İÇİNDE YAŞADIĞIMIZ DÜNYA VE GELECEK - 31.12.2024 - ŞANT MANUKYAN

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 3 ม.ค. 2025

ความคิดเห็น •

  • @ns_81
    @ns_81 4 วันที่ผ่านมา +80

    Video Özeti
    1) Son 30 Yılda Yaşanan Dönüşüm ve Temel Dinamikler
    Varlık fiyatlarının (hisse senedi, konut vs.) reel ekonomiden koparak yükselmesi:
    1950’lerden 1990’ların ortalarına kadar ABD’de hanehalkı serveti ile ekonomik büyüme (GSYH) uyumlu giderken, özellikle 1990’ların ortasından itibaren servet artışı ekonomik büyümeden daha hızlı gerçekleşti.
    FED ve düşük faiz dönemi:
    FED, enflasyonu düşük gördüğü (veya tutabildiği) dönemlerde faizi uzun süre artırma gereği duymadı. Bunun ana sebeplerinden biri, küreselleşme ve özellikle Çin kaynaklı ucuz ithalat sayesinde ABD iç pazarında enflasyonun baskılanmasıydı.
    Finansallaşma ve spekülasyon:
    FED enflasyon ve istihdam gibi makro hedeflere odaklanırken, piyasalardaki spekülatif unsurlara (örneğin balonlar, artan varlık fiyatları) daha az dikkat gösterdi. Düzenlemelerin gevşetildiği (deregülasyon) 90’lar ve 2000’lerle birlikte “finansallaşma” hızlandı.
    2) Çin Faktörü ve “Ucuzluk” Etkisi
    1994 Devalüasyonu ve sonrasındaki dönemde Çin’in yükselişi:
    1994’teki sert devalüasyon ve 2000’lerle birlikte gelen muazzam endüstriyel üretim artışı, küresel düzeyde hem deflasyonist (fiyat düşürücü) bir etki yarattı hem de FED’in elini rahatlattı.
    Çin’in “üretim” merkezli kalkınma modeli:
    Çin, kırsal nüfusu şehirli/endüstriyel işçi hâline getirerek çok büyük bir üretim kapasitesi oluşturdu. Aynı zamanda, iflas mekanizmasının sağlıklı işlememesi nedeniyle devlet sübvansiyonlarıyla (bankacılık, sanayi, ihracat destekleri vb.) gereğinden fazla üretim yapan sektörler oluştu.
    Gelinen noktada sorunlar:
    Yüksek borçluluk: Çin’in özel sektör borcu (hanehalkı ve şirketler) GSYH’nin %300’ünü aşıyor.
    Deflasyon riski: Çin şu anda, bir yandan yavaşlayan iç tüketim ve diğer yandan yüksek üretim kapasitesi nedeniyle deflasyonist baskı altında.
    ABD’nin korumacılığa yönelmesi ve ticaret kısıtlamaları: Trump dönemiyle (ve sonrasında da devam eden) gümrük vergileri, teknoloji transferi kısıtlamaları gibi adımlar Çin’in ihracat odaklı modelini zorlamaya başladı.
    3) “Yeni Bir Dönüm Noktası” İhtimali
    30 yıldır işleyen “model” tıkanabilir:
    Ucuz Çin malları + FED’in düşük faiz politikası + küreselleşme + finansallaşma bileşimi, 90’lardan 2020’lere kadar sürdü. Bu kombinasyon, emtia fiyatlarında, konut piyasasında, hisse senetlerinde vb. sık sık balon endişeleri yaratmasına rağmen kalıcı biçimde (veya uzun süre) yüksek fiyat seviyelerini mümkün kıldı.
    Çin’in olası devalüasyonu ve sonuçları:
    Eğer Çin deflasyonu engellemek için yeniden sert bir devalüasyona giderse, bunun küresel ekonomide etkisi 1994’tekinden çok farklı olabilir. Çünkü ekonominin boyutu çok daha büyük ve küresel dengeler çok daha kırılgan.
    “Balon” senaryoları ve yapay zekâ etkisi:
    Uzun süredir “Balon var, patlayacak” diyenlerin beklediği çöküş, düşük enflasyon/düşük faiz ortamında yıllarca gerçekleşmedi. Yapay zekâ, biyoteknoloji, uzay araştırmaları vb. alanlardaki yeni teknolojik devrimler, ekonomik büyümeyi uzun yıllar daha yukarı taşıyabilir. Fakat aynı şekilde jeopolitik ve finansal riskler de bir “kırılma” yaşanmasına yol açabilir.
    4) Makro Ekonomik ve Politik Seçimlerin Rolü
    ABD’nin tercihleri ve NAFTA gibi anlaşmalar:
    1990’lardan itibaren ABD, bilerek ya da isteyerek sanayideki payını (işçilik maliyeti avantajları sebebiyle) Meksika, Çin gibi ülkelere kaydırdı. Bu durum, finans sektörünün güçlenmesini hızlandırırken, mavi yakalı işçilerin durumunu zayıflattı.
    Çin tarzı kalkınma ve “farklı medeniyet” vurgusu:
    Çin bugün, Batılı değerleri (liberal demokrasi, insan hakları vb.) tam benimsemeden zenginleşen, devasa bir ekonomik oyuncu konumunda. Bu da jeopolitik ve ekonomik çatışmaların temelini hazırlıyor.
    5) Özet ve İleriye Dönük Bakış
    Ana tez:
    90’lardan 2020’lerin ortasına kadar süren dönemde küresel ekonomi, “Çin ucuzluğu” ve “FED’in düşük faiz politikası” ikilisine dayalı bir modelle yürüdü.
    Bu model, çok büyük varlık balonları yarattı ama aynı zamanda 30 yıl boyunca bunların “balon” olarak adlandırılmasına rağmen sürekli daha yukarı gitmesi, yatırımcıları şaşırttı.
    Artık jeopolitik gerilimler (ABD-Çin), çok yüksek borç seviyeleri, deflasyon riski ve tedarik zincirlerinin yeniden yapılandırılması gibi nedenlerle bu modelin sonuna yaklaşılabileceği tartışılıyor.
    Yine de “yarın veya 2025’te kesin bir çöküş olacak” demek doğru değil; bu yeni dönemin, yeni dinamiklerle sürme olasılığı da var. Yapay zekâ, yüksek teknoloji yatırımları gibi faktörler büyümeyi daha da yukarı taşıyabilir.
    Çin faktörü önemli:
    FED’in bundan sonraki kararlarında, eskisi gibi “Çin’den gelen ucuzluk” etkisi devam etmezse, enflasyon kontrolü veya faiz seviyesi belirlenmesi çok daha sıkıntılı hâle gelebilir.
    Dikkat edilmesi gereken parametreler:
    Çin ve Japonya’daki (yen, yuan) kur hareketleri
    ABD-Çin ticaret anlaşmazlıkları ve gümrük vergileri
    Çin’in iç pazarındaki tüketim, borçluluk ve iflas mekanizmalarının işleyişi
    Küresel enflasyon ve FED’in faiz politikası
    Son Söz
    Videoda, “2025’te kesin çöküş” veya “balonlar hemen patlayacak” şeklinde katı bir tahmin yerine, son 30 yıldır süregelen modelin (düşük faiz-düşük enflasyon, Çin’in ucuz üretimi ve finansallaşma) artık kırılganlaştığı vurgulanıyor. Bu modelin devamının da mümkün olduğu, ancak ciddi bir dönüşümün de eşikte olduğu belirtiliyor. Özellikle Çin tarafındaki borç-deflasyon sarmalı riski, ABD ile derinleşen jeopolitik ve ticari sürtüşmeler, “yeni bir döneme giriyoruz” söylemini güçlendiriyor.
    Kısacası:
    Mevcut küresel ekonomik düzenin belkemiğini oluşturan unsurlar (ucuz Çin, gevşek FED) eskisi gibi sorunsuz işlemeyebilir.
    Bunun ne zaman ve nasıl sonuçlanacağı net değil; hem güçlü yeni teknolojilerin potansiyeli hem de yüksek jeopolitik riskler iki farklı uç senaryoyu mümkün kılıyor.
    Yatırımcıların, özellikle Çin ve Japonya’nın para birimleri ile küresel faiz dinamiklerini yakından takip etmesi gerekecek.

