Güzel bir video olmuş. Tek eklemek istediğim Windows programlarını çalıştırmadan önce o uygulamanın linux sürümü olup olmadığını ya da basit bir şeyse linux uyumlu bir alternatife geçip geçemeyeceginizden emin olun boşuna fazladan uğraşmayın :D Günümüzde bin ve lib çoğunlukla usr içindekilere bağlantı olduğu için kafa karıştırabilir ama eskiden 5GB disk bile lüks iken ayrılmış yerler onlar, şimdilerde her sey aynı diske sığdığı için (olmayan) farkını anlamanız gerekmiyor, aynı dosyaları görürseniz şaşırmayın :P
09:00 Dosya sisteminde klasorlerin adlarinin acik hallerini de soyleseydin daha akilda kalici olurdu. /dev'in device, /var'in variable oldugunu ogrenmek bir daha unutmayi engellyor.
Heykeli dikilecek adamsın be usta iyi ki seni tanımışım dediğim videolardan biri şu video nun anlatımın eşi benzeri yok teknoloji bakanı olarak seni seçseler endüstri 5.0 ı ülkemize uygularsın.
Ben iki hafta önce Windowstan ZorinOS e geçtim gerçekten günlük kullanım için çok iyi bir dağıtım kişiselleştirme gayet yeterli fazla, ve flatpak direk yüklü geliyor. Sadece ilk defa yüklemek isteyenler varsa secure bootu kapatın linux kurma rehberinde orası yoktu söyliyim.
Microsoft Excel webden, imkansız değil ama biraz uğraşla wine ile çalıştırılabilir. (Yeni bir kullanıcı ise ve şirket ile alakası yoksa, webden kullanması sorun olmayacaktır) Ve bence yeni kullanıcılara sadece linux dememiz yeterli olur :d
@@mserhangulhan Office 365 değilde crystal report wine ile çalıştırabilme şansı var, olmazsa ikisinide bir sanal makine ile kullanabilirsin bence Yada açık kaynak alternatiflerede bakabilirsin.
7:30 Abi singleplayer demişsinde ProtonDB Steam için zaten, tek oyunculu diye kısıtlandırmasak daha iyi. Örneğin: SCP:SL, RDR2, ReadyOrNot, The Forest, Garry's Mod, CS2, Goose Goose Duck, Among Us vb. (multiplayer bunlar aklıma geldi) açılıyor. Oynamak istediğiniz oyunun durumu zaten protondb'de yazıyor dediğiniz gibi.
@@zephyr3611 KDE li bir dağıtımsa mesele, Tuxedo OS olur. Ubuntu tabanlı olacaksa. Sistem ubuntuyu takip ederken, masaüstü ortamını güncel veriyorlar. Flatpak ile uygulamalarda güncel geliyor. Mis gibi.
Yusuf selamlar, Sana keşvettiğim bir tool u önereceğim, yapması uğraştırıcı ve garanti oranı(eğer yeni kullanıcı ise) biraz düşük fakat githubda verilen yönergeler çok detaylı ve yardımcı oluyor. Tool Winapps diye geçiyor, yaklaşık 4 sene önce geliştirilmeye son verilmiş fakat biri forklamış ve hala geliştirilmeye devam ediyor. Bu eğer vazgecilemeyecek bir uygulama varsa hayat kurtarıcı olabilir, Basitçe anlatmak gerekirse, uygulamalar bir VM içerisinde çalışıyor, fakat normal bir Windows sanal makinesi yerine bir KVM(kernel based vm) olarak çalışıyor ve bir linux native app gibi çalışmasını sağlıyor, ve BÜTÜN Windows uygulamalarini destekliyor (Microsoft 365, Adobe Photoshop vb dahil, eski sürümleri çünkü vm olduğu için performans sıkıntısı yaşanabilir, yinede yeni sürümler çalışır) İsternirse podman veya docker üzerinden, yada KVM üzerinden çalıştırılabiliyor, güzel bir video fikri olabilir, güzel video bu ara.
hocam senden önce linux deneyimlemiştim ve vazgeçmiştim şuan ana bilgisayarım bazı zorunluluklardan w11 yüklü ama ikinci makinem linux mint. Ve çok memnunum. Videolarında bu dünyayla ilgili bilmediğim bir sürü şeyi öğrendim. Son olarak çoğu insan retail de olsa windows keylere ciddi paralar ödüyorlar aslında yaptıkları her şeyi bu paraları ödemeden linux tarafında da yapabilirler. Bu ekonomik anlamda az da olsa bizi rahatalatabilir. Tekrar teşekkür ederim. Başarılar.
15 yıldır linux kullanıyorum. RedHat 2 ile başladım.. Sonrasında Gelecek Linuxlar vs neler neler! Aslında hepsi aynı ama ☺ Son 5 yıldır şu youtube'da drop frame olayı beni sinirlendirmekte. 4k 60fps veya üzeri dayak yer gibi frame drop yiyorum. Şu HW-Hızlandırma olayı artık wayland'in hangi sürümüne tam çözülür muamma. Windows da güzel. Kullanmayı becerebilsem geçiş yaparım.Kaliteli videolarınız ve güzel içerikleriniz için teşekkürler. Sizi kısa zaman önce keşfettim. Kolaylıklar ve keyifler diliyorum.
La keşke daha önceden geçseydim. Yıllardır bu kadar keyif almadım PC kullanmaktan. Şu PoPOS çok hoşuma gitti. Az daha öğrenem de direkt debian'a geçmeyi hedefliyorum 🎉
Pop OS sıfırdan Cosmic Desktop'ı geliştiriyor ve bu gnome'dan bağımsız olacak. Çok iyi bir masaüstü ortamı geliyor. Kullanıcı dostu, yeni başlayanlar için harika bir masaüstü ortamı. Kısaca Gnome ve KDE'nin iyi yanlarının dengeli biçimde bir araya gelmiş hali. Şuan Alfa sürümünde yakinda Beta gelecek ve sonra ilk yayınlanma yapılacak. Ben 2-3 semedir linuxdeyim, şu 2 3 senede yaşadığım basit gıcık durumlarını çoğu düzeldi. Deneyime göre Kde istiyorsanız Tuxedo OS kullanmanız, Gnome ya da ileride Cosmic istiyorsanız POP OS sıkıntısız dağıtımlar diyebilirim. Şuan Tuxedo OS deyim, timeshift vb. ile yedek bile almıyorum, o kadar stabiller. Flatfak ile stabilite tavan yapıyor zaten. Kde ile beraber gelen ve kendi uygulamalarımı da ark, discover, dolphin ve konsole dışındakileri flatpak ile kuruyorum tekrardan. /home klasörünü de ayrı bir disk bölümüne attığım için bir şey olursa flashı takıp /home un olduğu disk bölümünü formatlamadan kurulumu tekrar yapınca sadece uygulamalarımı baştan kurmam gerekiyor en kötü ihtimalle. Pop OS bu gibi durumlar için ayri bir disk bölümü kuruyor 8 gb kadar, güncel isoyu burada hazırda tutuyor. Bir şey olursa bu disk bölümünden başlatınca sistemi kurabiliyorsunuz. Ayri bir flash bellek ihtiyacını ortadan kaldırıyor.
Microsoft Office'te bulut senkronizasyonunu çok sık kullanıyorum. Fakat Linux'a geçmek istediğimde Libre Office'te otomatik bulut senkronizasyonu bulamadım ve kullanımı da bir tık karışık geldi. Bunlara çözüm icabında bir video çekebilirseniz güzel olur. Bunun dışında işimde yine çok kullandığım, Windows 11'de bulunan 'Ekran Alıntısı Aracı' ile seçtiğim ekran kısmında kusursuza yakın yaptığı ve aşırı pratik olan bir OCR özelliği mevcut. Her dilde otomatik olarak kusursuz bir şekilde çalışıyor. Linux'ta buna da verimli bir alternatif bulamadım maalesef.
Ters mühendislik ile cihazların yazılım arayüzlerine erişim videolarına denk gelmiştim. Hepsi linux kullanıyordu ve ben de bugün kali linux kurmaya karar verdim.
