Loistava video. Tätä vaikuttamista havaitsee jatkuvasti ja toimii jollain asteella meihin kaikkiin, vaikka kuinka yrittäisi olla tarkkana lähteiden kanssa. Tämän tyyppisiä tietoiskuja voisi toivoa ihan julkisiltakin tahoilta tai suuremmilta medioilta 👍🏻
Propaganda on mielestäni isompi ongelma kuin disinformaatio. Disinformaation voi tunnistaa, mutta propagandaa voi olla todella vaikea erottaa. Yhden propaganda voi olla toisen maailmankuva. Riittävä toisto voi tehdä faktastakin vaarallisen. Kun jotain asiaa toistaa montaa kertaa vahvassa tunnetilassa, voi syntyä vaikutelma, että koko maailma toimii tai ajattelee samalla tavalla. Siksi en mielelläni lue pelkästään yhden mediatalon juttuja. Koskee yhtä lailla myös Yleä ja Hesaria. Yle ja Hesari käyttävät jutuissaan asiantuntijoita, jotka tutkivat netin pimeimpiä syövereitä, ja usein saakin lukea pitkälle meneviä yleistyksiä aiheesta riippumatta. Asiantuntijat voivat olla oikeassa, ja asia täysin aiheellista, mutta vastuu siirtyy siinä vaiheessa kuulijalle, kun aito faktakin voi vahvistaa tai kumota tiettyä maailmankuvaa emotionaalisen latauksen kautta. Ongelma on siinä, että jonkun pitäisi aina tarkistaa myös faktantarkistajan faktat ja maailmankuva.
Disinformaation tunnistaminen ei ole niin helppoa kun ensialkuun luulisi. Toki kaiken maailman Johan Backmanit erottaa disinformaatioksi sokea rottakin, mutta niiden tehtävä onkin antaa meille väärä käsitys siitä millaista disinformaatio on ja valheellinen varmuus omasta kyvystämme erottaa sitä.
Polarisaatio näkyy myös omassa yhteisössäni ennennäkemättömällä- ja huolestuttavalla tavalla. Yhtenäisyyden vaaliminen Suomessa ja Euroopassa on ensiarvoisen tärkeää. Kiitos erittäin hyvästä videosta.
Polarisaatio on vahvasti näkyvillä, siitä olen aivan samaa mieltä. Tällä hetkellä sitä selvästi tehdään radikalisoimalla äärioikeistoa, mutta samalla vakuuttamalla, että vasemmisto olisikin oikeasti se radikalisoitunut osapuoli. Mutta samalla myös vasemmistolle ruokitaan koko ajan juttuja siitä mitä pahaa se äärioikeisto tekee, pitäen yllä tiettyä pelon ja huolen ilmapiiriä.
Hyvä muistutus, näitä erinomaisen tervetulleita opastuksia saisi näinä aikoina tulla enemmän, sen verran eksyksissä ihmiset ovat. "Algoritmit ovat sääntöjoukko, jonka mukaan sosiaalisen median palveluissa valikoidaan mitä sisältöä meille näytetään tai suositellaan. Näytettävään sisältöön vaikuttaa se, mistä olemme kiinnostuneita ja keiden kanssa olemme yhteydessä. Algoritmit toimivat palvelun tekijän tavoitteiden mukaisesti." Satunnaisia jauhojen yli lämpenemisiä lukuunottamatta, kaiken karvaisilla Moskovan tiltuilla taitaa olla nykyisin aika helppoa, kiitos kehittyneiden algoritmien. Mitään täydellisiä jauhojen pohjaanpalamisia ei ole vielä havaittu, mutta eiköhän sekin päivä vielä tule 😂
Algoritmit ovat tehneet disinformaation levittämisestä vaivatonta, mikä ei varmasti ole ollut niiden tarkoitus, mutta sivuvaikutus. Nyt käytännössä some tienaa disinformaation tuottamalla pöhinällä, joten näitä alustoja voi pitää osallisina.
Loistava video, mutta harmi kun ne joiden tämä pitäisi nähdä, tuskin katsovat tätä videota! Joskus mietin ja puhuinkin erään kirjaston työntekijän kanssa, että olisi mahtavaa kun esimerkiksi kirjastoissa olisi keskustelutilaisuuksia juurikin yhteistyön ja yhteisen ymmärryksen lisäämiseksi. Tlilaisuudet voisivat käsitellä vaikka politiikkaa, uskontoa, taloutta tai muita vastaavia aiheita. Naamatusten ei ehkä tulisi huudeltua lähellekään samalla tavalla kuin nettikeskusteluissa tai somen kanavilla. Ehkä yhteistyölle löytyisi uusia muotoja, kun ihmiset huomaisivat, ettemme lopulta olekaan kovin erilaisia, vaan useimmilla on aikalailla samanlaiset pelot, toiveet ja unelmat.
Jatkoa vielä kommenttiin, ihmiset eivät tunnu muistavan, että jos keskustelusta poistutaaan vihaisina, niin keskustelu on hävitty molemmin puolin. Keskustelun pitäisi olla argumentointia, omien näkökantojen kriittistäkin arviointia sekä ennen kaikkea toisen argumenttien kuuntelemista ja ihmiseen tutustumista. Keskustelusta on mahdollista siis oppia jotain ja tämä on mielestäni paras tapa aitoon yhteistyöhön ja asioiden hoitamiseen.
Kiitos, mukava kuulla että videoni oli hyvä! Keskustelutilaisuudet eivät välttämättä toimisi, julkiset sellaiset menevät helposti politikoinniksi ja äänekkäin ryhmä ottaisi ne haltuun. Ellei tietysti niihin saataisi oikeaa keskustelun henkeä jotenkin, sellaista missä oikeasti ollaan myös kuuntelemassa eikä vain pätemässä. Se olisi kyllä mukavaa.
Toki keskustelu livenä on aina yhden pykälän rauhallisempaa kun nettiväittely, kuitenkin kaikki "yleisön" edessä tehtävä keskustelu tapaa muuttua performatiiviseksi, missä kuuntelemisen sijaan yritetään voittaa.
@@WebOpettaja Asiaa ei helpota sekään, että nykyään televisio-ohjelmiin halutaan saada tunteita ja kipinöintiä. Keskustelemaan otetaan ne aatteiltaan ja vaatteiltain kaikkein höyrypäisimmät fanaatikot, eikä sitä maltillista (ja tylsäksi koettua) yksilöä farkuissa ja kauluspaidassa. Yhteisestä nyökyttelystä ja hymistelystä ei saa meheviä ja myyviä klikkiotsikoita.
Harvinaisen hyvää sisältöä suomitubessa. Jos jostain on pakko valittaa, niin esitystapa oli näin pitkälle videolle ehkä karvan verran kuiva. Selkeämpiin osiin jaottelu ja lyhyiden transitiojen laittaminen osioiden välille, jotta kuulija tajuaa helpommin, että nyt vaihtuu osa-aihe, saattaisi auttaa.