    • @oraluzal
      @oraluzal 4 วันที่ผ่านมา +1

      Şant Bey'de cok dolu bir icerik, NS_81 de guzel ozetlemis. Cin'in Yuan'i devalue ettigi senaryodaki olasi sonuclari hala net degil. Onlar hakkindaki dusunceleriniz nedir?

    • @olcaykilim3084
      @olcaykilim3084 3 วันที่ผ่านมา

      @@oraluzal Çin devalüasyon yaparsa, başta rakibi olan ticaret fazlası veren tüm ülkelerin hepsinin karşılık vermesi gerekir. Bu da ticareti açık veren ülkelerin karşı hamlesini getirir. Ortalık karışır.

    • @fatih-sc6ij
      @fatih-sc6ij 3 วันที่ผ่านมา +2

      Şant Hocanın anlattıklarına güzel bir özet olmuş tebrikler

    • @tiraje
      @tiraje 3 วันที่ผ่านมา +2

      Ne kadar güzel toparlamışsınız.Sağolun😊

    • @kazımarbakan335
      @kazımarbakan335 3 วันที่ผ่านมา +1

      Teşekkürler özet için

  • @zeyback47
    @zeyback47 4 วันที่ผ่านมา +32

    Ağzınıza sağlık Şant bey. Sizin kadar hem bilgili hem de alçak gönüllü az insan bulunur. “in Şant we trust”

  •  2 วันที่ผ่านมา +2

    Harika bir değerlendirme olmuş. Keşke Şant Bey bu tarz makro değerlendirmelere bu kanalda daha sık yer verse. Videodan aldığım notlar: 🗣Uzun yıllar sonra çok önemli bir değişikliğin eşiğine gelmiş olabiliriz. Belirli koşullar yerine geldiği zaman çok önemli bir kırılma yaşanacağını, bunun geçmiş dönemdeki yatırım ortamından farklı bir yatırım ortamını beraberinde getireceğini iddia ediyorum. (bu düşünce sadece bana özgü değil)
    🗣Bu sunumun ana konusu, ABD Hane halkı serveti (ağırlıklı hisse senedi ve konuttan oluşuyor) ile ABD Ekonomisindeki farklılaşmanın hangi nedenlerden dolayı olduğu. 1995-1996 yılına kadar ABD Hane halkı serveti, ABD Ekonomisine paralel artış görüyoruz. 1996-1997 döneminden sonra ise ABD Hane halkı servetinde, ABD Ekonomisinden daha hızlı bir artış söz konusu. Sonra 2000’deki dot-com krizi, sonrasında tekrar hane halkı serveti atağa kalkıyor. 2000 öncesi ayrışmadan daha büyük bir ayrışma var, sonra tekrar birleşiyor. Ondan sonra ise muazzam bir ayrışma var.
    🗣Tabii, ilk cevap FED’in izlediği para politikası. Ama bu detaya girmeden hanehalkı servetini ağırlıkla etkileyen noktalara (ABD Borsaları ve ABD Konut Piyasası) bakalım. ABD Borsalarının enflasyondan arındırılmış fiyat kazanç oranına tarihsel olarak baktığımızda; 1990’dan sonra çok daha yüksek bir platoda seyir izlemeye başlıyor. Konut tarafına baktığımızda ise; burada da aynı şeyi görüyoruz. 1890-1990 arasında daha makul bantlarda gidip gelen seyir, 1990lardan sonra değişiyor. Burada olan biteni anlamak için “The Price of Time: The Real Story of Interest” yani Faizin Gerçek Hikayesi adlı kitabı okumanızı tavsiye ederim.
    🗣Bunu yapan en önemli etken FED. Ama tabii Reagan ve Clinton başkanlığındaki finansal deregülasyonlar da önemli bir unsur.
    🗣FED bunu neden yapmış veya neye güvenerek yapabiliyor ? Burada Çin’in bu konuya katkısına bakmamız lazım. 1994 yılında Çin’de çok önemli bir devalüasyon oluyor ve onunla beraber bazı gelişmeler oluyor. İnanılmaz Çin ucuzluğu devreye giriyor. İçerideki talepte (ABD) bir değişiklik yok. Ama böyle bir ortamda enflasyon olmadığını görüyoruz. Çin tarafından gelen bu ucuz mal akışı, enflasyonun da FED tarafından kolayca kontrol altına alınmasını sağlıyor. Dolayısıyla faizleri çok fazla artırmasına gerek olmuyor. FED, benim işim maksimum istihdam ve dengeli fiyat seviyesi diyor. İşte sorun burada başlıyor. Çin’den gelen /mal desteği ile bunu sağlayan FED, dönüp de finansal piyasalarda, kredilerde neler olup bittiğine bakmıyor. FED harekete geçme ihtiyacı hissetmediği için geride bıraktığımız 30 yıllık dönemde devamlı olarak balon hikayesi olmasına rağmen farklı bir dönemde yaşıyoruz. Bu dönemi şurası balon burası balon vs diye geçirenler muazzam fırsatları kaçırmış oldu.
