Tahammül etmek ne kelime kardeşim, siz kıymetli vaktinizi bana (bize) ayırdığınız için minnettar ve bahtiyarız. Shopenhauer a hayranlığınızın tatlı meyvesi gibi...
Zamanın farkında olmanın verdiği acıya dair benim de birtakım aldığım notlar var Schopenhauer'den: " Bir şeyler için mücadele etmek dışında var olmaktan zevk almıyoruz. Mesafeler ve acılar, amacımıza ulaşmanın bizi tatmin edeceğini gösteriyor gibiler, ama ulaştığımız zaman kaybolacak bir hayal ya da entelektüel ilgi alanı bulursak olabilir bu. Cinsel zevkler bile bir mücadeledir, bir arzu anlamına gelir ve amaca ulaşıldığında sona erer. Bunlardan biriyle meşgul olmadığımız zaman hayatın boş olduğunu anlarız ve can sıkıntısı başlar. Olağandışı şeyler peşinden gitme merakı, işlerin sıkıcı gidişatından kurtulduğumuz için ne kadar sevindiğimizi gösterir." Kesinlikle felsefesi anın insanları, çiçekler ve böcekler saçanlar ve kurdukları düşler yıkılmasın isteyenler tarafından okunmamalı.
5 ปีที่แล้ว +14
Onun felsefesi kanaatimce hayatın gerçekliğine en fazla uyum sağlayan felsefedir. Dolayısıyla ben ona karamsar değil, realistlerin en yücesi diyebilirim. :) Ben de buna ek olarak Schopenhauer'dan (Hayatın Anlamı, Say Yayınları, s. 15) zamanın farkında olmak ile ilgili not aldığım bir bölümü paylaşmak isterim: Saatler ne kadar hoşça geçirilirse o kadar çabuk tükenir, ne kadar acıyla geçirilirse o ölçüde uzadıkça uzar, geçmek bilmez. Çünkü müspet mahiyete sahip olan şey zevk değil acıdır, onun bizzat mevcudiyeti kendisini hissettirir. Benzer şekilde eğlediğimizde değil, sıkıldığımızda zamanın farkına varırız. Her iki durum da hayatımızın en mutlu anının varlığımızın en az farkına vardığımız an olduğunu kanıtlar. Demek ki ona hiç sahip olmasaydık daha da iyi olacaktı.
Beni yaklaşık 3 aydır evden çıkmamama ve felsefeye iten adam. Anlattığın profile sahip insanlara bakınca hayat bu kadar zevk verici değil diye sorgulatan ve mutluluk peşinde koşmak yerine daha az acı çekmek için tutkulu bir şekilde olan mutluluk istencinden vazgeçiren adam.
Kısa ve öz anlatımlar olmuş,çok başarılı 👏🏻 Videoların devamı gelmeli kesinlikle,önemli noktalar çok iyi açıklanmış,terimlere boğmadan ve örnekler vererek anlatmak en iyi yöntem.
Schopenhauer ile 13 yaşında tanıştım. Karamsar diyenler vardır, açıkçası böyle bir yorum hayatta yeteri kadar tecrübe kazanmamış, hayata yeteri kadar dalmayıp onu üstünkörü okuyanların eseri, bana göre. Siz gerçekçi olmayı karamsarlık olarak algılıyorsanız bu da farklı bir bakış açısıdır. Düşünce dünyası anlamında kendisini ikizim olarak görürüm. Kadınlar konusuna gelecek olursak bazı düşüncelerine katılmamakla beraber gözlem ve analiz yapmada ne kadar iyi olduğunu bu konuda da göstermiştir. Klasik eserlerden faydalanmak gerek ve ben klasik okumayan kişiye kitap okumuş demem.
Merhaba, ben Schopenhauer'ı yeni tanıyorum. Sizce kronolojik olarak nasıl okumalıyım eserlerini? Bir de felsefeye başlangıç için kitap önerileriniz varsa çok mutlu olurum.
