Kalça Eklemi Hastalıkları | Prof. Dr. Fahri ERDOĞAN

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 7 ก.ย. 2024
  • Kalça eklemi vücudun merkezinde yer alan bir eklem ve yük taşıyan bir eklemdir. Sabah yatağımızdan kaltığımızda yere bastığımız zaman her iki kalçamızın üzerinde yürüyoruz. Yere birşey düştüğü zaman eğilip alırken kalça eklemimizi kullanıyoruz. Yada sandalyaye, koltuğa oturup kalkarken kalça eklemlerimizi kullanıyoruz. Bacak bacak üstüne atarken kalça eklemimizi kullanıyoruz. Ayakkabımızı bağlarken kalça eklemimizi kullanıyruz. Vücutta en sık kullandığımız eklemlerin başında geliyor.
    Kalça ekleminde en ufak bir problem olduğu zaman, günlü yaşam kalitemiz bozulmaya başlıyor. En sık gördümüz kalça eklem hastalıkları başında kalça kireçlenmeleri geliyor. Kalça kireçlenmeleri genellikle çocukluk çağlarında tedavi edilemediği taktirde ileri yaşlarda erken dönem kireçlenmeye neden oluyor. Bacak boylarında eşitsizlik oluyor. Hasta yürürken aksamaya başlıyor, özellikle kalça çıkıklığına bağlı iki taraflı olduğu zaman yürüme dengesini ileri derece etkilediği için hasta yalpalayarak yürüyor.
    Yalpalayarak yürüdüğü zaman, hem bel eklemini, hem aşağıdaki diz eklemini olumsuz etkiliyor. Merkezde yer alan bu eklemin sorunu yavaş yavaş bütün vücuda yayılmaya başlıyor. Kalça eklem hastalıklarının erken dönemde tanınması hasta tarafında farkına varılması, hekim tarafından tedavisi gerçekten çok önemli. Kalça kireçlenmelerine ek olarak kalçayı en çok tutan eklemlerin başında, uzun süreli kortizon kullanana hastalarda gördüğümüz kalça kemiğindeki çürümeler, yine çocukluk döneminde büyüme çekirdeğindeki
    kaymalara bağlı olarak ortaya çıkan kalça eklem hastalıkları yada çocukluk döneminde geçirilmiş ve kazalar sonucu ortaya çıkan yanlış kaynamış kemiklerin ortaya getirdiği hasarlar ortaya çıkıyor. Bunların hemen hemen hepsinin ortak özelliği bacak boyunda kısalığa yol açması, yürürken aksamaya yol açması. Örneği hasta o tarafında çorabı rahat giyemez yada ayak tırnağını rahat kesemez hale gelir. Bütün bunların hepsini bir araya getirdiğimiz zamanda vücüt dengezi bozulur ve her gecen gün bel diz eklemi bundan etkilenmeye başlar.
    Sosyal Hesaplar
    Instagram: @prof.dr.fahrierdogan
    Facebook: prof.dr.fahrierdogan
    Adres ve İletişim Bilgileri
    Adres: Dikilitaş Mahallesi, Hakkı Yeten Caddesi, Süleyman Seba Kompleksi, 10D Fulya/Beşiktaş/İstanbul
    Web Sitesi: fahrierdogan.c...
    Telefon: 0 (532) 700 33 72
    Mail: randevu@fahrierdogan.com.tr
    #fahrierdogan #kalçaeklemihastalıkları #ortopediprofesörü

ความคิดเห็น • 3