Suomen Suuret nälkävuodet 1866 - 1868

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 24 มี.ค. 2023
  • #nälänhätä #historia #Suomi
    Suomen Suuriruhtinaskuntaa kohtasi nälkäkatastrofi 1866 - 1868. Kuolleita oli ainakin 200 000. Syksyä 1866 edelsi kylmä kevät ja lyhyt kesä mutta siitä olisi ehkä selvitty jos aiemmat vuodet olisivat olleet parempia. Krimin sodan jälkeen vuosi toisensa jälkeen tuotti huonoja satoja ja varastot olivat tyhjiä. Mitä teki senaatti ja miten Suurina nälkävuosina tunnettua nälänhätää hoidettiin? Tässä They Talk Suomen jaksossa perehdymme aiheeseen.
    ► TILAA KANAVA: / @theytalksuomi
    Lukusuositus:
    ►Tutkimus: Suomen suuria nälkävuosia ei selitä pelkkä halla
    yle.fi/a/3-8877708
    ►Nälkävuodet 1866-1868 Kuortaneella ja lähitienoilla
    asiakas.kotisivukone.com/file...
    ►Suomen 1860-luvun nälkäkatastrofi - syitä ja seurauksia
    www.duodecimlehti.fi/duo10652
    ►Suomen nälkävuodet - kolmiosainen radiosarja nälkävuosista 1866-1868
    yle.fi/aihe/artikkeli/2019/03...
    Katso myös mielenkiintoinen:
    ► STRIKE THE TRUTH
    Website: www.strikethetruth.com
    Instagram: / strikethetruth
    They Talk Suomi sosiaalisessa mediassa:
    ►INSTAGRAM: / theytalksuomi
    ►TWITTER: @TheyTalkSuomi
    Theme:
    "The Last Day" by Midnight Danger
    • Midnight Danger - The...
    Background theme:
    Mystery - HolFix
    FAIR USE NOTICE. They Talk's videos might contain copyrighted material, the use of which may not always be specifically authorized by the copyright owner. In these kind of cases, the material is displayed for commentary and educational purposes. We believe this constitutes a 'fair use' of any such copyrighted material as provided for in section 107 of the US Copyright Law. If you wish to use copyrighted material from this video for purposes of your own, you must obtain permission from the copyright owner.

ความคิดเห็น • 92

  • @teemumarjusaari3237
    @teemumarjusaari3237 2 หลายเดือนก่อน +4

    Isoisä kertoi perimätietona kulkeneita tarinoita nälkävuosilta. Esivanhempien talossa oli silloin eletty täysin karjan turvin, heinää niitetty niille soilta ja vesistöjen rannoilta. Kunta oli järjestänyt hädänalaisille nälkäriihen, jossa velliä keitettiin, kolmasosa pitäjän asukkaista kuoli. Esivanhempien taloon oli sijoitettu kunnasta hädänalaisia kuokkimaan kiviseen kankaaseen peltoa, se ei ollut niin hallanarkaa, ja siitä saatiin ruista. Sylinmitan kanttiinsa päivässä kuokkivat ja illalla saivat talossa keittoruoan. Ilman lehmiä olisi täälläkin kuoltu nälkään.

  • @user-hs8ji1ib7q
    @user-hs8ji1ib7q 2 หลายเดือนก่อน +4

    Kiitos paljon !

  • @toroling2243
    @toroling2243 ปีที่แล้ว +6

    Olet hyvä historian kertoja ja sinulla näyttää olevan todellinen tunteminen 😀🙏

    • @TheyTalkSuomi
      @TheyTalkSuomi  ปีที่แล้ว +2

      Kiitoksia paljon. Historia on iso kiinnostuksen kohde ja tulee luettua paljon historiaa ja siihen liittyviä juttuja. Sitä kautta heräsi ajatus alkaa tiivistämään osasta jaksoja =)

