O cladire adevarata si trainica se va construi din pereti dubli de caramida, cu izolatie bazaltica intre ei. Ceea ce platesti in plus la al doilea rand de caramida, scazi de la aparatura de incalzire si din costurile ulterioare cu mentinerea caldurii. In doi ani, ai scos cheltuiala suplimentara. O casa se construieste si pentru a putea fi lasata mostenire sau chiar pentru a o putea vinde, dupa ceva vreme, cand veti trece la alt nivel. Si va capata valoare, daca a fost bine facuta. Va fi usor de vandut, daca veti arata cat de bine a fost construita. Nu va va fi rusine cu casa pe care veti dori sa o vindeti. Nu va uitati la cei care vin cu idei si tehnologii noi, roata a fost deja inventata si perfectionata pana in anii '60. Peste tot in lume. Feriti-va si de polistiren, e boala curata si nici nu izoleaza. Daca construiesti cu BCA si ai ghinionul sa se umezeasca BCA-ul, vei avea igrasie pe viata. BCA-ul nu a trebuit sa fie niciodata asa de scump, a fost caramida calicului. Este eronat sa calculezi avantajele si dezavantajele celor doua tipuri de caramizi sau sa le compari. Folositi robinete, calorifere si conexiuni hidraulice de cea mai buna calitate. O casa bine facuta, va fi usor de reparat si intretinut. O casa frumoasa dar prost facuta, va va chinui la batranete, exact in momentele cand veti cauta liniste si confort. Faceti casele "ca la carte", nu folositi solutii "ieftine si inovative" si veti avea fericire in casa. Daca nu aveti bani pentru un lucru bun, nu e o scuza ca sa faceti un lucru de calitate medie sau scazuta. Nu faceti si gata! Mai strangeti bani si mai invatati, intre timp. Nu incurajati vanzarile de produse si materiale ieftine, nu veti face decat sa bagati bani in buzunarele fraierilor si sa ucideti profesionistii adevarati, care fac materiale bune. Nu cumparati centrale si calorifere ieftine, expierenta arata ca defectele aparute in primii doi ani, costa mai mult decat ar fi costat cea mai buna centrala termica. Ma refer la cele pe peleti sau lemn. O soba pe lemne clasica, cu plita, va asigura existenta unei familii pe vreme de razboi. Veti gasi oricand ceva de ars in plita, dar gaz, peleti sau curent, nu! Pentru cei care isi aleg acum o casa, bagati-va mintile in cap si nu aruncati cu parale. Invatati despre ce este bun si de calitate, pentru a sti ce sa cereti meseriasilor. Toti se grabesc sa castige bani, de la proiectant pana la executant. Voi sunteti singurii care nu trebuie sa va grabiti, ca nimeni nu va va da banii inapoi. Si veti trai nefericiti, veti plati rate, intr-o casa proasta, pentru ca v-ati grabit.
Ai perfecta dreptate. Aici in republica Moldova populatia vreau case si muncitorii să fie cit mai ieftin dar la sfârșit să-și procure draperii si poartă cît mai scumpe. Lucrez in domeniu și îți dau perfecta dreptate. Te urmaresc și am învățat multe de la tine. Succes
Te felicit pentru intreaga ta activitate. Esti extrem de realist in ceea ce privește evaluarea realizarii unei constructii care dupa tendința din ultima vreme va fi in crestere.
De 30 de ani ma ocup de constructii si am dobândit experienta suficienta pentru a aprecia in mod deosebit acest canal, felicitari inca o data pentru munca depusa, sunt informatii foarte valoroase pentru cei ce doresc sa demareze o lucrare in domeniu.
Ai dreptate, cam astea sunt preturile. Din păcate unii nu știu și cum ai spus și tu, se lovesc de realitatea dura atunci când afla și mulți fac greșelile pe care le-ai enunțat (din rațiuni economice, sa iasă mai ieftin), însă la final se vor alege cu o constructie slab calitativa și costurile vor fi mult mai ridicate, fără sa mai punem la socoteala nervii și bătăile de cap. Succes și spor la treaba!
Perfect adevarat valentin...Acuma construiesc si eu, sunt la placa si urmeaza acoperișul ,ma apropii cu aproximație de preturile spuse de tine ,foarte mult diferă preturile in functie de materiale alese.....din cate vad in comentariile, anterioare cu toate ca sunt doar 4 ,pe oameni ii doare cand le spui adevarul si nu te crede nimeni dar, cand se vor "izbi " cu capul de realitate iti vor sa dreptate ....baftă in continuarea la împlinirea visului cu casa dorita
Multumim de comentariu si confirmare! Este adevarat, omul psihologic crede in varianta ce ii place pana in ultima clipa. E ca la un meci de fotbal, crezi ca va marca echipa dorita de tine pana in minutul 90+5, chiar daca echipa cu care tii e varza rau ))) Deasemenea va urez toate cele bune!
@@EnciclopediaConstructiilor exact...toate cele bune si tie si abea astept sa ajungi la interior gen....tencuiala ,instalație electrică și sanitară ,O zi faina si sănătate
Un vlog pertinent si realist! Casa la roșu m-a costat 300 de euro pe m2 si cred ca estimarea de 1000 de euro la cheie ,este corectă.Sa nu uitam ca mai trebuie si gard,trotuare,etc....
Așteptam chiar un astfel de video. Realitatea!! Acum am înțeles că o casă devine tot mai mult un vis pentru cei din Moldova. Mulțumesc pentru informații. Succese mai departe.
Salutare. Felicitari pentru infiintarea firmei si pentru materialele de calitate pe care ni le dai. In legatura cu pretul in momentul de fata este o realitate trista de care toti tinerii care vor ceva pentru ei se izbesc. Dar decat sa cumpar o casa realizata de ceva dezvoltator ( eu locuiesc in Cluj) si sa dau pretul asta fara sa am hidroizolatie si termoizolatie cum trebuie inclusiv la nivelul fundatiei mi se pare aberant (gen tehnologie din anii 70 la pret de tehnologie moderna). Plus ca majoritatea manoperei este realizata la negru aproape peste tot sau se profita de muncitori si li sa da un salar mic ca sa isi maximizeze profiturile. Domeniul constructiilor este unul destul de neglijat fata de autoritati in momentul de fata si fiecare face ce vrea si cum vrea. Destul de trist parerea mea. Oricum, daca construiesti la fel de bine cum ti-ai facut casa nu mi-ar fi rusine cu o casa de genu :)
Buna ziua. Cu multa placere! Oricine e liber sa ne vada santierele (daca permite si proprietarul) si sa se convinga ca ceea ce facem noi si ne implicam, facem la fel de bine ca si la acest santier.
Daca vei face calculele pentru casa ta, te rog sa le pui pe etape, ca sa intelegem mai bine importanta fiecareia din ele ! De exemplu, e important de stiut cat te-a costat infrastructura, adica cat ai costruit pana acum, apoi suprastructura, apoi acoperisul, samd! Multumesc, spor la treaba in continuare !
Corect spus. Eu am pornit construcția și din cauza scumpirilor a materialelor pe piață am oprit șantierul, mi-am adus la cheie doar 40 m la demisol.... restul urmează o viață.
Salut. Eu mi-am construit o casa de 125 m patrati amprenta la sol in Romania. Am platit manopera doar pe constructia la rosu,acoperis tigla metalica si turnarea șapei.Ferestre termopan profil de 92. Celelalte lucrari le-am facut singur. Am termoizolat acoperisul, am placat tavanul de la mansarda cu gips carton, am facut instalatia electrica, instalatia sanitara 2 bai si bucatarie, si incalzire in pardoseala toata casa. Costuri pana in prezent aproximativ 60000 euro.
