Sayın Alp Üniversiteyi, bilgiyi ve birikimi, evimize getiriyorsunuz. Çok teşekkür ederim. Sayın Prof. Tuba Köse anlatılarınızı o kadar hayretle izledim ki anlatamam. Sunumlarınızın devamını dilerim.
hocaların seni çok sevmiş,,,sen hocalarını çok sevmişsin,,bende seni çok sevdim.. sende bütün insanları seviyorsun,biliyorum.. ne mutlu hocalarına,annene ve türkiyeye seni yetiştirdiği için...
Merhaba Mesut bey ben Kocgirili Alevi Kürtüm. Sizin videolarinizi cok ilgi ile izliyorum. Bende arkeoloji ve tarihe cok merakli bir insanim. Sizi keşf edişim cok büyük bir şans benim icin. Anlattiginiz bir cok ritüeller bizde hala devam ediyor. Hocanizin anlattigi alkarasina bizde ( ELK) diyoruz. Yeni dogum yapmis bir kadini üc gece hic uyumadan beklerler. Helva yaparlar kadinin basucuna koyarlar. Dogum yapmis kadinin yastiginin aldina büyük yorgan ignesi koyarlar. Birde bizim kocgiri mezarlari cok ilginc. Cok eski mezarlarda erkegin yada kadinin mezari oldugunu anlamak icin başucu taşlari erkek veya kadin sureti yontulur. Mart ayinin ikinci carsambasinda ölüler icin yemekler lokmalar yapilir , buna nane miriyan yada loxmey miriyan denir. Mezarlar basininda aileler lokmalarini dagitir dualar eder çiralar yakilir. Bu ritüelin adi da var ama simdi unuttum😊😊. Kisacasi siz takip ediyorum. Sizinde bir videnuzda söylediginiz gibi sanki kendi köklerime dokunuyor gibiyim.
Çok teşekkür ederim, büyük bir keyifle dinledim. Ben Eskişehir'in bir köyünde doğdum. Benim çocukluğumda gelinler beyaz giyiyordu ama annemin düğününde gelinlik olarak giydiği kırmızı üst ve kırmızı şalvar da sanırım kırmızın ritüellerdeki yeriyle ilgili. Keza hala kına gecelerinde gelinlerin başlarına kırmızı yazmaların örtülmesi de öyle olmalı. Umarım devamı gelir söyleşinizin. Sevgiler.
Merhaba Hocam. Serhed bölgesinde Buka Baranê ( çömçe gelini) deriz. Baharda çocuklar kadın elbisesi giyer, bir çubuğa süpürge geçirilir ve iki lişi arasında ev ev taşır. Yüzler unla boyanır ve şeker, yemiş vs toplanır. Erzurum' un güney ilçeleri bunlar. 1915 sonrası Erivan'dan göç gelen kürt köyü bizim köy. ::))) Harika bağlantı. BÎjî êrdkoloji( hihi).
Su dökmenin yanı sıra özel olarak çörek yapılır burakılır bozuk para bırakılır.şeker bırakılır.Yani o bayram da ne yenirse mezarların başına onlar bırakılır.Adaklar kesilir.Tavuk horoz keçi koyun ...gibi.Şu an halen yapılan ama nedeni nedir diye hiç merak etmediğim şeylerin ne kadar ilginç olduğunu fark ettim.Hocamızı dinledikçe aydınlanıyorum.Çok teşekkür ederim hepinize.❤
Ekranı yukarıdan aşağıya doğru ikiye bölüp yan yana bir program yapsaydınız çok daha kaliteli bir yayın olacaktı gösterdiğiniz resimlerdeki bulunan şeyler pek seçilmiyor yine de çok kaliteli bir program olmuş büyük bir zevkle izledim teşekkür ederim
Hozam.Merhabalar. Birkaç gundur yutupta videolarınıza denk geliyorum. Keyifle de dinliyorum. Ekranlarda görmek istedigimiz çok guzel bir işi yapıyorsunuz. Umarım sıklıkla devam edersiniz. Icimde kaldı su konuyu atlamadan da gecmek istemiyorum bizimkiler savurlu bir gun sana zahmet cehresinden bize bildigin kadar bi anlatı gecebilir misin cok makbul olur bizim icin.
