Çok yüceltilen ve aynı zamanda çok gömülen Gazali ile ilgili de bölüm gelse hocam. Gerçekten büyük emek veriyorsunuz her program için. Çok teşekkürler.
hocanın hemen hemen bütün programlarını izlemiş biri olarak, en iyi programıydı buydu diyebilirim. konu dağılmadan çok güzel bir şekilde aktarım yapmış. teşekkürler hocam.
@@cordial2006 Teşekkürler. Bazı bölümlerinde bit artık diye isyan etmeme karşın herkesin okuması gereken bir kitap olduğunu düşünüyorum. Çoğu düşüncesi günümüzde dahi doğruluğunu koruyor.
İbn Haldun tarihin ilk sosyologudur. Gerçekten göç ve toplum hakkında çok iyi analizleri var. Adam 1406 da ölmüş yıl 2023 sanki günümüz Türkiyesini anlatıyor... Bu zıpkın gibi gelen göç dalgası er yada geç memleketin sonunu getirecek.
@@sadrialsk4185 Haldun devletleri insana benzetir doğar, büyür, güçlenir ölür. Sonra onun yerini başka bir kavim alır. Bizim sonumuz biraz Sümerler gibi olacak sanki :)) İşçi olarak çalışmaya gelen bir avuç sami kavim çoğalarak nasıl Sümerleri içten çökertti ise onların torunları olan bir avuç arapta aynısını yapacak. Kaldı ki zaten biz kültürel olarak Araplara hayranlık duyan bir toplumuz bizim çözülmemiz daha kolay olur.
@@gorkety haklısın, yani eden bulur demişler hocam, Moğollar mesela, kurmuşlar ama Türklere kaptırmışlar, sadece han ailesi olarak kalmışlar onun dışında devletleri Türkler yönetmişler, yani atalarımız bunu yapmışken bizim başımıza da gelirse oturup haksızlık diye bağıramayız da, elbette olmasın öyle bir şey, ben yurdumu Araplara bırakmam arkadaş
@@sadrialsk4185 Kağanlığı, Moğollar kurmadı hocam ayrıca "Han" unvanı iki soyadan gelmeye dayanır biri. Mete diğeri Cengiz bu soydan gelmeyen HAN olamaz sadece basit bir sıfat olarak Han diyebilirsin. Hun imparatorluğun dan geldiğini varsayarsak Hanlık Moğollara zaten Türklerden geçmiş zira tüm Çin kayıtlarında Modu ( Mete) ve babası Tümen ( Teoman ) Töriçi (Türk)dir. Sonrasında (Kök) Türk Kağanlığı kuruluyor dikkat ederseniz Hanlık hala Türkler de taaa ki Cengiz'e kadar yani Hanlığın Moğollara geçmesi uzak değil çok yakın bir tarih.
@@sadrialsk4185 Arapların kültürel olarak karşısında durmak çok zor. Osmanoğlu ailesi uzun süre yaşadıysa Arapları kendi içlerinden uzak tutarak yaşadı eğer Anadolu ve Balkanlara düzenli bir Arap göçü veya devlet eli ile Arap yerleşimi yaşansa idi ne Osmanoğlu kaldırdı nede Osmanlı. Kabul etmek lazım Arap kültürü çok güçlü ve içine aldığı her kültürü toplumu asimile edebilir.
Hocanın bilmediğine bilmiyorum demesiyle alakalı; 2019'da bir üniversitede sanat tarihçisi bir öğrenci, hocanın doktora konusuyla alakalı soru sorulmuştu. Yanlış hatırlamıyorsam Osmanlı korsan bayraklarındaki Zülfikar motifleri üzerineydi. "Sanat tarihiyle alakalı kısmını tam bilmiyorum ama şu şu kaynaklarda soruna cevap bulunabilir" mealinde bir cevap vermişti. Meslekten olduğum için kendisini sempatiyle takip ediyordum ama sevmeye başlamam o gün olmuştu. Devam hocam.
Ozan bey’in de katılımıyla güzel program olmuş. İbni Haldun’un vergiler konusundaki görüşlerini zamanında eski ABD Başkanı Reagan da alıntılamıştı. Videosu bulunabilir.
Öncelikle bu seri için teşekkür ederim. Bence en büyük problemimiz geçmişle aramızdaki bağın kopması. Bir ilim adamı/ alimin başına "İslam" kelimesi sıfat olarak geldiğinde ona karşı direkt ekşimsi bir bakış takınıyoruz. Oysa unuttuğumuz nokta çoğu düşünürün atıf yapmaksızın görüşlerini dayandırdığı adamlar bunlar. O zamanlar ne Zotero vardı, ne Turnitin. Kontrol mekanizması yok tabi :) diyebiliriz. Dikkatimi çeken bir nokta var ESG hocam bu alimlere objektif yaklaşıyor, ön yargılardan uzak yaklaşım zaten öğrenebilmenin ön koşulu. Bu hususta tebrik ediyorum. Bir klişe ile bitireyim: Yiğidi öldür ama hakkını yeme.