  • @PopeyeSailor-tp7im
    @PopeyeSailor-tp7im 2 หลายเดือนก่อน +3

    1800 luvun nälkävuosista olen kuullut ja lukenut kirkonkirjoista kun tein sukututkimusta. Silloin ihmisiä kuoli kuin kärpäsiä pakkasella, lapsia, nuoria, vanhuksia ja eräs 100 vuotiaskin meni. Ei niistä vuosista ollut kuin alle 80 vuotta kun synnyin. Katoon saattoi olla syynä myös viljalajikkeet, nykyään viljan korsi on paljon lyhyempi eikä se enää lakoa helposti. Katovuosiakaan ei nykyisin ole niin kuin oli vielä 50 luvulla. Maatalouden alasajoa vaativien kannattaisi muistaa ettei Suomi olo omavaraisesti pystynyt ruokkimaan edes pari miljoonaa pienempää väestöä joka vuosi.

  • @kirsienckelman2892
    @kirsienckelman2892 ปีที่แล้ว +17

    Sukututkimuksen yhteydessä on tullut tutustuttua pintapuolisesti myös tähän asiaan. Omassakin suvussa oli paljon kuolleita tuohon aikaan, eräänkin perheen 8 lapsesta aikuiseksi selvisi vain 2. Myös toinen vanhemmista kuoli tuolloin.

    • @roope8187
      @roope8187 ปีที่แล้ว +7

      kun oot tehny sukututkimusta ni oot myös varmaa huomannu että vähän on syntyvyys laskenu 50 vuoden aikana :D ite huomasin sen ku lähes jokasella mun isoisästä ylöspäin oli joku 10 sisarusta vaikka osa kyllä kuoli nuorena mutta olipa silti:D mun isoisoäidillä oli 13 sisarusta, 8 selvisi elossa siten että kerkesivät tekemään jälkipolvia

    • @kirsienckelman2892
      @kirsienckelman2892 ปีที่แล้ว +5

      ​@@roope8187 Meillä kantaisä suntyny v.1712. Hällä oli ensimmäisen vaimon kanssa 10 lasta ja toisen vaimon kanssa 4 lasta. Heistä selvisi aikuisikään 6. Suurin osa kuolleista menehtyi alle 1v. iässä.

  • @ilmokangas9551
    @ilmokangas9551 ปีที่แล้ว +12

    Kiitos taas hyvästä videosta👍 hyvä aihe ja selkeää kerrontaa,näitä on mukava katsoa..ja lopussa aina kylmätväreet🥶😅👍

    • @TheyTalkSuomi
      @TheyTalkSuomi  ปีที่แล้ว +5

      Kiitos! Mukavaa kuulla, että juttu maistui. Koin, että aihe on unohtunut meiltä suomalaisilta. Loppubiisi on muuten todella kova 👍

  • @pahis1248
    @pahis1248 ปีที่แล้ว +6

    Tämä on mahdollisesti suuri tekijä hyvinvointiyhteiskunnan kehittymiseen. Suurin voimavara Suomessa on se, että hyvin harvat ihmiset haluavati oikeasti pahaa toiselle ihmiselle. imho

  • @nakseli
    @nakseli ปีที่แล้ว +10

    Kiitos videosta! Muutama tullut vastaan viime aikoina, hyviä aiheita ja selkeästi käytetty aikaa. Sitä tosin toivoisin, että olisit itsekin ihan fullscreeninä, jotenkin hankala pikkukuvasta katsoa. Muuten jatka samaan malliin 🙏

    • @TheyTalkSuomi
      @TheyTalkSuomi  ปีที่แล้ว +5

      Kiitos paljon! Todella mukava kuulla, että aiheet ovat kiinnostavia. Toistaiseksi omasta kiinnostuksesta nämä ovat tänne valikoituneet. Pitää hieman tsekkailla tuota ruutuhommaa. Kehitysideoita on aina hyvä saada. 👍

  • @jamppafin22
    @jamppafin22 ปีที่แล้ว +6

    Hyvä video kiitos! 👍 Olen lukennut suomen nälänhädästä ennen suomen itsenäistymistä.

    • @TheyTalkSuomi
      @TheyTalkSuomi  ปีที่แล้ว +2

      Kiitos! Muistan itsekin lukeneeni mutta jotenkin on jäänyt olo ettei tästä paljon ole puhuttu. Tai ei ainakan kovin syvällisesti.

