Helt rätt, vad gör detta med bränsleförbrukningen? Med alla dessa tillsatser drar min 7-serie åtminstone 1,5 dl mer per mil, som att köra på vattentillsatser!
Intressant! Jag hade gärna sett att ni haft CK Miles+ Dieseln med oxå för att se om det är värt att betala en krona mer per liter =) "miles+ diesel är utvecklad för att förbättra din motors prestanda och ge dig mer kraft."
Alltså, om det krävs 40 hk för att hålla konstant 90 kmh, så är också förbrukningen "given", eftersom energin som krävs är given. Diesel och luft landningen är "alltid" konstant. Det är lambdasonden framför katalysatorn, dvs första delen i det som normalt kallas DPF som läser av och bestämmer bränsleblandningen, som väl i en diesel är 14,7:1 (luft:diesel) (minnet sviker lite, skulle behöva kolla i mina anteckningar om det kan vara bensinen som är det och dieseln, typ, 13,5). Det sägs ju inte i videon vad man kör med för bränsle/luftblandning! Och vad man sedan får för avgasvärden.
Klart intressant! Det går ju lite på tvären mot alla som tankat utomlands och påstår sig märka stor skillnad. Det riktigt intressanta vore ju att göra individuell mappning med de olika bränslena för att verkligen se om det blir någon skillnad.
Tror inte det är nån skillnad. Är effekt och vridmoment samma så bör förbrukningen också vara det. Men det är inte lika uppenbart för alla "experter" i kommentarsfältet här.
@@wylfwylfwylf Det skulle vara trovärdigt om körde samma sträcka flera gånger och sedan bytte bränsle och jämförde igen. En sträcka på bara ett håll säger faktiskt ingenting tyvärr. Vind, vägens lutande och annat spelar stor roll. Så ingen bra jämförelse.
@@mrkristianstad kör samma sträcka varje år, tankar alltid efter gränsen i Finland och det är en avsevärd skillnad, både i förbrukning, acceleration osv.
@@illernpiller wow. Så då innehåller dieseln massor med mer energi i Finland. Men med dieseln i testen så bör du knappt märka skillnad. Har ett bränsle nästintill samma energiinnehåll så kan det inte bli olika förbrukning.
Dagens styrsystem är väldigt hightech, speciellt euro 6 systemen brukar ha inbyggd moment spärr i styrdonet. Motorstyrdonet känner alltså av hur mycket effekt som utvecklas och kan därmed avgöra om motorn ska få mer eller mindre bränsle för att behålla effekten. Frågan är då om det är därför det inte syns någon skillnad? Det vore väldigt intressant och se om det är någon annurlunda förbrukningen med dom olika bränslena. Innehåller något bränsle mer energi så blir ju förbrukningen mindre och tvärt om åt andra hållet med med mindre energi.
@@Kennystarfighter909 Skillnaden är att styrsystemen för 20 år sedan accepterade rätt mycket avvikelser innan dom sa ifrån. Det va därför det gick bra att använda trimboxar förr. Dagens bilar känner av om man hänger på en sån box och därför blir man istället tvungen att programmera om vid trimning för att bla ändra vridmoments spärren.
Presis min tanke ,Är ju energi innehållet som är mer intressant. Vet att vi kör en Grävare nästan en dag längre på Blankdiesel än med Miljödieseln. Även att Värmaren går perfekt . men stär nästan varje dag vi har kallt , -31.6 i går . Kör åven privatbilen mycket billigare på Blank Dieseln ,
Förbrukning har även med drivmedlets cetan-tal (tändvillighet) att göra. Ett exempel är HVO 100 som har lägre energiinnehåll än vanlig diesel, men det (HVO 100) har ett betydligt högre cetan-tal, vilket gör att förbrukningen blir ungefär den samma, men med lägre utsläpp (då HVO är ett renare drivmedel).
Riktigt roligt test! men jag vart lite fundersam om detta resultat blir detsamma om man har en bil som är lite mindre "förfinad" t.ex. en gammal mercedes diesel.
Det vore intressant och se vad skillnaden blir på en äldre dieselmotor. Jag körde brännolja i min 1,9tdi 2000, och den blev både starkare och drog mindre än på mackdiesel.
Det är bara på en motor utan elektronik som man kan rättvisande värden på effekt, vridmoment och förbrukning. Med en sådan här BMW kommer motorn att prestera så som den är programmerad.
@@Drottninggatan2017PRECIS EXAKT det du säger, tänkte jag också. Jag kill gissar, men tkr det är rätt förvånande att de gör testerna på en sådan my bil. Den motorn känner ju igen typen av bränsle o kompenserar för det säkert 100 ggr i sek/min o strävar efter att hålla exakt samma kurva. En REN dieselmotor är ju det enda de kan använda för att verkligen mäta effekten.
Hade velat se skillnaden i förbrukning. Hade en Volvo V70 D4 2016 tidigare. Brukade komma 80-90 mil på en tank. Tankade två tankar blankdiesel för att testa och se vad som hände och helt plötsligt körde jag 95-105 mil på en tank. Större delen av min körning var landsväg och motorväg.
även om jag håller med dig, så tror jag att det är att gå lite åt fel håll som en trimfirma. eldningsoljan ska vi nog betrakta som en kul bonus i klippet :)
Alltså, det finns några värden i bränslen som är viktiga (eller avgörande) för att få ut mest kraft vid explosionen, och de bränslen som har dessa egenskaper ger minst förbrukning eftersom effekten som behövs i ett givet ögonblick är bestämd Den mest kända "egenskapen" är oktantalet.
Alldeles utmärkt att ni gjorde detta. Vi har ofta debatt på båtforum när människor fyller tanken med HVO, B7 osv att de ser förbruknings och effektskillnader. Detta bevisar väldigt långt saken. Kunde ni ännu göra samma med kanske en analog (commonrail utan lambda) och eller med gammaldags mekanisk diesel, detta vore intressant att se! Tror resultatet är nära samma.
Jo, jag har arbetat på båtvarv i lång tid och rengjort "alger" från många båtars bränslesystem :)@@fortune300 Problemet är att då du är på sjömacken så får du ta vad du får tag i. Finns oftast endast en mack per hamn och lång väg till nästa hamn. Finns beskrivet på väldigt få mackar vilken diesel det är fråga om, förrutom eldningsoljan är alltid märkt, åtminstone i Finland.
@@fortune300Om jag förstod det rätt, så har man inte haft någon Fame och RME i dieseln i Finland i år. Jag var i Estland i somras (på rally) och där är det ingen sk biodiesel iblandad. Jag gissar att det är bara HVO som har blandats i dieseln i Finland. Jag har tankat några gånger på Nestes stationer, och har väl deras vinterdiesel i tanken nu.
Det bevisar inte ett skit då en modern desielmotor har lambda reglering som kompenserar för bränslet för att ge samma blandingsförhålland och förbränning oavsett vad du stoppar i tanken
Instämmer med andra här i kommentarsfältet, intressant och informativt. Skulle också vilja se förbrukningstester på standard mot BSR optimerad, det är dock svårt med dylika tester. Intressant också om man kan få till tester med Europa diesel. Har inget belägg för det men kör ganska ofta på kontinenten och känslan är både starkare och snålare bil trots högre hastigheter.
Inget direkt vetenskapligt test om ni inte mätte insugstemp, avgastemp och förbrukning samtidigt. Återkom när ni gjort detta, och dessutom på en motor med mekanisk insprutningspump utan återkoppling från databoxar.
