Cum au revenit castorii în râurile României? // Discuție cu Ovidiu Pîrv, Excelsior Arad

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 4 ต.ค. 2024
  • Vânat pentru blană, carne și uleiuri și, implicit, dispărut din mai toată Europa în urmă cu două secole, castorul (Castor fiber) a revenit spectaculos în România. Neoficial, câteva mii de exemplare trăiesc în râurile României și, tot mai frecvent, castorii pot fi întâlniți și în orașele traversate de cursuri de apă. Pe cursul Mureșului din Arad, cei de la Asociația Excelsior au estimat că trăiesc în jur de 100 de exemplare. Acest lucru s-a întâmplat mulțumită unor programe de reintroducere desfășurate în Ungaria și România, prin care castorii au fost eliberați pe Mureș (și nu numai), în amonte și în aval de Arad.
    Programele de acest fel nu sunt ieftine și nici simplu de pus în practică. Dar, spun biologii, a meritat. Motivul? Castorii sunt veritabili ingineri și peisagiști ai naturii și de barajele pe care le construiesc (și de micile lacuri de acumulare din spatele lor) beneficiază pești, amfibieni, insecte, țestoase sau păsări acvatice. În caz de furtuni sau ploi, barajele castorilor reduc riscul de inundații. În perioadele de secetă, apa acumulată se eliberează lent și asigură un flux constant.
    În Arad, unde Mureșul are chiar și 100 de metri lățime, castorii nu construiesc baraje cu copacii pe care îi rod și îi doboară, dar realizează o selecție naturală și o diversificare a vegetației, favorizând regenerarea vegetației și consolidarea malurilor.
    Discutăm despre acest subiect cu Ovidiu Pîrv, membru al Asociației Excelsior Arad și inginer silvic, în cel mai mai nou episod al podcastului “Natura la Ușa Ta”.
    .....
    Ascultă-ne și pe Spotify: anchor.fm/parc...
    Urmărește-ne și aici: Instagram: bit.ly/2JksIfX
    Facebook APNV: bit.ly/3og2CJz
    Facebook Rețeaua pentru Natură Urbană:
    / reteauapentrunaturaurbana
    Website: bit.ly/3mAkAGj
    Natura la ușa ta este un #podcast realizat de Asociația Parcul Natural Văcărești.
    Sunet: Electric Brother / electric
    Grafică și montaj: Kuantum Studio
    Proiectul este derulat de Asociația Parcul Natural Văcărești în parteneriat cu Asociația Societatea Organizată Sustenabil S.O.S - SOS Parcul Est, Asociația Societatea Carpatină Ardeleană (EKE) Satu Mare, Fundația Centrul de Ecologie Montana, Asociația Funky Citizens, Excelsior Arad, EcoTop Oradea, Asociația Walden, Asociația Bio-Team, Societatea Ornitologică Română - Filiala Iași și Asociația Ruralis, și beneficiază de o finanțare în valoare de 224,136 euro, prin programul Active Citizens Fund - Romania, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă!
    #podcast #NaturaLaUsaTa #BiodiversitateUrbana #ReteauaPentruNaturaUrbana #haide #ActiveCitizensFund #Romania #ActiveCitizens #EEAandNorwayGrants

ความคิดเห็น •