Domnul academician vorbeste cu patos ardelenesc, întărâtat încât, uneori fura din spațiul interlocutorului. Felicitari Dl-lui V Munteanu , care nu este doar un reporter ci si un istoric prin cunoștințele cu care contribuie la emisiuni. Ma bucur de intiativa dvs. de a invita ardeleni, care au trăit sentimentul ocupației si pot demonstra ca, nu ne am pierdut identitatea, nu vorbim limba ardeleneasca, ci vorbim limba romana in grai ardelenesc. Mult succes , va asteptam sa va alaturati familiei europene , sau de ce nu, familiei românești. Te iubesc Romania❤!
@@GETUSTRAXUS este treaba istoricilor sa faca referire la izvoare, la date, la citate ale diferitilor autori din aceesi epoca; daca nu , rușii ne ar fi mancat pe pâine. Nici rusii nici ungurii nu au avutpre multa consideratie de noi românii
@@Mia.76 Это академик, историк по профессии и всемирно известный. Он видел и анализировал документы, о существовании которых ты даже не подозреваешь. Ни в коем случае человек с промытыми мозгами не может его опровергнуть. Даже русские, которые, несмотря на наличие крайне способных людей, всегда пытались фальсифицировать историю, культуру, идентичность или язык народов, чтобы удовлетворить свои имперские амбиции.
@@CiprianBaciu-b5pori tu, ori Grivei din coteț, același creier. Măcar Grivei nu are impresii de deșteptăciune ca tine. Tu în loc să asculți ce spune un om învățat, un academician, pleci urechea la toți analfabeții care habar nu au pe ce lume se află, habar nu au de unde vin și încotro se îndreaptă.
Un mare și minunat scriitor rus, Nicolae Simionovici Leskov, are o povestire despre staționarea forțelor armate ruse in apropierea Iașilor. Scriitorul este nedumerit, De ce e băștinașii zic permanent, ceea ce el deslușește "ești-ești, moldovenești". El descrie cu câtă ostilitate și suspiciune îi priveau moldovenii. Bănuiesc că atunci când moldovenii îi vedeau pe ruși, ei ziceau, "Doamne ferește, Doamne miluiește, Doamne păzește "
Interesant podcast in care ai multe de invatat și înțeles. Dupa acest potcast in care ai inteles cum gandesc ruși poate vor ști români in ce parte trebuie sa ne îndreptăm.
Actualii candidați la președinția României , din păcate, NU se pot ridica la nivel de oameni de stat . Acest om , Ioan Aurel Pop providențial . Romania are nevoie de un asemenea președinte! Și alegerile bat la ușă !
Pai si la romani ca au si acum pe Iliescu il lasa in libertate,nu tot tradator de neam scolit la Moscova e? De ce crezi ca ajutorul Romaniei a fost limitat catre Moldova cand au intrat aia in Transnistria? Socot ca acum moldovenii de peste prut au majoritate acum cu Maia pt ca voteaza toti inclusiv diaspora pe cand la locale doar cetatenii care locuiesc in tara voteaza deci sanse de rusofili,daca adaugi si faptul ca cetatenii de origine ucrainiana din Moldova au fobie de Moscova acum se schimba spre Europa,ca roman doresc si unire dar cel mai mult securitatea si dupa dreptul Moldovei de a face un referendum si oricare ar fi rezultatul sa fie respectat. @@alessio2869
Bv domn profesor as vrea sa va asculte si o domnita care isi spune Moldova 1359 si sa inteleaga istoria romanilor si a fratilor moldoveni de peste Prut
Domnita respectiva e troll rus. Nu va invata vreodata alta lectie decat cea predata la Moscova. Adevarul, dovezile, documentele istorice nu exista pentru trolli.
Grăbește,Doamne,unirea României cu Republica Moldova și recuperarea teritoriilor românești din Ucraina,Ungaria,Serbia și Bulgaria și a Insulei Șerpilor!
Se studiază aceste evenimente la disciplina Istoria Românilor în școlile din Republica Moldova ? Judecând după conștiința națională încă "neutră" (ca să nu spun adormită) a societății moldovenești, probabil că nu. Sau cel mult, doar formal, nu și real.
Puțin. Formal. Vă spun din experiența mea, până câțiva ani în urmă, în mintea mea conviețuiau doua istorii: cea de la părinți - sovietică și cea din școală - română. Propaganda mai joacă mult rolul aici. Toată istoria românilor o vedeam prin prisma moldovenismului sovietic. Plus, învățăm mai mult ca evenimente, nu și logic să înțelegem ce anume a avut loc. Despre Universității, nu pot spune, că nu am facultate de istorie. Multe lucruri le-am înțeles după școală.
@@double_latte Tocmai. Multe lucruri au devenit atât de formale, încât deja sunt incompatibile cu realitatea. Un alt exemplu în acest sens este examenul de Bacalaureat la limba română susținut tinerii găgăuzi. Aproape toți îl iau, dar aproape niciunul nu cunoaște limba română.
Da , poporul roman , la rascrucea marilor imperii ! Romanii au luptat mereu cu trei imperii monstruase : Imperiul Turc , Imperiul Austriac si Imperiul Rus - pe toate le-a invins , in timp ! Unde-i Imperiul turc acum ,cel austriac sau cel rusesc ? Unii s-au facut din mari , mici iar altii s-au facut din vecini , departati ! Romanii s-au nascut crestini de jos in sus , de la popor la conducatori ! De aceea romanii spun in Tatal Nostru ,, vie Imparatia ta ,, si nu ,, vie Regatul tau ,, - caci cand se rugau pe ascuns , Roma era imperiu , nu vreun regat...