Käytin tässä minimalistisempaa esitystapaa tehosteiden suhteen kun yleensä, eli kovia leikkauksia tehosteiden sijaan. Mutta aihepiirien väliin olisi pitänyt jättää pieniä taukoja otsikoineen, se jäi jälkikäteen vähän mokana tuohon.
Ongelmahan on nykyään se, että kun tietoa - oli minkälaista vain - on niin paljon ja vastakkaista, ettei ole helppoa kellekään tietää mikä kanava on edes lähellä oikeata. Se, että samaa viestiä - narratiivia - toistetaan usein, ei tee siitä sen enempää oikeata kuin väärääkään. Se, mikä tekee tällaisesta mediavaikuttamisesta nykyäaikaisen, on netin käyttö. Aiemmin media vaikutti - esim sodan aikana - sanomalehtien, radion (ja tv:n) kautta, oli yhtä yleistä kuin nyt some kanavat. Aina on ollut sitä vastapuolen haukkumista ja nimittämisestä valehtelijaksi ja ties miksi pedoksi, siinä ei ole uutta ja sitä harrastaa kaikki, varsinkin sotaa käyvät, maat. USA ja Venäjä ovat varmaan tunnetuimpia tässä? Se, kumpaa mieluummin uskot tai kannatat, on oma asiasi. Kuinka sitten voi väittää, että toinen on väärässä? Se, että hän on eri mieltä sinun kanssasi? Aika heppoinen perustelu, eikö vain? Koitetaan kuitenkin tulla toimeen yhdessä, oltiin mitä tahansa mieltä, eli kuunneltu ja uskottu jotain kanavaa toisen sijasta. 😉
Disinformaation tavoite on nimenomaan ehkäistä meitä tulemasta toimeen toistemme kanssa. Vaikka periaatteessa haluaisinkin allekirjoittaa lausumasi, meidän on hyvä erottaa mitkä kanavat ovat meille vahingollisia, niin yksilöinä ja yhteiskuntana, ja ehkäistä niiden vaikutuksen kasvua. Tavoitteen tulee toki olla yhteisen luottamuksen vahvistaminen.
@@WebOpettaja kuulin yhden mielestäni hyvin sanotun määritelmän näistä nk.uutiskanavista, että on English nallaa paremmin: "if you don't watch the news, you are uninformed. If you listen to the news, you are misinformed." Niin, että kumpi vai kampi?😏 Onneksi on näitä eri kanavia, podcasteja ja uudempia juttuja, mitä seuraamalla varsinkin laajasti, voi muodostaa oman näkemyksensä maailmasta. 😉
Uutiset eivät aina ole oikeassa, mutta ne ovat tällä hetkellä todennäköisesti se paras tietokanava, mitä meillä on. Ne muut vaihtoehdot ovat merkittävästi huonompia luotettavuudeltaan. Väittäisin, että se prosentti millä vaikkapa Ylen uutiset menee hutiin, on merkittävästi pienempi kun se minkä saa jos seuraa Facebookin, Twitterin tai TikTokin uutissyötettä.
5 วันที่ผ่านมา +5
No nyt tuli täyttä asiaa erittäin tärkeästä asiasta. Some tosiaankin on mainio alusta levittää väärää tietoa. Tykkäyksien vääristely esim. saattaa hyvinkin muuttaa kannanottoa väärään suuntaan.
Olen suht varma, että tiettyjä tubettajia esimerkiksi "ohjataan" oikeaan suuntaan näyttöjä ja reaktioita käyttäen. Esimerkiksi jos tubettajan video on sopivan kriittinen Ukrainaa kohtaan, sille annetaan bottien avulla enemmän näkyvyyttä, näyttöjä ja reaktioita, jolloin tubettajan mainostulot kasvavat. Tämä toki motivoi jatkossa tekemään lisää sisältöä aiheesta.
Täysin totta. Disinformaatio on jotain mihin meidän suomalaisina olisi pitänyt olla varaantuneempia. Meillä on vielä elossa niitä, joille sodan aikaan itärajan takaa kuulutettiin, miten kannattaisi antautua ja näin saisi leipää.
@WebOpettaja Ehkä ero onkin siinä, että kuulutuksista tiesi, mistä sanoma tulee. Nykyään on helpompaa laajamittaisesti puskea kommentteja, joita on vaikea seurata sylttytehtaalle.
Eniten huolettaa myös tekoälyllä (AI) tehtyjä youtubessa olevia jääkarhun pelastamis videoita, joissa annetaan ymmärtää, että jääkarhu pennut voi emon läsnä ollessa ottaa syliin. Todellisessa tilanteessa näin ei kuitenkaan ole 🤔
Tästä tulee mieleen Donald Trump pitelemässä raamattua väärin päin. Tai se kun hän teki omat raamattunsa, missä hän suoraan rikkoi raamatun sanaa: "Älkää lisätkö mitään näihin käskyihin älkääkä poistako niistä mitään."
Ihmisen oma ajattelu on vääristymille altis, eikä tosiaan mikään autuaaksi tekevä asia. Moni on ”ajatellut omilla aivoillaan” ja luulevat maan olevan litteä tai USAn edelliset vaalit varastetut.
@@WebOpettaja Minusta on vaan hyvä käyttää omia aivoja ja ajatella hitaasti en ole laumasielu ja en usko kaikkea mitä jossakin mediassa vaikka sanotaan sellaisenaan.
Halusin tässä keskittyä niihin kätkettyihin kanaviin ja vaikuttamiseen, jota ei heti huomata vaikuttamiseksi. Mutta olen kyllä ihan samaa mieltä, että RT on puhdas disinformaatiotuutti tässä vaiheesa.
Teema ehkä on oikea, mutta väärät esimerkit. Juuri sellaiset, joilla länsimaissa pestään aivoja putinilaisella innolla . Eli sama putinismi, mutta miinusmerikkillä. Ja Venäjällä ymmärretään sen erittäin hyvin.
Väärät esimerkit? Haluatko laajentaa tätä ja ehkä kertoa mitkä ne oikeat esimerkit olisivat? Saatat toki kysyä tätä vilpittömästi, mutta tällaisen Venäjätrolleille tyypillisen virheellisen "ne kans" argumentaation tehtävä on yleensä vain piilottaa sitä todellista ongelmaa jonkinlaisen "kaikki puolet on yhtä pahoja"-väittämien alle ja sivuuttaa se, että se on nimenomaan Putin ja hänen käskyläisensä joiden disinformaatio yrittää järkyttää yhteiskuntiamme ja hajottaa niitä. Länsimaista et löydä samaa ja joudutkin turvautumaan epämääräisyyteen väitteissä.
Ongelma on nyt siinä, että vaikka näissä medioissa on joskus virheitä, ne ovat aikalailla yleisimmin oikeassa olevia medioita. Millä tahansa ne korvaat, päädyt tilanteeseen missä altistut suuremmalle määrälle disinformaatiota.
@WebOpettaja Tietenkin määrällisesti, koska virallinen media suoltaa sitä yhtä valmiiksi räätälöityä katsantokantaa kaikilta kanaviltaan, kun taas somessa mennään laidasta laitaan. Mutta koska kansa on kasvatettu sokeasti luottamaan viralliseen tiedotukseen vaikka sieltä tulisi mitä tahansa lööperiä, sen haittakuorma on paljon vakavampi.