şöyle bir yorum yapmak istiyorum : ilk olarak ben windows 10 kullanıyordum ve lisansım vardı ancak belli sebeplerden ötürü linux'a geçme kararı aldım ve bu kararımın en önemlisi ise sensin Yusuf Abi , beni cidden linux'a geçirme konusunda başardın , çok beyendiği bir işletim sistemi , bir sürü linux dağıtımı denedim bu linuxla tanışma sürecim boyunca , mesela arch - ubuntu - linux mint - linux lite - garuda linux - zorin os bunların hepsini denedim ve cidden hepsinden güzel bilgiler edindim ve kendimi geliştirdim hele de arch linux bana çok şey kattı ama artık MX Linux'da kalma kararı aldım , cidden hem eski stil hem performans ve veri kullanımı bakımından çok iyi bir dağıtım oldu benim için , günün sonunda artık ben de senin kadar olmasa da abi bir şeyler öğrendim linux hakkında , beni en çok etkileten ilk olarak Arch sonra MX Linux çünkü ben eski stil dağıtım ve işletim sistemlerini severim . Aslında bu konularda pek bir bilgin yoktu ama artık bir bilgi sahibiyim . Bu linux öğrenme sürecim 1-2 hafta aldı ama değdi şuan Üni'deMatematik Öğretmenli bölümünü okuyorum , bilgisayar hocamız bile benim kadar linux bilmiyordur :) [Seni çok seviyorum abi , eğer bu yorumu görürsen bir sorum olacak , linuxda çok zaman ayırmadan çünkü zamanım pek yok ders çalışıyorum çok zaman ayırmadan nasıl yazılım öğrenir ve bu işi para kazanmaya dönüştürebilirim , böyle bir rehber videon ya da bir bilgin var mı ? cevaplarsan sevinirn abi]
Her dk nasıl ordan oraya geçebiliyorsunuz merak ediyorum gerçekten, 8-9 yıldır aynı win10 kurulumundayım hiç sıkıntı yaşamadım. Sistemde onca mühendislik muhasebe 3d cad yazılımlarıyla dolu hiç kasma yada donma yok, hiç virüs yemedim yada antivürüs kullanmadım yazılımların yüzde 80 i korsan. 98 xp win7 zamanlarında her hafta format atmak durumunda kalan ben win10 dan sonra format atmayı unuttum. Web sitesi için hosting için yada bir raspbery projesi için linuxa bir bulaşıyom bir terminal hatası çıkıyor bir yerde ne o hatayı tanımlayabiliyorsun, ne çözebiliyorsun günlerce deneme yanılmayla o işi anca kendi başına çözmek zorundasın internetten aynı sorunu ara ki bulasın. Terminalde hata üstüne hata yaptığında da, elinde kocaman çöp yığınlarıyla dolu bozuk sistem dosyalarıyla dolu sorunlu bir linuxla kala kalıyon.
Kanka çok güzel video olmuş bayıldım! Eline emeğine sağlık ilk fırsatta zorin os kuracağım. Linuxu 2013te denemiştim ama uygulama yüklemek için bile terminal kullanmak bana karışık gelmişti. Demek ki ya doğru dağıtımı bulamamışım ya da Linux Dağıtımları bayağı değişmiş.
Güzel video ama Linuxta oyun oynama kısmında bir çok oyunda fps'lerin yerlerde olduğundan da bahsetmeliydin oyunun uyumluluk problemlerinden dolayı. Ayrıca Lutris'i hiç duymamıştım. Benim için de bilgilendirici bir video oldu. Ellerine sağlık.
@@youtubehesab5922 Yusuf'un kendi çektiği videosu var, sırf o videoda dahi nasıl bir performans sergilediğini görebilirsin, bazı oyunlar oynanmaz FPS değerlerinde ki hepi topu bir kaç oyunla test yapmış, yüzlerce binlerce oyuna vurduğun zaman aradaki fark bariz hala. Yusufun şu videosunu youtube da arat izle: "Linux vs Windows - Oyunda kim alır?"
Benim hala kafamda soru işaretleri var. 1 - Bildiğimiz tarayıcıları kullanabiliyoruz galiba değil mi? (Google ürünleri de dahil?) (Win 11 destekli laptopum için) 2 - Aynı diskte (kurulu olarak) hem Windows hem Linux hem de Android nasıl kullanırım? (patates desktop ım için) (Laptop için USB den çalıştırsam daha iyi olur sanırım değil mi? Win11 den vazgeçmek istemiyorum çünkü) (Genel kullanım amaçlı) 3 - Ayrı bir SSD yi usb den takıp çalıştırabilir miyim? Hatta Birden fazla Linux dağıtımı kurabilir miyim? 4 - Windows Logon ekranında OS değiştirmek gibi bir imkan var mı? Linux ile ilgili deneyimim Kali Linux ancak Windows gibi kullanmak istiyorum. Sizin videolarınızı izleyerek KDE Neon veya Mint arasında kaldım. Açıkçası bilgisayarıma fütüristik bir görünüm ve işlevsellik kazandırmak istiyorum. Önerilerinizi bekliyorum. Teşekkür ederim.
2 kere linuxa geçtim uygulamalar bazen inmiyor insede açılmıyor (çoğu için değil) linux kötü değil fakat Windows’tan ilk kez geliyorsanız isonun düzgün inip inmediğini kontrol edin sonra 1 ton kod yazıyorsunuz
2012 yılından beri windows kullanıcısıyım 2 ay önce ubuntuya geçtim çok hızlı çalışıyordu ama 1 hafta kullandıktan sonra windowsun görünümünü özledim ve ubuntunun masaüstü ortamı beni darlamaya başladı bende diğer dağıtımlara sadece denemek amaçlı baktım, fedora kurdum hiç beğenmedim manjaro kurdum çok fazla problemi vardı çok fazla distrohopping yaptım sonra arch linuxa geçtim KDE ile kurmam 3 saat sürdü ama bir problemi vardı oda çok komplike olmasıydı ve çoğu problemi çözmek bazen zor olabiliyordu bir yeni linux kullanıcısı için. o yüzden windowsa geri geçtim ama farkettimki başından beri en iyi dağıtım ubuntuydu çünkü windowsun yapabildiğinden daha fazlasını yapabiliyordum, en iyi gözüken ve modern linux ubuntuydu ve diğer dağıtımlara göre en iyisi benim için ubuntu oldu şimdi windows arka planda saçma sapan şeyler yürüterek bişeyler yapmamı engelliyordu. ubuntuyu geri kurdum, garip ve darlayıcı hissettirmesin diye farklı farklı temalar denedim ve sevdiğimi buldum ve şuan böyle kullanıyorum tabi windows hala duruyor bilgisayarımda ama ubuntuda yapamadığım şeyler olduğunda geçiyorum. ve linux maceramda senin videolarını buldum ve çoğu videon bana çok katkıda bulundu. çok fazla soru işaretimi giderdin. sana yüzlerce teşekkür ediyorum 🙏
Bende Windowsla Linux Mint dualboot kurdum. Kablosuz driver problemi yaşadım.Arayüzmüş falan boş şey hepsi en sonunda terminal ile teketek kalıyorsun. Hala tam çöze bilmiş değilim. Yani söyleyeceğim o ki bir problem yaşayınca ne yapman gerektiğini bilemiyorsun. üstelik topluluk falan diyorlar ya onlarda pek yardım etmiyor. ortada kendi başına kalıyorsun. Ama sabrın varsa kurup öğrenmek eylenceli.
Yusuf kardeşim Chris Titus'un çıkardığı The Linux Utility'i Türkçe olarak kanalda deneme ve inceleme imkanın olur mu? Bu linux aracını 5 Eylül'de kendi kanalında video olarak paylaşmıştı.
Benimde elimde patates bir bilgisayarım vardı, sayende linux sempatim artı ve MX linux kurdum ve mağazada Zen Browser yoktu ve bende bir türlü Zen Browser kuramadım.
zen browser flatpak diye google üzerinde aratınca ilk gelen linkten manuel veya otomatik kurulum yapabilecek şekilde sayfa çıkıyor hocam. Bilginiz olsun..
Ben de ayrı yapıyorum. 40 gb ı gecmiyor root benim için. Alanım bol diye 100 gb verdim. Her türlü yeter. Btrfs de var, disk bölümü oluşturmadan bolumler oluşturabiliyor.
15:56 burası aynı cs 1.5 ve cs 1.6 daki konsol gibiymiş. Konsola hile yazdığımızda ilk üç dört harfini yazıp tab'a bastığımızda kelime tamamlanıyordu 😂😂😂
Merhaba oyun ve edit gibi durumlar için garuda linux kullanmak istiyorum kullanımı bana daha kolay geldi ve görüntüsü hoşuma gitti önerirmisiniz hocam sizde.
En son yıllar önce linux sürümlerini denemiştim. O zamanlar hepsinin ortak problemleri vardı. Mağazayı açtığımda sayfa geç yükleniyordu internet hızım makul seviyelerde olmasına rağmen. Bunu linux serverlarının yavaş olmasına bağlıyordum. Çoğu basit windows programlarını wine ile çalıştıramıyordum. Microsoft office programının bir sürümü sorunsuz kurulabiliyorken diğerleri kurulamiyordu. Topluluk sayfalarında hangi office sürümünü kurmam gerektiği net olarak yoktu. Tarayıcıda google sayfası windows sürümünde anında açılırken linux ta gereksiz 2-3 sn gecikiyordu. Mağazada bir uygulama bulup kurmak istediğimde çeşitli hata mesajları alıp kuramayabiliyordum. Sonuç olarak 2 gün önce Linux u yıllar sonra yeniden yükledim ve bu yazdığım sorunlar halen çözülmemiş. Bunlar dışında ufak tefek problemlerin gidebildiğini düşünüyorum.
ZorinOS'i şahsen denedim. Hala bir sürü bug ve hataları var. Şimdilik size önermem arkadaşlar, ilk başlayanlar ya Linux Mint, ya da Ubuntu ile başlasın.
