19 Angst Paniek | Eigenwaarde

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 22 ก.พ. 2024
  • In dit wekelijkse gesprek met Wijnand van Dam wordt er gesproken over eigenwaarde. Als iemand zich van het pad heeft laten leiden door invloed van anderen, bijvoorbeeld dmv kritiek, gemene opmerkingen of vergelijkingen, kan dit onzekerheid en angst veroorzaken. Door je bewust te zijn van je eigenwaarde is het mogelijk om de situatie te overzien en te relativeren.
    Montage: Stephan Evenblij: www.evenblijfilm.nl/
    Luister onze gesprekken als podcast op Spotify: open.spotify.com/show/0M9f0z9...
    Website Lifecoach aan zee: www.lifecoachaanzee.nl/

ความคิดเห็น • 30

  • @peetendre123
    @peetendre123 4 หลายเดือนก่อน +2

    Hej, Petra uit Zweden hier, Kom op allemaal, lekkere koekjes en/(of) pralinekes sturen!
    Dit is zo uniek en fantastisch. Uit hart en ziel, waarheid en leven van Wijnand en Tittus.
    Zulke levenslessen ;-)) A-ha momenten.
    "Te mooi om waar te zijn" zou de mind zeggen.... maar nu hebben we geleerd hem met de smile toe te kijken.
    Dankjewel !!

  • @mattgraves7
    @mattgraves7 4 หลายเดือนก่อน +2

    Thank you for the effort you two put into these videos! I'm in America and always look forward to watching.

  • @Laroccalier1988
    @Laroccalier1988 4 หลายเดือนก่อน +2

    Dank waardevolle video's! Zouden jullie een video kunnen maken over een oplossing voor contact met pathologisch narcisten. Deze personen bezorgen mensen paniekaanvallen.

  • @samhofste
    @samhofste 4 หลายเดือนก่อน

    Top video weer🙏🏻

  • @rinaflinsenberg2417
    @rinaflinsenberg2417 4 หลายเดือนก่อน

    Altijd heel interessant deze filmpjes❤

  • @dustindelange7911
    @dustindelange7911 4 หลายเดือนก่อน

    Bedankt weer! Belangrijk om in te zien dat denken dat je eigenwaarde hebt en echt eigenwaarde hebben 2 heel verschillende dingen zijn...mooi inzicht

  • @renatekleefstra
    @renatekleefstra 4 หลายเดือนก่อน

    Gezellig

  • @winahaaima5560
    @winahaaima5560 3 หลายเดือนก่อน

    Wat een schitterende video , bedankt wijnand

  • @Vera-gw8ow
    @Vera-gw8ow 4 หลายเดือนก่อน

    Bedankt voor het beantwoorden van mijn vraag! 😊 super fijne filmpjes!