Hästkrafter hit eller dit är kanske inte det viktigaste, det viktiga, iaf. i min värld, är hur mycket mer eller mindre ett bränsle drar/mil. 0,5 - 1 dl/mil mer blir ganska många kronor om man kör 3000 mil/år. När jag arbetade så körde jag ca. 5 000 mil/år.
Sotar? Sotar gör det när det är något i motorn som inte fungerar "enligt plan". Däremot är energiinnehållet inte riktigt det samma i "biobränslen", däremot är ju HVO ett syntetiskt bränsle, dvs det är utan "smuts". Ett rent kolväte mao.
Skulle gärna se ett test med bränsleförbrukningen, jag gillar att HVO hänger med för det känns som framtiden när man har en massa maskiner med diselmotor.
Det som behöver mätas är hur mycket soppa den drar med de olika alternativen, torq och hästar kan fortfarande vara den samma men förbrukning kan vara anmorlunda, ie förbränningen osv kan vara bättre tex så den använder mindre diesel osv.
Mycket intressant! Vore kul att se skillnad mellan 95, 98 oktan och E85 på en motor som inte är optimerad. Kanske en flexifuel t.ex. för att behålla original programvara.
@@henrikeriksson9666 en sanning med viss reservation. Har suttit och jämfört energiinnehåll mellan e10, e32, b7 och b0 och det är högst energiinnehåll I e10. Men visst är grönoljan vanlig diesel i grunden
Meningslöst test då bilens motorstyrenhet mappar den effekt och moment som bilen är specad för. Det enda intressanta vore ju att mäta förbrukningen samtidigt. Jobbigt att genomföra detta test och missa den väsentliga parametern. Det enda ni visat är att styrenheten kan kompensera för olika bränslekvalitet.
Ja, jag kan hålla med dig. Utsläppen kan vara också vara intressanta att undersöka för manipulerar man bilens mappning kan man räkna med att bilen inte längre klarar avgaskraven som den är typad för.
Hade varit lika eller ännu mer intressant om ni återkommer med samma bränslen och bil och testar hur förbrukningen skiljer sig mellan de olika bränslena.
Förbrukningen var ju inte ens syftet🤣 Men de har ändå mörkat det... hur tänkte du där? De mörkade uppenbart avgasvärdena också då enligt ditt sätt att tänka. Kanske också om den hade skinnklädsel?
@@mrkristianstad Varför skulle någon vilja veta vilken diesel som ger mest effekt utan att ta hänsyn till både pris och förbrukning? Hur tänker du då? Mer diesel = mer effekt 😅 Det är ju ett fullständigt ointressant test. Då en modern diesel är konstruerad att alltid ge samma vridmoment oavsett kvalitén på bränslet. Det är liksom hela modellen för hur styrsystemet fungerar. Dem kunde spätt ut dieseln med motorolja, effekten hade varit den samma. Fullständigt idiotisk video, om man inte inser att hela poängen enbart är att sälja sina mjukvaror. Förstår du inte de?
Men jisses... Den hade såklart visat på mindre effekt och vridmoment om de hade sätt ut med motorolja.. Eller du menar elektroniken sätter ned effekten till samma siffra oberoende bränslet??? Jag tror bsr saknar folk med din kompetens. Du får söka jobb där så kommer de rulla ut röda mattan. Absolut! Och ang ditt påstående om mig, som du själv sedan skrattar åt ger mig lite oro hur du tänker. Du blev uppenbart kränkt. Jobbig känsla det där, men du får fylla i en kränkningsblankett.
Men jisses... Den hade såklart visat på mindre effekt och vridmoment om de hade sätt ut med motorolja.. Eller du menar elektroniken sätter ned effekten till samma siffra oberoende bränslet??? Jag tror bsr saknar folk med din kompetens. Du får söka jobb där så kommer de rulla ut röda mattan. Absolut! Och ang ditt påstående om mig, som du själv sedan skrattar åt ger mig lite oro hur du tänker. Du blev uppenbart kränkt. Jobbig känsla det där, men du får fylla i en kränkningsblankett.
Runes B0 gör mycket på min tunga husbil, speciellt i uppförsbackar typ från Huskvarna och upp åt, 6an utan att sucka. På vanliga bilen (V90 B5) märks inte så mycket utom att motorn går och drar lugnare till mindre soppa.
Moderna bilar kan justera de mesta så det intressanta hade varit att se förbrukningen... ett sämre bränsle kan ju kompenseras med högre förbrukning av dagens bilar.
Väldigt spännande.. kör en 2017 transporter i jobbet och det man märker är att den inte tänder lampan för partikelfiltret lika ofta samt att motorgången låter mjukare ljudmässigt. När man kör på okq8s hvo100 mot deras vanliga diesel 😊
Motorn bör ju vara såpass bra att den anpassar sig i realtid mot vad för bränsle den har. Vad jag tror är mer intressant är bränsleförbrukningen, så min okvalificerade gissning är att den drar mindre bränsle på eldningsoljan och B0 diesel men behåller samma effekt på motorn.
Finns inte de komponenter i bränslet som ger mest effekt/kraft, så drar bilen helt enkelt mer. Det finns inga andra möjligheter. Om man förbiser vilka avgaser som produceras, så får man ju mer effektivt om luft/bränsle förhållandet ändras...
Grymt bra video!!!! Många skriver om förbrukningen. Men den bör väl vara lika som effekten? Eller är det mindre kw i något av bränslena så man med samma effekt kräver mer bränsle. Typ som gas kontra kol.
Cetantalet (tändvilligheten) kan kompensera en del för energiinnehållet. Därför kan drivmedel med högt cetantal som t ex HVO100 ge liknande förbrukning som fossil diesel, som har lägre cetantal, men ett högre energiinnehåll än HVO100.
Det enda som är intressant är hur långt man kommer på de olika diselena. Och det missade ni tyvärr. Vad ska man ha detta testet till? Förstår inte poängen.
intressant test! dock tycker jag ni borde testa detta på en äldre dieselbil utan lambda styrning. då jag med min gamla 850 tdi märker skillnad i förbrukning och prestanda i mellan vanlig mack diesel och blankdiesel.
Intressant, bra jobb! Skulle vara intressant med en test av energiinnehåll/förbrukning... Kommer jag 20% längre med blankdiesel jämfört med mackdiesel?
Aldrig hört någon påstå att det skulle vara skillnad på effekt, på olika diesel. Det jag däremot har hört, är att det ska vara olika förbrukning på olika diesel. Nu hade det varit intressant om ni även mätte förbrukningen under testet. För om all diesel har i princip samma effekt i bilen, är det någon skillnad på förbrukning då? Skulle det vara det, så är det ju billigare att köra på en speciell diesel.
Intressant med så lika resultat, är det något med motorstyrningen som kompenserar? den specifika vikten skillde ju mellan bränslena. Men jag tror inte blankdieseln gör mer än 3-4 hkr på steg 1. Skulle vara kul om ni fick tag i lite Tysk och/eller Finsk diesel..
Det är väl bara att se motorn som en luftpump, och att insprutningen skickar in bränsle för att balansera mot luftmängden antar jag? Skillnaden blir då i bränsleförbrukning, där det går åt mindre bränsle om energiinnehållet per liter är högre.
