Hoge energierekening? De oplossing om betaalbaar en snel van het gas af te gaan!

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 11 ก.ย. 2024

ความคิดเห็น • 85

  • @farmrestoration317
    @farmrestoration317 ปีที่แล้ว +3

    Voor iedereen met een melkstal heb ik een tip. Zet tussen de koelmachine van de melktank een warmteterugwinningsvat van 300L. Leg een waterslang door naar huis. Heb je standaard 300L 50 tot 60 graden warm water om je huis op te verwarmen en te douchen. Koste 5000 excl. helft terug als subsidie. Minder dan 1,5 jaar terug verdiend

  • @KillerbeeNL1966
    @KillerbeeNL1966 ปีที่แล้ว

    Mooi om te zien dat de tijd en energie die in deze installatie is gestoken terug verdiend en beloond wordt, nu nog het salderings verhaal , energie leveranciers Rutte en Jetten kijken jullie mee naar dit stukje innovatie ?? Graag belonen en niet terug graaien.
    Complimenten voor dit stukje vakwerk.

  • @fritslevie4461
    @fritslevie4461 ปีที่แล้ว +2

    Complimenten voor de duidelijke en begrijpelijke uitleg 👍

  • @DesiEras12
    @DesiEras12 ปีที่แล้ว +2

    Dank je wel voor de duidelijke uitleg. Ben 78 jaar. Heb op dit moment 12 x 400Wattpiek zonnepanelen. Ga er nog 15 bijleggen en dan een split airco.

  • @michelstokhorst
    @michelstokhorst ปีที่แล้ว

    Goede en duidelijke video, heb vergelijkbare situatie hier thuis.
    1n3 gas ongeveer 2kw stroom nodig is met een prijsplafond van 1,5 per m3 en 0,70 per kw ongeveer vergelijkbaar.
    Het is dat we zelf stroom opwekken en meer terugleveren zodat we beter zoveel mogelijk met elektra kunnen verwarmen.
    Anders is het niet veel voordeliger meer.

  • @nicoessers
    @nicoessers 2 ปีที่แล้ว +2

    Duidelijke uitleg. Zonnepanelen heb ik reeds 4 jaar met ca 4400 kWh opbrengst per jaar. Volgende maand wordt de airco geïnstalleerd, woonkamer verwarmen en koelen en onze slaapkamer alleen koelen. Hebben nooit de verwarming aan op de slaapkamer. Badkamer wil ik nog voorzien van een ThermIQ infraroodpaneel. Hopelijk kan ik mijn gasverbruik van 2000 m3 per jaar terug brengen naar minder dan 1000 of misschien wel 750 m3 op jaarbasis. We gaan het zien. De ontwikkeling van de lucht-water warmtepomp is nog volop bezig en nu veel te duur. Achter een jaar of 5 zal dit mogelijk veel interessanter zijn en mogelijk betaalbaarder.

  • @jacques8393
    @jacques8393 ปีที่แล้ว +1

    Ook recent een 2e airco aangeschaft voor verwarming. Een 2,5Kw voor de slaapkamer en een 5 Kw in de woonkamer.
    Het energie verbruik van de 5Kw valt mij mee, als de kamer (120 kb inhoud) op temperatuur is verbruikt deze zo'n 750 watt.
    Kamer temperatuur is 21 graden, met een elektrisch kacheltje van 2000 watt zou ik de kamer niet warm krijgen.
    Zou voor de kamer wat meer overcapaciteit van de airco nemen.
    Dan is de kamer sneller warm, en gaat de airco zuiniger draaien, klinkt raar een grotere airco die zuiniger werkt.
    Elektrisch verwarmen, moet je wel kunnen compenseren met zonnepanelen. Anders ben je meer geld kwijt in vergelijking met gas.

