Temel Nitel Analiz ve Tematik Analiz / Nitel Araştırmalarda Verilerin Analizi - Dr. Zeynep Kurnaz

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 4 ม.ค. 2025

ความคิดเห็น • 13

  • @arzu9437
    @arzu9437 ปีที่แล้ว +1

    Çok detaylı ve öğretici bir ders serisi olmuş hocam, teşekkür ederim.

  • @yasemingulec9353
    @yasemingulec9353 2 ปีที่แล้ว +2

    Çok teşekkürler

  • @kayipdefter
    @kayipdefter 2 ปีที่แล้ว +1

    Hocam çok teşekkürler ALlah razı olsun, süper anlatmışsınız...

  • @secilklc2842
    @secilklc2842 3 ปีที่แล้ว +2

    Teşekkürler 👏

  • @sinanenginingursaclari0
    @sinanenginingursaclari0 3 ปีที่แล้ว +2

    Tesekkürler.

  • @nilgurel5648
    @nilgurel5648 9 หลายเดือนก่อน

    Emeğinize sağlık. Videonuz çok faydalı oldu. Belirlediğim üç tema doğrultusunda belli sayıda youtube videosunu bir kuramcının kuramı bağlamında analiz edeceğim. Analizde videonun kategori olarak düşünülecek olursa örneğin video başlığı, içeriği, müziği gibi unsurlarda(veya kategoriler denilebilir) temaları ortaya koyarken kuramcının görüşlerine de her videoyu analiz ederken yer vermeli miyim? Yoksa unsur veya kategorilerde yer alan temaları genel olarak yorumsuz bir şekilde ortaya koyup en son mu kuramcının görüşleri doğrultusunda yani sonuç ve tartışma kısmında mı yer vermeliyim? Her iki türlü de olabilir mi? Bu araştırmacının isteğine mi bağlıdır hocam? Yada tek tek analizlerde kuramcının görüşü noktasında analiz yaparken sonuç ve tartışma bölümünde kuramcının görüşüne de dayanarak genel bir değerlendirme de yapılabilir mi?

  • @Sonayyldrm-in4rt
    @Sonayyldrm-in4rt 2 หลายเดือนก่อน

    anlatınız için çok teşekkür ederim sayın hocam. bir dergide yer alan makaleleri temalandırarark doküman analizi tekniği ile analiz etmek istiyorum. 1. temalandırmak ne demektir? temalandırdım bunu nasıl analiz edecem? analiz sonucunda yorumlama veya rapor yazıcam? bunu nasıl yapmak gerekiyor. Bu konuda bilginize ihtiyacım var saygılarımla

  • @nesven8258
    @nesven8258 2 ปีที่แล้ว

    zeynep hocam selamlar,metoforik analiz söyle olabilir mi.....fenomolojik analiz deneyimlediğimiz ,agıladığımız olgulara ilişkin anlamların ortaya çıkartılmasında yapılıyordu,metofor analiz ise direkt doğrudan deneyimlediğimiz bu olgular üzerinden benzerlik, ortaklık yakalamaya çalışarak bir nevi dolaylı yoldan anlamlar çıkartılmış oluyor.ortak özellikler sistem benzerliği,yapı ,eylem ,oluş benzerliği gibi .....aranıyor .

  • @ferdagursel5475
    @ferdagursel5475 3 ปีที่แล้ว +2

    Çok tesekkurler. Acaba raporlaştırmasını yazarken hikayeleştirme ile yazmak için önerebileceğiniz bir kitap kaynak olabilir mi?