ZorinOS iyi ama bana göre yerli ürün Arcman Linux çok daha iyi. Bir de yine yerli olan Crystal Linux var. Kurulum acemiler için biraz farklı ama zor değil. Yusuf Bey bunları da bir incelemenizi arzu ederim.
linux geçmek ilk bakışta bana zor geliyor verilerimi yedeklemek veri kaybetmeden kurulum yapabilmek vs. biraz cesaret gerektiriyor. Videonun güzel yanı şu aklımdaki tüm soruları sağol ki bir yanıt buldum ilerde linux geçersem tekrar izleyebileceğim kaliteli bir video olmuş
şuan fedora isosu attım birazdan kuruyom yeni kullanıcı için belki uygunsuz diyrlar ama arch gibi falza güncel ve debian gibi moyai bi sistem istemediğimden ortada fötür şapka bana bi selamün aleyküüüm diye el salladı (Can değer abinin bi repliği vardı öyle )
ve bence biraz daha deneyimli olunca zsh kullanmaya başlayin oh-my-zsh kullanıyorum ben alias lar falan çok iyi çok uzun komutları tek bir harfe bile indirgeye bilirsiniz I use arch btw🤓
Windows kullancısıyım terminal olayı bana şöyle geliyor çok mantıklı herşeyi bir kodla yüklemek çok güzel fena bişey fakat eskiden sadece kodla yapıldığını sanıyodum terminali açıcaksında öğreniceksinde ki uygulama sınırıda var oyuzden linuxa geçme taraftarı değilim ama gerçekten çok pratik birşey
Artık Linux üzerinde herşey Apple cihazlarda App Store veya Android cihazlarda Play Store mağazalarından uygulama indirir gibi linux mağaxasından indirildiği için terminal kullanmayan birçok linux kullanıcısı vardır. Üstelik Güncelleme olayıda aynı telefonlarda olduğu gibi herşeyi tek bir yerden tek seferde güncelleyebiliyoruz. Windows üzerinde tüm programlar ayrı ayrı güncellenmek zorunda..
@@bayram1594fakat anladığınız bir konu var linuxe ilk geçer geçmez mağaza yüklü gelmeyebilir kullanıcılara bunun nasıl yükleneceğini flatpak snap nasıl yükleneceğini aurun nasıl yükleneceğini pamacın mağazanın nasıl yükleneceğini anlatmak gerekiyordu bence.
Bence en güzel masaüstü ortami Moshaka ve KDE KDEyi sen bildende Moshaka cok sevidigim Bodhi Linuxun özel masaütsü ortamidir! (Baska isletim sistemi klenirmi bilmem?)
firefoxun ram kullanımını azaltmak için yapılabilecek şeyler hakkında bir video çekebilir misin abi? ben değil eski bilgisayar kullanıp ana tarayıcısı firefox olan kişilerin çoğu bundan şikayetçi. türkiyede bunun hakkında çekilen video sayısı bir elin parmağını geçmez onlar da firefox için değil tüm tarayıcılar için genel ayarlar veriyor şimdiden teşekkür ederim
Öncekle çabanızı takdir ediyorum Linux serverside tarafında çok başarılı bunu sağır sultan bile biliyor fakat son kullanıcıya kesinlikle hitap etmiyor insanlar her zaman daha kolay erişimi arıyorlar ve bu linuxte çok zor keza insanlar artık windowstan kaçıp ios’a yöneliyorlar
Bu arada Windows kurulumda USB ye ihtiyac yok setup dosyalarindan indirbilirsin tamda ilk isletim sistemi kurulmlarim gibi (Windows 7 basarisiz kurulumlari)
abi ben windows kullanıyorum ve dosaylar ile ilgili konuştuğun yerde farkettim ki windows'da her uygulamanın config dosyası uygulamanın kendi dosyasında durup saçma bir şekilde hem görüntü hem de alan kirliliği yapıyorken Linux'da ise her uygulamanın config dosyası sistem klasörü içerisinde korunuyor.
Keşke Corsair gibi büyük firmalar kendi ekipmanları için düzgün yazılım desteği verse. Steam'in girişimlerinden memnunum ama keşke diğer firmalarda daha çok özen gösterse.
Üç yaşında bir çocuğa anlatır gibi anlatmalıydınız. Masaüstü ortamı kavramı benim gibi on tane dağıtım kullanmış biri için önemlidir. Bilmeyenler için rufus/balenaetcher vs nedir nereden nasıl indirilir-disk görüntüsü nasıl yazdırılır-(tercihen alışma sürecinde windowsa masaüstü ortamı daha çok benzeyen bir dağıtım örneği seçilerek örnek kurulum yapılır) dağıtım nasıl indirilir-disk nasıl formatlanır-takas alanı nedir nasıl ayrılır-office muadili/explorer-edge muadili/acrobat reader muadili nedir/android ios telefon tablet hangi programla nasıl bağlanır/internet geniş bant ağ ayarı nasıl yapılır vs. Sıfırdan adım adım kurulumu tümünü açıklayarak yapmalıydınız. Bak sanal makinede ne de güzel ubuntu denedim lay lay lom/klavye kısayollarım yoksa ben yokum anlatımı insanlara ulaşmaz. Linux nedir yahu diyen kitle sanal makinenin ne olduğuna dair fikir sahibi değil, onlar için klavye facebook'ta yorum yapmaya yarayan alet sadece kısayol-sudo-terminal gibi şeylerden haberi yok zaten. Linuxa geçmesi gereken çoğu kişi 10 Yaşındaki laptopunda bol virüslü xp'yi kullanmaya çalışıyor hala. Az buçuk bilgisayardan anlayanları hedefliyorsanız bu içeriklere gerek yok. SSD/Ryzen7/4080 Sistem üzerinde arch linux anlatımı değil de 10 yaşında patates dual core alete win xp-win 10 benzeri ne kurarsam düzgün çalışır örneği üzerinden gitmek daha faydalı olur kanımca. İnsanlara ilk dağıtımında masaüstüne klasör-kısayol atamadığı/görev çubuğunda saati göremediği dağıtımlar üzerinden anlatım yapmaya çalışmak saçma, alışkanlıkların cart diye değişmesi mümkün değil.
Gnome yazılıyor ve evet gnom diye okuyorlar. Son zamanlarda popüler olan masaüstü yöneticileri sırasıyla: Gnome, XFCE, KDE Plasma, MATE, Cinnamon, LXDE, LXQT
Terminalın karşılığı, windowsta powershell sanırım. Powershelle işi düşmüş insan, terminalde o kadar zorluk çekmez bence. Önemli olan sorunu çözecek net bilgilere erişebilmek.
Tiff dosyaları nda çıktı alırken sürekli problem yaşıyordum, neyseki tiffi PDF e çevirerek devam ediyoruz, 2011 yılında almış olduğum Sony Vaio lap top ile Pardus 23.2 üzerinden devam ediyoruz, evde Zorin OS kullanıyorum
Yakın zamanda çok fazla videon önüme düşmeye başladığından 2 gün önce dual boot ile zorin os yükledim. Dış görünüş olarak çok güzel bir os ama çözümünü custom script yapmayı öğrenmeden bulamayacağım bir sürü sıkıntı yaşıyorum. Olabildiğince zorini kullanmaya çalışıyorum günlük işlerimde bakalım hoşuma gidecek mi ama şu anlık kendi özelimde herhangi bir artısına rastlamadım. Edit: Çok kurcalamadım ama artı olarak zorin connect diyebilirim belki
Valla ben geçtim hiç de eksilikliğini hissetmiyorum eindowsun linuxun ferahlığı gereksiz uygulamaların olmayışı beni çok çekiyor bide minimalist bir biçimde özelliştirmem
@@gorkemtpl Zaten Linux Mint kurucam ama bu gün BTT de şikayet edeni gördüm çok ağır diye. (Demek ki bu yüzden windows dan gecenlere ZorinOS tavsiye ediyorlar )
Fedora yükledim. İstediğim oyunları lutris ile çalıştırıyorum fakat düzgün bir android emulator yok. Waydroid inatbox'ta video oynatmıyor. Videobuffer hatası veriyor. Chatgpt de düzgün sonuç üretemedi.
Eger daha da özgür hissetmek istiyorsan linux ve pencere yöneticileri hakkında kendini gelistirebilirsin. Böylece daha da özelleştirilmiş ve çok daha az kaynak kullanan bir bilgisayarın olur
Bu aralar Windows da Intel işlemcilerdeki enerji tasarrufu ve güç işlemcileri arasında geçiş problemleri nedeniyle performans sorunları yaşıyorlar. Linux işletim sistemlerinde böyle bir durum var mı.
hata ile karşılaşılan gptyi çok önermiyorum ne yazıkki, en son linuxta harici disk nasıl kullanılır bunu çözmeye çalışırken bin opt gibi dosyaları move ettiren komutları çalıştırmış bana, hataları telafi edicem diye üst üste kopyala yapıştır yaptığım komutların arasında gözden kaçmış :) o yüzden pek önermiyorum, internette sorununuzun çözünü bulamazsanız, gpt değil de bir claude'a falan sorun.
Bu arada harbiden chatgpt çok yardımcı oluyor gnome masaüstü ortamına ek olarak cinnamon indirdim sonra gnome u daha iyi bulduğum için cinnamonu sildim ve verdiği kodlar çok yardımcı oldu
Eski bir bilgisayarım vardı 2019 da ubuntu 18.04 olması lazım bilgisayar bir gün güzel çalışıyor kapatıyorum ertesi gün grub çöküyor terminal gibi kod satırı geliyor bazı komutlar girince yine sorunsuz açılıyor ve her kapatıp açtığında grub çöküyordu sinirlendim ve Windows a geri döndüm ayrıca ozaman hatırlıyorum bir tek cs go oynayabiliyordum linux için neredeyse hiç bir şey yoktu benim için baya kötü bir deneyim di
Ben tüm linux dağıtımlarını seviyorum. Şu an Debian Testing'de durdum. Peki nasıl seçtim? Basit bir kriter vasıtasıyla, laptopum en hızlı ve sorunsuz hangisi ile çalısıyorsa orada durdum. O kadar çok distro denedim ki, hepsi aynı diyebilirim. Dolayısıyla hoşunuza giden bir tanesinde kalın.