@@danieldany5006 eu lucrez in proiectare si am putina experienta si in executie. Pretul spus de tine este unul real. 1000 euro mi se pare putin exagerat.
eu am turnat betoane la a mea si am tencuit de mi s-a acrit. de 3 ani bag ca tampitu, m-am saturat. mai am instalatia de apa si caldura si pe afara de izolat, apoi trotuare etc. N-am vazut filme la tine pe cana. ami clateam si noi un ochi. Spor!
Salutare și mulțumim de acest material! Eu am început construcția în martie 2021: casă pe un nivel, 160mp utili elevație înaltă de 90cm planșeu beton de 12cm Țiglă ceramică (acoperiș de 330mp) Geamuri și uși exterioare lemn Termoizolație pereți 20cm EPS90 Termoizolație fundație 10/20cm XPS Termoizolație planșeu 20cm EPS80 Pompă căldură sol-apă + foraje Incălzirea pardoseală Instalații electrice, sanitare Interior finisaje clasice: tencuit, gletuit În acest stadiu (aproape gri) am ajuns la ~140.000€, fără teren, utilități, proiect, gard. Doar construcția în sine. Depinde foarte mult de preferințele celui care construiește unde se poate economisi. Opțiunea de a construi pe plan parter sau pe două nivele, tipul de țiglă, opțiunea de geamuri (pvc sau lemn), grosimea termoizolației, influențează considerabil costurile. Sper ca aceste date să ajute pe cine are de gând să se apuce!
Salut si felicitari pentru transparenta. Cand vorbesti despre sumele din video vorbesti despre preturi in Rep. Moldova sau in Romania si vorbesti despre preturi cu TVA sau fara TVA?
Salut, multumim! Dupa cum s-a zis si in video, sumele sunt echivalente cam si pentru Republica Moldova, si pentru Romania, desigur cu mici diferente in dependenta de zona. Preturile sunt cu TVA daca vorbim de materiale, insa fara taxe aditionale daca vorbim de manopera. Oricum e vorba de unele medii.
@@EnciclopediaConstructiilor tocmai pentru că sincer 1000 Euro "la gata" nu e un preț rău deloc să știi... Am văzut preturi ce s-ar de 1000 de Euro fără să luăm în calcul terenul sau racordul la utilități. Spor la lucru și încă o dată felicitări ... se vede calitatea in ceea ce faci. PS: Poate faci un video și despre partea de inspecții și cartea construcției ... poate educăm oameni și pe partea de "hârtii"!
Credeti-ma, casele ecologice pot costa in final mai mult ))) Poate doar sa aveti toama materia prima si forta de munca gata sa va ajute fara mari cheltuieli, atunci da, insa in rest... e de analizat.
Salut. Mulțumim de sfaturile expuse in acest video. Dar întrebarea mea este către dumneavoastră va-ți decis ce tip de geamuri va veți instala la casa pasiva, marca profilului, dimensiunile profilului, dimensiunile sticlei sau cum sa alegem un geam bun?
Salut, multumim! Da ne-am decis demult, cand faci o casa pasiva ai de la etapa de proiect orice cm si detaliu analizat si inclus in calculele de casa pasiva. Despre tamplarii vom vorbi cand le vom monta.
Cu multa placere! Da acest pret include si manopera (s-a vorbit in video). As zice ca este pentru o casa NZEB / obisnuita. La casa pasiva costurile cresc cu +20-30%, insa investitia deja se recupereaza in timp (s-a vorbit in video despre motivele de ce sa iti faci o casa pasiva). Merci.
Buna ziua, Foarte bine ca ati abordat aceasta intrebare, este de mare folos. O concretizare va rog...despe ce suprafete virbiti...construita sa utila ???
Salut si felicitari. Foarte bine punctat totul. Cred ca pretul de 1000 pe metru nu se incadreaza la pasive. Acolo undeva la 1500 zic eu. Ai in plan sa construiti si in romania?
Valentin, in costul constructiei, ai tinut cont de: pretul terenului, proiectele, devizele, bransarile, materiale de constructii si manopera? Sau doar ultimele doua? merci!
Costul tine anume de constructia casei, dupa cum am zis, e vorba de oferte de utilaj + manopera + materiale ce tin anume de constructia unei case. Proiectul, terenul si bransarile sunt lucrari aparte.
Hmm... aparte! astea sunt costuri strict ale casei, separat prețul terenului și toate hărțogăriile... Materiale de construcții, hidro, și instalații sanitare, termice și electrice, finisaje interioare și exterioare, mobilierul, exterioare curte... pavaj.. etc...etc...
Salut, nu ma mira ca ai multe solicitări!!! Nu știu cum este piața de oferte in MD, te urmăresc de ceva ani si îmi pari foarte corect si sincer, multi pentru care multi cauta asemenea persoane. Sper sa ai parte de clienți la fel de corecți si sinceri! Bafta!!!
Ținând cont de acest preț de 1000e/mp credeți că mai este indicat sa alegeți proiecte din catalog care sunt proiectate într-un mod neeconomic !? Credeți că o execuție ieftina pleacă în primul rând de la arhitect, de la modul cum proiectăm? Un proiect ieftin poate sa ne aducă o execuție ieftina!? Nu mai picați in plasa proiectelor de catalog pentru că acestea nu va aduc decât risipa de spatii, materiale și forme inutile. Mergeți la arhitecți care gândesc casele exact pe buget, necesitati, amplasament, însorire. O gândire ieftina nu va poate aduce rezultate ... O casa bună pleacă în primul rând din proiectare, deoarece aceasta dictează ce urmează.
Puteti lua acest video cum doriti, sfat, opinie, analiza, statistica, medii facute pe piata etc, insa daca va apucati in perioada urmatoare de casa, mai bine ati face si un Plan B cu informatiile si pe baza a ce s-a vorbit in acest video. Oricum pana la urma e alegerea dvs. Si nu sa nu uitam, sunt preturile la ziua de azi (unde armatura e +125% mai scumpa ca anul trecut, lemnul +140%, termoizolatiile si hidroizolatiile intre +30-100% mai scumpe si tot asa).
Eu am platit peste 5000€ numai pt. instalația electrica, bineînțeles cu tot cu prize&întrerupătoare și corpurile de iluminat cu tot. Casa parter, de 150.mp. utili. Până acum am depasit 100k. Dar cum... Nu e total mobilat, Exteriorul casei nu este finisat, ( tencuit&placat) curtea exterioara nu este gata, trebuie pavată, si gardul mai trebuie dat cu Marmaron. Deci estimez încă vreo 40k.€uro in plus....Dar restul am lăsat sa continui in primăvara anului 2022. Deocamdată am revenit la Londra sa muncim, să mai facem și bani! Oricum Multă Sănătate și putere de munca să aveți, toți cei care au in gând să-și construiască o casă, sau lucrează deja la una!! Tare greu se mai ridică o casă, și cu mult stres, dar si sacrificii...! Doamne ajută la toată lumea!
@@curcanu79 numai miliardari printre comentatori pe aici. Il asteptam si pe Elon Musk sa comenteze sa ne spuna cat de greu ia fost sa isi faca cateva camarute ca tare-s scumpe caramizile.
Multumim de informatie. Deci pana acum, daca am elimina fosa, montajul imprejmurire santier si geamuri, cred ca e la acelasi nivel ca in video, circa 300-350 euro/mp la rosu, ca ulterior sa vina alte costuri.