54:36 , Domnule academician Ioan - Aurel Pop, președinte al Academiei Române, Alexandr Pușkin nu a fost exilat în Basarabia în 1820. Pușkin a fost trimis pe teritoriul Basarabiei (ocupat de Rusia la 1812 din estul Moldovei) în 1820, ca angajat al Ministerului Afacerilor Externe al Imperiului Rus, cu misiune diplomatică. Acest lucru a fost anunțat oficial de fostul ambasador al Rusiei P. Petrovski, care a prezentat și declasificat documentele Ministerului rus de Externe în acest caz. „Din aceste documente rezultă că Pușkin a fost trimis aici nu în exil, ci într-o călătorie de afaceri pentru muncă diplomatică, pentru care a primit un salariu”, a spus ambasadorul. Pușkin a fost rezident și spion al departamentului de securitate al Imperiului Rus. Aceasta a fost, principalul lui gen de lucru in activitățile sale. Aici, Pușkin s-a angajat în funcții de spion-cercetas pentru care a primit un salariu și abia apoi era si poet (a scris poezie în timpul liber, în intervalele dintre functia principală). Atunci, în 1820, Ministerul Afacerilor Externe rus a fost interesat de viitoarea răscoală greacă, precum și de izbucnirea revoluției în Spania și de viitoarea revoluție, care a avut loc în 1821 în principatele românești dunărene, iar Pușkin a fost angajat în funcții de contrainformații, încercând să împiedice răspândirea revoluției în Rusia. Pușkin a fost un șovin imperial! De ce a fost trimis acest spion imperial în Basarabia? Pușkin, cine nu ar fi fost, a devenit un marcator al Imperiului Rus! ------------ Revoluţia de la 1821 condusă de Tudor Vladimirescu a fost unul dintre evenimentele care au marcat începutul procesului de renaştere naţională din Principatele române Dunărene. Revoluţia a avut cauze naţionale, economice şi sociale şi, deşi a fost în cele din urmă înfrântă, a adus în atenţia cancelariilor marilor puteri europene situaţia din Principatele Dunărene şi a determimat Imperiul Otoman să pună capăt domniilor fanariote.
Ca referință : Россия передала Молдавии уникальные архивные материалы по истории отношений двух стран 13:57 01-08-2002 КИШИНЕВ, 1 августа. /Корр. РИА "Новости" Владимир Новосадюк/. Более 200 архивных документов с 17-го века до наших дней, касающихся истории развития российско-молдавских отношений, переданы в четверг послом России в Молдавии Павлом Петровским министру иностранных дел Молдавии Николае Дудэу. Большую историческую ценность представляют документы, связанные с пребыванием в Молдавии Пушкина в 1820-23 годах. "Из них следует, что Пушкин был направлен сюда не в ссылку, а в командировку на дипломатическую работу, за что получал зарплату", - отметил посол. Петровский подчеркнул, что "передача этих документов - еще один шаг на пути укрепления тесных отношений дружбы и партнерства между министерствами иностранных дел России и Молдавии, которые совместно решают актуальные задачи на международной арене в интересах наших стран". Передача документов проходила в рамках празднования 10-летия установления дипломатических отношений между Россией и Молдавией.
Exilat la margine, așa a spus! Adică nu i-a convenit ca a fost trimis așa departe de casă ca diplomat! Ca să pricepi trebuie să înțelegi sensurile limbii române tovarășe! Trăiască Romania Mare!
D-le prof.Ioan Aurel Pop, noi românii ne-am creștinat prin sec.II-III d.Hr., iar bulgarii s-au creștinat prin sec.VIII-X d.Hr. (și atunci cu forța). Când ne-am creștinat noi slavii nu prea erau pe scena istoriei. Pun întrebarea, in intervalul de aproape 800 de ani între cele două creștinări (ai românilor și ai bulgarilor), românii nu aveau termenii de slujbă, denie, vecernie? Și asta tocmai în perioada când s-au desfășurat mai multe concilii ecumenice în care s-au pus la punct acești termeni bisericești pentru a se evita anumite abateri de la dogmă. Eu n-am să cred niciodată în teoriile care susțin că am împrumutat termeni bisericești de la bulgari și nici în teoria romanizării Daciei. Noi sântem pe aceste locuri din vremuri imemoriale iar limba s-a dezvoltat natural. De aceea este atât de stabilă, aceiași peste tot spațiul locuit de români și armonioasă. Ceace afirm aici pot aduce și argumente, dar nu e spațiu suficient în această rubrică de comentarii.
Structura actuala a sacerdoțiului s-a format mai târziu, a existat la un moment dat Țaratul Asanestilor , sute de ani s-a folosit slavona la slujbele bisericești .Acestea s-au făcut prin impunere, nu cu bunăvoința.
Domnule academician, Prieten, a Prii, deriva din latinul Pretium. Sau Hrana din Grana, Granum, a Iubi din Iuber, Iubeam, scris cu acelasi sens in diverse parti de Balcani, intre sec 3 - 6 en.. Zdraven din (Ex)Stra Venae f puternic, is-pitis, is-baveum si multe altele. Academia ar trebui sa depaseasca acest impas ideologic si sa aprofundeze pe baze reale studiul originii a ceea ce numim azi limba Romana.
Acuma astea sunt povesti, nici nu găsesc ceva referinta la Iuber/Iubeam in latină, avem un lexic destul de latin fără sa fie nevoie sa ne fie frica ca Doamne ferește avem cumva și cuvinte slavone.
@@georgelupas3499 Sunt povesti pentru unul limitat, neumblat, needucat. Mi s-a facut pielea de gaina sa citesc eu insumi iuber, iubeam pe mai multe inscriptii Latine, din perioada imperiului Roman de Rasarit, raspandite in mai multe provincii Romane din Balcani.
@ares1634 poți da niște exemple specifice ? Chiar am fost curios și nu am găsit nici un izvor, ma rog asa la prima vedere. Nu recomand sa numesti pe nimeni asa ne educat la prima interacțiune, nu putem avea toate cunostintele asa din nastere sa apară in capul meu ex nihilo, chiar sunt un mare sustinator a latinitatii limbii române și consider ca lingvistica romaneasca in general e de toata jena
@@georgelupas3499 Ma refer strict la termeni retinuti de Proto Romana din Latina, Latina Vulgara, Latina tarzie, specifica Balcanilor, in multe privinte cu un vocabular complet diferit de Neo Latina vestica, avand in mix si o baza gramaticala si vocabular Paleo Balcanic, printre altele, cu multe secole inainte sa fi inventat aceeasi Romani de Rasarit termenul de STHLABUS, STHLABI, care pana prin sec 9 - 10 a avut un cu totul alt inteles decat acela de etnie. De fapt limbile Slave au adoptat multi termeni din Proto Romana si Romana Arhaica, prin asimilarea a unor mase mari de Vlahi, atat la sud in Balcani cat si la estul, nordul si vestul lantului Carpatic, impreuna cu parte din cultura, traditiile si vocabularul lor.