  • @heskaaheskaa1709
    @heskaaheskaa1709 ปีที่แล้ว +4

    Löysin sun kanavan ja videot vahingossa. Todella hyvää kontenttia 👍🏻

    • @TheyTalkSuomi
      @TheyTalkSuomi  ปีที่แล้ว +1

      Tämähän oli varsin positiivinen vahinko. Kiitoksia!

  • @artopeltomaki1955
    @artopeltomaki1955 ปีที่แล้ว +27

    Silloin opittiin että heinänsyöjät (lehmät) selviävät huonoissakin olosuhteissa

    • @janikemppainen2679
      @janikemppainen2679 ปีที่แล้ว +3

      Mut nehän pieree niin että täällä paistutaan hengiltä.

    • @jarikinnunen1718
      @jarikinnunen1718 9 หลายเดือนก่อน

      Karjalasta tosin on mainintoja ihmisulosteiden syöttämisestä talvisin lehmille, keitettyinä. Proteiinin syöttämisestä seurasi hullunlehmäntauti, kun teurasjätteitä syöttivät. Pelkällä heinällä ei mikään eläin selviä.

  • @MrBanaanipommi
    @MrBanaanipommi ปีที่แล้ว +5

    oli hyvä video jälleen! onhan tuo aina sillontällön käyny mielessä noi nälkävuodet ja pettuleipä yms mut kaikkee en toki tienny :)

    • @TheyTalkSuomi
      @TheyTalkSuomi  ปีที่แล้ว +1

      Kiitoksia. Itselle palautui tämä aihe mieleen alkuvuodesta ja tiesin silloin, että tästä on tehtävä jakso. Pettuleipä esiintyy useissa tarinoissa kansakuntamme historiassa ja varsinkin nälkävuosien aikana "petäjäisellä" oli korostunut merkitys.

  • @The_Jzoli
    @The_Jzoli ปีที่แล้ว +7

    Yle Areenasta löytyy hyvä podcast sarja tästä jossa käydään läpi päiväkirjamuodossa yhden henkilön kokemus näistä vuosista. Sarjan nimi on "Pietari Päivärinta: Pikakuvia 1867 katovuodesta ja sen seurauksista".

    • @TheyTalkSuomi
      @TheyTalkSuomi  ปีที่แล้ว +2

      Kiitoksia erinomaisesta vinkistä. Pitää käydä kuuntelemassa!

  • @maunovaisanen7794
    @maunovaisanen7794 6 หลายเดือนก่อน +1

    Ukkini Aapeli syntyi 1861. Nälkävuosina hän oli 5-7 vuotias lapsi, sairastui lavantautiin, tukka lähti ja laitettiin jo porstuaan vietäväksi kirkkomaahan. Selvisi ja syntyi 13 lasta vuosina 1980-1914, isäni oli nuorin. Hätäaputyönä rakennettiin mm Nerkoon kanava Lapinlahdella.

  • @joukoaittakari3358
    @joukoaittakari3358 ปีที่แล้ว +5

    Hyvä video! Olen kuitenkin sitä mieltä ettei kaikkea voi pelastaa ja olen itse luokkaa joka olisi kuollut tuolloin nälkään. Pitää muistaa luonnon valinta. Valitettavasti joku Marin pääsee väliin.

  • @Miko19691
    @Miko19691 ปีที่แล้ว +8

    Jälleen hyvä video. Kiitos. Erään arvion mukaan, jos väestömäärä ja kuolleet otettaan vertailuun, niin Suomi kärsi suhteessa enemmän, kun Irlanti.

    • @TheyTalkSuomi
      @TheyTalkSuomi  ปีที่แล้ว +1

      Olen kuullut vstaavia arvioita. Varmaa on, että katastrofi oli merkittävä kansakuntamme historiassa.

    • @markonikula2611
      @markonikula2611 10 หลายเดือนก่อน

      Seitsemän nälänhätävuoden aikana Irlannin väkiluku putosi 8 miljoonasta 5 miljoonaan. Miljoona ihmistä menehtyi nälkään ja tauteihin ja kaksi miljoonaa muutti siirtolaisiksi Englantiin, Australiaan, Yhdysvaltoihin ja muihin maihin.

