06 - Linux'ta Dosya İzinleri: File Permissions

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 19 ต.ค. 2023
  • Herkese merhaba,
    Bu videoda Linux file permission konusunu işledim. Linux dosya sisteminde bulunan dosya ve klasörlere erişim izni nasıl verilir veya nasıl kısıtlanır, bir dosyanın owner’ı ve user grubu nasıl değiştirilir gibi dosya izinleriyle ilgili ihtiyacınız olan herşeyi bulabileceğiniz bir video oldu.
    Video kapsamında Linux dosya sisteminin permission yapısını öğrendik. Hem user bazlı permission hem de rwx yapısında okuma yazma ve çalıştırma haklarının ne olduğunu anladık. Terminalde yaptığımız örneklerle dosyaların izinlerini değiştirerek çeşitli alıştırmalar yaptık.
    Video içeriğinde öğrenilen komutlar:
    - ls
    - chmod
    - chown
    - ve sudo komutunun farklı özelliklerini gördük
    Yavaş yavaş Linux temelleri başlığındaki konuları bitiriyorum. İleriki videolarda Jenkins kurulumunu yapıp kendimize bir CI/CD ortamı yaratacağız. Geri kalmamak için bütün videoları izlemenizi tavsiye ediyorum.
    Sonraki videolarda görüşmek üzere…

ความคิดเห็น • 7

  • @zumruduankakusu
    @zumruduankakusu 14 วันที่ผ่านมา

    Elinize sağlık. Linux’ta özel izinler (sticky bit, SUID, SGUID) konusu çok önemli. Bu konuyla ilgili de video çekebilir misiniz? Çok teşekkürler.

  • @idrisdeniz7298
    @idrisdeniz7298 3 หลายเดือนก่อน

    Hocam teşekkürlerimi yazmadan geçemezdim. Emeklerinize sağlık.

  • @enginkazar8555
    @enginkazar8555 7 หลายเดือนก่อน

    ağzına emeklerine sağlık

    • @alidoganaydin
      @alidoganaydin  7 หลายเดือนก่อน

      Teşekkürler :)

  • @theosaka48
    @theosaka48 4 หลายเดือนก่อน

    elinize sağlık. vi editörden çıkmak için ctrl d ctrl x vb denedim ancak olmadı sonra nasıl cıktım bılmıyom tekrar tekrar bastım cıkmanın kolay yolu nedır acaba :D

    • @alidoganaydin
      @alidoganaydin  4 หลายเดือนก่อน

      Vi editörünü kullanırken iki farklı modu var. Komut modu ve yazma modu. İlk açıldığında komut modunda açılıyor. Komut modundayken klavye tuşlarının farklı özellikleri oluyor. Mesela komut modunda i harfine basarsanız dosyaya i yazmaz, i tuşunun işlevi insert moda yani yazma moduna geçmektir. Yazma modunda klavye tuşları normal yazı şeklinde bastığınız tüm harfleri dosyaya yazar.
      Çıkmak için ilk önce insert modundan komut moduna dönmeniz gerekir. Bunun için esc tuşuna basmanız yeterli. Sonra komut modundayken önce :’ya basıp komut alma işlevine dönmeniz lazım. Sonra da kaydedip çıkmak isterseniz wq yazıp enter’a basmanız lazım. Kaydetmeden çıkmak için q! yazıp enter’a basmanız lazım.
      Yani özetle vi ile bir dosyada çalışırken çıkmak için:
      - önce esc tuşu
      - sonra :wq veya :q! yazıp enter
      Vi gerçekten kullanması zor bir tool. Bununla ilgili de bir video hazırlamam lazım :)

    • @theosaka48
      @theosaka48 4 หลายเดือนก่อน

      teşekkür ederim evet vi hakkında bir video güzel olur elinize sağlık @@alidoganaydin