  • @janmulder88
    @janmulder88 2 ปีที่แล้ว +2

    Goeie video. Ik heb al sinds 2013 zonnepanelen 8000kwh en gebruik al 2 jaar 2 airco s voor het verwarmen van het huis, begin dit jaar 2 boilers geinstalleerd voor het warme water in keuken en douce / bad (gaskraan dicht)en 2000kwh aan panelen bijgeplaatst hiermee hoop ik de gestegen energie prijzen te compenseren.
    Tip als je stroom over hebt kan je een gewone boiler nemen veel goedkoper in aanschaf dan een zonneboiler, deze kan ook met zonnestroom opgewarmt worden.

    • @jrrooster8103
      @jrrooster8103  2 ปีที่แล้ว

      Klopt, e boilers zijn goedkoop. Maar hou rekening met een verbruik baan 2000kwh voor het verwarmen daar van. Met de huidige stroom prijs zou dat heel duur worden, en helemaal als salderen wordt afgeschaft.

    • @wubbek4464
      @wubbek4464 2 ปีที่แล้ว +3

      @@jrrooster8103 goede video,
      wij hebben ook een e-boiler geplaatst. we hebben 30 zonnepanelen op het zuiden en schakelen de boiler als de zon schijnt het water blijft ong 12 uren warm

    • @gercomar2892
      @gercomar2892 ปีที่แล้ว +1

      @@jrrooster8103 Het verbruik van een E boiler ligt wel enorm aan het huishouden wat je hebt. Wij gebruikten hier met zijn 2en maar 100 m3 gas per jaar voor warm water en dat is nu met de E boiler maar ca 600 kwh. Voor ons was een warmtepompboiler niet snel rendabel, maar als je een gezin hebt en veel warm water gebruikt dan is een warmtepompboiler wel heel snel rendabel en wordt het inderdaad heel duur met een E boiler. Zeker met de huidige prijzen!

    • @eelcodullaart3249
      @eelcodullaart3249 ปีที่แล้ว

      Hallo jan.. over 3 weken krijg ik aircos geinstalleerd en ik heb nog de keus voor welk merk en type ik wil.. welk merk of type raad jij aan en welke.zou je nu plaatsen.als.je nog een keer.moest doen? Groet eelco

    • @gercomar2892
      @gercomar2892 ปีที่แล้ว

      @@eelcodullaart3249 Ik zou gaan voor MHI units. Zeer efficient en gebruiksvriendelijk en werkt heel stil en soepel. Ik heb er hier 5 van en bevalt zeer goed. Vooral de ZSX serie. Daikin is ook een goed merk hoor ik veel. Deze A merken kosten iets meer dan LG / Panasonic of andere merken maar als je de units veel gaat gebruiken absoluut de investering waard!

  • @stephanhoman7219
    @stephanhoman7219 ปีที่แล้ว +1

    Ik zit ook te denken aan een investering in zonnepanelen, in plaats van terug leveren zou ik voor een accu willen gaan die minimaal 10kwh kan opslaan. Hiermee worden we nog minder afhankelijk van leveranciers. Wat is jouw mening?

  • @LarsTclips
    @LarsTclips 7 หลายเดือนก่อน

    Heb je ook wel eens gedacht aan PVT panelen? Ik ben daar vanuit mijn afstudeerstage op de TU Delft onderzoek naar aan het doen. Mag ik je misschien een keer wat vragen stellen :)? Mvg, Lars

  • @Thugie0115
    @Thugie0115 ปีที่แล้ว +1

    Heb wel wat opmerkingen over je elektro verhaal, en over de installatie daarvan.
    Maar wat als de salderings regeling er niet meer is? Hoeveel wek je op op een dag in de winter? En hoeveel kW verbruik je op zo’n dag aan verwarming? Dan is je rekensom heel anders… en een accu slaat niet op van zomer naar winter, ja hooguit een dag.

