Suomen talous - Teoria ja käytäntö Jussi Lindgren

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 29 ก.ย. 2024
  • Suomen talous - Teoria ja käytäntö Jussi Lindgren #neuvottelija 273. TkT Jussi Lindgren keskustelee kirjastaan Ohjaustalous vai näkymätön käsi? - Euroopan talouspoliittiset valinnat kriisin jälkeen (Vastapaino) -talousterioista. Sami osin komppasi Pentti Pikkaraisen kirja-arviota. Kritiikinkohteina mm. yleinen tasapaino, Sayn laki, Marxin hallusinaatiot, Coasen teoreema ja neutraali raha-oletus.
    Kunniaa annetaan Loordi Keynesille rämän euron T2-piilorakenteesta, joka on vähän kuin Bancor vahingossa ja esittelyssä myös Sami Miettisen ECU-2-malli digitaalikeskuspankkirahan sovelluksena!
    Toisessa osiossa Sami haastaa Jussia puolustamaan teorioiden käytännön sovelluksia Suomen Valtiovarainministeriössä ml. Samin mielestä väärä kokonaisveroaste-ennuste, eläke- ja velkaantumista vääristävä Sixten Korkman-eläkevirtahuijaus, Valtiokonttorin kyvyttömyys hankkia velkarahoitusta suomalaisilta ja tietysti mielipuolisen korkeat verot ja julkiset kulutusmenot! Taisin taas vähän kiihtyä, Jussi vastasi minusta asiallisesti kaikkeen.
    #neuvottelija - Sisäpiiriin tulee juttua mm. Riikka Purrasta ja miksi Leibniz oli Jussin mielestä kovempi, Samin mielestä Newton.🤌
    Kaupallinen yhteistyö, Metsä Group
    On keskustelun aika -podcast: open.spotify.c...
    Liity kanavalle ja nauti eduista:
    / @samimiettinen
    #neuvottelija Sami Miettinen
    👥
    Yhteystiedot: www.dcmcapital...
    Jussi Lindgren X:ssä x.com/Lindgren...
    Sami Miettinen X:ssä: x.com/samimiet...
    Sami Miettinen IG:ssä: / neuvottelija
    Facebook - liity #neuvottelijat-ryhmään / neuvottelijat

ความคิดเห็น • 20

  • @HK-jf3dx
    @HK-jf3dx 2 ชั่วโมงที่ผ่านมา +8

    Velka-ongelma on tulevien vaalien kannalta kohtalonkysymys. Olis syytä alkaa löytää ratkaisuja jo.

  • @samimiettinen
    @samimiettinen  3 ชั่วโมงที่ผ่านมา +7

    Pahus 01:11-01:16 jäi pari sanaa mutelle, korjaan podcast-versioon, mutta tässä ei voi paikata.
    Puuttuvat sanat:"Joo ja tää jakso lähti siitä liikkeelle kun meidän yhteinen tuttu Pentti Pikkarainen oli arvionut sun kirjan"

    • @samimiettinen
      @samimiettinen  2 ชั่วโมงที่ผ่านมา +1

      Koitan leikata ton osan pois, saas nähdä toimiiko

  • @m4kk3l14
    @m4kk3l14 3 นาทีที่ผ่านมา +1

    Eikös nämä sykliset velkakuplat johdu keskuspankeista ja virallisista valuutoista joita luodaan tyhjästä miten sattuu?
    2008 vuodesta ei opittu mitään.

  • @jussim.konttinen4981
    @jussim.konttinen4981 2 ชั่วโมงที่ผ่านมา +6

    En aivan allekirjoita "ilmaisen" koulun ihanuutta. Onhan meillä internet. Venezuelassa on hyvä syntyvyys ja miehekkäät puolustusvoimat.

  • @nikijoe100
    @nikijoe100 ชั่วโมงที่ผ่านมา +3

    Voitko Sami laittaa videon alun teaser klippeihin merkin tai mustavalkosävyn tai ohituspainikkeen tai jonkun indikaation, kun haluaisin skipata ne, että en spoilaisi koko videon punch lineja kättelyssä.

    • @samimiettinen
      @samimiettinen  ชั่วโมงที่ผ่านมา +2

      Tuntiin mahtuu monta kulmaa. Jossain vaiheessa tein sisällysluettelon juuri noin eli oli intro ja pääjakso mut siitä sitten kettuiltiin että ei voi olla vain kahta timestampia, buu!
      Pitääpä miettiä

    • @nikijoe100
      @nikijoe100 22 นาทีที่ผ่านมา +1

      Voeee...