    🗣Sadece o Çin’deki devalüasyon (1994) mu dünyayı değiştiriyor ? Hayır. 2000’den sonra da tarihte olmayan bir şekilde Çin’in muazzam endüstriyel büyümesini görüyorsunuz. Önüne geleni ezip geçiyor. Bu olurken, ABD’de bazı önemli yapısal değişiklikler de olduğunu görüyorsunuz. Amerikan siyasetinin politik tercihleri neticesinde oluşan bir durum bu. Finans sektörünün palazlandığı, işçinin, mavi yakalının geride kaldığı bir seçim yaptı Amerika.
    🗣Dünya şu an Çin’e vergi duvarlarını tartışırken haksız değil. 2008’deki solar panel piyasası ile 2024’deki solar panel piyasasına bakabilirsiniz. Çin’e izin vermeniz durumunda Çin bunu pek çok sektörde yapacak ve yapıyor da zaten.
    🗣Çin, az tüketiyor, çok üretiyor. Batı, böyle olmaması lazım diyor. Çin bunu neden yapıyor ? Bunu anlamamız lazım. Neden mesela 1 eyalette bir anda 5 tane çamaşır fabrikası yapan fabrika kuruyorlar ? Birincisi Çin bunu yaparak, köylüyü göç ettirmeden endüstri işçisi haline getiriyor. İkincisi istihdam yaratmak. Üçüncüsü özellikle 90lar, 2000lerin başında Çin halkı henüz orta gelir sınıfına girmiş insanlar değil. Batının mallarını kullanabilecek durumda değil. Dolayısıyla ucuza üretilmiş bu malları alarak hane halkının kalkındığını görüyoruz. Tüm bunlar nedeniyle Çin üretim ekonomisine daha çok önem veriyor.
    🗣Problem şu; Çin herhangi bir şekilde iflasa izin vermiyor. Şu an otomotiv sektörü, x sektörü şöyle diye konuşuluyor ama karlara baktığımızda çok ciddi oranda düşük olduğunu göreceksiniz. Muazzam bir devlet sübvansiyonu var. Dolayısıyla Çin’de iflas mekanizması çalışmadığı için bu iş normalleşmiyor ve bu saatten sonra da normalleşmeyecek.
    🗣1994 devalüasyonundan sonra 1997 yılında Çin ve Hindistan ekonomisinin toplamı, İngiliz ekonomisinden daha küçüktü. 2023 yılında Hindistan ekonomisi tek başına, İngiliz ekonomisini geçti. Modernleşme dediğimiz şey, hep batının empoze ettiği değerler üzerinden olmuş. Çin’in açıklanan her resmi belgesine bakarsanız; Çin tarzı sosyalizm gibi vurgular görürsünüz. Çin, şimdi birkaç yüzyıl sonra ilk kez batılı modelin dışında zenginleşmiş, modernleşmiş bir ülke ve endüstriyel olarak da top tekrar kendi sahasına gelmiş durumda. Çin, içeride sorunu olduğunu biliyor ama üretmeye devam edecek. Bu, ideolojik bir konu. Çin, mümkün değil geri adım atmaz.
    🗣Bu 30 yılın sonuna gelmiş olabileceğimize dair, neden şimdi derseniz; Birkaç nedeni var. Birincisi Donald Trump ile beraber bir ticaret savaşı ve Çin’in devalüasyona gitme olasılığı. Ben sadece gümrük olayı nedeni ile rahatsız değilim. Herkes sürekli ABD’nin borcundan bahsediyor ancak Çin’de Finans sektörü dışı hane halkı ve özel sektörün borcu çok ciddi seviyelerde. Ayrıca Çin, deflasyon içinde ve deflasyon içine girmek üzere gibi bir durumda. Günün sonunda Çin için tehlike şu; bu kadar yüksek bir borçla, deflatif bir ortama girerse reel olarak o borcun ödenmesi çok çok daha zor olacak. Bu kadar büyük üretim kapasitesi ile büyük bir çöküş yaşayabilir. O yüzden de zaten Çin’in bir devalüasyona gitmesi gerekecek gibi duruyor. İşte bu olursa; bu 1994 yılındaki gibi bir sonuç doğurmaz. Çok farklı fiyatlamalara ve sonrasında çok daha farklı bir dünyaya götürür. Bu, bir 2025 senaryosu videosu değil. Geride bıraktığımız 30 yılda böyle bir dönemden geçtik, belki bu model 10 yıl daha sürecek (ai vs), son derece olası. Ama bu ticaret savaşları, Doğu-Batı ayrışması dediğiniz yerde modelin de değişmesi gerekecek. Bu model, FED’in omuzlarında yükselmiş gibi gözükse de Çin omuz vermeseydi FED’in omuzlarında yükselemezdi. Dolayısıyla bir gözümüzün Çin’de olması lazım. 2025, bu açıdan önemli. Hala yuan ve yenin çok kritik olduğunu düşünüyorum.