    • @jrrooster8103
      @jrrooster8103  ปีที่แล้ว +3

      Klopt een groot deel van het verhaal staat met het salderings verhaal. Of een een redelijke terugleververgoeding zeg maar 70%. Als dat beide niet zo is of wordt zijn de cijfers totaal anders.
      Helaas weten we met dit kabinet dat je nooit weet waar je aan toe bent. Ik mis dat ook een langetermijnvisie

  • @scopaman4647
    @scopaman4647 ปีที่แล้ว

    Ha moi Rik, wat een mooie duidelijke uitleg. Ik heb echter nog een vraag/aanvulling. Jij hebt mogelijk een overkill aan zonnecellen. Wanneer dit het geval is dan gebruikt de airco geen stroom vanuit het net maar vanuit je zonnecellen. Dit bespaart in jouw voorbeeld nogmaals 750 pietermannen.

  • @JePeVePe
    @JePeVePe ปีที่แล้ว

    Hoe denk jij over 'opslag' van electriciteit? Ofwel... domweg gezegd 'accu's' eronder... Kosten besparing is 1, maar... je wilt met zonnepanelen eigenlijk zoveel mogelijk onafhankelijk zijn, en... bij blackouts ed toch 'gewoon' stroom krijgen. Nu begrepen dat as de stroom uitvalt, bijna alle zonnepanelen 'het wel doen, maar je kunt de stroom niet gebruiken'.
    PS heb je in je berekening ook de installatie kosten meegenomen? Had ook begrepen dat je het niet altijd 'zelf' mag doen, laat staan, dat het verstandig is voor de meesten, aangezien er veel fout kan gaan met zulke systemen as je het zelf aanlegt (niet iedereen heeft verstand van stroom ed).

  • @pitchke77
    @pitchke77 ปีที่แล้ว

    De berekening hoeveel stroom je bespaard klopt niet als je een slimme meter hebt. De meeste mensen zijn gaan werken wanneer de zon schijnt, soms zijn er grijze dagen en in de winter brengen de zonnepanelen veel minder op. Een gemiddeld werkend gezin gebruikt maar 20-25% rechtstreeks van zijn eigen zonnestroom. Dus de rest moet je salderen via injectie en terug aankopen wanneer er te weinig of geen zon is. Met een thuisbatterij kan je uw verbruik van eigen zonnestroom verhogen naar 60-85% afhankelijk levensstijl, grote batterij en hoeveelheid zonnepanelen.

  • @JaapGrootveld
    @JaapGrootveld ปีที่แล้ว

    Als de salderings regeling er niet meer is, is het dan mogelijk om stroom aan je buren te leveren. En is dat sowieso niet een goed idee?

  • @eelcodullaart3249
    @eelcodullaart3249 ปีที่แล้ว

    Dank voor.nuttige video! Ik krijg binnenkort aircos geplaatst en kan nog merk en type kiezen. Voor welk merk of type.zou je.nu gaan als.je het nu zou installeren?

  • @janvanderkruyk
    @janvanderkruyk ปีที่แล้ว +3

    Duidelijk en goed uitgelegd heel nuttig. Vraag is of je niet de afschrijving van het hele spul en een post voor onderhoud moeten meenemen?

    • @jrrooster8103
      @jrrooster8103  ปีที่แล้ว +1

      Dankjewel voor de input. Mijn vorige set uit 2011 (ander huis) heeft nooit storing gehad of ander onderhoud, zelfs nooit schoongemaakt. Aangezien het spul zeer lang mee gaat(ca 30-40jr) en direct je huis in waarde doet vermeerderen heb ik daar geen kosten voor genomen.

    • @janvanderkruyk
      @janvanderkruyk ปีที่แล้ว

      @@jrrooster8103 dat verklaart het. Bedankt.

    • @mr.breugelmans
      @mr.breugelmans ปีที่แล้ว

      @@janvanderkruyk zonnepanelen icm warmtepompen zijn geen alternatief om je verwarmingskosten te verlagen. Reden: op het moment dat het verbruik maximaal is werken de zonnepanelen niet. ( 's avonds in de winter )

    • @michelstokhorst
      @michelstokhorst ปีที่แล้ว +1

      @@mr.breugelmans
      Tot 2025 is 100 % te salderen, dus als je nu zonnepanelen plaatst is het tegen die tijd al terugverdiend.