@@hakan7295 İlkin "yaşam bilgeliği üzerine" aforizmalar kitabını sonrasında ise "aşkın metafiziğini" tavsiye ederim. Diğer eserlerini ise size bırakıyorum. Seneca, epiktetos, marcus aurelius tavsiye ederim. Bunlar stoacı insanlar. Antik Yunan ve Roma eserlerini okumak gerek. Zamana yenik düşmeyene klâsik demiştir insanoğlu. Bu yüzden insanlar 2 3 bin yıl önce ne düşünüyordu ve şimdi ne düşünüyoru bilmek, şimdiyi ve ileriyi okumak açısından oldukça önemli. İnsanı çok iyi analiz eder Dostoyevsky onu bile felsefeye giriş noktasında okuyabilirsin. Schopenhauer der ya hani okurken zamanınızı tüm zamanların en büyük kafalarına ayırın diye. Olay burada bitiyor bence.
@@dewrimsirine Kitaplığımda tam da aforizmalar kitabı vardı:) Onunla başlarım o zaman Schopenhauer'a. Epiktetos'u ise Enkheiridion'unu okuyorum şu anda. Bu arada tavsiyeleriniz için teşekkür ederim. Minnetarım.
@@hakan7295 Ne demek, rica ederim. Keyifli okumalar diliyorum Sinir uçlarınız bir gün daha hassas hale gelecek. Ve küçük sesler bile sizi rahatsız edecek. Ve bir gün diyeceksiniz ki benim araba almam lazım ve daha başka şeyler
Video için teşekkürler. Schopenhauer'la ilk karşılaştığımda kendime çok yakın bulup, etkilenmiştim (hâlâda öyledir) Kötümser olduğunu bende düşünmüyorum, kesinlikle realist bir filozof olarak gördüm.
Felsefeye ilgili akademik eğitimim olmadı lakin hayatın psikolojiden ibaret olduğunu ve onun açıklamasını da felsefenin yaptığını düşünüyorum, bundan 25 yıl önce karalamış olduğum bir yazım aklıma geldi.. Hayat bir ameliyat süreci kadar acıdan ibarettir, aşk veya para veya dostluk veya şan veya sevgi her ne varsa, bu ameliyatın bu acı sürecin birer narkozlarıdır.... Yaşam bir ameliyat süreci, narkozsuz çekilir mi onun işkencesi?
Selam. Paylasimin için Tesekkür ederim. En sonundaki aforizmasini neden Almanca degil de sanirim (Latince) yazildigini ögrenebilirmiyim.? Schopenhauer bir Alman !
2 ปีที่แล้ว +1
Schopenhauer, Latinceyi çok iyi bildiği için eserlerinde Latince kelime ve cümleleri fazlasıyla kullanır. Arkadaşlarına yazdığı mektupların çoğunu ve otobiyografisini dahi Latince yazmıştır. O alıntıyı Schopenhauer Latince olarak yazdığı için ben de orijinaline riayet ettim. Selam ve saygı ile.
Çok merak ettim sizi etkileyen o sözler neydi acaba? Rica etsem anlatırmısınız.
3 ปีที่แล้ว +2
Merhabalar. Bir sözden ziyade Parerga ve Paralipomena isimli eserinin içinde yer alan Yaşam Bilgeliği Üzerine Aforizmalar isimli bölüm beni fazlasıyla etkilemişti.