  • @xzzy
    @xzzy 4 วันที่ผ่านมา +6

    Ustad bize bunlarla gel işte en kötü ayda bir yapsanız su videoları ne güzel olurdu...cok teşekkürler size ve ekibinize

  • @batnaydogan4701
    @batnaydogan4701 4 วันที่ผ่านมา +7

    Abi sen en iyisisin. Büyüyünce Şant Manukyan olacağım🤫

    • @sandolini
      @sandolini 3 วันที่ผ่านมา

      😅😊 inşallah olursun. Ülkenin ihtiyacı var.

  • @otzi1
    @otzi1 3 วันที่ผ่านมา +5

    Videoların devamını bekliyoruz Şant Bey

  • @OmerFazloglu-gp5oj
    @OmerFazloglu-gp5oj 3 วันที่ผ่านมา +4

    Şant Bey elinize emeğinize sağlık, bu ülke için büyük bir şanssınız, iyi seneler. Saygılarımla,

  • @umutozkocabas
    @umutozkocabas 14 ชั่วโมงที่ผ่านมา

    Muhteşem bir yayın muhteşem! Değerli Şant hocam ve iş yatırım youtube yöneticileri; LÜTFEN AMA LÜTFEN böyle eğitici, öğretici, aydınlatıcı videoları görmek dileği ile. Muhteşemsiniz! İyi ki İş Yatırım

  • @erkona
    @erkona 3 วันที่ผ่านมา +3

    Chrome eklentileri ile Şant Bey'in ne kadar ''degen'' olduğunu bir kez daha görmüş olduk. Bunlarla uğraşırken terfi alabilmek nasıl bir seviye :) Patili dostlarınızla beraber iyi yıllar dilerim.

