ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ • 11ο μάθημα • Εὖ Ζῆν και Μέτρον
ฝัง
- เผยแพร่เมื่อ 31 ธ.ค. 2024
- ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ 11ο μάθημα Εὖ Ζῆν και Μέτρον
Κύκλος μαθημάτων με τίτλο: «Η Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία μεταξύ Μύθου και Λόγου».
Τίτλος 11ου μαθήματος: «Εὖ Ζῆν και Μέτρον: Τα δύο κλειδιά της ευδαιμονίας της ψυχής», το οποίο παραδόθηκε στις 8 Ιουλίου 2020.
Συνοπτική παρουσίαση 11ου μαθήματος
Το «εὖ ζῆν» και το «μέτρον» ως το κλειδί της ευδαιμονίας της ψυχής, με άλλα λόγια, το ζητούμενο της ευδαιμονίας και της συνακόλουθης ανευρέσεως του τρόπου με τον οποίο αυτή θα επιτευχθεί, αναδεικνύονται ως επείγουσες προτεραιότητες για τον σύγχρονο άνθρωπο. Σε αυτό το πλαίσιο, η αρχαία ελληνική φιλοσοφία μάς προσφέρει μία διάκριση, πολύ χρήσιμη στις μέρες μας, μεταξύ του ψευδούς και του αληθούς «εὖ ζῆν», εφόσον συχνά, επηρεασμένοι από τα πρότυπα του καταναλωτισμού της σύγχρονης κοινωνίας, τείνουμε να θεωρήσουμε ότι μόνο η απόκτηση των υλικών, δηλαδή των εξωτερικών αγαθών, θα μάς χαρίσει την ποθητή ευζωία. Το αληθές «εὖ ζῆν» είναι αποτέλεσμα της «αληθούς παιδείας», δηλαδή της καλλιέργειας των αρετών της ψυχής, προκειμένου να αποκατασταθεί η εσωτερική ισορροπία μεταξύ του λογικού και του αλόγου μέρους της. Όμως, η «φρόνησις», ως αρετή του νου και έλλογη γνώσις του «μέτρου», αναδεικνύει και μια άλλη διάσταση του «μέτρου»: την νοητή φύση του, μέσω της οποίας το «εὖ ζῆν» ορίζεται, όχι πλέον ως εναρμόνιση και η ισορροπία των αντίρροπων μεταξύ τους δυνάμεων αλλά, αντιστρόφως, ως «άγαν ζην», δηλαδή ως ζωή του νου στον υπέρτατο βαθμό.
Βιογραφικά στοιχεία ομιλήτριας
Η Άννα Μαρκοπούλου σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και στο Τμήμα Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Paris V της Σορβόννης, όπου το 1994 ανακηρύχθηκε διδάκτωρ. Κατά την διάρκεια της εκπόνησης της διδακτορικής της διατριβής, εργάστηκε στον τομέα της Κοινωνιολογίας της Εκπαίδευσης ως μέλος Ερευνητικής Ομάδας στο εργαστήριο του Γαλλικού Εθνικού Ιδρύματος Επιστημονικών Ερευνών (C.N.R.S.). Δίδαξε Φιλοσοφία της Παιδείας και Παιδαγωγική Θεωρία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στην Ανώτατη Παιδαγωγική Σχολή Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.) στην Αθήνα. Από το 2008 ασχολείται με την αρχαία ελληνική φιλοσοφία με έμφαση στην πλατωνική και νεοπλατωνική φιλοσοφία. Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε επίσημα περιοδικά αναγνωρισμένου κύρους με κριτές. Από το 2015 είναι τακτικό μέλος της Ελληνικής Φιλοσοφικής Εταιρείας (Ε.Φ.Ε.). Στο πλαίσιο εθελοντικών δραστηριοτήτων, παραδίδει, από το 2014 έως σήμερα, πλατωνική και προσωκρατική φιλοσοφία στον δήμο Αγίου Στεφάνου, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Ο.Ν.Α.Π. «Ο Θέσπις». Επίσης, από το 2016 έως σήμερα, παραδίδει αφιλοκερδώς σειρά μαθημάτων με θέμα την φιλοσοφία του Πλωτίνου και τις επιδράσεις της στην σύγχρονη Δυτική φιλοσοφία στο Λαϊκό Πανεπιστήμιο της Αθήνας (Εταιρεία των Φίλων του Λαού). Στο διαδικτυακό κανάλι των «Φρυκτωριών» παρέδωσε μια σειρά 49 μαθημάτων του «Συμποσίου» του Πλάτωνος, μια σειρά 8 μαθημάτων για τον «Μύθο του Σπηλαίου» του Πλάτωνος καθώς και ομιλίες με θέμα την αρχαία ελληνική φιλοσοφία. Πρόσφατα συνέβαλε στην συγγραφή δύο βιβλίων που εξεδόθησαν από τις εκδ. «Εύανδρος»: Το πρώτο, με τίτλο «Κέβητος Πίναξ. Πλάτων, Πλούταρχος, Πρόκλος ερμηνεύουν το έργο Κέβητος Πίναξ». Το δεύτερο, με τίτλο «Οι τρεις Μύστες. Το Κυμβάλειον. Μελέτη της Ερμητικής Φιλοσοφίας».
Η ομιλήτρια ευχαριστεί θερμά τον πολυχώρο «Βρυσάκι» για την ζεστή φιλοξενία.