Projenizi yapmaya çalışan ama bolca sorun yaşayan bir arkadaşıma yardım için videonuzu izledim. Özür dileyerek bir noktayı vurgulamak isterim. Bir yarıiletken eleman olan ve NTC (negative temperature coefficient) davranışı sergileyen bir LED asla bir kaynağa (sabit akım kaynağı olmadığı sürece) doğrudan bağlanamaz. Yeşil LED'lerin forward voltage değeri 2.0 - 2.2 V civarındadır. Eğer 3.3V çıkışa doğrudan bağlarsanız kısa sürede yanarlar. Elektroniğin temel ilkelerinden birisi, NTC özellikli bir elemanın ancak bir PTC (positive temperature coefficient) özellikli elemanla seri bağlanması durumunda güvenle kullanılabileceğini söyler. Yani bir dirençle. (Sabit akım kaynağı konusuna girmiyorum). Dolayısıyla max. 20 mA akımla beslenen standart 5 mm yeşil LED'i 3.3V ile besleyecekseniz (3.3 - 2.2 = 1.1V, 1.1V / 0.02A = 55 ohm) en az 56 ohm (standart değer olarak 55 bulmanız güçtür), daha da iyisi 82 - 100 - 120 ohm bir ön dirençle kullanmanız gerekir. Bütün bunlara ek olarak, verdiğiniz şemadaki akım ölçüm bağlantısı ile Robotistan sitesinde (sizin de link verdiğiniz) Voltmetre Ampermetre modülü bağlantı şemasının uyumsuz olduğunu da hatırlatmak isterim.
Ben de bunun gibi benzeri videolardan görerek yapmaya çalıştım. 3 Power Supply, 2 Dc-Dc dönüştürücü yaktım. Sırf video içeriği üretmek için yapılmış işler. Zaten o motora azıcık yük yükleyince güç kaynağı kendini kısa devreye alıyor. Olan bizim gibi elektronik bilgisi zayıf insanlara oluyor.
@@mc3702 Motorlar sadece motor sürücüler ile kullanılmalıdır. Aksi durumda bağlanılan kaynağı yakarlar. Detayını merak ederseniz "Back EMF" yazarak arama yapabilirsiniz.
yanlış bilgi, potansiyometre büyüdükçe hassasiyet artmaz, bu tip bir projede kullanılması gereken maksimum 10k potansiyometre olmalıdır ayrıca daha hassas bir ayar için çok turlu 10k potansiyometre kullanabilirsiniz... Dikkat ederseniz potansiyometre dedim trimpot demedim çok turlu potansiyometre.
Çok haklısınız, bu projede en önemli olan kısım voltaj ayar kademesi olmasına rağmen hatalı bir anlatım olmuş. Söylediklerine uyarak 100k potansiyometre aldım, tabiki sonuç hüsran. Bırakın ayar yapmayı turu sona getirinceye kadar voltmetrede kıpırdama bile olmuyor. Yapacak olan arkadaşlar bencede bu yorumu dikkate alsın.
Nacizane buna genelleme yapmak doğru değil. Devre kartından sökülen çok turlu trimpot değeri ne kadarsa çok turlu potansiyometre de o değerde olmalıdır çünkü devreyi hazırlayan çinli mühendis devreyi tasarlarken hesabını yapmıştır herhalde ha aynı değeri bulamıyorsak ve bilgimiz de varsa insiyatif alarak değer seçmek uygun olur
Merhaba, o volt ampermetrelerin arkasinda 2 adet smd pot var onlarla ince ayar kalibre yapabilirsiniz daha doğru volt ve amper gostermesi icin, sizin eklediginiz ayar potuna paralel 10/1 i kadar (sizinki 20k paralel olan 2k gibi) ikinci bir pot takarsaniz cikista hazir satilan laboratuvar guc kaynaklari gibi ince ayar yapabilirsiniz, bence regulator devresinide 8-10A lik e kadar cikis verenlerden takilirsa cikis gucude artmis olur
@@ayhanugur1443 Bence bağlanmaz, paralel bağlı iki direncin değeri toplanıp 2 ye bölünür. 10kohm+1kohm= 11kohm / 2 = 5,5kohm eder. Paralel bağlanacaksa 20kohm 1 adet pota 2kohm pot paralel bağlarsanız 11kohm pot elde etmiş olursunuz ama küçük omajlı pot yukarıdaki formülden dolayı omajı hızlı bir şekilde düşürecektir yine voltajda zıplama olacaktır. 10kohm pota seri 1kohm pot bağlarsanız yine 11kohm yapar. Hatta 10kohm potu ve 1kohm potu çok turlu alırsanız çok çok hassas ayar yapabilirsiniz. Projenizde başarılar. Bu arada 1 yıl sonra mı yazıyorsun demeyin benim radarıma yeni takıldı.
Aslında bu işlerle uğraşan çoğu kişinin bildiği ve bilmiyorsa elinde sonunda öğreneceği bir bilgi. Tasarım güzel olmuş emeğinize sağlık ilerleyen zamanlarda sizden daha büyük güçlüsünü bekliyoruz....
İşte o büyük güçlüsü maaliyetlerden dolayı biraz zor. Ha benim elimde 1000 watt güç kaynağı var dersen de 60volt 20amper buck-boost konvertör alır takarsın ona da CPU fanı bağlarsın o zaman da 60v 20 amper güç kaynağın olabilir ama her şey duygusala bağlanıyor sonunda 🤐
Bilgisayar powerları sabit çekişlere göre yapılır. Ana kart ve diğer ekipmanlar fazla oynama yapmayan bir sarfiyata sahiptir. En oynak çekişli parça ekran kartı olabilir ama o bile belli bir aralıkta kalır. Bu powerın mesela 12 Volt çıkışından 5-8 A arası çekileceği öngörülerek yapılmıştır. Bu yüzden bu şekilde bir güç kaynağı elektronik tezgahında çalışır ama elektronikçiyi tatmin edemez. Çünkü elektronikçi tezgahında volt ve amper geniş bir aralıkta sorunsuz çalışsın istenir. Ayrıca bir çok bilgisayar powerı çekiş oynamalarına hassastır. Bilgisayarın arızalı bir parçası var zannederek gücü keser. Çünkü kasada bir parçanın inişli çıkışlı ceryan çekmesi normal olmayan bir durumdur. Bu güç kaynağı tezgahta sık sık kendini kapatacaktır. Ama çok güzel olmuş. Ayrıca bu detaylara dikkat edilirse bir şeyleri beslemek için çok işe yarar.
"Ana kart ve diğer ekipmanlar fazla oynama yapmayan bir sarfiyata sahiptir. En oynak çekişli parça ekran kartı olabilir ama o bile belli bir aralıkta kalır. Bu powerın mesela 12 Volt çıkışından 5-8 A arası çekileceği öngörülerek yapılmıştır." yazmışsınız. Kusura bakmayın, bu yazdıklarınız tamamen uydurmadır. Bilgisayarlar herhangi bir işlem yapmadığında çok az güç tüketiyorken yük altında çok yüksek güç tüketirler. 12v 18a güç değerine sahip bir güç kaynağı 12v 1a güç de verebilir 12v 18a güç de verebilir. Eğer veremiyorsa cihaz üstündeki bilgiler hatalıdır. Yukarıdaki video çok fazla hata içeren ve hayati tehlikeye neden olabilecek bir video. Ama bunun sebebi bilgisayar güç kaynağı kullanması değil, yanlış kullanılması.
