Het Romeinse aquaduct van Berg en Dal naar Nijmegen

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 7 ม.ค. 2025

ความคิดเห็น • 12

  • @anneliessegers101
    @anneliessegers101 5 ปีที่แล้ว +1

    Fantastisch dat de filmpjes beschikbaar zijn op youtube. Ik gebruikte heel graag de app met mijn leerlingen, maar dankzij de filmpjes kunnen ze toch nog de belangrijkste informatie zelf verwerken.

  • @Plons0Nard
    @Plons0Nard 4 ปีที่แล้ว +1

    Hoe hebben de Romeinse ingenieurs het hele spulletje kunnen uitmeten ? Wat een prestatie !
    Dank voor deze mooie reportage. Kan zo in "Van gewest tot gewest " 👍🤝
    Edit: ik heb de andere afleveringen gevonden waarin het wordt uitgelegd. Dank 🤝

  • @ellaschmitz238
    @ellaschmitz238 8 ปีที่แล้ว +6

    Dat was genieten. Ik ben geboren enn getogen op de Water Meerwijk in 1929. Mijn vader was in dienst als particulier chauffeur van de fam. den Breejen v.d. Bout . Na ongeveer 60 jaar in het westen, besef ik pas hoe prachtig onze jeugd is geweest. Nog steeds heimwee.
    Zoek nog verder op internet.
    Vr.gr. Ella Schmitz-HEGEMAN.
    Kastanjestr.40 2691 `sGravenzande.
    eldecamade@planet.nl

    • @ronaldderooij1774
      @ronaldderooij1774 8 ปีที่แล้ว +1

      Waarom zet u uw hele adres op internet? Niet doen hoor.

  • @Ivan.Domenie
    @Ivan.Domenie ปีที่แล้ว

    mooi verteld

  • @ronaldderooij1774
    @ronaldderooij1774 8 ปีที่แล้ว

    Ga zeker nog even kijken daar. Is er een wandelroute van?

    • @petervdheijdenfilms
      @petervdheijdenfilms 7 ปีที่แล้ว

      Ja zeker! kijk op www.aquaductgroesbeek.nl of download de app in de App store (helaas alleen voor iPhone)

    • @ronaldderooij1774
      @ronaldderooij1774 2 ปีที่แล้ว

      @@petervdheijdenfilms Dank! Ik heb de wandeling inmiddels met mijn 22 jarige zoon (een groot romeinenliefhebber) gemaakt. Nog indrukwekkender dan in de film! Tevens vermeldenswaard de romeinse herberg in het Heilig Land stichting. Echt lekker romeins getint eten daar voor een redelijke prijs. Ik heb er veertig jaar geleden ook een hele dag gewandeld. Ik kan me van toen nog herinneren dat in Berg en Dal er enorme hoeveelheden romeinse dakpannen waren opgeslagen in schuurtjes. En je vond ze ook nog bij bosjes in de bosjes. Dat vond ik toen ook erg indrukwekkend. Inmiddels weet ik dat er een enorme militaire romeinse dakpannenfabriek was, vanwege de klei die daar gevonden werd.

  • @tibfulv
    @tibfulv 6 ปีที่แล้ว

    This looks interesting, but unfortunately I was unable to follow your Dutch narration. Any chance it can be translated into English?
    Edit: Never mind, I'm a fool. Just found your English language versions.

  • @NiekopTube
    @NiekopTube 7 ปีที่แล้ว

    1.40 Eindelijk iemand die het met me eens is: op het 5 eurobiljet staat de Pont du Gard afgebeeld. Ik heb ooit een e-mail gestuurd aan de Europese "uitgever" van eurobiljetten met de vraag of die brug op het 5 eurobiljet de Pont du Gard was. Nou, dat was niet het geval, want op eurobiljetten mochten geen landgebonden afbeeldingen staan. De Oostenrijkse ontwerper van het 5 eurobiljet had de afgebeelde brug "helemaal zelf bedacht"! Als regelmatig bezoeker van de Pont du Gard ben ik er evenwel altijd in blijven geloven dat die Oostenrijkse ontwerper gewoon de Pont du Gard had nagetekend (ik kan zelfs de plek aanwijzen vanwaar je precies dát uitzicht op het aquaduct hebt). Nu, eindelijk, bevestigt een historicus mijn idee: op het 5 eurobiljet staat een afbeelding van de Pont du Gard. (mijn favoriete Romeinse bouwwerk aller tijden!).

    • @petervdheijdenfilms
      @petervdheijdenfilms 7 ปีที่แล้ว +1

      Niek je hebt gelijk, het is natuurlijk de Pont du Gard...waar lijkt ie anders op en waardoor zou die ontwerper anders zijn geinspireerd. Maar formeel klopt het antwoord van de uitgever: op geen van de biljetten staat een werkelijk bestaande brug of gebouw. Dit om te voorkomen dat het ene land meer afbeeldingen kan claimen dan een ander. Want in Europa geldt het gelijkheidsprincipe tussen de landen en dat wordt soms erg ver doorgevoerd. Als je goed kijkt naar het bankbiljet dan zie dat de middelste rij bogen meer bogen telt dan de Pont du Gard. De brug op het bankbiljet geeft zo teveel druk op het middenpunt van de onderste bogen en zou daardoor instorten. De Romeinen waren niet gek...en daardoor kunnen we nu nog genieten van de echte Pont du Gard!