Mamoste bu çiğdem günüyle ilgili küçükken biz öyle bir gelenek vardı. Ama yalnızca çocuklar olarak bunu yapardık aşağı yukarı aynı tarihlere denk geliyordu ama sanırım artık şimdiki çocuklar bilmezler.
Merhaba, öncelikle yayınlarınız için teşekkürler. DTCF Tiyatro bölümü hocalarından Nurhan Karadağ'ın 1989'da TRT için hazırladığı "Köyümüzde Şenlik Var" adlı bir belgesel serisi var. Tüm Anadolu'daki seyirlik oyunların çoğunu kaydettiği bir belgesel. Biz derste izleme şansına erişmiştik. Ben çömçe gelini de Konya'daki çamur bebeği de oradan öğrenmiştim. Hatta İş Bankası Yayınları kitap olarak da basmıştı ama yeni baskısı maalesef yok. Belki bir şekilde ulaşmanın yolunu bulursunuz diye haberdar etmek istedim. Gerçekten eşsiz bir kaynaktır.
Yaşlanan, ölüme yaklaştığını düş0nen kadınların saçlarını kınalaması ve ölünce kınalı olduğu için günahsız gideceğini düşünüyorlardı.. ( kayınvalidemden duymuştum..Gaziantep'e aittir ) Çok teşekkürler! Müthiş bilgiler verdiniz ! Varolasınız 😀
etiyopya nın guneyınde bircok kabilede kadınlar saclarına ve vucutlarına kırmızı topragı hayvan yagı ıle karıstırıp surduklerını gördüm orada su an kı medeni etiyopyalı birisine sordugumda bana bitlerden korunmak ıcın yaptıklarını soyledı,simdi hocamızın dediği kırmızı topragın vucuda ıyı geldiğini öğrenince o kabilenin de saglık ve güneşten korunmak için olabileceğini cıkarıyor
Mesut’cuğum, bu ekran düzeni pek iyi değil. Takibi zorlaştırıyor. Ve acaba konuğun bir belge gösterdiğinde bunu tam ekrana yansıtabilir misin? Bu ekran düzeninde telefon ekranımda belge karınca duasına dönüyor. Onun haricinde müptelan oldum. Ailene selam ederim. Allah’a emanet ol.
iskeletlerin kirmiziya boyanmasi ise ates elementinin rengi sembolik acilimi ile atesel element olan ruhun yeniden davet edilmesi ile ilgili dusunce olabilirmi diye dusundum saygilarimla
Ali Karduxos ile bir söyleyişi yapabilir misin aceba? Tarih ve Arkeoloji üzerine Yaşayan en bilgili Kürt Araştırmacı ve Dİl Etimologu kendisi.. İnanılmaz olur ikinizin buluşması..
Hoca çiğdem günü dediğin de aklıma geldi. Hangi ay ollduğunu hatırlamıyorum ama bahar da otların bol olduğu zaman tüm çiçeklerin açıldığı dönemdi. Biz çocuklar, oğlaklar buzağıları köye yakın bir yere götürürdük biz hocanın dediği pilavı yapardık. Herkes birşey getirirdi, bulgur, yağ, tuz salça, su, ve tava, kaşık vs herkes birşey yapardık. Pilav pişerken biz onun altına yanı ateşe bir ot vardı toplardık ateşe atardık daha berketli olur diyorduk.
Ritüeller önce doğa olaylarına ilişkin başlıyor..kral ile ilgili ritüelleri bundan bağımsız ele almak eksik olabilir.. kral başındaki taç bile Güneş i simgeler..aslan kartal ateş de güneşin simgesi.. dolayısıyla krala dönük ritüeller ile güneşe dönük ritüeller arasındaki bağları görmek gerekiyor
"çömçeci gelin geliyor sizden bulgur istiyor verenin bir oğlu olsun vermeyenin bir kör kızı olsun" Çocukken büyüdüğüm yerde mahallenin tüm çocukları toplanıp kapı kapı dolaşıp salça burgur ister, pişirir yerdik, neden olduğunu bilmiyorum ama güzel bir hatırlama oldu.