  • @bernadettehelversteijn7660
    @bernadettehelversteijn7660 4 หลายเดือนก่อน

    Blijft prikkelen ❤

  • @T.E.B-T.E.B
    @T.E.B-T.E.B 4 หลายเดือนก่อน

    🙏

  • @flok1971
    @flok1971 4 หลายเดือนก่อน +4

    Bedankt voor jullie zoveelste bijdrage omtrent Angst- en Paniek. Wat ik nu benoem is geen kritiek in jullie denk- en handelwijze, maar wel een oprechte vraag/opmerking m.b.t. angst- en paniek.
    Namelijk , Wijnand benoemt dat hij geen mensen behandeld in relatie tot trauma, en daar ligt voor mij wel de vraag aan jullie hoe jullie dit dan zien? Het is algemeen bekend dat de angst- en paniek een uitwerking is van een dieperliggende bron waaruit juist de angst- en paniek een uitwerking zijn van het dieperliggende deel die toch veelal trauma behelst!
    Er zijn natuurlijk wel gradaties in de vorm van trauma en de ernst hierin, maar angst- en paniek zijn niet losmakend verbonden met trauma. Bram Bakker voormalig psychiater spreekt liever van 'Oud zeer' zoals zijn boek ook getiteld is, en dat men al gauw 'wappert' met de term trauma, maar waarin zoals gezegd er wel sprake is van gradaties in de ernst van een gebeurtenis.
    Mijn verbazing in wat Wijnand zei ligt hem vooral in het feit dat hij aangeeft weg te blijven bij de ernstige trauma gevallen, maar waarin niet zelden het start met Angst- en paniek/depressie en zich verder ontwikkeld in een ernstiger psychisch ziektebeeld. Overgave, omarmen van je angst(en) en de uitwerking hierin zijn dus zéér nauw verbonden in hetgeen jullie ook behandelen in jullie podcasts en is wel waarmee het vaak begint. Ook met een psychose is er steeds meer mogelijk zónder medicatie, daar waar artsen toch ook kritischer worden met deze middelen en de enorme nadelige bijwerkingen.
    Mijn vraag is dan ook, hoe maken jullie die scheidingslijn? Ook met een psychose is gesprekken voeren over de angst heel vaak helpend is gebleken uit meerdere onderzoeken.
    Sterker... men is zelfs met CGT of de modernere versie hiervan ACT toch instaat iemand met een psychose meer handsvaten te bieden die aanzienlijk helpen bij een psychose episode.
    Ook hierin spelen ontzettend veel zaken die jullie veelal behandelen in jullie podcasts.
    Uiteraard is geen enkele psychose gelijk, en is medicatie gewoonweg nodig, maar is JUIST een menselijke benadering die een psychose aan angst- en paniek met zich meebrengt jullie rationele behandeling in een episode van chaos, zó ontzettend helpend.
    Hoe zien jullie dat dan??
    Bedankt en groet van Michael.

    • @Handey79
      @Handey79 4 หลายเดือนก่อน +1

      Ja hele goede vraag en opmerking! Maar ik denk dat Wijnand de trauma zelf niet behandelt want trauma’s zijn zoals je zegt in verschillende gradaties. Hij behandelt meer de gevoelens de emoties dus zeg maar de symptomen van angst/ paniek ongeacht de oorzaak maar hoe je die symptomen kunt hanteren en er mee omgaat omdat ze uit gedachten ( trauma) komen en dat is al geweest alleen jouw mind indentificeerd zich daarmee. En daar bedoelt hij dus bedachte angst mee denk ik,en zodoende de paniekaanvallen kunt voorkomen en “genezen”.
      Wat ik mij ook afvraag. De aanpak van Wijnand wanneer je medicatie gebruikt. Bv antidepressiva of benzo’s. Moet je psychofarmaca vrij zijn om de methode te hanteren? Als dat ook zou worden besproken zou tof zijn!
      En wat mij betreft mag de video’s een uur duren😊
      Dankje

    • @wijnandvandam1225
      @wijnandvandam1225 4 หลายเดือนก่อน

      Prima geantwoord en heel goed verwoord dit is precies waar het om gaat!

    • @Peter-ew2gq
      @Peter-ew2gq 3 หลายเดือนก่อน

      Sluit me aan bij onderstaande reactie. Angst en paniek ontstaat bij trauma. Trauma is eigenlijk stil blijven staan bij het verleden. Volgens Edith Eger is een trauma niet meer dan niet kunnen leven met het feit dat iets is zoals het is. De kracht van het NU waar Tolle het over heeft en Wijnand zal ook een trauma laten verdwijnen als sneeuw voor de zon als je je over kan geven. Loslaten.

  • @zarajanssen
    @zarajanssen 4 หลายเดือนก่อน

    ❤️

  • @shannenbarink5228
    @shannenbarink5228 4 หลายเดือนก่อน

    Terug over discussies , mijn vriend en ik ( hier kom ik trouwens ook op terug ) wij gingen toen altijd door tot er 1 gelijk kreeg. Dit is een mooi voorbeeld :
    Wij hadden lekkage op dak, en daar was een discusie over , maar op dat moment trokken wij aan de bel en moesten we allebei lachen in de gang. Ik zei tegen mijn vriend " nou he, gaan we eerst een halfuur lopen kibbelen over het dak... En dan heeft er mischien 1 gelijk , maar dat maakt dat dak nog niet gefikst 😂😂😂"
    Nu kijken we samen hoe WIJ het samen kunnen oplossen inplaats de steen nog groter te maken dan die is.
    Wijnand! Nu we het over eigenwaarde hebben , ik stelde net een vraag aan thom " is het nou , Ik en mijn vriend, of is het Mijn vriend en ik? " En thom zegt " nee het is Mijn vriend en ik ". " Nou dat vind ik raar , dus ook in onze grammatica gaat dus anderen voor in plaats van jou, als ik. "
    Bedankt voor het mooie filmpje 😍. Als we nou met zen allen bonbons sturen , dan hebben ze genoeg voor het 2e seizoen #meerafleveringen 🤫