İnsanlık tarihinin en büyükleri 1k.marks.2 ATATÜRK.3a.schopenhauer4 c.darwin5 immanuel cant 6jean meslier.nacizane kendi bakışım böyle yalnız ATATÜRK ve A.SCHOPPENHAUERE ayrı bir ilğim vardır saygım vardır
@@kafkaman8984 Bir şeyin ahlaki ve erdemli olabilmesi için çıkarsız vede karşılıksız olması şarttır karşılık vede çıkara dayalı hiçbirşey ahlaki degildir.i.cant. tüm semavi dinler inananlara seks kadın bal süt her tür meyve yan gel yat vs teklif ediyor ayrıca inanmayanıda akıl almaz işkencelerle tehdit ediyorki bence bu din anlayışı kadar insanlık adına daha adice bir iş olamaz ve varsada tanrıya bu dinlerden daha büyükde hakaret olamaz kuranı okuyun adeta absürtlüğün ansiklobedisidir şaşar kalırsınız.nebe suresi 32.allah inananlara gögüsleri yeni çıkmış sanırım 12 yaşlarda demek ist bakireler vercekmiş peki inanan homoysa travestimi vercek yada lezse lezbiyenmi bu ne saçma bir iş insanları insani zaaflarıyla aldat bunada din de ahlak de birde çocuk dahi teklif et pes kısaca tüm semavi dinler artık bu akıl bilim eğitim çagına zerre uymuyor çünkü insanlık artık ortaçag cahil yığınları asla degil okuyor mantığıyla sorguluyor böyle oluncada ilkel inançların foyası dökülüyor
@ sizinle aynı fikirdeyim,kendisi gerçekten çok realist ve doğru düşünür ancak bu sebepten dolayı fikirleri pesimistliğe bir adım daha yakındır,buna katılsak da katılmasak da. Ancak doğrusu budur,Arthur gibi düşünmektir
4 ปีที่แล้ว +2
Mağara Alegorisi Gerçeği olduğu gibi sunmak kötümserlik olmamalı. Kanaatimce insanların tanımlaması yanlış bu konuda. Gerçek kötüyse, hayat adaletsiz ise bunu bu şekilde betimlemenin adı kötümserlik değil, gerçekçilik olmalıdır. Kötümserlik ya da iyimserlik bir bakış açısıdır, olayları o yöne çekmektir. Ben Schopenhauer’un bu şekilde yaptığını düşünmüyorum, o yüzden fikrimi böyle belirttim. Düşüncelerimiz aynı fakat kavramlara bakış açımız farklı sanırım. :)
@ hocam pesimistlerin yaptığı klasik 'bardağın yarısı boş mu yarısı dolu mu?' sorusuna yarısı boş derler bildiğin gibi. Bunu her zaman kötüyü çağırıp iyiyi ve elde olanı eleştirmek için değil kendilerine bu fikir bir adım daha yakın geldiği içindir. Bir insan pesimist olduğu için gerçekleri göremez diye bir kural da yok,olaylara gerçekçi baktığı zaten şüphesiz,yoksa benimsenecek bir fikri olmazdı,ancak bardak örneğine benzetirsek Arthur'un boş kısma bir tık daha fazla odaklandığı da bir gerçek bence.
4 ปีที่แล้ว +2
Mağara Alegorisi Ben Schopenhauer’un boş kısma yakın olmadığını söylemeye çalışıyorum zaten, bardak zaten boş.
@ ne konuda ayrilirlar bununla ilgili bilgiyi nereden edinebilirim acaba
4 ปีที่แล้ว +4
@@loseyou8133 Bu hususta yazılmış özel bir makale var mı bilemiyorum. Biraz Schopenhauer, biraz Nihilizm ile ilgili bilgi edinip karşılaştırabilrsiniz. Schopenhauer en başından beri ''isteme''ye karşıdır. Bu yönden ''nihilist'' olarak kabul edenler vardır. Tanrı'nın varlığını reddettiği için de onu nihilist sayanlar vardır. Hâlbuki iş bu kadar basit değildir. Schopenhauer, tamamen bağımsız, kendi ahlâk yargılarını ortaya koyan gerek eski Yunan geleneğinden gerek Hint mistiklerinden, kadim öğretilerden beslenen bir filozoftur. Tanrı'yı reddetmesi, bazı ahlâk kurallarına karşı çıkması, bilginin imkanını araması onu nihilist değil, bağımsız yapar.
Kadınlar hakkında söylediklerine katılmıyor musunuz? :)) (İstisnalarını ayrı tutuyorum...) Bence en gerçekçi tesbiti Schopenhauer'in...
4 ปีที่แล้ว +6
selim yalçın Şahsen birçok noktada katılmıyorum. Annesiyle yaşadığı çürük ilişkinin sonuçlarını tüm kadınlara yönelttiğini düşünüyorum. Böyle bir genelleme yapmasını Schopenhauer gibi bir dahiye yakıştırmıyorum. Kadınlar için riyakâr, saygı duyulmaya dahi değmeyecek varlıklar, doğurganlık dışında bir meziyeti olmayan varlıklar gibi nitelemeler kullanır ki bunların birçoğu gerçeklikten uzaktır. İnsan, insan olmasıyla değerlendirebilir. Kadın, erkek, siyah, beyaz, Amerikan, Yahudi olmasıyla değil.