Salaliittoteorioissa on satunnaisesti jotain oikeaakin, mutta enimmäkseen ne ovat lähinnä misinformaatiota tai jopa disinformaatiota. Ne pysyvät harmittomina kunnes niistä tehdään politiikkaa, kuten nyt on tapahtunut.
@@WebOpettaja toki historiassa on ollu salaliittoja mm salamurhia miten kuulit ekan kerran nsa valvonnasta miten reagoit myös edgeen tulee tuo mainosjuttu mikä on chromessa
Huh, onneksi länsimaisilla 3-kirjaimisilla organisaatioilla ei ole ollut viime vuosina eikä vuosikymmeninä mitään projekteja käynnissä ihmisten manipuloimiseen liittyen.
Tätä katsoessani mietin, että kuuntelenko kenties kyvykkäintä manipulaatiota koskaan, vai näkyykö taustalta ja eräissä kohdin vain viattomasti puhujan oma maailmankuva.
Pyrin ottamaan tähän joukon esimerkkejä suht erilaisten kohteiden manipuloinnista disinformaatiolla, esimerkiksi miesasialiike ja feministit, mitkä pitkälti edustavat vastakkaisia näkökantoja nykyisin. Pitäisin tätä suht neutraalina läpikäyntinä aiheesta, mutta kerro toki mikä sitä maailmankuvaa tässä oli?
@@WebOpettajaToki videon aiheena oli digitaalinen ”vaikuttaminen”. Mutta lähinnä kuvaamiesi esimerkkien kautta (woke ja elokapina) mietin, että manspreading feikkitempaus liittyy ihan todelliseen intersektionaaliseen lähestymistapaan ja siinä keskeisessä asemassa olevaan woke-oppiin, johon hurahtaneet aktiivit lietsovat jyrkkiä vastakkainasetteluja syyllistämällä ihmisiä rodun, ihonvärin ja sukupuolen perusteella. Tämä herättää erittäin negatiivisia tunteita jo lukemalla valtamedian uutisotsikoita. Elokapina puolestaan herättää hyvin monissa ihmisissä jopa aggressiota ilman minkäänlaista digitaalista masinointia. Suora uutislähetys tapahtumasta riittää. Mielestäni keskeinen asia olisi tutkia näiden liikkeiden aktiivien ja johtajien kytköksiä esim. Venäjälle. Toki he voivat itse olla masinoinnin uhreja.
Kannattaa ehkä tutustua intersektionaalisuuteen muuta kautta kun lukemalla äärioikeistolähteistä siitä mistä siinä on kyse. Nettiöyhöttäjät ovat tehneet siitä melkoisen peikon nostamalla esiin jotain äärimmäisiä tahoja, jotka usein eivät ole lainkaan vaikutusvaltaisia lähteitä.
@ Ohhoh, en ihan odottanut tuollaista kommenttia, mutta toki kommenttisi paljastaa kaiken oleellisen - kiitos siitä. En siis ollut väärässä intuitioni suhteen. Sanon vain, että sinun (ja oikeasti ihan kaikkien) kannattaa lukea Ari Helon vertaisarvioitu tutkimus intersektionaalisen pseudotieteellisen ”ajattelun”, tarkemmin sanottuna kiihkomielistä uskontoa muistuttavan kultin, luonteesta. Otaksun, että teos ei osoittaudu liian vaikeaksi luettavaksi.
Paljastaa mitä? Tunnen intersektionaalisia feministejä ihan henkilökohtaisesti, ja voin kyllä luvata etteivät he ole kultissa, vaan aikalailla normaaleja ihmisiä.
Tämä sinun video on kyllä melkoista disinformaatiota. Väität, että Elokapina on maksimissaan vähän hidastanut liikennettä. He ovat pysäyttäneet kokonaan liikenteen. Ja varmasti on paljon ihan oikeita suomalaisia ihmisiä, jotka kommentoivat, että heidän päälle pitäisi ajaa. Eivät he niitä kommentteja tosissaan kirjoita eikä kukaan niitä ota tosissaan. Lisäksi suurin osa mielipiteitä jakavista uutisista on tehty ihan taloudellinen voitontavoittelu mielessä eikä sen takia, että joku valtiollinen taho tarkoituksella yrittäisi aiheuttaa sekasortoa.
Liikenteen pysäyttäminen on nimenomaan liikenteen hidastamista. Ja toki suomalaisia on mukana huutamassa kuolemaa tässä, mutta heidän mielipiteitään vahvistetaan idän suunnalta ja niiden näkyvyyttä kasvatetaan. Ja kyllä niitä otetaan vakavissaan, meillä on valitettavan paljon äärioikeistoa, jossa elokapinan kimppuun käyminen on fantasialistalla korkealla.
@@WebOpettaja Kyllä pysäyttäminen ja hidastaminen on eri asioita. Koita vaikka ajaa stop-merkin ohi hitaasti ja kysy poliisilta asiaa, että miten meni. Parhaimmillaan Elokapina on pysäyttänyt liikenteen seitsemäksi päiväksi. Jos yleisesti joka paikassa uutisoidaan, että on pysäytetty, niin tuo sinun mielipiteesi on kyllä aika äärivasemmistolaista totuuden vääristelyä
Klassinen trollitekniikka on keskittyä epäoleelliseen yksityiskohtaan, kuten pysäytettiinkö liikenne vai hidastettiinko sitä, sen sijaan että puhuttaisiin siitä oleellisesta, eli siitä että tappouhkauksien esittäminen tämän takia on täysin överi reaktio.
@@WebOpettaja Itse sinä takerruit siihen kun aloit väittämään, ettei pysäytetty. Eikä kyseessä ole tappouhkaus, vaan ennemminkin yllyttäminen rikokseen, mutta ei kukaan ota vakavasti sellaisia. Toki olisi parempi jos keskusteltaisiin asiallisemmin
Tällä kanavalla on pitkään ollut tietoturvaan liittyviä asioita ja tämä on ehdottomasti osa sitä. En pitäisi disinformaation keinojen paljastamista erityisen poliittisena tekona.
Voisiko hiukan kärjistäen sanoa, että olemme jo hävinneet tämän pelin, totuus on yhä vaikeammin saavutettavissa. Kuva valehtelee jo enemmän kuin tuhat sanaa. Ääntä voidaan imitoida ja kuka tahansa voi esiintyä kenenä tahansa. Me olemme tottuneet luottamaan auktoriteetteihin, uutisiin ja vakuuttavalla äänellä puhuviin poliitikoihin, emme voi enää. Some on jo ottanut paikan tärkeimpänä tiedonvälittäjänä ja somen karismaattiset hahmot ovat korvanneet perinteiset uutistenlukijat. Voi olla että elämme välivaihetta, mutta ilman raskaita toimenpiteitä ja viranomaisten puuttumista, emme todennäköisesti voi luoda tarpeeksi uskottavaa tiedonvälitystä. Sananvapaus on kaikille pyhä, mutta kaikki eivät suhtaudu pyhyyteen samalla vakavuudella. On niitä jotka välittävät väärää informaatiota tietoisesti ja niitä jotka levittävät sitä tietämättään, jopa yhteistä hyvää tarkoittaen. Tavallisella työtätekevällä kansalaisella ei ole mahdollisuutta ja aikaa lähdekriittisyyteen tai edes halua, hän hakee tiedon sieltä mistä on tottunut sen helpoiten saamaan ja omia asenteita vahvistaen. Tietoa on tarjolla liikaa ja jyvien seulominen akanoista lähes mahdotonta. Putinin Venäjä trolliarmeijoineen on helppo kohde, mutta suurempi mielipidevaikuttaja ovat ne kaupalliset alustojen tarjoajat. Meihin vaikutetaan mainonnan avulla eikä kukaan näytä panevan sitä pahakseen. Kaupallisuus tunkee joka paikkaan ja muokkaa ajattelua.