  • @ziyaalperguncu9354
    @ziyaalperguncu9354 3 วันที่ผ่านมา +2

    10 numara 5 yıldız bir anlatım, harika bir sunum 👏👏👏

  • @tunagry
    @tunagry 3 วันที่ผ่านมา +3

    Sizden tek ricam , lutfen bu engin bilgi birikiminizi periyodik paylasimlarla bizimle bulusturun.

  • @991tts4
    @991tts4 3 วันที่ผ่านมา +5

    Lutfen bu degerli bilgilerinizi bizimle daha sık paylasin ustad cok degerlisiniz 🙏🏼

  • @furkanutkan8972
    @furkanutkan8972 3 วันที่ผ่านมา +2

    ŞANT BEY VİDEOLARIN SÜREKLİ DEVAMINI BEKLİYOR VE TALEP EDİYORUZ. TEŞEKKÜRLER 🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏

  •  3 วันที่ผ่านมา +2

    Çok güzel dolu dolu bir sunum. mutlu yıllar ve teşekkürler Şant Bey.

  • @asilturk1295
    @asilturk1295 3 วันที่ผ่านมา +2

    Agziniza yüreğinize emeklerinize saglik ❤

  • @Karakartal597
    @Karakartal597 3 วันที่ผ่านมา +2

    Teşekkürler iyi yıllar şant bey

  • @furkanutkan8972
    @furkanutkan8972 3 วันที่ผ่านมา +2

    Arkadaşlar Şant beye yoğun baskı kuralım bu fırsat kaçmaz herkes videoların devamı için talebini yazsın🙂

  • @erkinzeren
    @erkinzeren 3 วันที่ผ่านมา +2

    Harika bir sunum Şant Hocam, saatlerce izleyip ,dinleyebilirim sizi ,Kitap tavsiyeleriniz için ,bizimle bilgilerinizi paylaştığınız için teşekkürler.Sağlıklı, mutlu,huzurlu bir yıl diliyorum..Saygılar

  • @abdurahmansahin279
    @abdurahmansahin279 3 วันที่ผ่านมา +2

    Yayın için teşekkürler. Devamını bekleriz. Nice mutlu yıllara

  • @ozgurkahraman9528
    @ozgurkahraman9528 3 วันที่ผ่านมา +2

    İyi seneler diliyorum. Mukemmel bir paylasim. Tesekkurler Şant Bey

  • @umfut
    @umfut 3 วันที่ผ่านมา +2

    Tesekkur ederiz Şant bey 🎉🎉🎉🎉🎉😊

  • @canvaio
    @canvaio 3 วันที่ผ่านมา +2

    Teşekkürler Şant bey, geçmişteki videolarınız sayesinde çok şey öğrendim. İyi ki varsınız.

  • @MrLutherian
    @MrLutherian 2 วันที่ผ่านมา +1

    bir zamanlar her sabah yorumlarıyla güne uyandığımız zamanlardan şimdilere.... sizi dinlemek, değerlendirmelerinize vakıf olmak çok güzel... daha sıklıkla olması temennimle.... emeğinize sağlık...

  • @ado7891
    @ado7891 2 ชั่วโมงที่ผ่านมา

    Şant bey bu piyasa nın çok üzerinde biri piyasa da sunum sunucu deyince Perihan tantuğ Tuğba özay Dicle hanım ve hatta burcu esmersoy gibi kadınlara piyasa da sunum yaptırdıkları için şant bey şu sunum da bile fark atıyor teprik ederim

  • @muratışık-k2v
    @muratışık-k2v 3 วันที่ผ่านมา +2

    Bunun gibi videoların devamını bekliyoruz.. her zamanki gibi efsane olmuş

  • @mavi3994
    @mavi3994 3 วันที่ผ่านมา +1

    Yeni yılda birkaç dileğim var, bir tanesi değerli Şant hocamız ile karşılıklı oturup kahve içmek. İyi seneler dilerim. 😊

  • @ilkemaydnlatma2295
    @ilkemaydnlatma2295 3 วันที่ผ่านมา +1

    Cok teşekkürler iyi yıllar şant bey

  • @cangursoy9704
    @cangursoy9704 3 วันที่ผ่านมา +3

    Bu içeriğin devamı her ay sonu genel bakış olarak yapılabilinir.