@@Venomyuc Çoklu gerilim çıkışı verebilen güç kaynaklarının en düşük voltajlı olanına, bazı dirençler ve bazı elektronik parçalar aracılığı ile güç entegresine geri besleme gönderilir ve çıkışta o voltajın çıktığından haberi olur entegrenin. Siz düşük voltajlı bu hata yük bağlarsanız ve diğerlerini boşta bırakırsanız düşük voltajı dengeleyebilmek için güç entegresi daha çok sinyal gönderir ve diğer çıkış voltajları da olması gerekenden fazla voltaj verir. Yüksek voltajlı tarafa yük bağlayıp düşük voltajlı kısmı boşta bırakırsanız bu sefer de yük çekilen yüksek voltajlı kısmın voltajı çöker, ancak bu durum bilgisayar güç kaynaklarında farklıdır. Bilgisayar güç kaynağının güç yönetim entegresi bütün voltajları takip eder ve ona göre sinyal göndererek tüm çıkışları stabil tutmaya çalışır ama o da bir yere kadar. Güç kaynağının verebileceği maksimum watt'ı aşınca o da kendisini korumaya alır.
bilgin yanlış gibi geldi bana bu 20 ve 24 pinli power çıkışlarında 8 numaralı pin power good sinyali gönderen pindir ve bu anakartla bağlantı durumunda çalışırlar bu pini bağlamazsanız da power çalışır ve sadece kısa devre durumunda yani çıkış + ve - uçlarının veya + ile toprak uçlarının birbirine değmesi donucunda scp (short circuit protection) devreye girer ve kapanır onun haricinde bir buck konverter ile (voltaj düşürücü) ile sorunsuz çalışırlar. bunu yapıp kullanan yüzlerce insan var. ayrıca çıkış ları da 5 8 amp sınırlı değildir single rail powerlarda 100 amp gibi amper almak mümkündür bende seasonic var single rail tek kalal 12v çıkışı 64 amp dir
@@gokhanbora9001 bilgin yanlış gibi geldi bana bu 20 ve 24 pinli power çıkışlarında 8 numaralı pin power good sinyali gönderen pindir ve bu anakartla bağlantı durumunda çalışırlar bu pini bağlamazsanız da power çalışır ve sadece kısa devre durumunda yani çıkış + ve - uçlarının veya + ile toprak uçlarının birbirine değmesi donucunda scp (short circuit protection) devreye girer ve kapanır onun haricinde bir buck konverter ile (voltaj düşürücü) ile sorunsuz çalışırlar. bunu yapıp kullanan yüzlerce insan var. ayrıca çıkış ları da 5 8 amp sınırlı değildir single rail powerlarda 100 amp gibi amper almak mümkündür bende seasonic var single rail tek kalal 12v çıkışı 64 amp dir
Ben de yapmıştım böyle. Güç kaynağını olduğu gibi bıraktım. Çıkan kabloları uzattım 1 metre. Ufak bir saklama kabına koydum ekranı falan. Güç kaynağı kasasını kesmekle, parçaları nereye takıcam derdiyle uğraşmamış oldum. Böyle daha mantıklı bence. Herşeyi tek kasaya sıkıştırmak zor, bir de metal, şase yapar. Bir de ustanın yaptığı sistemin bir kullanım sorunu var. Güç vermeden ekran açılmıyor. Ekran açılınca direkt kabloya elektriği veriyor. Bir komponente verdiğin elektriği değiştirmek için her seferinde krokodilleri sökmen gerekecek. Yada böyle motor taktın, sistemi açınca motor hemen dönmeye başlayacak. Çıkışa da bir düğme konulsa daha iyi olur.
Emeğinize sağlık. Amper için potansiyometreye gerek yok mu? Yani trimbotta max. Değere getirdiğinizde kendi otomatik amperi çekiyor sanırım. Peki pil doldurmak için ben xl4016 kullansam amper için potansiyometre kullanmasam pil doldururken ihtiyacı olan amperi kendi mi otomatik çeker?
Oldukça verimsiz ve tehlikeli bir devre yapımı… her ne kadar videonun kendisinde (büyük ihtimalle) galvanik olarak izole bir güç kaynağı kullanılsa da videonun anlatımında bu konu hakkında bilgi verilmemiş ve bu konuda eğitim almamış kişiler yanlış yönlendirebilecek biçimde video hazırlanmıştır. Güç elektroniği (özellikle prize bağlı sistemler) tehlikeli bir konudur ve eğitimsiz çalışmalar çok ciddi sağlık problemlerine yol açabilir.
50k veya 100k pot kullanınca sadece potun %30u kullanılabiliyor, hassas ayar yapmak mümkün değil. 10k tercih ettim, daha ince ayar yapabiliyorum, yapacaklar dikkatte alsın.
Ben sizden aldığım ürünlerle yaptım fakat pek sonuç alamadım giriş 12 volt çıkışıda Max 12 sizin yaptığınızın aynısını yaptım acaba sorun nedir voltaj regülatörünü değiştirdim yine olmadı
@@darth1 Hayır o hiç olmaz çünkü o yükseltici karttır ve giriş voltajından aşağı voltaj vermez. Yani 12v ve üzeri voltaj alınabilir. Ayrıca akım ayarı da yok. Onun yerine hem yükseltici hem düşürücü özelliği olan regülatör kartı alınması gerek. Ya da bir voltaj yükselticiyle yükseltip sonra da XL4016 kart ile istenilen voltaja ve ampere düşürmek gerek. O zaman güçlü bir laboratuvar güç kaynağı olur. Bu videodaki şekilde tırıvırı. Pc güç kaynağına yazık.
Merhabalar; Konu hakkında "forum.robotistan.com" adresine yazmanızı rica edeceğiz. Sorunuz teknik editörlerimiz ve yüzlerce maker tarafından incelenecektir. İyi çalışmalar dileriz.
ustam aynısnı yaptım ama led bağladığım zaman led göz kırpıyor bunun sebebi nedir bir arac fae ampülü taktığım zamanda aynı sorunu yayor ve power suppy kapanıp geri acılıyor
Merhabalar; Konu hakkında "forum.robotistan.com" adresine yazmanızı rica edeceğiz. Sorunuz teknik editörlerimiz ve yüzlerce maker tarafından incelenecektir. İyi çalışmalar dileriz.
Merhaba regülatör olarak LTC1871 Step Up Ayarlanabilir Voltaj Regulator Kartı - 3,5-30 V 10 A Kullana bilir miyiz? 25-30V 10A bir cihaz yapmak istiyorum
Sadece step up (boost konvertör) kartı kullanırsan giriş voltajının 1- 2 volt kadar altına inebilirsin. Step up - step down (buck-boost) kart olmalı ki düşük voltajları da kullanabilirsin. Biraz araştırma yapman gerek.
Selamın aleyküm ustam elimde samlex Güç kaynağı var çıkış gücü 13.8 volt 7-10 amper bunu ayarlı yapabilirmiyiz çıkış sadece + - şeklinde var başka kablo yok
Merhabalar; Konu hakkında "forum.robotistan.com" adresine yazmanızı rica edeceğiz. Sorunuz teknik editörlerimiz ve yüzlerce maker tarafından incelenecektir. İyi çalışmalar dileriz.
Merhaba DC 150W 10A Boost Converter ile enerjiyi 36,5v yükseltip ayar içinse 300 W 10A DC-DC XL4016 kullanıp 1,5v kadar alçaltıp yükseltmeyi düşündüm lakin az akım isteyen cihazları çalıştıramıyor gücü yetersiz kalıyor nedendir nerde hata yapmış olabilirim?
iki konverter birbirini nötrlüyor olabilir aralarında bir modülasyon hızı ve dalga boyu gibi giriş çıkış voltajı ve akımı gibi, uyumsuzluklar olabilir, 2 konverter kullanmak yerine 1 adet tek olarak ayarlı bost ( voltaj yükseltici) converter kullanmanı öneririm. ayrıca bu konverterlerin üzerinde çıkış voltajı ve akımını sınırlayan çok turlu trimpotlar var bunlar çok fazla çevirmen gerekebilir bunu bir ampermetre ve yük bağlayarak çıkış akımını tam verip vermediğini bir lamba veya multimetre yardımı ile gözlemlemen gerekir.