Ben termiali seviyom Windowstan MS-DOS cmdsinden gelmis olarak Termial kolay ve sudo komutuna alistim daha fazlada komut bilmenize gerek yok ama tek kötü yani Komut Isteminde cbüyukharli kelimeyi kücük harfle yazinca kabul ediyor ama linuxta büyükmü kücükmü dikkat gerek!
windowsdan memnun değilim ama linuxada geçmek istemiyorum tam oturmamış şeyleri var umarım hızlıca gelişir ve windovstan geçtiğinizde önünüze tek bir engel dahi çıkmaz en çok istediğimde bir gün şu windovsu herkes bıraksın ve linuxa geçsin çünkü intel gibi havalara girdi onun karşısına amd çıktı windows ise kendini bi halt sanıyor güçlü bir rakip olursa havasının söndüğü günleri iple çekiyorum
Tavsiyen ile Zorin OS i kurdum. beğendimde fakat bana AutoCAD alternatifi bir yazılım lazım fakat pekde beceremedim 1 adet kendinde gelen vardı o ise oldukca ilkel kalmış başarısız bi yazılımdı. CAD işini çözersem Linux da kalabilirim.
Bir çıktı lazım oldu linux açıkken buradan halledeyim dedim yazıcıyı bağlayamadım. Uğraştım üstelik forumlar ai araçları. En son Windowsta deneyim dedim. Direkt güncellemeyi buldu yaptım çıktıyı aldın iki dk sürmedi. Linux bazı şeylerde hala çok yoruyor.
herşey iyi güzel gidiyordu tam indireyim ya ben bunu dedim ama lol açılmıyor dedinizya orda kalbimden bir parça gitti o kadar iş okul stresinden 1 saatlikte olsa kaçmak için oynadığım oyunu oynayamayacak olmak çok kalbimi kırdı
ilk kullandığım işletim sistemi windows nt 4.0 idi, sonra Win-95-98-Me-2000 vs. ta ki PCNET dergisi SuSe Cd'si verene kadar. RedHat, Mandrake, Gelecek Linux vs. hepsini denedim. Bundan sonra da iş dışında hep linux ile devam ettim ama artık eskisi gibi sorun çıkınca forumları oku, yaz, araştırtır, günlerce uğraş falan içimden gelmiyor, bıkkınlık hissi veriyor. Hevesle Arch geçtim bir baktım bugün pamac açılmıyor, kim uğraşacak şimdi. Dağıtımdan çok masaüstü ortamları yeni kullanıcılar için daha cazip ve windows kadar kullanışlı olmalı.
abi bişey söylicem Glorius model i mouse aldım linux minte driverını nasıl kurcam lütfen linuxusevdim sadece bu sıkıntı windows a geri geçmek istemiyorum
iPhone video ve fotoğrafları Windows 7 ortamında (.heic ve heif) açmak tam bir eziyet ve para tuzağıdır. Birde autocad, surpac gibi çizim programları yada muadili programları herhangi bir linuxta ücretsiz bulabilir miyiz?
abi bende amd rx 470 kart var sıkıntısız çalılşştırıyorum ama renk ayarını ayarlayamıyorum doygunlak ayarı yok driver app yok xrandr xgamma ile yapıla biliyor ama istedeğim gibi çözüm değil bunun bir çözümü varmı windowsu bırakmak istiyorum
Uzun zamandır yüklemek istiyordum sürekli bir şeyleri yanlış yapar korkusuyla bulaşmamıştım sonunda cesaret edip linux'a sıkıntılar yaşasamda geçtim iyiki de geçmişim ilk ubuntu sonra Zorin os yükledim şuan Zorin os kullanıyorum gayet memnunum sadece bataryayı biraz fazla götürüyor o da ufak bi TPL ayarlaması sonrası çözüldü gibi birkaç oyunda yükledim fps artışıda oldu cs2 de birkaç maç vulkan gölgelendirmesi yüklemesindenmiş kasmalar oldu onlarda 2 maç sonra düzeldi şuan gayet akıcı zaten .Kuracak arkadaşlar için boot menüsünden secure boot ayarını kapatın ayrıca benim gibi saçma sapan hem legacy hem uefı biosu olanlar kurulumuna göre ayarlara dikkat etmeli ek olarak linux kurduktan sonra ftmp ayarını biostan kapatabilirsiniz bende sorun olmuştu.
çiçek gibi video olmuş yusuf hocam emeklerinize sağlık
Güzel bir video olmuş. Tek eklemek istediğim Windows programlarını çalıştırmadan önce o uygulamanın linux sürümü olup olmadığını ya da basit bir şeyse linux uyumlu bir alternatife geçip geçemeyeceginizden emin olun boşuna fazladan uğraşmayın :D
Günümüzde bin ve lib çoğunlukla usr içindekilere bağlantı olduğu için kafa karıştırabilir ama eskiden 5GB disk bile lüks iken ayrılmış yerler onlar, şimdilerde her sey aynı diske sığdığı için (olmayan) farkını anlamanız gerekmiyor, aynı dosyaları görürseniz şaşırmayın :P
09:00 Dosya sisteminde klasorlerin adlarinin acik hallerini de soyleseydin daha akilda kalici olurdu. /dev'in device, /var'in variable oldugunu ogrenmek bir daha unutmayi engellyor.
Heykeli dikilecek adamsın be usta iyi ki seni tanımışım dediğim videolardan biri şu video nun anlatımın eşi benzeri yok teknoloji bakanı olarak seni seçseler endüstri 5.0 ı ülkemize uygularsın.
bu tarz iceriklerin devamini bekliyoruz
Ben iki hafta önce Windowstan ZorinOS e geçtim gerçekten günlük kullanım için çok iyi bir dağıtım kişiselleştirme gayet yeterli fazla, ve flatpak direk yüklü geliyor. Sadece ilk defa yüklemek isteyenler varsa secure bootu kapatın linux kurma rehberinde orası yoktu söyliyim.
Daha dün akşam kurmaya çalıştığımda secure boot açık olduğu için kuramamıştım. Kapatıp kurdum ancak çok bakamadım.İyi gibi
Not : İşinizi illa endüstri standartı uygulamalardan (Autocad, Adobe Photoshop, Microsoft Excell ve b.) görüyorsanız GNU/Linux kurmayın.
Microsoft Excel webden, imkansız değil ama biraz uğraşla wine ile çalıştırılabilir.
(Yeni bir kullanıcı ise ve şirket ile alakası yoksa, webden kullanması sorun olmayacaktır)
Ve bence yeni kullanıcılara sadece linux dememiz yeterli olur :d
@@Handsomeskull hayır hocam wine office uygulamalarını ne yazık ki çalıştırmıyor makrolar olmadan kullanmanın tek yolu web sürümü
@@Semih1907 yapma be
2 uygulama kafamda sorun.
1-Office 365
2-Cyrstal Report
@@mserhangulhan Office 365 değilde crystal report wine ile çalıştırabilme şansı var, olmazsa ikisinide bir sanal makine ile kullanabilirsin bence
Yada açık kaynak alternatiflerede bakabilirsin.
7:30 Abi singleplayer demişsinde ProtonDB Steam için zaten, tek oyunculu diye kısıtlandırmasak daha iyi. Örneğin: SCP:SL, RDR2, ReadyOrNot, The Forest, Garry's Mod, CS2, Goose Goose Duck, Among Us vb. (multiplayer bunlar aklıma geldi) açılıyor. Oynamak istediğiniz oyunun durumu zaten protondb'de yazıyor dediğiniz gibi.
çoğunluktan bahsediliyor hocam çoğu Anticheat içeren oyun hala Linux'da yok GTA bile kalktı anticheat yüzünden
Hay arkadaş @@Semih1907
Merhaba hormony os huwai işletim sistemi pc gelecek mi kurulsa guzel olur mu.
2024ün ağustosunda Arch Linux'a geçtim ve beni en çok mutlu eden, kullandıkça heyecanlandıran bir sistemim oldu
İyi ki varsın Linux
Linux kullanmaya başlamak istiyorum da bildiğin montaj programı var mı çünkü Capcut çalışmayabilir veya bottles'tan mı yüklemem lazım?
@OyunlariKesfet KDEnLive
alternativo❤net ten bakabilirsi uygulama alternatiflerine, kdenlive genelde öneriyorlar@@OyunlariKesfet
Tam şu an Zorin OS kuruyordum ilaç gibi geldi teşekkürler
kubuntu da çok güzel
Zorin Os, PopOs candır can 🤌
@@zephyr3611 KDE li bir dağıtımsa mesele, Tuxedo OS olur. Ubuntu tabanlı olacaksa. Sistem ubuntuyu takip ederken, masaüstü ortamını güncel veriyorlar. Flatpak ile uygulamalarda güncel geliyor. Mis gibi.
Linux kullanmaya başlamak istiyorum da bildiğin montaj programı var mı çünkü Capcut çalışmayabilir veya bottles'tan mı yüklemem lazım?