  • @aysefiliz7754
    @aysefiliz7754 3 วันที่ผ่านมา +1

    Teşekkürler, iyi seneler

  • @OnrOzk
    @OnrOzk 4 วันที่ผ่านมา +1

    Harika, teşekkürler, mutlu yıllar

  • @egey9482
    @egey9482 4 วันที่ผ่านมา +1

    Paylasim icin tskler, Iyi yillar , saygilar.

  • @bahadirylmz
    @bahadirylmz 4 วันที่ผ่านมา +2

    çok teşekkürler iyi ki varsınız

  • @burakanavatan1048
    @burakanavatan1048 5 ชั่วโมงที่ผ่านมา

    ŞANINIZA YAKIŞIR BİR YAYIN OLMUŞ ŞANT BEY... İYİKİ VARSINIZ.

  • @MuhammedKaymaz1
    @MuhammedKaymaz1 3 วันที่ผ่านมา +2

    Teşekkürler Şant hocam, müthiş video. Keşke devamı gelse bu tarz içeriklerin ama artık vakit bulamazsınız. Yeni görevinizde başarılar.

  • @ylcnphlvn4767
    @ylcnphlvn4767 4 วันที่ผ่านมา +1

    ıyı ve saglıklı yıllar

  • @johnbarzo9211
    @johnbarzo9211 4 วันที่ผ่านมา +2

    Ağzınıza sağlık iyi seneler dilerim saygılar sevgiler 😊

  • @ilhandeniz4378
    @ilhandeniz4378 3 วันที่ผ่านมา +1

    Şant Bey çok özlettiniz, çok teşekkür ederim ☺️
    Müthiş bir video paylaşmışsınız, çok değerli yorumlarınız var, bizi bilgilerinizden mahrum etmeyin lütfen 🙏🏻

  • @aydin_steinemann8474
    @aydin_steinemann8474 วันที่ผ่านมา

    Harika adamsınız.
    Bu ülke için büyük bir değersiniz.

  • @YaseminD1516
    @YaseminD1516 3 วันที่ผ่านมา +1

    Emekleriniz için teşekkürler. İyi seneler diliyorum.🍀

  • @cempinar1011
    @cempinar1011 4 วันที่ผ่านมา +1

    Süper bir yaklaşım olmuş
    Teşekkürler Şant Bey

  • @sandolini
    @sandolini 3 วันที่ผ่านมา +1

    Şantcığım çok teşekkürler, bizi yanlız bırakmadın bu yeni yıl arifesinde. Biliyorsun, daha çok video = daha mutlu yatırımcı =)

  • @VandettaCEAL
    @VandettaCEAL 3 วันที่ผ่านมา +1

    Şant Bey yeni pozisyonunuz için tebrikler

  • @LongDaNow
    @LongDaNow วันที่ผ่านมา

    Ders gibi video olmuş tebrikler

  • @hapgündem
    @hapgündem 4 วันที่ผ่านมา +1

    Hocam harika bir video olmuş, emeğinize sağlık. Naçizane, olağandışı nüfus artışını da göz ardı etmemek gerekir gibi geliyor bana

  • @erhanozen4928
    @erhanozen4928 3 วันที่ผ่านมา +1

    💛💙 Teşekkür ederiz.

  • @ibrahimkacmaz8105
    @ibrahimkacmaz8105 3 วันที่ผ่านมา +2

    Öncelikle video için teşekkürler .Hocam kolay gelsin her zaman olduğu gibi yine tecrübe ve deneyim ve önde hocam tekrar kolay gelsin yeni yılda da başarılar dilerim sağlıcakla kalın ❤

  • @ouz_bhdr
    @ouz_bhdr 4 วันที่ผ่านมา +1

    Kralın dönüşü 👑

  • @canfidancan
    @canfidancan 3 วันที่ผ่านมา +1

    Teşekkürler

  • @stonerX77
    @stonerX77 4 วันที่ผ่านมา +1

    Değerli bilgilendirme için çok teşekkürler Şant Hocam. Yeni yılınız kutlu olsun.

  • @ahmetsamci
    @ahmetsamci 4 วันที่ผ่านมา +1

    Şant babaaa… 2024 yılı biterkende olsa video gelmiş olması 2025 için umut verdi :)
    İyi seneler abi

  • @fikretcamci2455
    @fikretcamci2455 วันที่ผ่านมา

    TEŞEKKÜRLER

  • @myplatforms00
    @myplatforms00 4 วันที่ผ่านมา +9

    Tek kelime ile "MÜKEMMEL", Dinlerken JPM 'de olan üst düzey danışmanımı dinliyor gibi oldum. Şant Bey bu ülkede bu alan için bir şans. :) Emeklerinize sağlık. :)

    • @sandolini
      @sandolini 3 วันที่ผ่านมา

      Senin JPM’de üst düzey danışmanların mı var ?