    • @Soepsliert
      @Soepsliert ปีที่แล้ว

      @@mr.breugelmans bij een goed geïsoleerd huis hoeft de verwarming niet 24h per dag te draaien, en voor de SCOP is het zelfs beter om zoveel mogelijk overdag te verwarmen. Daarnaast waait het vaak wel in de nacht of op een bewolkte dag. Bovendien, zelfs als je WP op stroom uit een gascentrales draait ben je de helft goedkoper uit dan met een CV ketel (uitgaande van SCOP 4, zelf afgelopen stookseizoen SCOP 5 gedraaid, bij SCOP 2-2,5 draai je quitte qua verbruikskosten, maar dan heb je echt een heel slecht ingeregelde installatie of veel te warme aanvoer nodig).
      Met een Airco hoeft er trouwens niets ingeregeld te worden, enige belangrijke is dat je genoeg kWs hebt bij -10C buiten, en dan haal je vaak ook een SCOP van 4.

  • @Rozendal.R20
    @Rozendal.R20 ปีที่แล้ว

    Erg leuk om ze pv systeem te zien👌🏻

  • @bwm9637
    @bwm9637 ปีที่แล้ว

    hoeveel gebruikt die airco in verwarmbedrijf en kun je dat overdag in de winter opwekken als je een 7.700 kw piek zonnepanelen hebt?zodat die aircoverwarming bij daglicht gevoed wordt door de panelen? Ik snap dat zomers de airco wel gevoed kan worden

  • @lageveen325
    @lageveen325 ปีที่แล้ว +1

    een warmtepomp trekt het prima in december de nieuwe typen doen het prima tot -15

  • @corroelofs6753
    @corroelofs6753 ปีที่แล้ว

    onze buurman heeft in januari panelen op het dak gelegd na een maand de omvormer stuk, hij heeft nog geen nieuwe kan tot november duren. Dus hele jaar geen stroom van de panelen, lekker hè.

  • @hinderikusbos1370
    @hinderikusbos1370 ปีที่แล้ว

    Dank je wel voor het delen , dit miste ik een beetje , zeer goede uitleg en heel mooi optrekje .
    Kom jij uit Groningen of Friesland , ik hoorde soms een half bekende tongval . Lol

    • @jrrooster8103
      @jrrooster8103  ปีที่แล้ว +1

      Grunn

    • @hinderikusbos1370
      @hinderikusbos1370 ปีที่แล้ว

      @@jrrooster8103 ha , dan woitst doe wel wat oin kobstubbe is . Lol
      Ik woon nou in harderwiek , mor ik kom uut twoide Mont , vlak Bie musselkenoal . Lol
      In de joorn 80 bin ik noar harderwiek verhuust .

  • @GaensDrone
    @GaensDrone 2 ปีที่แล้ว

    Rendement van de warmtepomp van 400% is toch niet doorheen de hele periode van september/oktober/november/maart/april? Zitten toch heel wat te lage temperaturen om die COP nog te kunnen halen dan?

    • @jrrooster8103
      @jrrooster8103  2 ปีที่แล้ว

      Cop daalt natuurlijk wel iets, maar zolang het niet vriest haal ik een cop van 3.6 tot 4.0. Niet slecht!

    • @Soepsliert
      @Soepsliert ปีที่แล้ว

      SCOP van 4 is een seizoensgemiddelde. In december januari is de COP misschien gemiddeld 3, maar daar staat tegenover dat je in maart of oktober een gemiddelde COP van 5 of zelfs 6 kunt halen.

  • @chrisclassic4992
    @chrisclassic4992 ปีที่แล้ว

    Mooi filmpje ik heb 2013 8 panelen serie gelegd , werken nu nog 2 jaar terug airco er bij , maart begonnen verwarmen scheelde me al 300 kuub gas ik verbruik 1200 per jaar en stroom pak ik alles van panelen wel 1 persoon huishouden ter info mvgr

  • @ronald0122
    @ronald0122 ปีที่แล้ว

    hoeveel verbruikt zon airco om te verwarmen gemiddeld?