Efe Salihoğlu tabiki genellemelere karşıyım kadın düşmanı olduğum düşünülmesin ama Efe bey şu gerçeğide bir kenara itemeyiz doğanın onlara vermiş olduğu hissiliği öyle değil mi? Ve bu paralelde düşünen tek filozof değil schopehauer Voltaire bak mesela, nerdeyse hiçbiri evlenmemiş filozofların bu bir tesadüfmüdür.
4 ปีที่แล้ว +5
selim yalçın Evlenmek ayrı bir konu. Bu filozofların özgür ruhlu olmalarından kaynaklanıyor. Evlilik kurumu sorumluluk gerektiriyor. Kadınlarla bağlantılı bir tercih değil. Nietzsche de “Kadına mı gidiyorsun, kırbacını unutma.” derken pek haksızdır. Schopenhauer, evliliğe karşı bir filozof değildir. Aksine çok eşlilik yanlısıdır, bunu kitaplarında görebilirsiniz. Evlillik ve kadın konusu çok ayrı meseleler. Sizi kadın düşmanı olarak algılamıyorum. Yalnız, filozofun kadınlar hakkında söylediklerini çok abartılı ve hissî buluyorum. Kadınlar ve erkekler birbirimizden çok farklıyız. Birbirimize göre üstün ve zayıf yanlarımız var. Schopenhauer’un dediği gibi bu durum kadınları riyakâr yahut aşağılık varlıklar yapmaz. Benim düşüncem bu yönde. Kendisinin annesiyle olan ilişkilerinin bu raddede fikirler öne sürmesine yol açtığını düşünüyorum.
Tahammül etmek ne kelime kardeşim, siz kıymetli vaktinizi bana (bize) ayırdığınız için minnettar ve bahtiyarız. Shopenhauer a hayranlığınızın tatlı meyvesi gibi...
Zamanın farkında olmanın verdiği acıya dair benim de birtakım aldığım notlar var Schopenhauer'den:
" Bir şeyler için mücadele etmek dışında var olmaktan zevk almıyoruz. Mesafeler ve acılar, amacımıza ulaşmanın bizi tatmin edeceğini gösteriyor gibiler, ama ulaştığımız zaman kaybolacak bir hayal ya da entelektüel ilgi alanı bulursak olabilir bu. Cinsel zevkler bile bir mücadeledir, bir arzu anlamına gelir ve amaca ulaşıldığında sona erer. Bunlardan biriyle meşgul olmadığımız zaman hayatın boş olduğunu anlarız ve can sıkıntısı başlar. Olağandışı şeyler peşinden gitme merakı, işlerin sıkıcı gidişatından kurtulduğumuz için ne kadar sevindiğimizi gösterir."
Kesinlikle felsefesi anın insanları, çiçekler ve böcekler saçanlar ve kurdukları düşler yıkılmasın isteyenler tarafından okunmamalı.
Onun felsefesi kanaatimce hayatın gerçekliğine en fazla uyum sağlayan felsefedir. Dolayısıyla ben ona karamsar değil, realistlerin en yücesi diyebilirim. :) Ben de buna ek olarak Schopenhauer'dan (Hayatın Anlamı, Say Yayınları, s. 15) zamanın farkında olmak ile ilgili not aldığım bir bölümü paylaşmak isterim:
Saatler ne kadar hoşça geçirilirse o kadar çabuk tükenir, ne kadar acıyla geçirilirse o ölçüde uzadıkça uzar, geçmek bilmez. Çünkü müspet mahiyete sahip olan şey zevk değil acıdır, onun bizzat mevcudiyeti kendisini hissettirir. Benzer şekilde eğlediğimizde değil, sıkıldığımızda zamanın farkına varırız.
Her iki durum da hayatımızın en mutlu anının varlığımızın en az farkına vardığımız an olduğunu kanıtlar. Demek ki ona hiç sahip olmasaydık daha da iyi olacaktı.