Peli on pitkän tähtäimen ottelu, ja olemme informaation ekosysteemissä tällä hetlellä vähän huonossa asemassa, mutta tällainen "memeettinen sodankäynti" ja ymmärrys siitä kasvaa koko ajan ja on hyvin mahdollista että tilanne alkaa jossain vaiheessa parantua.
Kyllä kaupallisuus häviää silti yhteiskunnan päättäjien valinnalle ja heidän toimilleen. Kun päättäjät myötäilevät Venäjän ja Kiinan muita alistavia toimia, yhteiskunnat palvelevat disinformaation tilaajien etuja.
Yle luonut Venäjä-vihaa? On vaikea sanoa oletko trolli vai vain ruokaillut liian usein salaliittoviihdettä, mutta ymmärräthän että tällainen väite tarvitsee tuekseen oikean lähteen.
Eivät juuri mitään tässä kuvattuun verrattavaa, mutta virheellinen rinnastus halutaan tehdä, että ajatus epäluotettavasta mediasta vahvistuisi. Toisto, yksi menetelmä mistä puhuin.
Se juuri. Täällä kommenteissa on joukko käyttäjiä, joiden mielestä Venäjän disinformaatiosta puhuttaessa pitääkin puhua kaikesta muusta. Klassinen esimerkki juuri siitä miten venäläinen disinfo toimii, derail, derail, derail.
@@WebOpettaja No tämä on paljon isompi ja laajempi asia, kuin vain Venäjän trollaus. Pelkoja hyväksi käyttämällä manipuloidaan ihmisten mieliä ja kaikki maat on tässä mukana. Venäjällä ja Kiinassa sama tapahtuu toisinpäin, pelotellaan länsimailla. Joka maassa ihmiset jaetaan eri leireihin ja riitelemään toisiaan vastaan. Ihmismassa on sitten heikko ja epäyhtenäinen, eivätkä kykene ajamaan yhteisiä etujaan. Pelkoja ja sen aiheuttamaa vihaa käytetään hyväksi ajettaessa tiettyjä päätöksiä läpi kansan keskuudessa.
@@WebOpettaja Kyllä, aiheuttaa joko lamaannusta tai sitten vihaa. Kontrolli on ihan avainsana tässä hommassa. Shokkijutut on ehkä niitä, millä haetaan lamannusta ensin ja siitä se sitten lähtee kohti vihaa. Viha ei ole rohkeutta, vaan pelkoa. Jos ihmistä ajaa viha, hän on pelokas, ei rohkea.
Lamaantuneisuus ja viha, molemmat samasta tunteesta, ehkä viha on jonkin sortin suojelurefleksi, kun se saa sut takaisin toimimaan siitä lamaannuksesta. Että asioille pitää tehdä jotakin. Periaatteessa ei mikään huono asia. Mutta se, että manipuloidaan ihmisiä tämmösiin tiloihin saavuuttaakseen jokin tavoite, niin se ei oo hyvä.
Kyllä osaat sanoa asiat selkeästi.
Tykkään kovasti asiapitoisesta kanavastasi. Kiitos
Mukava kuulla tällaista palautetta! Lisää videoita tulee jatkossakin.
Loistava video. Tätä vaikuttamista havaitsee jatkuvasti ja toimii jollain asteella meihin kaikkiin, vaikka kuinka yrittäisi olla tarkkana lähteiden kanssa. Tämän tyyppisiä tietoiskuja voisi toivoa ihan julkisiltakin tahoilta tai suuremmilta medioilta 👍🏻
Siinähän se on, kun saamme tietoa joka myötäilee ennakkoluulojamme, emme osaa olla kriittisiä. Siihen tämä disinformaatio nojaa.
Propaganda on mielestäni isompi ongelma kuin disinformaatio. Disinformaation voi tunnistaa, mutta propagandaa voi olla todella vaikea erottaa. Yhden propaganda voi olla toisen maailmankuva. Riittävä toisto voi tehdä faktastakin vaarallisen. Kun jotain asiaa toistaa montaa kertaa vahvassa tunnetilassa, voi syntyä vaikutelma, että koko maailma toimii tai ajattelee samalla tavalla. Siksi en mielelläni lue pelkästään yhden mediatalon juttuja. Koskee yhtä lailla myös Yleä ja Hesaria. Yle ja Hesari käyttävät jutuissaan asiantuntijoita, jotka tutkivat netin pimeimpiä syövereitä, ja usein saakin lukea pitkälle meneviä yleistyksiä aiheesta riippumatta. Asiantuntijat voivat olla oikeassa, ja asia täysin aiheellista, mutta vastuu siirtyy siinä vaiheessa kuulijalle, kun aito faktakin voi vahvistaa tai kumota tiettyä maailmankuvaa emotionaalisen latauksen kautta. Ongelma on siinä, että jonkun pitäisi aina tarkistaa myös faktantarkistajan faktat ja maailmankuva.
Disinformaation tunnistaminen ei ole niin helppoa kun ensialkuun luulisi. Toki kaiken maailman Johan Backmanit erottaa disinformaatioksi sokea rottakin, mutta niiden tehtävä onkin antaa meille väärä käsitys siitä millaista disinformaatio on ja valheellinen varmuus omasta kyvystämme erottaa sitä.
Polarisaatio näkyy myös omassa yhteisössäni ennennäkemättömällä- ja huolestuttavalla tavalla. Yhtenäisyyden vaaliminen Suomessa ja Euroopassa on ensiarvoisen tärkeää. Kiitos erittäin hyvästä videosta.
Polarisaatio on vahvasti näkyvillä, siitä olen aivan samaa mieltä. Tällä hetkellä sitä selvästi tehdään radikalisoimalla äärioikeistoa, mutta samalla vakuuttamalla, että vasemmisto olisikin oikeasti se radikalisoitunut osapuoli. Mutta samalla myös vasemmistolle ruokitaan koko ajan juttuja siitä mitä pahaa se äärioikeisto tekee, pitäen yllä tiettyä pelon ja huolen ilmapiiriä.
Hyvä muistutus, näitä erinomaisen tervetulleita opastuksia saisi näinä aikoina tulla enemmän, sen verran eksyksissä ihmiset ovat.