Bir ilimizde çok miktarda bulunmuş ayakları kesilmiş kedi köpekler ile ilgili bir haber okumuştum. Haberin altına biri yorum yapmıştı. Büyü için kullanılıyormuş. Sonra da ithal(!) büyü çetesi yakalandı. Çok haber yapılmadı. Sanırım düşmanlık oluşması diye geçiştirildi.
Bendeniz; Eti saray rituellerini cok detayli Telepinu talimatnameleri ile aciklamaya calisiyorum. Buyuler konusunda da gene ayni isim karsimiza cikiyor. Tanri Telepinu kuraklik veya yogun kis kosullarini yaratmamasi icin kusturulmemeye calisilir diye biliyorum.
Ic Anadolu da Kayseri koylerinde biz sare sole (yil basi) gibi dahacok kisin bitisi gibi butur rutuel var Kadin kiliginda Erkek yasli kiliginda gencler kapi kapi dolasip bulgur un yag toplardik
annen ile yaptığın puroğramda ne çok güldünüz,,sanki mutluluğun resmini çizdiniz.. senin mutluluğun korana gibi salgın olarak herkeze bulaşır ,,,dilerim...
Merhabalar hocam. Ben sizden bir kitap ya da makale önerisi almak istiyorum. Şamanizmle ilgili önereceğiniz kaynak var mıdır ? Bu arada instagram ya da herhangi bir sosyal medya kullanmıyorum. Sizden ricam lüften tüm yayınları TH-cam a yükleyin 😊 çok teşekkür ederim. Çok güzel geliyor videolarınız.
hocamız mezar eve çevrilen evde küçük çukurlar olduğunu söylemişti onların amaçlarını tam anlayamadım ayrıca boncuklu höyükteki evlerdeki kuçük çukurlarla bir alakası var mı? bir de göllü dağdaki o geç hitti şehir kalıntısı hava tanrısı için orada yapılmak istenmiş anladığım kadarıyla doğru mu?
Mesut heval..çömçe gelin ile ilgili Urfa şarkılarından örnek vermek istiyorum.. Çömçe gelin olasan, her kapıda durasan, uşakların elinde mahleyi dolanasan..
Hocam, selam. Bu tütsünün "Ben Tanrı'nın mabedinde onun egemenliğinin ışığını gösteriyorum, onu var kılıyorum." biçiminde simgesel bir ritüel olduğunu okumuştum. En azından Hristiyanlık için. Bu kesin olarak "böyle değil" mi şimdi?
Merhaba Mesut bey, ölülerin erkeklerin eline kadınların saçına yakılır hatta çörek otuda koyulur, diğer ölen kişilerin nazarından kıskanmasından dolayı yapıldığına inanılır.
Hocam su kürt tarihimize bize bir anlatirmisin???ennbasindan...bu tirkiler le.nenzaman tanismisiz....bir dizi yapsanda aydan aya bir dizi anlatsan bize...
Ali Karduxos ile bir söyleyişi yapabilir misin aceba? Tarih ve Arkeoloji üzerine Yaşayan en bilgili Kürt Araştırmacı ve Dİl Etimologu kendisi.. İnanılmaz olur ikinizin buluşması..
Emeğinize sağlık muhteşem bir yayın size ve Tuba hocama binlerce teşekkür ediyorum.
Sayın Alp Üniversiteyi, bilgiyi ve birikimi, evimize getiriyorsunuz. Çok teşekkür ederim. Sayın Prof. Tuba Köse anlatılarınızı o kadar hayretle izledim ki anlatamam. Sunumlarınızın devamını dilerim.
hocaların seni çok sevmiş,,,sen hocalarını çok sevmişsin,,bende seni çok sevdim..
sende bütün insanları seviyorsun,biliyorum..
ne mutlu hocalarına,annene ve türkiyeye seni yetiştirdiği için...
ne guzel yazmissin murat... benden de o kadar tesekkurler...