Merhaba Arduino unoyu kendi telefon şarj aletim ile çalıştıra bilirmiyim arduino ya zarar gelirmi Çünkü benim adaptörün output kısmında 5.0V=3.0A, 9.0V=3.0A, 12.0V=2.25A, 20.0V=1.35A, 11.0V=3.0A Max 33.0W yazıyor arduino kendisi gereken akımı çeker mi yoksa arduino bir zarar görürmü cevaplarsanız sevinirim
Kolay gelsin, 24 v 10 amperlik güç kaynağı yapıyorum, normal potansiyometre ile hassas ayarlama olmuyor, çok turlu potansiyometre kullanmak istiyorum, bunun için kaç K'lık kullanmam lazım? 100 K'lık idealmi
Merhabalar; Konu hakkında "forum.robotistan.com" adresine yazmanızı rica edeceğiz. Sorunuz teknik editörlerimiz ve yüzlerce maker tarafından incelenecektir. İyi çalışmalar dileriz.
Merhaba, bu devreyi kullanarak,lityum pillerden yapmış olduğum 12 volt 60ah aküyü şarj etmek istedim, 14.4 volt ayarladım amper değerini max olarak ayarladım,entegrelerde aşıtrı ısınma oldu, devre yanar diye korktum hemen fişi prizden çektim, sizce ne yapmak gerekiyor?
Merhabalar; Konu hakkında "forum.robotistan.com" adresine yazmanızı rica edeceğiz. Sorunuz teknik editörlerimiz ve yüzlerce maker tarafından incelenecektir. İyi çalışmalar dileriz.
Merhaba ekranda 26 volt gosteriyorken iken aku bagladığımda 12.7 volta dusuyor 14.4 volta çıkmıyor. Bende daha fazla güç icin regulator girişine siyah yerine turuncu veya mavi kabloyu bağlıyorum bu seferde anahtar açılınca power supply 1 sn çalışıp duruyor. Neden acaba ?
Merhabalar; Konu hakkında "forum.robotistan.com" adresine yazmanızı rica edeceğiz. Sorunuz teknik editörlerimiz ve yüzlerce maker tarafından incelenecektir. İyi çalışmalar dileriz.
Merhabalar; Konu hakkında "forum.robotistan.com" adresine yazmanızı rica edeceğiz. Sorunuz teknik editörlerimiz ve yüzlerce maker tarafından incelenecektir. İyi çalışmalar dileriz.
Bu iş için pil kapasite ölçme cihazları var. Usb olanları da var kasalı cihaz olanları da var. Bütçene göre edinip powerbank ı tamamen boş iken o test cihazının üzerinden şarj edersin bir de telefonu şarj ederken o cihaz üzerinden deşarj edersin kapasitesini bulabilirsin
Merhabalar; Konu hakkında "forum.robotistan.com" adresine yazmanızı rica edeceğiz. Sorunuz teknik editörlerimiz ve yüzlerce maker tarafından incelenecektir. İyi çalışmalar dileriz.
Çok iyi anlatım, tam olarak yapacak olduğum şey, 50k pontasiyometre bağlamak için board üzerindeki malzemeyi söktüğümüzde bacak bağlantıları neye göre yapılmalı ? O kısmı detaylandırabilir miyiz ?
Merhabalar; Konu hakkında "forum.robotistan.com" adresine yazmanızı rica edeceğiz. Sorunuz teknik editörlerimiz ve yüzlerce maker tarafından incelenecektir. İyi çalışmalar dileriz.
@@birolkurt5017 trimpotun üzerinde şekli var. O şekle göre bağlanabilir ya da ölçerek bacak tayini yapıp bağlayabilirsiniz. Önemli olan orta ucun doğru bağlanması diğerleri yanlış olsa da yerlerini değiştiriverirsiniz düzelir
Merhabalar; Konu hakkında "forum.robotistan.com" adresine yazmanızı rica edeceğiz. Sorunuz teknik editörlerimiz ve yüzlerce maker tarafından incelenecektir. İyi çalışmalar dileriz.
Merhabalar; Konu hakkında "forum.robotistan.com" adresine yazmanızı rica edeceğiz. Sorunuz teknik editörlerimiz ve yüzlerce maker tarafından incelenecektir. İyi çalışmalar dileriz.
yapacağın işe göre kalınlığı değişir Ben 0,75 ve 1mm kullanıyorum ama kalın parça lehimleyecekseniz 1,2 - 1,5 - 2 mm diye gidiyor. Sadece lehim teli değil pasta da önemli Lötafet marka pasta iyidir. Lehim teli markası olarak Feray veya Kurtel markaları iyidir %60 kalay/%40kurşun içerikli olanları 280 300 derecelerde erirken kurşunsuz lehimler çok daha yüksek sıcaklıklarda erir onun için de güçlü hayva ister. Anlayacağın kombinasyonlar çeşitli ve birbirleri ile ilintililer. Bir de ileri seviyede flux kullanılabilir yüzeye montajlı devre elemanlarını sıcak hava tabancası ile montajlarken
Laptop çıkışına trimpot, potansiyometre bağlayarak voltaj ayarı yapamazsınız (akım ayarı olabilir ama o da potansiyometrenin gücüne bağlı olarak kısa zamanda yanar gider) Laptop şarj aletinin içindeki devre elemanlarının değerleri değiştirilerek ayarlı adaptör olabilir.
Merhabalar; Konu hakkında "forum.robotistan.com" adresine yazmanızı rica edeceğiz. Sorunuz teknik editörlerimiz ve yüzlerce maker tarafından incelenecektir. İyi çalışmalar dileriz.
O ev elektriği için geçerli. Burada doğru akım ile çalışıldığından dolayı artı hattına da takabilirsin eksi hattına da takabilirsin. Evdeki olay fazın çarpma hatta öldürme gibi bir özelliği olduğundan dolayı sigorta faza takılır yoksa nötüre takınca elektrik akımını kesememe gibi bir durum söz konusu değil
Yazıyorum faceden anlayan yok. Sitenizde neden bakmıyorsunuz acaba tl431 fiyatına? 15 TL diyor tek adedine. Kafayı mı yediniz siz her yerde 1 ila 1.90tl civarı. Sizde 15 TL. Sanırım bir yanlışlık olmuş olmalı. Başka açıklaması yok çünkü. Düzeltin lütfen.
6 kanal rf kumanda seti aldım sitelerinden alıcı kısmı görseldeki buton ile tanıtılmalı şekilde değil farklı ürün geldi kumandayı tanıtmak için buton vs hiçbirşey yok üzerinde müşteri hizmetleri hiçbir şeye yardımcı olmuyor teknik ekibe mail atın diyorlar müşteri kapımda bekliyor diyorum yapacak birşey yok diyorlar dönüş yapar arkadaşlar diyip gönderiyorlar sadece kumanda bu ürüne nasıl tanıtılır bunu sorucam kırk takla attırıyorlar
Ustam merhaba. Ustam normalde elektronikten hiç anlamam ama sizin bi kaç videonuzu izledikten sonra bende de bi hobi merakı başladı. Bu projenizden yararlanmak istedim izlediğim videodaki işlemlerin hepsini tek tek uyguladım. işlem benim bile beklemediğim bir şekilde oldukça başarılı sonuçlandı. Ben power in 12 voltunu değil 24 voltunu giriş aldım. En son elimde şarjlı matkaptan söktüğüm 7 volt motoru 12 voltta 5,3 ampere kadar çalıştırdım. ( voltamper metrenin verdiği değerler ) sonra motoru kendi voltajı olan 7 volt ile denemek istedim. Power supplyden çıt çıt diye sesler duydum sonra voltajı kesti. ölçü aleti ile ölçtüğümde çıkışlarda kısa devre vardı. Sanırım voltaj düşürücü kısa devre oldu. bir tane daha alsam oda aynı şekilde olurmu nerede hata yaptım. Neden böyle oldu lütfen yardım edermisiniz.