  • @pasipylkkonen6199
    @pasipylkkonen6199 ปีที่แล้ว +5

    Yle areena, radio, Kannatta käydä siellä. Aika rankkaa aineistoa löytyy pikkujääkausi nimisestä ohjelmasta. Pahimmillaan syötiin perheenjäseniä, juu ollut oikeesti ko via aikoja. Nykyisin miljonäärit ruikuttaa kuinka on kurjaa ja köyhä. Tutustukaa hyvät ihmiset yle areenan radion puoleen, siellä kertojatkin on aikalailla perillä asioista. Ihan hyvä jos tällaiset pikku koosteet saa ihmiset kiinnostumaan tästäkin aiheesta.

    • @TheyTalkSuomi
      @TheyTalkSuomi  ปีที่แล้ว +1

      Erinomainen suositus. "Suomen nälkävuodet - kolmiosainen radiosarja nälkävuosista 1866-1868". Tämän linkki löytyy videomme kuvauksesta.

  • @user-hs8ji1ib7q
    @user-hs8ji1ib7q 2 หลายเดือนก่อน +3

    Kyllä minun vanhemmat kertoi nälkä vuosista. Isän ja äidin vanhemmat kertoi minun vanhemmille.

  • @blacksmith88
    @blacksmith88 ปีที่แล้ว +8

    Silti meidän pitäisi pyrkiä kohti noita 1866 karmeita lämpötiloja. 🙄
    Nykyisestä +5C keskilämpötilasta 1,5C astetta alaspäin, +3,5C keskilämpötilaan.

  • @TFILT
    @TFILT ปีที่แล้ว +8

    Sivistävää tiedettä! Nälkävuosista on tullut ainakin suvun kautta kuultua! Toki kouluaikoinakin varmaan käytiin läpi, mutta siihen aikaan historia ei ehkä kiinnostanut niin paljon kuin nykyisin. Vielä toisen maalimansodankin molemmin puolin oli sen tason vähävaraisuutta olemassa, minkä jäljet ainakin henkisellä tasolla ovat edelleen havaittavissa. Toivottavasti vastaavia aikoja ei tarvitsisi enää kokea! Nykyajan kriisit eivät välttämättä ole mitään verrattuna aiempien vuosikymmenten ja vuosisatojen kriiseihin, mutta kaikkeen mahdolliseen on tietysti hyvä osata varautua mahdollisuuksien mukaan.
    Videota katsellessa tuli mieleen Onni Happosen tapaus, joka jätti vuosikymmenten jäljen paikallisten keskuuteen. Voisikohan siinä olla ainesta videoksi? Ei vanhene koskaan -sarja käsitteli sitä erikoispitkässä jaksossa, mutta ehkä tietyntapainen päivitetty video voisi olla kiinnostava. Myös Inga Myllärin kohtalo oli varsin kauhea, mutta en tiedä sopiiko minkä verran kanavan tyyliin.

    • @TheyTalkSuomi
      @TheyTalkSuomi  ปีที่แล้ว +3

      Totta puhut. Menneiden aikoje katastrofit olisi meidän kaikkien hyvä muistaa. Antaa perspektiiviä nykyajan suomalaisten koettelemuksiin. En tietenkään halua vähätellä niitäkään. Tuo Happonen on hämärästi mielessä. Pitääkin käydä virkistämässä muistia sen suhteen. Mielenkiintoisia aiheehdotuksia on hyvä tutkia jos tosiaan päätyvät vaikka jaksojen aiheiksi. Myllärin keissin muistan varsin hyvin. Kerrassaan kammottava tapaus jossa syylliset pääsivät todella helpolla.
      Kanavan aiheet liittynevät historiaamme ja kansanuskoon ja myytteihin. Kyllä historialliset rikostaoauksetkin niiden joukkoon varmaan sopivat. Tulossa on esimerkiksi jakso Helsingin Noitapiiristä ja Tattarisuon ruumiinosien löydöistä 1930-luvulla.