Konu başlı başına muhteşem 👏❤️👏
Merhaba Mesut bey ben Kocgirili Alevi Kürtüm. Sizin videolarinizi cok ilgi ile izliyorum. Bende arkeoloji ve tarihe cok merakli bir insanim. Sizi keşf edişim cok büyük bir şans benim icin. Anlattiginiz bir cok ritüeller bizde hala devam ediyor. Hocanizin anlattigi alkarasina bizde ( ELK) diyoruz. Yeni dogum yapmis bir kadini üc gece hic uyumadan beklerler. Helva yaparlar kadinin basucuna koyarlar. Dogum yapmis kadinin yastiginin aldina büyük yorgan ignesi koyarlar. Birde bizim kocgiri mezarlari cok ilginc. Cok eski mezarlarda erkegin yada kadinin mezari oldugunu anlamak icin başucu taşlari erkek veya kadin sureti yontulur. Mart ayinin ikinci carsambasinda ölüler icin yemekler lokmalar yapilir , buna nane miriyan yada loxmey miriyan denir. Mezarlar basininda aileler lokmalarini dagitir dualar eder çiralar yakilir. Bu ritüelin adi da var ama simdi unuttum😊😊. Kisacasi siz takip ediyorum. Sizinde bir videnuzda söylediginiz gibi sanki kendi köklerime dokunuyor gibiyim.
Çok güzel bir sohbet. Hayal gücümüze faydası oldu.Teşekkür ederim 🙃🙂
Mükemmel! Çok çok teşekkür ederiz efendim.
Çok yararlı bir söyleşi...
Emeğinize sağlık...
Can suyu gibi...
Cok keyifli bir soylesiydi. Tesekkurler
Sağolun, esenlikler 💐
Harika bir yayın olmuş; devamını bekliyorum. Sevgiler 💚
Harika bilgiler teşekkür ediyorum. 👏👏👏👏👏👏
Sizi görmek ne güzel abi saygılar
Çok teşekkür ederim, büyük bir keyifle dinledim. Ben Eskişehir'in bir köyünde doğdum. Benim çocukluğumda gelinler beyaz giyiyordu ama annemin düğününde gelinlik olarak giydiği kırmızı üst ve kırmızı şalvar da sanırım kırmızın ritüellerdeki yeriyle ilgili. Keza hala kına gecelerinde gelinlerin başlarına kırmızı yazmaların örtülmesi de öyle olmalı. Umarım devamı gelir söyleşinizin. Sevgiler.
Tekrar tekrar izleyince de aynı canlı yayın hissiyatı almak ☺
Eyvallah keyifle bizlere ışık oldunuz, ikimizde sağolsun,🙏🌾❤️
Mükemmel böyle yayınların devamı gelsin lütfen
Arkeoloji vasıtası ile nesnel tarih ancak bu kadar güzel öğrenilebilir.
Aydınlanmanın da temel taşları diye tasavvur ediyorum.Emeğinize sağlık...
Merhaba Hocam. Serhed bölgesinde Buka Baranê ( çömçe gelini) deriz. Baharda çocuklar kadın elbisesi giyer, bir çubuğa süpürge geçirilir ve iki lişi arasında ev ev taşır. Yüzler unla boyanır ve şeker, yemiş vs toplanır. Erzurum' un güney ilçeleri bunlar. 1915 sonrası Erivan'dan göç gelen kürt köyü bizim köy. ::))) Harika bağlantı. BÎjî êrdkoloji( hihi).
kek mesut, güzel, lirik, anlatımınız ve aydınlatmanız için tşk. başarılar diliyorum.
Harika bir yayin teşekkürler
Zevkle izledim💖
Yorumlarınızı ilgiyle takip ediyorum elinize emeğinize sağlık iyi ki varsınız Teşekkürler teşekkürler teşekkürler
Bizi aydınlatan ışığınız için minnettarım hocam.
Rojbaş hewal mesut süper bir bilgi çok güzel bir sohpet teşekkürler ikinize... köln almaniyadan
Uzun bir süre sonra da olsa videonu izledim çok keyif aldım bilgilendim spas dikim.
Mükemmel ötesi bilgiler,en kısa zamanda yeniden bir daha görmek isteriz hocamızı.
Teşekkürler 🙏🏻💐
Mukemmel bir kanal harika içerikler...Başarılar
Yüreğinize sağlık . Bilginize kuvvet .