"Algoritmit ovat sääntöjoukko, jonka mukaan sosiaalisen median palveluissa valikoidaan mitä sisältöä meille näytetään tai suositellaan. Näytettävään sisältöön vaikuttaa se, mistä olemme kiinnostuneita ja keiden kanssa olemme yhteydessä. Algoritmit toimivat palvelun tekijän tavoitteiden mukaisesti."
Satunnaisia jauhojen yli lämpenemisiä lukuunottamatta, kaiken karvaisilla Moskovan tiltuilla taitaa olla nykyisin aika helppoa, kiitos kehittyneiden algoritmien. Mitään täydellisiä jauhojen pohjaanpalamisia ei ole vielä havaittu, mutta eiköhän sekin päivä vielä tule 😂
Algoritmit ovat tehneet disinformaation levittämisestä vaivatonta, mikä ei varmasti ole ollut niiden tarkoitus, mutta sivuvaikutus. Nyt käytännössä some tienaa disinformaation tuottamalla pöhinällä, joten näitä alustoja voi pitää osallisina.
Loistava video, mutta harmi kun ne joiden tämä pitäisi nähdä, tuskin katsovat tätä videota! Joskus mietin ja puhuinkin erään kirjaston työntekijän kanssa, että olisi mahtavaa kun esimerkiksi kirjastoissa olisi keskustelutilaisuuksia juurikin yhteistyön ja yhteisen ymmärryksen lisäämiseksi. Tlilaisuudet voisivat käsitellä vaikka politiikkaa, uskontoa, taloutta tai muita vastaavia aiheita. Naamatusten ei ehkä tulisi huudeltua lähellekään samalla tavalla kuin nettikeskusteluissa tai somen kanavilla. Ehkä yhteistyölle löytyisi uusia muotoja, kun ihmiset huomaisivat, ettemme lopulta olekaan kovin erilaisia, vaan useimmilla on aikalailla samanlaiset pelot, toiveet ja unelmat.
Jatkoa vielä kommenttiin, ihmiset eivät tunnu muistavan, että jos keskustelusta poistutaaan vihaisina, niin keskustelu on hävitty molemmin puolin. Keskustelun pitäisi olla argumentointia, omien näkökantojen kriittistäkin arviointia sekä ennen kaikkea toisen argumenttien kuuntelemista ja ihmiseen tutustumista. Keskustelusta on mahdollista siis oppia jotain ja tämä on mielestäni paras tapa aitoon yhteistyöhön ja asioiden hoitamiseen.
Kiitos, mukava kuulla että videoni oli hyvä! Keskustelutilaisuudet eivät välttämättä toimisi, julkiset sellaiset menevät helposti politikoinniksi ja äänekkäin ryhmä ottaisi ne haltuun. Ellei tietysti niihin saataisi oikeaa keskustelun henkeä jotenkin, sellaista missä oikeasti ollaan myös kuuntelemassa eikä vain pätemässä. Se olisi kyllä mukavaa.
@@WebOpettaja Näin voi olla, ehkä olen liian naiivi ja ajattelen, että kasvotusten keskustelun sävy pysyisi rauhallisempana. :)
Toki keskustelu livenä on aina yhden pykälän rauhallisempaa kun nettiväittely, kuitenkin kaikki "yleisön" edessä tehtävä keskustelu tapaa muuttua performatiiviseksi, missä kuuntelemisen sijaan yritetään voittaa.
@@WebOpettaja Asiaa ei helpota sekään, että nykyään televisio-ohjelmiin halutaan saada tunteita ja kipinöintiä. Keskustelemaan otetaan ne aatteiltaan ja vaatteiltain kaikkein höyrypäisimmät fanaatikot, eikä sitä maltillista (ja tylsäksi koettua) yksilöä farkuissa ja kauluspaidassa. Yhteisestä nyökyttelystä ja hymistelystä ei saa meheviä ja myyviä klikkiotsikoita.
Näin se on, että kannattaa olla kriittinen informaatiolle eri medioissa. Maailmanlaajuinen aivopesu on käynnissä.
Erityisen kriittinen informaatiolle sosiaalisessa mediassa, ne varsinaiset mediat ovat pienempi ongelma tällä hetkellä.
Lisää esimerkkejä tästä aiheesta kiitos, hyvä ja informatiivinen video- hyvää opetusmatskua👌
Kiitos! täällä kommenteissa on valtava määrä "entäpä"-kommentoijia, niistä voi ottaa seuraavan oppitunnin siitä millaista tuo vaikuttaminen on.
Harvinaisen hyvää sisältöä suomitubessa. Jos jostain on pakko valittaa, niin esitystapa oli näin pitkälle videolle ehkä karvan verran kuiva. Selkeämpiin osiin jaottelu ja lyhyiden transitiojen laittaminen osioiden välille, jotta kuulija tajuaa helpommin, että nyt vaihtuu osa-aihe, saattaisi auttaa.
Käytin tässä minimalistisempaa esitystapaa tehosteiden suhteen kun yleensä, eli kovia leikkauksia tehosteiden sijaan. Mutta aihepiirien väliin olisi pitänyt jättää pieniä taukoja otsikoineen, se jäi jälkikäteen vähän mokana tuohon.
Erittäin hyvin tehty video 👍
Kiitos! Tämä oli vähän työläämpi kun videoni yleensä, joten mukava saada palautetta siitä.
Todella hyvä video. Selkeästi jäsensit asian.
Kiitos, hienoa kuulla että video avasi asiaa ja antoi perspektiiviä ilmiöön.
Kyllä tuollainen juttu on nähty ja kuultu
Jep, niitä hajaannuksen ääniä on paljon.
Tosi hyvä ja tärkeä video! Kiitos tästä :)
Olkaa hyvä ja kiitos palautteesta! 👍🏻
Ongelmahan on nykyään se, että kun tietoa - oli minkälaista vain - on niin paljon ja vastakkaista, ettei ole helppoa kellekään tietää mikä kanava on edes lähellä oikeata. Se, että samaa viestiä - narratiivia - toistetaan usein, ei tee siitä sen enempää oikeata kuin väärääkään.
Se, mikä tekee tällaisesta mediavaikuttamisesta nykyäaikaisen, on netin käyttö. Aiemmin media vaikutti - esim sodan aikana - sanomalehtien, radion (ja tv:n) kautta, oli yhtä yleistä kuin nyt some kanavat. Aina on ollut sitä vastapuolen haukkumista ja nimittämisestä valehtelijaksi ja ties miksi pedoksi, siinä ei ole uutta ja sitä harrastaa kaikki, varsinkin sotaa käyvät, maat.
USA ja Venäjä ovat varmaan tunnetuimpia tässä? Se, kumpaa mieluummin uskot tai kannatat, on oma asiasi. Kuinka sitten voi väittää, että toinen on väärässä? Se, että hän on eri mieltä sinun kanssasi? Aika heppoinen perustelu, eikö vain?