@@OyunlariKesfet Kdenlive kullanabilirsin youtubede Türkçe tutorialleri de var
inanılmaz derecede bağımlılık yapan harika bir kanal!
Yusuf selamlar,
Sana keşvettiğim bir tool u önereceğim, yapması uğraştırıcı ve garanti oranı(eğer yeni kullanıcı ise) biraz düşük fakat githubda verilen yönergeler çok detaylı ve yardımcı oluyor.
Tool Winapps diye geçiyor, yaklaşık 4 sene önce geliştirilmeye son verilmiş fakat biri forklamış ve hala geliştirilmeye devam ediyor.
Bu eğer vazgecilemeyecek bir uygulama varsa hayat kurtarıcı olabilir, Basitçe anlatmak gerekirse, uygulamalar bir VM içerisinde çalışıyor, fakat normal bir Windows sanal makinesi yerine bir KVM(kernel based vm) olarak çalışıyor ve bir linux native app gibi çalışmasını sağlıyor, ve BÜTÜN Windows uygulamalarini destekliyor (Microsoft 365, Adobe Photoshop vb dahil, eski sürümleri çünkü vm olduğu için performans sıkıntısı yaşanabilir, yinede yeni sürümler çalışır)
İsternirse podman veya docker üzerinden, yada KVM üzerinden çalıştırılabiliyor, güzel bir video fikri olabilir, güzel video bu ara.
Yorumu beğenin adamda görsün
ÇOK GÜZEL ANLATIN hocam uyumluluk sorunu çok çekiyordum yeni video taktir etim
Bu mükemmel evrene sayende giriş yaptım abi her şey için teşekkürler ve başarılarının da devamını dilerim.
hocam senden önce linux deneyimlemiştim ve vazgeçmiştim şuan ana bilgisayarım bazı zorunluluklardan w11 yüklü ama ikinci makinem linux mint. Ve çok memnunum. Videolarında bu dünyayla ilgili bilmediğim bir sürü şeyi öğrendim. Son olarak çoğu insan retail de olsa windows keylere ciddi paralar ödüyorlar aslında yaptıkları her şeyi bu paraları ödemeden linux tarafında da yapabilirler. Bu ekonomik anlamda az da olsa bizi rahatalatabilir. Tekrar teşekkür ederim. Başarılar.
beklediğim içerik (tam terside gelse tam olur)
15 yıldır linux kullanıyorum. RedHat 2 ile başladım.. Sonrasında Gelecek Linuxlar vs neler neler! Aslında hepsi aynı ama ☺ Son 5 yıldır şu youtube'da drop frame olayı beni sinirlendirmekte. 4k 60fps veya üzeri dayak yer gibi frame drop yiyorum. Şu HW-Hızlandırma olayı artık wayland'in hangi sürümüne tam çözülür muamma. Windows da güzel. Kullanmayı becerebilsem geçiş yaparım.Kaliteli videolarınız ve güzel içerikleriniz için teşekkürler. Sizi kısa zaman önce keşfettim. Kolaylıklar ve keyifler diliyorum.
Abi selamlar en stabil linux dağıtımı nedir sence ?
@@nazokdkdmdmod9026 Debian
Harika, basit sade anlaşılır. Teşekkürler
La keşke daha önceden geçseydim. Yıllardır bu kadar keyif almadım PC kullanmaktan. Şu PoPOS çok hoşuma gitti. Az daha öğrenem de direkt debian'a geçmeyi hedefliyorum 🎉
Pop OS sıfırdan Cosmic Desktop'ı geliştiriyor ve bu gnome'dan bağımsız olacak. Çok iyi bir masaüstü ortamı geliyor. Kullanıcı dostu, yeni başlayanlar için harika bir masaüstü ortamı. Kısaca Gnome ve KDE'nin iyi yanlarının dengeli biçimde bir araya gelmiş hali. Şuan Alfa sürümünde yakinda Beta gelecek ve sonra ilk yayınlanma yapılacak.
Ben 2-3 semedir linuxdeyim, şu 2 3 senede yaşadığım basit gıcık durumlarını çoğu düzeldi. Deneyime göre Kde istiyorsanız Tuxedo OS kullanmanız, Gnome ya da ileride Cosmic istiyorsanız POP OS sıkıntısız dağıtımlar diyebilirim. Şuan Tuxedo OS deyim, timeshift vb. ile yedek bile almıyorum, o kadar stabiller. Flatfak ile stabilite tavan yapıyor zaten. Kde ile beraber gelen ve kendi uygulamalarımı da ark, discover, dolphin ve konsole dışındakileri flatpak ile kuruyorum tekrardan.
/home klasörünü de ayrı bir disk bölümüne attığım için bir şey olursa flashı takıp /home un olduğu disk bölümünü formatlamadan kurulumu tekrar yapınca sadece uygulamalarımı baştan kurmam gerekiyor en kötü ihtimalle.
Pop OS bu gibi durumlar için ayri bir disk bölümü kuruyor 8 gb kadar, güncel isoyu burada hazırda tutuyor. Bir şey olursa bu disk bölümünden başlatınca sistemi kurabiliyorsunuz. Ayri bir flash bellek ihtiyacını ortadan kaldırıyor.
@ kıymetli tecrübelerinizi paylaştığınız için çok teşekkür ederim. Benim gibi yeni başlayanlar için altın değerinde bilgiler mevcut 🤌🏻
@@Atkafası-31 Rica ederim.
Bu videoda bilgi seline kapıldım resmen. Klasörler ile kısım çok iyidi benim için. 👍
Microsoft Office'te bulut senkronizasyonunu çok sık kullanıyorum. Fakat Linux'a geçmek istediğimde Libre Office'te otomatik bulut senkronizasyonu bulamadım ve kullanımı da bir tık karışık geldi. Bunlara çözüm icabında bir video çekebilirseniz güzel olur. Bunun dışında işimde yine çok kullandığım, Windows 11'de bulunan 'Ekran Alıntısı Aracı' ile seçtiğim ekran kısmında kusursuza yakın yaptığı ve aşırı pratik olan bir OCR özelliği mevcut. Her dilde otomatik olarak kusursuz bir şekilde çalışıyor. Linux'ta buna da verimli bir alternatif bulamadım maalesef.
Ters mühendislik ile cihazların yazılım arayüzlerine erişim videolarına denk gelmiştim. Hepsi linux kullanıyordu ve ben de bugün kali linux kurmaya karar verdim.
Tek kelimeyle harika anlatım teşekkür ederim .
şöyle bir yorum yapmak istiyorum : ilk olarak ben windows 10 kullanıyordum ve lisansım vardı ancak belli sebeplerden ötürü linux'a geçme kararı aldım ve bu kararımın en önemlisi ise sensin Yusuf Abi , beni cidden linux'a geçirme konusunda başardın , çok beyendiği bir işletim sistemi , bir sürü linux dağıtımı denedim bu linuxla tanışma sürecim boyunca , mesela arch - ubuntu - linux mint - linux lite - garuda linux - zorin os bunların hepsini denedim ve cidden hepsinden güzel bilgiler edindim ve kendimi geliştirdim hele de arch linux bana çok şey kattı ama artık MX Linux'da kalma kararı aldım , cidden hem eski stil hem performans ve veri kullanımı bakımından çok iyi bir dağıtım oldu benim için , günün sonunda artık ben de senin kadar olmasa da abi bir şeyler öğrendim linux hakkında , beni en çok etkileten ilk olarak Arch sonra MX Linux çünkü ben eski stil dağıtım ve işletim sistemlerini severim . Aslında bu konularda pek bir bilgin yoktu ama artık bir bilgi sahibiyim . Bu linux öğrenme sürecim 1-2 hafta aldı ama değdi şuan Üni'deMatematik Öğretmenli bölümünü okuyorum , bilgisayar hocamız bile benim kadar linux bilmiyordur :)
[Seni çok seviyorum abi , eğer bu yorumu görürsen bir sorum olacak , linuxda çok zaman ayırmadan çünkü zamanım pek yok ders çalışıyorum çok zaman ayırmadan nasıl yazılım öğrenir ve bu işi para kazanmaya dönüştürebilirim , böyle bir rehber videon ya da bir bilgin var mı ? cevaplarsan sevinirn abi]
Her dk nasıl ordan oraya geçebiliyorsunuz merak ediyorum gerçekten, 8-9 yıldır aynı win10 kurulumundayım hiç sıkıntı yaşamadım. Sistemde onca mühendislik muhasebe 3d cad yazılımlarıyla dolu hiç kasma yada donma yok, hiç virüs yemedim yada antivürüs kullanmadım yazılımların yüzde 80 i korsan. 98 xp win7 zamanlarında her hafta format atmak durumunda kalan ben win10 dan sonra format atmayı unuttum. Web sitesi için hosting için yada bir raspbery projesi için linuxa bir bulaşıyom bir terminal hatası çıkıyor bir yerde ne o hatayı tanımlayabiliyorsun, ne çözebiliyorsun günlerce deneme yanılmayla o işi anca kendi başına çözmek zorundasın internetten aynı sorunu ara ki bulasın. Terminalde hata üstüne hata yaptığında da, elinde kocaman çöp yığınlarıyla dolu bozuk sistem dosyalarıyla dolu sorunlu bir linuxla kala kalıyon.