Sen skulle det vara intressant om man optimerar efter viltet bränsle, men jag tror största skillnaden är i hur mycket mer eller mindre av nått bränsle som förbrukas tillexempel under 1minut i en bestämd belastning av respektive bränsle
Som yrkesförare och ägare till ett antal dieselfordon så märker jag en stor skillnad på framförallt förbrukningen. På de mindre bilarna med ex Renaults Blue dCi 115hk så drar de ca 1-1,5dlmindre/mil med blankdiesel, det är en väsentlig skillnad mot Preems tallbarrs sörja. på de större fordonen är skillnaden ännu större. När det sedan gäller service så har vi upptäckt att partikelfiltret "bränns" av mer än dubbelt så ofta med Preem diesel och att filter kloggas igen av något klet som inte ska vara i bränslet.
Sannolikt ökar utsläppen efter trimning och det är därför på goda grunder olagligt att köra en manipulerad bil på allmän väg, utan att först registreringsbesiktiga om bilen, så den garanterat fortfarande klarar utsläppskraven.
Jag tror att i en modern motor med en smart motorstyrning programmerad av smarta människor så kommer bränslena att ge i stort sett samma prestanda effektmässigt medan de tyngre bränslena kommer ge fler mil per tank. På en äldre diesel med mekanisk insprutning så misstänker jag att de tyngre oljorna hade gett mer effekt eller mer svartrök beroende på ifall de får tillräckligt mycket luft eller inte.
Som du sa mycket intressant, gör gärna ett prov med de olika bränslesorterna och er steg 1 det skulle vara ändå mer intressant. Är det någon risk för att bilens elektronik jämnar ut bränsle sorternas effekt uttag gent emot miljö programmering och därmed jämnar ut skillnaderna till i princip ingenting mellan dem?
Är det inte det som är meningen med denna videoserie, dvs. köp BSR-trim. I övrigt är videoserien helt missvisande eftersom moderna motorers styrsystem kompenserar för skillnader i bränslekvaliteter. BSR nyttjar i denna videoserie gemene mans okunskap om hur styrsystem fungerar.
Kan bilen påverka testet? Dvs. Kan motorns styrenheter på något vis försöka styra motorn så att effekten blir "normal". Skulle va roligt att se testet med en äldre helt mekaniskt styrd motor.
Jag gjorde ett sådant test på en mercadiesel jag har av misstag, Bytte mellan 2 ovan nämnda bränslen utan att lägga mer tanke till det, bilen gick precis som innan, Börna 1-4an utan problem, åkte jämsides med en trimmad c63amg(några år sen nu), däremot sjönk avgastempen från 650grader till 580grader, men gick ändå precis som innan, däremot betydde det också att jag kunde vridit på ännu mera diesel(för att nå 650grader igen) utan att röra något annat, och det är dieseln som ger effekt :)
Hade vart kul om ni provade på en bil med mekanisk pump, utan commonrail-system. Då jag har egna erfarenheter av att min går bäst & billigast på villaoljan 😁
@@pierreborjesson6584 Ja, det räcker att titta på kommentarerna här. Jämför man diesel Mk3/ EU-diesel (EN 590) med svensk B7, ser man att energiinnehållet är 2 % högre i EU-dieseln. Cetantalet är liknande för de två drivmedlen. Med i stort sett samma fysiska förutsättningar för de båda, finns inga möjligheter att helt magiskt få till en sänkt förbrukning med 10, 20 % och ibland ännu mer genom att tanka diesel i övriga Europa.
Riktigt bra test men man kan inte säga ”grön diesel” för det är ingen produkt så som B0 och B7 etc, det är bara ett färgämne i i ett drivmedel och inget annat. Grön diesel kan vara t.ex färgad B0 , villaolja E10/E32 eller GasOil som används i större båtmotorer beroende på var man tankar, så gärna ett förtydligande där tack.
@@MrJohnEco Jo man man får hoppas att det inte är någon lågsvavlad eldningsolja med dåliga smörjegenskaper. Men jag håller med om att det bättre att ange exakt vilken produkt det rör sig om.
är det inte så att motorn ställer om sig istället dvs det drar mindre? energi kan ju inte förstöras så är effekten lika måste energin ta vägen någonstans vilket tyder på lägre förbrukning.
Grymt bra test! Nästa gång prova diesel från olika länder. Det ryktas om att utblandningen av miljö ämnen har större påverkan med Svensk diesel än från Finland och de baltiska länderna.
Så vilka är skillnaderna mellan bränslena gällande förbrukning? Dagens bilar kan ju anpassa sig beroende på bränsle men bränsleförbrukning relaterat till effekt är det intressanta. Kom ihåg det.
Jag undrar vad den långa effekten på motorerna är med dessa olika drivmedlen. Jag förstår att ni förmodligen inte kan testa det men hade varit intressant att veta
Väldigt interessant. Förbrukning vore interessant att jämföra. Hur påverkas motorn av steg 1? Några negativa/skadliga biverkningar? Kör själv en V70 med en D4 på 163hk. Skadligt att höja effekten med mjukvara?
@fryklundstfr Förutom att det är olagligt, ryker också eventuella garantier på bilen. Att något är svårt eller omöjligt att upptäcka är egentligen ointressant om det ändå är olagligt och straffbelagt. T ex är snattning i butik olagligt, även om ingen skulle märka något. Står det i registreringsbeviset att bilen är EG-typgodkänd är den helbilsgodkänd och sådant som motoreffekt får därför inte ändras. Vill man ändå göra det måste man först ha ett intyg från biltillverkaren att den aktuella optimeringen/ trimningen med hjälp av t ex en s k motorbox är godkänd av dem (vilket lär vara i det närmaste omöjligt). Sedan måste man göra en registreringsbesiktning hos bilbesiktningen som ändrar motoreffekten i registreringsbeviset. Bilens avgascertifiering ska även kunna klaras med nya effekten. Ovanstående gäller om bilen ska kunna få framföras på allmän väg. Det går inte att infoga länkar här, men kolla på Transportstyrelsens hemsida och sök på "Typgodkännanden". Sidan som heter "Internationella godkännanden" har en rubrik "Ansök om utökning av godkännandet vid ändring" och där under står "Den som vill ändra fordonet eller produkten ansöker om utökning av godkännandet". Med andra ord är det olagligt att bara plugga in en BSR-box och ge sig ut med bilen och köra på vanliga vägar.
@@fryklundstfr Att något är svårt eller omöjligt att upptäcka är egentligen ointressant om det ändå är olagligt och straffbelagt. T ex är snattning i butik olagligt, även om ingen skulle märka något. Står det i registreringsbeviset att bilen är EG-typgodkänd är den helbilsgodkänd och sådant som motoreffekt får därför inte ändras. Vill man ändå göra det måste man först ha ett intyg från biltillverkaren att den aktuella optimeringen/ trimningen med hjälp av t ex en s k motorbox är godkänd av dem (vilket lär vara i det närmaste omöjligt). Sedan måste man göra en registreringsbesiktning hos bilbesiktningen som ändrar motoreffekten i registreringsbeviset. Bilens avgascertifiering ska även kunna klaras med nya effekten. Ovanstående gäller om bilen ska kunna få framföras på allmän väg. Under rubriken "Ansök om utökning av godkännandet vid ändring" står "Den som vill ändra fordonet eller produkten ansöker om utökning av godkännandet". Se www.transportstyrelsen.se/sv/vagtrafik/fordon/fordonsregler/Olika-slag-av-typgodkannanden/Internationella-godkannanden/ Med andra ord är det olagligt att bara plugga in en BSR-box och ge sig ut med bilen och köra på vanliga vägar.
