CATHOLICA, Liturghie Greco-Catolică la Notre Dame din Paris, TVR, Universul Credintei
ฝัง
- เผยแพร่เมื่อ 10 ม.ค. 2025
- Duminica 26 mai, comunitatea romaneasca Greco-Catolica de la Paris s-a aflat în mare sarbatoare.
In acest an dedicat credintei in Biserica Catolica, si cel de al 850 an de existent al catedralei Notre Dame, misiunea Greco-Catolica de la Paris a fost invitata sa celebreze o sfânta si Dumnezeiasca Liturghie in mareata catedrala Pariziana.
Evenimentul a fost organizat de asocialtia l'Oeuvre d'Orient si s-a aflat sub înaltul patronaj al Eminenţei Sale Cardinalul Andre Vingt-Trois, Arhiepiscopul Parisului.
Sfanta liturghie, a fost celebrată de catre PS Alexandru Mesian, alaturi de care s-au mai aflat; PS Florentin; PS Mihai, precum şi PS Claudiu, care a tinut si cuvantul de invatatura.
La inceputul sfintei liturghii, Eminenţa Sa, Cardinalul Andre Vingt-Trois, a tinut sa multumesca comunitatii greco-catolice pentru activitatea desfasurata, salutandu-l totodata, cu o salutare fraterna si pe PF sa Cardinal Lucian Muresan, care din motive de sanatate nu a putut fi prezent la aceasta mareata celebrare.
Alaturi de imaginea episcopilor martiri ai bisericii Greco-Catolice, a caror dosar de beatificare se afla acum la Roma, a fost omagiata si figura personalitatii monseniorului Vladimir ghika, o figura emblematica a bisericii universale, care va fi beatificat pe 31august la Bucuresti.
La evenimentul organizat, de asocialtia l'Oeuvre d'Orient, asociatie care sprijină de peste 150 ani misiunea de evanghelizare a Bisericilor Răsăritene aflate în comuniune cu Scaunul Apostolic, au participat peste 400 de credinciosi romani din capitala frantei si imprejurimi.
Deasemeni, numerosi credinciosi francezi ori de alte nationalitati, au umplut mareata catedrala care a rasunat de cantari romanesti sustinute de corul misiunii greco-catolice de la Bruxeles, precum si de corul colegiului greco-catolic „pio Romeno" de la Roma.
Si pentru ca la eveniment au participat, alaturi de episcopii, preotii si credinciosii romani, si episcopi, preoti ori credinciosi din alte biserici catolice, anumite parti ale liturghiei au fost rostite si in limba franceza, oferind astfel posibilitatea celor prezenti de a participa activ la sfanta liturghie, la care cu totii s-au impastasit din sfintele taine.
Si pentru ca prezenta ierarhilor romani intr-o comunitate din diaspora inseamna sarbatoare, in haine de sarbatoare s-au imbracat si cei prezenti.
De la mic la mare, cei mai curajosi si-au pus straiele populare marcand astfel zonele lor de provenienta din Romania, asa am inteles, ceea ce ne era deja lesne de inteles ca aici la Paris se gaseste un coltisor de ardeal, de acolo au venit cei mai multi, unii... s-au nascut si au fost botezati aici, prin ei, comunitatea incearca sa pastreze vie amintirile de acasa, limba, portul si nu in ultimul rand... credinta. Caci nu-i asa? „Credinta noastra este viata noastra".