Koitetaan kuitenkin tulla toimeen yhdessä, oltiin mitä tahansa mieltä, eli kuunneltu ja uskottu jotain kanavaa toisen sijasta. 😉
Disinformaation tavoite on nimenomaan ehkäistä meitä tulemasta toimeen toistemme kanssa. Vaikka periaatteessa haluaisinkin allekirjoittaa lausumasi, meidän on hyvä erottaa mitkä kanavat ovat meille vahingollisia, niin yksilöinä ja yhteiskuntana, ja ehkäistä niiden vaikutuksen kasvua. Tavoitteen tulee toki olla yhteisen luottamuksen vahvistaminen.
@@WebOpettaja kuulin yhden mielestäni hyvin sanotun määritelmän näistä nk.uutiskanavista, että on English nallaa paremmin: "if you don't watch the news, you are uninformed. If you listen to the news, you are misinformed." Niin, että kumpi vai kampi?😏
Onneksi on näitä eri kanavia, podcasteja ja uudempia juttuja, mitä seuraamalla varsinkin laajasti, voi muodostaa oman näkemyksensä maailmasta. 😉
Uutiset eivät aina ole oikeassa, mutta ne ovat tällä hetkellä todennäköisesti se paras tietokanava, mitä meillä on. Ne muut vaihtoehdot ovat merkittävästi huonompia luotettavuudeltaan. Väittäisin, että se prosentti millä vaikkapa Ylen uutiset menee hutiin, on merkittävästi pienempi kun se minkä saa jos seuraa Facebookin, Twitterin tai TikTokin uutissyötettä.
No nyt tuli täyttä asiaa erittäin tärkeästä asiasta. Some tosiaankin on mainio alusta levittää väärää tietoa. Tykkäyksien vääristely esim. saattaa hyvinkin muuttaa kannanottoa väärään suuntaan.
Olen suht varma, että tiettyjä tubettajia esimerkiksi "ohjataan" oikeaan suuntaan näyttöjä ja reaktioita käyttäen. Esimerkiksi jos tubettajan video on sopivan kriittinen Ukrainaa kohtaan, sille annetaan bottien avulla enemmän näkyvyyttä, näyttöjä ja reaktioita, jolloin tubettajan mainostulot kasvavat. Tämä toki motivoi jatkossa tekemään lisää sisältöä aiheesta.
Disinformaation tunnistaminen on merkittävä osa varautumista ja kokonaisturvallisuutta.
Täysin totta. Disinformaatio on jotain mihin meidän suomalaisina olisi pitänyt olla varaantuneempia. Meillä on vielä elossa niitä, joille sodan aikaan itärajan takaa kuulutettiin, miten kannattaisi antautua ja näin saisi leipää.
@WebOpettaja Ehkä ero onkin siinä, että kuulutuksista tiesi, mistä sanoma tulee. Nykyään on helpompaa laajamittaisesti puskea kommentteja, joita on vaikea seurata sylttytehtaalle.
Myöskin totta. Monilla ei ole käsitystä että se "Mirja" ei välttämättä ole Mirja.
Rakastan raivoa ja raivostumista, mutta tahdon raivostua vain aidoille, vilpittömille ihmisille, en trolleille saati boteille. Internet on pilalla.
Tunteet on hyvä varata ihmisille.
Eniten huolettaa myös tekoälyllä (AI) tehtyjä youtubessa olevia jääkarhun pelastamis videoita, joissa annetaan ymmärtää, että jääkarhu pennut voi emon läsnä ollessa ottaa syliin. Todellisessa tilanteessa näin ei kuitenkaan ole 🤔
Se joka karhunpentua edes lähestyy emon ollessa lähellä, huomaa pian tehneensä virheen. Jääkarhun kohdalla tuplavirheen.
Nyt oli hyvä video! Kiitos!
Olkaa hyvä, hienoa että videosta löytyi mielenkiintoista sisältöä!
Matteus: 7,6 Älkää antako pyhää koirille, älkäkä heittäkö helmiä sikojen eteen, etteivät ne tallaisi niitä jalkoihinsa ja kääntyisi ja repisi teitä.
Tästä tulee mieleen Donald Trump pitelemässä raamattua väärin päin. Tai se kun hän teki omat raamattunsa, missä hän suoraan rikkoi raamatun sanaa: "Älkää lisätkö mitään näihin käskyihin älkääkä poistako niistä mitään."
Älyn käyttökin on sallittua. Itse en en noihin haksahda koska ajattelen ajattelusysteemi kakkosen mukaan eli hitaasti ja harkitsevasti.
Askeleen ottaminen taaksepäin on aina hyvä veto.
Ihmisen oma ajattelu on vääristymille altis, eikä tosiaan mikään autuaaksi tekevä asia. Moni on ”ajatellut omilla aivoillaan” ja luulevat maan olevan litteä tai USAn edelliset vaalit varastetut.
Harva on näihin omilla aivoillaan päätynyt, vaan pikemminkin muiden ajatuksia lukemalla.
@@WebOpettaja Minusta on vaan hyvä käyttää omia aivoja ja ajatella hitaasti en ole laumasielu ja en usko kaikkea mitä jossakin mediassa vaikka sanotaan sellaisenaan.
Olen itsekin suht krooninen vastarannan kiiski, mikä itseasiassa on yksi portti näihin salaliittoteorioihin.
Selkeä esitys Venäjän tavasta vastakkainasettelun lisäämiseksi. RT televiokanavankin olisi voinut mainita disinformaatiota tuottavana tahona.
Halusin tässä keskittyä niihin kätkettyihin kanaviin ja vaikuttamiseen, jota ei heti huomata vaikuttamiseksi. Mutta olen kyllä ihan samaa mieltä, että RT on puhdas disinformaatiotuutti tässä vaiheesa.
Teema ehkä on oikea, mutta väärät esimerkit. Juuri sellaiset, joilla länsimaissa pestään aivoja putinilaisella innolla . Eli sama putinismi, mutta miinusmerikkillä. Ja Venäjällä ymmärretään sen erittäin hyvin.
Väärät esimerkit? Haluatko laajentaa tätä ja ehkä kertoa mitkä ne oikeat esimerkit olisivat? Saatat toki kysyä tätä vilpittömästi, mutta tällaisen Venäjätrolleille tyypillisen virheellisen "ne kans" argumentaation tehtävä on yleensä vain piilottaa sitä todellista ongelmaa jonkinlaisen "kaikki puolet on yhtä pahoja"-väittämien alle ja sivuuttaa se, että se on nimenomaan Putin ja hänen käskyläisensä joiden disinformaatio yrittää järkyttää yhteiskuntiamme ja hajottaa niitä. Länsimaista et löydä samaa ja joudutkin turvautumaan epämääräisyyteen väitteissä.
Esimerkit olivat juuti oikat ja selkeät. Nämä on myös laajasti tunnettuja ja juuri Disinformaatioksi varmistettuja. 👍
Hyvä kuulla, että esimerkit olivat muillekin valaisevia!
Asterix ja Riidankylväjä on mainio tapa alkaa opettamaan tätä asiaa perheen pienimmille.
Erittäin hyvä lähdeteos ja hyvä sarjakuva, Asterixia pystyy lukea aikuisenakin.