Beni yaklaşık 3 aydır evden çıkmamama ve felsefeye iten adam. Anlattığın profile sahip insanlara bakınca hayat bu kadar zevk verici değil diye sorgulatan ve mutluluk peşinde koşmak yerine daha az acı çekmek için tutkulu bir şekilde olan mutluluk istencinden vazgeçiren adam.
"Hayat bir sarkaç gibi bir o yana bir bu yana, ızdıraptan can sıkıntısına salınıp durur."
Kısa ve öz anlatımlar olmuş,çok başarılı 👏🏻 Videoların devamı gelmeli kesinlikle,önemli noktalar çok iyi açıklanmış,terimlere boğmadan ve örnekler vererek anlatmak en iyi yöntem.
Bravo hocam destekliyorum sizi ,başarılar .
Adam kitaplarında hayatı özetlemiş! Kesinlikle alıp okuyun.
yeni keşfetim bu videoyu çok kaliteli buldum abone de oldum.
Emeginize, agziniza saglik. Harika bir anlatim olmus.
Çok iyi!
Schopenhauer ile 13 yaşında tanıştım. Karamsar diyenler vardır, açıkçası böyle bir yorum hayatta yeteri kadar tecrübe kazanmamış, hayata yeteri kadar dalmayıp onu üstünkörü okuyanların eseri, bana göre. Siz gerçekçi olmayı karamsarlık olarak algılıyorsanız bu da farklı bir bakış açısıdır. Düşünce dünyası anlamında kendisini ikizim olarak görürüm. Kadınlar konusuna gelecek olursak bazı düşüncelerine katılmamakla beraber gözlem ve analiz yapmada ne kadar iyi olduğunu bu konuda da göstermiştir.
Klasik eserlerden faydalanmak gerek ve ben klasik okumayan kişiye kitap okumuş demem.
Merhaba, ben Schopenhauer'ı yeni tanıyorum. Sizce kronolojik olarak nasıl okumalıyım eserlerini? Bir de felsefeye başlangıç için kitap önerileriniz varsa çok mutlu olurum.
@@hakan7295 İlkin "yaşam bilgeliği üzerine" aforizmalar kitabını sonrasında ise "aşkın metafiziğini" tavsiye ederim. Diğer eserlerini ise size bırakıyorum.
Seneca, epiktetos, marcus aurelius tavsiye ederim. Bunlar stoacı insanlar. Antik Yunan ve Roma eserlerini okumak gerek. Zamana yenik düşmeyene klâsik demiştir insanoğlu. Bu yüzden insanlar 2 3 bin yıl önce ne düşünüyordu ve şimdi ne düşünüyoru bilmek, şimdiyi ve ileriyi okumak açısından oldukça önemli. İnsanı çok iyi analiz eder Dostoyevsky onu bile felsefeye giriş noktasında okuyabilirsin. Schopenhauer der ya hani okurken zamanınızı tüm zamanların en büyük kafalarına ayırın diye. Olay burada bitiyor bence.
@@dewrimsirine Kitaplığımda tam da aforizmalar kitabı vardı:) Onunla başlarım o zaman Schopenhauer'a. Epiktetos'u ise Enkheiridion'unu okuyorum şu anda. Bu arada tavsiyeleriniz için teşekkür ederim. Minnetarım.
@@hakan7295 Ne demek, rica ederim. Keyifli okumalar diliyorum
Sinir uçlarınız bir gün daha hassas hale gelecek. Ve küçük sesler bile sizi rahatsız edecek. Ve bir gün diyeceksiniz ki benim araba almam lazım ve daha başka şeyler
@@dewrimsirine Teşekkürler, size de keyifli okumalar. Bu arada 1000Kitap kullanıyor muydunuz?
Video için teşekkürler. Schopenhauer'la ilk karşılaştığımda kendime çok yakın bulup, etkilenmiştim (hâlâda öyledir) Kötümser olduğunu bende düşünmüyorum, kesinlikle realist bir filozof olarak gördüm.
Muhteşem bir video.