45:50 din pacate domnul profesor greseste aici, referitor la Valahia Mare si Valahia Mica(sau simplu Valahia), noi de la greci avem un exemplu clar si simplu: Grecia Mare - e in sudul Italiei plus Sicilia si Grecia simpla fiind pe teritoriul Greciei actuale, exemplu2: Rossia ( Rusia ~Imperiul Rusesc) si MaloRossia ( Rusia Mica ~Ucraina), exemplul nostru Valahia Mica ( Muntenia) si Valahia Mare ( Moldova), am mai gasi si exemplu polonez Małopolska ( Polonia Mica) avand capitala la Krakow( Cracovia) de aici a pornit statul polonez si orasul Krakow fiind capitala mult timp si mai tarziu capitala a fost Varsovia. In concluzie faptul ca o regiune are numele mic/mica aia de multe ori insemna ca ei au fost primii, locul/regiunea de unde a pornit statalitatea unei tari.
@@testdrive4999 atat timp cat sunt harti vechi unde Muntenia este Vahahia, Ungro-Vlahia, si Moldova este Valahia Mare, Ruso-Vlahia sau Bogdania, in altele surse tarile Valahe - doar atat, plus si varianta expusa de domnul profesor. In acest haos, m-am uitat la alte tari din Europa, cum merge treaba la ei, de aia am ajuns la aceasta ipoteza expusa mai sus.
@@andreimuntean7703 Nepoate , omul ăsta are recunoaștere internațională , tu ești un nimeni ascuns după o otastatură . Ieși la lumină și ataçă-l cu documente. Spune-i că mănâncă căcăt !!
Era o discuție corectă dacă, erau invitați și istorici din partea rușilor și a turcilor ! Asa ca ne imaginam unele teorii, și avem monologuri, nu reprezinta istoria reală.
Off, pe istorici din partea rușilor am auzit de pe timpuri imperiale si intotdeauna au avut pseudoistorie pt toate popoarele! Nu mai vrem sa ma ascultam pe minciunosii ruși
Ba academicianul lui peste prăjit La min 22 cineva a ocupat casele românilor, si nu ai dat numele etniei minoritare care ai dat romanii afara din casele lor. Erau cumva migranți din Africa sau nu te lasă Ellie wiesel sa spui numele etniei ?
@@nick-beukan Minor înseamnă ”mică”. Moldova a fost numită în decursul vremurilor, în diverse documente, Valachia Major (Mare), Valachia Minor (Mică), MoldoVlahia, RussoVlahia etc.
@@IonBrad-d4c :)) Minor inseamna primul, inainte, tanar, de jos etc, nu neaparat mic ca marime... ia da-mi numele documentului care mentioneaza asta? bai baieti Valahia Minor e Oltenia, pentru ca a fost prima. Valahia Mare e Oltenia + Muntenia dupa ce s-a extins.
@@nick-beukan În acest context, înseamnă ”mică”, așa cum spune și dl. academician (și toți istoricii pe care i-am auzit/citit). La dvs. este prima dată când aud această interpretare năstrușnică. Exemplu de document care numește Moldova drept Valahie mică este scrisoarea papei Grigore XI din 1377 către ”nobili mulieri, Margaretae de Cereth, dominae Valachiae Minoris” (nobila femeie Margareta de Siret, doamna Valahiei Mici - era Margareta Mușat - fiica lui Bogdan I întemeietorul, de la care a pornit dinastia Mușatinilor). Capitala Moldovei era la Siret atunci.
De asta se straduiesc ungurii să arate că-s neamuri cu hunii deși genetica îi contrazice total fiind absorbiți de băștinași încât nu pot dovedi nici măcar continuitatea genetică față de descălecătorii lui Almoș și Arpad.
@@Jklm2556 numai la numele localităților dacă te uiți, ele însele în sine arată că maghiarii au fost primii în Ardeal, în Banat, în Crișana și în Maramureș.
De ce Romania nu cedeaza teritoriul Moldovei pentru ca Basarabia sa fie Moldova mare de altădată? Intrebare pe care trebuie sa și-o puna fiecare basarabean:cine ocupa teritoriul Moldovei istorice, Rusia sau Romania?sau nu ne convine intrebarea?
Ceea ce Dumnezeu a unit omul nu trebuie sa despartă! Sau altfel spus ;doreste oare vreun ,,moldovean" din Romania asa ceva? Ce spui tu este egal cu a da afara din casă unul din copii tăi!Cum , sa se duca Romania la guvernul din Chisinau si sa spuna: noi va dam Moldova (romaneasca).Pai ce-ar zice oamenii ,populatia , ti-ai pus intrebarea ? Cine ar pleca de unde este stăpân pe deplin si sa se duca la saracie si haos!? Ungurii,cu UDMR-ul lor tot cer autonomie .Cum sa dai asa ceva unei minoritati cand este o CONSTITUTIE care nu prevede si nu permite așa ceva!
interestingt1 • Pentru că Moldova este toată parte a României. România este patria întregii populații din ea. Există o Constituție a țării și cine vrea să încalce constituția unei țări va suferi consecințe legale adică merge la mititica. Tu, rusule, încerci cu noi românii dezinformare rusească pe pâine, nu ? Nu vă lăsați de prostii nici în mileniul 3. Atacați pe ucraineni și-i căsăpiți, ei nevinovați fiind, și ziceți că ați avea dreptate. Cine vă mai crede vreodată?
Întreabă un moldovean din Iași , Suceava sau Galați dacă vrea să lase NATO sau UE și să se ducă la sărăcia și războiul rușilor . Să vezi ce pumni în gură îți iei !!!!