Yine harika bir video olmus, emeklerinize saglik.
Su dökmenin yanı sıra özel olarak çörek yapılır burakılır bozuk para bırakılır.şeker bırakılır.Yani o bayram da ne yenirse mezarların başına onlar bırakılır.Adaklar kesilir.Tavuk horoz keçi koyun ...gibi.Şu an halen yapılan ama nedeni nedir diye hiç merak etmediğim şeylerin ne kadar ilginç olduğunu fark ettim.Hocamızı dinledikçe aydınlanıyorum.Çok teşekkür ederim hepinize.❤
🙏👏🏾şahane devamı olur umarım
Ekranı yukarıdan aşağıya doğru ikiye bölüp yan yana bir program yapsaydınız çok daha kaliteli bir yayın olacaktı gösterdiğiniz resimlerdeki bulunan şeyler pek seçilmiyor yine de çok kaliteli bir program olmuş büyük bir zevkle izledim teşekkür ederim
cok enteresan bılgıler , ınsanın olayları kavrayabılmesı ıcın en evvel fantastık dusunebılmesı gerekıyor sanırım
Hozam.Merhabalar. Birkaç gundur yutupta videolarınıza denk geliyorum. Keyifle de dinliyorum. Ekranlarda görmek istedigimiz çok guzel bir işi yapıyorsunuz. Umarım sıklıkla devam edersiniz. Icimde kaldı su konuyu atlamadan da gecmek istemiyorum bizimkiler savurlu bir gun sana zahmet cehresinden bize bildigin kadar bi anlatı gecebilir misin cok makbul olur bizim icin.
Mamoste bu çiğdem günüyle ilgili küçükken biz öyle bir gelenek vardı. Ama yalnızca çocuklar olarak bunu yapardık aşağı yukarı aynı tarihlere denk geliyordu ama sanırım artık şimdiki çocuklar bilmezler.
Merhaba, öncelikle yayınlarınız için teşekkürler.
DTCF Tiyatro bölümü hocalarından Nurhan Karadağ'ın 1989'da TRT için hazırladığı "Köyümüzde Şenlik Var" adlı bir belgesel serisi var. Tüm Anadolu'daki seyirlik oyunların çoğunu kaydettiği bir belgesel. Biz derste izleme şansına erişmiştik. Ben çömçe gelini de Konya'daki çamur bebeği de oradan öğrenmiştim. Hatta İş Bankası Yayınları kitap olarak da basmıştı ama yeni baskısı maalesef yok. Belki bir şekilde ulaşmanın yolunu bulursunuz diye haberdar etmek istedim. Gerçekten eşsiz bir kaynaktır.
Hocanın sunum dosyasını da paylaşsanız ne güzel olurdu :)
bizde buka barane yapardık hocanın anlattığı gibi (diyarbakrda)
Yaşlanan, ölüme yaklaştığını düş0nen kadınların saçlarını kınalaması ve ölünce kınalı olduğu için günahsız gideceğini düşünüyorlardı.. ( kayınvalidemden duymuştum..Gaziantep'e aittir )
Çok teşekkürler! Müthiş bilgiler verdiniz ! Varolasınız 😀
Selam 👋
Çömçe Gelin bizde de var aynı ritüel fakat ismi farklı "Dudu/Dudi" denir bizde..(Erzurum/Kars coğrafyası)
etiyopya nın guneyınde bircok kabilede kadınlar saclarına ve vucutlarına kırmızı topragı hayvan yagı ıle karıstırıp surduklerını gördüm orada su an kı medeni etiyopyalı birisine sordugumda bana bitlerden korunmak ıcın yaptıklarını soyledı,simdi hocamızın dediği kırmızı topragın vucuda ıyı geldiğini öğrenince o kabilenin de saglık ve güneşten korunmak için olabileceğini cıkarıyor
Mesut’cuğum, bu ekran düzeni pek iyi değil. Takibi zorlaştırıyor. Ve acaba konuğun bir belge gösterdiğinde bunu tam ekrana yansıtabilir misin? Bu ekran düzeninde telefon ekranımda belge karınca duasına dönüyor. Onun haricinde müptelan oldum. Ailene selam ederim. Allah’a emanet ol.