  • @ado7891
    @ado7891 2 ชั่วโมงที่ผ่านมา

    Tesekkür ler

  • @Suzana77
    @Suzana77 18 ชั่วโมงที่ผ่านมา

    Sant Bey emeginize saglik, tesekkur ederim🙏 mutlu yillar diliyorum🎄 p.s. Sant Tercuman i buraya da alsak keske🤭🌺

  • @Huly-Kcr
    @Huly-Kcr 2 วันที่ผ่านมา

    Olağan üstü nazik dönemlerin öncesinde demek ki etkileşimlerinize daha çok ihtiyaç olacak. Ayrıca Çin'e dair bilgi o kadar az ve yetersiz ki... sunum için çok teşekkür ediyorum... mone ve muffin için de sevgiler❤

  • @kk18927
    @kk18927 4 วันที่ผ่านมา

    Yılın son günü ilk video. Teşekkürler 😂

  • @arifackel8951
    @arifackel8951 4 วันที่ผ่านมา +1

    Teşekkürler Sant bey. İyi seneler iyi noeller

  • @verdigin.kadar.alirsin1453
    @verdigin.kadar.alirsin1453 วันที่ผ่านมา

    Sant Manukyan, piyasada saygi duydugum 2-3 adamdan birisi. Muthis alcakgonullu birisi, fotograf cekilme firsati da buldum. Ust duzey.

    • @crdr9828
      @crdr9828 13 ชั่วโมงที่ผ่านมา

      Diğerleri kim ?

    • @verdigin.kadar.alirsin1453
      @verdigin.kadar.alirsin1453 ชั่วโมงที่ผ่านมา

      @@crdr9828 rahmetli Yaşar Erdinç ve Atilla Köksal

  • @naziffrat
    @naziffrat 4 วันที่ผ่านมา +1

    teşekkürler Şant hocam.

  • @kaganyldrm4311
    @kaganyldrm4311 2 วันที่ผ่านมา

    Emeğiniz için çok teşekkür ederim.

  • @Huseyin1422
    @Huseyin1422 3 วันที่ผ่านมา +1

    Çok teşekkür ediyorum bizi kendinizden mahrum bırakmayın ❤

  • @ozcanakalin1480
    @ozcanakalin1480 3 วันที่ผ่านมา

    Şant Bey teşekkür ederiz,iyi seneler

  • @ilkcansoluk13
    @ilkcansoluk13 21 ชั่วโมงที่ผ่านมา

    Şant Bey 👏🏼🧿

  • @Kebab4every1
    @Kebab4every1 3 วันที่ผ่านมา +1

    çok keyfilidi değerli bilgileri bizimle paylaştıgın icin teşekkür ederim. Boss of all bosses

  • @KaganBirim
    @KaganBirim 3 วันที่ผ่านมา +1

    Tşkler. 🙏

  • @yusufyavsar3418
    @yusufyavsar3418 16 ชั่วโมงที่ผ่านมา

    Tek kelimeyle muhteşem analiz ve muhteşem bir video olmuş lütfen bunun devamı haftada bir gelsin özlemiştik sizi şant bey ❤

  • @ikranetespor
    @ikranetespor 4 วันที่ผ่านมา +1

    Emeğinize sağlık hocam

  • @erkansoner
    @erkansoner 3 วันที่ผ่านมา

    Teşekkürler...

  • @sezgintekin8231
    @sezgintekin8231 วันที่ผ่านมา

    canım hocam çok özledik yayınlarınızı
    mutlu yıllar

  • @SuDe-jr2jj
    @SuDe-jr2jj วันที่ผ่านมา +1

    Biz sıradan insanlar şunu bekliyoruz. Misal Çin devalüasyona giderse yani ihtimal gerçekleşirse bu bize, Türkiye'de yaşayan sokaktaki vatandaşa nasıl yansır? Bu vatandaş ne yaparsa kendini koruyabilir? Balon sönerse altın da söner ne demek? Yani bu sistem bizim üstümüze mi çökecek! Ben bu yıl neler olabilir küreselde az bi şey anladım ama bana, bize nasıl yansır buna cevap bulamadım. Keşke bir paragraflık da bizim için bir şeyler söyleseydiniz!

  • @sirzatyenen3200
    @sirzatyenen3200 4 วันที่ผ่านมา +1

    Şant Bey, lütfen Joel Greenblatt veya Chanos tarzı bir syllabus oluşturup teorinin pratikte karşılığını bulduğu bir ders/seminer düzenleyiniz.

  • @DrVTeknikanaliz
    @DrVTeknikanaliz 4 วันที่ผ่านมา +1

    Herkes (hane halkı, devletler) birikimini harcayacak çıkarımı yaptım. Nasıl harcar?
    Stagflasyonla harcar mı?
    Çok güzel bir video. Teşekkürler. İyi yıllar

  • @ertekinkaloglu3752
    @ertekinkaloglu3752 3 วันที่ผ่านมา

    Teşekkür ederim.