Exista in Moldova producatori de tencuiala de lut si termoizolare cu plati pe baza de lemn? Exista legi care reglementeaza nivelul mini energetic pe care trebuie sa il aiba o casa? sau fiecare face ce vrea?
Pe hartie exista normative de eficienta termoenergetica a casei, insa din cauza ca controlalele de stat in domeniu sunt mai ca zero, fiecare face ce vrea. Oricum ne bucuram ca oamenii singuri se informeaza si nu prea mai accepta case fara termoizolatie. Legat de tencuiala mentionata, nu stim.
În 2020 am construit pe sistem timberframe ma costat 275/mp Total. Secțiune de la int la ext; rigips verde 9mm, schelet metalic rigips30mm, folie antivapori cu aluminiu si armatura, dulapi de 15cm cu vata lambda34 între ei, osb3 15mm, polisgrafitat 10cm. După 0 iarna pot spune ca am stat aproape gratis. Construcția e suspendată pe profil metalic I de 14/6 cm 2ron/kg la fier vechi. Sub casa e aer si pământ uscat. Zero costuri cu temelie f scumpă și multe etape de manoperă.
Deci.. 160 m2 construiti , p + e amprenta 80 m2 , aprox 125 utili , costa 160.000 euro doar constructia la cheie, fara pamant ? Am inteles bine? Multumesc
Dupa cum am zis, sunt medii acumulate de la mai multe companii de constructii, si cum fiecare companie construieste si case simple, si mai complexe, si cu 5 cm de izolatie la fundatie, si cu 20 cm, aceste sume sunt la fel medii.
@@EnciclopediaConstructiilor Este foarte adevărat ce spuneți, cam acesta e prețul real al unei case la cheie, 1000€ mp. Fara dubii! Vorbesc din proprie experiență!
1000€ /m2 la cheie e un pret corect si asta doar daca nu te “intinzi” prea mult gen: gresie tip premium(Italia,Spania), hidroizolatii premium, IPAT premium, geamuri premium(Schuco,etc), mobila premium(italia),amenajare curte exterior,s.a.m.d. Cei care construiesc pt ei stiu preturile corecte, cei care cumpara de la dezvoltatori trebuie sa fie constienti ref calitate oricum mult mai slaba(in orice conditii)
Ooo daa, foarte mare dreptate aveti, caci daca incepi a mari calitatea si pretul materialelor si finisajelor de genul mentionate de dvs, nici 2000 euro/m2 nu iti ajung ))) E adevarat, cine construieste pentru sine stie preturile reale mai bine decat cei care construiesc pentru vanzare, unde, rar sunt companii ce fac totul bine si corect. Merci de comentariu!
Pe o suprafață de 3,60m lățime/8,60m lungime/8m înălțime trebuie să fac o construcție pe două nivele,practic vreau să fac o extensie la casă. Cum calculez metru pătrat construibil ?
Din păcate, in România este riscant sa faci casa la un preț mai mic decât este pe piata. Sunt multe firme care fac oferte care mai de care și după te lasă și cu casa neterminata dacă nu le mai dai bani in plus, multe din ele mai lucrează si ilegal. Mulți construiesc case fără a avea un diriginte de șantier. Sfatul meu este sa va informați foarte bine înainte de a construi o casa cu x companie. Când vei face un clip cu toate costurile, sa menționați si cheltuielile de branșare la utilități, cheltuieli cu testele geo etc.
Multumim de comentariu. Pai ofertele cu preturi mici sunt defapt capcane, in care din pacate cad foarte multe persoane neinformate. Ori daca cineva e din piata de constructii sau il tine capul sa studieze piata, preturile, ofertele si mai si se educa un pic, stie ca daca vrei calitate, trebuie sa platesti, iar aceasta costa. Despre utilitati, studiul geo, topografie si altele - costurile acestora au fost prezentate in video-urile unde am vorbit despre subiectele date, dar posibil sa le mai totalizez o data. Merci!
@@EnciclopediaConstructiilor Adevarat, sunt multe firme de tip fantoma in acest domeniu. Autoritățile de la noi sunt depășite de situație. Tot ma lupt de vreo 2 ani sa depun o lege in parlament pentru a combate astfel se firme de tip fantoma, se pare ca cei de la guvern au alte interese.
depinde de salarii, dar apartamentele in ro tot pe acolo ajung,si nu vb de Bucuresti sau ap de lux in alte orase,problema e ca multi care isi fac case vor case mari de peste 100mp
@@PickOner Si cam ce salar ar trebui sa ai ca să trăiești decent, sa poți plăti și rata la o locuință și sa îți poți permite un concediu o data la 4 ani?
@@bubumic2971 pai daca luam un salariu decent de 3500 de lei,sa zicem 7000 de lei intr-o familie, cred ca si-ar permite o rata de 15-20mil pe 30de ani pt un apartament sau casa de 70mp,adica 70000e, problema e ca nimeni nu vrea sa auda de o casa de 70mp :)
Explică-ne ce costă într-un metru pătrat, una mie euro ? Am lucrat în italia cu 50 de euro pe săptămînă. Oi fost exploatat, oare ? Nu glumesc, sînt foarte serios și chiar sînt curios să aflu adevărul. Mulțumesc
Deci e foarte putin fier beton, de obicei merge minim dublu. La cantitatea de beton - ar fi pe acolo, insa oricum, fiecare casa e unica in felul ei. Merci!
@@EnciclopediaConstructiilor proiectul a fost respectat, sunt 27 stalpi formati din 4 bare de 8 iar in funatie sunt 6 bare de 14. Pentru o casa parter fara placa consider ca este destul fier.
@@EnciclopediaConstructiilor am inteles exact, ca nu lucrati pe mp patrat, dat ca sa proiectul se plateste pe mp. De ex. Am o casa de 240 mp, si proectantul imi cere 5 euro pe mp. Ca sa mi faca proiectul. Si asta intrebat. La voi cat se ia?
@@EnciclopediaConstructiilor poate sunt mai pesimist de fel dar realitatea cam asta este, cerinta de materiale este tot mai mare, resursele devin tot mai putine, energia electrica si benzina cresc usor si sigur asa ca na... probabil o sa ajungem sa construim iar case din pamant si sa ne mintim singuri ca o ardem eco bio nu stiu ce :)) dar defapt construim din pamant ca nu ne permitem :)
O casa din 2 camere 4x4 metri? La ziua de azi (mai 2022) calculati suprafata construita si inmultiti ca sa fi-ti sigur la 500 euro /m2 construit la rosu sau minim 1000 euro/m2 la cheie.
In romania nu construiesti nici o casa cu tot cu mobila la 1000 euro mp, nici la sat... Chiar daca scoti pretul terenului, numa pe mobila si electrocasnice ajungi la 30-40 de mii de euro, avand in vedere ca se vorbeste de calitate. Nu mai vorbim de sistem de ventilatie cum ai zis, care si ala e o gramada de bani. Eventual ridici tu casa, adica nu pui la calcul manopera, si atunci 1000 euro e realizabil.
@@EnciclopediaConstructiilor te costa mai putin daca ai baieti care sa te ajute pe bani mai putini daca consruiesi cu firma te rupe in doua, exemplu meu, am placat anu asta casa mea amprenta 85mp cu etaj cu polistiren de 15cm cost total aproape 14k euro + tencuiala mecanizata
Costa mult raportat la salariile din Ro și Mo pt muncitori simpli, cei mulți care își permit nu sunt simpli mincitori sau lucrează peste hotare. Dacă zice cineva care lucrează pe 800-1000 euro ca își construiește casa de 60-70 mp din bani cistigati cu salariu eu ma înclin cu respect.