Geçen İbn Battuta seyahatnamesini alayım dedim hoca anlattığında; 149 TL idi, 40 TL kargo vardı, ulan ürünün 4'te 1'ini kargoya bayılmayalım diye aranırken 1 gün sonra kitap her yerde bitti; hocanın elindeki versiyon hiçbir yerde kalmamış. İkinci el kitap satan sitelerde 300 liraya satmaya başladılar üstüne bir de kargo veriyorsun; hatta 700-800 liraya koyan gavurlar var. O kadar iştahlı anlatmasın, iş yok zaten, kitap alamıyoruz. Kim aldı lan çıksın ortaya pis karaborsacılar!
@@Haplo-san aaaaaahh ahhh sorma yahu, 2 sene evvel 289 lirayken Justin Marozzi - Timur kitabını almaya üşendim eşşek ben, bir kaç ay evvel bir bakayım dedim, 900 lirayı geçmiş, belki düşmüştür şimdi ama gözüm ağrır diye bakamıyom
Seneler önce üniversitede hocamız Ortaçağ İslam Kültür, Medeniyet Tarihi dersini konulara bölüp sınıfa dağıttığında İbn-i Haldun naçizane bana denk geldi. Ders seçmeli olduğu için ve hoca da zaman kullanımını o günün "hocasına" bıraktığı için ilk etapta kendimce 45-50 dk'lık bir planla anlatabileceğimi düşünmüştüm. Araştırmaya başlayınca dedim ki "Bu bizim yiyeceğimiz cacık değil aga!". Şimdi düşününce şunu fark ettim: İbn-i Haldun'un kendisi yaşadığı çağda hem geçimini sağlayabilmek hem de "ucundan kıyısından" bilimle uğraşabilmek adına saraylardan konaklara/köşklere, kalelerden zindanlara, çölün sıcak, kuru, yalın ve engin yaşamından şehirlerin hareketli ve renkli yaşantısına kadar bilumum mekanda bulunmuş, ben de sırf onunla ilgili bir parça enteresan bilgiye ulaşabilmek adına kütüphanelerden kitapçılara, İnternet'te bir siteden öbürüne dolandım durdum. 3 günlük araştırmanın sonunda gördüm ki en azından Türkiye'de bugün hâlâ sosyal bilimler alanında (en azından tarih ve tarihçilikte) onun ortaya koyduğu metotlarla bir şeyler yapılmaya çalışılıyor. Dünyanın geri kalanı için bir problem olmayabilir belki ama 21. yüzyılda bu durum Ortadoğu ve Balkanlar coğrafyasının en büyük sorunudur: Eskilerin metotlarının ötesine geçememek!.. 14-15. yüzyılın zor ve hatta imkansız koşulları altında bu adam "Bu ilmi ben kurdum, yolunu yordamını ben kurdum, adına da ilmü'l-umran (toplum bilimi) dedim" diyebildiyse 21. yüzyılın miskin Ortadoğulusunun bahane üretmeye hakkı yoktur!..
Asabiye formülü 19.yy’da sanayi devrimi ile zenginleşen aileler için de geçerli olmuştur. 3.kuşak mirasyediler sanatsal ve kültürel eğilimlere yönelmişlerdir.
Bir hukukçu akademisyen olarak Emrah Hoca'nın "pratik yönü olan alim" vurgusunu çok değerli buldum. Bizim alanımız zaten bir uygulama disiplini olduğundan, bu durum daha büyük önem taşıyor tabi. Fakat Kamu Hukuku gibi teorik alanlarda dahi, uygulamada da danışman vs. olarak çalışan akademisyenler, çok daha detaylı ve faydalı çalışmalar yapabiliyorlar. Hukuk Felsefesi ve Sosyolojisi ile Hukuk Tarihi gibi alanlar, Almanya'da zaten emeklilik döneminde olan, alanında artık zirve haline gelmiş Medeni Hukuk veya Ticaret Hukuku uzmanlarınca çalışılır. Bu çok yararlı bir yöntem.
Emrah Safa hocayla birkaç sene önce eski kız arkadaşım sayesinde tanışmıştım. Fena da hatırası var. Önce hoca için bu ne hız dedim, sonra hatun evlenecekken bir anda çok eşli ilişki istedi ve ayrıldık. Sonra hoca kaldı elimde. Neyse ki hızına alışınca çok keyifli sohbeti. Yaşıtız da galiba. Ortam çok karışık :)
Tessekkurler harika olmus. Keske ingilizce altyazisi olsa turkce bilmeyenler de faydalansa dedirtti. Bu kadar tuketilebilir ama kaliteli bir icerik yok bu konularda Ingilizce olarak.Otomatik ceviri yetersiz kalir algorithma da cikmaz. Ama avrupa tarihi uzerine ingilizce videolardan talep oldugu gozukuyor. Iyi bir firsat aslinda.