Denemek için beni ikna ettin merak ettim doğrusu teşekkürler anlatım için ❤
Kanka çok güzel video olmuş bayıldım! Eline emeğine sağlık ilk fırsatta zorin os kuracağım. Linuxu 2013te denemiştim ama uygulama yüklemek için bile terminal kullanmak bana karışık gelmişti. Demek ki ya doğru dağıtımı bulamamışım ya da Linux Dağıtımları bayağı değişmiş.
Teşekkürler kullanışlı bilgiler için.
Çok iyi bir video olmış teşekkürler.
yusuf harbi içeriklerin çok kaliteli
Abi mükemmel video olmuş eline sağlık
Pop Os en hoşuma giden oldu. Hiç denememiş biri olarak Zorin Mx Elementary Mint Ubuntu Kubuntu denedim
Pop Os yeni bir sürüm çıkarmak için hazırlanıyor. Ne zamana çıkacak bilmiyorum ama bende bekliyorum. :)
Güzel video ama Linuxta oyun oynama kısmında bir çok oyunda fps'lerin yerlerde olduğundan da bahsetmeliydin oyunun uyumluluk problemlerinden dolayı. Ayrıca Lutris'i hiç duymamıştım. Benim için de bilgilendirici bir video oldu. Ellerine sağlık.
Aşırı bir performans kaybı olmuyor
@@youtubehesab5922 Yusuf'un kendi çektiği videosu var, sırf o videoda dahi nasıl bir performans sergilediğini görebilirsin, bazı oyunlar oynanmaz FPS değerlerinde ki hepi topu bir kaç oyunla test yapmış, yüzlerce binlerce oyuna vurduğun zaman aradaki fark bariz hala. Yusufun şu videosunu youtube da arat izle: "Linux vs Windows - Oyunda kim alır?"
Benim fps düşmedi steamdan yükledim direk sorun yok windowsa göre ms im daha düşük
Benim hala kafamda soru işaretleri var.
1 - Bildiğimiz tarayıcıları kullanabiliyoruz galiba değil mi? (Google ürünleri de dahil?) (Win 11 destekli laptopum için)
2 - Aynı diskte (kurulu olarak) hem Windows hem Linux hem de Android nasıl kullanırım? (patates desktop ım için) (Laptop için USB den çalıştırsam daha iyi olur sanırım değil mi? Win11 den vazgeçmek istemiyorum çünkü) (Genel kullanım amaçlı)
3 - Ayrı bir SSD yi usb den takıp çalıştırabilir miyim? Hatta Birden fazla Linux dağıtımı kurabilir miyim?
4 - Windows Logon ekranında OS değiştirmek gibi bir imkan var mı?
Linux ile ilgili deneyimim Kali Linux ancak Windows gibi kullanmak istiyorum. Sizin videolarınızı izleyerek KDE Neon veya Mint arasında kaldım. Açıkçası bilgisayarıma fütüristik bir görünüm ve işlevsellik kazandırmak istiyorum. Önerilerinizi bekliyorum. Teşekkür ederim.
Tüm browserler var linuxda. Microsoft edge dahil.
Ayni anda bilgisayava linux ve windows ola bilir . Internetden nasil yapildigini bula bilirsin.
2 kere linuxa geçtim uygulamalar bazen inmiyor insede açılmıyor (çoğu için değil) linux kötü değil fakat Windows’tan ilk kez geliyorsanız isonun düzgün inip inmediğini kontrol edin sonra 1 ton kod yazıyorsunuz
2012 yılından beri windows kullanıcısıyım 2 ay önce ubuntuya geçtim çok hızlı çalışıyordu ama 1 hafta kullandıktan sonra windowsun görünümünü özledim ve ubuntunun masaüstü ortamı beni darlamaya başladı bende diğer dağıtımlara sadece denemek amaçlı baktım, fedora kurdum hiç beğenmedim manjaro kurdum çok fazla problemi vardı çok fazla distrohopping yaptım sonra arch linuxa geçtim KDE ile kurmam 3 saat sürdü ama bir problemi vardı oda çok komplike olmasıydı ve çoğu problemi çözmek bazen zor olabiliyordu bir yeni linux kullanıcısı için. o yüzden windowsa geri geçtim ama farkettimki başından beri en iyi dağıtım ubuntuydu çünkü windowsun yapabildiğinden daha fazlasını yapabiliyordum, en iyi gözüken ve modern linux ubuntuydu ve diğer dağıtımlara göre en iyisi benim için ubuntu oldu şimdi windows arka planda saçma sapan şeyler yürüterek bişeyler yapmamı engelliyordu. ubuntuyu geri kurdum, garip ve darlayıcı hissettirmesin diye farklı farklı temalar denedim ve sevdiğimi buldum ve şuan böyle kullanıyorum tabi windows hala duruyor bilgisayarımda ama ubuntuda yapamadığım şeyler olduğunda geçiyorum.
ve linux maceramda senin videolarını buldum ve çoğu videon bana çok katkıda bulundu. çok fazla soru işaretimi giderdin. sana yüzlerce teşekkür ediyorum 🙏
aynisi hhashashsaahsa
Windows'u bırakmak istemiyorum ama bu video Linux'a ait merakımı ilgimi daha da arttırdı ve geçmem için zorluyor.
Bende Windowsla Linux Mint dualboot kurdum. Kablosuz driver problemi yaşadım.Arayüzmüş falan boş şey hepsi en sonunda terminal ile teketek kalıyorsun. Hala tam çöze bilmiş değilim. Yani söyleyeceğim o ki bir problem yaşayınca ne yapman gerektiğini bilemiyorsun. üstelik topluluk falan diyorlar ya onlarda pek yardım etmiyor. ortada kendi başına kalıyorsun. Ama sabrın varsa kurup öğrenmek eylenceli.
Boşver
Yusuf kardeşim Chris Titus'un çıkardığı The Linux Utility'i Türkçe olarak kanalda deneme ve inceleme imkanın olur mu? Bu linux aracını 5 Eylül'de kendi kanalında video olarak paylaşmıştı.
Windows’a alışmışız hocam daha işletim sistemi değiştiremem gibi :D
Emeğine sağlık.
Benim tavsiyem ise 'Arch Linux'un Gnome 47 tabanlı' versiyonu performans bu işletim sisteminde
Benimde elimde patates bir bilgisayarım vardı, sayende linux sempatim artı ve MX linux kurdum ve mağazada Zen Browser yoktu ve bende bir türlü Zen Browser kuramadım.
Flatpak kurup oradan indirebilirsin flathub.org/apps/io.github.zen_browser.zen
zen browser flatpak diye google üzerinde aratınca ilk gelen linkten manuel veya otomatik kurulum yapabilecek şekilde sayfa çıkıyor hocam. Bilginiz olsun..
18:20 ayrı /home ile daha iyi oluyor
ama bence kullanabilene. Ben root ve home klasörünü aynı anda tercih ediyorum. daha hızlı ve daha erişilebilir oluyor bence
Ben de ayrı yapıyorum. 40 gb ı gecmiyor root benim için. Alanım bol diye 100 gb verdim. Her türlü yeter. Btrfs de var, disk bölümü oluşturmadan bolumler oluşturabiliyor.
15:56 burası aynı cs 1.5 ve cs 1.6 daki konsol gibiymiş. Konsola hile yazdığımızda ilk üç dört harfini yazıp tab'a bastığımızda kelime tamamlanıyordu 😂😂😂
Linux'e Yeni geçmiş biri olarak bilgilendirici video olmuş teşekkürler.
8:50 çok kral adamsın vesselam :D
Merhaba oyun ve edit gibi durumlar için garuda linux kullanmak istiyorum kullanımı bana daha kolay geldi ve görüntüsü hoşuma gitti önerirmisiniz hocam sizde.
En son yıllar önce linux sürümlerini denemiştim. O zamanlar hepsinin ortak problemleri vardı. Mağazayı açtığımda sayfa geç yükleniyordu internet hızım makul seviyelerde olmasına rağmen. Bunu linux serverlarının yavaş olmasına bağlıyordum. Çoğu basit windows programlarını wine ile çalıştıramıyordum. Microsoft office programının bir sürümü sorunsuz kurulabiliyorken diğerleri kurulamiyordu. Topluluk sayfalarında hangi office sürümünü kurmam gerektiği net olarak yoktu. Tarayıcıda google sayfası windows sürümünde anında açılırken linux ta gereksiz 2-3 sn gecikiyordu. Mağazada bir uygulama bulup kurmak istediğimde çeşitli hata mesajları alıp kuramayabiliyordum. Sonuç olarak 2 gün önce Linux u yıllar sonra yeniden yükledim ve bu yazdığım sorunlar halen çözülmemiş. Bunlar dışında ufak tefek problemlerin gidebildiğini düşünüyorum.
Eski Linux ile yeni Linux çok farklı bence tekrar bakmalısın.
ZorinOS'i şahsen denedim. Hala bir sürü bug ve hataları var. Şimdilik size önermem arkadaşlar, ilk başlayanlar ya Linux Mint, ya da Ubuntu ile başlasın.