Corect. Noi de altfel ne ocupam cu proiectarea si constructia caselor, si cam acestea sunt preturile din experienta si din ce stim de la alte companii. Totusi de la acel video preturile au urcat si mai sus.
@@EnciclopediaConstructiilor Să te apuci acum de la 0 devine și mai complicat - adică mai scump. Noi deja am nimerit în perioada mijlocie când, am început a construi cu preturi ok, iar apoi cu timpul au început a creste. Deci, nici sa te oprești nu poți, dar și pe de altă parte vrei sa finisezi mai repede cât încă prețurile nu au mai crescut și mai mult.
Casele astea super termoizolante, super eco, super fonoizolante, super mai stiu eu cum, da, poate ofera confort mult peste medie, insa; chinul de a strange banii pentru o asemenea constructie e mai mare decat confortul oferit de casa respectiva. Apoi, chiar daca platesti mai putin la gaze si curent, tot nu-ti scoti banii pe investitie, decat pe termen foarte lung, E ca si cum ti-ai cumpara o masina cu 150000 euro, intrucat consuma doar 5% benzina.
Da, care ar fi diferenta? Materialele le procurati tot de la magazinul de constructie, betonul tot de la uzina vine (daca il faceti pe santier va iese mai scumo materiale+timp+manopera), lemnul si armatura tot de la o baza, si in rest manopera - ori vin muncitorii in oras, ori la tara, tot au salariul lor si costul e acelasi.
La noi in Romania nu poți sa duci o casa la cheie cu 1000E pe metru …. Doar dacă nu îți pui salteaua pe jos și ai mobilier și cam tot minimalist in locuința … :D
Depinde foarte mult fiecare caz in parte, adica vor exista mereu oameni care vor reusi sa intre in 800 euro/m2, pe cand altii nici in 2000 euro /m2 nu vor incapea.
@@miez.musicRO mda, construibil= pe care se poate construi. "Dășteaptă întrebare", n-am ce zice. In clip spune clar 1000 euro m2 la cheie, dar "dăștepăciunea" dă tine nu bagă dă seamă "detalii". Chapeau!
E vorba de m2 construit, deoarece si acei m2 ce sunt construiti (inafara celor utili), tot sunt facuti din armatura, beton, lemn, termoizolare, hidroizolare, manopera etc.
E m2 construit, nu utili, si nu amprenta la sol. M2 construiti se calculeaza ca m2 construiti desfasurati. Dvs daca aveti 120 m2 la sol + 120 m2 la etaj, dvs aveti in total 240 m2 construiti desfasurati!
O cladire adevarata si trainica se va construi din pereti dubli de caramida, cu izolatie bazaltica intre ei. Ceea ce platesti in plus la al doilea rand de caramida, scazi de la aparatura de incalzire si din costurile ulterioare cu mentinerea caldurii. In doi ani, ai scos cheltuiala suplimentara. O casa se construieste si pentru a putea fi lasata mostenire sau chiar pentru a o putea vinde, dupa ceva vreme, cand veti trece la alt nivel. Si va capata valoare, daca a fost bine facuta. Va fi usor de vandut, daca veti arata cat de bine a fost construita. Nu va va fi rusine cu casa pe care veti dori sa o vindeti. Nu va uitati la cei care vin cu idei si tehnologii noi, roata a fost deja inventata si perfectionata pana in anii '60. Peste tot in lume. Feriti-va si de polistiren, e boala curata si nici nu izoleaza. Daca construiesti cu BCA si ai ghinionul sa se umezeasca BCA-ul, vei avea igrasie pe viata. BCA-ul nu a trebuit sa fie niciodata asa de scump, a fost caramida calicului. Este eronat sa calculezi avantajele si dezavantajele celor doua tipuri de caramizi sau sa le compari. Folositi robinete, calorifere si conexiuni hidraulice de cea mai buna calitate. O casa bine facuta, va fi usor de reparat si intretinut. O casa frumoasa dar prost facuta, va va chinui la batranete, exact in momentele cand veti cauta liniste si confort. Faceti casele "ca la carte", nu folositi solutii "ieftine si inovative" si veti avea fericire in casa. Daca nu aveti bani pentru un lucru bun, nu e o scuza ca sa faceti un lucru de calitate medie sau scazuta. Nu faceti si gata! Mai strangeti bani si mai invatati, intre timp. Nu incurajati vanzarile de produse si materiale ieftine, nu veti face decat sa bagati bani in buzunarele fraierilor si sa ucideti profesionistii adevarati, care fac materiale bune. Nu cumparati centrale si calorifere ieftine, expierenta arata ca defectele aparute in primii doi ani, costa mai mult decat ar fi costat cea mai buna centrala termica. Ma refer la cele pe peleti sau lemn. O soba pe lemne clasica, cu plita, va asigura existenta unei familii pe vreme de razboi. Veti gasi oricand ceva de ars in plita, dar gaz, peleti sau curent, nu! Pentru cei care isi aleg acum o casa, bagati-va mintile in cap si nu aruncati cu parale. Invatati despre ce este bun si de calitate, pentru a sti ce sa cereti meseriasilor. Toti se grabesc sa castige bani, de la proiectant pana la executant. Voi sunteti singurii care nu trebuie sa va grabiti, ca nimeni nu va va da banii inapoi. Si veti trai nefericiti, veti plati rate, intr-o casa proasta, pentru ca v-ati grabit.
Ai perfecta dreptate. Aici in republica Moldova populatia vreau case si muncitorii să fie cit mai ieftin dar la sfârșit să-și procure draperii si poartă cît mai scumpe. Lucrez in domeniu și îți dau perfecta dreptate. Te urmaresc și am învățat multe de la tine. Succes
Multumim de comentariu!
Te felicit pentru intreaga ta activitate. Esti extrem de realist in ceea ce privește evaluarea realizarii unei constructii care dupa tendința din ultima vreme va fi in crestere.
Multumim frumos! Incercam sa gandim si pragmatic )))
De 30 de ani ma ocup de constructii si am dobândit experienta suficienta pentru a aprecia in mod deosebit acest canal, felicitari inca o data pentru munca depusa, sunt informatii foarte valoroase pentru cei ce doresc sa demareze o lucrare in domeniu.
Multumim mult inca o data si succes in activitatea dvs!
Ai dreptate, cam astea sunt preturile. Din păcate unii nu știu și cum ai spus și tu, se lovesc de realitatea dura atunci când afla și mulți fac greșelile pe care le-ai enunțat (din rațiuni economice, sa iasă mai ieftin), însă la final se vor alege cu o constructie slab calitativa și costurile vor fi mult mai ridicate, fără sa mai punem la socoteala nervii și bătăile de cap.
Succes și spor la treaba!
Multumim frumos, adevarat spuneti! Mult spor deasemenea!
Perfect adevarat valentin...Acuma construiesc si eu, sunt la placa si urmeaza acoperișul ,ma apropii cu aproximație de preturile spuse de tine ,foarte mult diferă preturile in functie de materiale alese.....din cate vad in comentariile, anterioare cu toate ca sunt doar 4 ,pe oameni ii doare cand le spui adevarul si nu te crede nimeni dar, cand se vor "izbi " cu capul de realitate iti vor sa dreptate ....baftă in continuarea la împlinirea visului cu casa dorita
Multumim de comentariu si confirmare! Este adevarat, omul psihologic crede in varianta ce ii place pana in ultima clipa. E ca la un meci de fotbal, crezi ca va marca echipa dorita de tine pana in minutul 90+5, chiar daca echipa cu care tii e varza rau ))) Deasemenea va urez toate cele bune!