@@fryklundstfrAtt något är svårt eller omöjligt att upptäcka är egentligen ointressant om det ändå är olagligt och straffbelagt. T ex är snattning i butik olagligt, även om ingen skulle märka något. Står det i registreringsbeviset att bilen är EG-typgodkänd är den helbilsgodkänd och sådant som motoreffekt får därför inte ändras. Vill man ändå göra det måste man först ha ett intyg från biltillverkaren att den aktuella optimeringen/ trimningen med hjälp av t ex en s k motorbox är godkänd av dem (vilket lär vara i det närmaste omöjligt). Sedan måste man göra en registreringsbesiktning hos bilbesiktningen som ändrar motoreffekten i registreringsbeviset. Bilens avgascertifiering ska även kunna klaras med nya effekten. Ovanstående gäller om bilen ska kunna få framföras på allmän väg. Under rubriken "Ansök om utökning av godkännandet vid ändring" står "Den som vill ändra fordonet eller produkten ansöker om utökning av godkännandet". Se www.transportstyrelsen.se/sv/vagtrafik/fordon/fordonsregler/Olika-slag-av-typgodkannanden/Internationella-godkannanden/ Med andra ord är det olagligt att bara plugga in en BSR-box och ge sig ut med bilen och köra på vanliga vägar.
@@fryklundstfr Att något är svårt eller omöjligt att upptäcka är egentligen ointressant om det ändå är olagligt och straffbelagt. T ex är snattning i butik olagligt, även om ingen skulle märka något. Står det i registreringsbeviset att bilen är EG-typgodkänd är den helbilsgodkänd och sådant som motoreffekt får därför inte ändras. Vill man ändå göra det måste man först ha ett intyg från biltillverkaren att den aktuella optimeringen/ trimningen med hjälp av t ex en s k motorbox är godkänd av dem (vilket lär vara i det närmaste omöjligt). Sedan måste man göra en registreringsbesiktning hos bilbesiktningen som ändrar motoreffekten i registreringsbeviset. Bilens avgascertifiering ska även kunna klaras med nya effekten. Ovanstående gäller om bilen ska kunna få framföras på allmän väg. Det går inte att infoga länkar här, men kolla på Transportstyrelsens hemsida och sök på "Typgodkännanden". Sidan som heter "Internationella godkännanden" har en rubrik "Ansök om utökning av godkännandet vid ändring" och där under står "Den som vill ändra fordonet eller produkten ansöker om utökning av godkännandet". Med andra ord är det olagligt att bara plugga in en BSR-box och ge sig ut med bilen och köra på vanliga vägar.
Men kompenserar inte programvaran för energibortfallet? Dvs, tankar du något med låg energi sprutar den in mer bara. Ni skulle kört en gammal dieselmotor.
Väldigt intressant att se! Vore väldigt intressant att se en del till där skillnader i bränsleförbrukning mellan de olika sorterna mäts☺️
Jag gjorde ett test och med gröndieseln så var det 10% lägre förbrukning på bevattningspumpen mot b 7 dieseln..
Helt klart vore detta mycket intressant att se, förbrukningen är ju i allra högsta grad relevant.
Helt rätt, vad gör detta med bränsleförbrukningen? Med alla dessa tillsatser drar min 7-serie åtminstone 1,5 dl mer per mil, som att köra på vattentillsatser!
Make it happen.
Håller med det här gav ju ingenting.
Intressant! Jag hade gärna sett att ni haft CK Miles+ Dieseln med oxå för att se om det är värt att betala en krona mer per liter =) "miles+ diesel är utvecklad för att förbättra din motors prestanda och ge dig mer kraft."
Hade varit grymt om ni kollat förbrukning på olika dieselbränslen också!
Det är förbrukningen som är intressant
Mycket intressant test, fortsätt gärna med flera sådana tester 👌
Det må vara små skillnader vid en effektmätning. Det intressanta är att se skillnader i förbrukningen
Alltså, om det krävs 40 hk för att hålla konstant 90 kmh, så är också förbrukningen "given", eftersom energin som krävs är given. Diesel och luft landningen är "alltid" konstant. Det är lambdasonden framför katalysatorn, dvs första delen i det som normalt kallas DPF som läser av och bestämmer bränsleblandningen, som väl i en diesel är 14,7:1 (luft:diesel) (minnet sviker lite, skulle behöva kolla i mina anteckningar om det kan vara bensinen som är det och dieseln, typ, 13,5).
Det sägs ju inte i videon vad man kör med för bränsle/luftblandning! Och vad man sedan får för avgasvärden.
De kunde dem enkelt visat med loggar från ECUn på injected quantity. Men dem mörkade det med flit.
Klart intressant! Det går ju lite på tvären mot alla som tankat utomlands och påstår sig märka stor skillnad.
Det riktigt intressanta vore ju att göra individuell mappning med de olika bränslena för att verkligen se om det blir någon skillnad.
Tror inte det är nån skillnad. Är effekt och vridmoment samma så bör förbrukningen också vara det. Men det är inte lika uppenbart för alla "experter" i kommentarsfältet här.
Tankade i Norge, snitt förbrukningen gick ned från 0.7-0.65.
Låt på motorvägar, så helt klart bättre diesel i Norge mot det som är i preem
@@wylfwylfwylf Det skulle vara trovärdigt om körde samma sträcka flera gånger och sedan bytte bränsle och jämförde igen.
En sträcka på bara ett håll säger faktiskt ingenting tyvärr. Vind, vägens lutande och annat spelar stor roll.
Så ingen bra jämförelse.
@@mrkristianstad kör samma sträcka varje år, tankar alltid efter gränsen i Finland och det är en avsevärd skillnad, både i förbrukning, acceleration osv.
@@illernpiller wow. Så då innehåller dieseln massor med mer energi i Finland.
Men med dieseln i testen så bör du knappt märka skillnad. Har ett bränsle nästintill samma energiinnehåll så kan det inte bli olika förbrukning.
Superbra test, själv inbillar jag mig att blankdieseln är drygare.
Skulle vara intressant med ett förbrukningstest
Ja det vore mycket intressant
Förbrukningen går hand i hand med effekten/vridet, så länge man inte leker F1á. Samma fart med mindre gaspådrag.
@@hakan8997 Beror det inte på om motorns kontroller kompenserar på något sätt
Dagens styrsystem är väldigt hightech, speciellt euro 6 systemen brukar ha inbyggd moment spärr i styrdonet. Motorstyrdonet känner alltså av hur mycket effekt som utvecklas och kan därmed avgöra om motorn ska få mer eller mindre bränsle för att behålla effekten. Frågan är då om det är därför det inte syns någon skillnad? Det vore väldigt intressant och se om det är någon annurlunda förbrukningen med dom olika bränslena. Innehåller något bränsle mer energi så blir ju förbrukningen mindre och tvärt om åt andra hållet med med mindre energi.
Alla styrsystem har momentspärrar och har haft sen tidigt 2000 typ.
Vesst, jag har bara märkt under senare år att jag inte har den effekt ca 300 hk jag hade tidigare, bilen känns tröttare.
@@Kennystarfighter909
Skillnaden är att styrsystemen för 20 år sedan accepterade rätt mycket avvikelser innan dom sa ifrån. Det va därför det gick bra att använda trimboxar förr. Dagens bilar känner av om man hänger på en sån box och därför blir man istället tvungen att programmera om vid trimning för att bla ändra vridmoments spärren.
