ไม่สามารถเล่นวิดีโอนี้
ขออภัยในความไม่สะดวก

İslam Miras Hukuku Ferâiz -4- Nisâ Suresi 176 Kelâle

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 17 มี.ค. 2018
  • Av. Cengiz Ocakçı - Ali Haydar Çetintürk - Necmi Atik - Selahattin Yıldız - Mustafa Umut Bülbül - Enes Malik Çiftçi

ความคิดเห็น • 39

  • @nizamettinkaya5267
    @nizamettinkaya5267 2 ปีที่แล้ว

    Allah razı olsun çok anlaşılır bir anlatım

  • @Fatsulmeh
    @Fatsulmeh 5 ปีที่แล้ว +3

    Hocam malesef tahtanın görüntü kalitesi çok düşük. Keşke kamerayı zaman zaman yaklaştırsaydınız. İnanın bazen anlamakta çok zorlanıyorum. Şemayı göremediğim için. Yoksa güzel bir anlatım olmuş. Ağzınıza sağlık. Allah razı olsun.

  • @yusufziyacetin
    @yusufziyacetin 2 ปีที่แล้ว

    Yetmez yukarı ve yanda alır

  • @dtf3763
    @dtf3763 4 ปีที่แล้ว

    dakika 29:20 de bir abimiz söylüyor eşit alıyorlar yani diye hayır kardeşim. eğer kardeşler kızlı erkekli ise geçerli olan hüküm 2 ye 1 nisa suresinin girişindeki gibidir. Ancak baba kızı yada oğlu tek ise kalan 1/3ünün tamamını alıyor. Allah en iyisini bilir.

    • @cengizocakc8965
      @cengizocakc8965 3 ปีที่แล้ว

      29 20 de anne baba Bir Kardeşler sadece kız olursa ve birden fazla iseler 2/3 alıyor 1/3 kalıyor o da baba bir kardeşlere geçer diye anlatmıştım o arada arkadaş eşit alıyor dedi sizin verdiğiniz cevap da doğru eşit şöyle yani tek kız olursa 1/3 ü alır terk erkek olursa 1/3 ü alır bu şartla eşit oluyor ama kız erkek beraber olursa ikili birli alıyor Allah razı olsun