@@EnciclopediaConstructiilor exact...toate cele bune si tie si abea astept sa ajungi la interior gen....tencuiala ,instalație electrică și sanitară ,O zi faina si sănătate
@@sergiudascaliuc5748 Multumim, deasemenea!
Un vlog pertinent si realist! Casa la roșu m-a costat 300 de euro pe m2 si cred ca estimarea de 1000 de euro la cheie ,este corectă.Sa nu uitam ca mai trebuie si gard,trotuare,etc....
Multumim pentru confirmare!!!
Așteptam chiar un astfel de video. Realitatea!! Acum am înțeles că o casă devine tot mai mult un vis pentru cei din Moldova. Mulțumesc pentru informații. Succese mai departe.
Cu multa placere!
Și în România devine vis.
E vis pentru orice ţara, doar la sat mai indepartat poti sa cumperi una foarte veche cu cateva mii de euro.
multumim foarte mult ; Va asteptam cu costurile casei pasive.👍👍🤗🤗
Cu placere!
Salutare. Felicitari pentru infiintarea firmei si pentru materialele de calitate pe care ni le dai. In legatura cu pretul in momentul de fata este o realitate trista de care toti tinerii care vor ceva pentru ei se izbesc. Dar decat sa cumpar o casa realizata de ceva dezvoltator ( eu locuiesc in Cluj) si sa dau pretul asta fara sa am hidroizolatie si termoizolatie cum trebuie inclusiv la nivelul fundatiei mi se pare aberant (gen tehnologie din anii 70 la pret de tehnologie moderna). Plus ca majoritatea manoperei este realizata la negru aproape peste tot sau se profita de muncitori si li sa da un salar mic ca sa isi maximizeze profiturile. Domeniul constructiilor este unul destul de neglijat fata de autoritati in momentul de fata si fiecare face ce vrea si cum vrea. Destul de trist parerea mea.
Oricum, daca construiesti la fel de bine cum ti-ai facut casa nu mi-ar fi rusine cu o casa de genu :)
Buna ziua. Cu multa placere! Oricine e liber sa ne vada santierele (daca permite si proprietarul) si sa se convinga ca ceea ce facem noi si ne implicam, facem la fel de bine ca si la acest santier.
Daca vei face calculele pentru casa ta, te rog sa le pui pe etape, ca sa intelegem mai bine importanta fiecareia din ele ! De exemplu, e important de stiut cat te-a costat infrastructura, adica cat ai costruit pana acum, apoi suprastructura, apoi acoperisul, samd! Multumesc, spor la treaba in continuare !
Multumim de recomandare, cam asa avem de gand sa facem.
@@EnciclopediaConstructiilor măcar la trecerea de la o etapa majoră la alta
Corect spus. Eu am pornit construcția și din cauza scumpirilor a materialelor pe piață am oprit șantierul, mi-am adus la cheie doar 40 m la demisol.... restul urmează o viață.
Salut. Eu mi-am construit o casa de 125 m patrati amprenta la sol in Romania. Am platit manopera doar pe constructia la rosu,acoperis tigla metalica si turnarea șapei.Ferestre termopan profil de 92. Celelalte lucrari le-am facut singur. Am termoizolat acoperisul, am placat tavanul de la mansarda cu gips carton, am facut instalatia electrica, instalatia sanitara 2 bai si bucatarie, si incalzire in pardoseala toata casa. Costuri pana in prezent aproximativ 60000 euro.
Sunt incluse toate cheltuielile inclusiv proiect si toate taxele legate de acesta
@@danieldany5006 Multumim frumos de comentariu si info!
@@danieldany5006 eu lucrez in proiectare si am putina experienta si in executie. Pretul spus de tine este unul real. 1000 euro mi se pare putin exagerat.
@@paulmuresan1252 are si ele dreptate cu cei 800-1000 euro pe m2....dar diferenta de bani se duce in buzunarul firmelor de constructie
eu am turnat betoane la a mea si am tencuit de mi s-a acrit. de 3 ani bag ca tampitu, m-am saturat. mai am instalatia de apa si caldura si pe afara de izolat, apoi trotuare etc. N-am vazut filme la tine pe cana. ami clateam si noi un ochi. Spor!
Salutare și mulțumim de acest material!
Eu am început construcția în martie 2021:
casă pe un nivel, 160mp utili
elevație înaltă de 90cm
planșeu beton de 12cm
Țiglă ceramică (acoperiș de 330mp)
Geamuri și uși exterioare lemn
Termoizolație pereți 20cm EPS90
Termoizolație fundație 10/20cm XPS
Termoizolație planșeu 20cm EPS80
Pompă căldură sol-apă + foraje
Incălzirea pardoseală
Instalații electrice, sanitare
Interior finisaje clasice: tencuit, gletuit
În acest stadiu (aproape gri) am ajuns la ~140.000€, fără teren, utilități, proiect, gard. Doar construcția în sine.
Depinde foarte mult de preferințele celui care construiește unde se poate economisi. Opțiunea de a construi pe plan parter sau pe două nivele, tipul de țiglă, opțiunea de geamuri (pvc sau lemn), grosimea termoizolației, influențează considerabil costurile.
Sper ca aceste date să ajute pe cine are de gând să se apuce!
Multumim mult pentru informatia oferita, speram si noi sa ajute cat mai multa lume!
Salut si felicitari pentru transparenta. Cand vorbesti despre sumele din video vorbesti despre preturi in Rep. Moldova sau in Romania si vorbesti despre preturi cu TVA sau fara TVA?
Salut, multumim! Dupa cum s-a zis si in video, sumele sunt echivalente cam si pentru Republica Moldova, si pentru Romania, desigur cu mici diferente in dependenta de zona. Preturile sunt cu TVA daca vorbim de materiale, insa fara taxe aditionale daca vorbim de manopera. Oricum e vorba de unele medii.
@@EnciclopediaConstructiilor tocmai pentru că sincer 1000 Euro "la gata" nu e un preț rău deloc să știi... Am văzut preturi ce s-ar de 1000 de Euro fără să luăm în calcul terenul sau racordul la utilități. Spor la lucru și încă o dată felicitări ... se vede calitatea in ceea ce faci. PS: Poate faci un video și despre partea de inspecții și cartea construcției ... poate educăm oameni și pe partea de "hârtii"!
@@radu2875 Multumim de sugestie, vedem in viitor.
dupa acest video , ma apuc sa-mi fac o casa din lut
@@andrianmelniciuc1106 iar tu esti varful de lance in ceea ce vezi tu
Credeti-ma, casele ecologice pot costa in final mai mult ))) Poate doar sa aveti toama materia prima si forta de munca gata sa va ajute fara mari cheltuieli, atunci da, insa in rest... e de analizat.
Și eu am casa veche din lut,, e din 48, si încă stă pe picioare, sunt în dubii, să o, restructurez ma costă cam 35000,euro, cât una nouă.
Salut. Mulțumim de sfaturile expuse in acest video. Dar întrebarea mea este către dumneavoastră va-ți decis ce tip de geamuri va veți instala la casa pasiva, marca profilului, dimensiunile profilului, dimensiunile sticlei sau cum sa alegem un geam bun?
Salut, multumim! Da ne-am decis demult, cand faci o casa pasiva ai de la etapa de proiect orice cm si detaliu analizat si inclus in calculele de casa pasiva. Despre tamplarii vom vorbi cand le vom monta.