  • @aytenyilmaz7188
    @aytenyilmaz7188 2 วันที่ผ่านมา

    Teşekkürler Şant bey

  • @G-Attack
    @G-Attack 4 วันที่ผ่านมา +1

    Şahane bir video. Grefikler sacmalasa da balonlar da olsa Tek bir kazananın olduğu sistemde dengeyi gozetmek, yazılan senaryoda payımıza düşeni yapmak gibi geliyor.

  • @tahaterkum687
    @tahaterkum687 3 วันที่ผ่านมา

    Keşke daha çok video olsa

  • @faruktastekin214
    @faruktastekin214 2 วันที่ผ่านมา

    Çok teşekkürler Şant bey. Ufuk açıcı bir perspektif sundunuz.

  • @dentistmurat5161
    @dentistmurat5161 3 วันที่ผ่านมา

    Harika🎉

  • @selmaneren1527
    @selmaneren1527 3 วันที่ผ่านมา +1

    Şant Bey, ne yaptınız ben bu bilgileri not alıp defalarca incelemeliyim.

  • @Cococass
    @Cococass 4 วันที่ผ่านมา +1

    abi ozlettin

  • @m.s.5921
    @m.s.5921 4 วันที่ผ่านมา +1

    Hocam çok teşekkürler.özlemişiz gerçekten lütfen müsait olduğunuzda ara ara videolara devam edin tekrar teşekkürler

  • @ulasmtn
    @ulasmtn 2 วันที่ผ่านมา

    Teşekkür ederiz.

  • @ozsuthayri2407
    @ozsuthayri2407 3 วันที่ผ่านมา

    Mükemmel ötesi

  • @adilcamur7931
    @adilcamur7931 3 วันที่ผ่านมา

    Şant bey hasta gibi geliyor sesiniz, çok geçmiş olsun, bu halde dahi video cekmissiniz, teşekkürler emekleriniz için.

  • @Ferruh_Aktay
    @Ferruh_Aktay 2 วันที่ผ่านมา

    Emeğinize sağlık çok teşekkürler

  • @hava9887
    @hava9887 4 วันที่ผ่านมา

    Teşekkürler.

  • @frengtterma4102
    @frengtterma4102 4 วันที่ผ่านมา +1

    Çok teşekkürler. Peki Çin'in doğurganlığının azalması orada da durumu finansal tarafa çekmez mi sanayiden ziyade?

  • @gencelix
    @gencelix วันที่ผ่านมา

    İnanılmaz guzeldi

  • @voltran984
    @voltran984 4 วันที่ผ่านมา +1

    Sağol sağol sağol

  • @cemrohnda5940
    @cemrohnda5940 2 วันที่ผ่านมา

    Tesekk ❤…..Çok kapsamlı güzel bir değerlendirme ….

  • @sumitomoO0O
    @sumitomoO0O 3 วันที่ผ่านมา

    Iyi de bu gelismeler altinda nasil yatirim yapalim, onu da anlatin

  • @MrTunckar
    @MrTunckar 2 วันที่ผ่านมา

    Video için teşekkürler, iyi yıllar. Şant'ın görüşü Çin'in ABD üzerindeki ekonomik etkisine odaklanıyor. Çin'in para birimi devalüasyonunun ve sanayi patlamasının ABD'de düşük enflasyon ve düşük faiz oranları ortamı yaratarak varlık fiyat enflasyonunu ve servet birikimini körüklediğini öne sürüyor. Benim aklıma gelen ilk soru ABD Hanehalkı servetindeki bu artış devam edebilir mi? Şant'ın Çin devalüasyonu ve mucizevi sanayi kalkınmasının bunda rolünü vurgulaması ama bu sürecin duraklamasının , ABD hanehalkı servetindeki artışda dalgalanmalar yaratma riski ve TRUMP 2.0 ekonomisine ilişkin içgörüleri bir video hak ediyor mu?

  • @aliolcaytoogretmen4352
    @aliolcaytoogretmen4352 2 วันที่ผ่านมา

    Emeğinize sağlık teşekkürler

  • @erayates145
    @erayates145 3 วันที่ผ่านมา

    Fisher'ın makalesini nereden bulabilirim arkadaşlar.

  • @mesutsahin7108
    @mesutsahin7108 3 วันที่ผ่านมา +1

    sagol şant

  • @SatosheMedia
    @SatosheMedia 4 วันที่ผ่านมา

    Harikasın sant hocam

  • @omeruslu767
    @omeruslu767 4 วันที่ผ่านมา

    fark etmemişim meğer özlemişiz

  • @halilderler
    @halilderler 4 วันที่ผ่านมา +1

    King is baaaaaaaaaaaack

  • @mbirkan
    @mbirkan 2 วันที่ผ่านมา

    Bahsedilen mail listesi nedir acaba?

  • @burakkarakass
    @burakkarakass 4 วันที่ผ่านมา +4

    Şant Bey biz bu videoyu hak edecek ne yaptık :)