Hocam bu sıralar videolarda çok EU4e atıf yapıyor ta kanalın başında da hangi oyunun videosu gelsin diye anket yapıldığında EU4 ankette üstün gelmişti. Biz unutmayız hocamm artık bekliyoruz EU4 videosu
Ozan’ın askerliğini 6 ay yaptığını söylediğindeki general havasına “öyle bir anlattı ki sanki trablusta ittihatçılarla çölde savaştı ya” cümlesinde haykırdım. Entelektüel adamın esprisi pek oluyor.
Hocam EU4'te tribal allegiance var bedevi devletlerinde. Bana Asabiye'den esinlenilmiş gibi geldi ama ne yazık ki yerleşik hayata geçmekle alakası yok. Onu yine government reformlarla yapıyoruz. Keşke horde'ların horde unity'si gibi olsaymış.
Bence baştaki at kafası ve arka planda çalan müzik 80lerin sonunda TRT yayınlanan Az Gittik Uz Gittik programına referans veriyor. Az gittik Uz Gittik'te Evliya Çelebi atı Küheylan ile Türkiye'nin değişik şehirlerini geziyordu. İlk bölümün de Evliya Çelebi olduğunu da aklımızda tutarsak bence taşlar yerine oturuyor.
Girişteki at kafasının dansı ve esg nin 'ne yabıyo la bu değişik ' der gibi bakması müthiş bir opening olmuş. Her defasında gülüyorum. Bu arda her esg yi ne zaman izlesem her defasında yeni şeyler öğreniyorum. Adam hep aynı şeylerden bahsediyor gibi ama öyle değil. Kafa yakıcı bir insan, seviliyorsun hozom
Hocam niye ağlamış gibi duruyor? Ağlatmayın hocamı. Umarım uykusuzluktandır, uyuyun hocam biraz dinlenin. Ya da çok uyumuştur belki, öyleyse devam hocam. Bölüm için teşekkürler❤
Ümit Hassan'ın, "İbn Haldun metodu ve siyaset teorisi" (1977) adlı kitabının da dikkate alınması yararlı olur. Ümit Hassan, 80'li yıllarda, AÜ-ABF'deki, "Devlet Kuramı" derslerinde, İbn Haldun'un "asabiyet"ini epey tartıştırmıştı...
İbn Haldun üzerine önemli ve özgün incelemelerden biri de Ümit Hassan'ın "İbn Haldun'un Metodu ve Siyaset Teorisi" kitabıdır. Doktora tezinin kitaplaştırılmış hali...
21.50 civari emrah safa gürkan'in "söylenme"si ...bu tip anlarda tekrar tekrar tekrar hatirliyorum, devcileyin bir idiocracy' yi hayat diye yasadigimiz gercegi. boguluyoruz imdat.kacip kacip okumaya, ogrenmeye siginarak hayata katlanilir mi:((( truman show' dayiz derler bazen ama idiocracy episode ve bu bolüm galiba hiç bitmiycek(:0
Bu bölümü henüz izledim. İddia ediyorum; Türkiye'de disiplinler arası bu seviyede yorum yapan kimse yok. Hatta bildiğim kadarıyla dünya çapında Thomas Piketty -Acemoğlu -Paul Kennedy -Hobbes -Locke -Braudel gibi farklı boyutta bakanları birleştirip yorum yapan düşünür yok. Emrah SG bu İbn-i Haldun konusunda yaptığı tarz yorumları disiplinler arası yeni bir tarz kitap haline getirip dünyaya EKOL olmalı. ABD de müfredat mimarisi çalışmasına katılmış biri olarak söylüyorum ki; üniversitelerdeki ders anlatım biçimini de ESG bu tarzla "disiplinler arası disiplini"diye yeni bir analiz biçimi başlamalı. Bu kadar çok çalışan biri için temennilerim abartı değil. Genç ekibinize de, ESG ye de selamlar saygılar sevgiler 🌿
Hocam en çok oyun referansı verdiğiniz videonuz hangisi? Benim gamer oğlana sizi promote edicem de giriş videosu olarak içinde en çok oyun geçen videonuz hangisiyse onu vereyim. Ben Minecraft ve Assasin Creed’de kalmışım, öbürlerini farkedemiyorum bile :))
Arada konu dagiliyor daldan dala çok atlandığı oluyor ve bir çok kavramın önceden bilinmesi gerekiyor bu videoyu tam anlamıyla anlayabilmek için. Bizim gibi tarih bilim dalında eğitim görmemiş kişilere hitap etmiyor sanki. Pür dikkat dinliyorum ama yine de çoğu şey yüzeysel kalıyor. hocama inanılmaz saygı duyuyorum çok bilgili ve kendinden çok emin ama biz sıradan insanlara göre anlatamıyor tek eksiği bu.
Hocam İbn-i Haldun'un cümlelerini 19-20. yüzyıldaki filozof, tarihçi veya teorisyenlerle karşılaştırmış. Ama dinlerken aklımda hep şu soru belirdi. Arapça metni bu üç aşağı beş yukarı bu minvaldedir muhtemelen, ama kitabın çevirmeni istemsizce olsa bile 19.20. yüzyılda üretilen metinlere öykünmeye çalışmış olabilir mi?