8:56 ne korsan Mümkünmu? Ozaman Linux Linux kullanıyordum buna gore Windows gectim simdi Linux zamani Teşekkürler seni Takip Ettiğim icin mutluyum
ZorinOS iyi ama bana göre yerli ürün Arcman Linux çok daha iyi. Bir de yine yerli olan Crystal Linux var. Kurulum acemiler için biraz farklı ama zor değil. Yusuf Bey bunları da bir incelemenizi arzu ederim.
linux geçmek ilk bakışta bana zor geliyor verilerimi yedeklemek veri kaybetmeden kurulum yapabilmek vs. biraz cesaret gerektiriyor. Videonun güzel yanı şu aklımdaki tüm soruları sağol ki bir yanıt buldum ilerde linux geçersem tekrar izleyebileceğim kaliteli bir video olmuş
Eğer yasaktan sonra hala Roblox Studio kullanıyorsan geçme çalışmıyor. (aslında çalıştırabilirsin fakat bazı sorunları var)
@@Yazılım-ink goodbyedpi çalıştırabilirim
@@HeyecanliYT Hayır yani Roblox Studio'yu açabilirsin fakat çok fazla sorunu oluyor
Fedora Linux 41 Beta'dan Latest Release'ye döndü. İncelersen harika olur 🖤!
Rawhide çeksin ya :)
şuan fedora isosu attım birazdan kuruyom
yeni kullanıcı için belki uygunsuz diyrlar ama arch gibi falza güncel ve debian gibi moyai bi sistem istemediğimden ortada fötür şapka bana bi selamün aleyküüüm diye el salladı (Can değer abinin bi repliği vardı öyle )
ve bence biraz daha deneyimli olunca zsh kullanmaya başlayin oh-my-zsh kullanıyorum ben alias lar falan çok iyi çok uzun komutları tek bir harfe bile indirgeye bilirsiniz I use arch btw🤓
Abi Benin pcye zorin os yüklenmiyorda ne önerirsin😊
Linuxta o 2 dosya değilde asıl root klasörünü silmememiz gerekmiyormuydu😅
Windows kullancısıyım terminal olayı bana şöyle geliyor çok mantıklı herşeyi bir kodla yüklemek çok güzel fena bişey fakat eskiden sadece kodla yapıldığını sanıyodum terminali açıcaksında öğreniceksinde ki uygulama sınırıda var oyuzden linuxa geçme taraftarı değilim ama gerçekten çok pratik birşey
Artık Linux üzerinde herşey Apple cihazlarda App Store veya Android cihazlarda Play Store mağazalarından uygulama indirir gibi linux mağaxasından indirildiği için terminal kullanmayan birçok linux kullanıcısı vardır. Üstelik Güncelleme olayıda aynı telefonlarda olduğu gibi herşeyi tek bir yerden tek seferde güncelleyebiliyoruz. Windows üzerinde tüm programlar ayrı ayrı güncellenmek zorunda..
@bayram1594 dediğim gibi güzel gerçekten denemeye değer fakat bazı oyunlar çalıştıramaması bir eksi
terminal çokta zor değil hele hele yapay zeka gibi birşey varken dahada kolay.
@@bayram1594fakat anladığınız bir konu var linuxe ilk geçer geçmez mağaza yüklü gelmeyebilir kullanıcılara bunun nasıl yükleneceğini flatpak snap nasıl yükleneceğini aurun nasıl yükleneceğini pamacın mağazanın nasıl yükleneceğini anlatmak gerekiyordu bence.
Steam'in haşmetli büllükleri umarım bu sorunu da çözer :D
Bence en güzel masaüstü ortami Moshaka ve KDE KDEyi sen bildende Moshaka cok sevidigim Bodhi Linuxun özel masaütsü ortamidir! (Baska isletim sistemi klenirmi bilmem?)
Senin videon haric tum videolari arka planda oynatabiliyorum. TH-cam Premium aktif. Videoyu farkli bir ayarda mi yukledin?
üyelere özel videoları arka planda oynatamıyorsun
IOS’de oluyor?
TH-cam Revancedda arka planda oynatılabiliyor :D
girişteki şarkıyı tanıdık geliyor yeni çıkanlardan sanki ama adını bulamadım adı ne acaba ?
firefoxun ram kullanımını azaltmak için yapılabilecek şeyler hakkında bir video çekebilir misin abi? ben değil eski bilgisayar kullanıp ana tarayıcısı firefox olan kişilerin çoğu bundan şikayetçi. türkiyede bunun hakkında çekilen video sayısı bir elin parmağını geçmez onlar da firefox için değil tüm tarayıcılar için genel ayarlar veriyor şimdiden teşekkür ederim
Öncekle çabanızı takdir ediyorum Linux serverside tarafında çok başarılı bunu sağır sultan bile biliyor fakat son kullanıcıya kesinlikle hitap etmiyor insanlar her zaman daha kolay erişimi arıyorlar ve bu linuxte çok zor keza insanlar artık windowstan kaçıp ios’a yöneliyorlar
Bu arada Windows kurulumda USB ye ihtiyac yok setup dosyalarindan indirbilirsin tamda ilk isletim sistemi kurulmlarim gibi (Windows 7 basarisiz kurulumlari)
abi ben windows kullanıyorum ve dosaylar ile ilgili konuştuğun yerde farkettim ki windows'da her uygulamanın config dosyası uygulamanın kendi dosyasında durup saçma bir şekilde hem görüntü hem de alan kirliliği yapıyorken Linux'da ise her uygulamanın config dosyası sistem klasörü içerisinde korunuyor.
Keşke Corsair gibi büyük firmalar kendi ekipmanları için düzgün yazılım desteği verse. Steam'in girişimlerinden memnunum ama keşke diğer firmalarda daha çok özen gösterse.
Bende POP os yükledim geçen hafta hoşuma gitti
Pardüs bu işin neresinde kurulmalı mı kurulmamalı mı
Üç yaşında bir çocuğa anlatır gibi anlatmalıydınız. Masaüstü ortamı kavramı benim gibi on tane dağıtım kullanmış biri için önemlidir. Bilmeyenler için rufus/balenaetcher vs nedir nereden nasıl indirilir-disk görüntüsü nasıl yazdırılır-(tercihen alışma sürecinde windowsa masaüstü ortamı daha çok benzeyen bir dağıtım örneği seçilerek örnek kurulum yapılır) dağıtım nasıl indirilir-disk nasıl formatlanır-takas alanı nedir nasıl ayrılır-office muadili/explorer-edge muadili/acrobat reader muadili nedir/android ios telefon tablet hangi programla nasıl bağlanır/internet geniş bant ağ ayarı nasıl yapılır vs. Sıfırdan adım adım kurulumu tümünü açıklayarak yapmalıydınız.
Bak sanal makinede ne de güzel ubuntu denedim lay lay lom/klavye kısayollarım yoksa ben yokum anlatımı insanlara ulaşmaz. Linux nedir yahu diyen kitle sanal makinenin ne olduğuna dair fikir sahibi değil, onlar için klavye facebook'ta yorum yapmaya yarayan alet sadece kısayol-sudo-terminal gibi şeylerden haberi yok zaten. Linuxa geçmesi gereken çoğu kişi 10 Yaşındaki laptopunda bol virüslü xp'yi kullanmaya çalışıyor hala. Az buçuk bilgisayardan anlayanları hedefliyorsanız bu içeriklere gerek yok.
SSD/Ryzen7/4080 Sistem üzerinde arch linux anlatımı değil de 10 yaşında patates dual core alete win xp-win 10 benzeri ne kurarsam düzgün çalışır örneği üzerinden gitmek daha faydalı olur kanımca. İnsanlara ilk dağıtımında masaüstüne klasör-kısayol atamadığı/görev çubuğunda saati göremediği dağıtımlar üzerinden anlatım yapmaya çalışmak saçma, alışkanlıkların cart diye değişmesi mümkün değil.
17:18 Abi yayında gınom değil "kınom" diye okunuyor demiştin, burda gınom demişsin ama?:D
Gnome yazılıyor ve evet gnom diye okuyorlar. Son zamanlarda popüler olan masaüstü yöneticileri sırasıyla: Gnome, XFCE, KDE Plasma, MATE, Cinnamon, LXDE, LXQT
Terminalın karşılığı, windowsta powershell sanırım. Powershelle işi düşmüş insan, terminalde o kadar zorluk çekmez bence.
Önemli olan sorunu çözecek net bilgilere erişebilmek.
Şahsen regedit/powershell ile uğraşmaktansa config/terminal daha cazip geliyor.
Tiff dosyaları nda çıktı alırken sürekli problem yaşıyordum, neyseki tiffi PDF e çevirerek devam ediyoruz, 2011 yılında almış olduğum Sony Vaio lap top ile Pardus 23.2 üzerinden devam ediyoruz, evde Zorin OS kullanıyorum
Ilk deneyim icin ve gunluk kullanim extra olarak blender kullanımı için Zorunos mu endaeavour mu?
