Du har många riktigt, riktigt bra filmer. Men i denna är det synd du presenterar "parenteser först" som en regel. Det är ju ingen regel. Parenteser har ju inte ens någon prioritet då de inte är operatörer. Dessutom gäller ju prioriteringsreglerna lokalt för vad en operand får eller inte får vara med i för operationer. Det gäller ju inte för hela uttrycket. Problemet att presentera det så här som de tyvärr gör i många av böckerna på högstadiet/gymnasiet är att det skapar en illusion av att det i princip finns en entydig ordning man måste följa när så faktiskt inte är fallet. Detta är en massiv björntjänst som gör att elever systematiskt kommer missa enklare omskrivningar när de ska lösa mer komplicerade uppgifter. Sen blir de ju förvirrade då man senare lär sig många distributiva lagar (som är lagar), som uppenbart strider mot den påhittade "regeln" att parenteser har högst prioritet, helt enkelt eftersom det inte är någon regel att man ska ta parenteser först. Enligt vad de lärt sig tvingas de därför bryta mot någon "lag" när de ska lösa ekvationer med variabler i parenteser. Sen är insikten att man kan börja precis var man vill i ett uttryck så länge båda operanderna som är involverade följer reglerna extremt viktig och inte alls särskilt krångligt att lära ut (förutom att man då först måste visa att det lärt sig tidigare är fel). De flesta kommer sannolikt inte kunna lösa 91+(1000000-7)*13 utan räknare om de tror det är en lag att man måste beräkna det i parenteser först, så det är ju problematiskt även i uttryck utan variabler. Det hade varit en sak att kalla detta "tips på i vilken ordning man kan evaluera ett uttryck", det hade varit helt OK och till och med bra om man är tydlig med att betona friheten man ofta har. Att eleverna eventuellt temporärt kan känna sig något förvirrade av att man ofta kan utföra operationerna i ett uttryck i många olika ordningsföljder är en ren bagatell av problem jämfört med det systematiska handikapp de får om de intalats att det är så strikta regler för i vilken ordning man kan utföra operationerna. Det ger otroligt mycket onödig frustration för elever i senare skede av sin matematikutbildning och dessutom massa extra jobb för lärarna att få bort illusionen av att ordningen är så strikt påtvingad över hela uttrycket. Men det är svårt att upptäcka att det är där skon trycker, för det manifesterar sig ofta när de ska lösa vissa problem, och endast om man är där som lärare eller pratar med eleven efteråt inser man att de fastnade för att de inte hade förstått den höga graden av frihet de faktiskt har i ordningen man tar operationerna i ett uttryck. Absolut, ibland behöver man förenkla ner saker när man lär sig saker på grundnivå och sedan lära sig hur det är på "riktigt" några år senare. Detta bör dock verkligen inte vara ett sådant fall. Nackdelarna är så otroligt mycket större än fördelarna här.
Bästa förklarningen jag har sett
Mycket bra förklaring! Det här var bra att repetera.
älskar dom olika färgerna!
”Chexchoklad”
Noxzl haha, västgötskan xD
BROR JAG ÄLSKAR DIG TACK SÅ MYCKET DU ÄR BÄTTRE ÄN MIN FÖRRE MATTELÄRERE
Tack!
Tack så mycket
kung du är :)
Håller med!
Nån som sätter kollar 2024
nej det är 2022 october
Tack ska du ha min lärare
Är han din lärare?
e1m0h is gona dance для Родины
Kexchoklad* (inte chex)
Västgötska ! ;) ^^
OK
onumrerade exempel!
De heter k-e-x choklad inte cehchoklad
tjaaa wilmerrrrr
hjälpte mer än min matte lärare tack så himla mycket
chexkoklad
Du har många riktigt, riktigt bra filmer. Men i denna är det synd du presenterar "parenteser först" som en regel. Det är ju ingen regel. Parenteser har ju inte ens någon prioritet då de inte är operatörer. Dessutom gäller ju prioriteringsreglerna lokalt för vad en operand får eller inte får vara med i för operationer. Det gäller ju inte för hela uttrycket. Problemet att presentera det så här som de tyvärr gör i många av böckerna på högstadiet/gymnasiet är att det skapar en illusion av att det i princip finns en entydig ordning man måste följa när så faktiskt inte är fallet.
Detta är en massiv björntjänst som gör att elever systematiskt kommer missa enklare omskrivningar när de ska lösa mer komplicerade uppgifter. Sen blir de ju förvirrade då man senare lär sig många distributiva lagar (som är lagar), som uppenbart strider mot den påhittade "regeln" att parenteser har högst prioritet, helt enkelt eftersom det inte är någon regel att man ska ta parenteser först. Enligt vad de lärt sig tvingas de därför bryta mot någon "lag" när de ska lösa ekvationer med variabler i parenteser. Sen är insikten att man kan börja precis var man vill i ett uttryck så länge båda operanderna som är involverade följer reglerna extremt viktig och inte alls särskilt krångligt att lära ut (förutom att man då först måste visa att det lärt sig tidigare är fel). De flesta kommer sannolikt inte kunna lösa 91+(1000000-7)*13 utan räknare om de tror det är en lag att man måste beräkna det i parenteser först, så det är ju problematiskt även i uttryck utan variabler.
Det hade varit en sak att kalla detta "tips på i vilken ordning man kan evaluera ett uttryck", det hade varit helt OK och till och med bra om man är tydlig med att betona friheten man ofta har. Att eleverna eventuellt temporärt kan känna sig något förvirrade av att man ofta kan utföra operationerna i ett uttryck i många olika ordningsföljder är en ren bagatell av problem jämfört med det systematiska handikapp de får om de intalats att det är så strikta regler för i vilken ordning man kan utföra operationerna. Det ger otroligt mycket onödig frustration för elever i senare skede av sin matematikutbildning och dessutom massa extra jobb för lärarna att få bort illusionen av att ordningen är så strikt påtvingad över hela uttrycket. Men det är svårt att upptäcka att det är där skon trycker, för det manifesterar sig ofta när de ska lösa vissa problem, och endast om man är där som lärare eller pratar med eleven efteråt inser man att de fastnade för att de inte hade förstått den höga graden av frihet de faktiskt har i ordningen man tar operationerna i ett uttryck.
Absolut, ibland behöver man förenkla ner saker när man lär sig saker på grundnivå och sedan lära sig hur det är på "riktigt" några år senare. Detta bör dock verkligen inte vara ett sådant fall. Nackdelarna är så otroligt mycket större än fördelarna här.
Även så på 7:11
Svaret är 23 på det sista
Hej, du har räknat fel sista ekvationen ....
Hans uträkning stämmer.
r/woooosh
4: 48, brukar man inte räkna multiplikation före addition, alltså 13 + 12 = 25
*jag menar 12 + 13
@@OsmanOsman-ip6qc m