M701: Ploiesti Sud - Urziceni - Slobozia Veche

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 10 ก.ย. 2024
  • 26 august 2011 = Excursie FeRoviaRă Ploiești Sud - Urziceni - Slobozia Veche
    Venind din "deal" de la Mina de Sare de la Slănic către Gara Ploiești Sud, m-am oprit la Revizie pentru a discuta ultimele concluzii cu privire la practica TRIPOD din vara lui 2011 efectuată la Revizia de Vagoane "Ploiești Sud", alături de d-nul instructor Alexandru Gheorghe.
    Ca o ultimă temă și o temă de studiu individual a fost recunoașterea secției sau, mai puțin pretențios spus, plimbarea și recunoașterea liniilor pe care circulă trenuri pregătite de Revizia Ploiești Sud. S-a întâmplat ca Trenul Personal 8131 să fie compus tot cuplul etajat TE80 și locomotiva diesel-hidraulică de 1250 cai putere modernizată de Remarul 16 Februarie Cluj-Napoca cu seria 82-0370-5.
    Așadar, am pornit la drum pe o linie care se întinde de la Est la Vest, unind întru unitate complexul petrolier Ploiești, Urziceni, Slobozia și Țândărei. Această cale ferată specifică zonei de câmpie, deci cu rezistente specifice mici (5 kg/t), declivități la fel de mici (5 la mie) și raze largi de curbură - 600 metri. Cei 117 kilometri i-am parcurs în aproape 3 ore, reieșind o viteză comercială de 42 km/h.
    Traseul căii ferate urmărește salba de așezări de-a lungul cursului meandrat ale râurilor Teleajen și Ialomița, iar dintre acestea amintesc de Corlățești, Zănoaga, Drăgănești Prahova, Ciorani, Fulga, Ialomița, Armășești, Alexeni, Broșteni, Sărățica, Căzănești sau Andrășești. De asemenea, linia este mărginită de lacul Fundata de lângă Slobozia.
    Și dacă despre geografie am amintit, spunem și despre istoricul acestei căi ferate. Apariția acesteia pe traseul Ploiești - Urziceni - Slobozia - Țândărei - Fetești a avut ca principal motiv realizarea unui traseu paralel cu linia suprasolicitată București - Fetești. Dat fiind volumul imens de petrol, cereale și lemn care erau transportate către Portul Constanța, între 1906 și 1910 se construiește linia Ploiești - Urziceni - Slobozia Veche (117 km), data inaugurală fiind 14 aprilie 1910.
    Un aspect foarte interesant întâlnit îl reprezintă clădirile stațiilor întâlnite, iar aici nominalizez: Corlățești, Drăgănești Prahova, Ciorani, Ialomița, Armășești, Urziceni, Broșteni, Sărățuica, Căzănești și Andrășești. Fiecare dintre gările amintite au fost construite după un tipar asemănător, iar ca element comun și definitoriu - cărămida roșie de Ciurea.
    Imaginile pe care vi le prezint în continuare descriu în detaliu și concludent specificul submagistralei neelectrifată și parțial dublată, 701, Ploiești Sud - Urziceni - Slobozia Veche - Țândărei. Vă mulțumesc pentru atenție!

ความคิดเห็น • 24