Yok, öyle olsa ingilizce versiyonda farklı olurdu. Bu dediklerimi ilk Batılılar gündeme getirdi zaten, bizim kendi kendimize gelin güvey olmamız değil yani
Hocaya Samsung sponsorluk veriyor hoca Samsung’u tanıtmakla kalmayıp, EU4’te Kore tanıtıyor. Sponsorluk100
hozomun EU4’ten sponsorluk alması gerekir artık söyleye söyleye beni oyuna başlatacak.
@@yasinkose0arkadaşla başladık herif koskoca ingiltereyi 30 yılda bitirdi (ben fransa aldım o ingiltere)
@@Sereniss ben şu an yurttayım eve döneyim ben de şöyle Çin veya hozomun videodaki tavsiyesi olan Kore’ye bir bakarım
@@yasinkose0sakın başlama bin saatim var hala oturup sabaha kadar oynayasım geliyor
Ne demek eu4ten sponsorluk. Paradox’un eu4ü ESG’nin üstüne yapması lazım. En azından bi pay vermeli.
Çok yüceltilen ve aynı zamanda çok gömülen Gazali ile ilgili de bölüm gelse hocam. Gerçekten büyük emek veriyorsunuz her program için. Çok teşekkürler.
Çok riskli
"Birinci nesil kurar, ikincisi idare eder, üçüncüsü sanat tarihi okur."
Bismarck
Kaynak var mı?
@@arketoskaynak Goethe.
“The first generation earns the money, the second manages the wealth, the third studies history of art, and the fourth degenerates completely“
Tebrikler, harika bir programdı, İbn Haldun’un farkı çok iyi vurgulanmış.
Weak men create hard times, hard times create strong men, strong men create good times, good times create weak men
Eeeeyyy weak men, sen kimsin ya?!
Aristo'da vardı değil mi bu?
hocanın hemen hemen bütün programlarını izlemiş biri olarak, en iyi programıydı buydu diyebilirim. konu dağılmadan çok güzel bir şekilde aktarım yapmış. teşekkürler hocam.
Yok be evliya Çelebi daha iyiydi
Yaklaşık 2 ay önce Mukaddime’yi okumuştum bu program da üstüne cila olur. Yeni bölüm için teşekkürler.
968 sayfaymış ben bakmaya korktum. Tebrikler okuduğunuz için.
@@cordial2006 Teşekkürler. Bazı bölümlerinde bit artık diye isyan etmeme karşın herkesin okuması gereken bir kitap olduğunu düşünüyorum. Çoğu düşüncesi günümüzde dahi doğruluğunu koruyor.
Hangi çeviriyi okudunuz?@@omerfarukceylan7450
Yeni ekibin sorulari inanilmaz kaliteli hic bu kadar keyif almamistim bu programdan
İbn Haldun tarihin ilk sosyologudur. Gerçekten göç ve toplum hakkında çok iyi analizleri var. Adam 1406 da ölmüş yıl 2023 sanki günümüz Türkiyesini anlatıyor... Bu zıpkın gibi gelen göç dalgası er yada geç memleketin sonunu getirecek.
batı için Heredot neyse doğu için Haldun o denir de emin olamadım, yani Haldun un olayı sadece tarihi destan yazmak değilmiş
@@sadrialsk4185 Haldun devletleri insana benzetir doğar, büyür, güçlenir ölür. Sonra onun yerini başka bir kavim alır. Bizim sonumuz biraz Sümerler gibi olacak sanki :)) İşçi olarak çalışmaya gelen bir avuç sami kavim çoğalarak nasıl Sümerleri içten çökertti ise onların torunları olan bir avuç arapta aynısını yapacak. Kaldı ki zaten biz kültürel olarak Araplara hayranlık duyan bir toplumuz bizim çözülmemiz daha kolay olur.
@@gorkety haklısın, yani eden bulur demişler hocam, Moğollar mesela, kurmuşlar ama Türklere kaptırmışlar, sadece han ailesi olarak kalmışlar onun dışında devletleri Türkler yönetmişler, yani atalarımız bunu yapmışken bizim başımıza da gelirse oturup haksızlık diye bağıramayız da, elbette olmasın öyle bir şey, ben yurdumu Araplara bırakmam arkadaş
@@sadrialsk4185 Kağanlığı, Moğollar kurmadı hocam ayrıca "Han" unvanı iki soyadan gelmeye dayanır biri. Mete diğeri Cengiz bu soydan gelmeyen HAN olamaz sadece basit bir sıfat olarak Han diyebilirsin. Hun imparatorluğun dan geldiğini varsayarsak Hanlık Moğollara zaten Türklerden geçmiş zira tüm Çin kayıtlarında Modu ( Mete) ve babası Tümen ( Teoman ) Töriçi (Türk)dir. Sonrasında (Kök) Türk Kağanlığı kuruluyor dikkat ederseniz Hanlık hala Türkler de taaa ki Cengiz'e kadar yani Hanlığın Moğollara geçmesi uzak değil çok yakın bir tarih.