Presis min tanke ,Är ju energi innehållet som är mer intressant. Vet att vi kör en Grävare nästan en dag längre på Blankdiesel än med Miljödieseln. Även att Värmaren går perfekt . men stär nästan varje dag vi har kallt , -31.6 i går . Kör åven privatbilen mycket billigare på Blank Dieseln ,
Förbrukning har även med drivmedlets cetan-tal (tändvillighet) att göra. Ett exempel är HVO 100 som har lägre energiinnehåll än vanlig diesel, men det (HVO 100) har ett betydligt högre cetan-tal, vilket gör att förbrukningen blir ungefär den samma, men med lägre utsläpp (då HVO är ett renare drivmedel).
Intressant! Testa blankdiesel i en trimmad motor med! 👍
Riktigt roligt test! men jag vart lite fundersam om detta resultat blir detsamma om man har en bil som är lite mindre "förfinad" t.ex. en gammal mercedes diesel.
Det vore intressant och se vad skillnaden blir på en äldre dieselmotor. Jag körde brännolja i min 1,9tdi 2000, och den blev både starkare och drog mindre än på mackdiesel.
Fint att skriva det här
Det är bara på en motor utan elektronik som man kan rättvisande värden på effekt, vridmoment och förbrukning.
Med en sådan här BMW kommer motorn att prestera så som den är programmerad.
@@Drottninggatan2017PRECIS EXAKT det du säger, tänkte jag också. Jag kill gissar, men tkr det är rätt förvånande att de gör testerna på en sådan my bil. Den motorn känner ju igen typen av bränsle o kompenserar för det säkert 100 ggr i sek/min o strävar efter att hålla exakt samma kurva. En REN dieselmotor är ju det enda de kan använda för att verkligen mäta effekten.
Hade velat se skillnaden i förbrukning. Hade en Volvo V70 D4 2016 tidigare. Brukade komma 80-90 mil på en tank. Tankade två tankar blankdiesel för att testa och se vad som hände och helt plötsligt körde jag 95-105 mil på en tank. Större delen av min körning var landsväg och motorväg.
De kunde dem enkelt visat med loggar från ECUn på injected quantity. Men dem mörkade det med flit.
Samma effekt på de olika dieslarna så borde du kunna köra lika långt.
@@Mikke704 Nej. Moderna styrsystem kompenserar för energiinnehållet automatiskt. Därför är hela testet meningslöst
@@Mikke704 Haha, nä det är inte den enda variabeln för hur törstig bilen blir.
Förstod jag det rätt att den största skillnaden fick man genom att ställa in motorn annorlunda genom en annan programvara?
Vore även kul om ni testar olika alternativa diesel bränslen i en gammal diesel, slitolja, rapsolja, frityrolja, och jämför med vanlig B7 diesel!
även om jag håller med dig, så tror jag att det är att gå lite åt fel håll som en trimfirma. eldningsoljan ska vi nog betrakta som en kul bonus i klippet :)
Kul att se!
Gör samma test när reduktionsplikten sänks och jämför då dagens B7 med kommande B(X?) från samma mack:)
Hade varit roligt även att se skillnad på 95, 98 o v power. :)
Tror V powern ger max 0,5% extra typ
Alltså, det finns några värden i bränslen som är viktiga (eller avgörande) för att få ut mest kraft vid explosionen, och de bränslen som har dessa egenskaper ger minst förbrukning eftersom effekten som behövs i ett givet ögonblick är bestämd
Den mest kända "egenskapen" är oktantalet.
Helt ointressant när man inte får veta vad alla fackuttryck betyder
Alldeles utmärkt att ni gjorde detta. Vi har ofta debatt på båtforum när människor fyller tanken med HVO, B7 osv att de ser förbruknings och effektskillnader. Detta bevisar väldigt långt saken.
Kunde ni ännu göra samma med kanske en analog (commonrail utan lambda) och eller med gammaldags mekanisk diesel, detta vore intressant att se! Tror resultatet är nära samma.
I en båt vill man ju undvika b7, FAME, RME då bränslena åldras och i extremfall kan ge påväxt.
Blankdiesel eller HVO är bäst för båtar.
Jo, jag har arbetat på båtvarv i lång tid och rengjort "alger" från många båtars bränslesystem :)@@fortune300
Problemet är att då du är på sjömacken så får du ta vad du får tag i. Finns oftast endast en mack per hamn och lång väg till nästa hamn.
Finns beskrivet på väldigt få mackar vilken diesel det är fråga om, förrutom eldningsoljan är alltid märkt, åtminstone i Finland.
@@fortune300Om jag förstod det rätt, så har man inte haft någon Fame och RME i dieseln i Finland i år. Jag var i Estland i somras (på rally) och där är det ingen sk biodiesel iblandad.
Jag gissar att det är bara HVO som har blandats i dieseln i Finland. Jag har tankat några gånger på Nestes stationer, och har väl deras vinterdiesel i tanken nu.
Det bevisar inte ett skit då en modern desielmotor har lambda reglering som kompenserar för bränslet för att ge samma blandingsförhålland och förbränning oavsett vad du stoppar i tanken
Energikonserveringslagan lyckas du ändå inte upphäva. Har bränsle mer energiinehåll måste det bli lägre förbrukning vid samma effekt.
Instämmer med andra här i kommentarsfältet, intressant och informativt. Skulle också vilja se förbrukningstester på standard mot BSR optimerad, det är dock svårt med dylika tester. Intressant också om man kan få till tester med Europa diesel. Har inget belägg för det men kör ganska ofta på kontinenten och känslan är både starkare och snålare bil trots högre hastigheter.
Inget direkt vetenskapligt test om ni inte mätte insugstemp, avgastemp och förbrukning samtidigt. Återkom när ni gjort detta, och dessutom på en motor med mekanisk insprutningspump utan återkoppling från databoxar.
Är det uteslutet att styrsystemet inte kompenserar så effekten därför blir i stort sett oförändrad?
Det trodde jag faktiskt inte om HVO 😮 Kul test, gör gärna fler 👍🏻
Hästkrafter hit eller dit är kanske inte det viktigaste, det viktiga, iaf. i min värld, är hur mycket mer eller mindre ett bränsle drar/mil. 0,5 - 1 dl/mil mer blir ganska många kronor om man kör 3000 mil/år. När jag arbetade så körde jag ca. 5 000 mil/år.
Hade varit kul med se om det skiljer med bränsle från Danmark och Tyskland.
Likaså hur mycket de sotar?
Sotar? Sotar gör det när det är något i motorn som inte fungerar "enligt plan".
Däremot är energiinnehållet inte riktigt det samma i "biobränslen", däremot är ju HVO ett syntetiskt bränsle, dvs det är utan "smuts". Ett rent kolväte mao.
Tack för jättebra information. 👍😁🎄
Lite svårt o se på sista mätningen Men vilken skillnad med lite trim .....❤
Skulle gärna se ett test med bränsleförbrukningen, jag gillar att HVO hänger med för det känns som framtiden när man har en massa maskiner med diselmotor.
Det som behöver mätas är hur mycket soppa den drar med de olika alternativen, torq och hästar kan fortfarande vara den samma men förbrukning kan vara anmorlunda, ie förbränningen osv kan vara bättre tex så den använder mindre diesel osv.