Merhabalar; Konu hakkında "forum.robotistan.com" adresine yazmanızı rica edeceğiz. Sorunuz teknik editörlerimiz ve yüzlerce maker tarafından incelenecektir. İyi çalışmalar dileriz.
@@timurcengize2730 videodaki yükselticiyi kullandıysanız maksimum 4 amper çıkış verebileceğinden bahsediyor. Sigortayı ona göre seçebilirsiniz veya yükselticiyi 10A olarak alın daha sağlıklı olur.
@@timurcengize2730 olur ama çift modül kullanın, 12v kablosuna 0-30v yükseltici, yükselticinin çıkışına da düşürücü takın. düşürücünün potlarını değiştirip panele yönlendirin. Ayrıca videoda voltmetreyi yanlış bağlıyor. voltmetredeki siyah kırmızı kablonun siyah olanı GND kablousuna (siyah) kırmızı kablosunuda paneldeki siyah bourn jacka, sarı kablo paneldeki kırmızı bourn jacka kırmızı +5volta (kırmızı) diğer siyah kablo boşta kalacak.
Ya faydalı olmuş eyvallah da kardeş o kartı kullanana kadar lm317 t ile de yaparsın yani yine tebrik ederim güzel oldu ama bence bu tür videoları öğretici olması İçin komponentleri tanıtarak yapsan daha iyi olur
Projenizi yapmaya çalışan ama bolca sorun yaşayan bir arkadaşıma yardım için videonuzu izledim. Özür dileyerek bir noktayı vurgulamak isterim. Bir yarıiletken eleman olan ve NTC (negative temperature coefficient) davranışı sergileyen bir LED asla bir kaynağa (sabit akım kaynağı olmadığı sürece) doğrudan bağlanamaz. Yeşil LED'lerin forward voltage değeri 2.0 - 2.2 V civarındadır. Eğer 3.3V çıkışa doğrudan bağlarsanız kısa sürede yanarlar. Elektroniğin temel ilkelerinden birisi, NTC özellikli bir elemanın ancak bir PTC (positive temperature coefficient) özellikli elemanla seri bağlanması durumunda güvenle kullanılabileceğini söyler. Yani bir dirençle. (Sabit akım kaynağı konusuna girmiyorum).
Dolayısıyla max. 20 mA akımla beslenen standart 5 mm yeşil LED'i 3.3V ile besleyecekseniz (3.3 - 2.2 = 1.1V, 1.1V / 0.02A = 55 ohm) en az 56 ohm (standart değer olarak 55 bulmanız güçtür), daha da iyisi 82 - 100 - 120 ohm bir ön dirençle kullanmanız gerekir.
Bütün bunlara ek olarak, verdiğiniz şemadaki akım ölçüm bağlantısı ile Robotistan sitesinde (sizin de link verdiğiniz) Voltmetre Ampermetre modülü bağlantı şemasının uyumsuz olduğunu da hatırlatmak isterim.
Ben de bunun gibi benzeri videolardan görerek yapmaya çalıştım. 3 Power Supply, 2 Dc-Dc dönüştürücü yaktım. Sırf video içeriği üretmek için yapılmış işler. Zaten o motora azıcık yük yükleyince güç kaynağı kendini kısa devreye alıyor. Olan bizim gibi elektronik bilgisi zayıf insanlara oluyor.
@@mc3702 Motorlar sadece motor sürücüler ile kullanılmalıdır. Aksi durumda bağlanılan kaynağı yakarlar. Detayını merak ederseniz "Back EMF" yazarak arama yapabilirsiniz.
Sümer Bey, ne yaptınız? Resmen Robotistan'a roket atmışsınız, Robotistan'ın güvenirliği benim için yerle yeksan oldu ...
Robotistan eskiden çok daha güzel proje videoları yapardı, İlge İpek ayrıldıktan sonra eski havası kalmadı.
Katılıyorum
Zaten Robotistan demek İlge İpek, Donanımhaber demek Mesut Çevik demek.
Aynen öyle
yanlış bilgi, potansiyometre büyüdükçe hassasiyet artmaz, bu tip bir projede kullanılması gereken maksimum 10k potansiyometre olmalıdır ayrıca daha hassas bir ayar için çok turlu 10k potansiyometre kullanabilirsiniz... Dikkat ederseniz potansiyometre dedim trimpot demedim çok turlu potansiyometre.
Çok haklısınız, bu projede en önemli olan kısım voltaj ayar kademesi olmasına rağmen hatalı bir anlatım olmuş. Söylediklerine uyarak 100k potansiyometre aldım, tabiki sonuç hüsran. Bırakın ayar yapmayı turu sona getirinceye kadar voltmetrede kıpırdama bile olmuyor. Yapacak olan arkadaşlar bencede bu yorumu dikkate alsın.
Haklısınız bende 50k aldım dokunmam ile 1v il 20 v arası değişiyor yarın 10k ile değiştireceğim
Nacizane buna genelleme yapmak doğru değil. Devre kartından sökülen çok turlu trimpot değeri ne kadarsa çok turlu potansiyometre de o değerde olmalıdır çünkü devreyi hazırlayan çinli mühendis devreyi tasarlarken hesabını yapmıştır herhalde ha aynı değeri bulamıyorsak ve bilgimiz de varsa insiyatif alarak değer seçmek uygun olur
Merhaba, o volt ampermetrelerin arkasinda 2 adet smd pot var onlarla ince ayar kalibre yapabilirsiniz daha doğru volt ve amper gostermesi icin, sizin eklediginiz ayar potuna paralel 10/1 i kadar (sizinki 20k paralel olan 2k gibi) ikinci bir pot takarsaniz cikista hazir satilan laboratuvar guc kaynaklari gibi ince ayar yapabilirsiniz, bence regulator devresinide 8-10A lik e kadar cikis verenlerden takilirsa cikis gucude artmis olur
10/1 lik pot lar paralel mi bağlanıyor?
@@ayhanugur1443 Bence bağlanmaz, paralel bağlı iki direncin değeri toplanıp 2 ye bölünür. 10kohm+1kohm= 11kohm / 2 = 5,5kohm eder. Paralel bağlanacaksa 20kohm 1 adet pota 2kohm pot paralel bağlarsanız 11kohm pot elde etmiş olursunuz ama küçük omajlı pot yukarıdaki formülden dolayı omajı hızlı bir şekilde düşürecektir yine voltajda zıplama olacaktır. 10kohm pota seri 1kohm pot bağlarsanız yine 11kohm yapar. Hatta 10kohm potu ve 1kohm potu çok turlu alırsanız çok çok hassas ayar yapabilirsiniz. Projenizde başarılar. Bu arada 1 yıl sonra mı yazıyorsun demeyin benim radarıma yeni takıldı.
Aslında bu işlerle uğraşan çoğu kişinin bildiği ve bilmiyorsa elinde sonunda öğreneceği bir bilgi. Tasarım güzel olmuş emeğinize sağlık ilerleyen zamanlarda sizden daha büyük güçlüsünü bekliyoruz....