@@sadrialsk4185 Arapların kültürel olarak karşısında durmak çok zor. Osmanoğlu ailesi uzun süre yaşadıysa Arapları kendi içlerinden uzak tutarak yaşadı eğer Anadolu ve Balkanlara düzenli bir Arap göçü veya devlet eli ile Arap yerleşimi yaşansa idi ne Osmanoğlu kaldırdı nede Osmanlı. Kabul etmek lazım Arap kültürü çok güçlü ve içine aldığı her kültürü toplumu asimile edebilir.
Reddedilebilirlik/yanlışlanabilirlik, Kuhn değil de Popper'den bildiğimiz bir şey.
Sizi dinliyorum çok keyif alıyorum teşekkürler
Program çok keyifli ve bilgilendiriciydi hocam, teşekkür ederiz.
Timuru islediginiz bir bolum gelse keske.. Hoca Timura yükseldikce daha cok merak ediyorum
Hocam ilerde sponsorluk verirsem kesinlikle sizinle çalışırım. Böyle bir tanıtım olamaz 🎉
Hozom eu4/ck3 serileri ne zaman gelecek. Konuşurken oyun kaçıyor diyorsanız oyun üzerine seslendirme şeklinde de yapabilirsiniz belki
Kaç para istiyor bir fon oluşturalım hemen. Hatta parayı da bana elden verin ben iletirim
Hocanın bilmediğine bilmiyorum demesiyle alakalı; 2019'da bir üniversitede sanat tarihçisi bir öğrenci, hocanın doktora konusuyla alakalı soru sorulmuştu. Yanlış hatırlamıyorsam Osmanlı korsan bayraklarındaki Zülfikar motifleri üzerineydi. "Sanat tarihiyle alakalı kısmını tam bilmiyorum ama şu şu kaynaklarda soruna cevap bulunabilir" mealinde bir cevap vermişti. Meslekten olduğum için kendisini sempatiyle takip ediyordum ama sevmeye başlamam o gün olmuştu. Devam hocam.
Ozan bey’in de katılımıyla güzel program olmuş. İbni Haldun’un vergiler konusundaki görüşlerini zamanında eski ABD Başkanı Reagan da alıntılamıştı. Videosu bulunabilir.
Öncelikle bu seri için teşekkür ederim.
Bence en büyük problemimiz geçmişle aramızdaki bağın kopması. Bir ilim adamı/ alimin başına "İslam" kelimesi sıfat olarak geldiğinde ona karşı direkt ekşimsi bir bakış takınıyoruz. Oysa unuttuğumuz nokta çoğu düşünürün atıf yapmaksızın görüşlerini dayandırdığı adamlar bunlar. O zamanlar ne Zotero vardı, ne Turnitin. Kontrol mekanizması yok tabi :) diyebiliriz. Dikkatimi çeken bir nokta var ESG hocam bu alimlere objektif yaklaşıyor, ön yargılardan uzak yaklaşım zaten öğrenebilmenin ön koşulu. Bu hususta tebrik ediyorum.
Bir klişe ile bitireyim: Yiğidi öldür ama hakkını yeme.
Emeği geçen herkese gönülden teşekkür ederim
O kadar iyi, o kadar iştahlı anlatıyorsunuz ki referans verdiğiniz tüm kitapları okuyası geliyor insanın.
Şu programlardan gaza gelip aldığım okumadığım kitaplar doldu kütüphanem
Geçen İbn Battuta seyahatnamesini alayım dedim hoca anlattığında; 149 TL idi, 40 TL kargo vardı, ulan ürünün 4'te 1'ini kargoya bayılmayalım diye aranırken 1 gün sonra kitap her yerde bitti; hocanın elindeki versiyon hiçbir yerde kalmamış. İkinci el kitap satan sitelerde 300 liraya satmaya başladılar üstüne bir de kargo veriyorsun; hatta 700-800 liraya koyan gavurlar var. O kadar iştahlı anlatmasın, iş yok zaten, kitap alamıyoruz. Kim aldı lan çıksın ortaya pis karaborsacılar!
