Mircea Miclea „Las-o băi că merge așa, ne-am obișnuit cu ea. Ăsta ar trebui să fie imnnaţional!”

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 15 ก.ย. 2024
  • Un dialog cu un om liber - așa se poate caracteriza podcastul cu profesorul Mircea Miclea. Un om liber, fără inhibiții inutile față de politicieni sau mediul academic. Fostul ministru al educației se ferește de prea multe apariții în spațiul public și a mărturisit, înainte de înregistrare, că nu îl interesează decât părerile studenților și pacienților săi. A ieșit un dialog captivant, fără lamentații și fără sfaturi miraculoase despre sistemul de educație, clasa politica, așa numita elită extractivă, cum îi place profesorului să spună, și despre agresiunea tehnologiei.
    ”Noi nu avem niciun fel de elite în partidele care există în momentul de față. Adică partidele nu au elite. Nu au elite rezolutive.”
    ”De fiecare dată când eu ca șef de partid, dumneavoastră ca șef de partid, ieșiți pe la televizor, pe o problemă anume, spuneți, iată sunt oamenii pe care eu i-am adus care au soluții la problemele relevante. A făcut cineva așa ceva?”
    ”Cine a împiedicat vreun partid ca să înceapă să facă recrutarea de personal de specialitate?”
    ”Dar în ultimii ani, cel puțin, pe vremea lui Ceaușescu, șefii de promoție, meseriașii foarte buni, inginerii foarte buni, erau aproape presați ca să intre în partid, da?”
    ”Dacă sistemul evaluează numai română și numai matematică, eu învăț numai română și numai matematică. Hai să facem o evaluare interdisciplinară, ce era scris acolo în lege, și nu să facem o evaluare doar pe două discipline.”
    ”Credeți că rectorii au fost de acord ca să tai un an de la nivel de licență?
    Și atunci a fost o luptă, vreau să zic, cu sânge pe pereți. Adică atunci s-a făcut legea. Știți cum? Printr-o hotărâre de guvern dată noaptea. În care am scris că dacă nu acceptă să se treacă la sistemul Bologna eu, ca ministru, nu voi semna contractul pentru finanțarea universităților!”
    ”Uitați-vă la ce capacitate are de a rezolva problemele comunității are UBB-ul, da? Prost! Foarte prost le rezolvă.”
    ”Universitățile sunt self-serving, adică se gândesc mai degrabă la interesele proprii decât la interesele comunității. Dacă ai putere mai mare, tu ai un curs mai mare și ai mai mulți asistenți. Dacă ai o putere și mai mare, transformi cursul respectiv într-o secție. Dacă ai o putere și mai mare, faci o facultate care se numește, știm noi cum, putem să dăm și nume. Ok? Asta înseamnă self-serving”
    ”Ar trebui să începem cu noi să ne facem o igienă a consumului informațional. Că altfel ajungem la obezitate informațională. Așa cum am început, tot mai frecvent și tot mai evident, să ne facem o igienă a consumului alimentar.”
    ”E incredibil cât de mult timp se petrece pe digital, pe lumile astea digitale. Variază între șapte ore și douăsprezece ore pe zi. Șapte-douăsprezece ore să stai pe rețele digitale!”
    ”În mediul digital poți primi puncte, vieți, elixir-uri. În realitate, nu ai nici puncte, nici vieți, nici elixir-uri. Și atunci, efectul este că tu vii cu o expectanță, cu o așteptare despre realitate, care nu poate fi satisfăcută de realitatea socială, fizică, reală. Că n-are atâtea resurse.”

ความคิดเห็น • 25

  • @danciugheorghe5205
    @danciugheorghe5205 14 วันที่ผ่านมา

    Mulțumesc! 🤝🙂🌿

  • @cristianpopescu4300
    @cristianpopescu4300 หลายเดือนก่อน +2

    O plăcere de ascultat pe domnul profesor!

  • @misi1979
    @misi1979 หลายเดือนก่อน +4

    Oare cum se uită la dînsul colegii de la UBB și alte facultăți din Cluj cînd intră în facultate după un astfel de interviu. Perfect de acord cu multe mai ales impostura și mafia universitară. E mereu o plăcere să-l ascult și mă bucur că mai sunt și oameni de caracter, profesioniști

    • @paulabita1081
      @paulabita1081 12 วันที่ผ่านมา

      Stai liniștit ca acei colegi vizați de spusele dumnealui se fac ca nu au avut, nu au auzit nimic, privilegiile primează.

  • @eugeniaalpoianis9207
    @eugeniaalpoianis9207 หลายเดือนก่อน +2

    RESPECT D-LUI PROF. MICLEA!

  • @luciaduminica
    @luciaduminica หลายเดือนก่อน +1

    exceptional dl.profesor

  • @alexalexandru6192
    @alexalexandru6192 23 วันที่ผ่านมา

    Dansul este un om capabil sa conduca un minister. Ar fi o adevarata forta.