Ben bilmiyom sikik havan kime
İşte o büyük güçlüsü maaliyetlerden dolayı biraz zor. Ha benim elimde 1000 watt güç kaynağı var dersen de 60volt 20amper buck-boost konvertör alır takarsın ona da CPU fanı bağlarsın o zaman da 60v 20 amper güç kaynağın olabilir ama her şey duygusala bağlanıyor sonunda 🤐
Bilgisayar powerları sabit çekişlere göre yapılır. Ana kart ve diğer ekipmanlar fazla oynama yapmayan bir sarfiyata sahiptir. En oynak çekişli parça ekran kartı olabilir ama o bile belli bir aralıkta kalır. Bu powerın mesela 12 Volt çıkışından 5-8 A arası çekileceği öngörülerek yapılmıştır. Bu yüzden bu şekilde bir güç kaynağı elektronik tezgahında çalışır ama elektronikçiyi tatmin edemez. Çünkü elektronikçi tezgahında volt ve amper geniş bir aralıkta sorunsuz çalışsın istenir. Ayrıca bir çok bilgisayar powerı çekiş oynamalarına hassastır. Bilgisayarın arızalı bir parçası var zannederek gücü keser. Çünkü kasada bir parçanın inişli çıkışlı ceryan çekmesi normal olmayan bir durumdur. Bu güç kaynağı tezgahta sık sık kendini kapatacaktır. Ama çok güzel olmuş. Ayrıca bu detaylara dikkat edilirse bir şeyleri beslemek için çok işe yarar.
"Ana kart ve diğer ekipmanlar fazla oynama yapmayan bir sarfiyata sahiptir. En oynak çekişli parça ekran kartı olabilir ama o bile belli bir aralıkta kalır. Bu powerın mesela 12 Volt çıkışından 5-8 A arası çekileceği öngörülerek yapılmıştır." yazmışsınız. Kusura bakmayın, bu yazdıklarınız tamamen uydurmadır. Bilgisayarlar herhangi bir işlem yapmadığında çok az güç tüketiyorken yük altında çok yüksek güç tüketirler. 12v 18a güç değerine sahip bir güç kaynağı 12v 1a güç de verebilir 12v 18a güç de verebilir. Eğer veremiyorsa cihaz üstündeki bilgiler hatalıdır. Yukarıdaki video çok fazla hata içeren ve hayati tehlikeye neden olabilecek bir video. Ama bunun sebebi bilgisayar güç kaynağı kullanması değil, yanlış kullanılması.
@@gokhanbora9001 "Yanlış kullanılması" sözünüze istinaden, öneriniz nedir hocam? bunu yapmayı düşünüyoruz. Fikriniz faydalı olacaktır. Teşekkürler.
@@Venomyuc Çoklu gerilim çıkışı verebilen güç kaynaklarının en düşük voltajlı olanına, bazı dirençler ve bazı elektronik parçalar aracılığı ile güç entegresine geri besleme gönderilir ve çıkışta o voltajın çıktığından haberi olur entegrenin. Siz düşük voltajlı bu hata yük bağlarsanız ve diğerlerini boşta bırakırsanız düşük voltajı dengeleyebilmek için güç entegresi daha çok sinyal gönderir ve diğer çıkış voltajları da olması gerekenden fazla voltaj verir. Yüksek voltajlı tarafa yük bağlayıp düşük voltajlı kısmı boşta bırakırsanız bu sefer de yük çekilen yüksek voltajlı kısmın voltajı çöker, ancak bu durum bilgisayar güç kaynaklarında farklıdır. Bilgisayar güç kaynağının güç yönetim entegresi bütün voltajları takip eder ve ona göre sinyal göndererek tüm çıkışları stabil tutmaya çalışır ama o da bir yere kadar. Güç kaynağının verebileceği maksimum watt'ı aşınca o da kendisini korumaya alır.
bilgin yanlış gibi geldi bana bu 20 ve 24 pinli power çıkışlarında 8 numaralı pin power good sinyali gönderen pindir ve bu anakartla bağlantı durumunda çalışırlar bu pini bağlamazsanız da power çalışır ve sadece kısa devre durumunda yani çıkış + ve - uçlarının veya + ile toprak uçlarının birbirine değmesi donucunda scp (short circuit protection) devreye girer ve kapanır onun haricinde bir buck konverter ile (voltaj düşürücü) ile sorunsuz çalışırlar. bunu yapıp kullanan yüzlerce insan var. ayrıca çıkış ları da 5 8 amp sınırlı değildir single rail powerlarda 100 amp gibi amper almak mümkündür bende seasonic var single rail tek kalal 12v çıkışı 64 amp dir
@@gokhanbora9001 bilgin yanlış gibi geldi bana bu 20 ve 24 pinli power çıkışlarında 8 numaralı pin power good sinyali gönderen pindir ve bu anakartla bağlantı durumunda çalışırlar bu pini bağlamazsanız da power çalışır ve sadece kısa devre durumunda yani çıkış + ve - uçlarının veya + ile toprak uçlarının birbirine değmesi donucunda scp (short circuit protection) devreye girer ve kapanır onun haricinde bir buck konverter ile (voltaj düşürücü) ile sorunsuz çalışırlar. bunu yapıp kullanan yüzlerce insan var. ayrıca çıkış ları da 5 8 amp sınırlı değildir single rail powerlarda 100 amp gibi amper almak mümkündür bende seasonic var single rail tek kalal 12v çıkışı 64 amp dir
Ben de yapmıştım böyle. Güç kaynağını olduğu gibi bıraktım. Çıkan kabloları uzattım 1 metre. Ufak bir saklama kabına koydum ekranı falan. Güç kaynağı kasasını kesmekle, parçaları nereye takıcam derdiyle uğraşmamış oldum. Böyle daha mantıklı bence. Herşeyi tek kasaya sıkıştırmak zor, bir de metal, şase yapar.
Bir de ustanın yaptığı sistemin bir kullanım sorunu var. Güç vermeden ekran açılmıyor. Ekran açılınca direkt kabloya elektriği veriyor. Bir komponente verdiğin elektriği değiştirmek için her seferinde krokodilleri sökmen gerekecek. Yada böyle motor taktın, sistemi açınca motor hemen dönmeye başlayacak. Çıkışa da bir düğme konulsa daha iyi olur.
Bilgisayarım her ne kadar eski sıfatına sahip olsa da atamadığım için en azından öğrenmek için izliyorum.
Hocam potansiyometre için 100k hatta 470k taktık tam tersi duyarlılığı cok azaldı. 10 taktık mukemmel oldu
Hayırlı akşamlar emeğine sağlık kullandığınız tüm takımlarınıza ve temiz iş yapmanıza hayran kaldım.
Emeğinize sağlık. Amper için potansiyometreye gerek yok mu? Yani trimbotta max. Değere getirdiğinizde kendi otomatik amperi çekiyor sanırım. Peki pil doldurmak için ben xl4016 kullansam amper için potansiyometre kullanmasam pil doldururken ihtiyacı olan amperi kendi mi otomatik çeker?
Oldukça verimsiz ve tehlikeli bir devre yapımı… her ne kadar videonun kendisinde (büyük ihtimalle) galvanik olarak izole bir güç kaynağı kullanılsa da videonun anlatımında bu konu hakkında bilgi verilmemiş ve bu konuda eğitim almamış kişiler yanlış yönlendirebilecek biçimde video hazırlanmıştır. Güç elektroniği (özellikle prize bağlı sistemler) tehlikeli bir konudur ve eğitimsiz çalışmalar çok ciddi sağlık problemlerine yol açabilir.
Problemi nedir ya da nasıl olması gerekiyor
Bi stok mu yenileseniz malzemeler için mümkünmü ?