@@Haplo-san aaaaaahh ahhh sorma yahu, 2 sene evvel 289 lirayken Justin Marozzi - Timur kitabını almaya üşendim eşşek ben, bir kaç ay evvel bir bakayım dedim, 900 lirayı geçmiş, belki düşmüştür şimdi ama gözüm ağrır diye bakamıyom
Hocam Timur özel bölümünü bekliyoruz
Mükemmel bir video olmuş 💙💛👑
Seneler önce üniversitede hocamız Ortaçağ İslam Kültür, Medeniyet Tarihi dersini konulara bölüp sınıfa dağıttığında İbn-i Haldun naçizane bana denk geldi. Ders seçmeli olduğu için ve hoca da zaman kullanımını o günün "hocasına" bıraktığı için ilk etapta kendimce 45-50 dk'lık bir planla anlatabileceğimi düşünmüştüm. Araştırmaya başlayınca dedim ki "Bu bizim yiyeceğimiz cacık değil aga!". Şimdi düşününce şunu fark ettim: İbn-i Haldun'un kendisi yaşadığı çağda hem geçimini sağlayabilmek hem de "ucundan kıyısından" bilimle uğraşabilmek adına saraylardan konaklara/köşklere, kalelerden zindanlara, çölün sıcak, kuru, yalın ve engin yaşamından şehirlerin hareketli ve renkli yaşantısına kadar bilumum mekanda bulunmuş, ben de sırf onunla ilgili bir parça enteresan bilgiye ulaşabilmek adına kütüphanelerden kitapçılara, İnternet'te bir siteden öbürüne dolandım durdum. 3 günlük araştırmanın sonunda gördüm ki en azından Türkiye'de bugün hâlâ sosyal bilimler alanında (en azından tarih ve tarihçilikte) onun ortaya koyduğu metotlarla bir şeyler yapılmaya çalışılıyor. Dünyanın geri kalanı için bir problem olmayabilir belki ama 21. yüzyılda bu durum Ortadoğu ve Balkanlar coğrafyasının en büyük sorunudur: Eskilerin metotlarının ötesine geçememek!.. 14-15. yüzyılın zor ve hatta imkansız koşulları altında bu adam "Bu ilmi ben kurdum, yolunu yordamını ben kurdum, adına da ilmü'l-umran (toplum bilimi) dedim" diyebildiyse 21. yüzyılın miskin Ortadoğulusunun bahane üretmeye hakkı yoktur!..
Asabiye formülü 19.yy’da sanayi devrimi ile zenginleşen aileler için de geçerli olmuştur. 3.kuşak mirasyediler sanatsal ve kültürel eğilimlere yönelmişlerdir.
Bu bölüm çok net ve çok akiciydi teşekkürler
Bir hukukçu akademisyen olarak Emrah Hoca'nın "pratik yönü olan alim" vurgusunu çok değerli buldum. Bizim alanımız zaten bir uygulama disiplini olduğundan, bu durum daha büyük önem taşıyor tabi. Fakat Kamu Hukuku gibi teorik alanlarda dahi, uygulamada da danışman vs. olarak çalışan akademisyenler, çok daha detaylı ve faydalı çalışmalar yapabiliyorlar. Hukuk Felsefesi ve Sosyolojisi ile Hukuk Tarihi gibi alanlar, Almanya'da zaten emeklilik döneminde olan, alanında artık zirve haline gelmiş Medeni Hukuk veya Ticaret Hukuku uzmanlarınca çalışılır. Bu çok yararlı bir yöntem.
arka planda yorum yapan beyefendiye de hocayı düşündüren yorumları için teşekkürler .
Muhteşem bir program❤
Emrah Safa hocayla birkaç sene önce eski kız arkadaşım sayesinde tanışmıştım. Fena da hatırası var. Önce hoca için bu ne hız dedim, sonra hatun evlenecekken bir anda çok eşli ilişki istedi ve ayrıldık. Sonra hoca kaldı elimde. Neyse ki hızına alışınca çok keyifli sohbeti. Yaşıtız da galiba. Ortam çok karışık :)
Bu bilgi ezbere yaşayanlara girer
Ney. Ankanadim?
neden kabul etmedin çok eşli ilişkiyi
@@akifsoyaroglu2789 Mezhebim o kadar geniş değil.
hocam seyyahlıktan çok çıkmasak bu seride daha çok seyyahlık kısımlarından konuşsanız
Quo Vadis 7 usturlap check ✅ gelmeyecek sandim ama son dakika kurtardı
Tessekkurler harika olmus. Keske ingilizce altyazisi olsa turkce bilmeyenler de faydalansa dedirtti. Bu kadar tuketilebilir ama kaliteli bir icerik yok bu konularda Ingilizce olarak.Otomatik ceviri yetersiz kalir algorithma da cikmaz. Ama avrupa tarihi uzerine ingilizce videolardan talep oldugu gozukuyor. Iyi bir firsat aslinda.
Yabancı seyyahlara geçtiğinizde Andreas David Mordtmann bölümü yapar mısınız?
Paradox sponsorluğu ne zaman gelir hocam? Paradox'un bu kadar ürün yerleştirmeyi boşa çıkarmaması lazım.
Çok teşekkür ederim hocam geçen yazdım bugün geldi.
işte beklenen an, Sahipkıran
gelmedi, gelecekmiş, işin yoksa bekle şimdi off
Hocam bi Çin serisi daha yapın çok iyi oluyor
Gaza gelmemeliyim, İbni Haldun kitapları almamalıyım. Kendimi tutmalıyım....
Valla ben Mukaddime'yi çok merak ettim şimdi. Adını duymuştum da hiç okuma gereği duymamıştım.
Hocam bu sıralar videolarda çok EU4e atıf yapıyor ta kanalın başında da hangi oyunun videosu gelsin diye anket yapıldığında EU4 ankette üstün gelmişti. Biz unutmayız hocamm artık bekliyoruz EU4 videosu
Hocam tum kitaplarinizi aldim tum programlarinizi seyrediyorum .Purusya/Bismark hakkinda bir program yaparsaniz cok sevinirim Mete London
London ne alaka, soyadin mi; nick name mi?
