Știință pentru Viață - podcast USV Iași - ing. Petru Popa

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 1 เม.ย. 2024
  • „Știință pentru Viață” - Podcast-ul USV Iași din care afli cele mai frumoase, interesante povești și experiențe
    „Știință pentru Viață”, un Podcast inedit și pasionant este în al II-lea an de la primele episoade! Lună de lună, din cadrul special al Aulei Magna „Haralamb Vasiliu” sunt difuzate Podcast-uri-dialog de impact și actualitate! În ultimul episod a fost invitat pe ing. Petru Popa, omul și profesionistul care administrează Baza de Cercetare și de Practică Studențească „Vasile Adamachi”, una dintre figurile hâtre ale USV Iași.
    Povestea drumului de la fâșia înconjurată de ape la universul fascinant al vinului și viei
    Copil născut la țară, pe fâșia inundabilă din localitatea Prisăcani, județul Iași acesta a ajuns să aibă la o activitatea prodigioasă și profesionistă la Ferma „Vasile Adamachi” din Copou. Așa cum mărturisește cu nostalgie și plăcere, s-a născut într-un loc înconjurat de apă și a ajuns într-un frumos și minunat loc înconjurat de vii și vin! Fiind cel mai mare copil în familie, acesta a început munca încă de la 14 ani. A contat foarte mult pentru el să-i sprijine pe cei de acasă. A avut o copilărie grea dar nu se plânge de asta. A fost greu pentru toți. Faptul că a trăit, de mic, în natură și unde legumicultura era o activitate importantă a ales drumul horticulturii și nu-i pare rău! A urmat cursurile unui liceu agricol din Iași, iar cel mai mult i-a plăcut să învețe și să meargă în practică, în special primăvara și vara. Când unii câștigau 25 lei pe zi el reușea să strângă 95, ceea ce era un mare lucru în anii de după 1970. Apoi, din păcate nu a reușit să intre la facultate și a mers în producție la fostul și faimosul IAS Copou. După evenimentele din 1989, alături de soție, a făcut facultatea cu brio. Mereu a fost în primii 10 și a cunoscut oameni minunați, de la oameni simpli și muncitori la universitari și academicieni. Cunoaște poveștile fabuloase din Dealul Copoului, din Muntenime, despre crame, conace și personalități ca Ion Ionescu de la Brad la Vasile Adamachi sau Mihail Kogălniceanu. Le vorbește despre asta studenților care vin în practică și cu care lucrează. Cu sinceritate spune că, fără muncă, disciplină și educație nu se poate face nimic. Asta l-a ghidat în viață, asta face și acum. Este bucuros că poate forma noi generații de tineri și are încredere în studenții de acum. E fericit că poate asculta privighetoare așa cum doar în Copou se poate auzi! A fost inspirat de actualul rector al USV Iași, prof. univ. dr. ing. acad. Gerard Jităreanu, alături de care lucrează în echipă. Ne sfătuiește pe toți să nu uităm că, în primul rând suntem oameni și că totul trebuie făcut cu rânduială și înțelepciune. Despre toate acestea și multe alte momente plăcute și inspiraționale într-un nou episod aparte și sensibil al Podcast-ului „Știință pentru Viață” ce merită a fi urmărit din plin.

ความคิดเห็น • 2

  • @AuricaFrunza
    @AuricaFrunza 2 หลายเดือนก่อน +2

    Felicitări domnule inginer, doctor, pentru acest podcast frumos, pentru realizările dvs pe plan profesional!! Sunteți un om deosebit, realist, un izvor de cunoștințe! Un tata și un soț devotat! Fiti binecuvântat împreună cu familia dvs!

  • @paulahatos4771
    @paulahatos4771 2 หลายเดือนก่อน +1

    O frumoasa declaratie pentru viata, si pentru oameni! Sa traiti domnule profesor si sa aveti sanatate si putere pentru generatiile de studenti care au nevoie mai mult ca oricand de modele ca d-vs !