    • @Soepsliert
      @Soepsliert ปีที่แล้ว

      2kWh ipv 1 kuub gas, zoals in filmpje uitgelegd. Dus als je 1000 m3 gas wilt vervangen, 2000 kWh, ofwel de jaaropbrengst van 5 PV panelen van 400Wp.

  • @fritsliefhebber7032
    @fritsliefhebber7032 ปีที่แล้ว

    Top Rik, heb je het zelf gemonteerd allemaal?

  • @WAB1970AD
    @WAB1970AD ปีที่แล้ว

    sta op het punt om een airco aan te schaven om mee te verwarmen maar vindt de keuze voor het aantal KW wel wat lastig op verschillende websites zie je voor de zelfde KW verschillende uitkomsten ik heb 41m2 - 103m3 huis is voldoende goed geïsoleerd kan ik met een 3,5 vooruit of moet ik toch voor de 5KW gaan ik hoef geen 21 graden heb de ketel maximaal op 18 staan. Ik heb 2600 Wp op mijn garage liggen krijg hier echter rond de 2200 Kw jaarlijks terug ze liggen op het zuiden in de winter last van schaduw maar in de zomer in de volle zon. Zodra de saldering wordt gekort dan maar investeren in een accu systeem.

    • @gercomar2892
      @gercomar2892 ปีที่แล้ว

      Een 3,5 Kw unit is vast wel voldoende, voor die ruimte met goede isolatie. Pas als saldering er echt bijna helemaal af is kan een accu systeem rendabel worden. En dan nog moet het verschil tussen geleverd en terug geleverd vrij hoog zijn voordat een accu met dit verschil zich terug kan verdienen.

    • @Thugie0115
      @Thugie0115 ปีที่แล้ว

      Haha, wil je je zomerstroom meenemen naar de winter met een accu? Succes

    • @gercomar2892
      @gercomar2892 ปีที่แล้ว +1

      @@Thugie0115 Nee hoor dat is niet mogelijk. Maar je zonnestroom savonds en snachts gebruiken kan wel efficient worden met een accu natuurlijk

    • @WAB1970AD
      @WAB1970AD ปีที่แล้ว

      ​@@Thugie0115 Inderdaad wat Gerco zegt. Ik denk toch dat het sneller kan ligt maar net wat voor rendement je terug wilt krijgen een terug verdien tijd van 2,5 jaar zit er niet in maar met de huidige energieprijzen kun je snel leuke rendement maken en het geld op de bank laten staan levert toch niks op 🙂.

    • @Thugie0115
      @Thugie0115 ปีที่แล้ว

      Ja, je kunt je stroom opslaan voor s nachts inderdaad. Maar je kunt bij lange na niet heel de winter verwarmen met energy uit een accu, hooguit een dag in de winter. En laat nou net de winter de periode zijn waarin je het meeste verbruikt. Dus dat blijft een uitdaging.
      En over geld op de bank laten, of investeren, daar had ik het niet over.

  • @pauljansentextor1788lx
    @pauljansentextor1788lx ปีที่แล้ว

    goed werk

    • @pauljansentextor1788lx
      @pauljansentextor1788lx ปีที่แล้ว

      Ik gebruik zelf maar 500 m3 gas per jaar. Ik kook, douche, en in de keuken warmwater allemaal op elektrisch. Ik heb 16 zonnepanelen a 3,7 mWh per jaar opbrengst. Ik krijg een Daikin 3,5 kW airco met invertertechniek voor verwarmen van de benedenverdieping en ga daarmee gas besparen. Dus hoeveel het gasverbruik omlaag gaat weet ik nog niet maar met meer dan de helft hoop ik. Mijn huis is aardig geïsoleerd momenteel dus. Ook spouwmuurisolatie, vloer- en dakisolatie en zo. We wonen met zijn tweeën. Dus hopelijk volgend jaar juni niet al teveel verhoging als ik mijn goedkope contract moet omwisselen. Ik zit nu bijna voor niks.