Bu videonun bana bu kadar ufuk açacağını hiç düşünmemiştim…
Hocam Kissinger hakkında hala video çekmemiş olmanızı hayret ve esefle karşıladığımı ifade etmek isterim. Sabırsızlıkla bekliyoruz. İstirham ederim :)
ben asıl o herife Nobel barış ödülünü veren kafalara bir şey yapmak istiyom, onlara bir şey yapalım, at kafası yapalım
Hocam ibn-i asâkir 'in 80 ciltlik meşhur şam tarihi kitabını da sizden dinlemek isteriz saygılarımla
Ozan’ın askerliğini 6 ay yaptığını söylediğindeki general havasına “öyle bir anlattı ki sanki trablusta ittihatçılarla çölde savaştı ya” cümlesinde haykırdım.
Entelektüel adamın esprisi pek oluyor.
nbnmkhjkjhkjhkjh
Hocam EU4'te tribal allegiance var bedevi devletlerinde. Bana Asabiye'den esinlenilmiş gibi geldi ama ne yazık ki yerleşik hayata geçmekle alakası yok. Onu yine government reformlarla yapıyoruz. Keşke horde'ların horde unity'si gibi olsaymış.
Hocanın anlatımı harika. Ama çok hızlı konuşuyor, anlamak için 0,75 hızında izlemek gerekli.:)
Yahu bu havadis serisi harrrika ya
ESG'nin konu İbn Haldun olunca Terraincognitae Ozan başkanı çağırması ve bilirkişi olarak arada ona topu atması çok şık olmuş.
Bir EU4 inceleme bölümü gelse ne olur ki ?
Süpersiniz ❤
Çok güzel bölümdü teşekkürler
Yab ben de diyorum ki “mukaddime konuşuluyor ya psikolojik olarak sesi ozan barselonevi’ye mi benzetiyorum”. Hoş geldin üstat
Yeni ekip çok iyi
Eu4 videosu gelsin
Bence baştaki at kafası ve arka planda çalan müzik 80lerin sonunda TRT yayınlanan Az Gittik Uz Gittik programına referans veriyor. Az gittik Uz Gittik'te Evliya Çelebi atı Küheylan ile Türkiye'nin değişik şehirlerini geziyordu. İlk bölümün de Evliya Çelebi olduğunu da aklımızda tutarsak bence taşlar yerine oturuyor.
Çok iyi video. Bu arada Inglourious Basterds nerde kaldı hocam 1 yıl önce yorumlarım demiştiniz.
Yine zaman nasıl geçti anlamadık, çok güzeldi👍🏻
Videonun içeriği çok güzel fakat video hızı, geçişler izlerken yoruyor biraz!
Hocam, Rocco Siffredi'nin İtalya'da Papanın kendisinden bile daha ünlü olduğu söyleniyor, gerçekten öyle mi?
Girişteki at kafasının dansı ve esg nin 'ne yabıyo la bu değişik ' der gibi bakması müthiş bir opening olmuş. Her defasında gülüyorum. Bu arda her esg yi ne zaman izlesem her defasında yeni şeyler öğreniyorum. Adam hep aynı şeylerden bahsediyor gibi ama öyle değil. Kafa yakıcı bir insan, seviliyorsun hozom
Ozan Sağsöz KTS'dekinin iki katı hızlı konuşmuş:)
Hocam John D. Rockefeller bölümü bekliyoruz ❤
Ben bu videoda Mukaddime ile bu yaşta tanışan Türk entellektüelinin acınası halini izliyorum.
Sefa gürkan hocayı 0.75 hızında anca takip edebiliyorum.
Hocam program bitince mi nefes alıyorsunuz?
40 yıl kadar Rus hakimiyetinde kalan, Kars ve Ardahan'da, kültürde meydana gelen Rus etkisini anlatir misiniz
Hocam tamam arjantin başkanınım seçilmesinde şovmenliğin de etkisi var ama adam sistem vaadi olan bir iktisat profesoru sonucta
Hocam niye ağlamış gibi duruyor? Ağlatmayın hocamı. Umarım uykusuzluktandır, uyuyun hocam biraz dinlenin. Ya da çok uyumuştur belki, öyleyse devam hocam. Bölüm için teşekkürler❤
Çok yoruldum hakikaten :)
Hocam yeterince hızlı konuşmuyormuş gibi birde taksimetre açıp hızlanıyorsunuz
Miheil Saakaşvili var ukrayna'da valilik, gürcistan'da devlet başkanlığı yaptı. latin amerika'da da benzer örnekler var.
8:03
28:18 bilmediğimi söyleyen bi ben varım
34:55 sanki görüyormuşum gibi
Muhteşem.
İstanbul'da usturlabla ilgili daha çok bilgi ve yakından görmek isteyenler Gülhane Parkındaki İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi'ne gidebilirler.
Ümit Hassan'ın, "İbn Haldun metodu ve siyaset teorisi" (1977) adlı kitabının da dikkate alınması yararlı olur. Ümit Hassan, 80'li yıllarda, AÜ-ABF'deki, "Devlet Kuramı" derslerinde, İbn Haldun'un "asabiyet"ini epey tartıştırmıştı...