Multumim si felicitari!O intrebare ar fi ,1000€ /mp ,pentru o casa pasiva, nzeb sau o casa obisnuita?Acest pret, include si manopera?
Cu multa placere! Da acest pret include si manopera (s-a vorbit in video). As zice ca este pentru o casa NZEB / obisnuita. La casa pasiva costurile cresc cu +20-30%, insa investitia deja se recupereaza in timp (s-a vorbit in video despre motivele de ce sa iti faci o casa pasiva). Merci.
Mare adevăr
Super informatiile, reale, documentate si transparente. Intrebare. Lucrati si in Bucuresti?
Multumim! La moment inca nu, pe viitor cine stie!
Buna ziua,
Foarte bine ca ati abordat aceasta intrebare, este de mare folos.
O concretizare va rog...despe ce suprafete virbiti...construita sa utila ???
Buna ziua, suprafata construita, ca si ea include materiale, manopera, utilaje.
Foarte educative. Multumesc
Cu multa placere!
Salut si felicitari. Foarte bine punctat totul. Cred ca pretul de 1000 pe metru nu se incadreaza la pasive. Acolo undeva la 1500 zic eu. Ai in plan sa construiti si in romania?
Salutari. La case pasive pretul creste per total cu circa 20-30%. Legat de Romania nu stim, vedem ce ne rezerva viitorul.
Valentin, in costul constructiei, ai tinut cont de: pretul terenului, proiectele, devizele, bransarile, materiale de constructii si manopera? Sau doar ultimele doua?
merci!
Costul tine anume de constructia casei, dupa cum am zis, e vorba de oferte de utilaj + manopera + materiale ce tin anume de constructia unei case. Proiectul, terenul si bransarile sunt lucrari aparte.
Hmm... aparte! astea sunt costuri strict ale casei, separat prețul terenului și toate hărțogăriile... Materiale de construcții, hidro, și instalații sanitare, termice și electrice, finisaje interioare și exterioare, mobilierul, exterioare curte... pavaj.. etc...etc...
Mulțumim! Felicitări casa e deja ridicata
Spor și succes in continuare!
Aștept videoul zilnic :-)
Cu placere. Inca nu e ridicata, e doar placa peste parter, mai avem pana finalizam. Multumim!
Foarte foarte adevărat ,spun din propria experiența….numai nu pot termina cei 240m2 :(
felicitari...
Multumim!
Un video de milioane
Multumim!
Salut, apreciez munca ta si toate explicatiile. Dar te rog, lasa telefonul pe silent cand filmezi :)
Super Video!!
Multumim!
Salut, nu ma mira ca ai multe solicitări!!! Nu știu cum este piața de oferte in MD, te urmăresc de ceva ani si îmi pari foarte corect si sincer, multi pentru care multi cauta asemenea persoane. Sper sa ai parte de clienți la fel de corecți si sinceri!
Bafta!!!
Salut, multumim de apreciere! Solicitarile avem, doar ca nu construim orice proiect )))
Ținând cont de acest preț de 1000e/mp credeți că mai este indicat sa alegeți proiecte din catalog care sunt proiectate într-un mod neeconomic !? Credeți că o execuție ieftina pleacă în primul rând de la arhitect, de la modul cum proiectăm? Un proiect ieftin poate sa ne aducă o execuție ieftina!?
Nu mai picați in plasa proiectelor de catalog pentru că acestea nu va aduc decât risipa de spatii, materiale și forme inutile. Mergeți la arhitecți care gândesc casele exact pe buget, necesitati, amplasament, însorire.
O gândire ieftina nu va poate aduce rezultate ...
O casa bună pleacă în primul rând din proiectare, deoarece aceasta dictează ce urmează.
Mi se pare usor umfalt pretul. Dar daca iti pui inclusiv becurile cu firma autorizata... da, s-ar putea sa ajungi la 1000euro/mp.
Puteti lua acest video cum doriti, sfat, opinie, analiza, statistica, medii facute pe piata etc, insa daca va apucati in perioada urmatoare de casa, mai bine ati face si un Plan B cu informatiile si pe baza a ce s-a vorbit in acest video. Oricum pana la urma e alegerea dvs. Si nu sa nu uitam, sunt preturile la ziua de azi (unde armatura e +125% mai scumpa ca anul trecut, lemnul +140%, termoizolatiile si hidroizolatiile intre +30-100% mai scumpe si tot asa).
Eu am platit peste 5000€ numai pt. instalația electrica, bineînțeles cu tot cu prize&întrerupătoare și corpurile de iluminat cu tot.
Casa parter, de 150.mp. utili. Până acum am depasit 100k. Dar cum... Nu e total mobilat, Exteriorul casei nu este finisat, ( tencuit&placat) curtea exterioara nu este gata, trebuie pavată, si gardul mai trebuie dat cu Marmaron. Deci estimez încă vreo 40k.€uro in plus....Dar restul am lăsat sa continui in primăvara anului 2022. Deocamdată am revenit la Londra sa muncim, să mai facem și bani! Oricum Multă Sănătate și putere de munca să aveți, toți cei care au in gând să-și construiască o casă, sau lucrează deja la una!! Tare greu se mai ridică o casă, și cu mult stres, dar si sacrificii...! Doamne ajută la toată lumea!
Am inteles, multumim frumos pentru comentariu, si mult succes in ceea ce faceti! Doamne Ajuta!
@@curcanu79 eu inteleg sunt la temelie...
@@curcanu79 numai miliardari printre comentatori pe aici. Il asteptam si pe Elon Musk sa comenteze sa ne spuna cat de greu ia fost sa isi faca cateva camarute ca tare-s scumpe caramizile.
Construiesc o casa din panouri SIP, P+M, 110mp utili. Pana acum: fundatia pe piloni, panouri de 23cm + 10cm vata + folii + montaj + acoperis + geamuri + imprejmuire santier + fosa si montaj 60.000 euro
Multumim de informatie. Deci pana acum, daca am elimina fosa, montajul imprejmurire santier si geamuri, cred ca e la acelasi nivel ca in video, circa 300-350 euro/mp la rosu, ca ulterior sa vina alte costuri.
Exista in Moldova producatori de tencuiala de lut si termoizolare cu plati pe baza de lemn? Exista legi care reglementeaza nivelul mini energetic pe care trebuie sa il aiba o casa? sau fiecare face ce vrea?
Pe hartie exista normative de eficienta termoenergetica a casei, insa din cauza ca controlalele de stat in domeniu sunt mai ca zero, fiecare face ce vrea. Oricum ne bucuram ca oamenii singuri se informeaza si nu prea mai accepta case fara termoizolatie. Legat de tencuiala mentionata, nu stim.
În 2020 am construit pe sistem timberframe ma costat 275/mp
Total. Secțiune de la int la ext; rigips verde 9mm, schelet metalic rigips30mm, folie antivapori cu aluminiu si armatura, dulapi de 15cm cu vata lambda34 între ei, osb3 15mm, polisgrafitat 10cm.
După 0 iarna pot spune ca am stat aproape gratis. Construcția e suspendată pe profil metalic I de 14/6 cm 2ron/kg la fier vechi. Sub casa e aer si pământ uscat. Zero costuri cu temelie f scumpă și multe etape de manoperă.
Salutare.De ce ai 4 bare la stâlpii de rezistenta? Eu stau in Ilfov și am construit pe parter cu 8 bare și două tipuri de etrieri.
Salut, normativul moldovenesc permite 4 bare in stalpi din cadre, in Romania trebuie minim 8.
Aștept cu nerăbdare preturile la materiale și la manopera cât ar costa
Merci de sugestie.