Yakın zamanda çok fazla videon önüme düşmeye başladığından 2 gün önce dual boot ile zorin os yükledim. Dış görünüş olarak çok güzel bir os ama çözümünü custom script yapmayı öğrenmeden bulamayacağım bir sürü sıkıntı yaşıyorum. Olabildiğince zorini kullanmaya çalışıyorum günlük işlerimde bakalım hoşuma gidecek mi ama şu anlık kendi özelimde herhangi bir artısına rastlamadım. Edit: Çok kurcalamadım ama artı olarak zorin connect diyebilirim belki
Önümüzdeki ara tatilde linux a kalıcı olarak geçmeyi planlıyorum bu video güzel denk geldi
Valla ben geçtim hiç de eksilikliğini hissetmiyorum eindowsun linuxun ferahlığı gereksiz uygulamaların olmayışı beni çok çekiyor bide minimalist bir biçimde özelliştirmem
Oyun içinde genshşn implact oynuyorum hemde online gayetde mükemmel bir biçimd oynuyorum
@@masqu4 evet bir ara windows un bozulması sonucu kısa bir süre Linux mint kullandım ve sistem o kadar akıcı ve rahat ki efsane yani
ben zorinos indirdim sen indirme geri sildim bende zaten hiç anlatıldığı gibi değil çok kasıyo
@@gorkemtpl Zaten Linux Mint kurucam ama bu gün BTT de şikayet edeni gördüm çok ağır diye. (Demek ki bu yüzden windows dan gecenlere ZorinOS tavsiye ediyorlar )
Fedora yükledim. İstediğim oyunları lutris ile çalıştırıyorum fakat düzgün bir android emulator yok. Waydroid inatbox'ta video oynatmıyor. Videobuffer hatası veriyor. Chatgpt de düzgün sonuç üretemedi.
Claude ile sor
@@nocontentgameplaychannel3781 teşekkürler deneyeceğim.
14 yıldan uzun süredir windows kullanıyorum linux’a geçiş yaptım zorin os öyle bi özgür hissediyorum ki
Keşke Vanguard anticheat olsa :( Neyse artık valorantı bırakıp geçicez...
@ oyun oynamıyorum kendimi geliştirme için kullanıyorum çok vakit kaybettiriyor oyunlar
Eger daha da özgür hissetmek istiyorsan linux ve pencere yöneticileri hakkında kendini gelistirebilirsin. Böylece daha da özelleştirilmiş ve çok daha az kaynak kullanan bir bilgisayarın olur
Bu aralar Windows da Intel işlemcilerdeki enerji tasarrufu ve güç işlemcileri arasında geçiş problemleri nedeniyle performans sorunları yaşıyorlar. Linux işletim sistemlerinde böyle bir durum var mı.
hata ile karşılaşılan gptyi çok önermiyorum ne yazıkki, en son linuxta harici disk nasıl kullanılır bunu çözmeye çalışırken bin opt gibi dosyaları move ettiren komutları çalıştırmış bana, hataları telafi edicem diye üst üste kopyala yapıştır yaptığım komutların arasında gözden kaçmış :)
o yüzden pek önermiyorum, internette sorununuzun çözünü bulamazsanız, gpt değil de bir claude'a falan sorun.
Bu arada harbiden chatgpt çok yardımcı oluyor gnome masaüstü ortamına ek olarak cinnamon indirdim sonra gnome u daha iyi bulduğum için cinnamonu sildim ve verdiği kodlar çok yardımcı oldu
yerel yapay zeka üstüne yeni bir video yapsanız güzel olur
Eski bir bilgisayarım vardı 2019 da ubuntu 18.04 olması lazım bilgisayar bir gün güzel çalışıyor kapatıyorum ertesi gün grub çöküyor terminal gibi kod satırı geliyor bazı komutlar girince yine sorunsuz açılıyor ve her kapatıp açtığında grub çöküyordu sinirlendim ve Windows a geri döndüm ayrıca ozaman hatırlıyorum bir tek cs go oynayabiliyordum linux için neredeyse hiç bir şey yoktu benim için baya kötü bir deneyim di
Ben tüm linux dağıtımlarını seviyorum. Şu an Debian Testing'de durdum. Peki nasıl seçtim? Basit bir kriter vasıtasıyla, laptopum en hızlı ve sorunsuz hangisi ile çalısıyorsa orada durdum. O kadar çok distro denedim ki, hepsi aynı diyebilirim. Dolayısıyla hoşunuza giden bir tanesinde kalın.
İlginç Bilgi: Unbutu kurmak istiyorsanız Windows Mağası dan kurabilirsiniz
Wsl
Ben termiali seviyom Windowstan MS-DOS cmdsinden gelmis olarak Termial kolay ve sudo komutuna alistim daha fazlada komut bilmenize gerek yok ama tek kötü yani Komut Isteminde cbüyukharli kelimeyi kücük harfle yazinca kabul ediyor ama linuxta büyükmü kücükmü dikkat gerek!
korsan oyunlarda modlarım save dosyalarım vs çalışmıyor ki oyunlara kaldiğım yerden devam edemiyorum
windowsdan memnun değilim ama linuxada geçmek istemiyorum tam oturmamış şeyleri var umarım hızlıca gelişir ve windovstan geçtiğinizde önünüze tek bir engel dahi çıkmaz en çok istediğimde bir gün şu windovsu herkes bıraksın ve linuxa geçsin çünkü intel gibi havalara girdi onun karşısına amd çıktı windows ise kendini bi halt sanıyor güçlü bir rakip olursa havasının söndüğü günleri iple çekiyorum
Tavsiyen ile Zorin OS i kurdum. beğendimde fakat bana AutoCAD alternatifi bir yazılım lazım fakat pekde beceremedim 1 adet kendinde gelen vardı o ise oldukca ilkel kalmış başarısız bi yazılımdı.
CAD işini çözersem Linux da kalabilirim.
Bir çıktı lazım oldu linux açıkken buradan halledeyim dedim yazıcıyı bağlayamadım. Uğraştım üstelik forumlar ai araçları. En son Windowsta deneyim dedim. Direkt güncellemeyi buldu yaptım çıktıyı aldın iki dk sürmedi. Linux bazı şeylerde hala çok yoruyor.
Reis Harika
zorin os kurdum her şey güzel falan ama masaüstüne dosya oluşturamıyorum hata veriyo bilgisi olan var mı ?
Sayende 2 aydır linux kullanıyorum ve çok memnunum teşekkürler yusuf
herşey iyi güzel gidiyordu tam indireyim ya ben bunu dedim ama lol açılmıyor dedinizya orda kalbimden bir parça gitti o kadar iş okul stresinden 1 saatlikte olsa kaçmak için oynadığım oyunu oynayamayacak olmak çok kalbimi kırdı
ilk kullandığım işletim sistemi windows nt 4.0 idi, sonra Win-95-98-Me-2000 vs. ta ki PCNET dergisi SuSe Cd'si verene kadar. RedHat, Mandrake, Gelecek Linux vs. hepsini denedim. Bundan sonra da iş dışında hep linux ile devam ettim ama artık eskisi gibi sorun çıkınca forumları oku, yaz, araştırtır, günlerce uğraş falan içimden gelmiyor, bıkkınlık hissi veriyor. Hevesle Arch geçtim bir baktım bugün pamac açılmıyor, kim uğraşacak şimdi.
Dağıtımdan çok masaüstü ortamları yeni kullanıcılar için daha cazip ve windows kadar kullanışlı olmalı.
abi bişey söylicem Glorius model i mouse aldım linux minte driverını nasıl kurcam lütfen linuxusevdim sadece bu sıkıntı windows a geri geçmek istemiyorum
abi sen masaüstü paketi olarak ne kulalnıyorsun arch linuxda
KDE Plasma
Mühendislik programları ve Python için en iyi ve en kolay dağıtım hangisi? Kullanımı windows'a benzeyen
Linux Mint veya Zorin OS
iPhone video ve fotoğrafları Windows 7 ortamında (.heic ve heif) açmak tam bir eziyet ve para tuzağıdır. Birde autocad, surpac gibi çizim programları yada muadili programları herhangi bir linuxta ücretsiz bulabilir miyiz?
Sistem gereksinimi gibi bisey var mi bu linux yazilimlarda artik yeni isletim sistemlerini kaldırmıyor gibi işlemcim 3.nesil olduğu için 😅
Abi sen hangi dağıtımı kullanıyorsun oyun oynuyorum hangisini önerirsin
Oyun için Garuda öneririm fakat Yusuf İpek Arch Linux kullanıyor.
abi bende amd rx 470 kart var sıkıntısız çalılşştırıyorum ama renk ayarını ayarlayamıyorum doygunlak ayarı yok driver app yok xrandr xgamma ile yapıla biliyor ama istedeğim gibi çözüm değil bunun bir çözümü varmı windowsu bırakmak istiyorum
Uzun zamandır yüklemek istiyordum sürekli bir şeyleri yanlış yapar korkusuyla bulaşmamıştım sonunda cesaret edip linux'a sıkıntılar yaşasamda geçtim iyiki de geçmişim ilk ubuntu sonra Zorin os yükledim şuan Zorin os kullanıyorum gayet memnunum sadece bataryayı biraz fazla götürüyor o da ufak bi TPL ayarlaması sonrası çözüldü gibi birkaç oyunda yükledim fps artışıda oldu cs2 de birkaç maç vulkan gölgelendirmesi yüklemesindenmiş kasmalar oldu onlarda 2 maç sonra düzeldi şuan gayet akıcı zaten .Kuracak arkadaşlar için boot menüsünden secure boot ayarını kapatın ayrıca benim gibi saçma sapan hem legacy hem uefı biosu olanlar kurulumuna göre ayarlara dikkat etmeli ek olarak linux kurduktan sonra ftmp ayarını biostan kapatabilirsiniz bende sorun olmuştu.