    • @TFILT
      @TFILT 10 หลายเดือนก่อน +1

      Onni Happosen tapauksesta tulikin eilen 93 vuotta täyteen. Häkellyttävää kun niin karseat asiat olivat niin arkipäivää vielä alle sata vuotta sitten! Toivottavasti vastaavia ei enää tapahtuisi.

  • @helivakimies-do9hw
    @helivakimies-do9hw 14 วันที่ผ่านมา +1

    Ruotsi ei paljon välittänyt siitä mitä Itämaassa tapahtui,hyvä esimerkki on Hailuodon kammottava Venäläisten hyökkäys pakenevia suomalaisia kohtaan,eipä tulleet ruotsalaiseet apuun,Tästähän kertoo Teemu Keskisarja loistavassa sarjassaan Pimeä historia,ja pimeähän se kyllä oli!Mitenkähän me nyt kestäisimme sen? Luultavasti jotenkin,ihminen on selvityjä,aina kyllä jotain keinoja löytyy,ihminen on aika kekseliäs olento kun henkiinjäämisestä on kysymys!

    • @TheyTalkSuomi
      @TheyTalkSuomi  10 วันที่ผ่านมา

      Isonvihan aikana suomalaiset jätettiin venäläisten käsiin. Hirmuteot olivat järkyttäviä. Hailuoto mukaanlukien. Pimeä historia oli kyllä hyvä sarja.

  • @I.A.M.84
    @I.A.M.84 ปีที่แล้ว +2

    Tekaseppa video 1800 luvun great resetistä ja mutasateista. Kiitos jo etukäteen

    • @TheyTalkSuomi
      @TheyTalkSuomi  ปีที่แล้ว

      No nyt ei ainakaan aiheet kuulosta tutulta 😅

  • @henhute6
    @henhute6 ปีที่แล้ว +4

    Tässähän on mahdollisuus kysellä sotakorvauksia Iso-Britannialta jossain vaiheessa.

  • @rokkimies999
    @rokkimies999 2 หลายเดือนก่อน +3

    Vuosina 1695 - 1697 koettiin vielä pahempi nälkäkatastrofi, silloin kuoli nälkäkatastrofiin 100000 - 140000 ihmistä.

  • @jarikinnunen1718
    @jarikinnunen1718 9 หลายเดือนก่อน +3

    Suvussani ei ole mainintoja nälkävuosista kun vauraita talollisia olivat, jopa rikaitakin. Nälänhädät on paikallisia ja kohdistuvat heikoimpiin. Jos tuokin olisi autettu säällisesti ohi, ei historia sitä tuntisi kuin mainintoina kadoista. Ehkä varmuusvarastojen teko vauhdittui? Julkiset rakentamiset ainakin. Suomen ensimmäinen moottoritiekin oli hätäaputöillä nysvätty hyvin epätaloudellisesti. Erityisesti itä-suomen kausityöttömät sen tarvontien lapioiden routaista maata, teki.

  • @eino5130
    @eino5130 11 หลายเดือนก่อน +1

    Emperor 🤘 Tilasin kanavan

  • @valtomoilanen2668
    @valtomoilanen2668 ปีที่แล้ว +6

    Ukin Isä oli kertonut että olivat menneet jäätä myöten hevosreessä juhannuskirkkoon joten aika lyhyt kesä Kaenuussa

    • @TheyTalkSuomi
      @TheyTalkSuomi  ปีที่แล้ว

      Siellä on ollut todella lyhyt kesä.

  • @user-rm2tf4ro9e
    @user-rm2tf4ro9e 3 หลายเดือนก่อน +2

    Mulla sama Emperor paita, kova bandi muuten!

    • @TheyTalkSuomi
      @TheyTalkSuomi  3 หลายเดือนก่อน

      On kyllä huikea. Viime kesänä vetivät upean keikan Hellsinki Metalfesteilla.

  • @Anttimation
    @Anttimation ปีที่แล้ว +5

    Onkohan millään bändillä biisiä/levyä aiheesta? Ei tule äkkiä mieleen, mutta saisi todella riipaisevan kappaleen. Primordialin Coffin Ships joka kertoo Irlannin nälänhädästä samoihin aikoihin, on ehkä voimakkaimpia koskaan.