@@mikel4879 Ștefan cel Mare a fost domnitorul Moldovei nu al Tarii Românești! România de astăzi a fost alcătuită din ținuturi printre care și Moldova Mare adică istorica. Și Ucraina a fost alcătuită din bucăți by the way... Deci sindromul asta ca noi aparținem cuiva este sindromul sclavilor. În rest ce sa zic acuma dacă ai o părere ești neapărat pro rus.
ar trebui mai putina garagara despre istorie si mai multa vorba despre viitor economie si oportuniti, ca oricum tot neamu romanesc e ratatu lumii latine care n-a facut nimic cu existenta sa toata istoria in afara sa o ia in bot de la toti care treceau pe aici. francezii italienii portughezii spaniolii, au cucerit si inventat lumea moderna, au dus constiinata , arta, filozofia, pana la ceruri. romanii au mancat mamaliga toata existenta lor, din punctu meu de vedere romanii sunt datori stramosilor de la roma cu o civilizatie adevarata, nu cu basina asta de prost gust care o numim cultura romaneasca
Este scris foarte clar in titlu: "Lecția de Istorie" "ar trebui mai putina garagara despre istorie si mai multa vorba despre viitor economie si oportuniti" Care parte din "Lecția de Istorie" nu intelegi??? Economistii nu sunt aici, cauta la alta masa!
Ce cacaturi de argumente. Ești prost și dezinformat. Habar nu ai de când au început românii să mănânce mămăligă dar ai pretenții să emiți păreri geopolitice. Miroși a Aur- ist iar sfatul meu este să mai citești istorie.
In timp ce alti frati latini se bucurau de comorile aduse din colonii, noi trebuia sa facem fata la nesfarsit imperiilor din jur, stand si scut la hotarele EU in acelasi timp, pt ca ea sa-si dezvolte cultura si civilizatia in liniste.
Domnul academician vorbeste cu patos ardelenesc, întărâtat încât, uneori fura din spațiul interlocutorului. Felicitari Dl-lui V Munteanu , care nu este doar un reporter ci si un istoric prin cunoștințele cu care contribuie la emisiuni.
Ma bucur de intiativa dvs. de a invita ardeleni, care au trăit sentimentul ocupației si pot demonstra ca, nu ne am pierdut identitatea, nu vorbim limba ardeleneasca, ci vorbim limba romana in grai ardelenesc. Mult succes , va asteptam sa va alaturati familiei europene , sau de ce nu, familiei românești. Te iubesc Romania❤!
@@GETUSTRAXUS este treaba istoricilor sa faca referire la izvoare, la date, la citate ale diferitilor autori din aceesi epoca; daca nu , rușii ne ar fi mancat pe pâine. Nici rusii nici ungurii nu au avutpre multa consideratie de noi românii
Excelentă realizare a interviului cu președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, o lecție de istorie profundă și pe înțelesul tuturor !
EXTRAORDINAR INTERVIU ! Adevărul istoric spus fără injurii și fără minciuni.
Super ! Trăiască România dodoloață!
Re Unirea Acum, Acum!
Sângele apă nu se face fraților!
🇷🇴🇲🇩🇷🇴☦️
Doamne, cu cat patos am urmărit! Extraordinar om, un geniu in viață.
O lecție SUPER.
Lecție pentru toți Moldovenii de peste Prut și nu numai , vă mulțumim domnilor .
@@IgorBlok-z8p Scrie corect , după vei veni cu idei și sugestii !
А судьи кто?
@@Mia.76 Это академик, историк по профессии и всемирно известный. Он видел и анализировал документы, о существовании которых ты даже не подозреваешь. Ни в коем случае человек с промытыми мозгами не может его опровергнуть. Даже русские, которые, несмотря на наличие крайне способных людей, всегда пытались фальсифицировать историю, культуру, идентичность или язык народов, чтобы удовлетворить свои имперские амбиции.
Ce nu e scris corect?@@vladmariata484
Domnule Academician va multumim.
UNIREA FACE PUTEREA 🇷🇴 🇷🇴 🇷🇴 🇷🇴 IMPREUNA SUNTEM PUTERNICI 🇷🇴 🇷🇴 🇷🇴 🇷🇴 DOAMNE AJUTA 🇷🇴 🇷🇴 🇷🇴
Unirea doar cu principatul Moldovei ❤
Respect D_le Academician , mă înclin în fața dumneavoastră 🙏🇷🇴!
😂😂😂😂😂😂😂
@@CiprianBaciu-b5pori tu, ori Grivei din coteț, același creier. Măcar Grivei nu are impresii de deșteptăciune ca tine. Tu în loc să asculți ce spune un om învățat, un academician, pleci urechea la toți analfabeții care habar nu au pe ce lume se află, habar nu au de unde vin și încotro se îndreaptă.
O plăcere să asculti un OM de o asemenea erudiție. Respect si admiratie, D-le Ioan Aurel Pop!
Felicitări, atât pentru dv, domnule moderator, cât și onorabilului dv invitat, care are un har de a vorbi nemaipomenit.
Traiasca Romania Mare !
@@MrMozart777 Trăiască România Mare și Unită ! 🇷🇴🇲🇩🇷🇴
Muțumim foarte mult d-lui academician Ioan-Aurel Pop pentru mini lecția de istorie! Am vrea să-l vedem mai des pe aici.
❤❤❤Trăiască România Mare !
Mulțumesc!😊
Un mare și minunat scriitor rus, Nicolae Simionovici Leskov, are o povestire despre staționarea forțelor armate ruse in apropierea Iașilor. Scriitorul este nedumerit, De ce e băștinașii zic permanent, ceea ce el deslușește "ești-ești, moldovenești".
El descrie cu câtă ostilitate și suspiciune îi priveau moldovenii. Bănuiesc că atunci când moldovenii îi vedeau pe ruși, ei ziceau, "Doamne ferește, Doamne miluiește, Doamne păzește "
Interesant podcast in care ai multe de invatat și înțeles. Dupa acest potcast in care ai inteles cum gandesc ruși poate vor ști români in ce parte trebuie sa ne îndreptăm.