Beslenmede perhiz bizi bedensel açıdan sağlıklı yapar, insanlarla ilişkide perhiz ruhumuza huzur verir.
emeginize saglık
Eline sağlık
çok güzel
Teşekkür ederim çok faydalı oldu benim için yeşerdim 🎈
Felsefeye ilgili akademik eğitimim olmadı lakin hayatın psikolojiden ibaret olduğunu ve onun açıklamasını da felsefenin yaptığını düşünüyorum, bundan 25 yıl önce karalamış olduğum bir yazım aklıma geldi.. Hayat bir ameliyat süreci kadar acıdan ibarettir, aşk veya para veya dostluk veya şan veya sevgi her ne varsa, bu ameliyatın bu acı sürecin birer narkozlarıdır.... Yaşam bir ameliyat süreci, narkozsuz çekilir mi onun işkencesi?
Bahsettiğiniz acı esnasında şahsım neredeydi merak ettim tabiatı ile kendimi suçladım açıkcası. Saygılar Efe Bey.
Seyit Eren Salihoglu Şahsınız her dâim olduğu gibi yine yanımdaydı, saygıdeğer Ağabeyim.
Hoca devamını paylaş
Teekkürler 👏🏽
Dostum okadar haklisin ki schopenhauer intaharin panzerihidir tanımlanamayan bir enerji oluşuyor beynimde
Antinatalizm üzerine bir video yapabilir misiniz?
Elbette, ileride olabilir. Naçizane okumadıysanız bu hususta Caraco'nun kitaplarını tavsiye edebilirim.
Emeğinize sağlık, alkışlarlayaşıyorumdan geldim :)
Hoş geldiniz, sefa geldiniz. :)
güzel bir abey
Ağzınıza sağlık, zevkle dinledim.
👍👍👍❤️
Hocam videonu çok beğendim, umarım daha da tanınır ve hedefin varsa eğer ona ulaşırsın, iyi çalışmalar
Kıymetli yorumunuz ve temenniniz için teşekkür ederim. Bu videolardan tek bir kişi dahi faydalanıyorsa amacıma ulaştım sayarım kendimi. :)
Çok beğendim 👍 fakat örneklendirmeyi ve açıklamayı biraz daha uzun tutarsan daha iyi anlaşılır.
faouzia teşekkür ederim 😊
Selam. Paylasimin için Tesekkür ederim.
En sonundaki aforizmasini neden Almanca degil de sanirim (Latince) yazildigini ögrenebilirmiyim.?
Schopenhauer bir Alman !
Schopenhauer, Latinceyi çok iyi bildiği için eserlerinde Latince kelime ve cümleleri fazlasıyla kullanır. Arkadaşlarına yazdığı mektupların çoğunu ve otobiyografisini dahi Latince yazmıştır.
O alıntıyı Schopenhauer Latince olarak yazdığı için ben de orijinaline riayet ettim.
Selam ve saygı ile.
@ Öylemi ..
Teśekkür ederim.!
Filozof olmak için ilk şart adının yazılamıyor olması mı? Schopenhauer, nietzsche 🙂
Çok merak ettim sizi etkileyen o sözler neydi acaba?
Rica etsem anlatırmısınız.
Merhabalar. Bir sözden ziyade Parerga ve Paralipomena isimli eserinin içinde yer alan Yaşam Bilgeliği Üzerine Aforizmalar isimli bölüm beni fazlasıyla etkilemişti.
Esenlikler, bir sonraki video ne zaman gelecek?
Yakın zamanda Nietzsche ve Schopenhauer ilişkisini anlatan bir video çekme planım var. :)
Teşekkürler, Hegel için de gelebilir mi?
İleride düşünüyorum, evet. :)
Videonum basında bir kitabıyla tanıştıgınızı ve etkilendiğinizi söylediniz , hangi kitabıydı, - Hayatın Anlamı mı ?
Sultan Kaplan Yaşam Bilgeliği Üzerine Aforizmalar, isimli kitabı. Parerga’dan bir bölümdür bu kitap.
@ tesekkurler
Hangi eseri hayata karşı başka bir şekilde durmanızı sağladı çok merak ettim söylerseniz sevinirim:)
Merhabalar.