50k veya 100k pot kullanınca sadece potun %30u kullanılabiliyor, hassas ayar yapmak mümkün değil. 10k tercih ettim, daha ince ayar yapabiliyorum, yapacaklar dikkatte alsın.
Çok turlu alsaydın keşke 10 kohm potu. Ç:ok daha verimli olurdu
@@alitopcu9220 Doğrudur, fakat bu şekilde de gayet iyi iş görmekte hocam, teşekkürler.
güç kaynağı tasarımını nasıl tam ölcülerde çıktı aldırtabilirim acaba ?
Elinize sağlık. Çekilecek akıma göre karta bağlanan tek bir sarı kablo yeterli gelmeyebilir.
uydu alıcının besleme kartıyla da yapıyorlar ayrıca elinize sağlık
Amperi daha fazla yükseltebişiyor muyuz?
Malzemelerin tümü indirimli bir paket halinde satılsa, biz de yapıp sizi referans vererek sosyal medyada paylaşsak iyi olma mı?
Ben sizden aldığım ürünlerle yaptım fakat pek sonuç alamadım giriş 12 volt çıkışıda Max 12 sizin yaptığınızın aynısını yaptım acaba sorun nedir voltaj regülatörünü değiştirdim yine olmadı
Merhaba çıkışta sürekli 7.7 volt değer alıyorum sebebi ne olabilir ?
12v 18 amper bir PSU'ya 4 amper bir voltaj regülatörü! Resmen katliam.
Buna minimum 10 amperlik bir regülatör yakışırdı.
LTC1871 Step Up Ayarlanabilir Voltaj Regulator Kartı - 3,5-30 V 10 A daha mı iyi olur?
@@darth1 Hayır o hiç olmaz çünkü o yükseltici karttır ve giriş voltajından aşağı voltaj vermez. Yani 12v ve üzeri voltaj alınabilir. Ayrıca akım ayarı da yok.
Onun yerine hem yükseltici hem düşürücü özelliği olan regülatör kartı alınması gerek.
Ya da bir voltaj yükselticiyle yükseltip sonra da XL4016 kart ile istenilen voltaja ve ampere düşürmek gerek.
O zaman güçlü bir laboratuvar güç kaynağı olur. Bu videodaki şekilde tırıvırı. Pc güç kaynağına yazık.
Çok güzel bir proje olmuş. Elinize sağlık
masanın üzerinden çapakları topladığınız aletin adı nedir??
Dc motor çalıştırmaya çalıştığımda sigortası atıyor nasıl düzeltebilirim.
ne gibi şeylerde kullanılabilir
cam sigortayı 8a koysak bir şey olur mu
350 w icin olurmu bu parcalar
Hocam benim power suplyın voltajında dalgalanma oluyor yeşil Ledi 3v bağlıyorum ama yanıp sönüyor neden olabilir 5v denedim patladı arızalı mı acaba
Gençler ben Arduino ide ye kömür kısmına AT yazıyorum ama espden Ok yazısı gelmiyor neden? Biliyor musunuz yardımcı olursanız sevinirim.
Abi acil bakarmisin o sigorta yerine normal sigorta kullansak
selamun aleyküm malzeme listesi yazarmısınız
ellerin dert görmesin faydalı insan iyiki varsın
abi ben 750 watt gücünde bir şarj edilebilir batarya lazım nereden basıl bulcam bilgisayar için değil bir motor için
220v power supply olurmu abi
Xl6009 ilede böyle bir şey yapabilir miyiz
Çok harika bir düşünce umarım herkes faydalanabilir
bu işlerden pek anlamam ama kafama takılan bişey oldu 5a sigorta taktı motoru zorladığında 6 küsür amper oldu neden sigorta atmadı?
@@emregreen Anlık çekilen 6 amper olsa da sigorta 1 amperlik farka kısa sürede tepki vermez
Başka bir regülatör koysak çıkışta da yüksek amper alabilirmiyiz benim power suuply 12v 13a çikiş verebiliyor 13 a çikiş alabilirmiyim
Cam sigortayı neden kartın çıkışana bağladıki girişine bağlaması gerekmiyormu
@@veyseltokmak1296 sigorta atarsa devre kartı ve voltmetrenin de enerjisi kesilir ve arızanın tespitini geçiktirebilir
Malzemelerin robotistan satin alma linki olsaydı iyi olurdu
Koymus zaten açıklamada var ama 60 liralık voltampermetreti 120 liraya satiyor dikkat et
Dijital avometre 50tl iken dandik bir volt akım göstergesi nasıl 100tl oluyor ben de bunu anlamıyorum.
Çok güzel yapmak için bu parcaları nasıl buluruk
Merhabalar; Konu hakkında "forum.robotistan.com" adresine yazmanızı rica edeceğiz. Sorunuz teknik editörlerimiz ve yüzlerce maker tarafından incelenecektir. İyi çalışmalar dileriz.
Kullanılan malzemeler nelerdir acaba ve kaç tanedir
XH- M400 DC DC modülü 18: olurmu acaba
Elimde 400w lık bilgisiyar güç kaynagi var bu malzemelerle güç kaynagi yapabilir miyim
Yapabilirsin hatta daha iyisini bile yapabilirsin ama biraz araştırman gerek
ustam aynısnı yaptım ama led bağladığım zaman led göz kırpıyor bunun sebebi nedir bir arac fae ampülü taktığım zamanda aynı sorunu yayor ve power suppy kapanıp geri acılıyor
Merhabalar; Konu hakkında "forum.robotistan.com" adresine yazmanızı rica edeceğiz. Sorunuz teknik editörlerimiz ve yüzlerce maker tarafından incelenecektir. İyi çalışmalar dileriz.
12 -24 volt 20 30 amper olmuyormu bu sistemde? hangi voltajlar oluyor.keşke bunu belirtseydiniz.
2-24 volt max 4 amper
12V ve 5V çıkışlarını seri bağlayıp dc düşürücü ile 14,4v 3 ampere ayarlayıp akü şarj etmeyi planlıyorum. Sizce herhangi bir sorun yaşar mıyım ?
Merhabalar! Tüm sorularınızın detaylıca yanıtlanması için forum@robotistan.com adresine mail atabilirsiniz🤗
3d yazıcı olsa çok daha iyi bende öyle uğraşmıştım epey sacı delerlekn sonunda yamuk yumuk birşey olmuştu en basit halde anlatım için teşkler
Dremell sesinin olduğu yerlere müzik felan koysaydınız bari kafa ağrıttı
Merhaba regülatör olarak LTC1871 Step Up Ayarlanabilir Voltaj Regulator Kartı - 3,5-30 V 10 A Kullana bilir miyiz? 25-30V 10A bir cihaz yapmak istiyorum
Sadece step up (boost konvertör) kartı kullanırsan giriş voltajının 1- 2 volt kadar altına inebilirsin. Step up - step down (buck-boost) kart olmalı ki düşük voltajları da kullanabilirsin. Biraz araştırma yapman gerek.
Selamın aleyküm ustam elimde samlex
Güç kaynağı var çıkış gücü 13.8 volt
7-10 amper bunu ayarlı yapabilirmiyiz çıkış sadece + - şeklinde var başka kablo yok
Merhabalar; Konu hakkında "forum.robotistan.com" adresine yazmanızı rica edeceğiz. Sorunuz teknik editörlerimiz ve yüzlerce maker tarafından incelenecektir. İyi çalışmalar dileriz.