    • @TheyTalkSuomi
      @TheyTalkSuomi  ปีที่แล้ว +2

      Primordial on muutoinkin todella kovaa kamaa. Esitit hyvän kysymyksen. Ainakaan äkkiseltään ei tule mieleen yhtään biisiä. Pitääkin tutkia.

  • @totuusesiin4992
    @totuusesiin4992 5 หลายเดือนก่อน +4

    Jokapäiväinen leipä ei ole fraasi vaan rukous.

  • @Peksu-zg2tb
    @Peksu-zg2tb ปีที่แล้ว +2

    Erään sukuni asuinsijojen Laatokan Karjalan kyläkirjassa muistitietona kerotaan eräässä talossa oleen asujia kolmessa polvessa lähemmäs 30 henkeä. Kuollon uhreista ei siinä ollut mainintaa mutta todetaan talosta kahden miehen oleen kalastamassa Laatokalla jatkuvasti joka ilmeiseti pelasti paljon.

    • @TheyTalkSuomi
      @TheyTalkSuomi  ปีที่แล้ว

      Varmasti on ollut suureksi avuksi kala jota miehet ovat onnistuneet hankkimaan. 30 henkeä on suuri määrä porukkaa.

  • @maxit60
    @maxit60 ปีที่แล้ว +4

    1600 luvun lopun näkävuodet olivat pahemmat. Ihmisiä kuoli 1/3 osa väestöstä...

    • @TheyTalkSuomi
      @TheyTalkSuomi  ปีที่แล้ว +1

      Kyseinen nälänhätä oli myös hurja. Ehkä aihe toiselle jaksolle.

  • @kohtalainenalias
    @kohtalainenalias 6 หลายเดือนก่อน +2

    Tuo kuolleiden määrä on järkyttävä :o Mites marjat ja metsästys?

  • @user-of8rt9yh1f
    @user-of8rt9yh1f 2 หลายเดือนก่อน +1

    näiden vuosien aikana mm pohjois-norjaan muutti paljon suomalaisia. Tänäkin päivänä suomalaiset sukunimet ovat arkipäivää finnmarkissa. .

    • @TheyTalkSuomi
      @TheyTalkSuomi  2 หลายเดือนก่อน

      Mielenkiintoinen tieto. Kiitos siitä.

  • @junttiputikka8816
    @junttiputikka8816 18 ชั่วโมงที่ผ่านมา +1

    Jonkun tilaston mukaan vienti kasvoi niin viljan, voin, kalan kuin muidenkin elintarvikkeiden osalta kaksinkertaisekssi, miksi?

  • @Simo-222
    @Simo-222 ปีที่แล้ว +3

    Olin kuullut nälkävuosista ennen.

  • @minnakontkanen7965
    @minnakontkanen7965 ปีที่แล้ว +4

    Muistan kuulleeni että myös 1600-luvulla oli Suomessa nälkää.

    • @TheyTalkSuomi
      @TheyTalkSuomi  ปีที่แล้ว +1

      Olet oikeassa. Silloinkin Suomea koetteli kova nälänhätä.

  • @LRHannele
    @LRHannele 4 หลายเดือนก่อน +1

    Uutta tietoa tuo viljan vienti ulkomaille silloin. 16:12

  • @Tuomo79R
    @Tuomo79R 6 หลายเดือนก่อน +1

    Oliko se Snelmannin syytä ja missä määrim??

  • @seijakurki823
    @seijakurki823 5 หลายเดือนก่อน +3

    Hävisivätkö vesistä myös kalat ja metsistä riista? Tätä olen aina ihmetellyt.

    • @TheyTalkSuomi
      @TheyTalkSuomi  5 หลายเดือนก่อน

      Olemme lukeneet aiheesta, että kalastukseen ja metsästykseen ei kaikilla ollut välineitä tai sitten eivät kyenneet nälän uuvuttamina. 2/3 ravinnosta saatiin tuolloin viljatuotteista johon katovuodet pahimmin iskivät.
      Varmasti osa on pärjännyt kalastuksella ja metsästämällä mutta isossa mittakaavassa se ei ole ilmeisesti auttanut.

