmiş, girdim ama bir bilgi bulamadım, hiç bahsedilmemiş
      verdiğin linkte ise yalnızca adları geçmiş
      Osmanlı da Muştuzen veya Muştazen diye bir spor vardı (Fransız Savate esinleniliş olabilir) ve Tekme sporu vardı (leked kup olduğunu burada gördüm, ben Kup Tepük diye biliyordum)

  • @aslanbosnakoglu8240
    @aslanbosnakoglu8240 2 ปีที่แล้ว

    topuz gurz kullanimi video yapin ve bicaga karsi savunma

  • @ahmetsemih5127
    @ahmetsemih5127 2 ปีที่แล้ว

    Katıl butonunu acarsaniz bence daha iyi olur en azindan fedarasyonunuz icin ufakta olsa maddi bir destek olur ve daha fazla gorsel mazeme alinabilir bu paralarla herkes icin daha iyi olacagini dusunuyorum
    Heyecanla videolarinizin devamini bekliyoruz tarih ogrencisi olarak
    Anlatimlarinizi cok beğeniyorum iyi gunler

    • @abdullahkesgin
      @abdullahkesgin  2 ปีที่แล้ว +2

      Asil Kılıçdar
      Türk Kılıcını korumak ve yaşatmak için ihlaslı bir çare düşündün
      Allah senden ve senin gibi yiğitlerden razı olsun
      Bizi anla ve affet, çünkü Katıl Butonu açmayacağız.
      Çeliğin Yolu bu değil .
      Kendimiz gayretle çalışarak Türk Kılıcını hakkettiği yüksek makama çıkaracağız.
      Bağış toplamayacağız.
      Kılıcın İzzetini muhafaza edeceğiz.
      Sen altın kalpli bir kardeşimizsin,
      Bizi affedersin
      🇹🇷🤲

    • @ahmetsemih5127
      @ahmetsemih5127 2 ปีที่แล้ว +1

      Estağfurullah hocam kabul etmeyeceginizi bildigim halde yinede sorayim dedim
      Allah razi olsun okadar emek verip bize paylasim yapiyorsunuz sizin gibi bilgi icerikli video yapan baska bir kanal yok

    • @abdullahkesgin
      @abdullahkesgin  2 ปีที่แล้ว +2

      @@ahmetsemih5127 Gayretli Kılıçer
      Siz en iyisine layıksınız

  • @kararuhlunoker
    @kararuhlunoker 2 ปีที่แล้ว

    Yabancılar bize Türk devleti derlerdi Türkiye derlerdi bizdede Devleti Aliyye diye geçmiyor mu belgelerde filan ?

    • @abdullahkesgin
      @abdullahkesgin  2 ปีที่แล้ว

      Asil Kılıçdar
      Benim rastladığım belgelerde Devlet-i Aliyye-i Osmaniye diye geçiyor
      Yalnız biz sadece Kılıç İdmanı için baktığımızdan, tarihin milyonda birine denk geliyoruz.
      Bizim okuduklarımız ve anlattıklarımız, tarihe referans olamaz, ancak Kılıç sporuna referans olabilir.

  • @orhanekinci9568
    @orhanekinci9568 2 ปีที่แล้ว +2

    Bu nasıl bir anlatım kardeşim kusura bakma ama hiçbirşey anlayamadık malesef

    • @abdullahkesgin
      @abdullahkesgin  2 ปีที่แล้ว +1

      Kitap okuma alışkanlığı gerekiyor.
      Önsöz
      İçerik
      Özet bilgiler
      Konu anlatımı
      Sonuç (konklüzyon)

    • @abdullahkesgin
      @abdullahkesgin  2 ปีที่แล้ว

      Konu anlatımı ise;
      Şövalyeleri,
      Diplomasi (anlaşmalarla savaştan uzak dur, düşman Şövalye masraflarını taşıyamasın)
      Ekonomi (düşmanın Şövalyesini satın al)
      Ödül (fidye sistemi)
      Silahdar (yakın mücadele, zırh deliciler)
      Sipahi (hızlı taktikler)
      Azap ve Yörük (şeşper ve topuz)
      ile yendik.
      Şimdi konunun haritası çıktığına göre, bir kez daha izle.
      Atalarımız öylesine Geniş Vizyona ve Derin Bilgiye sahipler ki, açıklamak çok zor oluyor.

  • @ilimahmaklggidermez8978
    @ilimahmaklggidermez8978 2 ปีที่แล้ว +2

    Hocam gürz idman olsun

    • @abdullahkesgin
      @abdullahkesgin  2 ปีที่แล้ว +1

      Asil Kılıçdar
      Pekala sıraya koyuyorum, nasıl istersen

    • @ilimahmaklggidermez8978
      @ilimahmaklggidermez8978 2 ปีที่แล้ว +1

      @@abdullahkesgin Teşekkürler hocam

  • @akifseyfullayev6059
    @akifseyfullayev6059 2 ปีที่แล้ว +1

    👍🏼

    • @abdullahkesgin
      @abdullahkesgin  2 ปีที่แล้ว +1

      Asil Kılıçdar
      Teşekkürler ederim