Merhaba DC 150W 10A Boost Converter ile enerjiyi 36,5v yükseltip ayar içinse 300 W 10A DC-DC XL4016 kullanıp 1,5v kadar alçaltıp yükseltmeyi düşündüm lakin az akım isteyen cihazları çalıştıramıyor gücü yetersiz kalıyor nedendir nerde hata yapmış olabilirim?
iki konverter birbirini nötrlüyor olabilir aralarında bir modülasyon hızı ve dalga boyu gibi giriş çıkış voltajı ve akımı gibi, uyumsuzluklar olabilir, 2 konverter kullanmak yerine 1 adet tek olarak ayarlı bost ( voltaj yükseltici) converter kullanmanı öneririm. ayrıca bu konverterlerin üzerinde çıkış voltajı ve akımını sınırlayan çok turlu trimpotlar var bunlar çok fazla çevirmen gerekebilir bunu bir ampermetre ve yük bağlayarak çıkış akımını tam verip vermediğini bir lamba veya multimetre yardımı ile gözlemlemen gerekir.
Kardes cok guzel oldu.sizin kadar anlamiyorum banada yaparmisiniz ruca etsem ucreti karsiliginda
Merhaba
Arduino unoyu kendi telefon şarj aletim ile çalıştıra bilirmiyim arduino ya zarar gelirmi
Çünkü benim adaptörün output kısmında 5.0V=3.0A, 9.0V=3.0A, 12.0V=2.25A, 20.0V=1.35A, 11.0V=3.0A Max 33.0W yazıyor arduino kendisi gereken akımı çeker mi yoksa arduino bir zarar görürmü cevaplarsanız sevinirim
Zarar gorur
@Ercan Coşgun bende şimdi sabit 5V=2.0A adaptör var bunu kullana bilirim dimi
@Ercan Coşgun teşekkür ederim cevapladığın için birde kod atılan yerden adaptörle şarj etsem olur dimi
çalışır çünkü adaptör o dediğin voltajları telefonla haberleşerek çıkartıyor. iletişim kuramazsa 5 volt çıkartır
Kolay gelsin, 24 v 10 amperlik güç kaynağı yapıyorum, normal potansiyometre ile hassas ayarlama olmuyor, çok turlu potansiyometre kullanmak istiyorum, bunun için kaç K'lık kullanmam lazım? 100 K'lık idealmi
Merhabalar; Konu hakkında "forum.robotistan.com" adresine yazmanızı rica edeceğiz. Sorunuz teknik editörlerimiz ve yüzlerce maker tarafından incelenecektir. İyi çalışmalar dileriz.
Abi bi eline eldiven falan takaydın 200 volt veriyon problara değecen diye kalbim hopladi
Bununla lifopo4 batarya şarj edilebilir mi
Hayır
Potansiyometre bölümünü de şeetseydiniz, eyiydi. ;) 👍
Merhaba,
bu devreyi kullanarak,lityum pillerden yapmış olduğum 12 volt 60ah aküyü şarj etmek istedim,
14.4 volt ayarladım amper değerini max olarak ayarladım,entegrelerde aşıtrı ısınma oldu,
devre yanar diye korktum hemen fişi prizden çektim,
sizce ne yapmak gerekiyor?
Merhabalar; Konu hakkında "forum.robotistan.com" adresine yazmanızı rica edeceğiz. Sorunuz teknik editörlerimiz ve yüzlerce maker tarafından incelenecektir. İyi çalışmalar dileriz.
Merhaba ekranda 26 volt gosteriyorken iken aku bagladığımda 12.7 volta dusuyor 14.4 volta çıkmıyor. Bende daha fazla güç icin regulator girişine siyah yerine turuncu veya mavi kabloyu bağlıyorum bu seferde anahtar açılınca power supply 1 sn çalışıp duruyor. Neden acaba ?
Merhabalar; Konu hakkında "forum.robotistan.com" adresine yazmanızı rica edeceğiz. Sorunuz teknik editörlerimiz ve yüzlerce maker tarafından incelenecektir. İyi çalışmalar dileriz.
Merhaba bir sorum var, 12 v 3a motor bağladığımda power supply güç kesiyor sebebi nedir
Motorlar motor sürücülerle çalıştırılmalı... KAYNAK ; iki dakika önce yukarıda yorumda okudum :)
Çıkışta hiçbir devre kullanmadan direk power suppluy da pwm kısmına modifiye yaparak voltaj ayarı yapabilen varmı?
Daha yakın çekim olsa çok daha iyi olurdu.
Merhaba amper kısmında devamlı 108 yazıyor oysaki yüke ňaglamadan 000 yazması gerekmez
kalibre imkanı varsa kalibre edilmelidir
Kaç ampere kadar akü şarj edebiliriz bu cihazla
Merhabalar; Konu hakkında "forum.robotistan.com" adresine yazmanızı rica edeceğiz. Sorunuz teknik editörlerimiz ve yüzlerce maker tarafından incelenecektir. İyi çalışmalar dileriz.
Ustam kolay gelsin. Powerbank sağlamlık kontrolü nasıl yaparım şarj etme süresi nasıl hesaplarım
Bu iş için pil kapasite ölçme cihazları var. Usb olanları da var kasalı cihaz olanları da var. Bütçene göre edinip powerbank ı tamamen boş iken o test cihazının üzerinden şarj edersin bir de telefonu şarj ederken o cihaz üzerinden deşarj edersin kapasitesini bulabilirsin
Akımıda ayarlayabilsek olur mu bir potansiyometre daha takarak ?
Niye fazla mı geliyor 😂😂
5 amper alamazmıyız bundan hocam. Bana 24v 5amper çıkış gerekiyor elimde eski pc den kalan pw.sup var da.
Merhabalar; Konu hakkında "forum.robotistan.com" adresine yazmanızı rica edeceğiz. Sorunuz teknik editörlerimiz ve yüzlerce maker tarafından incelenecektir. İyi çalışmalar dileriz.
Temiz işçiliğe bayılıyorum ya
Çok iyi anlatım, tam olarak yapacak olduğum şey, 50k pontasiyometre bağlamak için board üzerindeki malzemeyi söktüğümüzde bacak bağlantıları neye göre yapılmalı ? O kısmı detaylandırabilir miyiz ?
Merhabalar; Konu hakkında "forum.robotistan.com" adresine yazmanızı rica edeceğiz. Sorunuz teknik editörlerimiz ve yüzlerce maker tarafından incelenecektir. İyi çalışmalar dileriz.
Merhaba cevap alabildiniz mi?Bende projeyi yapmak istiyorum da takıldığım yer orasıydı.
@@birolkurt5017 trimpotun üzerinde şekli var. O şekle göre bağlanabilir ya da ölçerek bacak tayini yapıp bağlayabilirsiniz. Önemli olan orta ucun doğru bağlanması diğerleri yanlış olsa da yerlerini değiştiriverirsiniz düzelir
Abi on/off switch bağlamak yerine power supply ın üzerindeki yani direkt 220 voltu kesen switch ten kapatsak olur mu?
Arkasında var zaten
Sen yapakoy ben havaya bakıyorum
Etiketleri nereden bulabiliriz
Merhabalar; Konu hakkında "forum.robotistan.com" adresine yazmanızı rica edeceğiz. Sorunuz teknik editörlerimiz ve yüzlerce maker tarafından incelenecektir. İyi çalışmalar dileriz.
rezistör nasıl yapılıyor ilen varmı
Merhabalar; Konu hakkında "forum.robotistan.com" adresine yazmanızı rica edeceğiz. Sorunuz teknik editörlerimiz ve yüzlerce maker tarafından incelenecektir. İyi çalışmalar dileriz.