Biserica rusă a fost și instrumentul tarilor începând cu Petru întîi .
O emisiune speciala cu oameni speciali !!!!!! Mult respect !
" Iubiți adevărul și adevărul va va face liberi " !
Admirație pentru D-l academician și pentru realizatorul emisiunii de fata !🌹
Dacă ne înțelegem graiul,atunci suntem de același neam și sânge , fără îndoială
Azerii cu turcii la fel sunt frați de sânge
Africa tot sse intelegee cuu spania, franra, portttugaalia. Spunele lor cca suuntt uuun singe sa vezi II reeaactiaa
😂😂😂😂😂@@grigorielungu1307
Actualii candidați la președinția României , din păcate, NU se pot ridica la nivel de oameni de stat .
Acest om , Ioan Aurel Pop
providențial . Romania are nevoie de un asemenea președinte! Și alegerile bat la ușă !
Mersi mult ❤
Chapeau bas!... pentru domnul academician și cinste domnului jurnalist care a realizat acest interviu.
Respect! Foarte interesant 👏👏
Transparență curată....FOARTE ADEVARAT. ❤
Superbă lecție! Un invitat special!
Vă mulțumim!
Acest video trebuie trimis lui dodon si Voronin..si altora ca ei
Degeaba, ei sunt trădători de neam, cumpărați de moscova ca să facă jocul lor aici
Pai si la romani ca au si acum pe Iliescu il lasa in libertate,nu tot tradator de neam scolit la Moscova e? De ce crezi ca ajutorul Romaniei a fost limitat catre Moldova cand au intrat aia in Transnistria? Socot ca acum moldovenii de peste prut au majoritate acum cu Maia pt ca voteaza toti inclusiv diaspora pe cand la locale doar cetatenii care locuiesc in tara voteaza deci sanse de rusofili,daca adaugi si faptul ca cetatenii de origine ucrainiana din Moldova au fobie de Moscova acum se schimba spre Europa,ca roman doresc si unire dar cel mai mult securitatea si dupa dreptul Moldovei de a face un referendum si oricare ar fi rezultatul sa fie respectat. @@alessio2869
O lecție de istorie extraordinară, cu mari argumente și fapte. Doamne lumineazăi pe moldoveni!
29:54, Repetati aceasta afirmatie si pentru cei din spate, care nu aud.
Bv domn profesor as vrea sa va asculte si o domnita care isi spune Moldova 1359 si sa inteleaga istoria romanilor si a fratilor moldoveni de peste Prut
Domnita respectiva e troll rus. Nu va invata vreodata alta lectie decat cea predata la Moscova. Adevarul, dovezile, documentele istorice nu exista pentru trolli.
Grăbește,Doamne,unirea României cu Republica Moldova și recuperarea teritoriilor românești din Ucraina,Ungaria,Serbia și Bulgaria și a Insulei Șerpilor!
Doamne nu ma satur să-l ascult. El și Neagu Juvara 🤗🤗🤗
România este o țară mare , romanii sunt , ,, câtă frunză , câtă iarbă " ,, Deșteaptă te române ! 🗽🎩🏠🇷🇴🇪🇺👋 La vot toți românii de pretutindeni !🗽🎩🇪🇺🇷🇴🏠
Mult respect Domnule academician !
🎉Mult respect, felicitari pentru tot ce faceți, pentru România și Romani , D.ne ajuta ,Amin 🎉🎉🎉🎉🎉🎉🎉
Se studiază aceste evenimente la disciplina Istoria Românilor în școlile din Republica Moldova ? Judecând după conștiința națională încă "neutră" (ca să nu spun adormită) a societății moldovenești, probabil că nu. Sau cel mult, doar formal, nu și real.
din 90 in scolile din Republica Moldova se studiaza limba si literatura romana si istoria romanilor
@@PopescuSorin Teoretic da. Practic însă, ne putem da doar cu presupusul după calitatea absolvenților.
Puțin. Formal. Vă spun din experiența mea, până câțiva ani în urmă, în mintea mea conviețuiau doua istorii: cea de la părinți - sovietică și cea din școală - română. Propaganda mai joacă mult rolul aici. Toată istoria românilor o vedeam prin prisma moldovenismului sovietic. Plus, învățăm mai mult ca evenimente, nu și logic să înțelegem ce anume a avut loc.
Despre Universității, nu pot spune, că nu am facultate de istorie.
Multe lucruri le-am înțeles după școală.
Ba da, la noi se studiază, avem niște profesori de istorie patrioți, cel puțin în dreapta Nistrului
@@double_latte Tocmai. Multe lucruri au devenit atât de formale, încât deja sunt incompatibile cu realitatea. Un alt exemplu în acest sens este examenul de Bacalaureat la limba română susținut tinerii găgăuzi. Aproape toți îl iau, dar aproape niciunul nu cunoaște limba română.
Felicitari,si multumesc pt.lectia de istorie.
Sanatate si binecuvantari, domnule profesor, sunteti extraordinar!
Domnul academician Ioan Aurel Pop o Bijuterie rara,pentru poporul roman. Un om care ne reda demnitatea de roman.
Felicitări 🎉🎉🎉
Felicitări!
Prutul n-a fost graniță așa cum Siretul nu este graniță în Moldova.
Da , poporul roman , la rascrucea marilor imperii ! Romanii au luptat mereu cu trei imperii monstruase : Imperiul Turc , Imperiul Austriac si Imperiul Rus - pe toate le-a invins , in timp ! Unde-i Imperiul turc acum ,cel austriac sau cel rusesc ? Unii s-au facut din mari , mici iar altii s-au facut din vecini , departati ! Romanii s-au nascut crestini de jos in sus , de la popor la conducatori ! De aceea romanii spun in Tatal Nostru ,, vie Imparatia ta ,, si nu ,, vie Regatul tau ,, - caci cand se rugau pe ascuns , Roma era imperiu , nu vreun regat...