    • @asenatasgit7913
      @asenatasgit7913 3 ปีที่แล้ว

      Bu sorunuzla ilgili herhangi bir kitap buldunuz mu acaba

  • @ebruhacoglu7237
    @ebruhacoglu7237 2 ปีที่แล้ว +1

    Merhaba Zeynep Hocam, kafamı karıştıran kritik bir soru sormak istiyorum. Strauss&Corbin’in üç bölüme ayrılan kodlama paradigmasında sıralama 1.veriler kodlanır, 2. kodlara ait kategoriler ve 3.temalar belirlenir ya bundan önce ben literatür okumalarından elde ettiğim bilgiler ve araştırma sorumun içeriğine bağlı olarak üst temalar, kategoriler oluşturmanın daha işleri kolaylaştırdığını söylemiştiniz. Nitel araştırmada veri analizine geçmeden önce araştırma sorumla alakalı temalar ve kodlar oluşturduğumda, verileri kodlarken bu önceden oluşturduğum kod listesi ile kıyaslayacağım doğru mu anlıyorum. ve en sonunda üst tema ve kategorilerle ilişkili yeni kod kitabına varacağım. bu konuda bana dönüş yaparsanız çok minnettar kalacağım, teşekkürler

    • @zeynepkurnazofficial
      @zeynepkurnazofficial  2 ปีที่แล้ว +2

      Nitel araştırmalarda kodlama iki şekilde yapılabilir:
      1- Strauss&Corbin'in önerdiği şekli ile tümevarımsal yöntem ile açık kodlama yapılabilir.
      2- Tümdengelimsel yani kapalı kod kitabı oluşturularak kodlama yapılabilir.
      Açık kodlama yöntemi seçildiğinde veriden hareketle bir kod kitabı oluşturursunuz. Bu kod kitabı araştırma boyunca gelişim gösterir. Nihai şeklini kodlamalar bittiğinde almış olur. Ancak burada açık kod kitabına eklenen her yeni kod için daha önce kodlanmış belgelerin yeniden okuması yapılmalıdır. Böylece veri kaybı riskinden kurtulmuş olursunuz.
      Kapalı kod kitabı kullanmak istediğinizde ise, yerli ve yabancı literatürde üzerinde çalıştığınız konuda yapılmış araştırmaları incelersiniz. Bu araştırmaların bulguları sizin kod kitabı oluşturmanızda öncülük eder. Aynı zamanda çalışmanızın zeminini oluşturan kavramsal kuramsal çerçeveden hareketle oluşan kod kitabınızı gözden geçirirsiniz. Oluşturduğunuz bu kod kitabı ile verilerinizi kodlamaya başlarsınız.
      Şayet kapalı kod kitabı kullanma yoluna gitmişseniz ve verileriniz içerisinde kod kitabınızda bulunmayan bir koda rastlamışsanız bunu da kod listenize eklemenizi öneririm. Böylece yine hem veri kaybını önlemiş olursunuz hem de literatüre ilgili konunun aktarılmasında katkıda bulunmuş olursunuz.

    • @ebruhacoglu7237
      @ebruhacoglu7237 2 ปีที่แล้ว +1

      @@zeynepkurnazofficial öncelikle dönüşünüz için çok teşekkür ederim. Videolarınız çok öğretici oldu benim için, çok teşekkürler.....Acaba doğru yolda mıyım sizce ? Verilerin kodlanmasında, literatürden aldığım bilgiler ışığında bir ön kod kitabı çıkartıp tümdengelimsel yani kapalı kod sistemini kullandığımı öne sürüyorum. Analiz öncesi kod tanımlarını oluşturan kodlama anahtarını da belirliyorum. Ardından veri analizlerinde tümevarımsal olan Strauss&Corbin in açık kodlama, eksen kod ve seçici kodlama ile analizi tamamlamayı planlıyorum. kısacası ''hem tümevarımsal hemde tümdengelimsel yöntemi birlikte kullanıyorum'' diyebilir miyim? bu sıralamada bir yanlışlık var mıdır? Mimarlıkta doktora tezim için bu çalışmayı yapıyorum, açık yada kapalı kodlamadan hangisi işimi daha da kolaylaştırabilir? bunun için bir seçim öneriniz ya da seçim stratejiniz var mı? Vakit ayırdığınız için gerçekten minnettarım 🌼