  • @pnarbas6606
    @pnarbas6606 5 ปีที่แล้ว

    Selamun aleyküm, Hocam.
    İslama göre miras dağılımını öğrenmeye ve anlamaya çalışıyorum. bir çok kaynaktan faydalanıyorum. bu arada bu görüşlerin Kuranla uyum içinde olmasını ve ayetlerle çatışmamasını temel alıyorum.
    Mezhep alimlerinin (ki Allah hepsinden razı olsun ) görüşlerini aktardığınız videolarınızdan da yararlandım. Allah sizden de razı olsun.
    Bu videonuzda dikkatimi çeken başka bir durum söz konusu;
    bu durum da mezhep alimlerinin görüşü mü, yoksa siz aktarırken yanıldınız mı?
    _Miras paylaşımında Nisa 176 da kelale durumunun oluşabilmesi için gereken şartları saydınız. (Videonun son 36. dakikasında )
    dediniz ki;
    1- munisin oğlu olduğunda; kardeş mirastan pay alamaz dediniz
    2-oğlun oğlu da yaşıyorsa da alamaz,
    3-Baba yaşıyorsa kardeşler yine alamaz,
    4-Dede olduğunda da yine alamaz, dediniz.
    Benim anlamak istediğim konu şu;
    Siz Nisa 176. ayetin uygulanmasında ölen kişinin kızından hiç söz etmediniz. eğer ölen kişinin tek bir kızı veya kızları olduğunda( diğer şartlar da yerine geldiğinde ) miras yine kardeşler arasında (ölenin kardeşleri arasında )pay mı edilecek, doğru mu anlamışım.? eğer bu şekilde bir uygulama varsa bu durum, aşağıdaki iki ayete de ters düşmektedir.
    Nisa ﴾7﴿ ; ''Anne babanın ve yakınların bıraktıklarından erkeklere pay vardır; yine anne babanın ve akrabanın bıraktıklarından kadınlara da pay vardır; azından çoğundan, belli pay. ''
    Nisa ﴾11﴿ ; '' Allah size, çocuklarınız hakkında erkeğe, iki kadın payı kadar (vermenizi) emreder. (Mirasçılar) ikiden fazla kadın iseler bıraktığının üçte ikisi onlarındır. Eğer yalnız bir kadınsa yarısı onundur. Ölenin çocuğu varsa, anne babasından her birinin mirastan altıda bir hissesi vardır. Eğer çocuğu yok da anne babası ona vâris olmuşlarsa annesinin hakkı üçte birdir. Ölenin kardeşleri varsa annesinin payı, vasiyetten ve borçtan sonra altıda birdir. Babalarınız ve oğullarınızdan hangisinin fayda bakımından size daha yakın olduğunu bilemezsiniz. Bunlar Allah tarafından konmuş paylardır; şüphesiz Allah ilim ve hikmet sahibidir. ''
    Nisa 7, ''kadın veya erkek olsun her birinin'' , (bu arada kızın ) da yakınlarından bıraktıklarının belli bir payı olduğunu ifade etmektedir.
    Nisa 11 ise ölenin tek kızı olduğunda, bıraktığının yarısını alacağını ayet açık bir şekilde izah ediyor. ölen kişinin mirasında öncelikli hakkı olanları Allah cc ayetlerinde de öncelikli olarak belirtmiştir. Mirastan çocukların, kız ve erkeğin haklarını ilk önce belirtmiştir. Çünkü ESAS HAKLARI ONLARA TANIMIŞTIR.
    daha sonra varsa anne ve babanın haklarını, eşlerin haklarını çocukların varlığına göre azaltmıştır. Konu ile ilgili ayetleri dikkatlice incelediğimizde, ayetlerdeki sıralamaların, oranların her birinin her şeyi en iyi bilen Allah tarafından, belli bir maksat ve hikmetle konduğunu göstermektedir.
    Ayrıca Nisa ﴾9﴿ da ; ''Geriye eli ermez, gücü yetmez çocuklar bıraktıkları takdirde korkacak olanların (başkalarının yetimleri için de) kalpleri sızlasın; Allah’tan sakınsın ve doğru söz söylesinler.'' ve
    Nisa ﴾10﴿ da ; ''Yetimlerin mallarını haksız olarak yiyenler şüphesiz karınlarına ancak ateş dolduruyorlar. Zaten onlar alevlenmiş ateşe gireceklerdir.
    ''
    buyuran Allah cc ; '' miras dağıtımını sağlayan insanların, (kanun koyanların, fetva verenlerin vb) yetimlerin haklarına riayet etmelerini, onların haklarını başkalarına vermemelerini, bu konuda Allahtan korkmalarını, aksi takdirde ATEŞE GİRECEKLERİNİ müminlere bildirerek bizleri uyarmaktadır.
    yetimlerle ilgili ayetler açık ve net olduğu ve kız çocuklarının hakları ayette sarih bir şekilde beyan edildiği halde, ; kız çocuğu olan (ölen) bir insanın mirasını nasıl olur da kendi kızına vermeden ve onu hiç hesaba katmadan uygularlar. bu görüşler imamlarımızın mı, yoksa yaşadıkları o dönemin yöneticilerinin uygulamaları mı?
    Allah cc Kuranda pek çok ayette YAHUDİLERDEN VE MÜŞRİKLERDEN bahsetmektedir. onların Allahın ayetlerini kendi kafalarına göre değiştirdiklerini, müşriklerin de yine kendi düşüncelerine göre; hayvanların etleri ve bazı ekinler üzerinde helal haram kuralları koydukları, şunlar bu insanlara helaldir, bunlar ise haramdır. vb şekillerde kurallar koyarak Allahın isteği dışında uygulamalar yaptıklarını ve bu durumdan ötürü de, Allah cc onları hesaba çekeceğini Enam 138 ve 139 te bildirmektedir.
    tüm bu ayetler bizlerin de bu tür uygulamalardan uzak durmamız için bir uyarıdır. yoksa Allah cc bize neden bunları anlatsın. Haşa eğlence olsun diye mi!
    Hocam,
    Bu konuda eğer yanlış anlamışsam lütfen beni düzeltiniz.
    amacım Kitabın bize neyi emrettiğini öğrenmek ve yaşamaktır ve yanlış anlaşılmaların üzerine yeniden yoğunlaşarak en doğruya erişmektir.
    Bu tüm ümmeti ilgilendiren, Allahın da istediği bir vazifedir.
    en iyisini bilen de ancak Allahtır.
    Alemlerin Rabbi olan Allaha hamd olsun.
    Allaha emanet olun.