Väldigt kul att se, funderar om motorn kompenserar för de olika bränslen? Hur är temperaturerna ut? :)
Mycket intressant att de skiljer sig så lite (eller egentligen ingenting?).
Märler enorm skillnad i bränsleförbrukning som yrkesförare👍 kan skllja 4-5dl mil på blankdiesel och b7
Skillnaden mellan de två beträffande energiinnehållet, är runt 2 %.
Mycket intressant! Vore kul att se skillnad mellan 95, 98 oktan och E85 på en motor som inte är optimerad. Kanske en flexifuel t.ex. för att behålla original programvara.
Mackans garage har gjort ett sånt test tror jag. Annars kan du kolla in cleetus mcfarland nitro full👍
Värt att beakta är att eldningsolja finns i fler utföranden, bl.a. färgad b7, e10 (inomhustank) och e32 (utomhustank).
Hade jag ingen susning om! Gärna fuldiesel för mig!
Eldningsolja olja idag är Diesel. Som är färgad grön
@@henrikeriksson9666 en sanning med viss reservation. Har suttit och jämfört energiinnehåll mellan e10, e32, b7 och b0 och det är högst energiinnehåll I e10.
Men visst är grönoljan vanlig diesel i grunden
Tack för att ni gjorde detta. Men exakt vad var chockerande?
Meningslöst test då bilens motorstyrenhet mappar den effekt och moment som bilen är specad för. Det enda intressanta vore ju att mäta förbrukningen samtidigt. Jobbigt att genomföra detta test och missa den väsentliga parametern.
Det enda ni visat är att styrenheten kan kompensera för olika bränslekvalitet.
Ja, jag kan hålla med dig. Utsläppen kan vara också vara intressanta att undersöka för manipulerar man bilens mappning kan man räkna med att bilen inte längre klarar avgaskraven som den är typad för.
Intressant! Förbrukning?
Hur mycket mindre drar den? är en intressant fråga. Bränslet mellan
Hade varit lika eller ännu mer intressant om ni återkommer med samma bränslen och bil och testar hur förbrukningen skiljer sig mellan de olika bränslena.
De kunde dem enkelt visat med loggar från ECUn på injected quantity. Men dem mörkade det med flit.
Förbrukningen var ju inte ens syftet🤣
Men de har ändå mörkat det... hur tänkte du där?
De mörkade uppenbart avgasvärdena också då enligt ditt sätt att tänka. Kanske också om den hade skinnklädsel?
@@mrkristianstad Varför skulle någon vilja veta vilken diesel som ger mest effekt utan att ta hänsyn till både pris och förbrukning?
Hur tänker du då?
Mer diesel = mer effekt 😅
Det är ju ett fullständigt ointressant test. Då en modern diesel är konstruerad att alltid ge samma vridmoment oavsett kvalitén på bränslet. Det är liksom hela modellen för hur styrsystemet fungerar.
Dem kunde spätt ut dieseln med motorolja, effekten hade varit den samma.
Fullständigt idiotisk video, om man inte inser att hela poängen enbart är att sälja sina mjukvaror.
Förstår du inte de?
Men jisses... Den hade såklart visat på mindre effekt och vridmoment om de hade sätt ut med motorolja.. Eller du menar elektroniken sätter ned effekten till samma siffra oberoende bränslet???
Jag tror bsr saknar folk med din kompetens. Du får söka jobb där så kommer de rulla ut röda mattan. Absolut!
Och ang ditt påstående om mig, som du själv sedan skrattar åt ger mig lite oro hur du tänker. Du blev uppenbart kränkt. Jobbig känsla det där, men du får fylla i en kränkningsblankett.
Men jisses... Den hade såklart visat på mindre effekt och vridmoment om de hade sätt ut med motorolja.. Eller du menar elektroniken sätter ned effekten till samma siffra oberoende bränslet???
Jag tror bsr saknar folk med din kompetens. Du får söka jobb där så kommer de rulla ut röda mattan. Absolut!
Och ang ditt påstående om mig, som du själv sedan skrattar åt ger mig lite oro hur du tänker. Du blev uppenbart kränkt. Jobbig känsla det där, men du får fylla i en kränkningsblankett.
Runes B0 gör mycket på min tunga husbil, speciellt i uppförsbackar typ från Huskvarna och upp åt, 6an utan att sucka. På vanliga bilen (V90 B5) märks inte så mycket utom att motorn går och drar lugnare till mindre soppa.
Måste jag åka till Runes mack för att få lite mer effekt?
@@claesund Nej det finns fler som säljer B0, googla på det.
Moderna bilar kan justera de mesta så det intressanta hade varit att se förbrukningen... ett sämre bränsle kan ju kompenseras med högre förbrukning av dagens bilar.
Kul intressant 😮. Testa dem olika diesel på steg 1 också 👌😎
Bra test vore intressant med ett test på 98 och v power också
Väldigt spännande.. kör en 2017 transporter i jobbet och det man märker är att den inte tänder lampan för partikelfiltret lika ofta samt att motorgången låter mjukare ljudmässigt. När man kör på okq8s hvo100 mot deras vanliga diesel 😊
Jag trodde att det skulle vara större skillnad 😊
Intressant, kan ni göra om inte redan har gjort det ett test om 98 oktan från olika bränslemackar.
Klart intressant!
Är det någon skillnad på förbrukningen med dom olika bränslena
Bra och snyggt test. Hur ser det ut med förbrukning med de olika bränslena?
Motorn bör ju vara såpass bra att den anpassar sig i realtid mot vad för bränsle den har. Vad jag tror är mer intressant är bränsleförbrukningen, så min okvalificerade gissning är att den drar mindre bränsle på eldningsoljan och B0 diesel men behåller samma effekt på motorn.
Bara att läsa deklarerat energiinnehåll och räkna. Skiljer inte mycket. Max någon procents nackdel för B7 kontra blank.
Tror jag med, mer fuldiesel!!
Detta vill jag också se, tror som du att förbrukningen är mer på vissa bränslen. Tittar man på dunkarna så är de olika mängd kvar.
Finns inte de komponenter i bränslet som ger mest effekt/kraft, så drar bilen helt enkelt mer. Det finns inga andra möjligheter.
Om man förbiser vilka avgaser som produceras, så får man ju mer effektivt om luft/bränsle förhållandet ändras...
Hade varit roligt om ni testar Ecopar Diesel. Fischer-Tropsch processad naturgas/biogas till diesel.
Äldre bil hade varit kul att se.
Grymt bra video!!!! Många skriver om förbrukningen. Men den bör väl vara lika som effekten? Eller är det mindre kw i något av bränslena så man med samma effekt kräver mer bränsle. Typ som gas kontra kol.
Cetantalet (tändvilligheten) kan kompensera en del för energiinnehållet. Därför kan drivmedel med högt cetantal som t ex HVO100 ge liknande förbrukning som fossil diesel, som har lägre cetantal, men ett högre energiinnehåll än HVO100.
Jäklar detta var mycket bra testat o bra tydlig info ! :) Jag är förvånad över resultaten men siffror kan man ju inte förneka !
Det enda som är intressant är hur långt man kommer på de olika diselena.
Och det missade ni tyvärr.
Vad ska man ha detta testet till? Förstår inte poängen.
Kul, ska tänka på det om jag någonsin kommer köpa en oljeeldare.
intressant test! dock tycker jag ni borde testa detta på en äldre dieselbil utan lambda styrning. då jag med min gamla 850 tdi märker skillnad i förbrukning och prestanda i mellan vanlig mack diesel och blankdiesel.
