Antieke bureaus / Cantoor / Pupitrum Hollands ca 1700 fabuleus inlegwerk (No.822411) AntiekSite.nl

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 28 มิ.ย. 2024
  • Gesloten een ingetogen bureau en geopend een zeer uitbundig rijk ingelegde blikvanger...
    Hollands Bureau ook wel Cantoor of Pupitrum genoemd, in eikenhout met een schrijfblad met zwart leer. De binnenkant van klep en deuren zeer uitbundig ingelegd met geweldige mooie ster, kruis en geometrische vormen. Achter de deuren en klep veel kleine laden, het geheel rijk ingelegd met o.a. wortelnoten, ebben, mahonie, purperhart en kersen.
    Onder het schuine bovenblad een binnen-deksel ingelegd met drie vlakken, het middelste met een indrukwekkende 8-puntige ster van wortelnoten en purperhart in een vierkant van ebbenhout, de buitenste een wortelnoten kader met een binnen-vlak van kersenhout.
    Achter de ingelegde klep een interieur met 10 kleine laden, elk front in ebben met wortel tot een klein kunstwerkje gemaakt. De ladetrekkers van latoenkoper en een messing ring zijn kleine kersjes op de taart.
    De schrijfklep met ster en zwart leer wordt ondersteund door twee sloofjes (uittrekbare steuntjes).
    De schuine bovenste klep kan met een supportje in horizontale stand worden gezet. Er kon dan een kandelaar op geplaatst worden. Ook was het praktisch om extra aflegruimte te hebben. Handig als het zwart leren schrijfblad vol dreigde te raken met papieren en schrijfgerei. Het was ook mogelijk de buitenste klep te sluiten nadat de schrijfklep naar voren was geopend. Men had dan een handige kopieerhulp, de te kopiëren tekst kon dan op de schuine klep geplaatst worden en het schrijven/kopiëren vond plaats op het leren schrijfvlak,
    De sobere onderdeuren geven na opening een zeer rijk uitgevoerde binnenkant prijs: de achterkant van de deuren met een Andreaskruis en een ruit, de kast zelf, gevuld met 11 laden zoals in de bovenkast: elk front in ebben met wortel tot een klein kunstwerkje gemaakt. De ladetrekkers van latoenkoper en een messing ring.
    Het geheel op vier kleine gedraaide bolpoten.
    Herkomst Hollands periode ca 1700.
    In het Groninger Museum Menkemaborg in Uithuizen staan in de Herenkamer een vergelijkbaar pupitrum, uit een iets latere periode, met ranken.
    Het Rijksmuseum in Amsterdam heeft enkele kasten en een pupitrum met sterk overeenkomende ingelegde patronen. Zie o.a. het boek; Wonen in de Gouden Eeuw.- 17e eeuwse Nederlandse meubelen.
    Een uniek meubelstuk in een zeer goede staat, Aan de sluitwijze is in de voorbije eeuwen weleens iets aangepast. Oorspronkelijk slot een haak, gemonteerd aan de bovenste klep door de binnen-deksel in een kistslot in het schrijfgedeelte. Dit is niet meer zo, maar kan desgewenst weer in die staat gebracht worden. Een optie die we graag met de toekomstige eigenaar bespreken en naar wens uitvoeren. De panelen van de onderdeuren hebben een kleine krimpnaad die gerestaureerd is. Aan het ebben langs de kleine binnen laden is bij enkele exemplaren een randje gerestaureerd. Het meubel heeft passende sporen van veroudering, geen schades of defecten. Alle laden schuiven zeer fijn. Het leer is gaaf en vrijwel smetteloos. Dit is later aangebracht, vermoedelijk was dit in de 17e eeuw met laken bekleed.
    Afmetingen: 1,22 X 0,61 - Totaal hoogte 1,32 - Werkhoogte 1,10 m. (ideale hoogte om staand aan te werken)
  • บันเทิง

ความคิดเห็น •