Hocam mevlutte tütsu yakmak Hakkaride de var. Sanirim Buxür adi verilen bisey yakilir ve tüm evde dolastirilir kokusu agir ama sevdigim bi kokuydu.
Seet xweş bı kek Mesûd û mêvana teyı qedırgıran re.
Mükemmel
Başka bir şey daha. Nazar nuskası olarak çivi pulları '' kurşun '' malzemesinden olduğu için bir kısmı kesilip yarım hilale benzetilip nuska yapılır.
iskeletlerin kirmiziya boyanmasi ise ates elementinin rengi sembolik acilimi ile atesel element olan ruhun yeniden davet edilmesi ile ilgili dusunce olabilirmi diye dusundum saygilarimla
Ali Karduxos ile bir söyleyişi yapabilir misin aceba? Tarih ve Arkeoloji üzerine Yaşayan en bilgili Kürt Araştırmacı ve Dİl Etimologu kendisi.. İnanılmaz olur ikinizin buluşması..
Hoca çiğdem günü dediğin de aklıma geldi. Hangi ay ollduğunu hatırlamıyorum ama bahar da otların bol olduğu zaman tüm çiçeklerin açıldığı dönemdi. Biz çocuklar, oğlaklar buzağıları köye yakın bir yere götürürdük biz hocanın dediği pilavı yapardık. Herkes birşey getirirdi, bulgur, yağ, tuz salça, su, ve tava, kaşık vs herkes birşey yapardık. Pilav pişerken biz onun altına yanı ateşe bir ot vardı toplardık ateşe atardık daha berketli olur diyorduk.
Bence o çiçek Çiğdem olmalı. Safran elde etmeyi biliyorlardıysa. En kıymetli baharatlardan biri.
Ritüeller önce doğa olaylarına ilişkin başlıyor..kral ile ilgili ritüelleri bundan bağımsız ele almak eksik olabilir.. kral başındaki taç bile Güneş i simgeler..aslan kartal ateş de güneşin simgesi.. dolayısıyla krala dönük ritüeller ile güneşe dönük ritüeller arasındaki bağları görmek gerekiyor
👏👏👏👏
👏👏❤️❤️
"çömçeci gelin geliyor
sizden bulgur istiyor
verenin bir oğlu olsun
vermeyenin bir kör kızı olsun"
Çocukken büyüdüğüm yerde mahallenin tüm çocukları toplanıp kapı kapı dolaşıp salça burgur ister, pişirir yerdik, neden olduğunu bilmiyorum ama güzel bir hatırlama oldu.
👍👍🤗
İzmirde de
çocukluğumda mevlitlerde tütsü yakilirdi
💞👏👏🙏
❤
Bir ilimizde çok miktarda bulunmuş ayakları kesilmiş kedi köpekler ile ilgili bir haber okumuştum. Haberin altına biri yorum yapmıştı. Büyü için kullanılıyormuş. Sonra da ithal(!) büyü çetesi yakalandı. Çok haber yapılmadı. Sanırım düşmanlık oluşması diye geçiştirildi.
Bendeniz; Eti saray rituellerini cok detayli Telepinu talimatnameleri ile aciklamaya calisiyorum.
Buyuler konusunda da gene ayni isim karsimiza cikiyor. Tanri Telepinu kuraklik veya yogun kis kosullarini yaratmamasi icin kusturulmemeye calisilir diye biliyorum.
Yağmur duası geldi, aklıma. Daha sadeleşmiş.
Etilerde gecerli orf, adet gelenek ve gorenekler, bugunki Anadolu insaninda aynen soz konusu.
Ustelik yuzde yuz oraninda.
Ic Anadolu da Kayseri koylerinde biz sare sole (yil basi) gibi dahacok kisin bitisi gibi butur rutuel var Kadin kiliginda Erkek yasli kiliginda gencler kapi kapi dolasip bulgur un yag toplardik
👍
annen ile yaptığın puroğramda ne çok güldünüz,,sanki mutluluğun resmini çizdiniz..
senin mutluluğun korana gibi salgın olarak herkeze bulaşır ,,,dilerim...