Benim merak ettiğim bir şey var. Bu güç kaynağının sabit 5v u ile telefon gibi cihazları şarj etmek sorun olut mu
akım sınrlama olmadan şarj etmek uygun olmaz. Telefon ve bataryasına hasar verebilir
Abi kullandığın tehilm teli kaç mm ve markası ne
yapacağın işe göre kalınlığı değişir Ben 0,75 ve 1mm kullanıyorum ama kalın parça lehimleyecekseniz 1,2 - 1,5 - 2 mm diye gidiyor. Sadece lehim teli değil pasta da önemli Lötafet marka pasta iyidir. Lehim teli markası olarak Feray veya Kurtel markaları iyidir %60 kalay/%40kurşun içerikli olanları 280 300 derecelerde erirken kurşunsuz lehimler çok daha yüksek sıcaklıklarda erir onun için de güçlü hayva ister. Anlayacağın kombinasyonlar çeşitli ve birbirleri ile ilintililer. Bir de ileri seviyede flux kullanılabilir yüzeye montajlı devre elemanlarını sıcak hava tabancası ile montajlarken
Laptop şarj aletinin çıkışına o trimporttan alsan aynı görevi yaparmı teşekkürler
Laptop çıkışına trimpot, potansiyometre bağlayarak voltaj ayarı yapamazsınız (akım ayarı olabilir ama o da potansiyometrenin gücüne bağlı olarak kısa zamanda yanar gider) Laptop şarj aletinin içindeki devre elemanlarının değerleri değiştirilerek ayarlı adaptör olabilir.
Teşekkürler
Ustam diline sağlık. Bu kart max 4A akım geçirebiliyor. Bana 10A akım geçirebilen buna benzer kart lazım. Önerin var mı. Tşk.
Merhabalar; Konu hakkında "forum.robotistan.com" adresine yazmanızı rica edeceğiz. Sorunuz teknik editörlerimiz ve yüzlerce maker tarafından incelenecektir. İyi çalışmalar dileriz.
Notre sigorta baglanmaz diye biliyorum ama benimmi yanlısım var ?
O ev elektriği için geçerli. Burada doğru akım ile çalışıldığından dolayı artı hattına da takabilirsin eksi hattına da takabilirsin. Evdeki olay fazın çarpma hatta öldürme gibi bir özelliği olduğundan dolayı sigorta faza takılır yoksa nötüre takınca elektrik akımını kesememe gibi bir durum söz konusu değil
Konuyla alakasız ama merak ettim o cetvel gibi olan yeşil masa örtüsünün adı nedir ve nereden bulabilirim?
Kesme Matı. Internette aratarak bulabilirsiniz.
Robotistan.com 'da en çok sattığımız ürünlerden biri. "a3 Mat" aratarak bulabilirsiniz. :)
Yazıyorum faceden anlayan yok. Sitenizde neden bakmıyorsunuz acaba tl431 fiyatına? 15 TL diyor tek adedine. Kafayı mı yediniz siz her yerde 1 ila 1.90tl civarı. Sizde 15 TL. Sanırım bir yanlışlık olmuş olmalı. Başka açıklaması yok çünkü. Düzeltin lütfen.
motor zorlandığında gerilim düşüp motorun neden daha fazla akım çektiğini bilen bir arkadaş açıklayabilir mi?
Elektrikli matkabın darbesi açık . kapalı olması gerekir
6 kanal rf kumanda seti aldım sitelerinden alıcı kısmı görseldeki buton ile tanıtılmalı şekilde değil farklı ürün geldi kumandayı tanıtmak için buton vs hiçbirşey yok üzerinde müşteri hizmetleri hiçbir şeye yardımcı olmuyor teknik ekibe mail atın diyorlar müşteri kapımda bekliyor diyorum yapacak birşey yok diyorlar dönüş yapar arkadaşlar diyip gönderiyorlar sadece kumanda bu ürüne nasıl tanıtılır bunu sorucam kırk takla attırıyorlar
Bence derslerine çalışmamışlar ondan dolayı cevap veremiyorlardır
elinize ,emeğinize sağlık üstad
kardeş matkap darbede kalmış sanırım güzel proje
Matkabın devri çok hızlı.Taşlama,kesme veya zımparalama işlemi dışında bu kadar yüksek devir olmamalı.
Malzemeri indrimli bir biçimde yollarsanız bende yapmak istiyorum
abi bunu nasıl 50 volt a kadar çıkartabiliriz
Selam! Tüm teknik sorularınızı forum.robotistan.com/ adresinde sorabilirsiniz🤗
Ustam merhaba. Ustam normalde elektronikten hiç anlamam ama sizin bi kaç videonuzu izledikten sonra bende de bi hobi merakı başladı. Bu projenizden yararlanmak istedim izlediğim videodaki işlemlerin hepsini tek tek uyguladım. işlem benim bile beklemediğim bir şekilde oldukça başarılı sonuçlandı. Ben power in 12 voltunu değil 24 voltunu giriş aldım. En son elimde şarjlı matkaptan söktüğüm 7 volt motoru 12 voltta 5,3 ampere kadar çalıştırdım. ( voltamper metrenin verdiği değerler ) sonra motoru kendi voltajı olan 7 volt ile denemek istedim. Power supplyden çıt çıt diye sesler duydum sonra voltajı kesti. ölçü aleti ile ölçtüğümde çıkışlarda kısa devre vardı. Sanırım voltaj düşürücü kısa devre oldu. bir tane daha alsam oda aynı şekilde olurmu nerede hata yaptım. Neden böyle oldu lütfen yardım edermisiniz.
Merhabalar; Konu hakkında "forum.robotistan.com" adresine yazmanızı rica edeceğiz. Sorunuz teknik editörlerimiz ve yüzlerce maker tarafından incelenecektir. İyi çalışmalar dileriz.
@@robotistanmerhabalar yazdım ama maalesef forumla ilgilenen yok
@@timurcengize2730 videodaki yükselticiyi kullandıysanız maksimum 4 amper çıkış verebileceğinden bahsediyor. Sigortayı ona göre seçebilirsiniz veya yükselticiyi 10A olarak alın daha sağlıklı olur.
@@TengriKok 10 amper önerebileceğiniz bi yükseltici modül varmı acaba 4016 düşünüyorum sizce nasıldır
@@timurcengize2730 olur ama çift modül kullanın, 12v kablosuna 0-30v yükseltici, yükselticinin çıkışına da düşürücü takın. düşürücünün potlarını değiştirip panele yönlendirin. Ayrıca videoda voltmetreyi yanlış bağlıyor. voltmetredeki siyah kırmızı kablonun siyah olanı GND kablousuna (siyah) kırmızı kablosunuda paneldeki siyah bourn jacka, sarı kablo paneldeki kırmızı bourn jacka kırmızı +5volta (kırmızı) diğer siyah kablo boşta kalacak.
Benxe yaptim aynisini ama 15 v a kadar cikyor =)
24 volt yapamazmıyız bunu
Selamlar! Tüm teknik sorularınızı forum.robotistan.com/ adresinde sorabilirsiniz🤗
güzel yararlı içerik 👍
Amatör işlerde Uğraşanlar için çok güzel video olmuş. Elinize sağlık
Siktirme amatörünü
Ya faydalı olmuş eyvallah da kardeş o kartı kullanana kadar lm317 t ile de yaparsın yani yine tebrik ederim güzel oldu ama bence bu tür videoları öğretici olması İçin komponentleri tanıtarak yapsan daha iyi olur
akım ayarı yapabiliyormuyuz dediğinle
o dediğinin akımı çok düşük
Elinize sağlık güzel oldu
Proje güzel ama yük altında fazla çalıştırmamak lazım anladığım kadarıyla. Daha çok masaüstünde test vs için kullanılabilir sanırım.
Aynen çünkü pvc kılıf içine alıyor 4 amper çekerseniz soğutma da yapılamadığından kartınız yanar
Kolay gelsin
ellerıne saglık ustam
Vold ve amper metre