Skulle va intressant om ni kollade e10 vs e5 alla måste ju promt köra mopeder o veteranbilar på e5
Intressant, bra jobb! Skulle vara intressant med en test av energiinnehåll/förbrukning... Kommer jag 20% längre med blankdiesel jämfört med mackdiesel?
Nej, det är en fysisk omöjlighet då skillnaden i energiinnehåll mellan blankdiesel/ B0 och B7, är runt 2 %.
Hur mår motorerna på nämnda kvantiteter? Vad är bäst för spridare och att inte lägga igen DPF? Sotmängder?
Bra test
Väldigt intressant vore roligt att få se 95 o98 bensin
Som förväntat!
Det jag vill veta, går det att optimera mer eller mindre på de olika bränsleblandningarna?
Villaolja är ju samma diesel som på macken men med färgämne i.
Aldrig hört någon påstå att det skulle vara skillnad på effekt, på olika diesel. Det jag däremot har hört, är att det ska vara olika förbrukning på olika diesel.
Nu hade det varit intressant om ni även mätte förbrukningen under testet. För om all diesel har i princip samma effekt i bilen, är det någon skillnad på förbrukning då? Skulle det vara det, så är det ju billigare att köra på en speciell diesel.
Intressant med så lika resultat, är det något med motorstyrningen som kompenserar? den specifika vikten skillde ju mellan bränslena. Men jag tror inte blankdieseln gör mer än 3-4 hkr på steg 1. Skulle vara kul om ni fick tag i lite Tysk och/eller Finsk diesel..
Tysk diesel vet jag ger mer effekt och mindre bränsleförbrukning, åtminstone på min 7-serie.
Det är väl bara att se motorn som en luftpump, och att insprutningen skickar in bränsle för att balansera mot luftmängden antar jag?
Skillnaden blir då i bränsleförbrukning, där det går åt mindre bränsle om energiinnehållet per liter är högre.
Väldigt intressanta siffror. Men nu vill man ju se vad som händer efter motoroptimering på alla bränslen, inte endast B7 :)
Mycket intressant!
Jätteintressant. Hade varit kul att se RME100 också i samma test
Det funkar tyvärr dåligt på dagens moderna bilar för de flesta klarar enbart max. 7 % RME.
Sen skulle det vara intressant om man optimerar efter viltet bränsle, men jag tror största skillnaden är i hur mycket mer eller mindre av nått bränsle som förbrukas tillexempel under 1minut i en bestämd belastning av respektive bränsle
Som yrkesförare och ägare till ett antal dieselfordon så märker jag en stor skillnad på framförallt förbrukningen. På de mindre bilarna med ex Renaults Blue dCi 115hk så drar de ca 1-1,5dlmindre/mil med blankdiesel, det är en väsentlig skillnad mot Preems tallbarrs sörja. på de större fordonen är skillnaden ännu större.
När det sedan gäller service så har vi upptäckt att partikelfiltret "bränns" av mer än dubbelt så ofta med Preem diesel och att filter kloggas igen av något klet som inte ska vara i bränslet.
Vad händer med utsläppen efter er effektökning? tänker på både HC o Co
Sannolikt ökar utsläppen efter trimning och det är därför på goda grunder olagligt att köra en manipulerad bil på allmän väg, utan att först registreringsbesiktiga om bilen, så den garanterat fortfarande klarar utsläppskraven.
verkar nästan som om bilen kompencerar för olika bränsletryper.
Jag tror att i en modern motor med en smart motorstyrning programmerad av smarta människor så kommer bränslena att ge i stort sett samma prestanda effektmässigt medan de tyngre bränslena kommer ge fler mil per tank.
På en äldre diesel med mekanisk insprutning så misstänker jag att de tyngre oljorna hade gett mer effekt eller mer svartrök beroende på ifall de får tillräckligt mycket luft eller inte.
Super bra test 🤩👍🏻
Intressant att veta 👍😀
Som du sa mycket intressant, gör gärna ett prov med de olika bränslesorterna och er steg 1 det skulle vara ändå mer intressant. Är det någon risk för att bilens elektronik jämnar ut bränsle sorternas effekt uttag gent emot miljö programmering och därmed jämnar ut skillnaderna till i princip ingenting mellan dem?
Mycket intressant! Bättre att slänga pengarna efter et trim än efter dyr Diesel, så tolkar jag det 🤪
Bra framförande Stefan!
Är det inte det som är meningen med denna videoserie, dvs. köp BSR-trim. I övrigt är videoserien helt missvisande eftersom moderna motorers styrsystem kompenserar för skillnader i bränslekvaliteter. BSR nyttjar i denna videoserie gemene mans okunskap om hur styrsystem fungerar.
Kan bilen påverka testet? Dvs. Kan motorns styrenheter på något vis försöka styra motorn så att effekten blir "normal". Skulle va roligt att se testet med en äldre helt mekaniskt styrd motor.
Jag gjorde ett sådant test på en mercadiesel jag har av misstag, Bytte mellan 2 ovan nämnda bränslen utan att lägga mer tanke till det, bilen gick precis som innan, Börna 1-4an utan problem, åkte jämsides med en trimmad c63amg(några år sen nu), däremot sjönk avgastempen från 650grader till 580grader, men gick ändå precis som innan, däremot betydde det också att jag kunde vridit på ännu mera diesel(för att nå 650grader igen) utan att röra något annat, och det är dieseln som ger effekt :)
Hade vart kul om ni provade på en bil med mekanisk pump, utan commonrail-system. Då jag har egna erfarenheter av att min går bäst & billigast på villaoljan 😁
Vill veta vad den förbrukningen om ni kör samma hastighet eller samma varvtal med samma belastning en timme
Skulle villa se ett test på diesel köpt i övriga Europa då det sägs va sån enorm skillnad
Ja, det är en annan dieselstandard...
Det är ofta enorma överdrifter inblandat när det gäller jämförelser av detta slag.
@@MrJohnEco å det vet du
@@pierreborjesson6584 Ja, det räcker att titta på kommentarerna här. Jämför man diesel Mk3/ EU-diesel (EN 590) med svensk B7, ser man att energiinnehållet är 2 % högre i EU-dieseln. Cetantalet är liknande för de två drivmedlen. Med i stort sett samma fysiska förutsättningar för de båda, finns inga möjligheter att helt magiskt få till en sänkt förbrukning med 10, 20 % och ibland ännu mer genom att tanka diesel i övriga Europa.
Mycket intressant. 👍👍👍👍
Är det någon skillnad i turbo Fördröjning mellan de olika dieselbränslerna . Eller responstid på gaspådrag eller 0-100
Ett förtydligande Vilket bränsle gav den högsta effekten?
Riktigt bra test men man kan inte säga ”grön diesel” för det är ingen produkt så som B0 och B7 etc, det är bara ett färgämne i i ett drivmedel och inget annat.
Grön diesel kan vara t.ex färgad B0 , villaolja E10/E32 eller GasOil som används i större båtmotorer beroende på var man tankar, så gärna ett förtydligande där tack.
Sorry, han säger ju eldningsolja alltså E10/E32.😊
@@makro411 Det finns några varianter till av eldningsolja än E10 och E32, så enbart eldningsolja säger inte så mycket.
@@MrJohnEco
Jo man man får hoppas att det inte är någon lågsvavlad eldningsolja med dåliga smörjegenskaper.