  • @08047870
    @08047870 ปีที่แล้ว

    hoe is je ervaring met zonneboilers ik zie dat jij er 2 hebt op het dak

    • @jrrooster8103
      @jrrooster8103  ปีที่แล้ว +1

      Ik zal binnenkort even een video uploaden over de zonnneboiler

    • @08047870
      @08047870 ปีที่แล้ว

      @@jrrooster8103 ik kijk er naar uit

  • @czondag
    @czondag ปีที่แล้ว

    Vraagje , krijg je geen last van een te droge lucht? Met de airco?

    • @jrrooster8103
      @jrrooster8103  ปีที่แล้ว

      Wel soms droge lucht. Maar dat komt meer door de houtkachel. Met een luchtbevochtiger krijgen wij het wel weer op peil van 30% naar 60%

    • @muchomalo100
      @muchomalo100 ปีที่แล้ว

      Extra biertje of wijntje open trekken bij de open haard.

    • @rsport2053
      @rsport2053 ปีที่แล้ว

      @@jrrooster8103 60% is toch niet het pijlpunt? Dat is toch de maximale vochtigheid? (daarboven krijg je vochtproblemen).

    • @jrrooster8103
      @jrrooster8103  ปีที่แล้ว

      @@rsport2053 onder de 50% vinden wij het niet meer aangenaam. Onder de 40% krijg je echt last van de ogen.

    • @Soepsliert
      @Soepsliert ปีที่แล้ว

      Overigens droogt (condenseert waterdamp uit de lucht) een warmtepomp of airco altijd aan de koude kant van het koelcircuit, dus bij koelen is dit binnen en in verwarmingsmodus is dit buiten. Als tijdens het verwarmen de luchtvochtigheid buiten hoog genoeg is zie je dus ook vocht naar beneden druppelen bij de buitenunit. Bij buitentemperaturen onder de 4C zie je zelfs het condens aanvriezen op de buitenunit, die dan dus ook af en toe een ontdooicyclus moet uitvoeren door tijdelijk te koelen.
      Het droger worden van de binnenlucht is bij verwarmen met een airco dus niet anders dan bij verwarmen met CV (de absolute luchtvochtigheid binnen blijft gelijk, maar de relatieve luchtvochtigheid daalt tijdens het verwarmen). Je ziet dat mensen bij verwarmen met CV ook wel eens bakjes water aan de radiatoren hangen om dit tegen te gaan.

  • @harrienak8905
    @harrienak8905 ปีที่แล้ว +1

    cijfers en prijzen zijn allemaal wel een beetje in het voordeel van jouw verhaal. en stel dat de oorlog binnen paar maanden voorbij is, kan alles zo weer omlaag gaan waardoor de terugverdientijd wel 10 jaar kan zijn. zeker als de salderingsregeling vervalt.

    • @jrrooster8103
      @jrrooster8103  ปีที่แล้ว +2

      Dit is dus de reden waarom nu sommige mensen een hoge energie rekening hebben. Ik hoor al 10 jaar de ja maar… redenen om het niet te doen. Voor ons is het in ieder geval de beste inverstering ooit geweest die zich al 4 keer heeft terug betaald. Zie je het niet zitten doe je het niet, vindt je het een goed idee, doe je het wel.

    • @jrrooster8103
      @jrrooster8103  ปีที่แล้ว

      Kwam trouwens net op marktplaats nog een advertentie tegen. Mitsubishi airconditioning met standaard installatie voor 1750,-

    • @Soepsliert
      @Soepsliert ปีที่แล้ว

      @@jrrooster8103 MHI of ME? Zijn twee verschillende merken namelijk. ME staat geloof ik nog net iets beter bekend dan MHI, maar allebei wel goed.

