Dan Dima: Cum să Gestionezi Banii într-o Afacere Mică, Educație Financiară pentru Antreprenori

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 27 ก.ย. 2024

ความคิดเห็น • 27

  • @vadimcusnir
    @vadimcusnir  ปีที่แล้ว +11

    Avem Antreprenori și Proprietari de Afaceri Mici pe aici? V-a ajutat conversația cu Dan depsre Gestiunea Banilor? Dacă da, susțineți video cu un like, iar dacă aveți întrebări, vă rog să le scrieți aici, în comentarii. Personal eu am primit plăcere de la conversație. Mi-a prins bine,😍

  • @ystraty
    @ystraty ปีที่แล้ว +4

    Bună tuturor!
    Din fericire, sunt familiară cu 90% din tot ce am auzit în podcast, pentru că am lucrat într-o companie internațională unde a existat un management financiar adevărat. Directorul Financiar putea să vină la departamentul de vânzări și să îi întrebe direct: de ce ați vândut așa de ieftin? la tehnician - să îi spună că trb de economisit căldură, lumină, etc și să îi ceară soluții într-un anumit deadline. Mai pe scurt - cam nu avea "fani" Directorul Financiar printre colegi )). Însă de la ea am învățat cum să fac un buget corect, un forecast corect, am învățat ce este Revenue, Lost, Profit, GOP, NOP și alți termeni de bază în finanțe. Pentru asta îi mulțumesc.
    Din nefericire, (pentru că am lucrat și într-o companie locală (prima de altfel)) proprietarii moldoveni cunosc foarte puțin spre deloc despre acest subiect, dar mai grav, nici nu doresc să cunoască. "Hai să mărim bugetul pentru anul viitor cu 10% - zice proprietara. De ce 10%? De ce nu 7%? Sau 13%? întreb eu. Dap așa se face, așa am făcut până acum, așa am citit că fac alte companiei, sau un alt argument "puternic" - așa am citit pe google că fac multe companii de genul nostru, acolo într-un articol." Ha Ha Ha. Cred că este clar ce am vrut să transmit :) Proprietarii de afaceri ar trebui să meargă ei mai întâi la cursuri de tot felul, ideal ar fi să aibă chiar studii în domeniul în care au deschisă afacerea.
    Apropo Vadim, dacă pot să fac share din experiența proprie. P&L meeting, sales meeting și forecast meeting sunt 3 lucruri diferite, sau cel puțin așa erau în compania în care am lucrat.
    P&L meeting se făcea o dată pe lună, și acolo puteam vedea profitul brut și operațional al companiei. Important - se prezenta până pe data de 15 a fiecărei luni, cu rezultatele pentru luna trecută, și cu FORECAST (prezicere, planificare) pentru următoarele 3 luni. Și de aici răspuns la întrebarea ta despre luarea deciziilor.
    Sales meeting se făcea o dată pe săptămână, la fel ca și forecast meeting. La sales meeting se discutau vânzările actuale - planul de vânzări, ce am vândut, ce serviciu merge mai bine, ce clienți noi am avut, unde sunt cei vechi, etc, la forecast meeting -- prezicerile pentru următoarele 3 luni, deci o ședință strict despre cifre în urma căreia se puteau lua decizii și astfel crea un fel de sales actions pentru dept de vânzări. Raportul clar ne arăta prin comparație unde suntem acum față de anul trecut, de luna trecută, de buget, dar și unde vom fi în următoarele 3 luni.
    Sigur, fiecare domeniu este specific, de aceea nu cred că ceea ce am zis mai sus se poate aplica pentru toate afacerile.
    Foarte bun subiectul. Este necesar să vorbim încă mult despre asta!
    Și încă un subiect necesar pentru societatea noastră de afaceri, după mine - Human Resources Management sau cum i se spune în străinătate - People and Talent Growth and Development. La noi încă din păcate HR se consideră doar postare de job ad pe rabota.md, interviuri și muuuuuuultă documentație. But really, it is much more than that!
    Mulțumesc pentru munca și efortul de a aduce oameni valoroși și de a transmite informații atât de utile.
    Cu respect,
    Tatiana.

    • @vadimcusnir
      @vadimcusnir  ปีที่แล้ว +2

      Wow, mulțumesc mult pentru un comentariu atât de desfășurat, informativ și util. Apreciez enorm. Consider că este cel mai lung și informativ comentariu din istoria emisiunii. Felicitări pentru asta ❤

    • @ystraty
      @ystraty ปีที่แล้ว +1

      @@vadimcusnir mulțumesc pentru apreciere și pentru timpul acordat citirii.
      Pe subiecte interesante, dar mai ales în cele care mă regăsesc, pot să scriu muuuult și bine :)

  • @nicolaidambrauscas369
    @nicolaidambrauscas369 ปีที่แล้ว

    Foarte actual subiect! Mulțumesc

  • @financial247
    @financial247 ปีที่แล้ว +1

    Super contentul! Sper să mai vedem așa discutii de antreprenoriat pe acest canal intrucat in Moldova el lipsește. Baftă mai departe! 👏

    • @vadimcusnir
      @vadimcusnir  ปีที่แล้ว +1

      Mulțumesc 🤘 Mai facem) Următorul tot e bun: combină politica cu managementul))

  • @countline4036
    @countline4036 ปีที่แล้ว +1

    Foarte informativ, aștept și partea 2.