  • @DJ_MH_Remixes
    @DJ_MH_Remixes 3 หลายเดือนก่อน

    Huilen, zingen, dansen. Je vergeet de belangrijkste. Samen lachen 😁

  • @dianeschutte1758
    @dianeschutte1758 4 หลายเดือนก่อน

    Meneer heb jou gezien in een visioen die ik had op een nacht

  • @NijeTroubadour
    @NijeTroubadour 4 หลายเดือนก่อน

    leerzaam weer!

  • @lianejansen455
    @lianejansen455 4 หลายเดือนก่อน

    Ik ben benieuwd wat je moet doen als je mind je lastig valt terwijl dat je op bed ligt. Ik word 's nachts nog wel eens wakker met een pijntje of een gedachte. Je kan dan niet verder waarmee je bezig was, want je ligt in bed en je kan niet op commando weer gaan slapen. Wat ga je dan doen? Of kan je dan beter even een stukje lezen of even tv kijken?

    • @daphnecools8737
      @daphnecools8737 4 หลายเดือนก่อน +1

      Ik herken enorm wat je zegt, ik heb er lang tegen “gevochten”. Werd er angstig van en ook boos, ik heb van alles geprobeerd, van spijkerbed tot slaapmedicatie. Alles wat je letterlijk doet om het tegen te gaan of op te lossen = aandacht voor de mind. Het enige wat op dat moment ECHT is, is accepteren. Accepteer dat je wakker ligt om welke reden dan ook. Prima als je een theetje gaat drinken maar verder accepteer gewoon dat je wakker bent. Dat geeft rust.
      Liefs D

    • @Steranijs
      @Steranijs 4 หลายเดือนก่อน

      Ik vind het toch moeilijk; bedachte angst; het lichaam is onschuldig, klopt. Maar wat als het we lukt om jezelf te kalmeren, dus je vecht vlucht uit te schakelen maar je door moeheid ed geen focus hebt om verder te gaan met de dingen die je moet; ik bedoel bij een basn met veel verantwoordelijkheden… ik ben de afgelopen weken doorgegaan en dat ging ten koste van … ik heb het zelf aangezet, nu ziektemeld en nu ga ik
      Ervoor

  • @Peter-ew2gq
    @Peter-ew2gq 3 หลายเดือนก่อน

    In aflevering de keuze halen jullie Edith Eger aan. Alleen klopt het niet helemaal zoals jullie het zeggen. En dat ligt ook hierin met het trauma. Een trauma komt pas boven als je uit de situatie bent. Daarom kreeg Edit last toen ze in vrijheid leefde. Edith had iets verdrongen wat ze zich niet herinnerde. Pas toen zij zich dit herinnerde “genas” ze van haar trauma. Dat schrijf zij. Het moment dat ze zei dat haar moeder haar moeder was zag ze als haar schuld. Dit had ze verdrongen totdat ze terugkeerde naar het kamp herinnerde ze zich dit niet. Daar brak ze, en kon ze loslaten, overgeven. Voor haar is een trauma het willen dat iets anders was dan het nu is en daar niets meer aan kunnen doen. Machteloosheid. Maar het gevolg is angst, paniek, sensaties. Als dit verdwijnt kun je het trauma ook verwerken. Want het stelt niets meer voor. Je kunt zelfs stellen dat ook een trauma bedacht is door de mind en dat zelfs je mind je kan wijsmaken dat je een trauma hebt omdat mensen bedacht hebben dat trauma’s bestaan. Je kunt soms bang worden voor iets doordat een ander vraagt of je daar of daar geen last van hebt. Zoals bij Titus met het kotsen in openbaar. Verder weer genoten van het gesprek. Heb er veel aan!

    • @wijnandvandam1225
      @wijnandvandam1225 3 หลายเดือนก่อน

      Het verhaal van Dr. Edith Eva Eger is mij bekend. Wat er in deze context in het filmpje over trauma wordt gezegd is realiteit. Het wordt uitstekend verwoord door Handy79 zie zijn reactie onder filmpje 19