@@dorindumitrescu4897 romanii?doresti sa spui ca esti intravert sau nazist???puscaria plinge dupa tine🤣
@@GETUSTRAXUS pare ca esti mic.te ert.a 2aoara vei ...nu te voi erta.inchisoarele is bune acolo este tot🤣🤣🤣
@@GETUSTRAXUS
Taci mă țigănuș micuț🤣🤣
Felicitari pentru emisiune ! Nu poti pune pauza ca simti ca scapi ceva din dialog.
Vreau poporul român opere complete.
✌💙💛❤
Pe românește: Limba Română / Limba Noastră
Pe latină, romanii mai și o numeau: Lingua Romana / Lingua Nostra
54:36 , Domnule academician Ioan - Aurel Pop, președinte al Academiei Române, Alexandr Pușkin nu a fost exilat în Basarabia în 1820.
Pușkin a fost trimis pe teritoriul Basarabiei (ocupat de Rusia la 1812 din estul Moldovei) în 1820, ca angajat al Ministerului Afacerilor Externe al Imperiului Rus, cu misiune diplomatică.
Acest lucru a fost anunțat oficial de fostul ambasador al Rusiei P. Petrovski, care a prezentat și declasificat documentele Ministerului rus de Externe în acest caz. „Din aceste documente rezultă că Pușkin a fost trimis aici nu în exil, ci într-o călătorie de afaceri pentru muncă diplomatică, pentru care a primit un salariu”, a spus ambasadorul.
Pușkin a fost rezident și spion al departamentului de securitate al Imperiului Rus. Aceasta a fost, principalul lui gen de lucru in activitățile sale. Aici, Pușkin s-a angajat în funcții de spion-cercetas pentru care a primit un salariu și abia apoi era si poet (a scris poezie în timpul liber, în intervalele dintre functia principală).
Atunci, în 1820, Ministerul Afacerilor Externe rus a fost interesat de viitoarea răscoală greacă, precum și de izbucnirea revoluției în Spania și de viitoarea revoluție, care a avut loc în 1821 în principatele românești dunărene, iar Pușkin a fost angajat în funcții de contrainformații, încercând să împiedice răspândirea revoluției în Rusia.
Pușkin a fost un șovin imperial! De ce a fost trimis acest spion imperial în Basarabia? Pușkin, cine nu ar fi fost, a devenit un marcator al Imperiului Rus!
------------
Revoluţia de la 1821 condusă de Tudor Vladimirescu a fost unul dintre evenimentele care au marcat începutul procesului de renaştere naţională din Principatele române Dunărene. Revoluţia a avut cauze naţionale, economice şi sociale şi, deşi a fost în cele din urmă înfrântă, a adus în atenţia cancelariilor marilor puteri europene situaţia din Principatele Dunărene şi a determimat Imperiul Otoman să pună capăt domniilor fanariote.
Ca referință :
Россия передала Молдавии уникальные архивные материалы по истории отношений двух стран
13:57 01-08-2002 КИШИНЕВ, 1 августа. /Корр. РИА "Новости" Владимир Новосадюк/.
Более 200 архивных документов с 17-го века до наших дней, касающихся истории развития российско-молдавских отношений, переданы в четверг послом России в Молдавии Павлом Петровским министру иностранных дел Молдавии Николае Дудэу. Большую историческую ценность представляют документы, связанные с пребыванием в Молдавии Пушкина в 1820-23 годах. "Из них следует, что Пушкин был направлен сюда не в ссылку, а в командировку на дипломатическую работу, за что получал зарплату", - отметил посол.
Петровский подчеркнул, что "передача этих документов - еще один шаг на пути укрепления тесных отношений дружбы и партнерства между министерствами иностранных дел России и Молдавии, которые совместно решают актуальные задачи на международной арене в интересах наших стран".
Передача документов проходила в рамках празднования 10-летия установления дипломатических отношений между Россией и Молдавией.
Cine a auzit de tine ? Ești un nimeni !!!
Exilat la margine, așa a spus! Adică nu i-a convenit ca a fost trimis așa departe de casă ca diplomat! Ca să pricepi trebuie să înțelegi sensurile limbii române tovarășe! Trăiască Romania Mare!
De ce nu se face UnIrea acum?
Ne ar ocupa rușii . Imperiul răului . 🗽🎩🏠🏠🇷🇴🇷🇴🇪🇺
D-le prof.Ioan Aurel Pop, noi românii ne-am creștinat prin sec.II-III d.Hr., iar bulgarii s-au creștinat prin sec.VIII-X d.Hr. (și atunci cu forța). Când ne-am creștinat noi slavii nu prea erau pe scena istoriei.
Pun întrebarea, in intervalul de aproape 800 de ani între cele două creștinări (ai românilor și ai bulgarilor), românii nu aveau termenii de slujbă, denie, vecernie? Și asta tocmai în perioada când s-au desfășurat mai multe concilii ecumenice în care s-au pus la punct acești termeni bisericești pentru a se evita anumite abateri de la dogmă. Eu n-am să cred niciodată în teoriile care susțin că am împrumutat termeni bisericești de la bulgari și nici în teoria romanizării Daciei. Noi sântem pe aceste locuri din vremuri imemoriale iar limba s-a dezvoltat natural. De aceea este atât de stabilă, aceiași peste tot spațiul locuit de români și armonioasă. Ceace afirm aici pot aduce și argumente, dar nu e spațiu suficient în această rubrică de comentarii.
Limba dacică este o soră a limbii latine, nu o soră a limbii latine.
Structura actuala a sacerdoțiului s-a format mai târziu, a existat la un moment dat Țaratul Asanestilor , sute de ani s-a folosit slavona la slujbele bisericești .Acestea s-au făcut prin impunere, nu cu bunăvoința.
Neam de slugi
A propos alea clasicilor. Ati observat, domnul academician, ca doar la Chisinau gasim si bustul lui Adrian Paunescu printre marii poeti romani?
Și la București are, la Gradina Icoanei .
👏👏👏👏👏👏👏
Acum, dar, ce fel de reparatii platim? Sau cat timp?
Aurul de la Rosia Montana, lemnul, gazul, petrolul?..
La Roșia Montană nu se exploatează nimic , pe gaz și petrol și lemn se i.au bani.
oare cat mai costa o diploma acum cu crizele astea? dar un doctorat? merge si pachet cu reduceri in valuta?