Paljolta disinformaatiolta säästyy kun ei seuraa Ylen tarjontaa ,Hesaria ja muita roskalehtiä.
Jos ne korvaa sosiaalisella medialla ja Internetillä, korvaat pienen määrän misinformaatiota valtavalla määrällä disinformaatiota.
Totesin tässä nyt vain että mainittujen valemedioiden seuraamatta jättäminen pitää mielialan paljon korkeammalla.Kannattaa ihan itsekin kokeilla.
Ongelma on nyt siinä, että vaikka näissä medioissa on joskus virheitä, ne ovat aikalailla yleisimmin oikeassa olevia medioita. Millä tahansa ne korvaat, päädyt tilanteeseen missä altistut suuremmalle määrälle disinformaatiota.
Hyvin kuvaat mediapoolin ulosantia.
Mediassa on huomattavasti vähemmän disinformaatiota kun somessa.
@WebOpettaja Tietenkin määrällisesti, koska virallinen media suoltaa sitä yhtä valmiiksi räätälöityä katsantokantaa kaikilta kanaviltaan, kun taas somessa mennään laidasta laitaan. Mutta koska kansa on kasvatettu sokeasti luottamaan viralliseen tiedotukseen vaikka sieltä tulisi mitä tahansa lööperiä, sen haittakuorma on paljon vakavampi.
Väittäisin että määrällisesti ja prosentuaalisesti.
tossa puhuttiin onk osalaliittoteorioissa mitään hyvää mikä on sun näkemys th-cam.com/video/7g53ch_wfJg/w-d-xo.html
Salaliittoteorioissa on satunnaisesti jotain oikeaakin, mutta enimmäkseen ne ovat lähinnä misinformaatiota tai jopa disinformaatiota. Ne pysyvät harmittomina kunnes niistä tehdään politiikkaa, kuten nyt on tapahtunut.
@@WebOpettaja toki historiassa on ollu salaliittoja mm salamurhia miten kuulit ekan kerran nsa valvonnasta miten reagoit myös edgeen tulee tuo mainosjuttu mikä on chromessa
Jep niin tulee, siksi suosittelen muita selaimia tällä hetkellä.
Huh, onneksi länsimaisilla 3-kirjaimisilla organisaatioilla ei ole ollut viime vuosina eikä vuosikymmeninä mitään projekteja käynnissä ihmisten manipuloimiseen liittyen.
Mikä argumentti tämä oikein on? Emme voi puhua Venäläisestä disinformaatiosta, koska maailmalla on ehkä josain muunkinlaista disinformaatiota?
@@WebOpettaja se oli sellainen tyylipuhdas whataboutismi
Just sitä, klassinen derail-tekniikka jolla keskustelua voi näppärästi jumittaa, lisäämättä siihen mitään oleellista.
Vladimir, korkki kiinni ja nukkumaan
Vodka ei koskaan lopu trollitehtaalla.
Tätä katsoessani mietin, että kuuntelenko kenties kyvykkäintä manipulaatiota koskaan, vai näkyykö taustalta ja eräissä kohdin vain viattomasti puhujan oma maailmankuva.
Pyrin ottamaan tähän joukon esimerkkejä suht erilaisten kohteiden manipuloinnista disinformaatiolla, esimerkiksi miesasialiike ja feministit, mitkä pitkälti edustavat vastakkaisia näkökantoja nykyisin. Pitäisin tätä suht neutraalina läpikäyntinä aiheesta, mutta kerro toki mikä sitä maailmankuvaa tässä oli?
@@WebOpettajaToki videon aiheena oli digitaalinen ”vaikuttaminen”. Mutta lähinnä kuvaamiesi esimerkkien kautta (woke ja elokapina) mietin, että manspreading feikkitempaus liittyy ihan todelliseen intersektionaaliseen lähestymistapaan ja siinä keskeisessä asemassa olevaan woke-oppiin, johon hurahtaneet aktiivit lietsovat jyrkkiä vastakkainasetteluja syyllistämällä ihmisiä rodun, ihonvärin ja sukupuolen perusteella. Tämä herättää erittäin negatiivisia tunteita jo lukemalla valtamedian uutisotsikoita. Elokapina puolestaan herättää hyvin monissa ihmisissä jopa aggressiota ilman minkäänlaista digitaalista masinointia. Suora uutislähetys tapahtumasta riittää. Mielestäni keskeinen asia olisi tutkia näiden liikkeiden aktiivien ja johtajien kytköksiä esim. Venäjälle. Toki he voivat itse olla masinoinnin uhreja.
Kannattaa ehkä tutustua intersektionaalisuuteen muuta kautta kun lukemalla äärioikeistolähteistä siitä mistä siinä on kyse. Nettiöyhöttäjät ovat tehneet siitä melkoisen peikon nostamalla esiin jotain äärimmäisiä tahoja, jotka usein eivät ole lainkaan vaikutusvaltaisia lähteitä.
@ Ohhoh, en ihan odottanut tuollaista kommenttia, mutta toki kommenttisi paljastaa kaiken oleellisen - kiitos siitä. En siis ollut väärässä intuitioni suhteen. Sanon vain, että sinun (ja oikeasti ihan kaikkien) kannattaa lukea Ari Helon vertaisarvioitu tutkimus intersektionaalisen pseudotieteellisen ”ajattelun”, tarkemmin sanottuna kiihkomielistä uskontoa muistuttavan kultin, luonteesta. Otaksun, että teos ei osoittaudu liian vaikeaksi luettavaksi.
Paljastaa mitä? Tunnen intersektionaalisia feministejä ihan henkilökohtaisesti, ja voin kyllä luvata etteivät he ole kultissa, vaan aikalailla normaaleja ihmisiä.
Tämä sinun video on kyllä melkoista disinformaatiota. Väität, että Elokapina on maksimissaan vähän hidastanut liikennettä. He ovat pysäyttäneet kokonaan liikenteen. Ja varmasti on paljon ihan oikeita suomalaisia ihmisiä, jotka kommentoivat, että heidän päälle pitäisi ajaa. Eivät he niitä kommentteja tosissaan kirjoita eikä kukaan niitä ota tosissaan.
Lisäksi suurin osa mielipiteitä jakavista uutisista on tehty ihan taloudellinen voitontavoittelu mielessä eikä sen takia, että joku valtiollinen taho tarkoituksella yrittäisi aiheuttaa sekasortoa.
Liikenteen pysäyttäminen on nimenomaan liikenteen hidastamista. Ja toki suomalaisia on mukana huutamassa kuolemaa tässä, mutta heidän mielipiteitään vahvistetaan idän suunnalta ja niiden näkyvyyttä kasvatetaan. Ja kyllä niitä otetaan vakavissaan, meillä on valitettavan paljon äärioikeistoa, jossa elokapinan kimppuun käyminen on fantasialistalla korkealla.