    • @tiinau6562
      @tiinau6562 23 วันที่ผ่านมา

      Varmaan vahentyi..
      Nälkää vuosina.... ❤✌️🇫🇴🦉

    • @seijakurki823
      @seijakurki823 23 วันที่ผ่านมา

      @@tiinau6562 voi kun ymmärtäisin, mitä tarkoitat.

  • @mikkotoikka3188
    @mikkotoikka3188 7 หลายเดือนก่อน +1

    Venäjältäkö ei mitään saatu ja oisko siellä ollut antaa. Liittyykö tämä sitten autonomiaan ja tyyliin että pärjäilkää omillanne.

  • @pekkakuosmanen65
    @pekkakuosmanen65 ปีที่แล้ว +2

    Hitto ku nukuin aamulla pommiin, ku oli notifikaatiokellosta patteri lopussa 😂

    • @TheyTalkSuomi
      @TheyTalkSuomi  ปีที่แล้ว +1

      😅 ne kannattaa aina aika ajoin tarkistaa

  • @5satanen753
    @5satanen753 ปีที่แล้ว +6

    1866 astui voimaan laki uus. Viljan käyttö mäskiksi kiellettiin, samoin kuin tislaaminen talollisilta. Syntyi Alko-monopoli.

    • @TheyTalkSuomi
      @TheyTalkSuomi  ปีที่แล้ว +1

      En ollutkaan tietoinen tästä. Mielenkiintoinen yksityiskohta.

    • @effexon
      @effexon ปีที่แล้ว

      eikös ihmiset käyttäny huonolaatuiset viljat ja rehut tms tuohon tislaamiseen kuten marjojenkin kanssa tehdään hilloa. eliitti sitten oli sitä mieltä että paras leipävilja tehdään viinaksi(ja aiheuttaa nälänhätää). Olut oli kuulemma erittäin hyvää janojuomaa, 2% vahvuista ehkä. Takasi juotavaa jos kaivo oli saastunut(eläin tai ihminen laittanut jätöksiä sinne yleinen syy).

  • @jonejone1076
    @jonejone1076 ปีที่แล้ว +1

    Johtuiko tää jonkun islantilaisen tulivuoren pieraisusta.

  • @user-hs8ji1ib7q
    @user-hs8ji1ib7q 2 หลายเดือนก่อน +1

    Senelmanni keräsi rahaa omaan ja papiston kirstuun

  • @pekkatervonen6613
    @pekkatervonen6613 ปีที่แล้ว +3

    Eipä tässäkään jutussa puhuttu kalastuksesta ja metsästyksestä tuhansien järvien ja riistaisten metsien maassa.

    • @ykserkki9929
      @ykserkki9929 10 หลายเดือนก่อน +1

      Eräästä Laatokan Karjalan Lumivaaran pitäjään kuuluneesta kylästä on aktiivit noin 30v sitten kooneet kyläkirjan jossa sivutaan myös 1860 luvun nälkävuosia. Suulisten kertomusten mukaan nälänhätä siellä ei ollut niin paha erämiestaidot pelastivat. Oli ollut talo jossa kolmessa polvessa oli yli 20 henkeä ja kaksi miestä oli ympärivuoden kalstamassa Laatokalla. Riista ja kala olivat varmaan iso apu ruokahullossa tuona aikana.

  • @ailamikkola9258
    @ailamikkola9258 6 หลายเดือนก่อน +2

    Kotini pihapiiristä löytyy aitta joka on rakennettu1868 vanhempani ovat kertoneet nälkävuosista josta he olivat kuulleet vanhemmiltaan.

    • @TheyTalkSuomi
      @TheyTalkSuomi  6 หลายเดือนก่อน

      Tietoa on tullut siis perimänä. Nuo vuodet ovat olleet varsin kamalia ja kuten aikaisempikin nälkäkausi.
      Aittanne on siis vielä pystyssä. Se on osa historiaa... Arvokas jo siis siinäkin mielessä.

  • @decentjohnny3438
    @decentjohnny3438 ปีที่แล้ว +5

    Kokoomuslaista talouspolitiikkaa jo vuodesta 1866.