  • @johannesvaasalainen7075
    @johannesvaasalainen7075 ชั่วโมงที่ผ่านมา +2

    Siis te ette, ihan heti alussa, tiedä mistä puhutte. Nimen oman dsge-malli on yleinen kehikko, jonne voi leipoa sisään erilaisia oletuksia (esim hintajäykkyydet) ja erilaisia rakenteita.. Siis niin keynesiläisiä kuin reaalisuhdannemallin oletuksia. Ja siksi sitä voisi ehkä kutsua konsensusmalliksi.
    Mitä tulee agregointiin, niin korvaan otti tuo, että ei ole suunnittelijaa, joka voisi tehdä "jaon samilta otetaan jussille annetaan oikein koska ei tiedetä niitä yksilöllisiä hyötyjä. No varmaan olekaan (tosin tässä pitäisi määritellä monta asiaa), mutta mitä sitten? Jos samilta otetaan satanen ja annetaan se jussille, niin talouskasvun kannalta on ihan sama kumpi sen rahan kuluttaa. Se on sama satanen riippumatta yksilön hyötyfunktiosta. Hyötyfunjktiohan ei ole muuta kuin nimilappu sille mitä hyödykeyhdistelmää pidetään parempana. Tietenkin hyötyfunktiot säästämisen ja kuluttamisen suhteen voivat myös olla erilaisia, jolloin voisi olla jokin vaikutus lyhytaikaiseen tuotantoon, mutta keskiarvoisesti jussi käyttäytyy samalla tavalla kuin sami (taloustieteellisessä mielessä).

    • @samimiettinen
      @samimiettinen  ชั่วโมงที่ผ่านมา +1

      Hmm. Ei kai me muuta DSGE:ssä kritisoitu kuin että
      1) lähes kukaan ei käytä realistista liikepankkirahaa ja pääomamarkkinoita siinä. Ne oletetaan ”neutraaleina” eli käytännössä ei oleteta ollenkaan.
      2) Utiliteettifunktiot ovat henkilökohtaisia. Toki monet niistä ovat samanlaisia.
      Vai ymmärsinkö väärin?

    • @jussilindgren4670
      @jussilindgren4670 2 นาทีที่ผ่านมา

      DSGE perustuu yleiseen tasapainoteoriaan, yleinen tasapaino ei ole stabiili yleisesti. Eli koko kehikko on heikolla pohjalla.

  • @kkona9257
    @kkona9257 2 ชั่วโมงที่ผ่านมา +1

    Se sanotaan LUT EI L-U-T

    • @samimiettinen
      @samimiettinen  2 ชั่วโมงที่ผ่านมา +2

      Mikä LUT?

  • @johannesvaasalainen7075
    @johannesvaasalainen7075 ชั่วโมงที่ผ่านมา +1

    siis että euroon liittymisen virheellisyys näkyy siinä, että meillä on liian korkeat korot? Ei taida tekniikan tohtori enää muistaa markka-aikaa...

    • @samimiettinen
      @samimiettinen  ชั่วโมงที่ผ่านมา +1

      Taisi Jussi meinata että juuri nyt Suomella on korkeammat korot ja vahvempi valuutta kuin taantuma-Suomi tarvitsisi. Eli on myötäsyklinen riippakivi tuo euro juuri nyt.
      Oma markkinahintainen valuutta tarjoaisi vastasyklistä menoa.

    • @jopoviz
      @jopoviz 41 นาทีที่ผ่านมา +1

      Markka-aikana asuntolaina maksettiin muutamassa vuodessa, osa-maksuja ei käytännössä käyttänyt kukaan, ei ainakaan perushyödykkeiden ostoissa, koska ostovoimaa ja realistista rahaa oli kaikilla työssäkäyvillä. Joten todellakin toivon että kaikki muistaisi millaista oli markka-aika. Se oli velatonta aikaa.

    • @jussilindgren4670
      @jussilindgren4670 6 นาทีที่ผ่านมา

      Korkotaso, mm. heliborit yms. nousivat korkealle, koska kiinteän kurssin regiimissä Suomen Pankki joutui puolustamaan markkaa valuuttavarannon ehtyessä. Korkopariteettiteorian mukaisesti lyhyt korko sitten pilviin. Kirjassani selitetty tämä tarkoin.