MURAT ORAKCI sen Harikasin senin salgin bize bulassin
Merhabalar hocam. Ben sizden bir kitap ya da makale önerisi almak istiyorum. Şamanizmle ilgili önereceğiniz kaynak var mıdır ? Bu arada instagram ya da herhangi bir sosyal medya kullanmıyorum. Sizden ricam lüften tüm yayınları TH-cam a yükleyin 😊 çok teşekkür ederim. Çok güzel geliyor videolarınız.
Çömçeci gelin soğanlı bebekleriyle çok benzeşiyor 😮
hocamız mezar eve çevrilen evde küçük çukurlar olduğunu söylemişti onların amaçlarını tam anlayamadım ayrıca boncuklu höyükteki evlerdeki kuçük çukurlarla bir alakası var mı?
bir de göllü dağdaki o geç hitti şehir kalıntısı hava tanrısı için orada yapılmak istenmiş anladığım kadarıyla doğru mu?
Mesut heval..çömçe gelin ile ilgili Urfa şarkılarından örnek vermek istiyorum.. Çömçe gelin olasan, her kapıda durasan, uşakların elinde mahleyi dolanasan..
😊
Hocam, selam. Bu tütsünün "Ben Tanrı'nın mabedinde onun egemenliğinin ışığını gösteriyorum, onu var kılıyorum." biçiminde simgesel bir ritüel olduğunu okumuştum. En azından Hristiyanlık için. Bu kesin olarak "böyle değil" mi şimdi?
✌️☀️
Tanrıların bizzat kendileri mi yoksa temsilcileri mi konuşuyor?
denge we sax bı :)
mesut senin hocalarin hep sen gibi insan mi?
Mezara tobrak birbirini tutsun diye su dökülür, toprak sıkılaşsınki çurumenin kokusu yayılmasını.
Bizde de Bûka baranê diyorlar.
Sılaw Bırano Sılaw Mamoste ✌️
Ek bilgı: Siva bölgesinde,Lohusa kadını Al Karısından korumak için lohusa kadının yastık altına bileyli bıçakta onurdu.
Rituel kürdçe de
Re u resm demek
Rituel yoldan tureme bir kavram
Merhaba Mesut bey, ölülerin erkeklerin eline kadınların saçına yakılır hatta çörek otuda koyulur, diğer ölen kişilerin nazarından kıskanmasından dolayı yapıldığına inanılır.
Hocam su kürt tarihimize bize bir anlatirmisin???ennbasindan...bu tirkiler le.nenzaman tanismisiz....bir dizi yapsanda aydan aya bir dizi anlatsan bize...
Hitit muhafız alayı kralın yanında hep yürür. Meşidiler . Meş= yürümek (kürtçe)
Her bıjî.
Zaten Çiğdem pilavı da bunu kanıtlıyor derim.
O değil de, cinler niye demirden korkuyor? Elbiselerine "derziya bergirtî" takınca niye görünmez olamıyorlar? :))
Tüm dinler paganizm öğeleri taşır, taşımak zorundadır....
Roj bas ji wera
Çömçe gelin ne ister
Allah'tan yağmur ister
Ver Allah'ım ver
Sicim gibi yağmur...
Hatırladığım böyle bir şeydi. Çocuklar dolanırdık kapı kapı... 🥰
Bizdensin😊
Ulan daha cumartesi kurşun döktük tesadüfe bak
Arkeoloji vasıtası ile nesnel tarih ancak bu kadar güzel öğrenilebilir.
Aydınlanmanın da temel taşları diye tasavvur ediyorum.Emeğinize sağlık...
Ali Karduxos ile bir söyleyişi yapabilir misin aceba? Tarih ve Arkeoloji üzerine Yaşayan en bilgili Kürt Araştırmacı ve Dİl Etimologu kendisi.. İnanılmaz olur ikinizin buluşması..
Ulan daha cumartesi kurşun döktük tesadüfe bak
Arkeoloji vasıtası ile nesnel tarih ancak bu kadar güzel öğrenilebilir.
Aydınlanmanın da temel taşları diye tasavvur ediyorum.Emeğinize sağlık...