@@WebOpettaja Kyllä pysäyttäminen ja hidastaminen on eri asioita. Koita vaikka ajaa stop-merkin ohi hitaasti ja kysy poliisilta asiaa, että miten meni. Parhaimmillaan Elokapina on pysäyttänyt liikenteen seitsemäksi päiväksi. Jos yleisesti joka paikassa uutisoidaan, että on pysäytetty, niin tuo sinun mielipiteesi on kyllä aika äärivasemmistolaista totuuden vääristelyä
Klassinen trollitekniikka on keskittyä epäoleelliseen yksityiskohtaan, kuten pysäytettiinkö liikenne vai hidastettiinko sitä, sen sijaan että puhuttaisiin siitä oleellisesta, eli siitä että tappouhkauksien esittäminen tämän takia on täysin överi reaktio.
@@WebOpettaja Itse sinä takerruit siihen kun aloit väittämään, ettei pysäytetty. Eikä kyseessä ole tappouhkaus, vaan ennemminkin yllyttäminen rikokseen, mutta ei kukaan ota vakavasti sellaisia. Toki olisi parempi jos keskusteltaisiin asiallisemmin
@@WebOpettaja Suosittelen muuten sinulle videota "Why Smart People Believe Stupid Things". Löytyy After Skool -kanavalta
Sulla oli ihan hyvä informatiivinen kanava. Harmi, että homma meni poliittiseksi. 👎
Tällä kanavalla on pitkään ollut tietoturvaan liittyviä asioita ja tämä on ehdottomasti osa sitä. En pitäisi disinformaation keinojen paljastamista erityisen poliittisena tekona.
Voisiko hiukan kärjistäen sanoa, että olemme jo hävinneet tämän pelin, totuus on yhä vaikeammin saavutettavissa. Kuva valehtelee jo enemmän kuin tuhat sanaa. Ääntä voidaan imitoida ja kuka tahansa voi esiintyä kenenä tahansa. Me olemme tottuneet luottamaan auktoriteetteihin, uutisiin ja vakuuttavalla äänellä puhuviin poliitikoihin, emme voi enää. Some on jo ottanut paikan tärkeimpänä tiedonvälittäjänä ja somen karismaattiset hahmot ovat korvanneet perinteiset uutistenlukijat.
Voi olla että elämme välivaihetta, mutta ilman raskaita toimenpiteitä ja viranomaisten puuttumista, emme todennäköisesti voi luoda tarpeeksi uskottavaa tiedonvälitystä. Sananvapaus on kaikille pyhä, mutta kaikki eivät suhtaudu pyhyyteen samalla vakavuudella. On niitä jotka välittävät väärää informaatiota tietoisesti ja niitä jotka levittävät sitä tietämättään, jopa yhteistä hyvää tarkoittaen. Tavallisella työtätekevällä kansalaisella ei ole mahdollisuutta ja aikaa lähdekriittisyyteen tai edes halua, hän hakee tiedon sieltä mistä on tottunut sen helpoiten saamaan ja omia asenteita vahvistaen. Tietoa on tarjolla liikaa ja jyvien seulominen akanoista lähes mahdotonta.
Putinin Venäjä trolliarmeijoineen on helppo kohde, mutta suurempi mielipidevaikuttaja ovat ne kaupalliset alustojen tarjoajat. Meihin vaikutetaan mainonnan avulla eikä kukaan näytä panevan sitä pahakseen. Kaupallisuus tunkee joka paikkaan ja muokkaa ajattelua.
Peli on pitkän tähtäimen ottelu, ja olemme informaation ekosysteemissä tällä hetlellä vähän huonossa asemassa, mutta tällainen "memeettinen sodankäynti" ja ymmärrys siitä kasvaa koko ajan ja on hyvin mahdollista että tilanne alkaa jossain vaiheessa parantua.
Kyllä kaupallisuus häviää silti yhteiskunnan päättäjien valinnalle ja heidän toimilleen. Kun päättäjät myötäilevät Venäjän ja Kiinan muita alistavia toimia, yhteiskunnat palvelevat disinformaation tilaajien etuja.
En sanoisi päättäjiemme myötäilevän näitä tahoja tällä hetkellä laisinkaan, mitä nyt joku Ano Turtiainen jos jätetään laskuista.
Ei pärjää alkuunkaan Ylen Venäjä vihan luonti tarinoille.
Yle luonut Venäjä-vihaa? On vaikea sanoa oletko trolli vai vain ruokaillut liian usein salaliittoviihdettä, mutta ymmärräthän että tällainen väite tarvitsee tuekseen oikean lähteen.
@@itapellepaiva2084 ok
@@WebOpettaja Omat pienet korvat.
Ok.
Sori mutta venäjä kyllä ihan itse taitaa vihan lietsonnan omaa valtiotaan kohtaan.
Teeppä video cnn kanavan vaikuttamisestä tai ylen hommista jos vaikka ne ei olekaan ihan kaikki totta 😂
Toki, heti kun aloittavat systemaattisen kampanjan länsimaiden hajottamiseksi.
Millaista informaatiovaikuttamista mainitsemasi uutistalot harrastavat?
Eivät juuri mitään tässä kuvattuun verrattavaa, mutta virheellinen rinnastus halutaan tehdä, että ajatus epäluotettavasta mediasta vahvistuisi. Toisto, yksi menetelmä mistä puhuin.
#whataboutismi
Se juuri. Täällä kommenteissa on joukko käyttäjiä, joiden mielestä Venäjän disinformaatiosta puhuttaessa pitääkin puhua kaikesta muusta. Klassinen esimerkki juuri siitä miten venäläinen disinfo toimii, derail, derail, derail.
Nyt ollaan täysin pihalla, eikä ymmärretä yhtään, mistä on kyse.
Voit toki kertoa missä asiassa tässä ollaan pihalla?
@@WebOpettaja No tämä on paljon isompi ja laajempi asia, kuin vain Venäjän trollaus. Pelkoja hyväksi käyttämällä manipuloidaan ihmisten mieliä ja kaikki maat on tässä mukana. Venäjällä ja Kiinassa sama tapahtuu toisinpäin, pelotellaan länsimailla. Joka maassa ihmiset jaetaan eri leireihin ja riitelemään toisiaan vastaan. Ihmismassa on sitten heikko ja epäyhtenäinen, eivätkä kykene ajamaan yhteisiä etujaan. Pelkoja ja sen aiheuttamaa vihaa käytetään hyväksi ajettaessa tiettyjä päätöksiä läpi kansan keskuudessa.
Pelko on yksi kontrollin väline, se on täysin totta.
@@WebOpettaja Kyllä, aiheuttaa joko lamaannusta tai sitten vihaa. Kontrolli on ihan avainsana tässä hommassa. Shokkijutut on ehkä niitä, millä haetaan lamannusta ensin ja siitä se sitten lähtee kohti vihaa. Viha ei ole rohkeutta, vaan pelkoa. Jos ihmistä ajaa viha, hän on pelokas, ei rohkea.
Lamaantuneisuus ja viha, molemmat samasta tunteesta, ehkä viha on jonkin sortin suojelurefleksi, kun se saa sut takaisin toimimaan siitä lamaannuksesta. Että asioille pitää tehdä jotakin. Periaatteessa ei mikään huono asia. Mutta se, että manipuloidaan ihmisiä tämmösiin tiloihin saavuuttaakseen jokin tavoite, niin se ei oo hyvä.