Toate pretențiile imperiului otoman, "dragilor" "istorici"
Invitați-l și pe Marele istoric Gică Manole care este un colos în materie de istorie română . Vă asigur că îl eclipsează major pe academicianul Pop...
Voi, Academia română,prin inactiune,ne ați acoperit de rușine!
Dacă elita e la bucurești...văi de capul nostru!
Domnule academician, Prieten, a Prii, deriva din latinul Pretium. Sau Hrana din Grana, Granum, a Iubi din Iuber, Iubeam, scris cu acelasi sens in diverse parti de Balcani, intre sec 3 - 6 en.. Zdraven din (Ex)Stra Venae f puternic, is-pitis, is-baveum si multe altele. Academia ar trebui sa depaseasca acest impas ideologic si sa aprofundeze pe baze reale studiul originii a ceea ce numim azi limba Romana.
Iubi vine din LIBIDO(lat)
Acuma astea sunt povesti, nici nu găsesc ceva referinta la Iuber/Iubeam in latină, avem un lexic destul de latin fără sa fie nevoie sa ne fie frica ca Doamne ferește avem cumva și cuvinte slavone.
@@georgelupas3499 Sunt povesti pentru unul limitat, neumblat, needucat. Mi s-a facut pielea de gaina sa citesc eu insumi iuber, iubeam pe mai multe inscriptii Latine, din perioada imperiului Roman de Rasarit, raspandite in mai multe provincii Romane din Balcani.
@ares1634 poți da niște exemple specifice ? Chiar am fost curios și nu am găsit nici un izvor, ma rog asa la prima vedere. Nu recomand sa numesti pe nimeni asa ne educat la prima interacțiune, nu putem avea toate cunostintele asa din nastere sa apară in capul meu ex nihilo, chiar sunt un mare sustinator a latinitatii limbii române și consider ca lingvistica romaneasca in general e de toata jena
@@georgelupas3499 Ma refer strict la termeni retinuti de Proto Romana din Latina, Latina Vulgara, Latina tarzie, specifica Balcanilor, in multe privinte cu un vocabular complet diferit de Neo Latina vestica, avand in mix si o baza gramaticala si vocabular Paleo Balcanic, printre altele, cu multe secole inainte sa fi inventat aceeasi Romani de Rasarit termenul de STHLABUS, STHLABI, care pana prin sec 9 - 10 a avut un cu totul alt inteles decat acela de etnie.
De fapt limbile Slave au adoptat multi termeni din Proto Romana si Romana Arhaica, prin asimilarea a unor mase mari de Vlahi, atat la sud in Balcani cat si la estul, nordul si vestul lantului Carpatic, impreuna cu parte din cultura, traditiile si vocabularul lor.
45:50 din pacate domnul profesor greseste aici, referitor la Valahia Mare si Valahia Mica(sau simplu Valahia), noi de la greci avem un exemplu clar si simplu: Grecia Mare - e in sudul Italiei plus Sicilia si Grecia simpla fiind pe teritoriul Greciei actuale, exemplu2: Rossia ( Rusia ~Imperiul Rusesc) si MaloRossia ( Rusia Mica ~Ucraina), exemplul nostru Valahia Mica ( Muntenia) si Valahia Mare ( Moldova), am mai gasi si exemplu polonez Małopolska ( Polonia Mica) avand capitala la Krakow( Cracovia) de aici a pornit statul polonez si orasul Krakow fiind capitala mult timp si mai tarziu capitala a fost Varsovia.
In concluzie faptul ca o regiune are numele mic/mica aia de multe ori insemna ca ei au fost primii, locul/regiunea de unde a pornit statalitatea unei tari.
Te focusezi pe lângă ceea ce foarte bine a spus Președintele Academiei Române, ca să dovedești ce ?
@@testdrive4999 atat timp cat sunt harti vechi unde Muntenia este Vahahia, Ungro-Vlahia, si Moldova este Valahia Mare, Ruso-Vlahia sau Bogdania, in altele surse tarile Valahe - doar atat, plus si varianta expusa de domnul profesor. In acest haos, m-am uitat la alte tari din Europa, cum merge treaba la ei, de aia am ajuns la aceasta ipoteza expusa mai sus.
Cine ești tu să dai lecții ? Cine a auzit de tine ?
@@TraianTeodorescu-fz5mc dar cine a auzit de tine? Tu nu aduci nici un argument, doar critici, doar atat poti.
@@andreimuntean7703 Nepoate , omul ăsta are recunoaștere internațională , tu ești un nimeni ascuns după o otastatură . Ieși la lumină și ataçă-l cu documente. Spune-i că mănâncă căcăt !!
Lecția OMV care hazburgica care capital străin armate care harta Daciei noastre careeee ceee
Poporul dac și istoria Daciei dea lungul istoriei și ce faceti voi s-o pastrati.
Era o discuție corectă dacă, erau invitați și istorici din partea rușilor și a turcilor ! Asa ca ne imaginam unele teorii, și avem monologuri, nu reprezinta istoria reală.
Off, pe istorici din partea rușilor am auzit de pe timpuri imperiale si intotdeauna au avut pseudoistorie pt toate popoarele! Nu mai vrem sa ma ascultam pe minciunosii ruși
Taci mă
Cite lucruri interessante ....
Ba academicianul lui peste prăjit
La min 22 cineva a ocupat casele românilor, si nu ai dat numele etniei minoritare care ai dat romanii afara din casele lor.
Erau cumva migranți din Africa sau nu te lasă Ellie wiesel sa spui numele etniei ?
Sunteți de rea credință d- le Alexandru Varga . Infrecventabil chiar !
Cam rusofil domnul
Cenzorului,Dumnezeu🌽
Adevărat,bunica mea a cumpărat vaca de la nemți(ciordită din Romania,cred)
Asta e nebun? Valahia Mica / Flacchia e Oltenia bre, Romula, Mica Roma e langa Caracal si acum.
Sunteți necunoscător. Au fost mai multe teritorii numite ”Valahia Mică”. Da, a fost și Oltenia.