  • @mr.breugelmans
    @mr.breugelmans ปีที่แล้ว

    Eenmaal het huis warm is heb je dan maar 300 Watt nodig? Klopt niks van. De verliezen door de muren, ramen en deuren moeten toch terug aangevuld worden? Een normaal huis, redelijk geïsoleerd vraagt 8 kW permanent. Met een SCOP van 3.6 is dit ca 2.2 kW elektriciteitsvraag. Verder is deze airco een lokale verwarming waarbij de warmte zich niet verspreid naar andere lokalen omdat de verwarmde lucht te koud. De circulatie is op kamerniveau. Reken je alles uit kan je beter op stookolie, of lokaal op petroleum bij verwarmen.

    • @Soepsliert
      @Soepsliert ปีที่แล้ว

      8 kW betekent een dagelijks gasverbruik van 24 m3. Ik hoop toch wel dat je alleen bij strenge vorst zoveel gas nodig hebt. Een airco zal bij die temperaturen (COP 2,5 bij - 10C is reëel) ws inderdaad 3 kW input nodig hebben om het in z'n eentje te trekken. Punt is dat het bijna nooit meer zo koud is in NL, overdag is dit al zo'n 20 jaar geleden, laat staan meerdere dagen achter elkaar. Tijdens de meeste winterdagen zal de airco lekker op een laag pitje 300W pruttelen. En als het dan toch -10C wordt kun je altijd nog de oven (a 2 kW COP1) aanzetten of een straalkacheltje om de airco te helpen.
      Jij in elk geval veel plezier gewenst met je mazoetkachel.

  • @FreerunMediaService
    @FreerunMediaService ปีที่แล้ว +4

    Het punt is dat iedereen steeds blijft vergeten dat gebruik niet de hoofdreden is van de hoge energierekeningen. Ja je kan bezuinigen op je verbruik en ja je kan panelen plakken tot je een ons weegt maar wat de kosten echt steeds hoog blijft houden zijn de aansluitingen. Zolang je aan blijft gesloten op het net zal je daar kosten van blijven houden en met al dat politieke gespring en het groot graaien naar geld, zijn dat de kosten die alleen maar hoger worden. Zelfs als je niets zou verbruiken kan je rekening zomaar 200 euro zijn voor alleen het feit dat je bent aangesloten. Ik gebruik in mijn huis gemiddeld 800m3 per jaar aan gas, ongeveer 2200kw per jaar electra en met die waarden zullen een hele berg mensen heel jaloers kijken. Toch is mijn rekening 3x hoger geworden terwijl ik minder ben gaan verbruiken. Het zit hem niet in het verbruik, daar verdienen ze ook niet op. De maatschappijen en de overheid verdienen alleen op de aansluiting.

    • @gercomar2892
      @gercomar2892 ปีที่แล้ว +1

      Wat een onzin zeg. De aansluitingen in NL zijn juist erg goedkoop. Als je rekening 3 keer zo hoog wordt is dat omdat tegenwoordig de energie 3 keer zo duur is. Kijk je weleens het nieuws de laatste tijd?

    • @ericrabaey2889
      @ericrabaey2889 ปีที่แล้ว

      Heel terechte opmerking!!! Dat ervaar ik ook jaar na jaar. Een echte schande is het.
      Zo wordt je niet gestimuleerd om het zuiniger aan te pakken. Het is allemaal puur geldgewin. Al die politiekers die een zitje hebben in die maatschappijen en ervoor goed betaald worden. Het geld wordt gewoon bij ons gehaald

    • @Soepsliert
      @Soepsliert ปีที่แล้ว +1

      Qua elektriciteit kost vastrecht met deze prijzen naar verhouding echt niets meer als je uitgaat van een 3x25A of 1x35A aansluiting. Jaarlijks vastrecht is minder dan de helft van de maandelijkse energiekosten bij veel mensen. En het onderhoud van het net moet toch ergens van betaald worden?
      En bij gas hoef je ook niet voor het vastrecht van het gas af te gaan. Wij hebben jaarlijks nog 50 m3 nodig dankzij hybride warmtepomp, en dan met de huidige prijzen 3,33/m3 zijn de vastrecht kosten 150E (laagste capaciteitstsrief staffel