Parerga ve Paralipomena isimli eserinde yer alan Yaşam Bilgeliği Üzerine Aforizmalar bölümü. Ayrı bir kitap olarak da yayınlanmıştır. :)
@ Çok teşekkür ederim ilk fırsatta okuyacağım. Umarım benimde hayata başka bir şekilde bakmamı sağlar, sevgiler:)
@@seda6898 Rica ederim, sevgi ve saygı bizden. Sağlıklı günler temenni ederim. :)
İnsanlık tarihinin en büyükleri 1k.marks.2 ATATÜRK.3a.schopenhauer4 c.darwin5 immanuel cant 6jean meslier.nacizane kendi bakışım böyle yalnız ATATÜRK ve A.SCHOPPENHAUERE ayrı bir ilğim vardır saygım vardır
@@kafkaman8984 Bir şeyin ahlaki ve erdemli olabilmesi için çıkarsız vede karşılıksız olması şarttır karşılık vede çıkara dayalı hiçbirşey ahlaki degildir.i.cant. tüm semavi dinler inananlara seks kadın bal süt her tür meyve yan gel yat vs teklif ediyor ayrıca inanmayanıda akıl almaz işkencelerle tehdit ediyorki bence bu din anlayışı kadar insanlık adına daha adice bir iş olamaz ve varsada tanrıya bu dinlerden daha büyükde hakaret olamaz kuranı okuyun adeta absürtlüğün ansiklobedisidir şaşar kalırsınız.nebe suresi 32.allah inananlara gögüsleri yeni çıkmış sanırım 12 yaşlarda demek ist bakireler vercekmiş peki inanan homoysa travestimi vercek yada lezse lezbiyenmi bu ne saçma bir iş insanları insani zaaflarıyla aldat bunada din de ahlak de birde çocuk dahi teklif et pes kısaca tüm semavi dinler artık bu akıl bilim eğitim çagına zerre uymuyor çünkü insanlık artık ortaçag cahil yığınları asla degil okuyor mantığıyla sorguluyor böyle oluncada ilkel inançların foyası dökülüyor
hocam neden bu kadar yüksek sesle konuştunuz ki fısıldasaydınız keşke :)
ümitcan kaya Seste problem olduğunun farkındayım. Artık, olduğu kadar sevgili kardeşim. :)
Tam not
@@kafkaman8984 Ben satanisttim
Sunum iyi ,ses kısık !
Seni de etkileyen eseri neydi, paylaşırsan sevineceğim :)
Parerga ile Paralipomena'da bir bölümdü. ''Yaşam Bilgeliği Üzerine Aforizmalar'' ismiyle ayrı bir kitap olarak basılmıştı. :)
Sesiniz çıksın lütfen.. duymakta, anlamakta çok zorlanıyoruz. Bir tık daha yüksek olursa nefis olur
üğ
Hocam ağzınıza sağlık ancak Arthur bir pesimisttir,sizin bunun aksi düşünmeniz onu pesimist bir çizgiden uzaklaştırmaz maalesef
Yorumunuz için teşekkür ederim. Sizin kötümser olduğunu düşünmeniz, gerçekçi olduğu çizgisinden uzaklaştırmayacağı gibi sanırım. :)
@ sizinle aynı fikirdeyim,kendisi gerçekten çok realist ve doğru düşünür ancak bu sebepten dolayı fikirleri pesimistliğe bir adım daha yakındır,buna katılsak da katılmasak da. Ancak doğrusu budur,Arthur gibi düşünmektir
Mağara Alegorisi Gerçeği olduğu gibi sunmak kötümserlik olmamalı. Kanaatimce insanların tanımlaması yanlış bu konuda. Gerçek kötüyse, hayat adaletsiz ise bunu bu şekilde betimlemenin adı kötümserlik değil, gerçekçilik olmalıdır. Kötümserlik ya da iyimserlik bir bakış açısıdır, olayları o yöne çekmektir. Ben Schopenhauer’un bu şekilde yaptığını düşünmüyorum, o yüzden fikrimi böyle belirttim. Düşüncelerimiz aynı fakat kavramlara bakış açımız farklı sanırım. :)
@ hocam pesimistlerin yaptığı klasik 'bardağın yarısı boş mu yarısı dolu mu?' sorusuna yarısı boş derler bildiğin gibi. Bunu her zaman kötüyü çağırıp iyiyi ve elde olanı eleştirmek için değil kendilerine bu fikir bir adım daha yakın geldiği içindir. Bir insan pesimist olduğu için gerçekleri göremez diye bir kural da yok,olaylara gerçekçi baktığı zaten şüphesiz,yoksa benimsenecek bir fikri olmazdı,ancak bardak örneğine benzetirsek Arthur'un boş kısma bir tık daha fazla odaklandığı da bir gerçek bence.