@@IonBrad-d4c erau.. dar nici una nu era numita Minor pentru ca inseamna prima. Cum Mica Rusie, Rusia Kieveana e prima.
@@nick-beukan Minor înseamnă ”mică”. Moldova a fost numită în decursul vremurilor, în diverse documente, Valachia Major (Mare), Valachia Minor (Mică), MoldoVlahia, RussoVlahia etc.
@@IonBrad-d4c :)) Minor inseamna primul, inainte, tanar, de jos etc, nu neaparat mic ca marime... ia da-mi numele documentului care mentioneaza asta? bai baieti Valahia Minor e Oltenia, pentru ca a fost prima. Valahia Mare e Oltenia + Muntenia dupa ce s-a extins.
@@nick-beukan În acest context, înseamnă ”mică”, așa cum spune și dl. academician (și toți istoricii pe care i-am auzit/citit). La dvs. este prima dată când aud această interpretare năstrușnică.
Exemplu de document care numește Moldova drept Valahie mică este scrisoarea papei Grigore XI din 1377 către ”nobili mulieri, Margaretae de Cereth, dominae Valachiae Minoris” (nobila femeie Margareta de Siret, doamna Valahiei Mici - era Margareta Mușat - fiica lui Bogdan I întemeietorul, de la care a pornit dinastia Mușatinilor). Capitala Moldovei era la Siret atunci.
Cucât mai mult dureză prosteala cu atât mai bine😂
Și totuși, nu există nicio dovadă că românii au ajuns în Ardeal înainte de Maghiari.
Tuhutum cu cine s-a luptat să le ia pământurile?
De asta se straduiesc ungurii să arate că-s neamuri cu hunii deși genetica îi contrazice total fiind absorbiți de băștinași încât nu pot dovedi nici măcar continuitatea genetică față de descălecătorii lui Almoș și Arpad.
Dacă iesti prost nu te porni de acasă
Daca tu nu știi, nu există? Există mii
@@Jklm2556 numai la numele localităților dacă te uiți, ele însele în sine arată că maghiarii au fost primii în Ardeal, în Banat, în Crișana și în Maramureș.
Simbol?!🇪🇺ă,mari câcat
Cine a făcut expertiza grafologică a scrisorii?
Popa din sa ține cu matușca😂
Major înseamnă sub subcolonel
Moara care o luat-o puhoiul?
De ce Romania nu cedeaza teritoriul Moldovei pentru ca Basarabia sa fie Moldova mare de altădată? Intrebare pe care trebuie sa și-o puna fiecare basarabean:cine ocupa teritoriul Moldovei istorice, Rusia sau Romania?sau nu ne convine intrebarea?
Ceea ce Dumnezeu a unit omul nu trebuie sa despartă!
Sau altfel spus ;doreste oare vreun ,,moldovean" din Romania asa ceva? Ce spui tu este egal cu a da afara din casă unul din copii tăi!Cum , sa se duca Romania la guvernul din Chisinau si sa spuna: noi va dam Moldova (romaneasca).Pai ce-ar zice oamenii ,populatia , ti-ai pus intrebarea ? Cine ar pleca de unde este stăpân pe deplin si sa se duca la saracie si haos!?
Ungurii,cu UDMR-ul lor tot cer autonomie .Cum sa dai asa ceva unei minoritati cand este o CONSTITUTIE care nu prevede si nu permite așa ceva!
Ce-ai băut!?!?
Dobitocule! Numai Dodon spunea tâmpenia asta...
interestingt1 • Pentru că Moldova este toată parte a României.
România este patria întregii populații din ea.
Există o Constituție a țării și cine vrea să încalce constituția unei țări va suferi consecințe legale adică merge la mititica.
Tu, rusule, încerci cu noi românii dezinformare rusească pe pâine, nu ? Nu vă lăsați de prostii nici în mileniul 3. Atacați pe ucraineni și-i căsăpiți, ei nevinovați fiind, și ziceți că ați avea dreptate. Cine vă mai crede vreodată?
Întreabă un moldovean din Iași , Suceava sau Galați dacă vrea să lase NATO sau UE și să se ducă la sărăcia și războiul rușilor . Să vezi ce pumni în gură îți iei !!!!
@@mikel4879 Ștefan cel Mare a fost domnitorul Moldovei nu al Tarii Românești! România de astăzi a fost alcătuită din ținuturi printre care și Moldova Mare adică istorica.
Și Ucraina a fost alcătuită din bucăți by the way... Deci sindromul asta ca noi aparținem cuiva este sindromul sclavilor. În rest ce sa zic acuma dacă ai o părere ești neapărat pro rus.
ar trebui mai putina garagara despre istorie si mai multa vorba despre viitor economie si oportuniti, ca oricum tot neamu romanesc e ratatu lumii latine care n-a facut nimic cu existenta sa toata istoria in afara sa o ia in bot de la toti care treceau pe aici. francezii italienii portughezii spaniolii, au cucerit si inventat lumea moderna, au dus constiinata , arta, filozofia, pana la ceruri. romanii au mancat mamaliga toata existenta lor, din punctu meu de vedere romanii sunt datori stramosilor de la roma cu o civilizatie adevarata, nu cu basina asta de prost gust care o numim cultura romaneasca
Mare mizerie ești, un alt Dodon.
Ești o mizerie umană.
Este scris foarte clar in titlu: "Lecția de Istorie"
"ar trebui mai putina garagara despre istorie si mai multa vorba despre viitor economie si oportuniti"
Care parte din "Lecția de Istorie" nu intelegi???
Economistii nu sunt aici, cauta la alta masa!
Ce cacaturi de argumente. Ești prost și dezinformat. Habar nu ai de când au început românii să mănânce mămăligă dar ai pretenții să emiți păreri geopolitice. Miroși a Aur- ist iar sfatul meu este să mai citești istorie.
In timp ce alti frati latini se bucurau de comorile aduse din colonii, noi trebuia sa facem fata la nesfarsit imperiilor din jur, stand si scut la hotarele EU in acelasi timp, pt ca ea sa-si dezvolte cultura si civilizatia in liniste.