Men jag håller med om att det bättre att ange exakt vilken produkt det rör sig om.
@@makro411 Och eldningsolja har ett lägre cetantal (tändvillighet) än diesel avsett som drivmedel.
@@MrJohnEco
Ja precis det med, jag kör inte ens båten på det.
är det inte så att motorn ställer om sig istället dvs det drar mindre? energi kan ju inte förstöras så är effekten lika måste energin ta vägen någonstans vilket tyder på lägre förbrukning.
Grymt bra test! Nästa gång prova diesel från olika länder. Det ryktas om att utblandningen av miljö ämnen har större påverkan med Svensk diesel än från Finland och de baltiska länderna.
Tack så mycket för detta test
Är det HVO 100 eller är det HVO, alltså med inblandning av diesel, som använts i detta test?
Så vilka är skillnaderna mellan bränslena gällande förbrukning?
Dagens bilar kan ju anpassa sig beroende på bränsle men bränsleförbrukning relaterat till effekt är det intressanta.
Kom ihåg det.
Finns det uppgifter om specifika värmevärdet Hi hos de olika bränslena? Densitet? Viskositet? Flampunkt? Kokpunkt?
Densiteten mätte vi i tidigare avsnitt.
Intressant, tackar
Vill gärna se dom olika med steg 1 också
Jag undrar vad den långa effekten på motorerna är med dessa olika drivmedlen. Jag förstår att ni förmodligen inte kan testa det men hade varit intressant att veta
Väldigt interessant. Förbrukning vore interessant att jämföra. Hur påverkas motorn av steg 1? Några negativa/skadliga biverkningar? Kör själv en V70 med en D4 på 163hk. Skadligt att höja effekten med mjukvara?
@fryklundstfr Förutom att det är olagligt, ryker också eventuella garantier på bilen.
Att något är svårt eller omöjligt att upptäcka är egentligen ointressant om det ändå är olagligt och straffbelagt. T ex är snattning i butik olagligt, även om ingen skulle märka något.
Står det i registreringsbeviset att bilen är EG-typgodkänd är den helbilsgodkänd och sådant som motoreffekt får därför inte ändras. Vill man ändå göra det måste man först ha ett intyg från biltillverkaren att den aktuella optimeringen/ trimningen med hjälp av t ex en s k motorbox är godkänd av dem (vilket lär vara i det närmaste omöjligt). Sedan måste man göra en registreringsbesiktning hos bilbesiktningen som ändrar motoreffekten i registreringsbeviset. Bilens avgascertifiering ska även kunna klaras med nya effekten. Ovanstående gäller om bilen ska kunna få framföras på allmän väg.
Det går inte att infoga länkar här, men kolla på Transportstyrelsens hemsida och sök på "Typgodkännanden". Sidan som heter "Internationella godkännanden" har en rubrik "Ansök om utökning av godkännandet vid ändring" och där under står "Den som vill ändra fordonet eller produkten ansöker om utökning av godkännandet".
Med andra ord är det olagligt att bara plugga in en BSR-box och ge sig ut med bilen och köra på vanliga vägar.
Hur kan det vara olagligt, då det inte ens syns eller kan bevisas, speciellt om bilens garantier löpt ut, var i lagtexten står det?@@MrJohnEco
@@fryklundstfr Att något är svårt eller omöjligt att upptäcka är egentligen ointressant om det ändå är olagligt och straffbelagt. T ex är snattning i butik olagligt, även om ingen skulle märka något.
Står det i registreringsbeviset att bilen är EG-typgodkänd är den helbilsgodkänd och sådant som motoreffekt får därför inte ändras. Vill man ändå göra det måste man först ha ett intyg från biltillverkaren att den aktuella optimeringen/ trimningen med hjälp av t ex en s k motorbox är godkänd av dem (vilket lär vara i det närmaste omöjligt). Sedan måste man göra en registreringsbesiktning hos bilbesiktningen som ändrar motoreffekten i registreringsbeviset. Bilens avgascertifiering ska även kunna klaras med nya effekten. Ovanstående gäller om bilen ska kunna få framföras på allmän väg.
Under rubriken "Ansök om utökning av godkännandet vid ändring" står "Den som vill ändra fordonet eller produkten ansöker om utökning av godkännandet".
Se www.transportstyrelsen.se/sv/vagtrafik/fordon/fordonsregler/Olika-slag-av-typgodkannanden/Internationella-godkannanden/
Med andra ord är det olagligt att bara plugga in en BSR-box och ge sig ut med bilen och köra på vanliga vägar.
@@fryklundstfrAtt något är svårt eller omöjligt att upptäcka är egentligen ointressant om det ändå är olagligt och straffbelagt. T ex är snattning i butik olagligt, även om ingen skulle märka något.
Står det i registreringsbeviset att bilen är EG-typgodkänd är den helbilsgodkänd och sådant som motoreffekt får därför inte ändras. Vill man ändå göra det måste man först ha ett intyg från biltillverkaren att den aktuella optimeringen/ trimningen med hjälp av t ex en s k motorbox är godkänd av dem (vilket lär vara i det närmaste omöjligt). Sedan måste man göra en registreringsbesiktning hos bilbesiktningen som ändrar motoreffekten i registreringsbeviset. Bilens avgascertifiering ska även kunna klaras med nya effekten. Ovanstående gäller om bilen ska kunna få framföras på allmän väg.
Under rubriken "Ansök om utökning av godkännandet vid ändring" står "Den som vill ändra fordonet eller produkten ansöker om utökning av godkännandet".
Se www.transportstyrelsen.se/sv/vagtrafik/fordon/fordonsregler/Olika-slag-av-typgodkannanden/Internationella-godkannanden/
Med andra ord är det olagligt att bara plugga in en BSR-box och ge sig ut med bilen och köra på vanliga vägar.
@@fryklundstfr Att något är svårt eller omöjligt att upptäcka är egentligen ointressant om det ändå är olagligt och straffbelagt. T ex är snattning i butik olagligt, även om ingen skulle märka något.
Står det i registreringsbeviset att bilen är EG-typgodkänd är den helbilsgodkänd och sådant som motoreffekt får därför inte ändras. Vill man ändå göra det måste man först ha ett intyg från biltillverkaren att den aktuella optimeringen/ trimningen med hjälp av t ex en s k motorbox är godkänd av dem (vilket lär vara i det närmaste omöjligt). Sedan måste man göra en registreringsbesiktning hos bilbesiktningen som ändrar motoreffekten i registreringsbeviset. Bilens avgascertifiering ska även kunna klaras med nya effekten. Ovanstående gäller om bilen ska kunna få framföras på allmän väg.
Det går inte att infoga länkar här, men kolla på Transportstyrelsens hemsida och sök på "Typgodkännanden". Sidan som heter "Internationella godkännanden" har en rubrik "Ansök om utökning av godkännandet vid ändring" och där under står "Den som vill ändra fordonet eller produkten ansöker om utökning av godkännandet".
Med andra ord är det olagligt att bara plugga in en BSR-box och ge sig ut med bilen och köra på vanliga vägar.
Kul test! 👍😎
Olika bensin kvaliteter skulle vara intressant att se om de är någon skillnad, men också med äldre bränslesystem eller rent av förgasare.
Mycket bra test
Men kompenserar inte programvaran för energibortfallet? Dvs, tankar du något med låg energi sprutar den in mer bara. Ni skulle kört en gammal dieselmotor.