  • @muratakkus2163
    @muratakkus2163 ปีที่แล้ว

    Video güzelde kameranın yanındaki şahıs az konuşsa iyi olurmuş. Ukalalık yapacak son grup sizler olmalısınız...

  • @izzettincelik9687
    @izzettincelik9687 2 ปีที่แล้ว

    selamun aleyküm hocam .Allah razı olsun çok istifadeli bir izah olmuş . Acaba tablonun pdf ve jpg şeklini paylaşabilir misiniz ?

  • @nermancankaya5225
    @nermancankaya5225 4 ปีที่แล้ว

    Selamün aleyküm Cengiz hocamızın mail adresi var mı? Bu konu hakkında soru sormak istiyorum

    • @barissagir642
      @barissagir642 4 ปีที่แล้ว +1

      cocakci@hotmail.com ‎

    • @cengizocakc8965
      @cengizocakc8965 4 ปีที่แล้ว

      Avukat Cengiz Ocakçı 0532 211 26 13

  • @sultandansman7418
    @sultandansman7418 4 ปีที่แล้ว +1

    Kalem yazsaymış iyi olurdu

  • @rzayuksel7455
    @rzayuksel7455 2 ปีที่แล้ว

    Lütfen anlaşılır bir şekilde anlatabilsen

  • @erdalcihan6012
    @erdalcihan6012 3 ปีที่แล้ว

    hocam eğer kıza yarim veriliyorsa diğer yarısına ne olur

    • @cengizocakc8965
      @cengizocakc8965 3 ปีที่แล้ว

      Kızla birlikte diğer bazı işlerde varsa onlar da payları nispetinde hisse alırlar Eğer kızın yanında erkek evlat da varsa ikili birli paylaşırlar kalanı Ama tek kız evlat var Hiçbir mirasçı yoksa 1/2 kendisinin Payı kalanı da mirasçı olmadığı için yani terekenin tamamını alır

  • @pnarbas6606
    @pnarbas6606 5 ปีที่แล้ว

    selamun aleyküm,
    Hocam, ayette dede yetimi diye bir şey yokken ve kızın babasının ölmesi kızın da suçu değilken, kız neden ( ölmüş olan ) babasının hakkına sahip olamıyor. eğer babası sağ olsa idi o da babasının hakkından faydalanacaktı. ayette böyle bir yasak yokken bu nasıl olur da kabul edilir. bu ayete göre adil bir paylaşım değil. böyle bir hata nasıl yapılmış, oysa Allah cc yetimlerin hakkını yiyenler için acı bir azaptan söz ediyor.

    • @cengizocakc8965
      @cengizocakc8965 5 ปีที่แล้ว

      Dede yetimi sorunlu bir konu..Günümüzde ömer bin Abdülaziz ve bazı sahabelerin görüşlerine göre ana veya baba ölmemiş gibi çocuklarına (torunlara) miras hisse oranlarına göre pay verilir içtihatına görede terekeden pay verilir.
      Allah'a emanet olunuz

    • @cengizocakc8965
      @cengizocakc8965 5 ปีที่แล้ว

      İslam'da evlatlık müessesesi yoktur..doğru söylüyorsunuz. . Ben evlatlık misalini medeni kanunda varlığı halinde anne ve babanın mirasta pay almamasını eleştirmek için verdim. Mesleğim avukat lık olduğu icin misal olarak evlatlığı verdim. Allah'a emanet olunuz

