14 - Linux Klasör Yapısı: / Altındaki Klasörler Ne İşe Yarıyor? /bin, /boot, /var, /root ...

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 22 พ.ค. 2024
  • Merhaba arkadaşlar,
    Linux’ta hiyerarşik klasör yapısı vardır ve herşey /’la başlayan kök dizininden başlayarak alt dizinlere doğru dallanır. Linux işletim sisteminde kök dizini yani / dizininde ls komutunu çalıştırırsanız burada birçok klasör olduğunu göreceksiniz. Bu videoda Linux’un bu klasör yapısını anlattım ve bu klasörlerin ne amaçla kullanıldığından bahsettim.
    Kök dizin altındaki dizinler, geçmişte Linux Dosya Sistem Hiyerarşisi (kısaca FSSTND) denilen bir standart ile belirlenmiş klasörlerdir. Günümüzde Linux dağıtımlarının büyük çoğunluğunun FSSTND standardında belirlenmiş klasörlerin dışında kök dizine bir iki klasör daha ekledikleri ya da nadiren bu yapıdan bir klasörü çıkardıkları görülmektedir. Bu video içeriğinde FSSTND standardına göre tüm Linux dağıtımlarında olan bin, sbin, boot, dev, etc, home, root, lib, lost+found, opt, usr, proc, var, tmp klasörlerinin ne amaçla kullanıldığını terminal üzerinden açıkladım.
    İyi seyirler
    0:00 Giriş
    0:57 bin
    1:56 sbin
    3:29 boot
    4:45 dev
    5:42 etc
    6:43 home
    8:06 root
    8:24 lib
    9:05 lost+found
    9:54 mnt
    10:33 media
    12:07 opt
    12:40 usr
    13:24 proc
    15:08 var
    15:59 tmp

ความคิดเห็น • 13

  • @lizarm
    @lizarm 26 วันที่ผ่านมา +2

    Anlatım ve anlaşılırlık yeteneğinize hayranım. İyi bir öğreticisiniz hocam.

    • @alidoganaydin
      @alidoganaydin  26 วันที่ผ่านมา +1

      Teşekkürler :)

    • @lizarm
      @lizarm 26 วันที่ผ่านมา

      ​@@alidoganaydin şu an DevOps yolunda ilerleyen sıfır biri seri içerisinde öncelikle en detaylı şekilde Linux kullanmayı öğrenmeli değil mi?

    • @alidoganaydin
      @alidoganaydin  24 วันที่ผ่านมา +1

      ​@@lizarm Bunun için herkes farklı bir yol izleyebilir ama benim düşüncem ilk olarak Linux ve komut satırında çalışılması öğrenilmeli. Çünkü yakında Linux'tan sonraki konulara başlayacağım mesela Jenkins kurulumu, build pipeline oluşturma gibi. Burada Linux komutlarına hep ihtiyacımız olacak. Bu nedenle en detaylı şekilde olmasa da öncelikle temel seviyede Linux diyorum :)

  • @p0k3r1st
    @p0k3r1st 26 วันที่ผ่านมา

    yeni başlayanlara faydalı içerikler hocam. eline emeğine sağlık 👍

  • @Mondo-77
    @Mondo-77 26 วันที่ผ่านมา

    Mnt ve media klasörleri arasındaki farkı bilmiyordum, bu video ile öğrenmiş oldum. Çok teşekkürler 🎉

    • @alidoganaydin
      @alidoganaydin  26 วันที่ผ่านมา

      Ben de teşekkür ederim :)

  • @YavuzDemiroglu
    @YavuzDemiroglu 25 วันที่ผ่านมา

    Hocam çok faydalı içerikler çok teşekkür ediyorum, devamını bekliyoruz. Birde hocam biz teknofest için gazebo, ardupilot, ros, Qgroundcontrol vb. Uygulamaları ubuntuda kurup çalıştırıyoruz bu alanlarda videolar gelirmi hocam

    • @alidoganaydin
      @alidoganaydin  24 วันที่ผ่านมา

      Teşekkürler. Bahsettiğiniz konularla ilgili video yapmayı planlamıyorum çünkü bu uygulamalarla ilgili hiç çalışmam olmadı maalesef. Ama seri içinde hazırlayacağım önümüzdeki videolarda Jenkins kurulumu ve build pipeline ile uygulama dağıtımlarının otomatize edilmesi gibi çeşitli pratikleri anlayacağım. Belki siz de böyle bir yapı kurup uygulama geliştirme süreçlerinizi hızlandırabilirsiniz

  • @msbuzgan
    @msbuzgan 24 วันที่ผ่านมา

    which reboot komutunu girdiğimiz zaman /usr/sbin/reboot çıktısı alıyoruz. Fakat reboot komutu /sbin altında. Neden böyle oluyor hocam?

    • @alidoganaydin
      @alidoganaydin  24 วันที่ผ่านมา +1

      Ubuntu gibi bazı Linux dağıtımlarında /sbin ve /usr/sbin dizinleri altında doğrudan çalıştırılabilir dosyaların kopyaları bulunabilir. Bu dosyaların komut olarak çalışabilmesi PATH variable’ı sayesinde oluyor (Bir sonraki videoda bu konuyu anlatmayı planlıyorum) Eğer PATH’e önce /usr/sbin tanımlanıp sonra /sbin tanımlandıysa, bir komut çalıştırdığımızda bu PATH’de bulunan sırasına göre ilk önce /usr/sbin altına bakıyor ve komutu orda bulduğu için oradan çalıştırıyor. Eğer PATH'de öncelikle /sbin altına bakılıyor olsaydı komutu /sbin'den çalıştıracaktı.
      Normalde komut dosyalarının videoda anlattığım gibi /bin ve /sbin altında olması bir Linux standardı. Ama farklı Linux dağıtımlarında bu şekilde bazı küçük değişiklikler olabiliyor ve genel olarak tüm uygulamalarda tutarlılığı sağlamak için bu şekilde iki lokasyonda da temel komutlar bulunabiliyor.

    • @msbuzgan
      @msbuzgan 24 วันที่ผ่านมา

      @@alidoganaydin teşekkürler detaylı yanıtınız için