26: Wat betekent bij een warmtepomp COP, SCOP, EER en SEER?

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 1 ม.ค. 2025

ความคิดเห็น • 35

  • @Poekieman
    @Poekieman 2 ปีที่แล้ว +1

    Dat was een prima uitleg, zonder allerlei gedoe en overbodige zaken. Het is me nu helemaal duidelijk waar deze afkortingen voor staan. En dat in 4 minuten!

  • @CharlieMirakel
    @CharlieMirakel ปีที่แล้ว

    1:20 Een gasketel heeft altijd een COP die láger is dan 1. Dit om de doodsimpele reden dat een deel van de opgewekte warmte door de pijp verloren gaat.
    Dus: er gaat meer energie in dan dat er beschikbaar komt voor het doel (woning verwarmen en/of warmwater maken)

  • @rikremeijsen
    @rikremeijsen 2 ปีที่แล้ว +2

    Bedankt voor de moeite die je doet om het allemaal uit te zoeken daar heeft iedereen wat aan lekker duidelijk groetjes rik

  • @czondag
    @czondag 2 ปีที่แล้ว

    Echt top uitleg! Ik waardeer uw video’s zeer!!

  • @biekanez1
    @biekanez1 2 ปีที่แล้ว +1

    Zeer informatief weer, ik ben ook benieuwd naar verwarmen met infrarood wat je in je badkamer wilt gaan doen .😎👍

  • @stience
    @stience 2 ปีที่แล้ว

    Bedankt voor alle nuttige informatie. Ik ben inmiddels ook voorzien van meerdere airco's in het huis en ben klaar voor de winter. Waar ik alleen nog geen zicht op heb is of er bij temperaturen onder 0 een bepaald break-even point is waar verwarmen met de CV mogelijk toch rendabeler is dan met airco (aangezien bij lagere temperaturen een airco meer energie verbruikt om de warmte uit de lucht te onttrekken)

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  2 ปีที่แล้ว

      Dat kan je vinden in de specificaties van je airco. Volgens mij heeft de airco die ik heb nog een COP waarde in de 4 bij -10. Dus dat zal nog wel meevallen.

    • @frankderks1150
      @frankderks1150 2 ปีที่แล้ว

      Er is een bepaald break even point. Maar de hoger energie kosten voor die een paar dagen in het jaar dat dat voorkomt worden wel gedekt door de besparing die je maakt als de vaste aansluitkosten van de gas aansluiting wegvallen.

  • @jwb6583
    @jwb6583 2 ปีที่แล้ว

    Bedankt voor de uitleg.Duidelijk!

  • @1eilering
    @1eilering 2 ปีที่แล้ว +1

    Maar verder vind ik het leuke, leerzame video's. Top

  • @jeltesikkema8364
    @jeltesikkema8364 2 ปีที่แล้ว

    Ik ben onder de indruk van de prestaties van sommige toestellen. Toshiba haori pronkt met een scop van 5.1. dat is echt heel goed. Lucht water warmtepompen halen dat lang niet altijd. Overigens, een airco heeft een ventilator om de warmte te verspreiden die natuurlijk stroom vraagt. Dat gaat ten koste van de cop van dat toestel. Lucht water warmtepompen hebben nog een losse vloerverwarmingspomp nodig die het water de woning rond pompt. Die komt echter niet voor rekening van de cop van de warmtepomp. Wat zou die pomp voor invloed hebben op de cop als die wel meegenomen zou worden? Het stroomverbruik van de pomp zou je wel moeten meenemen voor een eerlijke vergelijking. Of zou dit verwaarloosbaar zijn? BTW goed verhaal weer hoor! Top!

    • @SimonLeBonbonbon
      @SimonLeBonbonbon 2 ปีที่แล้ว

      Goed punt!
      Ik weet dat moderne pompen minder stroom vergen omdat ze 'pompen naar behoefte' en op gelijkspanning werken, sommige hebben ook een automatische nachtverlaging wat het verbruik nog verder naar beneden brengt. regionaalenergieloket.nl/vloerverwarmingspomp Het verbruik ligt rond de 200kWh per jaar (bij een zware conventionele pomp die 24/7 draait kan dat 870 kWh zijn!) dus dat zou grofweg wel uit te rekenen moeten zijn.
      Een ander voorbeeld van een verbruiker waar snel winst te behalen is, is de mechanische ventilatie. De aanschaf van een moderne ventilatiebox kun je vaak binnen een jaar terugverdiend hebben. Het vervangen is voor een handig iemand goed te doen. Het inregelen/afregelen en instellen van de ventielen kun je beter aan de expert overlaten.