    • @vadimcusnir
      @vadimcusnir  ปีที่แล้ว +1

      Mă bucur că ți-a plăcut 🤘

  • @VictorPanainte
    @VictorPanainte ปีที่แล้ว

    Bravo foarte interesant ,mai des astfel de content

  • @victorcojocaru12
    @victorcojocaru12 ปีที่แล้ว +1

    Tare fain baieti! Bravo!

  • @DanFiodorov
    @DanFiodorov ปีที่แล้ว

    Ai vorbit ceva de matricea produsului. Ai detalii pe vreun link?

    • @vadimcusnir
      @vadimcusnir  ปีที่แล้ว +1

      Vezi pe www.academievie.ro, la Cursuri… acolo găsești cursul.

  • @iordachi219
    @iordachi219 ปีที่แล้ว

    Upgrade people, upgrade ))

    • @vadimcusnir
      @vadimcusnir  ปีที่แล้ว

      La ce anume te referi? Cum să înțeleg comentariul tău?)

    • @iordachi219
      @iordachi219 ปีที่แล้ว

      @@vadimcusnir Calitatea a devenit mi buna. Nu sunt mare specialista dar am o senzatie ca sunetul e mai curat si imaginea mai .... nustiu ..... socinaea :)
      Poate e doar o senzatie a mea.

  • @semeniuc1
    @semeniuc1 ปีที่แล้ว

    După două ore discuția so 'lushuiet'. M-ați pierdut )

  • @alabeleuz
    @alabeleuz ปีที่แล้ว +6

    Viorica Cerbuşcă, fondatoarea Yep Moldova, organizație care dezvoltă start up-uri (in podcastul Treci la tabla) definea clar că start up-ul nu este o companie mică la început de cale, după cum se crede. Start up-ul este atunci când vrei să intri pe o piață unde produsul tău nu există, şi tu nu ştii cui o să-l vinzi, cum o să-l vinzi, cum şi cât este acel potențial consumator gata să plătească şi cât de mare este piața. Când ai o incertitudine pe un model de afacere, dar care poate fi scalat pe piețe multe şi pe piețe mari, are potențial de creştere rapidă.
    Businessul este o activitate antreprenorială care are un model clar (activitățile sunt clare) şi îl poți replica.

    • @vadimcusnir
      @vadimcusnir  ปีที่แล้ว +3

      De acord aici, sensul pe care îl depune Viorica în Start-Up și cu care te identific tu - vine din Silicon Valley, dacă nu greșesc și da, e un sens diferit.
      Pe de altă parte, dacă citești atent ceea ce ai scris - observi că o bună parte din afacerile mici din Moldova și România nimeresc sub descrierea ta.
      Îți spun din experiența mea de consultat și prestator servicii marketing: putine afaceri înțeleg bine ce produs vând, cui îl vând, cum îl vând și care este potențialul lor real. Mulți pornesc calea Antreprenorială cu ochii închiși, din dorință, aspirații, foame. Apoi se trezesc cu multe, multe întrebări.
      Mersi mult pentru desfășurarea subiectului în comentarii, apreciez ❤

  • @alabeleuz
    @alabeleuz ปีที่แล้ว +3

    Angajatorii nu măresc salariul angajaților dacă au profit. Salariul este partea fixă pe care angajatorul se obligă să o plătescă lunar sau săptămânal respectiv vor apela la compensații şi beneficii pentru a avea spațiu de manevră în cazul în care profitul companiei scade.
    Interesant subiect ați ridicat la fileu. Consider că ideile discutate pot fi aplicate şi în gestionarea finanțelor personale. Cu siguranță voi prelua unele idei de aici şi le voi aprofunda.

    • @vadimcusnir
      @vadimcusnir  ปีที่แล้ว +1

      Mă bucură și îmi place, când oamenii iau idei și intenționează să le aplice. Este exact ceea ce îmi doresc de la Podcast.

  • @vasilechihai
    @vasilechihai ปีที่แล้ว +3

    Foarte bine, continua, o sa fii printre primii Vadim care intra in detalii in discutii.

    • @vadimcusnir
      @vadimcusnir  ปีที่แล้ว +1

      Mulțumesc ❤ fac tot ce pot, iar dacă nu pot - învăț))

  • @NataJit
    @NataJit ปีที่แล้ว +2

    Atât de mult m-am concetrat la tot ce s-a zis strașnic, mă doare capul )))) util, mulțumesc
    P.S mi-ar plăcea să văd discuții utile despre cum facem cu partea legală, cum înregistrăm și declarăm veniturile foarte mici, dreptul de autor al produselor create, nu știu dacă am fost înțeleasă corect dar sper.
    Mulțumesc pentru informațiile și discuțiile interesante!

    • @vadimcusnir
      @vadimcusnir  ปีที่แล้ว

      Recepționat, mulțumesc pentru sugestie și feedback ❤

  • @alinanedelcu1332
    @alinanedelcu1332 ปีที่แล้ว

    Informativ, mulțumim! Așteptăm partea 2