Deci.. 160 m2 construiti , p + e amprenta 80 m2 , aprox 125 utili , costa 160.000 euro doar constructia la cheie, fara pamant ? Am inteles bine? Multumesc
Da, in medie e cam asa.
Preturile "orientative" sunt pentru ce tip de case?
Ce clasa de eficienta energetica?
In video omul explica ceea ce intrebati!
Dupa cum am zis, sunt medii acumulate de la mai multe companii de constructii, si cum fiecare companie construieste si case simple, si mai complexe, si cu 5 cm de izolatie la fundatie, si cu 20 cm, aceste sume sunt la fel medii.
@@EnciclopediaConstructiilor Este foarte adevărat ce spuneți, cam acesta e prețul real al unei case la cheie, 1000€ mp. Fara dubii! Vorbesc din proprie experiență!
Multumim de confirmare!
1000€ /m2 la cheie e un pret corect si asta doar daca nu te “intinzi” prea mult gen: gresie tip premium(Italia,Spania), hidroizolatii premium, IPAT premium, geamuri premium(Schuco,etc), mobila premium(italia),amenajare curte exterior,s.a.m.d.
Cei care construiesc pt ei stiu preturile corecte, cei care cumpara de la dezvoltatori trebuie sa fie constienti ref calitate oricum mult mai slaba(in orice conditii)
Ooo daa, foarte mare dreptate aveti, caci daca incepi a mari calitatea si pretul materialelor si finisajelor de genul mentionate de dvs, nici 2000 euro/m2 nu iti ajung ))) E adevarat, cine construieste pentru sine stie preturile reale mai bine decat cei care construiesc pentru vanzare, unde, rar sunt companii ce fac totul bine si corect. Merci de comentariu!
Eu așa am răspuns când am fost întrebat
Și lumea zicea că sunt nebun și profitor 😂😂😂
:))))
Pe o suprafață de 3,60m lățime/8,60m lungime/8m înălțime trebuie să fac o construcție pe două nivele,practic vreau să fac o extensie la casă. Cum calculez metru pătrat construibil ?
Salut. In Romania faceti constructii?
Salut, in prezent nu, in viitor poate.
👏
Danke!
Din păcate, in România este riscant sa faci casa la un preț mai mic decât este pe piata. Sunt multe firme care fac oferte care mai de care și după te lasă și cu casa neterminata dacă nu le mai dai bani in plus, multe din ele mai lucrează si ilegal. Mulți construiesc case fără a avea un diriginte de șantier. Sfatul meu este sa va informați foarte bine înainte de a construi o casa cu x companie. Când vei face un clip cu toate costurile, sa menționați si cheltuielile de branșare la utilități, cheltuieli cu testele geo etc.
Multumim de comentariu. Pai ofertele cu preturi mici sunt defapt capcane, in care din pacate cad foarte multe persoane neinformate. Ori daca cineva e din piata de constructii sau il tine capul sa studieze piata, preturile, ofertele si mai si se educa un pic, stie ca daca vrei calitate, trebuie sa platesti, iar aceasta costa.
Despre utilitati, studiul geo, topografie si altele - costurile acestora au fost prezentate in video-urile unde am vorbit despre subiectele date, dar posibil sa le mai totalizez o data. Merci!
@@EnciclopediaConstructiilor Adevarat, sunt multe firme de tip fantoma in acest domeniu. Autoritățile de la noi sunt depășite de situație. Tot ma lupt de vreo 2 ani sa depun o lege in parlament pentru a combate astfel se firme de tip fantoma, se pare ca cei de la guvern au alte interese.
In Romania îți trebuie 3 vieți la ce salarii sunt sa faci banii ăia... Ma refer la 1000 eur/m2
Asta e realitatea.
Si in moldova 10 vieti
depinde de salarii, dar apartamentele in ro tot pe acolo ajung,si nu vb de Bucuresti sau ap de lux in alte orase,problema e ca multi care isi fac case vor case mari de peste 100mp
@@PickOner Si cam ce salar ar trebui sa ai ca să trăiești decent, sa poți plăti și rata la o locuință și sa îți poți permite un concediu o data la 4 ani?
@@bubumic2971 pai daca luam un salariu decent de 3500 de lei,sa zicem 7000 de lei intr-o familie, cred ca si-ar permite o rata de 15-20mil pe 30de ani pt un apartament sau casa de 70mp,adica 70000e, problema e ca nimeni nu vrea sa auda de o casa de 70mp :)
Ce calitate au materialele pe o scara de la 1-10 pentru 1000€ mp tnx 😋😋?in ăștia 1000€ este și amenajarea Curții ?
Am zice o calitate de la 8 in sus. Curtea e separat, poate doar trotuarul imprejurul casei si in dependenta de caz, si gardul.
@@EnciclopediaConstructiilor ms sa trăiești
Explică-ne ce costă într-un metru pătrat, una mie euro ? Am lucrat în italia cu 50 de euro pe săptămînă. Oi fost exploatat, oare ? Nu glumesc, sînt foarte serios și chiar sînt curios să aflu adevărul. Mulțumesc
In acest cost intra TOT.
In Romania, acum, construiesc o casa si am reusit sa o aduc la rosu cu 250 de euro/mp. E vorba de o casa parter cu o suprafata de 140 mp.
Multumim de informatii. Ati hidroizolat si termoizolat bine fundatia? Cati m3 de beton si tone de armatura au intrat?
Da.10 cm de polistiren🤣🤣🤣
@@EnciclopediaConstructiilor 3,7 tone de fier, 90 mc de beton, 14 mc de cherestea, 8,5 mc lemn sarpanta (nu am placa peste parter).
Deci e foarte putin fier beton, de obicei merge minim dublu. La cantitatea de beton - ar fi pe acolo, insa oricum, fiecare casa e unica in felul ei. Merci!
@@EnciclopediaConstructiilor proiectul a fost respectat, sunt 27 stalpi formati din 4 bare de 8 iar in funatie sunt 6 bare de 14. Pentru o casa parter fara placa consider ca este destul fier.
Dar se poate cumpara materiale de catre beneficiar si firma doar Sa ridice casa cu materialele de la Client??
Da.
Vorba Moldoveanulu,i Da poate ne intelegem.
:)))))))
Salut, cat ei pe mp de proect?Pentru Romania,am eu schita
Nu construim in prezent in Romania. Si nu luam per m2, am vorbit in video de ce nu e corecta abordarea. Merci.
@@EnciclopediaConstructiilor am inteles exact, ca nu lucrati pe mp patrat, dat ca sa proiectul se plateste pe mp. De ex. Am o casa de 240 mp, si proectantul imi cere 5 euro pe mp. Ca sa mi faca proiectul. Si asta intrebat. La voi cat se ia?
Salut, frumoasa prezentarea. Intrebarea mea este: pretul de aprox 1000€/mp la cheie construit sau util?
Salut. E pe m2 construit.
Din pacate pretul materialelor nu vor scadea, vor ramane la fel sau vor scadea maxim 20-30% pe o perioada de 2-3 ani.
Pesimista informatie...
@@EnciclopediaConstructiilor poate sunt mai pesimist de fel dar realitatea cam asta este, cerinta de materiale este tot mai mare, resursele devin tot mai putine, energia electrica si benzina cresc usor si sigur asa ca na... probabil o sa ajungem sa construim iar case din pamant si sa ne mintim singuri ca o ardem eco bio nu stiu ce :)) dar defapt construim din pamant ca nu ne permitem :)
Văd ca mulți confirma acest preț, ce profit aveți dar atunci? Lucrătorii cu ce ii plătiți? La sigur nu lucrați pe gratis
E vorba de 1000E/m2 util sau construit?
construit.