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  2 ปีที่แล้ว +2

      Zo vraag ik mij ook af hoeveel verlies er wel niet zit in al de leidingen die door je huis lopen.

    • @MrEmileB
      @MrEmileB 2 ปีที่แล้ว

      @@SimonLeBonbonbon Afhankelijk van de locatie van de pomp hoeft de energie die de pomp verbruikt geen 'verloren energie' te zijn. De warmte die de pomp dissipeert is energie die de woning verwarmt en de wrijving die de pomp ondervindt met het water voegt energie (warmte) toe aan het water. COP van deze warmtebron (pomp) is slechts 1, maar geen 'verlies'.

    • @marcvandererf757
      @marcvandererf757 2 ปีที่แล้ว +1

      Niet iedere lucht water warmtepomp die aan is gesloten op een vloerverwarming heeft een aparte pomp nodig. Had je al een vloerverwarming/cv ketel met nog radiatoren, ja dan zat er een extra pomp in (en dan had je dat stroomverbruik al!) Is je systeem zo ontworpen (en goed ingeregeld!) dan is een aparte pomp niet nodig. Dit is alleen als je gescheiden systemen hebt (bv een zwembad)
      In mijn huis draait de vloerverwarming zonder extra pomp op een warmtepomp.

  • @marcvandererf757
    @marcvandererf757 2 ปีที่แล้ว

    Als iedere fabrikant, webshop, verkoper,enz ook de echte s.c.o.p bij het toestel (dus voor nederland) vermeld zou het vergelijken een stuk eerlijker/makkelijker zijn. Ik zie bij sommige een s.c.o.p van Spanje staan…

  • @PhilippeCJR
    @PhilippeCJR 2 ปีที่แล้ว

    wellicht iets over de ururu sarara, die ook vocht uit de buitenlucht naar binnen haalt ? :)

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  2 ปีที่แล้ว +1

      Bij alle merken zijn nu leuke ontwikkelingen gaande!

    • @PhilippeCJR
      @PhilippeCJR 2 ปีที่แล้ว

      @@instappenvanhetgasaf.4374 wat zijn dan zo al deze ontwikkeleingen? (wist alleen van de sururu sarara)

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  2 ปีที่แล้ว

      @@PhilippeCJR Er komen bv. op app gebied uit zaken uit die lerend zijn over hoe jij de airco gebruikt. Maar ieder merk heeft zo wel zijn usp's

  • @googleaccount7977
    @googleaccount7977 2 ปีที่แล้ว

    Bij ons benedenverdieping verwarmen we al met een airco. Hoe pak ik de bovenverdieping aan? 3 slaapkamer + badkamer. Zonder hak en breekwerk. Een multisplit unit misschien?

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  2 ปีที่แล้ว

      Ik zelf wil bv infrarood op de badkamer zodat ik daar alleen hoef te verwarmen wanneer ik daar ben. Voor de overige kamers is wellicht een multisplit een optie. Bespreek dit eens met een goede installateur.

  • @Huh560
    @Huh560 2 ปีที่แล้ว

    Hoi, wij hebben nu ook een 5Kw airco laten installeren in onze woonkamer. Maar hoe ga ik nu met mijn CV verwarming om? Heb je daar ook tips voor? Alvast dank!

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  2 ปีที่แล้ว +1

      Ik gebruik op dit moment mijn cv alleen nog voor warm water en koken. Dit ga ik in de toekomst ook anders doen zodat gas overbodig wordt. Mijn thermostaat zet ik dus op 10 graden zodat deze nooit zal aanslaan.

  • @remkomulder5652
    @remkomulder5652 2 ปีที่แล้ว +1

    Prima filmpje, goeie uitleg! Maar liever zonder dat zenuwendeuntje.

  • @1eilering
    @1eilering 2 ปีที่แล้ว

    Ik doe wel eens wat elektrisch. Als je het hebt over warmte, heb je het over energie. En dat zijn kWuren.
    Je kookplaat:
    1kW warmte is dan 1kW elektrische energie. Een kW is vermogen!
    Het wordt al zo vaak fout gebruikt. Ik verwacht van jou dat je het goed doet. Het klinkt voor mij alsof je niet weet waar je het over hebt.