  • @karadenizligokdeniz7129
    @karadenizligokdeniz7129 5 ปีที่แล้ว +1

    MİRAS AYETLERİNDE HATA YOKTUR.
    Miras ayetlerinde asla hata yoktur.
    Ayetlerde hata var sanılması, taksimatın doğru kişilere yapılmamasından kaynaklanmaktadır.
    Oysa Ayetlerde geçen oranlar doğru kişilere yapılırsa, ayetlerde hiçbir hata olmadığı görülür.
    Nisa Suresi 11. Ayet, eş olmayan durumu ifade etmektedir. Eğer
    Ölenin evlatları varsa, fakat eşi yoksa miras evlatlara ve ölenin anne ve babasına düşer.
    Örneğin Ölen birinden 120 Bin TL varislerine kaldı diyelim ve ölen kişinin eşi yoksa bu durumda
    120 bin TL'nin
    80 Bin TL'si çocuklara = 2/3
    20 Bin TL'si Anneye = 1/6
    20 Bin TL'si Babaya düşer. 1/6
    Görüldüğü gibi Nisa Suresinin 11. Ayetinin taksimattında asla bir eksiklik yoktur.
    Nisa Suresi 12. Ayete göre ise, eğer ölen kişinin eşi varsa bu durumda miras sadece evlatlara ve eşe düşer. Ölenin anne ve babasına miras düşmez.
    Örneğin Ölen bir adamdan 120 Bin TL varislerine kaldı diyelim. Şayet ölen kişinin eşi varsa bu durumda
    120 Bin TL'nin
    80 Bin TL'si çocuklara 2/3
    15 bin TL'si eşe düşer. 1/8
    Herkes oranını aldıktan sonra
    Arta kalan 25 Bin TL, ise
    Nisa Suresi 8. ayetinde belirtilen Mirasın paylaştırılmasında hısım-akraba, yetimler, yoksul ve çaresizler de hazır bulunurlarsa, ondan onları da rızıklandırın ve onlara güzel ve hoş bir söz de söyleyin tavsiyesiyle bu kişilere paylaştırılır.
    Görüldüğü gibi Nisa 12. Ayetinin taksimatında da hiç bir varise eksik miras düşmez.
    Kurana göre miras ayetleri kısaca şu şekilde taksim edilmelidir .
    Eğer, eş yoksa, miras = Evlat + Anne ve Babaya düşer. ( Nisa 11. Ayetin Taksimi )
    Eğer, eş varsa miras = Evlat + Eşe düşer. Eş olduğu için miras Anne ve babaya düşmez ( Nisa 12. Ayetin Taksimi)
    Not : Eğer miras taksiminde bütün mirasçılar miraslarını eksiksiz alırsa ve buna rağmen arta kalan miktar olursa, Nisa Suresi 8 ayeti bu arta kalan mirasın kimlere verilebileceğini bize gösterir. "Mirasın paylaştırılmasında hısım-akraba, yetimler, yoksul ve çaresizler de hazır bulunurlarsa, ondan onları da rızıklandırın ve onlara güzel ve hoş bir söz de söyleyin."Nisa Suresi 8

    • @mahmutcelik9276
      @mahmutcelik9276 4 ปีที่แล้ว

      Ayetlerin yazısı daha büyük olmalı. Kalem ise hiç iyi değil. Hoca mikrofon kullanmalı.

    • @bekirguldibi8227
      @bekirguldibi8227 4 ปีที่แล้ว

      "Nisa Suresi 12. Ayete göre ise, eğer ölen kişinin eşi varsa bu durumda miras sadece evlatlara ve eşe düşer. Ölenin anne ve babasına miras düşmez." yazmışsınız. ölenin eşi ve çocukları varsa anne ve babası varsa anne ve babaya 1/6 düşmesi gerekir herhalde

    • @cengizocakc8965
      @cengizocakc8965 4 ปีที่แล้ว

      Anne ve baba 1/6 hisselerini her halükarda her şartta her zamanda her yerde alırlar anne baba alamaz diye bir hüküm İslam miras hukukun da yoktur Sadece annenin hissesi 1/6 ve 1/3 olarak şartlara göre değişebilir.