Cit ma costa doua camere 4×4 camera?casa obinuita
O casa din 2 camere 4x4 metri? La ziua de azi (mai 2022) calculati suprafata construita si inmultiti ca sa fi-ti sigur la 500 euro /m2 construit la rosu sau minim 1000 euro/m2 la cheie.
Depinde de zona și firma de construcții! Dacă vine în deviz bca 250 lei. Faci în regie proprie
Filmat de pe placa peste parter? 🤔
Yep )))
pretul este de 1000 euro/mp construit sau util?
Construit, doar suprafata construita este si... construita, iar construirea costa materiale, utilaje, manopera.
Dar o casă cu două camere, bucătărie cu living, baie,, cât ar costa la gata.
Eu cunosc caz real casa de 200 mp 400 mii euro, asta cu costul terenului, proiectare, constructie.
Multumim de informatii, deci costurile pot fi mult peste 1000 euro/m2.
In romania nu construiesti nici o casa cu tot cu mobila la 1000 euro mp, nici la sat...
Chiar daca scoti pretul terenului, numa pe mobila si electrocasnice ajungi la 30-40 de mii de euro, avand in vedere ca se vorbeste de calitate. Nu mai vorbim de sistem de ventilatie cum ai zis, care si ala e o gramada de bani.
Eventual ridici tu casa, adica nu pui la calcul manopera, si atunci 1000 euro e realizabil.
Multumim de comentariu!
Am si eu o intrebare.Asta e realitatea in ziua de azi?
In prezent e deja mai scumo, se trece deja de 450 euro /mp la rosu.
la ziua de azi 01.09.21 1000Euro e subestimat p/u o casa la cheie.
Multumim de comentariu. Cineva zice supraestima, cineva ca e subestimat, noi am incercat sa oferim niste medii.
Construiți case și în romania?
La moment nu, in viitor posibil da.
@@EnciclopediaConstructiilor mulțumesc frumos pentru răspuns, oricum eu mai aștept nu este grabă!
Salut! Ce părere aveți de cofrajele din polistiren?th-cam.com/video/A1SUO6HWD_s/w-d-xo.html
Cat costa sa faci o casa?
Muuuulllt :D
Mult
Foarte muuuult! Insa multi isi permit!
@@EnciclopediaConstructiilor te costa mai putin daca ai baieti care sa te ajute pe bani mai putini daca consruiesi cu firma te rupe in doua, exemplu meu, am placat anu asta casa mea amprenta 85mp cu etaj cu polistiren de 15cm cost total aproape 14k euro + tencuiala mecanizata
Costa mult raportat la salariile din Ro și Mo pt muncitori simpli, cei mulți care își permit nu sunt simpli mincitori sau lucrează peste hotare. Dacă zice cineva care lucrează pe 800-1000 euro ca își construiește casa de 60-70 mp din bani cistigati cu salariu eu ma înclin cu respect.
@Viata Verde casa este patrata, cu un L la intrare , la parter am baie, bucatarie hol si living , iar la etaj am 3 dormioare, baie un hol
Presupun ca prețul estimat de tine este valabil in cazul in care lucrările se fac cu o firma autorizată…
Corect. Noi de altfel ne ocupam cu proiectarea si constructia caselor, si cam acestea sunt preturile din experienta si din ce stim de la alte companii. Totusi de la acel video preturile au urcat si mai sus.
Daca am un proiect pt o casa in Romania zona de vest, va pot contacta pe dumneavoastra pentru a ridica constructia?
Buna ziua, in prezent nu prestam servicii fizice de constructii in Romania, pe viitor cine stie.
Trebuie hidroizolații, termoizolații, fonoizolație, etc
Trebuie daca doresti si confort in casa, nu doar casa )))
Pot confirma și eu ca casa la rosu mi-a ieșit și mie cam la 300-350€ per m2
Merci de raspuns. Acum cu scumpirile de preturi din iarna si martie, deja se trece de 500 euro / m2 la rosu.
@@EnciclopediaConstructiilor Să te apuci acum de la 0 devine și mai complicat - adică mai scump. Noi deja am nimerit în perioada mijlocie când, am început a construi cu preturi ok, iar apoi cu timpul au început a creste. Deci, nici sa te oprești nu poți, dar și pe de altă parte vrei sa finisezi mai repede cât încă prețurile nu au mai crescut și mai mult.
Costul unei case. în timpul construcției, este din ce în ce mai mare
Corect, acum la cheie la sigur trece de 1000 e/m2 construit.
Casele astea super termoizolante, super eco, super fonoizolante, super mai stiu eu cum, da, poate ofera confort mult peste medie, insa; chinul de a strange banii pentru o asemenea constructie e mai mare decat confortul oferit de casa respectiva. Apoi, chiar daca platesti mai putin la gaze si curent, tot nu-ti scoti banii pe investitie, decat pe termen foarte lung,
E ca si cum ti-ai cumpara o masina cu 150000 euro, intrucat consuma doar 5% benzina.
Pai si daca o faci undeva la tara !
Tot atata e ?
Da, care ar fi diferenta? Materialele le procurati tot de la magazinul de constructie, betonul tot de la uzina vine (daca il faceti pe santier va iese mai scumo materiale+timp+manopera), lemnul si armatura tot de la o baza, si in rest manopera - ori vin muncitorii in oras, ori la tara, tot au salariul lor si costul e acelasi.
totusi e mai eftin sa eai apartament
Cu toate ca au crescut mult preturile si la ele.
La noi in Romania nu poți sa duci o casa la cheie cu 1000E pe metru …. Doar dacă nu îți pui salteaua pe jos și ai mobilier și cam tot minimalist in locuința … :D
hahaha de unde le scoti?
Depinde foarte mult fiecare caz in parte, adica vor exista mereu oameni care vor reusi sa intre in 800 euro/m2, pe cand altii nici in 2000 euro /m2 nu vor incapea.
@@EnciclopediaConstructiilor la mine in oraș apartamentele in blocurile noi se vând cam la 1000E pe metru …
@@willblack8575 adică ? Ce nu e în regula la ce am zis ? :D
@@mihaiachim5299 aveti noroc in orasul vostru )
Super, iti poti face o idee ca si beneficiar fara sa ai multe cunostinte in constructii.. Acum intrebarea e .. 1000e m2 uitili, sau construibili 😆😆
construiti
@@adr1anpop bravo desteptule . Ai un 10
@@miez.musicRO mda, construibil= pe care se poate construi. "Dășteaptă întrebare", n-am ce zice.
In clip spune clar 1000 euro m2 la cheie, dar "dăștepăciunea" dă tine nu bagă dă seamă "detalii". Chapeau!
E vorba de m2 construit, deoarece si acei m2 ce sunt construiti (inafara celor utili), tot sunt facuti din armatura, beton, lemn, termoizolare, hidroizolare, manopera etc.
Ai dreptate practica bate teoriea 👍
1000€ pe metrul patrat util sau de amprenta la sol…adica daca am 120m2 amprenta la sol si 120m2 la etaj ma descurc cu 120.000€?
da, daca construiti doar parterul
Bravo Valentin!!
@@vasilemorari1931 Multumim!
E m2 construit, nu utili, si nu amprenta la sol. M2 construiti se calculeaza ca m2 construiti desfasurati. Dvs daca aveti 120 m2 la sol + 120 m2 la etaj, dvs aveti in total 240 m2 construiti desfasurati!