İbn Haldun üzerine önemli ve özgün incelemelerden biri de Ümit Hassan'ın "İbn Haldun'un Metodu ve Siyaset Teorisi" kitabıdır. Doktora tezinin kitaplaştırılmış hali...
Hoca sponsorlugu kaptı ,gaza bastı.
açılıştaki ikinci müziği paylaşabilir misiniz
21.50 civari emrah safa gürkan'in "söylenme"si ...bu tip anlarda tekrar tekrar tekrar hatirliyorum, devcileyin bir idiocracy' yi hayat diye yasadigimiz gercegi. boguluyoruz imdat.kacip kacip okumaya, ogrenmeye siginarak hayata katlanilir mi:((( truman show' dayiz derler bazen ama idiocracy episode ve bu bolüm galiba hiç bitmiycek(:0
Timur bekleyenler derneğindenim ben
Hocam listenizde Kaşgarlı Mahmut var mı ?
Hocam her video altına yazıyorum, endülüs ve reconquista lütfen
30:57 Edinburgh (en.wikipedia.org/wiki/Edinburgh) Edinbırı ya da Edinbıra gibi okunur.
Açılışta ESG nin bakışı aynen Mehmet Ağar 😮
o değil de bir Timur anlatan olsa da dinlesek şöyle 1-2 saat, ESG nin hızına göre bu anlatım farklılaşabilir tabii sıkıntı yok
ohhh sonundaa
Bu bölümü henüz izledim. İddia ediyorum; Türkiye'de disiplinler arası bu seviyede yorum yapan kimse yok. Hatta bildiğim kadarıyla dünya çapında Thomas Piketty -Acemoğlu -Paul Kennedy -Hobbes -Locke -Braudel gibi farklı boyutta bakanları birleştirip yorum yapan düşünür yok. Emrah SG bu İbn-i Haldun konusunda yaptığı tarz yorumları disiplinler arası yeni bir tarz kitap haline getirip dünyaya EKOL olmalı. ABD de müfredat mimarisi çalışmasına katılmış biri olarak söylüyorum ki; üniversitelerdeki ders anlatım biçimini de ESG bu tarzla "disiplinler arası disiplini"diye yeni bir analiz biçimi başlamalı. Bu kadar çok çalışan biri için temennilerim abartı değil. Genç ekibinize de, ESG ye de selamlar saygılar sevgiler 🌿
37:09 Qin Shi'nin kemikleri ters döndü :)
37:20 Hocam hala o kitabı okumadınız mı :)
Hocam en çok oyun referansı verdiğiniz videonuz hangisi? Benim gamer oğlana sizi promote edicem de giriş videosu olarak içinde en çok oyun geçen videonuz hangisiyse onu vereyim. Ben Minecraft ve Assasin Creed’de kalmışım, öbürlerini farkedemiyorum bile :))
Mukaddimenin hangi çevirisini tavsiye ediyor acaba hozomuz
Arada konu dagiliyor daldan dala çok atlandığı oluyor ve bir çok kavramın önceden bilinmesi gerekiyor bu videoyu tam anlamıyla anlayabilmek için. Bizim gibi tarih bilim dalında eğitim görmemiş kişilere hitap etmiyor sanki. Pür dikkat dinliyorum ama yine de çoğu şey yüzeysel kalıyor. hocama inanılmaz saygı duyuyorum çok bilgili ve kendinden çok emin ama biz sıradan insanlara göre anlatamıyor tek eksiği bu.
Hocam İbn-i Haldun'un cümlelerini 19-20. yüzyıldaki filozof, tarihçi veya teorisyenlerle karşılaştırmış. Ama dinlerken aklımda hep şu soru belirdi. Arapça metni bu üç aşağı beş yukarı bu minvaldedir muhtemelen, ama kitabın çevirmeni istemsizce olsa bile 19.20. yüzyılda üretilen metinlere öykünmeye çalışmış olabilir mi?
Yok, öyle olsa ingilizce versiyonda farklı olurdu. Bu dediklerimi ilk Batılılar gündeme getirdi zaten, bizim kendi kendimize gelin güvey olmamız değil yani
Teşekkür ederim.@@OMNIBUSLIVE
ibni Haldun çok güzel. üstelik çok da uyanık. işini bilen bir tip. kendini vazgeçilmez yapıyor.😊
bunu yapmayi cok istiyordum ilk yorum ahahhahahahha
helal
Quo Vadis Kanada menşeili güzel bir melo death metal grubudur. İyi de müzik yaparlardı…
Hard time create strong men
Strong men create good times
Good tkme create weak men
Weak men create hard times
- ibni Khaldun
/s
Kimse de Machiavelli konusunu açmamış.
Hocam Türkiye'ye fasit daire dediniz google aramaları coştu muhtemelen
Intro cok rahatsiz edici :D
HAYIR çok seksi..
Hocanın elindeki kitabı nereden bulabilirim ?
Çay da vermediler. Öldüm,bittim,çıktım 😂