Mağara Alegorisi Ben Schopenhauer’un boş kısma yakın olmadığını söylemeye çalışıyorum zaten, bardak zaten boş.
Schopenhauer nihilist midir ?
lose you Hayır, ilgisi dahi yoktur.
@ ne konuda ayrilirlar bununla ilgili bilgiyi nereden edinebilirim acaba
@@loseyou8133 Bu hususta yazılmış özel bir makale var mı bilemiyorum. Biraz Schopenhauer, biraz Nihilizm ile ilgili bilgi edinip karşılaştırabilrsiniz. Schopenhauer en başından beri ''isteme''ye karşıdır. Bu yönden ''nihilist'' olarak kabul edenler vardır. Tanrı'nın varlığını reddettiği için de onu nihilist sayanlar vardır. Hâlbuki iş bu kadar basit değildir. Schopenhauer, tamamen bağımsız, kendi ahlâk yargılarını ortaya koyan gerek eski Yunan geleneğinden gerek Hint mistiklerinden, kadim öğretilerden beslenen bir filozoftur. Tanrı'yı reddetmesi, bazı ahlâk kurallarına karşı çıkması, bilginin imkanını araması onu nihilist değil, bağımsız yapar.
Kadınlar hakkında söylediklerine katılmıyor musunuz? :)) (İstisnalarını ayrı tutuyorum...) Bence en gerçekçi tesbiti Schopenhauer'in...
selim yalçın Şahsen birçok noktada katılmıyorum. Annesiyle yaşadığı çürük ilişkinin sonuçlarını tüm kadınlara yönelttiğini düşünüyorum. Böyle bir genelleme yapmasını Schopenhauer gibi bir dahiye yakıştırmıyorum. Kadınlar için riyakâr, saygı duyulmaya dahi değmeyecek varlıklar, doğurganlık dışında bir meziyeti olmayan varlıklar gibi nitelemeler kullanır ki bunların birçoğu gerçeklikten uzaktır. İnsan, insan olmasıyla değerlendirebilir. Kadın, erkek, siyah, beyaz, Amerikan, Yahudi olmasıyla değil.
Efe Salihoğlu tabiki genellemelere karşıyım kadın düşmanı olduğum düşünülmesin ama Efe bey şu gerçeğide bir kenara itemeyiz doğanın onlara vermiş olduğu hissiliği öyle değil mi? Ve bu paralelde düşünen tek filozof değil schopehauer Voltaire bak mesela, nerdeyse hiçbiri evlenmemiş filozofların bu bir tesadüfmüdür.
selim yalçın Evlenmek ayrı bir konu. Bu filozofların özgür ruhlu olmalarından kaynaklanıyor. Evlilik kurumu sorumluluk gerektiriyor. Kadınlarla bağlantılı bir tercih değil. Nietzsche de “Kadına mı gidiyorsun, kırbacını unutma.” derken pek haksızdır. Schopenhauer, evliliğe karşı bir filozof değildir. Aksine çok eşlilik yanlısıdır, bunu kitaplarında görebilirsiniz. Evlillik ve kadın konusu çok ayrı meseleler. Sizi kadın düşmanı olarak algılamıyorum. Yalnız, filozofun kadınlar hakkında söylediklerini çok abartılı ve hissî buluyorum. Kadınlar ve erkekler birbirimizden çok farklıyız. Birbirimize göre üstün ve zayıf yanlarımız var. Schopenhauer’un dediği gibi bu durum kadınları riyakâr yahut aşağılık varlıklar yapmaz. Benim düşüncem bu yönde. Kendisinin annesiyle olan ilişkilerinin bu raddede fikirler öne sürmesine yol açtığını düşünüyorum.