  • @mariasimedru5652
    @mariasimedru5652 หลายเดือนก่อน +1

    Din nou, cât adevar , ne am obisnuit cu asta,,, unii, altiiii care ar trebui sa auda , merg tot cu ,, Las o ma ca merge .....!

  • @Umeldaraje
    @Umeldaraje 15 วันที่ผ่านมา +1

    Aș dori să-i spun celui care a organizat interviul să se ducă și să învețe de la Andreea Roșca cum poți să ajuți persoana intervievată nu cum să torpileze întrerupând fără nici o valoare adăugată ! Mircea Miclea știe ce spune nu merită întrerupt …

  • @adrianmarin3201
    @adrianmarin3201 หลายเดือนก่อน +1

  • @TeodorAlinTau-r2h
    @TeodorAlinTau-r2h หลายเดือนก่อน +1

    L am cunoscut pe d nu-l profesor cu ocazia cazării sale la o vila in Bran ; MARFA TATA !

  • @RomeoAndronache
    @RomeoAndronache หลายเดือนก่อน +1

    Acest Miclea este un DRAC TURBAT RĂU DE TOT ! Amin.

  • @lmelcesc
    @lmelcesc หลายเดือนก่อน

    10:00 Treapta a II-a, intre clasele 10-11, nu facea acelasi lucru?

  • @lmelcesc
    @lmelcesc หลายเดือนก่อน +1

    11:44 De ce nu mai exista la liceu specializarea matematica-fizica?

  • @adrianpungan
    @adrianpungan หลายเดือนก่อน

    e penibil sa pui un om atat de limitat langa unul genial, imi face rau fizic

  • @Brasovanu
    @Brasovanu หลายเดือนก่อน +1

    Domnule Ministru Miclea, care-i motivul sa tii 10 ani un copil care nu vrea sa invete, pe cheltuiala statului?
    Nu ar fi normal ca dupa 7 clase facute cu responsabilitate sa se termine educatia generala obligatorie?
    La Liceu sa mearga cine doreste, cine poate si cine este dispus sa respecte Regulamentul Scolii.
    Bagati cu forta in Liceu si la Facultate, la gramada, ati produs dezintegrarea Invatamantului.
    Putini elevi, putini profesori capabili si Regulamente aplicate adliteram este solutia!

    • @richardsdma
      @richardsdma หลายเดือนก่อน +1

      situatia e cu dus-intors din cauza ca tu, la 13 ani, nu prea stii ce e de capul tau si e posibil sa spui ca nu mai vrei sa inveti. dupa aia, cand iti vine mintea la cap pe la 20-25, sa-ti dai seama ca ai gresit.

    • @lilicagarneata3283
      @lilicagarneata3283 หลายเดือนก่อน +1

      A spus domnul profesor in interviu și prin ce se întâmpla in lume.Te tine in învățământ 9plus 1,deoarece cam acum faci 16 ani su conform Legislației Internaționale a Muncii ,te poți angaja cu carte de munca.In Italia de exemplu stii ca după 42,5 ani ieși la pensie.Deci n-ai devreme decât cel care a studiat. Deci nu ramai cu 7 clase și fără să faci nimic.Mai mult de atât ,in unele tari ti se deschide o paleta de cunoștințe din care tu poți alege ce vrei să lucrezi:brutar,frizer….dacă dorești să te specializezi continui studiile ca ești interesat .De sistemul asta am auzit in Belgia.

    • @Brasovanu
      @Brasovanu หลายเดือนก่อน

      @@lilicagarneata3283 Uite cum Occidentul a tâmpit lumea care se crede fericita
      Ce legătură are numărul claselor cu anii "copilului"? La 14-15 ani e bun de munca, nu neapărat cu Carte de Munca! La tac-su in curte, in gradina, pe ogor, are și el ceva de făcut. Sa nu stea ca o jigodie prin discoteci sau prin baruri spunând că e la școală. Fiti-ar Cartea de Munca a dracului, de muncit sa poți trăi nu e nevoie? Nu sa stai calm o stafie la școală și să pierzi o vreme pe care nu o mai poți găsi. Da voi vreți carte de munca, uite că nu este pentru toți proștii, așa că trebuie să faci ceva ca să ai ce manca și fara Carte de Munca!

    • @Brasovanu
      @Brasovanu หลายเดือนก่อน

      @@richardsdma Că-ți dai seama mai târziu, e posibil, dar e nevoie de cineva și la "coada vacii"! Și nu trebuie nimeni sa te întrețină până te hotărăști TU daca trebuie sau Nu să înveți carte. Citește Moromeții!

    • @watzlawekflorentina6637
      @watzlawekflorentina6637 20 ชั่วโมงที่ผ่านมา

      ​@@Brasovanunu prea poți așa. Cartea de munca îți Adina anii că sa poți obține o pensie. Dar un ignorant, unul fără prea multă carte- aia elementara- ca tine , nu poate pricepe.